Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
olivera88
veterán
válasz CPT.Pirk #43599 üzenetére
A backportsot tettem be még az ősszel mert kerestem egy program frissebb verzióját. Azt írják h ne telepítsük normál rendszerre ezt a kernelt. Hmm. Akkor minek van a backportsban? [link] Warning: This package is intended for the use in building debian-installer images only. Do not install it on a normal Debian system.
Tegnap feltettem a Stretch Alpha 5 verziót KDE Plasma 5 el. Ez mennyire biztonságosan használható? A meteorológiai programom újabb verziójának futtatására használnám többnyire, és a systemd ütemezésre, pár feladathoz modell feldolgozás, automatizálása, és az elkészült modell futások feltöltése a szerverre.[ Szerkesztve ]
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz olivera88 #43598 üzenetére
Az a 4.3-as Linux kernel, de a "stabil" Debian ágban 3.16-os kernel van csak. Milyen repókat engedélyeztél? A 4.3 a következő Debian kiadásban csomagjainál van.
Holnap meg tudom nézni ezt pontosabban, a céges gépen nálam is Debian van KDE-vel.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
olivera88
veterán
Megkérdezem itt is, mivel a Debian topicban nem igazán van állat élet. [link] Meg lenne még egy ehhez tartozó kérdésem, ez eltávolítható ugye?Mert látom az apperben ott van még a 3.16 is. Vagy maradhat ez is?
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
kmisi99
addikt
Kösz. Most egy totál amatőr kérdés. Linux esetén gyakran futok belé a tar.gz fájlokba amiket forráskód néven emleget sok oldal. Ez valami módon telepíthető? Én csak a sudo apt-get parancsot ismerem, de ha egy program esetében nincs ilyen, totálisan elveszek, hogy mégis hogy rakjam fel.
-
-
spammer
veterán
válasz Geripapa #43590 üzenetére
Igazából a /var/cache amit nézz át, csomagok felgyűltek gondolom. Mást nagyon úgysem tudsz törölni, mert a többi rendszerfájl.
Konkrétan a /var/cache/apt/ vagy /var/cache/apt/archives könyvtár lehet lényeges.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
Geripapa
aktív tag
Hogy tudom megnézni hogy mi foglal sok helyet a / ba?
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
udev 1,9G 0 1,9G 0% /dev
tmpfs 396M 6,2M 390M 2% /run
/dev/sda2 19G 18G 0 100% /
tmpfs 2,0G 76K 2,0G 1% /dev/shm
tmpfs 5,0M 4,0K 5,0M 1% /run/lock
tmpfs 2,0G 0 2,0G 0% /sys/fs/cgroup
/dev/sda3 435G 89G 324G 22% /home
//10.0.0.6/wd-my-passport-0748-10251 466G 269G 198G 58% /media/my_passport
//10.0.0.6/public 339G 287G 53G 85% /media/Public
//10.0.0.6/video 339G 287G 53G 85% /media/Video
//10.0.0.6/photo 339G 287G 53G 85% /media/Photo
//10.0.0.6/music 339G 287G 53G 85% /media/Music
//10.0.0.6/public/konyvek 339G 287G 53G 85% /media/Calibre
tmpfs 396M 12K 396M 1% /run/user/1000
nyarige@Origo:~$Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;
-
kmisi99
addikt
Valaki tudna ajánlani egy programot. Valami olyan kell ami ha a mikrofonba beszélek spektrum analizátorként kiugranának a különböző frekvencia tartományok. Semmi csicsa nem kell csak valami szoftver ami a bemeneti hangot vizuális effektekkel mutatja.
-
Ice&Lime
veterán
(Egyébként ezek most live-ról mennek)
Egy, ez nekem magas amit írtál, kettő honnan lehet letölteni ezt a dispwin programot -software managerből nem, mert nincs ilyen, itt meg hol van a program, amit le lehet tölteni, mert nem találom csak egy komplikált leírást. (ezt live módban is meglehet csinálni?)(#43581) ubyegon2: a gnome-color-manager-t letöltöttem, feltette, az icc-re kattintva sajnos azt írta ki, hogy nem sikerült.
-
Sonja
nagyúr
válasz Ice&Lime #43580 üzenetére
Már írtam, hogy ott a dispwin program. Feltelepíted, majd a monitorodhoz való .icm/.icc file-t bemásolod a /home/neved/.local/share/icc mappába. Utána MATE-en a beállítások -> automatikusan induló progikhoz létrehozol egy új bejegyzést, majd a parancsnak a dispwin -I /home/neved/.local/share/icc/monitorod.icm (értelemszerűen kitöltve, amúgy az nagy i lenne) adod, és ennyi. Minden indításnál szépen betöltődik a színprofil. Ez egy monitorra van, ha többet is használsz, akkor még paraméterezni kell. Én is így használom, szóval tapasztalatból írom mindezt!
[ Szerkesztve ]
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
nagyúr
válasz Ice&Lime #43580 üzenetére
Emlékszem a kísérletekre. Ha a Mate jobban bejön, akkor azt alakítsd át, szerintem ilyen docky alkalmazás arra is van, ha ilyet akarsz feltenni, alakítgatni ezt is lehet eléggé. Sajna a Mate nekem elég ismeretlen, nézegettem anno, de ha Cinnamon is fut a gépen, akkor miért ne azt használjam?
Egy ilyet találtam, hátha jó lesz: How To Install ICC Profile in Mate?
Ezt a Linux Mate kézikönyv-et átnézted már?
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Ice&Lime
veterán
válasz ubyegon2 #43578 üzenetére
Hát ja, jó párat kipróbáltam már (eddig kb. 20 lehet), de eddig ami tetszett, abból mindig hiányzott valami alap dolog, vagy nem szerette a laptop.
Most a mint 17.3 mate-t próbálom, itt már csatlakozik rögtön normálisan a telefon, viszont color funkció itt megint nincsen,, ez valami játék, hogy ezt ki-be teszik biztos (miért nem lehet alapból ezt benne hagyni, de lehet sok helyet foglalna...) ezért software manager-ből kerestem valami icc-s dolgot, kidobott egy xicc nevű programot vagy valamit, feltettem, de mit kell és hogyan kell csinálni, az kérdés, csinál ez a xicc valamit a színprofillal, hogy lehet működésre bírni?
A cinnamont is kipróbáltam, de a mate jobban tetszik egyenlőre. (Bár ez a tálca és start menü kombináció nemigazán, jobban tetszik a luna-s icon dock variáció).[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok!
Köszönöm a válaszod, kedves ubyegon2!
Kezdetnek Lubu lesz, (celeron m 1x1,6GHz + 512MB RAM-ra (T. Satellite L20-183) már telepítettem, és azon is kiválóan fut) és a transmissionnak is adok egy esélyt. Ha nem jó a Lubu, akkor Puppy, a minimális hardverigénye, vagy Mint XFCE, a jó támogatottsága miatt. A gépen a win 10 is elporoszkál, szerintem a Mint is menne. Telepítve lenne, nem perzisztens módban. A pend. lefoglalna egy USB-t, (2 van csak, Asus 1015BX), viszont van memkártya-ólvasó, az nem is lóg ki a gépből, nem hinném, hogy bootolni is lehetne róla, de raknék a HDD-re egy bootloadert. Szóval kb. 8gb-os SD kártya, kérdésem, hogy a swap partit is erre tegyem? És mire formázzam a rendszer és a swap partit az SD-n? Azért nem szívesen raknám a HDD-re, mert olvastam, hogy nem jó, ha az oprendszer + kliens és a letöltési mappa + tárolási mappa egy HDD-n van, még akkor sem, ha külön partición.
A gép wifi routeren keresztül, de vezetékkel össze lenne kötve a fő gépemmel, amin w7, késöbb esetleg w10 fog futni. Lényeg, hogy a netbookot beraknám a sarokba, és nem is nagyon venném el onnan, a fő gépről távvezérelném (.torrent fájlok áttöltése, indítása, letöltöttek visszamásolása fő gépre stb.) ez sajnos már meghaladja a tudásom, azt se tudom, hogy az oprendszernek, vagy a kliensnek kell-e támogatnia ezt a távvezérelhetőséget. Erről tudtok valamilyen leírást, ismertetőt linkelni?Előre is köszönöm!
-
nagyúr
válasz Ice&Lime #43570 üzenetére
Akartam javasolni, hogy próbálgasd ki, csak anno annyit kipróbáltál, hogy nem mertem ezt írni.
Minden DE más irányból közelíti meg a kezelhetőség problémáját, néha erősen kell keresgélni, ha nem a megszokott DE-t használja az ember, az igények meg nagyon mások, van akinek ez is túl sok, ami ezekbe a desktop disztrókba kerül, mások kevesellik, viszont elég sok mindent ki lehet venni és még több mindent felrakni rájuk már minimális tudással is.
(#43576) CPT.Pirk Éppen van 26,3 MB LXDE környezet pár kieg csomaggal a Synapticban, most néztem, de az igen sivárrá tenné a Mint-et, aminek épp nem a fapadosság a célja, így nem erőltetik az LXDE felületet érthető módon.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz Tegla80 #43575 üzenetére
Igen, unetbootinnal rá tudod írni pendrive-ra.
A tárolókban régi Firefox van, mert régi a Mint. Frisset bármikor bármilyen disztróra le tudsz tölteni a Mozillától, például:
38.5.2esr/linux-x86_64/hu/ (64 bites)
38.5.2esr/linux-i686/hu/ (32 bites)Ha még frissebb kell, akkor itt találod őket (meg az összes többi verziót is): /pub/firefox/releases
Kicsomagolod egy tetszőleges könyvtárba és onnan tudod futtatni a Firefoxot, vagy csinálsz neki parancsikont/indítót vagy mit tudom én.
szerk: amúgy nem annyira off, amit írsz, simán kapcsolódik, szóval nem muszáj off-ba rakni, mert csak kifolyik az ember szeme tőle.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Tegla80 #43573 üzenetére
Az sw központban nyilván van LXDE asztali környezet, így bármelyik új Mintet olyanra tudod alakítani, amilyen a mostanid. Gondolom spammer buildje is azokat a csomagokat használja.
Amúgy nem kell flashhez terminál. Debianon is csak simán a csomagkezelőből felrakható, egy ideje azt hiszem a Chrome-ból szedik ki a pepperflasht a régi flash helyére, de ez nem jelent semmi problémát.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Tegla80
addikt
válasz spammer #43574 üzenetére
Ezt innen leszedve ,penre unetbootin(vagy mi a neve) al felrakva siman elinditom,h kiprobaljam?
Ok,h van....de ami bongeszo nekem a gepen van az maga regi vagy nemtom,de dobja minden oldalnal,h elavult a flash.
Szoval ha jol gondolom ebbol az ujat is kulon kell(ene)felraknom,h mukodjon,mert szoftkozpontbol csak ezt erem el amivel sir erte. (ha azt elerem meg)
Amugy kb 2011 ota van ez a gepem es kozom a linuxhoz koca szinten,plusz semmi mas pc-s tapasztalatom nincs.(m$-t elvbol "nemszeretem",h lanyosan mondjam es olyan gepem nem is lesz.)Igy nekem minden kinai es soxor hagyom miatta,mert jo ez igy.CPT.Pirk
Latod, neked csak atalakitas es olyan is....En meg kb azt sem tom,h mire gondolsz.
(persze ertem,h leszedsz valamit es arra rahuzod az lxde kinezetet....nah,de ezt,hogy is?!
....szoval ezert hagytam inkabb eddig is.)
Ha lenne ilyen,mint a mint11 lxde konyhakeszen es naprakeszen akkor azt megneznem,de minden mas felejtos nekem.(persze tanulhato es biztos megoldanam,de amig nem egeto.... )
de befejezem az off-ot mert segberugnak.[ Szerkesztve ]
Sony® & PlayStation®
-
Tegla80
addikt
válasz CPT.Pirk #43572 üzenetére
Mint LXDE bol is van?
anno talan 2013 ban neztem azt ami probaltam,de nem tetszett(nem lxde) es akkor nem volt mas.
Flash.Annak aki tudja kezelni a terminalt es a linux-ot annak lehet van....En,mint irtam "csak hasznalom". Bar mar azt is keveset mert netezni is telon netezem szinte mindig,igy a lapost csak utalasra,adatmozgatasra es egyeb csip-csup dolgok miatt inditom be....mas pc eszkozom nincs,mert a a fo mozgaskor a playstation.[ Szerkesztve ]
Sony® & PlayStation®
-
-
Syl
nagyúr
válasz #21078528 #43565 üzenetére
Az Easy Transferre mindent lehet mondani, de azt nem hogy kulturált a felülete.
Ha alkalmanként egy-két fájlt kell leszedni/felrakni, arra jó. De ha pl. nem médiafájlokat töltök fel, jöhet a fájl átnevezgetés, mert az okos Easy Transfer minden fájl nevéhez hozzáfűz valami baromságot. És akkor még nem említettük, hogy fájlváltozásos szinkronizálást nem lehet vele csinálni.
Gyakorlatilag inkább leszedem a 640 nyekergő hátlapját, kiszedem az amúgy is folyton kipottyanó akkut, és átrakom az sd-kártyát az asztalomon heverő, használaton kívüli régi androidos telefonba.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Ice&Lime
veterán
válasz ubyegon2 #43568 üzenetére
Akkor egyszerubb ha mindet kiprobalom hogy melyik a jobb, mert igy nem lehet eldonteni.
Ami meg erdekes hogy a 17.3 xfceben valahogy sehogy nem talaltam az aktualis fenyeroszabalyzot sem.
(Valamiert kotelezo a funkciokat kihagyni, eldugni a linux disztrokban?...hol van hol nincs color funkcio, android tamogatas, fenyeroszabalyzo meg stb... egy-ketto ilyen es mar is hasznalhatatlan egy teljes disztro, hiaba lenne is jo. Mibol tartana ezeket benne hagyni illetve beletenni...)[ Szerkesztve ]
-
Tegla80
addikt
válasz CPT.Pirk #43566 üzenetére
Marmint valtottam masra? Mert akkor nem a valasz es a mai napig azzal ketyeg.
En spec semmit nem csinaltam az alap mint-el,mint felraktam a gepre es leszedtem a nyelvi csomagokat vagy miket,h majdnem teljesen HU legyen....plusz amig irta,h van frissites addig frissitettem,de miota nincs hozza,csak hasznalom.Nekem teljesen jo igy is csak a flash player hianyanak felugrasa zavar,mikor megnyitok valamit. ....de nyomok egy ok es megy tovabb,szoval csak bosszant,de nem hatraltat.Valamit probaltam egyszer azota(ujabb mint),de az nem tetszett es ment vissza a megszokott 11LXDE.
Sony® & PlayStation®
-
nagyúr
válasz Ice&Lime #43567 üzenetére
Van benne ilyen funkció, a hsz írásakor shotoltam a képet.
Mindkét DE Gnome fork, a Mate az a 2, a Cinnamon pedig a 3 forkja, utóbbi sokkal tetszetősebb, funkciók beállítások terén ég és föld a különbség (KDE után a Cinnamon a leginkább konfigurálható kezelő felület), így aztán erőforrás igény szempontjából is van különbség közöttük.
-
gery2123
őstag
-
Tegla80
addikt
Sziasztok
Szaki nemvok,igy csak hasznalom....
Szoval a Mint11 LXDE a droid 4.0.4.-el nalam a "docky" alkalmazasban levo auto mount seged(nemtom mi a neve,de docky-n belul lehet bekapcsolni) -el siman csatlakozik....latszik a telo es a kartya is kulon es kezelheto is....levalasztas is muxik.
Alapban nem kezelte a droidot es anno ezt gugliztam ki,mint megoldas... azota is igy hasznalom.
Lehet szamotokra ez ismert es egyeb okok miatt nem kerult szoba a docky es ezen funkcioja,de mivel nem olvastam a napokban itt a hsz-ek kozott rola,igy megemlitem.
Amugy nalam asus x101-en fut a Mint es a szoftverkozpontbol van a docky,ami "butitva" megy.(ir valamit ,h nem tudja elerni/kezelni,de amugy muxik rendesen minden benne ami nekem kell. Idojaras/emil szink/usb csatolas-levalasztas stb...)[ Szerkesztve ]
Sony® & PlayStation®
-
nagyúr
válasz aquark #43557 üzenetére
Ha neked bejön a Lubuntu és a Puppy, akkor próbáld azzal először, lehet, hogy elmenne rajta a Mint 17.3 XFCE is vagy van a LXLE is, ami egy kevésbé fapados Lubuntu, Bodhi Linux és az Antix kis rendszerigényű.
Pendrive-ről nem szerencsés futtatni, de 2 GB nem is lesz elég szerintem egy disztróhoz telepítve vagy live módban ill. perzisztens módban akarod használni?
perzisztens pendrive készítése
Qbittorrent jó kliens Transmission helyett.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Örülök, hogy sikerült, a múltkor nem jöttünk rá, mi volt a gond, de most jól lokalizáltad a probléma gócot.
(#43554) jakos73 Valami lemaradt a kérdésből, ugyanis a Mint 17.3-ban nem voltak ilyen beállítási lehetőségek eddig sem.
A Cinnamonban viszont most is van!
-
Syl
nagyúr
válasz King Unique #43548 üzenetére
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
oncsi
őstag
válasz ubyegon2 #43536 üzenetére
Köszönöm a segítséget neked, és spammer kollégának is. Működik rendesen.
Pár napja írtam, hogy belassult a Mint. Ezzel a csatolással lehetett már valami gond akkor is, mert most megint tökéletesen indul (25mp) és áll le (5mp) alatt.Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél
-
Sziasztok!
A gép amire a disztrót keresek: AMD C-50 APU, (2x1GHz) 2GB RAM, vinyó van benne, de ODD nincs. Ha lehet, akkor egy 2GB-os pendrive-ról futna a rendszer. A gép 95%-ban torrentkliensként menne, 5%-ban netezésre használnám. Feltétel még a fejlett energiagazdálkodás. Szóval Lubuntura (1404LTS) vagy Slacko Puppy (6.3) ra gondoltam, fapadosság nem probléma, most próbáltam egy live Puppy 5.28-at, tetszett, lényeg, hogy grafikus felületű legyen, ne kelljen parancsokat keresgélnem. Másik problémám, hogy milyen kliensprogit használjak, a Ktorrentel csak bajom volt, ezekben meg a Transmission van, ami állítólag szintén elég bugos. Részletesebben ezt a Bittorrent topicban kérdezem meg.
Szóval Lubu, vagy Puppy legyen? Esetleg más alternatíva?
-
törölt tag
válasz Lathronos #43553 üzenetére
Chih-Wei Huangk féle verzió, lásd aláírás...
Stabil Droidhoz mérten... -
Ice&Lime
veterán
Próbálkoztam, most a linux mint 17.3 van soron és lenne egy kérdésem.
Ebből a legújabb verzióból csak úgy kivették a setting/hardware/color lehetőséget? Mert nincs color funkció, így nem lehet betenni a színprofilt. Valaki tudja hogyan lehetne? -
Lathronos
őstag
válasz #21078528 #43551 üzenetére
Ezt az androidot használod? És ha igen, megbízható, stabil? Állítólag még beta fázisban van ha jól tudom.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
nagyúr
nem gondoltam, h a gépről bővebben is írnom kéne.
Hogy a manóba ne kéne, másképp senki sem tud ajánlani megfelelő disztrót!
Javaslom, ha ezután elakadsz, minél részletesebben írd le, hogy mit csináltál és mi a hibajelenség, még terminal parancs kimenetek is szükségesek lehetnek! Rengeteg disztró van és azok is különböző verziókkal rendelkeznek, más-más asztali kezelőfelületekkel. Gondolhatod mennyire egyszerű lenne megfelelő infó nélkül segíteni.
-
King Unique
titán
A fórumtárs fenti telefonos problémáján felbuzdulva, kíváncsiságból megnéztem én is. Ha már Linux, akkor egy WP 8.1-es Nokia Lumia 520-at csatlakoztattam rá USB porton keresztül.
• Ubuntu 15.10: automatikus csatolás ok, hozzáférhető a telefon és SD kártya is
• Deepin 15: automatikus csatolás ok, hozzáférhető a telefon és SD kártya is
• Kubuntu 15.10: nem tudja felcsatolni, hibaüzenetet ír ki...
• Linux Mint 17.3: látszólag felcsatolja (asztali ikon), de kifagy a fájlkezelő, hibaüzenetet* ír ki...* "mtp://[usb:001,002]/" nem található || A hely nem csatolható ; Nem található megfelelő udev eszköz Bár ezek kábel kihúzás után jelentek meg.
[ Szerkesztve ]
-
Dr V
őstag
Sry, nem gondoltam, h a gépről bővebben is írnom kéne.
EEE 1005, talán a H verzió. 2gb ram, intel atom proci és a winchester 2 particióra van osztva. HDD van benne.
Főként netezésre lenne használva.
Annyira azért utánaolvastam, h a disztribúciót értsemThe bass and the tweeters make the speakers go to war!
-
nagyúr
Egyiket sem!
Ha annyi időd sincs, hogy egy-két dolognak utána olvass, akkor várd meg, amíg ráérsz majd kicsit. Nem hozzáértőként arra az eszközre meg kell találni az optimális disztrót, meg kell ismerkedned a pendrive-ról telepítés módjával, dualboot telepítés is igényel némi olvasgatást.
Ezt helyetted senki nem tudja megcsinálni. Ráadásul annyi időd sincs, hogy alapvető infókat megadj a gépről.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez olyan olcsó netbook? Melyik? Mert a 701-es papírnehezéktől kezdve van egy rakás, elég eltérő belsővel. Mondj valami típusszámot vagy infót a prociról meg a ram mennyíségéről, aztán mondunk valamit.
Az összefoglalót viszont majd olvasd el valamikor.
-
Dr V
őstag
Sziasztok!
Az idő rövidsége miatt nem tudom jobban beleásni magam a témába, így könnyen meglehet, h az összefoglalóban meglelném a választ...
Ismerősöm EEE laptopjára linux menne. Melyiket érdemes telepíteni? Pendriveról telepíteném.
A telepítőt honnét töltsem le? A gépen egy (vírusos?) win7 van. Emellé lenne telepítve.The bass and the tweeters make the speakers go to war!
-
King Unique
titán
Nem az igazi ez az eOS... ha már annyira OS X klón kell, ott a jó kis kínai Deepin. Szerintem használhatóbb és az asztalra lehet ikonokat, mappákat elhelyezni, nem úgy mint a Luna, Freya...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Ice&Lime #43540 üzenetére
Azért nem csinálja meg magától a telefon csatolását, mert az eOS-ben ez nincs implementálva. [link] - pont most született erről pár napja bejegyzés a saját oldalukon.
Az eOS egy elég minimalista valami, szerintem ha kényelmes dolgokat szeretnél kezdőként, akkor ne ezt a disztrót nézd meg, hanem egy komolyabbat.Egy KDE-s disztróban az mtp úgy megy, hogyha fent van az a pár mtp-hez kellő csomag (amik meg szoktak lenni alapból), akkor a telefon bedugásakor már nyílik is az eszközértesítő, hogy mit szeretnél vele csinálni, pont úgy mint Windows alatt.
Sőt, Windows7 alatt többször jártam már úgy, hogy a telefon fényképek mappa betöltése közben lehal az mtp folyamat a háttérben, és többet nem tudok semmit kezdeni a telóval. Ilyenkor át szoktam bootolni Linuxra, ott meg tudom tallózni azt a mappát...
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz ubyegon2 #43536 üzenetére
Vagy lsblk és ahhoz nem kell sudo sem.
lsblk -o "NAME,SIZE,TYPE,MOUNTPOINT,RO,FSTYPE,LABEL,UUID"
A sorrend (oszlopok) tetszőlegesen variálható.
De egyszerűsíthetjük is (~/.bashrc-be):
alias lsblk='lsblk -o "NAME,SIZE,TYPE,MOUNTPOINT,RO,FSTYPE,LABEL,UUID"'
Ezután az lsblk parancs mutatja a többi fontos infót, pl. az UUID-t is.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz Ice&Lime #43535 üzenetére
Keress rá a jmtpfs csomagra, ha nincs, akkor nézd meg, van-e PPA hozzá. Használata: Arch Wiki / MTP#jmtpfs
szerk: (#43536) ubyegon2 megelőzött közben.
szerk2: a fenti wikin amúgy van még pár alternatíva, valamelyikkel csak sikerült működésre bírni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Ice&Lime #43533 üzenetére
jmtpfs csomagot próbáld ki, hátha azzal működik.
Van itt egy régi verzióra való módszer is. Nekem ez a Luna nem ugrik be, melyik verzió. Leesett, eOS.(#43531) oncsi
Nézd meg a df -h parancs kimenetét, hogy valóban jó- e az elérési út, amit beírsz, aztán a sudo blkid parancs kimenetből másold ki az UUID-ot és azzal szerkeszd az Fstab-ot, úgy működnie kell az auto csatolásnak![ Szerkesztve ]
-
Ice&Lime
veterán
válasz lev258 #43534 üzenetére
Csak win-en érdekes, mert egy friss os install után rögtön rácsatlakozva már lehet is használni, külön telepítések nélkül a telót, de itt ez valamiért nem megy.
Vajon mit kell még beírni terminálba vagy leszedni, hogy kommunikáljanak egymással?A win7 meg már 2009-es rendszer, az sp1 2011-ben jött ki (sp1-es a telepítő is), 2 évvel régebbi, mint a most fent lévő linux disztró és hibátlan. Plusz a jelenlegi disztrónál feltette az összes létező frissítést hozzá, plusz drivereket meg nem talált.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Ice&Lime #43533 üzenetére
Nekem nincs Androidos telefonom, de azt tudom, hogy mtp-s kommunikáció kell neki. Hogy milyen csomagok kellenek ehhez Linux alatt, azt én is csak a neten keresem. Ha minden szükséges fel van telepítve, mennie kell. Én ennyit tudok mondani.
Konkrétan a te telefonodra vonatkozót nem találok, de úgyis az Android a lényeg. Bár a Luna elég régi, így az sem zárható ki, hogy egyszerűen túl régi verziójú csomagok vannak hozzá.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Ice&Lime
veterán
válasz lev258 #43530 üzenetére
Volt újraindítás. A teló egy a870s (win-en automatikus csatlakozásnál tökéletes).
"libmtp csomag fenn van?"
Az mi? Azt tettem fel eddig, amit az előbb írtál. (plusz volt egy teljes frissítés ahol talált 359db-ot, amit telepített).(#43532) ubyegon2: a telón az usb debugging-ot bekapcsolva is próbáltam, de ugyan az.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Ice&Lime #43529 üzenetére
Beállítások/Alkalmazások menüpontnál engedélyezve van az USB-hibakeresés?
(#43530) lev258 Elképzelhető, ezért is tartom kezdőbarátabbnak a Mint-et, de az imént említett két mtp csomag akkor sincs fenn, csak az mtp-runtime tools, mást nem találtam ami kellhet a mobilhoz.
-
oncsi
őstag
válasz ubyegon2 #43526 üzenetére
Működik, de ha újraindítom, akkor jön a szokáso szöveg, hogy nem áll készen, meg nyomj s-t stb.
Ha betölt, már jól csatolható a nemo alol.
Fstab-ban most ez van:
LABEL=2TB\040SD /media/zoli/2TB\040SD auto nosuid,nodev,nofail,noauto 0 0Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél
-
lev258
veterán
válasz Ice&Lime #43529 üzenetére
Milyen telefon? Újraindítás volt esetleg? libmtp csomag fenn van?
ubyegon2: Csak úgy magától biztos nem kezeli. Mint-en könnyen lehet, hogy fenn van alapból néhány egyéb csomag is, ami pl. Ubuntu alatt hiányzik.[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
-
nagyúr
-
Ice&Lime
veterán
-
lev258
veterán
válasz Ice&Lime #43522 üzenetére
Az előbb leírtam. Fel kell tenni egy csomagot és mindjárt látni fogja az Androidot adattárolóként.
Itt abból tudod, hogy nem jó a driver (vagy inkább nincs), hogy vagy nem működik az eszköz, vagy problémák vannak vele. Ezzel kapcsolatban írtam, hogy egy Windows-féle Eszközkezelő sem feltétlenül jobb, mert attól még, hogy összepárosít egy drivert egy eszközzel még nem tudja ellenőrizni, valóban működik-e vele/hozzá való.
Ha még Luna-t használsz, szerintem érdemes lenne mást is megpróbálni, mert elég sok javítás jött azóta minden téren.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Ice&Lime #43513 üzenetére
Egyébként a driverek kezelése itt eléggé más, mint Windows alatt. Ott a gyártók által készített driverek vannak, amiket feltelepítesz (gyakorlatilag azt jelenti, hogy bemásolja a Windows driver mappába, aztán onnan válogat a rendszer). Linux alatt a driverek többsége már része a rendszernek, jó esetben gyártói segítséggel készül és kerül be rendszerszinten az egyes verziókba. Van néhány kivétel, amikből elérhető zárt (tisztán gyártói) driver, ezek használatára van egy külön menüpont (Egyéb/További/Zárt illesztőprogramok). Intelnél nincs zárt, mert nekik már évek óta igen jó nyílt driverük van. Nálam most épp 50°C körül van a gép, de lassan már ráfér egy takarítás (2-3 éve nem volt). Ez nem egy rossz érték ebben az állapotban.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz King Unique #43516 üzenetére
17.3-ban is benne van már a régi mellett.
-
spammer
veterán
válasz King Unique #43516 üzenetére
Igen, az Ubuntu 15.04-től már systemd-t használ, a udisks2 is ahhoz igazodik, ezért is lett más a parancs, követi a systemd-s formát (systemctl, journalctl, localectl stb.).
-
spammer
veterán
válasz King Unique #43511 üzenetére
udisksctl help
szerk: közben látom meglett.[ Szerkesztve ]
-
-
Ice&Lime
veterán
válasz lev258 #43503 üzenetére
Légyszi írd le szóról szóra, mert nem vagyok képben, itt hogyan kell kideríteni milyen driverek vannak fent, milyenek hiányoznak, mik azok amik hibásak és hogyan kell javítani őket. (win-en olyan jól megvan csinálva, van egy eszközkezelő oszlop kijelezve a telepített és a hiányzó drivereket, itt miért nincs ilyen?, sokkal egyszerűbb lenne..)
Egyébként a gép régebbi téma, laptop, integrált intel hd4000 igp-s, tehát nem egy mai darab.Emellett még ugyan olyan fontos lenne, az hogy win-en csak csatlakoztattam az androidos telefont és egyből felismerte, lehetett a telefon tárhelyével rendelkezni,, itt viszont rácsatlakoztatom és nem csinál semmit, és nem lehet elérni a telefont.
#43514) lev258: nincs, ez csak integrált vga-s, csak az igp van benne. Jelenleg az elementary os 0.2 van tesztelve, ez volt, ami mindent szépen kezel a laptopon (hang, touchpad, fényerő és nem annyira fűtötte a kasznit bár ez is kicsit sajnos), a 0.3 már valamiért nem stimmel, jobban terheli-fűti a kasznit sajnos.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz King Unique #43511 üzenetére
OK, de látom már megvannak az új parancsok.
Beraktam a linket kereshető formában is, ha már az Ubuntu topikban szó esett erről.
(#43513) jakos73 Milyen disztrót is próbálsz most pontosan?
Rendszermentésre Systemback a legegyszerűbbek egyike.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz ubyegon2 #43509 üzenetére
~$ udisks2 -h
udisks2: a parancs nem található
~$ udisks2 --unmount /dev/sdd1
udisks2: a parancs nem található
~$ udisks2 --detach /dev/sdd
udisks2: a parancs nem találhatóEz alapján nem nagyon...a sima udisks az működött, még gyorsbillentyűket is tudtam kreálni az adott parancsokra, illetve ezeket meghajtóazonosítókhoz hozzárendelni. Ami baromi kényelmes volt.
Igen, közben megoldódott.(#43510) lev258: ez kicsit más, nincs benne detach sem. De a power-off kapcsolóval kivitelezhető ennél is.
~$ udisksctl unmount -b /dev/sdd1
Unmounted /dev/sdd1.
~$ udisksctl power-off -b /dev/sddKöszönöm a segítséget mindenkinek!
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
-
nagyúr
válasz King Unique #43504 üzenetére
udisks2 nem jó?
gnome-disk-utility is azt használja, válassz le abban.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Egy csatolással még nem csinálsz belőle RAW-t. Ott valami más is volt.
Tehát akkor most a /home-ba szeretnéd mindenképp? Akkor hozz létre valami mappát, ahova majd csatolod (új mappa, ami teljesen üres).
King Unique: Én úgy látom, nincs rá lehetőség. De gondolom nem ok nélkül szűnt meg.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz lev258 #43506 üzenetére
Hát ez cumi, mert nem véletlenül használtam...nem is lehet rá sehogyan felrakni, vagy nincs valami hasonló program?
Udisks2? Arról még nem hallottam eddig, de meglesem. "udisks2 már a legújabb verzió." addig ok. De nem tusom elindítani, illetve úgy használni, mint a sima udisks programot.
Hát nem tudom mért szűnt meg, de nem volt vele semmi baj. Bizonyos DE esetében csak ezzel lehetett normálisan leválasztani USB-s háttértárakat. Kár érte...[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz King Unique #43504 üzenetére
Úgy látom a 15.10-hez már tényleg nincs.
Csak kérdem. Nem lehet, hogy az udisks2 leváltotta?[ Szerkesztve ]
-
oncsi
őstag
válasz lev258 #43490 üzenetére
Nem tudom. Már vagy két éve megvan, és eddig Ubuntu volt a gépen, és annál a Home-ban volt. Most Mint van fenn. Át tudom rakni valahogy? Nem szeretném ha rosszul csatolná (már sikerült egy 3TB-os NTFS-ből Raw-ot csinálnom az Ubi-val)
Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél
-
King Unique
titán
Üdv!
Linux alatt USB-s eszközök leválasztására az udisks command line tool szoktam használni, amit fentebb is említettem [link]. Eddig szinte minden disztró esetén fel tudtam telepíteni, volt amelyik alapértelmezetten tartalmazta. Ilyen pl. a Mint, aminek korábbi és legújabb 17.3 verziójában is benne van. Ubuntu 15.10-re viszont nem tudom feltelepíteni:
~$ sudo apt-get install udisks
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
udisks csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető el
E: „udisks” csomagnak nincs telepítésre jelölt verziójaHogyan lehetne ezt orvosolni, vagy már semmilyen formában nem elérhető
-
lev258
veterán
válasz Ice&Lime #43502 üzenetére
Videókártya? Zárt driver, nyílt driver? Ez általában látható a További illesztőprogramoknál, vagy Rendszerinformációnál.
Első látásra itt nehezebb ilyen információkat szerezni (sokszor Terminált kell használni), viszont sokkal megbízhatóbbak. Windows alatt nem egy alkalommal találkoztam már olyannal, hogy a driver vígan felment, az Eszközkezelő szerint minden rendben, de az eszköz mégsem működött, mert a driver egyszerűen nem volt jó hozzá. De a Windows-t nem zavarta.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Ice&Lime #43497 üzenetére
Ismétlem. Egyszerűen képtelenség (hamis információ) a 0%. Az viszont lehet, hogy hűvösebb a gép. Már írtam előzőleg, mi okozhatja, annak nézz utána. Illetve Windows alatt van valami egyedi, gyártó által készített energiakezelő szoftver?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest