Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz Plasticbomb #65196 üzenetére
Bár elvileg már a 4.15-ös kernellel is megy a Vega, de megbízhatóbb lenne az RX480-assal szórakozni.
Talán nem gond.
Látom padoka-ból nem is a stabilt tetted fel. Remélem ez se okoz további problémákat.
Akkor nézzük.
Gondolom a Steam alól feltelepítetted a Warship-et. Tedd fel a winetricks csomagot. Synaptic-ban megtalálod.
Ezt írd be Terminálba, maradj a saját mappádban:
wget https://raw.githubusercontent.com/Sirmentio/protontricks/master/protontricks && chmod +x protontricks
./protontricks -s warship
Mutasd meg, mit ír ki.
Apropó, a mesa-vulkan-drivers csomag is legyen telepítve.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Dave™
nagyúr
-
Plasticbomb
addikt
válasz lev258 #65170 üzenetére
i5-5675c
16GB DDR3 1866MHz
Asus Z97I-PLUS
RXVega64 Ide van csatlakoztatva a philips 23 col fullhd monitor
RX480 itt nincs semmi, csak a gepben van.UBUNTU 18.04 LTS.
Ami updatek utan felrak maganak, ami 4.15.0-43-genericattila@Attila-UbuntuPC:~$ glxinfo|grep OpenGL
OpenGL vendor string: X.Org
OpenGL renderer string: Radeon RX Vega (VEGA10, DRM 3.23.0, 4.15.0-43-generic, LLVM 8.0.0)
OpenGL core profile version string: 4.5 (Core Profile) Mesa 19.0.0-devel - padoka PPA
OpenGL core profile shading language version string: 4.50
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 4.5 (Compatibility Profile) Mesa 19.0.0-devel - padoka PPA
OpenGL shading language version string: 4.50
OpenGL context flags: (none)
OpenGL profile mask: compatibility profile
OpenGL extensions:
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.2 Mesa 19.0.0-devel - padoka PPA
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.20
OpenGL ES profile extensions:
attila@Attila-UbuntuPC:~$ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)
-
-
Tim82
félisten
Üresre sikerült a második link, de értem, mire gondolsz.
Nekem, az én igényeim, felhasználói szokásaim esetében az Ubuntu (és annak is kifejezetten a Mate verziója) bizonyult "élhetőbbnek" a Fedoránál (pedig nagyon ragaszkodni akartam a Fedorához). Mondjuk előtte meg CentOS 7-et bő két évig használtam nagyobb probléma nélkül.
Az említett Thinkpad R61-en amúgy kísérleteztem a közelmúltban, SSD-váltás és a topikban is írt, két USB-s DAC-kal-SPDIF transzporttal Ubuntu esetén fennálló probléma miatt újra Fedora XFCE spinnel, illetve Manjaro XFCE-vel, de valamiért mindkét disztró nem volt az igazi, tetűlassúak voltak. Vissza is klónoztam a belakott Ubuntut, "ami többé-kevésbé bevált, azt ne bolygassuk"-alapon.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
-
válasz lev258 #65186 üzenetére
Ott van az első fotón amit küldött. Ha némítva lenne, akkor nem menne a ribizlisor, pedig a fotón jól látszik hogy működik, és írta is hogy látszik ahogy beszél. Vagyis nincs némítva a bemenet.
Tim82
Nem a verziószámot hajkurászom, csak ha nem röffen be alapból(vagy nem működnek funkciók)... Ezt a leírást követve pl. spéci(?) libusb modult is forgatnom kellett. Elképzelhető hogy nem volt rá szükség, de a gyárilag kínált csomagokkal nem akart működni.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Horbli
csendes tag
válasz lev258 #65186 üzenetére
Bármilyen gomb megnyomása nélkül mozog a sáv, ahogy érzékeli a térbeli neszeket, pisszeggést, csettintést, vagy a beszédet.Ezt próbáltam ábrázolni az első képek egyikén is. Tehát ahogy te is láthatod a kamerát érzékeli, de a skype alatt (messenger alatt) meg sincs hang. Korábban meg volt, ahogy írtam. Még örültem is, hogy csak rádugtam és egyből minden funkciója működőképes volt.
Van mondjuk windows-os gépem, ott nincs vele probléma, legfeljebb majd használom azon, ha végképp nem tudok a végére járni, hogy most mi zavar be. -
lev258
veterán
válasz Zoli1222 #65187 üzenetére
Sosem használtam Zorin-t, de felmerül egy kérdés. Alapból ad jogot neked külső eszközök használatára? Mit ír ki, ha másolni próbálnál? Vagy a Beillesztés ott sincs a Jobb gombos menüben?
Szerk.: Az utorrentet snap-pel raktad fel (ahogy a Wine-t és a transmission-t is). Az egy elszeparált világ, egy sandbox környezet. Sok dolgot korlátoz. Ez a baj, szinte biztos.
Vagy az egész utorrent Wine-on keresztül fut? Akkor meg a Wine mappát kell láthatóvá tenned.[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
Lehet, hogy nem igazán értem a linkelt leírás alapján - ami amúgy azzal indít, hogy ez a szoftver évek óta elérhető az Ubuntu tárolóiból, csak az nem a legfrissebb, legutolsó verzió lesz - hogy pontosan mitől "trükkös" a dolog, illetve mitől "tipikus melyik ujjamat harapom meg"-probléma Ubuntu esetében a dolog.
Ha nem kell a bleedin' edge szoftververzió, a Synaptic csomagkezelőből telepíthető három kattintással a szóban forgó GQRX - benne van a 14.04 óta. Ha az kell, akkor 3rd party tárolót kell engedélyezni, ez 9-10 lépésben, parancssorból oldható meg a linkelt leírás alapján. Nyilván ezt most csak a programtelepítésre mondom, nem próbáltam ki a továbbiakat, nem tudom, hogy utána mit kell még csinálni - de arra a leírásod sem terjed ki.
Én még úgy másfél-két évvel ezelőtt Fedoráztam utoljára, ha valami olyasmit akartam feltenni, ami nem volt a Fedora alap tárolóiban - példát mondok: Spotify és Steam kliensek -, ugyanilyen "bonyolultsággal" kellett feltennem azokat. Hozzáteszem, volt hozzá érthető, követhető leírás, gyakorlatilag csak Ctrl+C-Ctrl+V-znem kellett azt a kb. ugyanennyi parancsot.
Én amúgy pont az általad említetthez hasonló okok miatt hagytam fel a Fedorával és tértem át az Ubuntura, mert az utóbbi működik többé-kevésbé out-of-the-box a Tiedhez hasonlóan régi, Core 2 Duo-s Thinkpad R61-emen.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
lev258
veterán
válasz Horbli #65181 üzenetére
"ugyanezen rendszer pár frissítéssel ezelőtti változatában csont nélkül működött"
Előző kernellel nézted?
Azt próbáld meg a pavucontrol felületén, hogy a mikrofonbemenet csatornáit szétválasztod (lakat gomb) és az egyiket lenémítod (csúszkát lehúzod).[ Szerkesztve ]
-
Horbli
csendes tag
válasz lev258 #65172 üzenetére
Szia!
Köszi a választ. A rendszer Zorin OS 12. Ezt föntebb leírtam a kezdő forumüzenetben. Illetve azt is, hogy az említett webkamera ugyanezen rendszer pár frissítéssel ezelőtti változatában csont nélkül működött. Csak most nem tudom, hogy mi változott meg.
A kért programot is föltettem, ott melyik fülről készüljön kép? -
Egyrészt nem egyszerű zöld ágra vergődni vele, másrészt ennek ellenére egyszerűbb másoknál. pl. az SDR rádió beüzemelése egy konfig fájl szerkesztés, és a program telepítése. Ubuntu alatt ez sokkal trükkösebb. Tipikus melyik ujjamat harapjam meg probléma. Az egyik ebben jó a másik abban, nekem meg egy "szumma" kellene belőle.
Nem ragaszkodom a Fedora-hoz, de nem találtam még egy olyan disztrót sem, amiben gyárilag benne van minden úgy ahogy én szeretem. Csak rákattintok és működik. Egy hete az XFCE (hiánya), most meg ez a codec dolog akasztott ki. Distro hopperkedés meg már fárasztó. pillanatak alatt találok olyan hibákat hogy a fal adja a másikat.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
nagyúr
Van, akinek tökéletes desktop rendszernek is a megfelelő Linux!
A válassz másik rendszer-hez:
2 dolog van itt:
1. totál nem értesz hozzá, nem is akarsz belemélyedni, csak használni! - válassz olyan rendszert, ami igencsak ismert, elterjedt
- Ubuntu, Mint
2. nem értesz hozzá, de érdekel, hajlandó vagy belemélyedni......választhatsz olyan rendszert, amit kevesen használnak, de ne első disztrónak!
- eOS, Zorin, hypeklónok
, Debian is akár vagy Arch, Fedora...?(hypeklón esetén még most is belefutok olyan érdekességbe, hogy 15-20 perc, mire wifim van.......20 elterjedt rendszeren ez nincs) - tegnap Manjaro KDE volt az áldozat, iwlwifi hibákat is találtam a logban
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Dave™
nagyúr
Van annak valami gyakorlati haszna, hogy Fedorát használsz? Értem ez alatt, hogy külön telepíted a non-free codececet hogy videót tudj lejátszani, nem tűnik túl kényelmesnek. Torvaldsnak pedig abban igaza van, hogy ez tartja vissza desktopon a terjedését, de ez a szabadság ára. A kettő együtt nem nagyon megy.
szerk: nekem is teljesen megfelel desktopon, munkára is, immár harmadik éve. Valahányszor leülök egy Windows elé (akár csak VM-ben), újfent felerősödik bennem ez az érzés.
[ Szerkesztve ]
-
válasz lev258 #65175 üzenetére
Persze, de Gnome már csak ilyen. Nem sok beleszólása van földi halandónak (ahogy a systemd-t is le kell nyelni mint azt a bizonyos békát). Amúgy tényleg igaza lehet Torvaldsnak, hogy miért nem jó desktop rendszernek a linux.
Hiába választ másik rendszert, előbb utóbb belefut egy olyan programba, ami az adott beállításokkal nem fog működni. Sőt! Most a Fedora 29 Gnome-os kiadásán hiába telepítem az RPMFusion-ból a gstreamer-non-free, és libav csomagokat, nem játssza le azokat a videókat amiket 26 alatt még nevetve megcsinált a fenti két csomag telepítése után. Most meg csak vakarom a fejem, hogy mi hiányozhat még.
-
válasz lev258 #65172 üzenetére
PL. minek? A Gnome az mindég ilyen "egyszerű" felülettel rendelkezik, függetlenül attól, hogy mint, ubuntu, vagy éppen fedora alatt fut.
Horbli
Állítólag ragaszkodni kell a default device-hoz skype alatt. Egy próbakört talán megér, ha futtatod az alsamixer-t, és ott a kamerát állítod be alapértelmezett forrásnak a felvételekhez.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Horbli #65171 üzenetére
A rendszerben a hangbeállításod ablakait meg tudnád mutatni?
Ja látom, az első az lenne. Ezzel az a bajom, hogy nagyon lebutított. Ennél több dolognak kellene lennie. Milyen rendszer ez? Próbálj keresni másikat, hátha ott van a menüben valahol.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Plasticbomb #65161 üzenetére
Megpróbálok segíteni. De előbb tisztázzunk pár dolgot. Melyik rendszer van fenn most, melyik kernel és mit mond a glxinfo|grep OpenGL parancs?
A Steam-et és a protont addig ne zargassuk.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Plasticbomb #65159 üzenetére
Btw az a .deb csomag honnan származott amit felraktál? Mert a Steamet a hivatalos, partneri tárolóból kellene telepíteni Ubuntu alatt: https://www.youtube.com/watch?v=iRu1FysEf6w
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Zoli1222
addikt
válasz sh4d0w #65165 üzenetére
Vhogy ez nekem nem akar működni. Tuti én vagyok a balf@sz.
Mondjuk ott kezdődik a probléma,h pl ahonnan akarom a fájlokat átmásolni mappát, nem tudom elővarázsolni csak utorrenten keresztül. Ott rákattintok a fájlokra, h másolás de a külső hdd-n már nem tudom beilleszteni vagy áthúzni.
[ Szerkesztve ]
-
Zoli1222
addikt
Sziasztok!
Hogyan tudok külső hdd-re fájlokat másolni? Zorin os lett végül telepítve Mint helyett. Köszi!
-
ontheground
tag
válasz ontheground #65162 üzenetére
Kis kiegészítés: A link szerint elég a bs=446 is a visszaírós diskdump parancsnál. Ez lehet, még jobb is így, mert ha közben módosul a partíciós tábla, a módosítások nem vesznek el. [link]
[ Szerkesztve ]
-
ontheground
tag
válasz ontheground #65090 üzenetére
Mattattam kicsit még ezzel, egy notira is felhegesztettem ezt a Phoenix OS-t. Sajnos eléggé bugos benne a Noveau driver, konkrétan egy notebook Geforce 8200-assal kifagy, így nem hálálta meg a szenvedéseimet.
A Phoenix OS rendszer partíciót hiába Clonezillá-ztam át egy másik winyóról a noti winyó egy szabad 32GB-os területére, a rajta levő legacy GRUB-ot se Clonezillával, se Knoppix-szal parancssorban, se különböző bootdisk-ekkel sem tudtam megjavítani, se sda3-ra(nálam itt ez lett volna a preferált megoldás), se sda-ra(MBR) sem volt hajlandó települni.
Amelyiknél volt hibaüzi, mind arra hivatkozott, hogy rossz a stage1 fájl, vagy stage1 stage2 nem egyforma verzió.
Ezt tetőzte az is, hogy a partíció gyökerében nem a /boot/grub-ban, hanem csak egy /grub-ban szerpeltek a grub fájlok, mintha dedikált boot partíció lenne az Android-é.
A noti partíciós táblája alapból a következőképp nézett ki:MBR: 1. partícióra mutat
1. 100 MB NTFS, BCD bootloader
2. 32 GB NTFS, Win7 32bit
3. 32 GB EXT4, rajta a Phoenix OS fájljai + a GRUB
4. ~230GB NTFS adatpartícióEgy Live CD tudta csak megjavítani a stage1 hibás(?) legacy GRUB-ot: [link]
Mielőtt ráeresztettem csináltam DD-vel mentést az MBR-ről a clonezilla parancssorából biztos,ami biztos alapon, amikor az még Win BCD bootloader-ére mutatott. /home/partimag-nak egy pendrive van felcsatolva.dd if=/dev/sda of=/home/partimag/winmbr/winmbr.bin bs=512 count=1
Ezután az említett CD-vel megcsináltam a GRUB-ot, megjavította, az új MBR GRUB bootszektor lett.
Nem akartam legacy GRUB-ból Win-t bootolni, így egy neten olvasott fura megoldáshoz folyamodtam.
Mentettem a mostmár GRUB MBR bootsector-t is a hasonló clonezilla parancssoros paranccsal:dd if=/dev/sda of=/home/partimag/grubmbr/grubmbr.bin bs=512 count=1
Visszaírtam a Win-est ezután:
dd if=/home/partimag/winmbr/winmbr.bin of=/dev/sda bs=512 count=1
Ezután újraindítás, bebootoltam a Windows-ba, bemásoltam a pendrive-ról a grubmbr.bin-t a 100 MB-os BCD partíció gyökerébe, majd Win alatt kellett egyet parancssorozni(cmd->jobb gomb: Futtatás rendszergazdaként; a kapcsoszárójelben levő UUID értéket az első parancs kimenete adja, ezután azt kell használni, a parancsokat soronként kell bevinni):
bcdedit /create /d "GRUB Legacy indito" /Application BOOTSECTOR
bcdedit /set {6d57ae44-ed1f-11e8-b84b-cb07783e9b10} device boot
bcdedit /set {6d57ae44-ed1f-11e8-b84b-cb07783e9b10} PATH \grubmbr.bin
bcdedit /displayorder {6d57ae44-ed1f-11e8-b84b-cb07783e9b10} /addlast
bcdedit /timeout 10Ezzel a Win-es bootloaderből tudom indítani a Legacy GRUB-ot és abból a Phoenix OS-t. Szerintem jó a mai GRUB-hoz is.
Amíg nem olvastam a neten, fogalmam sem volt, hogy tud a BCD GRUB-ot vagy bármi más Linux bootloadert is indítani. És, hogy mért jó ez? Elég nyakatekert megoldásnak tűnik, de ezt megcsinálva még mindkét rendszer telpítése után, mondjuk egy UEFI nélküli gépen, ahol MBR partícióséma van, Linux-WIN dualbootkor, későbbi balul elsült Win frissítés esetén a Linux-ot vissza lehet hozni Live CD-s matatás nélkül is, pusztán Win parancssorból. Hogy ez egy könnyebb út-e, nem biztos, de egy alternatíva. valamint arra is jó, hogy ha valaki ragaszkodik a Win-es bootloader-hez.
Én nem ragaszkodom, a GRUB-ot preferálom a másik gépemen, de a notin nem akartam elsődlegesnek, azon a Phoenix OS amúgy sem lett hosszú életű a noveau driver tökéletlenségei miatt.[ Szerkesztve ]
-
Plasticbomb
addikt
Ugyanaz a hiba.
Telepiteseken keresztul, masig GPUval, mindig ugyanaz.Application Z:/mnt/GAMES/SteamLibrary/steamapps/common/World of Warships/bin/1219756/WorldOfWarships.exe crashed 01.12.2019 at 04:55:37
Hash: 54412
EIP: 0x00000000010CF761
Current thread #53 native trace:
(0) : WorldOfWarships.exe!0x010CF761
(0) : WorldOfWarships.exe!0x010D4D47
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00C87DAD
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00C984ED
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00C98F52
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00C8C51F
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00BB6FBF
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00B9AF2C
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00B93B41
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00B95CDD
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00B913AE
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00B8FB6D
(0) : WorldOfWarships.exe!0x00B22EC5
(0) : KERNEL32.dll!call_process_entry
System info:
OS Name: Windows 7
OS Version: 6.6 SP1
OS Architecture: x86_64
Memory info:
Virtual memory: 64Kb/4194175Kb (1%)
Working set (process physical memory): 416168Kb/4194175Kb (9%)
Commit charge (working set + process page file usage): 328880Kb/4194175Kb (7%)
Global physical memory: 1617476Kb/16366552Kb (9%)
Global commitable memory (physical + pagefile): 1617476Kb/48366548Kb (4%)
System info:
COMPUTERNAME = Attila-UbuntuPC
APPLICATION = DISPLAYDEVICE 0 = \\.\DISPLAY1, Wine Display Adapter, PCI\VEN_0000&DEV_0000Szoval a hiba egy olyan ponton jelentkezik, ami nem az en elozo ugykodeseim miatt jelentkezik, nem ppa, nem pro drivers. Most csak az ubuntu frissitette sajat magat, szoval a kernel is az fut, amit maganak letolt utolsot.
an egy vbios hibam a DMESG szerint. Ennek most utana olvasok, hatha. (Valoszinusitem, hogy az RX480ra magyaraz, azon modded bios van, de abban semmi sincs becsatlakoztatva, jelenleg csak a gepben van.)
STEAM PROTON LOG! Erre is raakadtam GOOGLE DRIVE
[ Szerkesztve ]
ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)
-
Plasticbomb
addikt
válasz lev258 #65157 üzenetére
Ha jól emlékszem 7est ír be a logba. Sp1el.
Nincs annyi időm, hogy oda vissza bootoljak folyton. Böngészésre legalább működik, mégha nincs is hardware acceleration..(chromeban nincs)
Ráadásul játék miaat bootolgatni.. nem. Át fogok rajta vergődni, meg fogom érteni. Már fejből kezdek írni egy két parancsot, szóval egy pár alkalommal s menni fog.
[ Szerkesztve ]
ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)
-
Plasticbomb
addikt
válasz gregory91 #65158 üzenetére
Ne haragudj, de nem figyeltel. Én feltettem a steam deb csomagot, guival, én magam azon semmit nem modositottam, majd mikor keszen állt, benyomtam az enable steam play for everything, majd, hogy töltse le a jatekot. Előtte kernelt frissitettem 4.20ra, majd padoka meg olibaf ppakbol upgrade driverek vegett. Első alkalommal amdgpu-prot raktam, második alkalommal jöttek a ppak. Most azt akarom meglesni, hogy mindezek nélkül elindul, vagy ugyanazt a hibajelenséget produkalja?
Másik dolog, hogy ennek gyak egy két kattintással kéne működnie, hogy a linux eljusson arra a szintre, hogy verpistike ezt rakja fel a nagyi gépére, guin keresztül, kattintgatással. Kezdem fejből irni a parancsokat, ami ugyan engem annyira nem zavar, de se anyam hugom még az öcsém sem szórakozna vele.... Erre az átlag embernek se ideje se energiája. Van gyerek, család munka amiben elforgácsolja az erejét.
Ui.: Elfeledtem, de hozza kell tennem, a subnautica működik protonon keresztül. Szóval nem a proton nem működik egyáltalán
[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
válasz Plasticbomb #65156 üzenetére
Wine bizonyos szempontból még lehet hiányos(pl.:keretrendszerek),annak ellenére hogy 3.0-tól sok fejlődésen ment keresztül.
Érdemes először közvetlenül a linux-os verziót kipróbálni,ha azzal nem működik, akkor lehet ezzel kínlódni.
De ha mindenképp ragaszkodsz a Wine-es kompatibilitásra:
A logodból nézve elégé természetellenesnek tűnik hogy a Z: (alapértelmezettként root könyvtár)-ből próbálod futtatni.Lehet "C:"-re is telepíteni a klienst(elméletileg).De ez esetben a setup.EXE-t mindenképp a
home/userfiókodneve/.wine/drive_C/
helyére kellene másolni.Vagy létrehozol egy + meghajtót a wine-en keresztül.
Nyiss egy program futatása ablakot.Írd be ezt: wine winecfg.exeMeghajtók fül-re rámész Add(vagy felőlem rákattinthatsz a Z:\ -re is) az új meghajtónál átírod az elérési útvonalat erre:
home/attila/.local/share/
Aztán próbáld elindítani.[ Szerkesztve ]
Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
lev258
veterán
válasz Plasticbomb #65156 üzenetére
Annyit még hozzátennék, hogy a Wine oldala szerint Windows 8 vagy 10 kell legyen beállítva. Nem tudom, hogy a proton alapból melyiket választja.
Elhiszem, hogy sokat kínlódsz vele, viszont hozzátenném, hogy előbb érdemes dual-bootban használni a rendszert, megismerni, megtanulni, csak utána foglalkozni olyan csoda dolgokkal, mint a Wine. Rögtön beleugrani sosem jó, mint te is tapasztalod.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Plasticbomb
addikt
válasz gregory91 #65152 üzenetére
Ömmm Szerinted full hozzá nem értőként van fogalmam arról, hogy a Windows verziót is fel lehet erőszakolni?
Alapból a linux verziót dobja a steam site.
Most ott tartok, hogy elegem lett, hogy ujra le kell tölteni minden telepítés alkalmával 50+GBot, így az egyik 500GBos ssdn csináltam egy 250es ext4 particiot, amit aztán kerestem, hogy miért nem adja be a gép automatikusan ahogy megszoktam win alatt. Aztán googli majd gparted/disk manager meg hova mountoljam, be akarom mountolni home/attila alá games néven bedöglik a gép/gui, kétszer ujratelepitettem az egész gépet, majd recoveryben fstab edit harmadik alkalommal, kiszedtem az automountot ahova en szerettem volna, reboot működik a gép... Most bemountoltam /mnt alá automounttal, megy. Illetve az egyik alkalommal azért gyalultam, hogy oké, akkor megnézem kernel frissítés nélkül, hátha működik majd úgy, illetve előtte a padoka frissítés nélkül, közben jött a detour a mount szenvedéssel, s most vagyok ott, hogy ubuntu install megvolt, mnt működik, steam tölti a játékot.
Ehhez mind hozzá adódik, hogy kidolgozom a belem s este munka után kb van még egy órám, amit ébren vagyok, ebbe kell ennek is beleférni. Szal itt egy 5perc-ott egy masik 5 perc ami időket ezzel tudok foglalkozni, s ez pluszba mégjobban felmérgesít.Reggel talán lesz megint egy öt percem reggeli közben, talán végre elindul...
Egyébként folyton ugyanaz a hibajelenseg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz jackal79 #65150 üzenetére
Töröltem a dmesg posztodat. Ilyesmit pasztebinre tegyél fel és azt linkeld be. Továbbá
dmesg | grep valami
parancsot használva könnyen tudsz benne szűrni szavakat tartalmazó mondatokra.A hibakereséshez további helpet találsz a téma összefoglalóban.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
gregory91
senior tag
válasz Plasticbomb #65094 üzenetére
A steam-hez van linuxos verzió azt nem próbáltad?
Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
válasz jackal79 #65150 üzenetére
Hát ez valóban nem túl bőbeszédű. Csak egy tippem van: A programok automatikus frissítése, és maga a Szoftver áruház, is zárol bizonyos fájlokat (milyen csomagok vannak telepítve, mik elérhetők stb...) amiket a Synaptic is használna. Ez okozhat ütközést/problémát, de ennél bőbeszédűbb szokott lenni.
Próbál meg kicsit később, ill. Terminálban a dmesg paranccsal megnézni hátha naplózott valami hibát, ill. a terminálban indítsd a synaptic-ot, hátha oda ír valami részletesebbet is.[ Szerkesztve ]
-
válasz jackal79 #65148 üzenetére
Nm. Viszont a valami hibát dobott, ... csak 1 error-t ír. nem túl konkrét dolgok. Nem tudni melyik program pontosan minek a hatására, és mit írt.
Tudom, neked egyértelmű, mert te láttad, te kattintottál, de mi ezt nem tudjuk lekövetni, így nem tudunk tippet adni, hogyan tovább.
-
válasz jackal79 #65140 üzenetére
Nem, a Szoftverek, egy csilivili áruház, de nem csomagkezelő. Neked a synaptic-ra van szükséged (elméletileg ezt feltelepítheted az áruházból), és a Synaptic-ot indítva keress rá.
Vagy nyitsz egy terminált, és kiadod a sudo dnf install WoeUSB parancsot.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-Ben-
veterán
válasz lev258 #65142 üzenetére
Én is ezt gondoltam, viszont Ubuntu 18.04 -et használtam, amikor kicseréltem a GT 710 -et az új 1030-ra. Úgy beborult, hogy öröm volt nézni.. Ezzel szemben most semmi. De sok más hasonló esetem is volt... A lényeg, hogy ennek most kifejezetten örülök, nem kellett órákat-napokat szívnom vele.
[ Szerkesztve ]
-
RedHarlow
aktív tag
Sziasztok!
Most kezdtem ismerkedni a linuxszal, és egy olyan kérdésem lenne, hogy mi a különbség a linux is a Unix között? Jól gondolom, hogy a Unix egy mondhatni intézmény által módosított, konfigurált linux? Vagy teljesen rossz az irány?
Előre is köszi a segítséget!
-
Shyciii
veterán
válasz CPT.Pirk #65139 üzenetére
Másfél éves? Uhh. Azt nem is figyeltem anno. Csak felraktam, aztán rögtön csomagok frissítése. Most hogy pure Arch alatt is megoldottam az androidos telók fastboot-os írását, így szerintem a teszt notira visszarakok egy linyxot, és akkor az új Chakrát rakom rá. Ha nem lennék így belebuzulva az Arch-ba, akkor nekem jó alternatíva lenne ez a Chakra. Tetszett, mint a Manjaro
-
-Ben-
veterán
Tegnap kitakarítottam a gépet - eléggé vastag por borította. Gondoltam, ha már úgyis szét kell szednem, akkor kiveszem belőle a GT 1030 -at, mert szinte semmivel se nyújt többet, mint a GT 710, nem oldja meg a problémáimat. Kissé féltem tőle, mert korábban az efféle „beavatkozások” mindig rosszul sültek el. Nagy meglepetésemre nem történt semmi. Az Nvidia driver felismerte a kártyát, a felbontás maradt a régi és minden működik ugyanúgy, ahogy eddig. Ezt csak azért írom le, mert korábban - főként ubuntu/mint esetében - egy ilyen csere után 99% -ig biztos voltam abban, hogy az nvidia driver beborul, a felbontás elmászik és sok esetben egyszerűbb volt újratelepíteni, mint órákig, akár napokig szenvedni vele. Nem bántam meg a Debiant, pedig az „egyszerű” ubuntu után azért néha-néha okoz fejfájást bizonyos esetekben...
[ Szerkesztve ]
-
-
jackal79
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A telepítés végén majd ki kell adnod ezt a parancsot:
xdg-user-dirs-update
Ezt még nem csinálja meg magától az RC2.Shyciii: de igen, csak régi benne a kernel meg minden és lehet olyan hw a gépében, amihez újabb kellene.
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz Shyciii #65132 üzenetére
Én az RC2-est írtam ki pendrájvra, de már csak éjfél után tudtam volna telepíteni kezdeni,ezért inkább majd ma megszínezi a napom,ha végre nappal is rá fogok érni.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nekem ugyan nincs uefi-s cuccom idehaza, de tudja, a tutorial foglalkozik is vele: [https://community.chakralinux.org/t/how-to-install-chakra/45]
De amúgy most ne telepítsd, mert a kint lévő iso régi, az újból RC2-nél tartunk de annak még vannak apróbb hibái, bármikor kijöhet az RC3 / végleges új telepítő.
Dißnäëß: üdv, ez inkább a haladó topicba való.
[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok, ha többféle HDD-m van többféle méretben, mindenféle raid-eket alkotok, teszek-veszek, néha át akarom konfigolni, fájlrendszert csökkenteni-növelni, ilyesmik, -> LVM ?
2-es kérdés - kicsit egyszerűbb: JBOD-t használ valaki ma még, mondjuk bukható adatra, vagy csak a múlt egy csúnya csontváza és LVM mellett értelmetlen, vagy mi van ezzel most ?
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
válasz jackal79 #65123 üzenetére
Akkor neked kell forgatnod egy, a kerneledhez illeszkedő "driver"t.
/usr/lib/virtualbox/vboxdrv.sh setup
Ehhez valószínű fel kell tenni pár plusz csomagot:
dnf install binutils gcc make patch libgomp glibc-headers glibc-devel kernel-headers kernel-devel dkms
... bővebben: [link]Vagy!
Eltávolítod a letöltött csomagból telepített virtualbox-ot, és felteszed rpmfusion-ból, ahonnan az aktuális kernelhez való modul is települ/frissül(kmod-VirtualBox). Merthogy ezt minden kernelfrissítés után újra le kell fordítani.
[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
válasz jackal79 #65120 üzenetére
Standard hibaüzenet, a Virtualboxhoz szükséges az adott kernel verzióhoz tartozó host kernel modul (tehát 4.19-es kernel esetén 4.19-es host kernel modul), itt pedig vagy nincs fent, vagy nem töltődött be (újraindítás szükséges telepítés után).
sudo dd if=akármi.iso of=/dev/pendrive (pl. sdc, azt előtte ellenőrizni kell) bs=4M status=progress
Windows képfájlokhoz ott a WoeUSB, de a SUSE-nek is van image writere, Manjaron az az alap, vagy Etcher.
[ Szerkesztve ]
-
-
csixy
addikt
Tisztelettel kérdezném Kapitány Uramat, hogy lehet-e Chakrát egyből systemd bootal telepíteni , mert gondolom, hogy az UEFI-t már ismeri (a chakra), vagy telepítés után kell barkácsolni?
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
egy szerény kis olvasmány tőlem Bodottá van most. De mi lesz kernelfrissítés után?
-
stigma
addikt
Hali, egyenlőre belső hálón tesztelem nemsokára kiderül mennyire jó.
Egy apróbb hibát vétettem tevnak a space-t vesszőre kellett cserélnem.
//192.168.1.12/Torrent/Kepek /mnt/NAS cifs username=felahsznalonev,password=jelszo[B],[/B]uid=dietpi,gid=users,rw 0 0
Így már ment és felcsatolta.
....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
-
-
Horbli
csendes tag
Sziasztok!
Előre is elnézést szeretnék kérni, ha esetleg a bejegyzésem rossz helyre került, de nem vagyok nagy fórumos, illetve a megadott lehetőségek között sem találtam olyat ami az én kérdésemet érintené.
Nem olyan rég windows rendszerről tértem át Zorin OS 12-re, amivel teljesen meg vagyok elégedve és nagyon tetszik is. Előtte több disztrót is néztem, ám végül még is csak ennél maradtam.
Viszont ebből adódik az is, hogy egyelőre még nem ismerem a jelenlegi rendszerem, minden csínját-bínját és így szükségem lenne a "hozzábbértők" segítségre.
Arról lenne szó, hogy adott egy Canyon CNE-CWC1 webkamera, ami eddig szépen tette a dolgát, ám most valamiért a mikrofon adott programok alatt (Pl.: Skype, messenger) nem működik. Tehát a kép megvan ( a másik oldalon látnak), de sajnos nem hallanak. Kettő ilyen kamerám is van, de mindkettővel ugyanez a helyzet áll fenn (A hardveres meghibásodás ezzel gondolom kizárt) A linux alatt a hangbeállításokban, a bemenet fülön a mikrofon megjelenik és ott a jelerősségmérő a mikrofonba jutó hangokat ki is jelzi.Valamint a kamerákat windows-os környezetbe áthelyezve ismét hibátlanul működnek. Mint föntebb írtam ez a kamera, ezzel a rendszerrel már korábban működött, csak most egy pár frissítés óta vettem észre a leírtakat. így gyanítom, hogy a szoftveres környezet megváltozása okozza a jelenséget, csak mivel nem vagyok szakavatott ezért nem tudom, hogy merre keressem a hiba forrását.
Ha tudtok légyszi segítsetek.
Előre is köszönöm. -
-
stigma
addikt
Köszönöm szépen ezer hála.
Akkor fstab-ban az alábbira módosítom majd, de megnézem:
//192.168.1.12/Torrent/Kepek /mnt/NAS cifs username=felahsznalonev,password=jelszo uid=dietpi,gid=users,rw 0 0Már várom, holnap meló után foglalkozom majd vele.
-
válasz stigma #65108 üzenetére
Én úgy csinálnám, hogy a NAS-könyvtár csoportját lecserélném az users-re.
sudo chown dietpi:users /mnt/NAS
A csoport tagjainak is teljes elérést adok.
sudo chmod 775 /mnt/NAS
Ezután az users csoprthoz hozzáadom a www-data usert, hogy ezen keresztül legyen ítás olvasás joga a NAS-hoz.
sudo useradd -m -G users www-dataEzek után már a www-data is írhat az /mnt/NAS könyvtárba. Mountoláskor lehet érdemes megadni az user/grup azonosítót. pl uid=dietpi,gid=users,rw
[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
hi, ezek megtörténtek:
ls -lh /mnt/ parancs: dietpi ls root-nak van joga:
és csatoltam nektek a csoportokat is melyek léteznek:
csoportokPontosan leírnád nekem, hogy mely parancsokat adjam kio vagy mely csoporthoz adjam hozzá?
Ezer hála
-
válasz stigma #65106 üzenetére
A hálózati megosztásnak nincs fájlrendszere, vagyis hálózati meghajtóként csatold fel.
Add ki az ls -lh /mnt/ parancsot. Így meglátjuk, hogy kinek milyen joga van a NAS mappához, amibe felcsatolod a NAS-t. Ezt kell úgy beállítani, hogy a www-data is hozzáférjen. Praktikusan atulajdonos csoporthoz kell hozzáadni a www-data-t, így elérhetővé(írhatóvá válik számára is a NAS mappa.[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
Sziasztok.
lenne egy Linuxos kérdésem mely picit fura és összetett, de eddig nem tudtam megoldani sajnos.
Adott egy Raspberry Pi melyen Dietpi nevü linux rendszer van.
létrehoztam a /mnt mappában rootként egy NAS nevű könyvtárat.
A pi-re feltettem egy Nextcloud nevű progit, melynek a felhasználója a www-data user, (UID=33 és PID=33)
Annyit szeretnék mindössze, hogy a NAS mappába a hálózati NAS-om egyik mappáját felcsatolni.
Annyi a bökkenő, hogy a NAS-om mappája jelszavas.
Ha csak simán felcsatolom akkor az úgy néz ki, hogy://192.168.1.12/Torrent/Kepek /mnt/NAS cifs username=felahsznalonev,password=jelszo 0 0
Ekkor a /mnt/NAS mappába felcsolja a Kepek tartalmát, viszont a Nextcloud alkalmazásba ha hozzáadom a mappát, akkor kiírja hogy nincs jogod, ami érthető mert nincs írási joga a www-data felhasználónak.
Én ilyesmivel próbálkoztam de nem jött össze: (feltettem útközben az ntfs-3g csomagot, mert a HDD asszem NTFS-re vagy Ext4-re van formázva, nem tudom így kapázsból)
//192.168.1.12/Torrent/Kepek /mnt/NAS ntfs-3g username=felhasznalonev,password=jelszo defaults,rw,gid=33,uid=33,umask=000 0 0
Biztos ez így nem jó, mire javítsam hogy jó legyen?
Válaszotokat előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Plasticbomb #65104 üzenetére
Kezdjük azzal, hogy nyugodtan frissíts le mindent, nem kell szemezgetni.
A HW gyorsítás meg megy persze, ha a disztród alapból szállítja a kellő csomagokat. Ha nem, akkor neked kell feltenni. Vaapi, vdpau, ezeknek kell utánanézned. VLC, Bomi, Mpv használja alapból ha elérhető, SMPlayerben engedélyezni kell.
Ez ugyan Arch Linux wiki, de elég jól összefoglalja hogyan működik: https://wiki.archlinux.org/index.php/Hardware_video_acceleration
-
Plasticbomb
addikt
válasz lev258 #65103 üzenetére
VEGA64 az elsodleges, az volt, csak takaritas celjabol kivettem anno, terveztem, hogy megtakaritom a VEGAt s kicsit igazitok a VRM hutesen, majd lusta vagyok, s a napi egy ket ora szabadidomet gyak massal toltottem. Most visszaraktam a VEGAt, s az RX480at meg visszaraktam a masik slotba, ahol volt, mar vagy egy eve. ( boinc/gpuminingra hasznaltam javareszt).
Ok, meglesem a mesa drivereket is.
Ohh, mas: hardware video acceleration mukodik? ugy egyaltalan. Most probaltam 3 4k60fps HDR filet is, mind szaggat s a CPU hasznalat az egekben... (MPVvel neztem most, nincs hozza egy gui config generator, vagy ossze kell ollozzam majd hozza? VLC szinten hasonloan viselkedik, de valahol azt olvastam, hogy mpv-vel megy elvileg az acceleration default.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Plasticbomb #65101 üzenetére
Ez két teljesen különböző dolog. Csak együtt lesz jobb az AMD támogatásod.
Az RX480-hoz egyébként nem is feltétlenül kell annyira az újabb kernel.[ Szerkesztve ]
-
Plasticbomb
addikt
válasz lev258 #65100 üzenetére
ha jol ertelmeztem, akkor a friss kernellel felment a friss amdgpu is, vagy tevedek? (Eloszor merulok el "linuxban" igazan, szoval siman lehet... )
Neztem 3.7-el is. Ezert "orjongok", hogy gyakorlatilag egy teljesen semmit mondo crashreportot general le a rendszer.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- EA Sports WRC '23
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- PlayStation 5
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Asszociációs játék. :)
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest