Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
anorche1
őstag
válasz Rimuru #66678 üzenetére
Mind1 milyen mertekegysegben van, ha az osszeset atirom 0 -ra, arra sem reagal, ugyanugy felviszi a fordulatot a beallitott homersekletnel 4900-ra.
(#66679) s1999xx
Marmint mit?
A hutesi szintet megfeleloen allitgatja a beallitott homerseklet szerint, nekem csak 3600-as fordulat hianya a problema.
Illetve mostmar picit az is, hogy ahhoz, hogy az i8kutils mukodjon, ahhoz a dell-bios-fan-control csomag segitsegevel ki kell kapcsolni, hogy a bios allitsa a hutest. Ez viszont azzal is jar, hogy a gep nem reagal laptopon levo fn+x (x=akarmelyik gomb, pl. kepernyo fenyero, vagy billentyuzet villagitoas) kombinacioraUgyhogy inkabb sztem hagyom a francba, csak ejszakara, amikor zavar a gep zugasa, akkor fogom i8kfan 0 0 paranccsal kinyomni a hutest, meg a cpu magokat lekorlatozom 1ghz -re, hogy biztosan ne melegedjen tul, megha el is kezd a timeshift menteni, vagy a baloo processz indexelni.
"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
Rimuru
veterán
válasz CPT.Pirk #66692 üzenetére
Jellemzoen grafikus alkalmazasoknak csinalnak .desktop fajlt (kivetelek vannak, mint pl mc, htop), tehat nagysagrendileg meg lehet becsulni mennyi grafikus alkalmazasunk van. Egy desktop enviroment termeszetesen sokat dob ezen, de egyben ezt is "merjuk".
Termeszetesen ez sem teljeskoru, (normalis esetben) csak a csomagkezelovel telepitett programok kerulnek ide, pl steam ~/ ala pakol, egy find/locate pedig valoszinuleg sok false positive-ot hozna.Konkretan a kerdesedre a valasz: amiket a alkalmazasok menuben megtalalsz azokat listazza ki (a fenti tudassal kiegeszitve lesz teljesebb a kep).
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
Rimuru
veterán
válasz s1999xx #66687 üzenetére
Van egy dolog, ami talan beleferhet az objektivbe... sokat (ido) es sok (db) terminalt es/vagy monitort hasznalsz. Persze ezeket is tudod mashol/mashogy kezelni, pl screen/tmux es itt visszater a szubjektiv resz, kinek mi jon be.
Eszembe jutott egy random "teszt", nalatok mint "desktop" userek (nem mintha en nem az lennek) mennyit ad ki?:
~ $ ls /usr/share/applications/ | wc -l
40[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
Dave™
nagyúr
válasz s1999xx #66688 üzenetére
Nem tudom mire gondolsz. A Gnome tweak toolt természetesen használtam, meg plugineket is mind Gnome, mind Nautilus alá, de még ezekkel sem közelíti távolról sem a KDE produktivitását. Anno egy csomó mindent felesleges hülyeségnek tartottam KDE-ben (pl. minek van a fájlkezelőben beépített terminál meg minek van F12-vel leugró terminál, minek kérdezi meg drag & dropnál mit csináljon stb.) aztán rájöttem, hogy ezekkel sokkal gyorsabb dolgozni. A Gnome-ban legutóbb még az sem ment alapból, hogy egynegyedes képernyőskálázást csináljon, ha behúzom az alkalmazást a sarokba, ezt pedig most elég sokat használom összehasonlításokra.
Személy szerint el nem tudnám képzelni, hogy tiling rendszert használjak. Próbáltam futólag, de hogy őszinte legyek nem is igazán láttam át. Számomra nincs semmi előnye, csak hátránya, de ez szerintem ízlés kérdése, nem felhasználói szinté vagy valami hasonlóé.
[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
válasz s1999xx #66680 üzenetére
Azt nem, de dolgoztam Unity-vel, Gnome-mal meg KDE-vel is, és ezek között borzasztó nagy különbség van hatékonyságban, szerintem. Időben úgy festett, hogy először volt Unity, aztán KDE, majd fél évig Gnome, majd ismét KDE, és az igazsághoz hozzátartozik, hogy az utóbbi időben kezdtem el aktívabban kihasználni az extra szolgáltatásokat, de nagyon érzem a különbséget. Persze (majdnem) mindent meg lehet csinálni Gnome alattis, csak kevésbé egyszerűen, gyorsan vagy áttekinthetően.
-
Rimuru
veterán
válasz s1999xx #66682 üzenetére
Ez olyan dolog amit szerintem nem lehet objektiven merni.
pl mondhatom azt hogy nem kell egerhez nyulni, es? ha nagyon akarod ezt megcsinalod mashol is (max kicsit fajdalmasabb lesz)Objektiven mond el nekem, hogy miert jobb a #ff0000 szinu napszemuveg a #fe0000-nal? (kicsit sarkitott, de remelem ertheto)
Vigyázat, csalok!
-
anorche1
őstag
Van aki az i8kutils csomag segitsegevel allitgatta mar a dell laptopja hutesenek sebesseget?
Minden jol mukodik vele, mikor a bios vezerli a sebbesseget, akkor valahogy dinamikusabb a fordulatszam.
i8kmon hasznalata eseten nalam 3 opcio van: nem porog a venti, nagyon picit porog a venti, es maximalis fordulaton porog.
Ha a bios vezerli, akkor a maximalis es nagyon picit porog kozott van meg 1 fokozat.A /etc/i8utils/i8kmon.conf fajlban van ket sor:
# Speed values are set here to avoid i8kmon probe them at every time it starts.
set status(leftspeed) "0 1000 1000 3000"
set status(rightspeed) "0 1000 1000 3000"(a gepemben csak egy venti van, igy csak az egyik sor relevans)
Itt barhogy barmit irok at, nem reagal ra (i8kmon termeszetes ujrainditom). Pedig jo lenne, ha a 2000-et atirhatnam 1500 -ra, de sajnos nem mukodik.
Van valakinek otlete, hogyan tudnam ezt megoldani? A nagyon picit porog es max kozott tul nagy a kulonbseg, amikor eleri a beallitott hofokot, akkor a gep mintha fel akarna szallni, uvolt, majd par masodperc mulva vissza huti magat, ujra csond van, majd megint uvolt...
Az uvoltes helyett kellene valami finomabb, es csak magasabb hofokon kellene a maximalis fordulat.Szerk.: Kozben a sensors csomaggal megneztem a fordulatokat: a "nagyon picit forog"=2500rpm, a maxium: 4900rpm. A koztes, amit csak a bios tud elerni:3600rpm.
Na ezt a 3600 rpm -et szeretnem i8kmon -nal is elerni. Mert a 2500 gyenge, a 4900 meg tul hangos. Ez a 3600 kellene nekem valahogy.[ Szerkesztve ]
-
leviske
veterán
válasz CPT.Pirk #66662 üzenetére
Köszi!
Tegnap/ma a saját gépemen is átálltam részben linuxra és nálam is ugyanaz van a nettel, mint anyámnak. A dmesg-ben mit kellene nézni? Mert nálam nem csak induláskor jön elő, hanem hullámzóan hol teljesen jó a net és reszponzív a böngészés, hol pedig időtúllépéseket dobál.
Vivaldi pl a vivaldi.com-re a következőt dobja: "vivaldi.com’s server IP address could not be found.
DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN" és a Firefox is random nem talál kiszolgálót. Miközben felépült kapcsolatokkal nincs gond. A Twitch tud szaggatás nélkül futni pl 1080p@60 képfolyam mellett is. A Deezer sem akad meg lejátszás közben, de új számoknál nagyon elgondolkozik.Először azt hittem megtaláltam a probléma gyökerét azzal, hogy a system settings/connections menüpontban az IPv6 fül alatt bepipáltam az "IPv6 connection required for this connection" opciót, mert ezt követően egy órán keresztül nem volt gond. Viszont amikor otthagytam a gépet és az zárolta magát, utána újra előjött.
-
csixy
addikt
Na meggyógyult spontán a múltkor kiírt Antergos telepítő. Most már megtalálja a múltkor hiányolt két fájlját a repóban. Épp most tolok egy cinnamont a bedöglött Manjaró helyére a flexes gépemre.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Rimuru
veterán
válasz anorche1 #66670 üzenetére
Ha tippelnem kellene akkor az Only the current screen lenne az. Panel letrehozas, widget kirakas gondolom nem nehez.
Vigyázat, csalok!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz anorche1 #66670 üzenetére
Az asztali effekteknél az "asztalváltó kocka" -t kell átkapcsolni "asztalkocka"-ra, ami egy teljesen más effekt, az a választható aktív sarok. https://www.kubuntuforums.net/showthread.php/70735-Cannot-find-Desktop-Cube-greyed-out-in-Screen-Edges
Btw űberbrutál térbeli asztalváltó effekt. A sarok megérintése után nyomd meg a számot billentyűzeten, ne egérrel váltsd át.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
anorche1
őstag
válasz CPT.Pirk #66669 üzenetére
Csak valamiert nem aktiv ez a lehetoseg. Kellene hozza egy desktop effect, ami nalam ki van kapcsolva?
Szerk.: Es igen, ki volt kapcsolva.
Koszi. De azert colomb2 javaslata, a dupla paneles megoldas is erdekel[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
anorche1
őstag
Ha 2 oszlopba rendezem, akkor a jelenlegi talca magassaggal mar tul kicsik lesznek Novelhetnek a talca mereten, de nem akarok, nekem igy tetszik
1 Oszlopban pedi ilyen:Masodlagos monitor nelkul jo lenne, de azzal mar tul sok helyet foglal.
Neten tovabb kutatva se talaltam mas megoldast, marad igy, amig nem valtok i3 -ra.
Tippeket koszi
-
anorche1
őstag
Kde feluleten valahogy megoldhato, hogy a talcan a virtualis desktopokat ugy jelolje, mint pl. az i3 alapertelmezetten? Tehat csak egy aprocska szammal.
2db kijelzot hasznalok, es 4 virtualis asztalaom van, es igy egy nagyon hosszu savot foglal el talcabol. Nekem csak 4 aprocska ikon kellene, hogy tudjak koztuk egerrel is valtogatni. Tud erre valaki megoldast? Widgeteket nezzegettem, de en nem talaltam megfelelot.Kiprobaltam hetvegen az i3 feluletet, onnan tudom, hogy ezt megelehet igy is, kevesbe helypazarloan megoldani.
Ez a tiling megoldas tetszik, nagyon tetszik, csak meg a manjaro -s i3 -as rendszer (ahol elorre valamennyire be van konfiguralva) is nagyon alap. Majd egyszer ha tobb szabadidom lesz probalgatom, hatha sikerul atallni.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz leviske #66661 üzenetére
KDE megjegyzi a nyitva hagyott alkalmazásokat, ez azt hiszem alapbeállítás. Ha ez nem tetszik, ki tudod kapcsolni.
2: nézz rá a dmesg kimenetre, hogy mit ír a netre, ott szokott lenni ezzel kapcsolatban infó. Így látatlanban nehéz találgatni.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
leviske
veterán
Sziasztok!
Megint lenne két kérdésem :
1. Anyám KDE neon rendszerén időnként előfordul, hogy indításkor bedobja a Firefoxot különösebb kérés nélkül. Ez miért van?
2. Ugyancsak anyám KDE neon rendszerén vettem észre azt is, hogy _mostanság_ sokszor keservesen nehezen indul be a net. Ez lehet amiatt, hogy az IPv6-os kapcsolatot a DIGI még mindig nem pofozta helyre? Magyarán lehetséges, hogy az első ~5 percben a gép próbálkozik az IPv6-os DNS-el felépíteni a kapcsolatot és addig nincs rendesen net?
Előre is köszi a segítséget!
-
nagyúr
A HP-n? Ne viccelj! Azok a próbálkozások már múlt ködébe vesztek. Ezt rendes legacy-val csinálja, még tán neked válaszolták a topikjába, hogyn kell megoldani, ha meghal a GRUB egy másik rendszer Manjaro mellé telepítésétől. (ugyanez, ha új kernel miatt a másik rendszer GRUB-ot is frissít) Most meg nem csinálta és közben nem történt semmilyen változás a HP-n....
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
-
nagyúr
Érdekes, de valóban nincs túl sok haszna, a weboldalt mikor először láttam......fene tudja, lehet az is, hogy a régit már megszoktad. Ez most modernebb kinézetet kapott, de.....szóval meg kell szokni. Mire megszokod, úgyis megújul, az előző sem volt annyira régi, bár jó pár éve mint ha nem is lett volna saját weboldaluk......valami gond volt vele. Épp pár napja írta valaki másik topikban.
A KDE-vel kapcsolatban tökéletes a diagnózisod, nekem is időbe telt végre megszoknom, de már pár hónapja fenn van a laptopon a Manjaro KDE és a Chakra is. Kicsit aggódok megint a Manjaro GRUB-ért, mert a Mint kernelt frissített. Mondjuk 3 perc helyreállítani a Mint GRUB-ban, így legalább nem felejtem el, hogyan kell.
[ Szerkesztve ]
-
Dave™
nagyúr
válasz ubyegon2 #66653 üzenetére
Nekem kicsit kusza, szerintem lehetne kicsit jobban részletezni a különbségeket, esetleg több screenshot stb. A weboldal többi részéről sincs túl jó véleményem, szerintem nem sikerült valami jól a ráncfelvarrás.
szerk: a KDE felhasználóbarátsága szerintem kétélű fegyver, egyrészt alapból erősen emlékeztet sok megoldása a Windowséra, emiatt jogos, de a kismillió egymást átfedő opció és beállítás nem feltétlen kezdőbarát, könnyen el lehet bennük veszni. A panel kezelése is kicsit komplex tud lenni elsőre szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Megnézegettem, amikor írtad valamelyik topikban tegnap. Érdekes, de kifejezetten tetszik ez a választó megoldás. Egy fokkal egyszerűbb választani, mint Debiannál.
Szegény Gnome-okra nézve ez nem túl jó, de igaz.
Ha mind a 4 gombot benyomom, csak KDE meg XFCE marad.......
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz growler #66650 üzenetére
Nekem semmi bajom nem volt a válaszoddal, konkrétan nem tudtam beleilleszteni a saját képembe, amit a jelenlegi thread dobott. Ezért írtam, hogy akkor ezt a kombinációt inkább hagyjuk a fenébe.....szóval feléd semmilyen támadást nem állt szándékomban intézni! Teljesen korrekt volt a válaszod így.
Ájuldozni vágyóknak:
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz ubyegon2 #66647 üzenetére
Nem kísértem figyelemmel a témát - egy adott kérdésre válaszolva
linkeltem a Plank PPA-t. Nem kell kiválasztani semmit. 3 parancsot kell
bemásolni (egymás után) a terminálba - szerintem, ez sem nehezebb
mint a synaptic-ból telepíteni bármely alkalmazást.
Ha (még) nem tudja hogy kell, - kérdez - így lehet tanulni ! -
nagyúr
válasz Zsolty20 #66648 üzenetére
Köszi, szerencsére ilyen visszajelzést is kapok időnként. Utóbbi időben kicsit meguntam, hogy igazi nagytudásúak pökhendien azt tárgyalják ki, hogy milyen szakmaiatlan lett a Kezdő topik....na persze segítő hsz írásáig azért nem ereszkednek le. Az is frusztrál kissé, hogy véletlenül nehogy olyat írjak ami miatt meg kell dorgálni a Tg-nek, hogy finomabban fogalmazzak!
Ilyenkor az ember szívesebben néz be idiótább topikokba, mint a Látóasszonyos topik....mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz kemotox #66646 üzenetére
Mindenki úgy galádkodja össze a rendszerét, ahogy neki tetszik, én csak attól óvnám a kollégát, hogy már telepítés előtt gyűjtse az ötleteket, mivel lehet egy igen jól összerakott disztró+DE párost szét......
Mát élete első telepítése előtt kapott is PPA-s linket, amiben 6 Ubuntu verziós Plank van, nagyon jó! Aki még semmit nem telepített, tutira ki fogja választani a megfelelőt. Én az ilyeneket nem bírom nézni már.... mégiscsak remek ötlet volt tőlem, hogy csak ro üzemmódban voltam jelen.[ Szerkesztve ]
-
kemotox
addikt
válasz Zsolty20 #66644 üzenetére
Jo a cinnamon mint, maradj annal. Barmin tudsz kesobb valtoztatni, komplett DE-t is. De a mint egy nagyon jol osszerakott rendszer, a cinnamon meg egy teljesen jo felulet. Gyarilag eleg windows-like raadasul. De persze ha akarod felrakhatod a panelt, alulra meg egy dokkot, vagy ahogy szeretned.
Uby: https://m.imgur.com/a/cRV0z2t
Itt az osx-es cinnamon[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Zsolty20 #66644 üzenetére
Dehogyis. Csak amikor kérdezted, mi a javaslatom, írtam, hogy ne akarj Windowst, kiegészítem, ne akarj OSX-et se. Sok DE van, amivel el lehet érni hasonló kinézetet. A Cinnamon nem ez. A mostani igen jól összeszedett páros, ilyenekkel el...... Szóval ha mégsem tetszik a Cinnamon, akkor használj mást, ezt írom, a Cinnamon kifejezetten egy klasszikus paneles, menüs szerkezetre van kitalálva.
Ott a Manjaro, attól mindeki hanyatesett már, hogy az összes felületre elkészítették, bezzeg a Mint....még a KDE-t is dobta. Mit szűrsz le ebből?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Zsolty20 #66641 üzenetére
Most olvasom ezt a rockerdock-os dolgot......biztos vagy a Cinnamonban még mindig? Már telepítés/belakás előtt ez a dokkolós valami.... Nézegettél már más DE-ket is?
Amúgy van a tárolóban Plank, Latte és Docky is. KDE a legkonfigolhatóbb DE, azon sokan Latte-t használnak...
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Zsolty20 #66639 üzenetére
Jó lehet túloztam, talán 15, franc se tudja, nem szoktam nézegetni és mérni a betöltési idejét.
Nekem anno a kávéfőzés ideje volt.
Viszont gondolkodom azon, hogy még ma elintézem a telepítést.
Ugorj neki, ha elrontod, újra felrakod. Ez másokkal is előfordul gyakorta. De azért ne kapkodd el, értelmezd a lépéseket.
-
nagyúr
válasz Zsolty20 #66637 üzenetére
Látod látod, én mondtam, hogy lesznek még hülye kérdéseim.
Meg vagyok győzve!
A win is kb 25mp-n belül betöltődik. 25.....értem. Ezek szerint még mindig nem térek át Winx-re. (3-4 éve volt Debianon 3,2s bootidő SSD-vel öreg desktopon-persze ezt a GRUB inditójától kell érteni)
[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
válasz Zsolty20 #66634 üzenetére
Hülye kérdés Az!
A linux alapú rendszereknek mennyire számít, hogy épp SSD-re vannak-e telepítve, vagy HDD-re?
Minden oprendszer SSD-n száguld igazán, egyébként az ext4 miatt HDD-n a Linux jobban fut , mint a Windows NTFS-en.
Felteszem hasonló, vagy még nagyobb gyorsaságot lehet elérni, mint win esetében.
Ezt majd megmondják, akik használtak már Windowst SSD-n. Ha van lehetőséged SSD-re telepíteni, akkor nincs értelme a kérdésnek.
[ Szerkesztve ]
-
Zsolty20
senior tag
Hülye kérdés: A linux alapú rendszereknek mennyire számít, hogy épp SSD-re vannak-e telepítve, vagy HDD-re? Felteszem hasonló, vagy még nagyobb gyorsaságot lehet elérni, mint win esetében.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz s1999xx #66631 üzenetére
Egymás mellett nem lennének meg, csak külön partíción. Ott ha az állandóra nincs felcsatolva, akkor relatíve kevés módon lehet "véletlen" megölni a másik rendszert.
A legjobb az, ha az ember csinál magának biztonsági mentéseket időnként, akár csak egy hw hiba esetére gondolva...
-
LantosBerry8
senior tag
Sziasztok! Sikerült működésre bírnom a frissítéskezelőt, ezer köszönet a segítségetekért!!
Más:
Kedvet kaptam ahhoz, hogy az elsődlegesen használt laptopomra is telepítsem a Linux Mint 19.1 LTS-t.....
Azon Windows 10 fut jelenleg és egyelőre szeretném is meghagyni....
Viszont a merevlemezen 1 partíció van, amin a Windows fut.
Lehetséges, hogy ugyanazon partíción egyszerre fent legyen a két rendszer?
Ha igen, akkor mi a menete a telepítésnek?
-
nagyúr
66625-ben ugyanezt linkeltem. 😉
-
nagyúr
válasz s1999xx #66622 üzenetére
Ezen kár felkapnod a vizet, az alapkérdés kifejezetten Mint telepítés utáni helyzetről szólt!
(#66621) Zsolty20
Ha a viszonylag új hardvereiden működni fog minden, a 4.18-as kernel felrakásával főleg, akkor egy darabig elleszel a Mint-tel. Azért volt már itt hasonló helyzet, amikor elcsábult a user Archklón irányba..... (egy időre)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Zsolty20 #66616 üzenetére
Épp az imént írtam össze az összes hibáját! Ha nálad ez így nem jelentkezett, így jártál.
Mint Cinnamon esetében amúgy nem én vagyok a leghatékonyabb lebeszélő. Nálam anno ez volt az igazi winkiller!
(#66618) s1999xx
Eléggé ragaszkodom a debian-ubuntu vonalhoz, a mint csak ritkán fordult elő a gépeimen.
Ezt így hogy? Mint milyen vonal?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Zsolty20 #66613 üzenetére
S ha én nem akarok tovább menni a Mint-ről? Ha nekem az tökéletesen megfelel?
Megpróbáljalak lebeszélni? kb 6 éve én is így jártam. Ha megismered, rájössz, hogy a kinézetét meg sok mást is egész jól testre lehet szabni. Ha van is ennél jobb, szebb, stabilabb, én még nem találtam rá, legalábis így egyben.
(#66609) Flowtation
Pár disztrót már én is telepítettem, szinte csak a Mint csinálja ezt, meg még valami, nem emlékszem. Csak a 19 és 19.1 verziót kb 20x telepítettem különböző gépekre, tuti, hogy meg kell csinálni, amit írtam.
De nem erőltetem a dolgot, ha ti másképpen tudjátok....
[ Szerkesztve ]
-
Zsolty20
senior tag
-
nagyúr
válasz LantosBerry8 #66603 üzenetére
A Mint a karaktereket nem állítja át magyarra hiába jelölöd be az elején azt a telepítés nyelvének. Mielőtt megadod a jelszót meg kell nyitni a terminalt és a setxkbmap hu parancsot be kell írni és Enter
semmi nem történik, visszaadja a prompt-ot, de a rendszer átállításra került magyar karakterkészletre, ezután már nem lesz jelszóbeírási gond.
-
lev258
veterán
válasz LantosBerry8 #66603 üzenetére
Máskor egy topikban maradj.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
LantosBerry8
senior tag
Sziasztok!
Új linux felhasználó vagyok.
Ma sikeresen telepítettem egy régi laptopomra a legújabb linux mint 19.1 lts-t.
A telepítés során kérte a rendszer, hogy adjak meg egy jelszót. Ezt meg is tettem, majd be x-eltem, hogy a rendszer autómatikusan, jelszó nélkül induljon. Ez is sikerült....Viszont amikor bármit telepítenék, akár csak egy frissítést is, nem ismeri fel a rendszer a korábban megadott jelszavamat és így nem is megy végbe a folyamat.....
Mit rontottam el?
Mivel teljesen friss rendszer, így semmi pótolhatatlan adatot nem tartalmaz, ezért hajlandó vagyok akár az újratelepítésre is....Viszont ebben az esetben mire figyeljek oda a telepítés során, hogy ne essek újra ebbe a hibába?
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Viktoár #66599 üzenetére
Ahh, azokon a disztrókon először fel kell tenni az ehhez kellő dolgokat.
sudo apt update
sudo apt install build-essentialDe jah, mielőtt folytatod a make-el, nézz nekünk egy lsusb-t.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Villanyszerelés
- SSD kibeszélő
- Milyen egeret válasszak?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- DIGI internet
- Kuponkunyeráló
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Indiana Jones and the Great Circle Premium Edition
- Windows Server 2016, 2019, 2022 Standard, Datacenter, Essentials termékkulcsok - MEGA akció!
- Retail kulcsok 999 Ft-tól Windows 10/11, Office 2024/21/19 és egyéb szoftverkulcsok
- Új Windows 7, 8.1, 10, 11 telepítő pendrive-ok, pendrájvok és telepítőlemezek, DVD-k
- Windows 7 Home Premium, Pro, Ultimate és Windows 8, 8.1 Pro licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akciók!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest