Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Szokenesz #67499 üzenetére
Azok a kimenetek jók, amiket írtál, megy minden. Viszont csak a Chromium-vaapi tudja használni a videó gyorsítást, az alap Chrome és a többi böngésző sajnos nem.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Szokenesz
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Szokenesz #67494 üzenetére
A zárt driver az AMD kiemelt céges ügyfelei számára készül. Gyakorlatilag mindent tud a nyílt driver amit alapból kapsz, nem egy esetben még jobban is, mint a zárt driver.
A videogyorsításhoz megfelelő csomagoknak kell meglennie, amit valamilyen okból még nem minden disztró telepít fel alapból. Már régen láttam Ubuntut, de vainfo és vdpauinfo progik megmondják, hogy megvannak-e a kellő csomagok. Ha ezek alapból nincsenek meg, akkor gyanús, hogy a vaapi és vdpau csomagok sincsenek meg.
A HW gyorsítás kihasználásához meg VLC vagy SMPlayer ajánlott.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Szokenesz
senior tag
Üdv!
Hónapok óta éldegéltem egy Ubuntu 18.10-esen, ma újratelepítettem, mert nem jött össze a frissítés 19.04-re... így tiszta telepítéssel került fel, végülis ráfért már, eléggé rendesen
Olyan kérdésem lenne, hogy:
- Egy HD7850 kártyám van, AMD oldalán driver 18.04 LTS-hez készült, köztes rendszerekhez nem is szokott kiadni az AMD? Így ezekre a zárt driver nem is telepíthető?
- Így is működik a videógyorsítás nyílt driverrel? -
saiyajin
senior tag
válasz sh4d0w #67489 üzenetére
Kicsit konkrétabban?
Ezt beütve
ls -l ~/.{ice,x}authority
ezt kapom: ls: cannot access '/home/pepe/.xauthority' : No such file or directory.Ezt beütve:
sudo chown user:user ~/.xauthority
a user nevemmel jelszót kér, majd villog a prompt.Ezeket a tipped alapján gugliztam.
"I don't even close my fuckin' eyes when I sneeze"
-
-
saiyajin
senior tag
Sziasztok! Manjaro KDE-n próbalgattam melyik gomb kombinációval jön be a tty mode és melyikkel lép vissza. Miután visszalépett (ctrl+alt+F1) sikerült nyomnom még egy ctrl+alt+esc-et is. Kitaláljátok? Naná hogy rákattintottam az asztalra, és kinyírtam. *facepalm* Most újraindításnál egy másik bejelentezőfelületet ad be, de hiába írom be a jelszavam és nyomok enter, nem történik semmi. [kép]
Keresgéltem, de egyelőre google nem a barátom."I don't even close my fuckin' eyes when I sneeze"
-
-
jimmy399
senior tag
Hahó!
Van egy note9-es telefonom. Arch linux alatt valami bődület lassú mire betölti a kb 3500 db képet a telóról. Minden telepítve van a rendszerre, fel is csatolom fájlkezelőből, de megőszülök mire mindent beolvas. Windows alatt nagyon gyors. Van valami tipp, hogy arch alatt gyors legyen?
--- N/A ---
-
nagyúr
Nyiss neki nyugodtan topikot, ettől még nem kell, hogy gazdája is legyen, azt amúgy is a nagybetűsök csinálják felkérés, jelentkezés alapján. De mi van, ha nincs gazdája? Van két viszonylag ismert disztrónak is topikja, azoknak sincs jó régóta gazdája. Ubuntu és Linux Mint
Ennek a topiknak sincs gazdája....ja bocs, itt már van Kapitány személyében! (de sokáig nem volt)
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
Sziasztok!
Nem szerefne valaki nyitni egy Solus linux topikot, és gazdája is lenni?
Én szívesen megnyitom, de a gazdája nem lehetek idő hiányában.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Frawly
veterán
válasz qwertly #67478 üzenetére
Csinálhatod a klónozást Windows alatt is, pl. Macriummal. Legfeljebb abból lehet gond, ha a célmeghajtó kisebb, mint a forrás. A meghajtók mérete eltérhet, a rendszer, boot, stb. partícióknak kell azonos méretűnek lennie.
De dd paranccsal is klónozható, akkor is ha egyedi disztróról van szó. Egyedül a dd parancsnál arra kell figyelni, hogy előtte lsblk-val ellenőrizd az azonosítókat /dev/akármi, ha ezt félregépeled, vagy felcseréled a kimenetet és bemenetet, helyreállíthatatlan adatvesztést okoz! Meg kicsit hosszabban fog tartani, mert azokat a szektorokat is átklónozza feleslegesen, amikben nincs adat.
De akár még úgy is csinálhatod, hogy az SSD-n létrehozod ugyanazokat a partíciókat, amik a HDD-n is vannak, megformázod őket olyan fájlrendszerre, amilyenek az HDD-n vannak. Utána csak azonos partíciók között simán átmásolod linuxos fájlkezelővel a fájlokat. A végén legfeljebb a GRUB-ot lehet újra kell telepíteni.
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Köszönöm a válaszotokat,látom nem is lesz egyszerű.A fenti hozászolásba a kolléga már említette,hogy igen az ssd kisebb mint a eredeti lemez.Plusz a linux is egyedi,így majd hétfőn neki állok az itteni hozzászólások és ennek a leírásnak a segítségével megoldani. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Emlegettük a Clonezillát, ma egyik letölthető stabil kiadás sem működött nálam. Mindegy hogy írtam ki őket, vagy a magic number nem volt jó, vagy közölte velem a bootolás helyett, hogy először a kernelt kellene betölteni. Mondom neki köszi...
Kiírtam egy decemberi Clonezilla iso-t ahogy a többit, az meg megy minden gond nélkül.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
nagyúr
válasz growler #67472 üzenetére
Feltételezem hogy az SSD mérete kisebb mint a HDD mérete.
Erre nem tért ki a kolléga, de amúgy a meghajtó mérete elég indifferens, mert gyaníthatóan nem az egész HDD klónozásról van szó, csak a Linuxos partíció klónozásáról. De amúgy igazad van, a részletekben rejlik az ördöng.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz qwertly #67469 üzenetére
Clonezilla. Elsőre talán bonyi, de valójában elég egyértelmű amit csinál és ingyenes.
De egyszerűbb esetben a jobb partíció kezelő progik, mint a Kparted vagy a Gparted szintén tudnak meghajtókat klónozni, majd átméretezni.
*Windows alatt is csak külső programmal megy.
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Van valami felhasználó barát módszer,linux hdd át kínozására ssd meghajtóra?Ez gördülékenyen megy windows alatt de linux alatt még nem csináltam.Vagy hülye kérdés,de a Macrium Reflect program nem használható a linuxos rendszerek átmentésére? -
veterán
válasz cattus #67464 üzenetére
Valamiért nem találja meg a szöveget, amit keresek. Ez a példa, amin próbálkozom:
#!/bin/sh
RED='\033[0;31m'
GREEN='\033[0;32m'
NC='\033[0m' # No Color
echo -e "${RED}piros szoveg.${NC}" formazatlan szoveg
echo formazatlan szoveg
echo -e "${GREEN}zold szoveg.${NC}" formazatlan szöveg[ Szerkesztve ]
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wifi_okoseszkozok_homerseklet_szenzorok_1ch_e/hsz_1-50.html
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni?
Vásároltam egy nyomtatót amit sajnos nem tudok összehozni a pc-mmel DCP-1622we
Őszinte legyek fogalmam nincs mit kellene innen letöltenem és azt hogyan telepíteni.Linux Mint 19.1 Cinnamon
[ Szerkesztve ]
Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)
-
gary89
csendes tag
válasz #68216320 #67460 üzenetére
Ha jol emlekszem, Ctrl+a d futás közben a leválasztás.
szerk: yep, az [man screen]
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ssh-n keresztül kapcsolódva byobu-t használok a távoli gépen terminálból indított háttérműveletekre. Például nagyobb mennyiségű cucc wget-el való letöltésére.
Hogyan tudnék úgy kilépni a byobu-ból vissza a normál ssh terminálba, hogy amikor újra belépek a byobu-ba akkor ugyanabba a session-be jussak amiben az előbb voltam? Azaz ne zárja be és a háttérben kilépés után is folytatódjon mondjuk a letöltés a távoli gépen?
Jelenleg csak a kliensen (Ubuntu) bezárom a terminál ablakot amiben az ssh kapcsolódás volt a távoli géphez. De ez nem túl korrekt megoldás szerintem.
-
veterán
-
RaZroX
addikt
Próbáltam mind a kettőt (2.0 és 3.1), de sajnos mindkettőnél eljátsza, de mindig csak ugyan azoknál az ablakoknál, mint pl szoftverközpont. Ezen kívül talán 1-2 alkalmazás van aminél jelentkezik a hiba. Az ablakanimáció is akkor szaggat csak, ha több ablak is megy közben.
Igen engem is nagyon megfogott a KDE felület. Legutóbb amikor próbáltam (kb 5-6 éve) még teljesen más megjelenésű volt, de ez most nagyon bejön. Alapvetően ilyesmi irányba kellene szerintem fejlődnie a Windowsnak is, mert W7 volt az utolsó amire azt tudom mondani, hogy korrekt felületet kapott. Azóta szerintem minősíthetetlen.
[ Szerkesztve ]
This is the way
-
félisten
válasz RaZroX #67452 üzenetére
Beállítások -> Képernyő -> Kompozitor (? nem biztos, hogy ez a neve, angolban Compositor), és nézd meg, hogy a Renderelő Motor (Rendering Backend) mire van állítva. Ha OpenGL3.1-re, akkor állítsd vissza 2.0-ra. Sajnos a CPU-ban lévő iGPU ha jól tudom nem támogatja a 3.1-et, csak a 3.0-át.
Nekem i3-2120-nál volt hasonló gondom, ott ez volt a megoldás rá.
Nagyon tetszett a Kubuntu, nagyon fancy a KDE plasma, de idővel egyre több hátulütőjével találkoztam (pl. a Discovery szvsz. látványos, de rohadt lassu szoftverközpont), szóval én mentem Linux Mintre inkább róla. A Cinnamon sokkal kevésbé látványos, de amióta használom, én nem találkoztam olyan kellemetlenségekkel, mint amivel a KDE időről-időre szórakoztatott...
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
RaZroX
addikt
Vga(prociba integrált) driverrel kapcsolatban szeretnék informálódni:
A fenti képen látható rendszeren van olyan problémám, hogy bizonyos ablakok néha hibásan jelennek meg pár másodpercre, majd utána töltődik be benne a tartalom rendesen. Arra gondoltam, hogy talán nem megfelelő driver van fent, mert amit magának telepített a Kubuntu azzal használom. Az illesztőprogramoknál üres az ablak, szóval fel sem dobott semmi lehetőséget.
Az egésznek viszont ellentmond, hogy 1440p-ben is zökkenésmentesen megy a Youtube (ez Windows 7 alatt, naprakész driverrel sem ment így) illetve maga a rendszer is nagyon szép és gördülékeny, néha droppol csak az fps ablakanimációnál.
[ Szerkesztve ]
This is the way
-
herdsman12
őstag
Újabban érdekesen indul egy dual Linux boot-os (Mint 18.3/Debian 9.x) laptopom.
Grub beállítás szerint 3 sec várakozás után indulna a Mint, de újra boot képernyő, majd úrja a Grub jön 30 sec idővel. GRUB_TIMEOUT=3 ez rendben van.
Próbálkozás közben a 3 sec előtt nyomott Enter jéggé dermeszt mindent. Debiant választva indul rendesen.
Linux Mint alól grub install, update-grub semmit nem változtat, Debian install és update megoldotta, de ez így nem ok.
Volna valami ötlet merre nézelődjek?[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz RaZroX #67435 üzenetére
Ezek alapján Kodi. Én OMV-vel kezdenék, de ott azért nem árt kicsit jobban tisztába lenni a háttérrel. A Kodinak van itt topicja, nézz át, olvasd el az összefoglalót, keress rá youtube-on.
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Frawly
veterán
Mit tudom én, mutt/neomutt-os levelézéskor, vim-es mailíráskor, terminálos IRC chatben, stb. jól jöhet, ha te nem is használod, de mondjuk a küldő oldalon valaki használja, akkor normálisan megjelenik nálad is, nem krix-krax lesz a helyén. Ugyanolyan Unicode karakterek, mint a matematikai, nyomdai, fonetikai jelek. Én sem használok emoji karaktereket, de tőlem elfér.
Persze ez a betűtípustól is függ, egyes betűtípusok csak egyes Unicode-karaktereket támogatnak, emoji nincs bennük megrajzolva, vagy nem mindegyik.
-
Frawly
veterán
Az szerintem jó, ha a GPU rendereli a kimenetet. Amikor valami rengeteg sort ír ki a terminálban, vagy sok sort görgetsz, akkor a szűk keresztmetszet lehet a lassú szoftver render, főleg ha nem jól van implementálva.
Az emoji-hoz meg úgyse kell más, csak UTF-támogatás, de az meg úgyis jól jön mindenhez, fájlnevekhez, cat-kimenethez, terminálos szövegszerkesztőkhöz, stb..
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz sh4d0w #67438 üzenetére
Ezt simán lehetne kivitelezni, MS-tól függetlenül is. Mivel shell-es toolok nyílt forráskódúak, alapból vagy egy kis módosítás után simán lefordíthatók vagy az MS által újraimplementálhatók lennének Windowsra. Ilyenekre gondolok, mint az ls, du, df, grep, dd, curl, wget, stb.. Ezek egy része már most is létezik Windows alá. A Bash sem lenne téma.
De szerintem is, hosszú távon a Windows platform vagy ki fog halni, vagy átállítják Linux vagy valami BSD-forkos kernelre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lol, Linux jellegű terminált kap a Windows a nyár folyamán. https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Windows-Terminal
Azt ígérik, hogy potensebb lesz a powershell-nél is.
-
RaZroX
addikt
-
RaZroX
addikt
Sziasztok!
LG okos TV-vel szeretném megosztani a gépen lévő tartalmat, ezt most jelenleg Windows 7 alatt az LG Smart Share program végzi. Szeretnék egy alacsony hardverigényű Ubuntu variánst felrakni, mert elég régi gépről van szó, viszont nem tudom, hogy hogyan kéne összehozni, hogy Ubuntu alatt is lássa gépet a TV. (A gép HDD-jéről mennek a filmek, sorozatok)
Valakinek van bevált módszere ?This is the way
-
-
Frawly
veterán
válasz kmarci25 #67426 üzenetére
Akkor is fura. Törölni csak úgy lehet bármilyen fontos dolgot, hogy
1) fájlkezelőben törlöd magát a fájlt
2) vagy csomagkezelőben a vonatkozó csomagot távolítod el.Ezekhez viszont rendszergazdai jogot, jelszót is fog kérni a rendszer, nem lehet véletlen csak úgy letörölni.
Te egyiket sem tetted, egy egyszerű, ikonokkal/linkekkel dolgozó alkalmazásindító menüből vettél ki egy ikont/linket. Ez épp olyan, mintha Windows alatt a Start Menüből vagy az Asztalról töröltél volna egy parancsikont, ez magát az alkalmazást, rendszerkomponenst NEM távolítja el. Nem véletlenül nem kért jelszót sem hozzá.
Egy esetet tudok elképzelni, mikor a menü Automatikus Indítás részéből törölsz egy linket, akkor sem törlődik az alkalmazás, de nem fut le induláskor, az okozhat galibát, de rendszert annak sem kéne eltörnie bootképtelenre. De ilyen nem minden disztróban, asztali környezetben, grafikus felületen van.
-
nagyúr
válasz kmarci25 #67428 üzenetére
Örülök, ha segítettem és szerintem a legjobb választás volt a Mint Cinnamon, könnyű megszeretni és kezelni is. Ilyen elbaltázásokat úgyis fogsz még elkövetni.
Azért volt a zárójeles rész, hogy feloldjam az ellentmondást: (eddig azt hittem)
Lehet korán volt még, hogy leessen.
-
kmarci25
veterán
válasz ubyegon2 #67427 üzenetére
Azért volt a zárójeles rész, hogy feloldjam az ellentmondást: (eddig azt hittem)
Egyébként a linux-ot eredetileg játékból tettem fel, de egyre inkább tetszik. És eddig minden bajomra viszonylag egyszerűen (vagy saját kútfőből, vagy kereséssel) találtam megoldást a trial and error módszerrel.
Mindenesetre ezt a részletes leírást köszönöm, ez sokat segít.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
nagyúr
válasz kmarci25 #67426 üzenetére
Amikor az "értesítések" programot töröltem, akkor kiírt még három elemet, amit töröl.
van annyi tapasztalatom számítástechnikában, hogy olyat nem törlök le, ami a rendszer indulásához kell.
Remélem a fenti két mondatrészben érzed az ellentmondást!
Ezek a modern asztali felületek, de főleg a Cinnamon, eléggé komplexen vannak felépítve, nem annyira modulárisak, mint maga az alaprendszer.
Ha valami műveletet kezdeményezel és felugrik egy figyelmeztető ablak és még ki is írja, miket szed még le, de nem ismered ezeket az említett csomagokat, akkor a jövőben inkább az
előbbkérdezek
módszert alkalmazd!Biztos itt volt valami, ami kellett volna.
Igen, leszedted az egész asztali kezelőfelületet.
Egyébként a Cinnamon Rendszerbeállítások elég részletes beállításokra ad lehetőséget. A Menü testreszabását viszont külön éred el, ha rákkattintasz a Menü gombra jobbkattal és ott a Beállításokat választod.
Az ablak közepén látod a Menüszerkesztő megnyitása panelt, ha erre nyomsz, részletesen be tudod állítani, mi jelenjen meg a Menüben. Célszerű a pipát kivenni, ha nem vagy tisztában azzal, mi a rendszer integrált eleme.
Mondjuk igazából így érdemes csinálni, ahogyan tetted, mert hamarabb megismerkedsz a rendszerrel.
Viszont ha legközelebb valami gikszert csinálsz, akkor pont az lenne a lényeg, hogy amit kiír egy felugró ablak, azt oszd meg itt a segítőkkel, különben marad a Látóasszonyok topikja......[ Szerkesztve ]
-
kmarci25
veterán
válasz kmarci25 #67412 üzenetére
Igazatok van, csak tegnap annyira örültem, hogy sikerült, hogy kb. el is felejtettem...
Unable to launch "cinnamon-session-cinnamon" X session
A megoldást itt találtam: linuxmint fórum."Amikor "Gomb nyomás után fekete megint", nyomd le a Ctrl+Alt+F1-et.
Jelentkezz be, és telepítsd újra a Cinnamont, és a Nemo-t.sudo apt-get update
sudo apt-get install nemo
sudo apt-get install cinnamon
reboot"Amikor feljött ez az ablak, akkor a Ctrl+Alt+F1-re feljött a parancssor, és után kiadtam a fenti parancsokat, és ezután működött.
Frawly: Nem tudom, hogy sikerült törölnöm olyat, ami nem kellett volna... A linux-hoz nem értek, csak felhasználó szinten, de azért (eddig azt hittem) van annyi tapasztalatom számítástechnikában, hogy olyat nem törlök le, ami a rendszer indulásához kell. Amikor az "értesítések" programot töröltem, akkor kiírt még három elemet, amit töröl. Ezeket bevallom, nem néztem át alaposan, csak leokéztam. Biztos itt volt valami, ami kellett volna.
-
azbest
félisten
válasz Laszlo733 #67416 üzenetére
ubuntu esetén, ha fstabban változtattad a swap-ot, itt is át kell írni az uuid-t
/etc/initramfs-tools/conf.d/resumeGondolom nálad is hasonló lehet.
Enélkül is működik, mert ha nem találja, akkor használja az fstabos értéket, de azért jobb rendbetenni.utána kell még egy
sudo update-initramfs -u
parancs is, hogy újragenerálja a boot dolgokat és újraindítás után már nem panaszkodik.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Laszlo733 #67413 üzenetére
A swap partíciódat nem találja. Annak kellene az aktuális UUID elérését frissíteni az /etc/fstab fájlban.
Az uuid-t a blkid progi mondja meg, így kell használni:
sudo blkid /dev/sda1
A meghajtók listáját meg így tudod megnézni:
sudo fdisk -l
Az mondjuk nem világos, hogy mi romlott el a külső eszközre telepítéssel.
kmarci25: nem baj ha leírod, másnak is segíthet.
Frawly: ez sajnos ilyen...
[ Szerkesztve ]
-
kmarci25
veterán
Sziasztok! A legfrissebb Linux Mint-et használom egy Dell notebook-on (Latitude E7440) windows mellett, külön merevlemezen. Ma délelőtt használtam a linux-ot és a start menüben eltávolítottam az Értesítések programot (jobb klikk, eltávolítás). Most mikor indítottam volna a linux-ot, ez a képernyő fogad, amit nem tudok leokézni, és nem enged sehogy tovább. Ilyenkor mi a teendő?
-
Frawly
veterán
válasz CPT.Pirk #67409 üzenetére
Ezt utálom a Phoronixban, mindig írnak valami nyálcsorgató fejlesztést, de mindig valami nagyon távoli verzióban. Az 5.2-es kernel még nagyon messze van, az 5.1 végleges sem jött még ki.
Most a Mesa 19.1-ben bevezetett Direct3D 8-9 támogatásra is csak úgy csöppent a nyálam, Wine-ben szinte natív sebességgel fognak futni a játékok. Erre benyögi a cikk, hogy majd a 19.1-ben, ami 2019 Q2 vége. Fasza. Még egy olyan bleeding edge disztró esetében is, mint az Arch, várni kell rá egy csomót. Ubuntunál kell majd 1 év, Debiannál több is, mire lecsorognak ezek a fejlesztések.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akinek Ryzenes laptopja van és tapipad vagy érintőkijelző kezelés gondja van, annak megoldást fog jelenteni az 5.2-es Linux kernel érkezése, mert megoldják benne a problémát okozó MP2 I2C-s vezérlő IC jobb kezelését egy új driverrel. https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-MP2-I2C-Linux-5.2
-
azbest
félisten
válasz anorche1 #67405 üzenetére
audit framework ellenőrzi gondolom a rendszer sértetlenségét [link].
4.18 kernel-től jött be eszerint és audit=0 kernel paraméterrel kikapcsolható.De más topicban olyasmi is szóba kerül, hogy esetleg megvárja, míg elég entrópiát gyűjt, például különböző aláírásokhoz, kulcsok generálásához szükséges és valóban marha sokáig tud tartani. És esetleg azt a hálózat megléte is befolyásolhatja szerintem. Erre javasolják, hogy tedd fel és kapcsold be a haveged-t, ami gyorsítja az entrópia gyűjtést.
Ez utóbbit érdemes lehet megpróbálni. Nekem is új még ez, mert lts ubuntut használok, ahol még ez nem jött be.
[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
válasz CPT.Pirk #67404 üzenetére
Wifi.
Érdekességként, hogy a win10 neha, mondjuk 1-2 havonta 1x kekhalalt dobott, network driverre hivatkozva.
A manjaro telepítője, a live rendszer gyorsan indul, akkor nincs vele gond.
Hardveres kapcsoloval kikapcsoltam a wifit, majd ujrainditottam a gepet. A boot ido igy majdnem 4 perc lett.
dmesg kimenet ugyanaz, csak tobb varakozassal: [link]Atmegyek a thinkpad topicba, hatha van ott valakinek x220 -szal linuxos tapasztalata.
[ Szerkesztve ]
"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
anorche1
őstag
válasz CPT.Pirk #67402 üzenetére
Pastebin (nem az elejetol, feleslegesen hosszu lett volna, csak a tlp indulasatol)
Nezegetem, de nekem nem egyertelmu, hogy mit latok.
Ha jol latom, akkor a NetworkManager-dispatcher es a systemd-hostnamed tolt sokat."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Forza Horizon 4 Ultimate Edition -t keresek PC-re
- Surfshark Starter VPN 3 hónap / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- Surfshark Starter VPN 1 év / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- Indiana Jones and the Great Circle Premium Edition
- Fifa 20 PC játék (lemezes)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest