Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ueda
senior tag
válasz ontheground #63788 üzenetére
Régi szál, ami magyarázatot ad a duf (duf - Disk Usage/Free Utility) parancs "5 special devices" jelentésére (eddig nem értettem miért írja ki) :
╭──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────╮
│ 5 special devices │
├────────────────┬────────┬───────┬────────┬───────────────────────────────┬──────────┬────────────┤
│ MOUNTED ON │ SIZE │ USED │ AVAIL │ USE% │ TYPE │ FILESYSTEM │
├────────────────┼────────┼───────┼────────┼───────────────────────────────┼──────────┼────────────┤
│ /dev │ 3.9G │ 0B │ 3.9G │ │ devtmpfs │ dev │
│ /dev/shm │ 3.9G │ 45.0M │ 3.8G │ [....................] 1.1% │ tmpfs │ tmpfs │
│ /run │ 3.9G │ 1.4M │ 3.9G │ [....................] 0.0% │ tmpfs │ run │
│ /run/user/1000 │ 791.5M │ 60.0K │ 791.4M │ [....................] 0.0% │ tmpfs │ tmpfs │
│ /tmp │ 3.9G │ 15.8M │ 3.8G │ [....................] 0.4% │ tmpfs │ tmpfs │
╰────────────────┴────────┴───────┴────────┴───────────────────────────────┴──────────┴────────────╯A /dev/shm (shared memory) és /tmp átmeneti tárolónak használhatóak, ami nem (vagy kevésbé) terheli a lemezt, háttértárat. (Bármit bele lehet rakni, akár próbaképpen is, nincs levédve root jogosultsággal.) Bash programozásnál is szükség van rá, mert jobb mint a $HOME mappa használata a fájlba írt változókhoz.
Egyéb források : ["store the state externally ... /tmp"] ["I'm using shared memory /dev/shm, to reduce disk load."]OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444
-
Anakin007
aktív tag
válasz ontheground #66240 üzenetére
Köszi, este megnézem, hátha működik. edid.bin-t már sikerült letöltenem a monitortól, úgyhogy az már van. Köszi még1x, legalább van valami alap.
Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
ontheground
tag
válasz ontheground #66236 üzenetére
Sőt, látom Xubuntud van , nálam Linux Lite 4.2 volt az alany, kb az is egy 18.04-es Xubuntunak felel meg.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz ontheground #66128 üzenetére
Azért arra kíváncsi lennék, böngészőben mit talált. Mert manapság ott a blokkolók többet érnek.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Rimuru
veterán
válasz ontheground #65845 üzenetére
ext4-en is ki lehet kapcsolni a naplozast, a logok pedig mehetnek akar ramdiskbe is.
De mindegyik fugg a felhasznalastol is hogy mi eri meg.Vigyázat, csalok!
-
nagyúr
válasz ontheground #65621 üzenetére
Végignyomkodtam ezt is, köszi a tippet!
Szerencsére átnéztem a Flash SSD topikban és örültem, hogy nem az ottani melegedő fajta MX500-at vettem, így figyelemelterelésül elkezdtem olvasni a Crucial SSD dokuit és ott láttam, hogy valami lemerült akku miatt ha 5 sec-ig nyomja a zember az Esc gombot, akkor még előugrik kis rejtett áram az akkuból. (ezt nyomni kellett vagy 10-15 sec-ig amúgy)
Ebből kiindulva sejtettem, hogy ez a módszer nekem is jó lesz, igaz akku feltöltve és 230v alatt van a HP.Hülye dolog, de ilyenkor már nem töröm magam célirányosan a probléma megoldásán, elkezdek mást olvasgatni és beugrik úgyis a megoldás.
Elkezdtem állítgatni a bios-t, de ezekben az üzleti gépekben olyan hülye megnevezések vannak a bootolható eszközöknél.....szóval, közben kávé, cigi és úgy látom reboot is jó lett, frissül is a Mint Cinnamon! Kár, hogy ezt meló előtt csináltam, mert nem tudok vele most bogarászni, de amúgy is a Nomad plasma volt a cél meg egy másik titkos kísérlet.
Köszi mindenkinek a tippeket!
(azt azért nem bánom, hogy nem volt elöl a samukalapácsom)
Na és persze UEFI módban nem jó, a bios elérése után át kellett újra állítani a UEFI (CSM) módba és a pendrive-ról kiválasztani valami hosszú megnevezési UEFI fájlt, azzal végre települt a rendszer.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
HUNited
őstag
válasz ontheground #65581 üzenetére
Nagyon kedves vagy, és hálás vagyok a segítségedért.
Sajnos semmi változás nem történt. Hiába állítgattam át mindent.Túl sok energiát tettem ebbe így is. És te is, amiért elnézésedet kérem.
Tapasztalatnak remélem jó volt.
Töröltem az Androidot, marad a laptop csak Windows-os.
-
HUNited
őstag
válasz ontheground #65553 üzenetére
Fú te, honnan tudom, hogy ide mit kell beírnom?
Ahol 0 van ott 1-et, ésatöbbi?Szerk1: És minden alkalommal csekkolni kell valami hangot? Vagy beteszek a háttérbe egy youtube videót, és ha lesz hang, akkor örvendezek?
Szerk2: Ha kihúzom a fejhallgatót, szünetelteti a a videót, tehát valamit érzékel, csak nem azt amit kell.
[ Szerkesztve ]
-
HUNited
őstag
válasz ontheground #65553 üzenetére
Ez az APK volt fenn, de nem jöttem rá hogyan kell használni. Mindjárt próbálkozom.
Terminál írja átlépésnél:
0.459305 cherryview-pinctrl INT33FF:01 Failed to translate GPIO to IRQalsa_amixer parancs terminálban (TE használatával is ugyanazt adta mint a CTRL+ALT+F1-re) az alábbi fájlban van: Dropbox hivatkozás. Ránéznél, hogy ez mond e neked valamit? Nekem nem is kínai, hanem valami űrnyelv.
-
nagyúr
válasz ontheground #65556 üzenetére
Most, hogy említed, valóban még systemd előtti időkből maradt így ez az fstab, ahogy a TRIM időzítés beállítása is, bár talán pont az lett frissítve a blogban.
Szóval anno, már 5 éve az első SSD-nél még nagyon utána olvastam a kímélés/optimalizálás témakörnek, onnan maradtak a morzsák. Ma már az utolsót csak beszereltem és használom.ubyegon@Mint19cin:~$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=7kkkcac116625e-4afd-bcdc-ea63f139515c / ext4 errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap sw 0 0Most néztem rá erre a néhány hónapos Samsung 860 evo-ra is, azt hittem pár dolgot már beleírtam, de nem úgy néz ki....
A swap fájl itt is figyel, a rendszer csinálja ezeket, azért is kérdeztelek, hogy a LL nem csinált-e.
[ Szerkesztve ]
-
HUNited
őstag
válasz ontheground #65542 üzenetére
Nem HDMI-ből akarom (bár még ki sem próbáltam). Simán a beépített hangszórót / jack bemenetet szeretném használni.
Ezt az alsamixert hol is említetted?
Szerk: Kipróbáltam a HDMI-t, a képet faxán átadja, hang nuku.
[ Szerkesztve ]
-
HUNited
őstag
válasz ontheground #65529 üzenetére
Szia, az indítás és bootolás problémáját megoldottam (ha Androidot akarom, F10-el indítom a gépet).
Root jog van.
A hang viszont továbbra sem jó.
Az általad linkelt post (lehet véletlen másikat küldtél) nem a hang problémájáról szólt. Volt benne egy rövid rész a sistergésről, de sem abban, sem előtte/utána nem találtam olyan gondot, hogy egyáltalán nem lett volna hang.
Annyit elértem (valami conf fájlokat kellett letölteni egy mappába a systemen belül), hogy az alsa_ctl init parancs most már kidobja hogy egyáltalán lát hangkártyát (korábban no soundcard volt az üzenet): chtnau8824.
Viszont hang az nincs azóta sem.
a cat /proc/asound/cards parancs két eszközt ad ki: ezt a chtnau8824-et és valami HdmiLpeAudio - Intel HDMI/DP LPE Audiohogyan tudnám akkor működésre bírni?
-
nagyúr
válasz ontheground #65539 üzenetére
Tényleg nincs mit! Ha úgy hagyod, ahogy eddig beállítgattad, totál elegendő. Frawly szaki még kiegészítette a dolgokat, ahogy látom.
Megtaláltam azt a másik módszert, amit a FF-hoz használtam, de köszi amit írtál, kipróbálom, egyszerűbbnek tűnik, bár a lényeg ugyanaz lehet.
Chrome-ot nem sűrűn használok, fizikai memó miatt zram-ot sem.
Ezeket raktam anno fstab-ba, bár mostanában kikommentelem nagyját.
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=800M 0 0
# Modification for SSD
#tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Erről jut eszembe, látom itt az fstab-ban a swapfile-t, nálad a 18.04 alapú LL nem csinált? Elméletileg, ha nem használsz swap particiót, akkor csinál telepítéskor.
-
Frawly
veterán
válasz ontheground #65530 üzenetére
Swap is nyugodtan mehet az SSD-re. Lehetőleg swap fájl, annak rugalmasabban szabályozható a mérete, mint a swap partíciónak. A zram tömörítés mindenképp csak szükségmegoldás, általában nem stabil, sok embernél okoz fagyást.
Kb. 10% szabad helyet valóban érdemes hagyni az SSD-n, de ebben az is segít, hogy a linuxos fájlrendszerekben általában vagy egy default tartékolás, nem engedi megtölteni az egész partíciót.
Egyébként a minimális szabad hely nem az SSD-k specifikuma, a HDD sem örül neki, a szarásig van rakva, csurig van töltve, akkor látványosan be tud lassulni a normál sebességszint alá, nagyon durván, mivel egyre jobban fog töredezni a fájlrendszer.
Azt nem tudom mekkora SSD-ről van szó, de ha nem elég a tárhely, az SSD-k elég olcsók lettek, érdemes venned. A belépő szintű, kisebb tárhelyű (120 gigás) SATA3-asok már szinte egy normális pendrive árából kijönnek, nem szabad ezen spórolni, a gépet nagyon megdobja egy SSD. De már lassan a 240-250 gigások sem komoly pénzek, alig néhány ezressel drágábbak csak, mint a 120-asok.
HDD-t ma már nem éri meg rendszermeghajtóként használni, csakis adattárnak (filmek, videók, zenék, képek, lemezképek, szoftverek telepítői, dokumentumok). Ami viszont teljesítménykritikus (swap, böngészőcache, lassan induló, lemezintenzív alkalmazások, OS, stb.), annak az SSD-ről kell futnia. Az SSD azért van, hogy mindent felgyorsítson, egyébként csak dísznek lenne a gépben teljesen feleslegesen.
-
Frawly
veterán
válasz ontheground #65532 üzenetére
Ezen felesleges aggódnod. Nem kíméli jobban az SSD-t, ha RAM-ból tolod ki rá az SSD-re. Különben is a rendszer mindenképp RAM-ba cache-li az írásokat, szóval nem azonnal az SSD-re íródik. Semmitől jobban nem fog kopni az SSD, annak az össz írásmennyiség számít, nem azt, hogy honnan lett kiírva.
A torrent egyébként sem ír kis blokkokat, min. 1 megás szeletek vannak, de vannak olyan torrentek is, ahol 10 megások. Meg ha valami írogatna is kisebb blokkokat, az sem probléma az SSD-nek, a vezérlő is cache-el, meg összevon több kicsi írást, hogy hatékonyabban használja aki NAND blokkokat.
Tehát az SSD nem úgy ír, hogy beérkezik egy apró írási kérelem, és azt azonnal kiíródik az SSD-re. Előbb rendszer RAM cache, aztán SSD DRAM cache-ben tartja a vezérlő, ha van az SSD-n, de utána is legfeljebb a NAND cache-be kerül, és csak onnan írja ki értelmes mennyiségű adattal együtt a végleges NAND blokkba. Feleslegesen nem írogat blokkokba keveseket a vezérlő, erre gondoltak a gyártók is, mikor a vezérlőt programozták, az nem véletlenül optimalizálja a lemezhasználatot, hogy a cellák egyelentesen fáradjanak, minden cella csak annyit fáradjon, amennyi feltétlenül szükséges, stb..
Nem kell kímélgetni az SSD, használd úgy, mintha HDD lenne. Egyedül arra kell figyelni, hogy SATA SSD-nél a TRIM menjen, meg a partícióeltolás jó legyen, és nem kell neki defrag. De ezek Linuxon egyébként sem problémásak, mert ha az SSD tudja, a TRIM automatikusan bekapcsolódik, a partícióeltolást sem szokták elcseszni a linuxos toolok (ez csak XP és annál régebbi Windows verziókon meg nagyon régi OS-eken volt probléma), defrag meg linuxon nincs default, neked kell kézzel lefuttatni vagy az online defragot támogató fájlrendszerekben mount opcióként meghívni. Tehát itt nem úgy megy, mint Windowsnál, hogy bepróbálkozik a rendszer a hátad mögött az automata defraggal. Igazából már a Win7-8-10 is észreveszi, ha az adott meghajtó SSD és nem defragolja, ha kifejezetten kézzel akarsz ráerőltetni defragot, akkor is TRIM-ezik helyette a meghajtót, amit a Windows „optimalizálásnak” hív, nem is töredezettségmentesítésnek.
-
nagyúr
A leírást köszi szépen mégegyszer, jó volt rajta elindulni
Igazán nincs mit, kicsit meglepett, hogy abból valaki még profitálhat! Szerencse, hogy a múltkor nem töröltem .
A dev/shm az alapból a RAM-ba mutat
Valami már rémlik, hogy nemrég témáztatok ezen itt valakivel, még soha nem foglalkoztam ezzel az shm-mel, de ahogy látom valami használja most is....
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
udev 7,5G 0 7,5G 0% /dev
tmpfs 1,5G 1,9M 1,5G 1% /run
/dev/sda5 25G 11G 13G 47% /
tmpfs 7,5G 296M 7,2G 4% /dev/shm
tmpfs 5,0M 4,0K 5,0M 1% /run/lock
tmpfs 7,5G 0 7,5G 0% /sys/fs/cgroup
tmpfs 800M 191M 610M 24% /home/ubyegon/.cache
/dev/sdb6 233G 133G 89G 61% /media/ubyegon/TT
/dev/sdb7 20G 3,7G 15G 20% /media/ubyegon/PCX
/dev/sdb5 601G 311G 260G 55% /media/ubyegon/TORRENTEK
tmpfs 1,5G 56K 1,5G 1% /run/user/1000
/dev/loop0 1,5G 1,5G 0 100% /media/ubyegon/NITRUX
/dev/loop1 274M 274M 0 100% /media/ubyegon/CDROM
/dev/sde1 15G 1,6G 13G 12% /media/ubyegon/PENDRIVEFirefoxot sem oda szoktam rakni, de lehet kipróbálom, most csak úgy van, ahogy települt.
Zram-ról olvastam anno, szerintem is nagyszerű megoldás! Ha kevés memóriám lenne, használnám is, egyszer kipróbáltam, talán a RAM felét csinálta meg automatikusan zram-nak.Ugyan maradt kb 6-7GB partícionálatlanul,szabadon, de azt sok helyen azt írták, ajánlott is az SSD-knek(~10% szabad hely).
So so....7-28% van overprovisioningra írva. Nálad a minimum szinte meg is van gyárilag, mivel a 64GB-ból 4-et nem is tudsz alkalmazásba venni. Egyébként ilyen kevés hely esetén és a gyárilag lefoglalt hely miatt én nem is hagynék meg particionálatlan helyet. Ott a cc. 7%, no meg a particionált területek szabad helyeit is üres területnek használja a vezérlő.
Használja az fstrim.timert a disztró, azt kikapcsoljam?
Felesleges kikapcsolni, mindenütt azt írják, elférnek egymás mellett, az a heti lefutás nem okoz plusz gondot, de ha kilövöd, az se gond, az online trim úgyis ott van.
Elég a systemctl stop+disable fstrim.timer, vagy kell a mask is?
Csak stop és disable, a mask az teljesen más, most nem emlékszem már pontosan, de ebben az esetben az nem célszerű.
A deadline schedulert használom az SSD-hez, ezt vagy a semmit ajánlotta a tutorial Gondolom a "noop" az a semmi.
A deadline szerintem a legtöbb helyen az alap, de csak azért, mert a noop a forgó eszközökhöz nagyon nem javallott! Mindenhez jó a deadline, mondjuk SSD-nek a noop az, amivel lubickol, csak ha beállítod, figyelned kell, hogy a HDD-re nehogy az legyen érvényes.
[ Szerkesztve ]
-
ontheground
tag
A letöltést meg azért használnám így, mert a Torrent is meg a Soulseek is ki tudja milyen kis blokkokat írogatna ki az SSD-re letöltés közben, ezért inkább RAM-ba töltsön, aztán, ha kész, az egészet letöltésenként egy folyamatos nagy írással tegye ki az SSD-re, ezáltal is csökkentve az elhasználódást.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz ontheground #65525 üzenetére
Nahát, csak rátaláltál arra az ezeréves blogra, pedig innen is purgálva lett már.....ha találtál bene hasznos dolgot, annak örülök! (berus ft írása lehetett az, én gyakorlatilag azt tettem szöveggel emészthetővé)
Szerintem annak az SSD-nek adhatsz nyugodtan discard opciót, de a 18.04 alapú LL tutira használja a systemd-s heti fstrim-et. (ezt amúgy lecsekkoltad?)
Laikusként igen őszinte leszek most, azzal az SSD-vel akármit tehetsz, semmi egyéb kímélést nem igényel, mindent kibír! Kivéve a vezérlőt, ami úgyis attól függetlenül lesz kampeca, hogy kíméled-e vagy sem.
Leginkább csak zenét meg filmet szoktam letölteni max 720p-ben, torrentben is csak 1 aktív letöltés engedélyezett, majd odafigyelek közben, hogy ne teljen meg a RAM.
Ezt nem értem, a /dev/shm is RAM-ba van irányítva?Már látom......Ha csak nem a helyszűke miatt használsz zram-ot, kipróbálhatnál swap-ot is, azzal hogy fut. (OK tudom mennyivel gyorsabb a memória, még így harmadára tömörítve is, de hátha)
---előbbi lehúzás miatt annyiban módosítok, hogy kell-e a letöltésnek egyáltalán a zram-ba rakott shm-be másolódnia?
A partíció align és a trim rendben van, az I/O ütemezőt átállítottam külön az SSD-nek és a winyóknak is
Ez csak kíváncsiságból kérdem, melyik schedulert használod SSD-hez?
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz ontheground #65366 üzenetére
Ha valaki a C-ből akarja a particionálatlan (unallocated) területet leválasztani, akkor nyilván hozzányúl. Ha máshonnan, másik partícióból, akkor nem. Amúgy meg nem kell egy ilyen átméretezéshez, pláne egy szimpla unallocated terület leválasztásához spéci live rendszer, mert többnyire megoldható Windows alól is annak beépített eszközeivel. Külső particionáló programokkal meg pláne, sőt azok tudnak restart után ún. PreOS módban is működni, ha esetleg valami olyan műveletet kell megoldani, amit a futó rendszer alatt nem lehet. Szóval nem kell ide GParted, ami particionálás tekintetében amúgy sem tud különösebben semmi olyat, amit az előbbi programokkal ne lehetne megoldani. Max. abban jobb, hogy többféle fájlrendszert, partíciós sémát, meg talán pár spéci beállítást támogat. Ráadásul a fórumtag jelenleg Windowst használ és adja magát, hogy ott oldja meg a partíció átméretezését, ahhoz felesleges NTFS-nél külön egy live rendszert bebootolnia. Egy másodlagos, jelenleg csak adattárként funkcionáló meghajtónál meg aztán pláne. Az meg a másik, hogy a Linux alól xy particionáló programokkal piszkált NTFS partíciónál jártam már úgy, hogy utána gondok voltak, ahogyan fordított esetben szintén, amikor Windows alól akartam Ext fájlrendszerű partíciót. Szóval nem minden esetben szerencsés keverni a kettőt.
[ Szerkesztve ]
-
Flowtation
őstag
válasz ontheground #65367 üzenetére
Szia!
Double Commander akart lenni...bocsánat.Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
Laszlo733
aktív tag
válasz ontheground #65371 üzenetére
Megpróbáltam Filezillával is, ha jól sejtem sftp lenne az scp és még a kulcsokat is leszedte magától a routerről, de így sem enged be,
Hiba: Received unexpected end-of-file from SFTP server
Hiba: A kiszolgálóhoz nem sikerült a csatlakozás -
Laszlo733
aktív tag
válasz ontheground #65365 üzenetére
(OFF)Köszönöm a válaszokat. Az scp protokolt használnám. Keresgéltem és a Krusader fájlkezelő elvileg tudja fish alatt, de valami kulcs generálás nem sikerül és így nem enged be a routerbe.(/OFF)
-
Plasticbomb
addikt
válasz ontheground #65284 üzenetére
Ez azert inkabb szomoru...
ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)
-
Dave™
nagyúr
válasz ontheground #65283 üzenetére
A PDF tudja mindkettőt, de felesleges raszterizálni előre, bármikor lehet belőle exportálni. A Gimp számomra is gyötrelem, de az Inkscape nagyon jó szoftver, jó pár logót terveztem már benne, meg ismerek olyat aki azzal futott be.
-
Dave™
nagyúr
válasz ontheground #65278 üzenetére
Vektoros formátumot legközelebb célszerűbb lenne vektorgrafikus programmal szerkeszteni, pl. Inkscape-pel. Tud PDF-be exportálni. Úgy sokkal gyorsabb
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ontheground #65278 üzenetére
O1G
A Gimpet néha én is használom, de a sima rajzoláshoz is béna vagyok, szóval nem az én világom. Általában megelégszem az irfanview tudásával wine alatt, azzal szépen fel tudom javítani a képeimet meg méretezni, aztán kész. Csak arra reflektáltam, hogy mikor a Win vs Linux vita kerül elő, akkor mindig téma, hogy nem megy rajta a PS, mert ugye az mindenkinek kell. Főleg törtben.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
ontheground
tag
válasz ontheground #65162 üzenetére
Kis kiegészítés: A link szerint elég a bs=446 is a visszaírós diskdump parancsnál. Ez lehet, még jobb is így, mert ha közben módosul a partíciós tábla, a módosítások nem vesznek el. [link]
[ Szerkesztve ]
-
ontheground
tag
válasz ontheground #65090 üzenetére
Mattattam kicsit még ezzel, egy notira is felhegesztettem ezt a Phoenix OS-t. Sajnos eléggé bugos benne a Noveau driver, konkrétan egy notebook Geforce 8200-assal kifagy, így nem hálálta meg a szenvedéseimet.
A Phoenix OS rendszer partíciót hiába Clonezillá-ztam át egy másik winyóról a noti winyó egy szabad 32GB-os területére, a rajta levő legacy GRUB-ot se Clonezillával, se Knoppix-szal parancssorban, se különböző bootdisk-ekkel sem tudtam megjavítani, se sda3-ra(nálam itt ez lett volna a preferált megoldás), se sda-ra(MBR) sem volt hajlandó települni.
Amelyiknél volt hibaüzi, mind arra hivatkozott, hogy rossz a stage1 fájl, vagy stage1 stage2 nem egyforma verzió.
Ezt tetőzte az is, hogy a partíció gyökerében nem a /boot/grub-ban, hanem csak egy /grub-ban szerpeltek a grub fájlok, mintha dedikált boot partíció lenne az Android-é.
A noti partíciós táblája alapból a következőképp nézett ki:MBR: 1. partícióra mutat
1. 100 MB NTFS, BCD bootloader
2. 32 GB NTFS, Win7 32bit
3. 32 GB EXT4, rajta a Phoenix OS fájljai + a GRUB
4. ~230GB NTFS adatpartícióEgy Live CD tudta csak megjavítani a stage1 hibás(?) legacy GRUB-ot: [link]
Mielőtt ráeresztettem csináltam DD-vel mentést az MBR-ről a clonezilla parancssorából biztos,ami biztos alapon, amikor az még Win BCD bootloader-ére mutatott. /home/partimag-nak egy pendrive van felcsatolva.dd if=/dev/sda of=/home/partimag/winmbr/winmbr.bin bs=512 count=1
Ezután az említett CD-vel megcsináltam a GRUB-ot, megjavította, az új MBR GRUB bootszektor lett.
Nem akartam legacy GRUB-ból Win-t bootolni, így egy neten olvasott fura megoldáshoz folyamodtam.
Mentettem a mostmár GRUB MBR bootsector-t is a hasonló clonezilla parancssoros paranccsal:dd if=/dev/sda of=/home/partimag/grubmbr/grubmbr.bin bs=512 count=1
Visszaírtam a Win-est ezután:
dd if=/home/partimag/winmbr/winmbr.bin of=/dev/sda bs=512 count=1
Ezután újraindítás, bebootoltam a Windows-ba, bemásoltam a pendrive-ról a grubmbr.bin-t a 100 MB-os BCD partíció gyökerébe, majd Win alatt kellett egyet parancssorozni(cmd->jobb gomb: Futtatás rendszergazdaként; a kapcsoszárójelben levő UUID értéket az első parancs kimenete adja, ezután azt kell használni, a parancsokat soronként kell bevinni):
bcdedit /create /d "GRUB Legacy indito" /Application BOOTSECTOR
bcdedit /set {6d57ae44-ed1f-11e8-b84b-cb07783e9b10} device boot
bcdedit /set {6d57ae44-ed1f-11e8-b84b-cb07783e9b10} PATH \grubmbr.bin
bcdedit /displayorder {6d57ae44-ed1f-11e8-b84b-cb07783e9b10} /addlast
bcdedit /timeout 10Ezzel a Win-es bootloaderből tudom indítani a Legacy GRUB-ot és abból a Phoenix OS-t. Szerintem jó a mai GRUB-hoz is.
Amíg nem olvastam a neten, fogalmam sem volt, hogy tud a BCD GRUB-ot vagy bármi más Linux bootloadert is indítani. És, hogy mért jó ez? Elég nyakatekert megoldásnak tűnik, de ezt megcsinálva még mindkét rendszer telpítése után, mondjuk egy UEFI nélküli gépen, ahol MBR partícióséma van, Linux-WIN dualbootkor, későbbi balul elsült Win frissítés esetén a Linux-ot vissza lehet hozni Live CD-s matatás nélkül is, pusztán Win parancssorból. Hogy ez egy könnyebb út-e, nem biztos, de egy alternatíva. valamint arra is jó, hogy ha valaki ragaszkodik a Win-es bootloader-hez.
Én nem ragaszkodom, a GRUB-ot preferálom a másik gépemen, de a notin nem akartam elsődlegesnek, azon a Phoenix OS amúgy sem lett hosszú életű a noveau driver tökéletlenségei miatt.[ Szerkesztve ]
-
ontheground
tag
válasz ontheground #64790 üzenetére
Tévedtem, a "parttool ${root} boot+" sorok sem kellenek, egyik entry-be sem, megy anélkül is a Windows XP boot. Csak rosszul emlékeztem, hogy allergiás lenne erre.
+1 a terminálnak. Azért ott van cheatnek a Midnight Commander is.
Amúgy grub elrontásra ne a disztrókat szidjátok, hanem az update-grub-ot, kijöhetne hozzá valami univerzális szkript, amivel tudná az összes disztró sajátosságait, egyszer kéne megírni, utána csak reszelgetni. Ubuntun ott a grub-mkconfig, de abban is lenne javítanivaló
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz ontheground #64783 üzenetére
Akkor nem tudom, lehet fordítva van, nem ülök a géped előtt. A lényeg, hogy a hd után a számozás megfelelő legyen, ha másik vinyón van, mint a Linux, akkor el kell térnie a számozásnak. Ha a hd0, vagy hd1 nem jó, meg lehet próbálkozni hd2, hd3, hd4, hd5-tel is, mivel írtad, hogy SATA5-ön van az XP-s HDD:
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz ontheground #64780 üzenetére
Szerintem az a baj, hogy az sdb1, amin az XP és a BCD van, nem hd(0,), hanem hd(1,...).
-
lszlogal
senior tag
válasz ontheground #64414 üzenetére
Köszönöm a tippet, majd holnap ha lesz rá időm kipróbálom. Nincs pulseaudio az ALSA driver mögött, mert ki nem állhatom (nem is értek hozzá még annyira sem, mint az ALSA-hoz). Grafikus felület nélkül és expert modeban telepítettem a Debiant, arra tettem egy i3wm-et, szóval véletlenül sem települhetett pulse.
-
Frawly
veterán
válasz ontheground #64375 üzenetére
Egy SSD még régi használt gépben is megéri. Újonnan kapsz már 6 ezerért 120 gigás SSD-t, használtan még ennyi sincs. Ennyi befektetést megér, hogy ne egyen szét az ideg, hogy a lassú HDD visszafogja az amúgy sem acélos gépet. Plusz ha SSD-n van a böngészőcache, akkor nem kell áttenni a RAM-ba, 4 GB eléggé a minimum RAM terén már, azzal alapból a sok füles böngészés is necces.
Plusz ha már nem kell a gép, az SSD-t ki tudod belőle szedni, másik gépbe át tudod tenni, vagy UASP_USB-SATA átalakítóval tudod használni nagyon gyors pendrive-nak is. Semmiképp nem pénzkidobás, nem a gépre költöd, hanem magadra.
-
I02S3F
addikt
válasz ontheground #64387 üzenetére
Egyet értek! Az ellen nem véd, de talán valamivel több marad így a böngészőnek.
-
Ami még eszembe jutott, feltettem egy XFCE Ubit egy Lenovo R61-re. Az korai Core2 proci, 2GB RAM, winyó. Azon kívül, hogy a winyóműveletek lassúak voltak, ment mint atom. Akadozásmentes böngészés, stb.
Meglepő is volt, de annyira talán mégsem pazarlóMutogatni való hater díszpinty
-
Shyciii
veterán
Nem akarok kötekedni, de csöppet hülyeségeket beszélsz. Valahogy az én androidos telóim, vagy asszonyé nem akadozik. Biztos bennünk van a hiba (vagy csak tudatosan veszem). A Win10-et akármeddig hackelheted, sosem lesz olyan amilyennek kell lennie. Főleg, hogy olyan mélyen bele sem tudsz nyúlni, mint mondjuk egy android esetében...
-
I02S3F
addikt
Bár mostanában mindennel ez van, nem kéne, hogy meglepődjek ezen. Az Androidos telók is tele vannak cpu magokkal, meg akárhány giga ram-mal, aztán mégis akadnak, hoznak egy Win10-es gépet gyári Win-nel újonnan, fél napig kell gyomlálni meg finomhangolni, hogy olyan legyen, amilyennek lennie kéne, stb, annyira tele van szeméttel, meg rossz beállításokkal. Valahogy az erőforrástakarékoság sokadlagos lett mindenhol.
Erre több megoldás is létezik Linux alatt. Például egy Ubuntu valami wm-el. Amin egyébként pont gondolkodom, mert nálam a fapad egy élvezeti értéket képviselő feature.
-
Amúgy 3-4 ezerért már frankón kapsz SSD... Itt a HA-n. És az máshova is jó, meg eladható majdnem annyiért később is.
Nem követtem, hogy milyen disztró, de mondjuk a Win7 az ~10 éves, szóval igencsak régebbi, jóhogy kisebb a hardverigénye. A Chrome meg mindenen zabálja a ramot.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Frawly
veterán
válasz ontheground #64312 üzenetére
Ez alapból ilyen. Próbáld emelni a swappiness értékét, hogy ne csak akkor kezdjen el swapelni, mint az őrült, ha már kifogyott a memóriából. Azzal, hogy most 1-re állítottad a swappinesst, azzal pont, hogy a legrosszabbat teszed, mivel nem nagyon akar a swaphoz nyúlni, csak akkor, ha már kifogyott, akkor meg késő, jönni fog a lemezdarálás. Azért kéne inkább csökkentés helyett emelni, hogy akkor már hamarabb elkezd apránként swapelni, és el tudja kerülni a rendszer, hogy hirtelen fogyjon ki a memóriából.
Ha szeretsz sok tabon böngészni, akkor hosszú távon nem fogod tudni megúszni a memóriabővítést, Windowsnál sem. Esetleg érdemes lenne SSD beszerzésén is gondolkodni, de a kellő mennyiségű RAM-ot az sem pótolja.
Esetleg valami olyan addon, ami egy idő után kilépteti a memóriából a rég használt füleket.
Esetleg fontold még meg a Firefox használatát. A Chrome, Chromium a legnagyobb memóriazabáló bloat böngészők, nekem anno a 8 giga RAM-ot is simán megették. A FF beéri kevesebbel.
-
growler
őstag
válasz ontheground #64312 üzenetére
Van ilyen lehetőség is.: [link]
A fizikai RAM 50%-ra tömörít[ Szerkesztve ]
-
Victor Súgó
tag
válasz ontheground #63794 üzenetére
Inkább nevezném egy I/O interface-en elérhető osztott memóriának, ami felhasználói szempontból azonos a ramdiskkel.
A biztonság miatt meg csak akkor kell aggódni, ha problémás jogosultsággal hozol létre benne fájlokat. (Nem csak neked enged hozzáférést)
Ha megnézed a "cd /dev/shm ; ls -ld ." kimenetét, a jogok végén van egy t betű. Az jelzi, hogy... hú, de rég volt... úgy emlékszem, hogy hiàba van a könyvtárra rwx jogod, a benne lévő fájlokat csak akkor írhatod felül/törölheted, ha te vagy a tulajdonos vagy a tulajdonos jogot adott rá.
Bővebben: Sticky bit bejegyzés a wikipedia-n. -
lev258
veterán
válasz ontheground #63788 üzenetére
A /dev/shm valóban része a rendszernek már hosszú ideje, de azt a felhasználók rendszerint nem direkt módon használják, hanem a rendszer a saját belátása szerint.
Amikor általában ram disk-ről beszélnek, külön a felhasználó által ilyen célra létrehozott "meghajtóra" gondolnak, amibe tudatosan irányítják egy-egy (vagy akár több) program adatforgalmát.
A nyelvi apróságok szerintem is lényegtelenek, de valahogy érdemes különbséget tenni a boot és a futó rendszer ram disk-je között.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz ontheground #63786 üzenetére
Az exfat Windows-os fájlrendszer. Ez a legújabb. Itt-ott próbálják nyomatni a Microsoft-nál.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz ontheground #63778 üzenetére
Nekem még sosem volt bajom a billentyűzetkiosztással.
"Ubuntu/Mint disztrókon alapból van egy Ram disk induláskor"
Mióta?[ Szerkesztve ]
-
válasz ontheground #63737 üzenetére
Az ext2fsd-re gondolsz? Írja, olvassa az ext2, ext3 fájlrendszert, de vannak még hiányosságai. Talán jobb megoldás lenne az exFAT fájlrendszer használata, ezt mindenik rendszer natívan kezeli.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Frawly
veterán
Nem csak az ext2, de az ext3 és ext4 is írható/olvasható Windows alatt extra driverrel.
Linux alatt az NTFS-sel sincs baj, annyi, hogy nagy az overheadje az NTFS-es partíciók kezelésének, meg nem lehet töredezettségmentesíteni. Viszont ezek SSD-n nem okoznak gondot, TRIM-elni lehet az NTFS-t Linux alatt is.
/home-nak mindenképp ext4-et használj, ha nincs extra igényed. Nem véletlen az a default.
-
lev258
veterán
A Linux-nak semmi baja az ntfs-sal, ha azt Windows-on karban tudod tartani (pl. töredezettség mentesítés). Azzal van baja, hogy a 10-es óta a leállítás valójában félhibernált állapotba küldi a partíciót.
Én nem engedném, hogy az ext partíciókhoz (főleg a /-hez) hozzáférése legyen a Windows-nak.
Ez még hasznos lehet neked.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz ontheground #63735 üzenetére
Ubuntu Studiohoz van azt hiszem low latency kernel. De ha nem tetszik, akkor amíg a Mixx-et futtatod, kilőheted a pulseaudio servert, akkor csak ALSA-s hang lesz. Persze ez csak akkor opció, ha az adott progi nem pulseaudio only.
Egyébként meg nekem a pulseaudio-val sem volt soha semmi latency problémám, se ropogás, se kattogás, se semmi. Esetleg próbálj meg a PA-nak még nagyobb prioritást adni, az is segíthet.
-
nagyúr
válasz ontheground #63724 üzenetére
Nem akarok beleszólni, de van épp elég választék, miért olyan disztrókkal szenvedsz, amik még a Distrowatch-ba sem kerültek be? Miért nem építesz fel egy Arch rendszert az ArcolinD tárolóiból, itt a 2-3. részben egész jól végigviszi a videátor kománk.
Ha KDE szépséget akarsz, akkor meg ott a Chakra. Bár a szépségéről......no mindegy, nem csúnya a Winx sem, a KDE egyes képei pont olyanok....
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz ontheground #63722 üzenetére
Amennyire tudom, a latency-hez több köze van annak, milyen kernelt használsz. Mert van olyan, ami ilyen célokra optimalizált.
De biztos vagyok benne, hogy a pulse-nak is vannak beállításai, opciói, amikkel lehet finomhangolni okosan.[ Szerkesztve ]
-
ontheground
tag
Na, az Anarchy-val el is akadtam,live-ból lehet telepíteni,telepítés közben 404-eket dobál a saját tárolóira,aztán kiáll az installer hibára. Net van pedig rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
ontheground
tag
Elírtam, Antergos. Remélem azért rendesen bebootol majd tesztelésre, ezért nem haragszik meg.
-
lev258
veterán
válasz ontheground #63654 üzenetére
Azzal a géppel egy friss Ubuntu MATE és minden, ami erőforrás igényben alatta van, futni fog és nem fog akadozni. A Youtube az más tészta.
Mi a gond a pulse-zal? Ma már megkerülhetetlen (meg eleve a disztrók része).[ Szerkesztve ]
-
Victor Súgó
tag
válasz ontheground #63648 üzenetére
Gyakorlatilag bármit. Ehhez hasonló, picivel talán gyengébb konfigon megy egy ubuntu 14.04 gond nélkül.
Jó, HD vagy nagyobb felbontású videót nézni nem próbáltam rajta. De ha gondolod, megnèzem, tud-e bootolni a gép pendrive-ról, ha igen, akkor megnézem, a 18.Ez 4, nouveau driverrel mit szól hozzá...Ezen túl inkább az a kérdés, hogy konkrétan mi a célod vele?
Ha csak játszadozni, minél kevesebb doksi olvasással, "hekkeléssel", akkor ubuntu, mert szerintem ez már eléri a béta állapot szintjét: sok olyan cucchoz van driver/megfelelő konfig, amit egyetlen más disztroban sem talàltam meg, nincs gond X-en a szép betűkkel stb. Esetleg Mint, ami ubi alapú.Ha fontos a biztonsàg és hajlandó vagy sokat tanulni, akkor valami redhat alapú cuccot javasolnék: centOS, ha megfelel sok szoftverből a régebbi verzió is, Fedora, ha újat akarsz mindenből. Saját, negatív tapasztalataim alapján a SuSE-t kihagynám. A sok tanulás a biztonságra vonatkozik, főként, ha belefutsz valami SeLinux okozta kedvességbe.
Ha csak annyi a lényeg, hogy parancssor, és úgyis windows--hoz vagy kötve, akkor inkább tanulj powershell-ül! Tud annyit, amennyit egy linuxos parancssorból kihasználnál, csak linuxhoz szokott fejjel egy agyrém a szintaxisa
Ui: mindez persze szubjektív vélemény
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Diablo IV! Battlenet GIFT! + Vessels of Hatred
- Retail kulcsok 999 Ft-tól Windows 10/11, Office 2024/21/19 és egyéb szoftverkulcsok
- Win11/win10/Office Kulcsok 15 percen belül!
- Windows Server 2016, 2019, 2022 Standard, Datacenter, Essentials termékkulcsok - MEGA akció!
- Új Windows 7, 8.1, 10, 11 telepítő pendrive-ok, pendrájvok és telepítőlemezek, DVD-k
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest