-
IT café
Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kinghaxor
aktív tag
válasz
King Unique #3489 üzenetére
Köszönöm a segítséget! Valami szoftveres probléma volt a Windows 7 esetében. Sajnos nem tudtam kideríteni pontosan mi volt a baj. Miért nem állt le rendesen a winchester a rack-ben. De mivel húgom egyébként is egy teljes gép telepítést kért (adatmentés miatt kellett a külső rack-winchester páros) így bepróbálkoztam a Windows 10-el. Amin persze tökéletesen működött a leállítás. Szóval biztos, hogy valami szoftveres gond volt. Pendrive estében minden rendben működött. Azt le tudta állítani az előtte fent lévő 7-es is. Plusz ugye az asztali gépemmel is gond nélkül működött amin szintén 7 van fent. Azóta pedig teszteltem tv-vel is. Ahogy bekapcsoltam a tv-t úgy bekapcsolt a rá kötött winchester is. Ahogy kikapcsoltam úgy a winchester is lekapcsolt. Szóval rendesen működik.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Akkor ez még egy korábban gyártott lehet, mivel a 1051 & 1053 sorozatú ASMedia chipek jobbára kifutottak, főleg az előbbiek. Az új eszközökben már ASM1153 / ASM1153E típusok szoktak lenni. A PID azonosítót viszont nem adtad meg, pedig ugye az is fontos.
Amúgy az MQ01ABD075 9,5 mm magas, tehát az egy max. 7 mm-es lemezt fogadó külső házba nem fér bele. Ha USB-n ingadozik a tápellátás, akkor az nem igazán a külső ház hibája. Itt maga a port áramleadása a meghatározó és ilyen téren nyilván van különbség USB 2.0 / 3.0 / 3.1, illetve PC-n előlapi / hátlapi típusok között. Továbbá a kábelre is nem árt odafigyelni, mert egy rossz kábel, nem megfelelően érintkező aljzat és csatlakozó is okozhat kellemetlenségeket.
Külső házakat illetően leginkább azokból tudok csak ajánlani, amik az összefoglalóban vannak. Illetve nemrég kicsit ragozva lett a téma
—►
[link], [link].
Az általad említett kettőhöz sok mindent nem tudok hozzáfűzni. Röviden, az egyik műanyag házas, Micro-B csatlakozós, tool-free, van hozzá szilikon védőburkolat és támogatja az UASP módot. A másik alumínium házas, strapabíróbb Type-A csatlakozós, ASM1153 chipes. Az alábbi videó alapján hasonló, mint az én n-Drive külső házam. Illetve ugyanolyan chip van benne, viszont a PID azonosító és a leállítási funkciók működése nem ismert. Bár az sem lenne meglepő, ha dettó ugyanolyan lenne, mint az enyém.Továbbá a korábban is kérdezett kikapcsolást illetően pontosan mi a helyzet
Persze a választól függetlenül azzal nem árt tisztában lenni, hogy ilyen téren ami működik egy PC-n, az nem feltétlen fog a TV és társai készülékeken is.
[ Szerkesztve ]
-
GRaul
őstag
válasz
King Unique #3496 üzenetére
-
GRaul
őstag
válasz
King Unique #3496 üzenetére
Nah szóval, a Chipre az van irva, hogy asmedia ASM1051E
A problémám pedig az vele, hogy nem minden usb portrol akar mukodni. olyan mintha nem kapna eleg szuflat 1-2 helyrol. Illetve nem tul dizajnos
A vinyo ami most benne van az Toshiba MQ01ABD075
Van egy Icy boxom de abba nem jo ez a vinyo mert nem fer bele a vastagsaga miatt. -
King Unique
titán
A legutolsó információk szerint ez PC-n nem támogatta a leválasztás utáni merevlemez leállítást, bár lehet, hogy csak ezt kellett volna beállítani hozzá. A belsejében ASM1153 chip volt, viszont a 1153-as PID azonosító miatt a firmware frissítés és azon belül egyéb beállítások alapból felejtősek. Utóbbi ASMedia esetén eleve csak a PID: 55AA azonosítós típusoknál lehetséges.
Tehát esetleg megnézheted, hogy a tiedben milyen vezérlő van, illetve a fentebb említett leállítási / kikapcsolási dolgokat PC-n. Mert gondolom esetedben a gép = játékkonzol, vagy mire vonatkozott? Illetve, ha az, akkor full kikapcsolva is pörög tovább a külső házban a HDD és ég a LED? Ha igen, akkor pláne nem biztos, hogy egy másik külső rack kikapcsolna rendesen.
Amúgy konkrétan mi az, ami miatt nem vagy elégedett vele?
[ Szerkesztve ]
-
GRaul
őstag
válasz
King Unique #3494 üzenetére
Ilyen van jelenleg.
[link]
De nem vagyok elegedett vele -
King Unique
titán
Üdv!
Az összefoglaló táblázatában meg van adva, hogy melyik külső házaknál működik a leválasztás utáni és az üresjáratban (alvó mód) történő kikapcsolás / leállítás. Viszont ezek egyáltalán nem biztos, hogy "TV és társai" készülékek esetében is működni fognak
—►
[link]. De azért, ha az adott készülék teljesen ki van kapcsolva, akkor általában egy 2,5" külső HDD-nek is ki kell. Bár, nemrég valakinél még PC esetén is égett tovább a LED—►
[link], [link].Amúgy most pontosan milyen külső rack van, az asztali gép & OS kombónál kikapcsol? Mert, ha utóbbinál igen, ellenben játékkonzolon nem, akkor egy másik külső háztól sem kell feltétlen csodát várni...
[ Szerkesztve ]
-
GRaul
őstag
Sziasztok,
Xbox onehoz keresek kulso racket a vinyomnak.
Tudnatok olyat ajanlani amely kikapcsol, ha lekapcsolom a gepet?
Mert a mostani folyamatosan megy. Vagy ezt valahol mashol kell beallitani? -
pavicevic
tag
válasz
King Unique #3491 üzenetére
igen, kozben vegigolvastam ezt a tesztet is, koszi megegyszer a segitseget
-
pavicevic
tag
válasz
King Unique #3489 üzenetére
koszi a reszletes valaszt, en csak egy 1 TB-osat akarok belerakni, ezek szerint nem lesz vele gond
-
King Unique
titán
válasz
kinghaxor #3487 üzenetére
Üdv!
Leválasztás után a merevlemez leállítása akkor működik, ha támogatja ezen funkciót a külső ház firmware szinten, illetve az adott OS is. Előbbi általában ok szokott lenni a Becrux esetében, utóbbinál viszont bekavarhat az aktív USB-port. Amit legegyszerűbb egy pendrive-val letesztelni, aminek ha leválasztás után égve marad a LED-je, akkor általában a 2,5" külső HDD sem áll le teljesen. Windows alatt ezen egy registry érték hozzáadásával lehet segíteni: [link], [link], [link]. Utána újra kell indítani a gépet, hogy érvénybe lépjen az új beállítás!
(#3488) pavicevic: a Captiva ASM1053 chipes szokott lenni és az ASMedia vezérlők akár 8 TB-os HDD-t is tudnak kezelni a megfelelő firmware-rel [link]. Nekem is van egy ASM1153 chipes n-Drive külső házam, aminek a dobozán a maximum tárolókapacitásnál 500 GB-os limit van feltüntetve. Ennek ellenére simán kezelte a 2 TB-os merevlemezt és vsz a Captiva is fogja. Sőt, lehet még nagyobbal is menne, de mivel eleve csak 9,5 mm magas fér bele, így jelenleg 2,5" méretben fizikálisan is 2 TB a limit.
[ Szerkesztve ]
-
pavicevic
tag
udv!
captiva alu fele kulso rack-be maximum mekkora kapacitasu vinyot lehet belerakni?
-
kinghaxor
aktív tag
Sziasztok. Húgomnak vettem egy LC-Power LC-25U3-Becrux külső rack-et valamint egy HGST 7k1000 winchester-t. Otthon kipróbáltam. 64-es Windows 7 van a gépemen. Minden a legfrissebb. Tökéletesen működött. Le is tudtam választani minden probléma nélkül. Viszont a húgom laptopján nem működik a leállítás. Hiába csatlakoztatom le, a winchester nem áll le. A rack elején ugyan úgy világít a led. A Windows viszont rendesen kiírja, hogy biztonságosan eltávolíthatom. A sajátgépből el is tűnik a lemez. Valakinek van ötlete? Otthon USB2 és 3 estén is rendesen működött az asztali gépemen.
-
sepsi0
őstag
válasz
King Unique #3485 üzenetére
Nagyon köszönöm a részletes beszámolót!
Utolsó kettőből lesz valamelyik. -
King Unique
titán
● RaidSonic ICY BOX IB-273StU3
Ez korábban IB-273StU3-B néven futott, de most IB-273StU3 verzió van fent a gyártó oldalán. A kettő lényegében ugyanaz lehet, csak a modellszám változott. Előnye a belső csavaros rögzítés, amit ezen videó is szemléltet. Bár rögzítőcsavart nem adnak hozzá. A benne lévő JMicron JMS567 chip is jónak mondható. A tetején lévő kék LED viszont kicsit erős fényű.
Ez is jó ár-érték aránnyal bíró modell. Viszont ennél belül nincs csavaros rögzítési lehetőség és az egyik beszámoló alapján a PID azonosítója 5106. ASMedia chipeknél az 55AA azonosítós típusok preferáltak, mivel azoknál frissíthető a firmware és ezáltal szükség esetén beállíthatók egyéb dolgok is. Persze, mivel pl. a táblázat alapján tudja, amit kell és a működésével sem volt különösebb probléma, így nem létszükséglet az előbb említett dolog. Az alvó módból történő hirtelen felébresztés meg lehet az adott OS (program) miatt is.
Ez egy népszerű külső rack, innen a topikból is sokan vettek már ilyet. Nekem még a korábbi ASM1053 chipes van, de az újabb ASM1153E chipes változattal volt, akinek akadt némi problémája. Erről korábban ezen hozzászólás harmadik bekezdésében is esett szó. Ettől függetlenül egy elég jó külső ház és mivel full alumínium, így a hőelvezetése is nagyon jó. Amúgy belül ennél sincs csavaros rögzítési lehetőség, de mivel van benne hátul szivacs, így általában stabilan tartja a merevlemezt. Nem a megszokott USB 3.0 Micro-B, hanem Mini-B aljzat és csatlakozó van rajta, ami szerintem kifejezetten kellemes. További előnye még az 55AA PID azonosító, valamint a DC aljzat és Y kábel, amik USB tápellátási problémáknál jól jöhetnek. A kék LED amúgy ezen modellnél is kicsit erős fényű.
Ez egy elég komoly külső ház és jóformán mindent tud, amit kell. Full alumínium, belül csavaros rögzítési lehetőség, PID: 55AA stb., de ezt az összefoglalós táblázat is említi. Sőt még be / ki kapcsoló is van rajta, ami megint hasznos lehet. Illetve ez a beszámoló szintén önmagáért beszél. Bár ebben is említik, hogy pl. az alján nincsenek rezgéselnyelő és csúszásgátló gumitalpak. Igaz, a fentebb említett típusoknál sem féltétlenül, pl. a Becrux alja is teljesen csupasz.
Összességében mind a négy külső rack a jobban sikerültek közé sorolható. Viszont én személy szerint leginkább az utóbbi kettőt preferálom. Ettől függetlenül persze nem kötelező azokat választani.
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
Bocs az előző link rossz volt...
Utolsó kérdésem lenne és döntök, mert nehéz, túl sok a választék:- RaidSonic ICY BOX IB-273StU3
- Transcend TS0GSJ25S3
- LC Power LC-25U3-Becrux
- LogiLink UA0115 (ez igazából nagyon masszívnak tűnik ezért tetszik)Ezek közül melyiket ajánlanád?
Tudom, döntsem el én, de örülnék egy kis iránymutatásnak/személyes véleménynek...Köszönöm!
-
sepsi0
őstag
válasz
King Unique #3480 üzenetére
Nagyon köszönöm a mindenben kielégítő választ.
Marad a ház+hdd kombo.
Már csak egy kérdés, az általad használt/említett háznál ez jobb vagy rosszabb?
RaidSonic ICY BOX IB-273StU3 -
King Unique
titán
Szia!
● A kínálat elég bő, de azért lehet szűkíteni. Valamint az összefoglaló táblázata alapján is nyilván lehet szelektálni, hiszen az árak és egyéb paraméterek ott egyértelműen fel vannak tüntetve.
● Nekem HGST Travelstar 7K1000 + LC-25U3-Becrux kombóm is van. Ezen külső házban egy ilyen merevlemez sem melegszik különösebben, viszont a stabil tápellátáshoz azért nem árt az USB 3.0 port. Az említett HDD gyorsabb valamivel, mint egy 5400 RPM-es típus, de ha már jobban tele van másolva, akkor ez is ugyanúgy belassul. Amúgy egy lassabb fordulatszámú (külső) merevlemeznél pl. nagyobb adatsűrűségű lemeztányérokkal növelhető a sebesség, mint ahogyan a Captiva és Kolink külső házak tesztjeiben is látszik. Igaz, utóbbiban lévő típusnál előfordulhat ez.
● Ha gyakorta cserélgetni akarjuk a HDD-ket, 2,5" & 3,5" méretűt is használni az adott eszközzel, akkor nyilván a dokkoló a praktikusabb. Ha nincs ilyen igény, illetve fontos, hogy a merevlemez fix helyen és stabilan rögzítve legyen, akkor értelemszerűen egy külső ház az ideális választás. Utóbbi a csatlakozók elhasználódása szempontjából is előnyös lehet, mivel pl. a SATA interfészt sem feltétlen a túl gyakori újracsatlakoztatásokra tervezték, ellenben az USB-vel.
[ Szerkesztve ]
-
sepsi0
őstag
Sziasztok!
Tervezem lecserélni a külső 3,5"-os USB2-es vinyókat 2,5"-os USB3-as példányokra.
Eddig gyári megoldásaim voltak: Toshiba Alu, WD Elements, ...
Csak számunkra fontos adatokat tárolnék rajta. Családi fotók, videók, stb.
Mivel az eddigiek már régiek (HDD) le szeretném cserélni őket.Arra gondoltam, hogy veszek HGST 2,5"-os hdd-ket és bele rakom valami jó fajta házba.
Esetleg most láttam itt ilyet az összefoglalóban:
- RaidSonic ICY BOX IB-111StU3-WhEz költséghatékony lenne és másra is tudnám használni, csak nem tudom mibe raknám a vinyokat, mert ugye akkor nem lenne külső ház.
Amiben a segítségeteket kérném:
- milyen külső házat (2,5") ajánlotok, ami megbízható és tartós az adatok fontossága miatt. Két véglet érdekelne, egy költséghatékony jó, de olcsóbb ház és egy megbízható drágább.
- van-e értelme 7200-as vinyokat néznem, a gyorsaság miatt (7200+USB3)
- Esetleg van értelme ilyen célra dokkolót vennem?A terv az hogy minden adat 2 db vinyon lesz fent, ha betelik veszek megint 2 db ugyan olyat.
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
pavicevic
tag
válasz
King Unique #3476 üzenetére
nincsen masik kulso hdd-m, csak ez. viszont igazabol mindegy is, mert egy androidos media boxhoz fogom leginkabb hasznalni, ott viszont nem vilagot kikapcsolas utan
-
King Unique
titán
válasz
pavicevic #3475 üzenetére
Mármint másik 2,5" külső HDD teljesen leáll, LED sem világít rajta, ellenben a Captiva esetében utóbbi aktív marad?? Ez érdekes, mert ha teljesen ki van kapcsolva a gép, akkor általában az USB-portok sincsenek áram alatt, ilyenkor pedig eleve nem is működhet és világíthat semmilyen rácsatlakoztatott USB-eszköz.
Tehát, ha nálad a fentebb vázolt esetben is aktív marad a LED, akkor az azt jelenti, hogy a port is feszültség alatt maradt. Illetve nem tudom milyen OS van rajta, de ha újabb Windows, akkor azoknál van bekapcsolva alapértelmezetten a gyors rendszerindítás, más néven fast startup. Aminél eleve nem áll le teljesen a rendszer, illetve említették többen is, hogy náluk ilyenkor a gép sem kapcsolt ki teljesen. Továbbá egyes hardvereken lehet akár BIOS / UEFI beállítások függvénye is ez az egész dolog.
[ Szerkesztve ]
-
pavicevic
tag
válasz
King Unique #3474 üzenetére
igen, nalam is ez van, mint a tesztben. a gep kikapcsolasa utan mas eszkoz nem vilagit, csak ez a kulso hdd.
-
King Unique
titán
válasz
pavicevic #3473 üzenetére
Üdv!
Azt ezen tesztben is írta az illető, hogy a LED alvó módban is világít nála. Viszont, ha a gépet teljesen kikapcsolod, akkor elvileg elveszi az USB-portokról is az áramot. Ilyenkor pedig egy 2,5" külső HDD-nek - ami csak USB-ról kapja az áramot - teljesen ki kéne kapcsolnia. Ha a gépet full leállítom, akkor nálam még ez a külső rack is totál kikapcsol és nem ég rajta a LED. Pedig egyéb esetben semmilyen leállítási funkciót nem támogat és még a gépet alvóba rakva is pörgeti a merevlemezt.
Amúgy egy 2,5" külső HDD kábelét leválasztás után eleve kihúzza az ember. Illetve nálad a gép leállítása után másik 2,5" külső ház, pendrive, USB-s egér LED-je is égve marad? Mert, ha igen, akkor ez nem az említett külső ház "hibája".
[ Szerkesztve ]
-
pavicevic
tag
sziasztok!
captiva alu kulso racken a zold led lampa a szamitogep kikapcsolasa utan is vilagit, ami eleg idegesito. ezzel lehet valamit kezdeni, vagy ez a normalis?
-
kovaripeti
aktív tag
válasz
King Unique #3470 üzenetére
Köszönöm neked is! A kép alapján tényleg egyértelmű.
-
King Unique
titán
válasz
kovaripeti #3467 üzenetére
A kép alapján szintén egyértelmű, hogy SATA, ahogyan a fórumtárs is utalt rá. Illetve maga a SATA interfész szabványos és megvan a jellegzetes kialakítása. Ha pl. IDE lenne, az eleve máshogyan néz ki.
[ Szerkesztve ]
-
batagy
őstag
válasz
kovaripeti #3467 üzenetére
Nem más a csatlakozójuk, ugyanaz!
Az alsó képen a jobb oldali 4 db tüske az csak jumperek, az nem a SATA csatlakozó része. A SATA része ugyanaz. -
kovaripeti
aktív tag
válasz
King Unique #3466 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
kovaripeti #3465 üzenetére
Üdv!
HGST | Toshiba
—►
Az adatlapok alapján mindkettő 9,5 mm | SATA.—►
Tehát elvileg jó hozzájuk egy "normál" 2,5" külső ház.[ Szerkesztve ]
-
kovaripeti
aktív tag
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni. Elolvastam a bevezetőt, de nem szeretnék rosszat rendelni, ezért inkább kérdezek. Ahogy kell egyszerre halt meg mind a két laptopom, mindkettő alaplap hibás lett, így gondoltam kiveszem belőlük a merevlemezt, jó lesz az nekem adatok tárolására. Látom mindkettőnek más a csatlakozója. Szeretnék segítséget kérni, hogy mi a kulcsszó, amire keresnem kell. Előre is köszönöm a segítséget.Képet is mellékelem:
-
pavicevic
tag
válasz
King Unique #3462 üzenetére
szia!
köszi a válaszod!
-
batagy
őstag
válasz
syler123 #3461 üzenetére
Hali!
Úgy látom már közben megrendelted, úgyhogy mindegy, de ha már összegyűjtöttem az infót, leírom.
Emlékszem rád, hogy korábban az általam ajánlott Ebay racket vetted.
Illetve arra is, hogy JMS 566 vezérlős rackkel gondod volt OpenWRT-s routeren, az EXT4 fájlrendszert csak readonly-ban mountolta fel a router.A JMS 566/567 chippel kapcsolatban azóta annyit fejlődtünk, hogy kidolgoztam a Jmicron vezérlők firmware frissítési útmutatóját. Elképzelhető, hogy van a Jmicron 566-hoz olyan firmware mely jobban működik , másnál is előfordultak kompatibilitási gondok pl. Win10-zel. (Letesztelve nem lett a frissítés.)
Az Ebay rackekkel kapcsolatban én nyíltan bevallom, hogy leragadtam ugyanannál a kinézetű típusnál. Nincs türelmem és kedvem se másmilyeneket tesztelni, ezek beváltak.
Az utóbb 10 hónapban mindig innen rendeltem. Ez idő alatt 12 db-ot rendeltem.
Ebből 5 db (korábban 4 db, illetve nemrég 1 db) mindig ASM1153 ( VID: 174C, PID: 1153) vezérlővel érkezett. Az nem leállós, és nem frissíthető. Bemutatója itt.
A másik 7 db (az utóbbi időben) mindig Innostor IS621 (VID: 1F75, PID: 0621 ) vezérlővel jött. Az leállós. Szintén nem frissíthető. Annak bemutatója itt.Csavarokat nem adnak, ezt ajánlom.
Nem vagyok nagy Mantistek rajongó, de biztosan jó az is, sőt ha JMS566 akkor még frissíthető is.
Üdv!
-
King Unique
titán
válasz
pavicevic #3459 üzenetére
Helló!
Igen, ez és az ár-érték aránya is elég jó. De azért biztos, ami biztos alapon rákérdezhetsz, hogy mások, pl. ezen teszt készítője hol vette. Mert ugye egyes webshopokban néha előfordulhat, hogy az adott terméknél bizonyos paraméterek, vagy épp a feltett kép pontatlan. Bár az alábbi beszámolót író fórumtárs is az említett helyen vette, szóval vsz stimmel a dolog.
(#3461) syler123: OK.
[ Szerkesztve ]
-
syler123
veterán
válasz
King Unique #3460 üzenetére
Szia!
Végül pont azt vettem amit linkeltél (a MantisTek), pontokkal US$7.64 lett, ennyiért szerintem rendben van.
-
King Unique
titán
válasz
syler123 #3458 üzenetére
Üdv!
Az ilyen külföldi webshopokból beszerezhető, több esetben szinte csak ott forgalmazott külső házaknak batagy topikgazda a szakértője. Ő hívta fel rájuk a figyelmet és tesztelt több típust, amik megtalálhatók az összefoglalóban. Szóval elsősorban nála érdeklődj ez ügyben!
A linkelt Orico külső házzal nincs különösebb tapasztalat, ezért sem került be a listába. De attól természetesen még lehet jó és ajánlott. A hővezetést illetően pl. ez a MantisTek külső rack is műanyag, mégsem főtt meg benne a merevlemez. De azért egy alumíniumból készült nyilván jobb hővezető és előnyösebb ilyen téren.
[ Szerkesztve ]
-
pavicevic
tag
sziasztok!
a topik összefoglalóban ez az a típus az, amelyik különösen ajánlott, igaz?
http://compker.hu/termek/23237
-
syler123
veterán
Változtak az ajánlott kínai külső hdd házak mostanában? A listát látom, de gondolom már nem nagyon frissül.
Az Orico házakról mi a vélemény? Ezt nagyon sokan vették, elégedettek vele, nem gáz hogy műanyag? Gondolom így jobban melegszik a hdd, mint egy fémházasban.
Egy 1tb-os hdd-hez szeretnék venni olyan házat, ami aránylag normálisan is néz ki, és nem több 12-14 dollárnál. Leginkább aliexpress, gearbest vagy ebayről szeretnék rendelni, mert idehaza még rájön a posta.
[ Szerkesztve ]
-
tomp
félisten
válasz
King Unique #3456 üzenetére
Tudod nehéz eset vagyok. Nálam ha bekapcsolnak a vinyók akkor be vannak kapcsolva. Több napon keresztül.
Mindenféle energiagazdálkodás ki van kapcsolva, alvó mód is.
Tegnap este leválasztásnál is volt valami. 5perc volt a leválasztási folyamat...
Addig nézhettem a kis üzenetet, hogy leválasztás a tálcán az óránál meg ment a nagyítós izé. -
King Unique
titán
Ha olyankor eleve nem használod a külső meghajtót, akkor mért nem választod le? illetve, ha a laptopot sem, akkor mehetne az + a külső HDD is alvóba. Amúgy, ha a fedél lehajtásakor nem csinál semmit a gép, akkor nem kéne ilyen sűrűn be / ki kapcsolnia a külső merevlemezt. Ilyenkor utóbbinál pl. 10 perc után aktiválódik az alvó mód, majd tartósan leáll és kész. Persze esetedben, ha maga az OS aktívan fut, akkor nyilván felébresztheti alvó állapotból. Illetve olyat tapasztaltam én is, hogy éjjel hiába volt alvóba rakva a laptop, hirtelen bekapcsolt & kikapcsolt a gép, mivel a Windowsnak van egy ilyen szokása is... igaz ez vezérlőpultban kikapcsolható.
[ Szerkesztve ]
-
tomp
félisten
válasz
King Unique #3454 üzenetére
Erről a merevlemezről nem megy torrent. Csak adattárolás.(film, sorozat)
Laptop úgy van beállítva, hogy lehajtáskor ne csináljon semmit. Nem megy alvóba, nem zárolja a fiókot. Nem csinál semmit a kijelző kikapcsolásán kívül.
Felpörgési bejegyzésnél is szerepel egy 1,3mp-es érték. Azaz a vezérlés elvette az áramot a motorról majd rögtön ráadta. Ezt ismételte több százszor hajnalban. -
King Unique
titán
Erre nem igazán tudok mit mondani... Ha éjjel is ment, akkor gondolom valami letöltés (torrent) volt folyamatban. Annál pedig ilyen sokszor csak úgy nem kéne leállnia a merevlemeznek. A BH15 + 2 TB M9T kombó nálam is be van fogva folyamatos torrentezésre, de a korábbi értékekhez képest csak a fejparkolás emelkedett. Utóbbi most jelenleg 7068, az indulások / leállások száma pedig 232. Szintén laptop, de én most Win8.1 alatt használom, illetve nemrég Win10 alatt is ment pár napig. Valamint nálam nincs USB hub, HDS-ben nincs megpiszkálva az APM / lemezek leállásának akadályozása sem. Előbbi csak "illusztráció".
"Kinyitottam a laptopot és abba hagyta." - ezt mondjuk nem értem, mert ha le volt hajtva a fedele, akkor eleve alvóba megy a gép & külső HDD is—►
nincs semmilyen lemezművelet, parkolás, leállás stb. Vagy nálad talán nem így van, netán csak a sima bejelentkezésre értetted??Amúgy, ha már fejparkolás, akkor az egyik laptopba bizonyos okok miatt be kellett tennem egy másik HDD-t. Az ST1000LM024 került bele, ami 10 nap üzemidővel már 23136 db parkolásnál tart. Különösebben nem izgat, majd ha rövid időn belül egy nullával több lesz utána, akkor esetleg tiltom.
Illetve külső házban, sima adattárként nem parkolt ennyire.
[ Szerkesztve ]
-
tomp
félisten
válasz
King Unique #3452 üzenetére
HDS folyamatosan fut. Hajnalban mégis 794x kapcsolt le teljesen a merevlemez.
Reggel arra keltem fel, hogy a HDS 2másodpercenkénti aktivitásánál kattan mindig a fej.
Kinyitottam a laptopot és abba hagyta. Kábellazaság kizárva mert megmozgattam a csatlakozást de semmi.
A Win10 mostanában eléggé érdekes.
Hibrid alvásból bekapcsolva ha az összes merevlemezt rágugom a gépre és elindul a HDS akkor az usb 3.0-s porton lévő merevlemezeket piszkálja miközben a HDS lefagy. Feladatkezelő 0,6MB/s-es lemezműveletet mutat. Feladatkezelőben bezárom a HDS-t, lehúzom a 3.0-ról a hubot(amin még 1 hub van) visszadugom, elindítom a HDS-t és tökéletes. -
King Unique
titán
A külső háznak a fejparkoláshoz eleve nem nagyon van köze. Az indulások / leállások számának értékét is normál esetben max. az alvó mód működése befolyásolhatja valamennyire. De, ha a vezérlő egyszer leállította benne a merevlemezt, akkor az utána teljesen magától csak úgy nem pörög fel újra. Ahhoz eleve valaminek hozzáférést kell intéznie a lemezhez.
Tehát az említett értékek növekedése inkább HDD / OS / egyébtől függő lehet. Ha nagyon a külső házra kéne fogni, akkor ilyet max. OS - USB chip közötti "inkompatibilitás" (kapcsolateldobás) / érintkezési problémák (hibás kábel, aljzat - csatlakozó) esetén tudnék elképzelni.[ Szerkesztve ]
-
tomp
félisten
A sípolós merevlemez az ICY Boxban ma hajnalban furcsa dolgot művelt!
3 és reggel 8 között 279x pörgött újra 818-at parkolva. A HDS parkolást megakadályozó opció be van kapcsolva nálam. 2mp-ként hozzá nyúl. 2mp-ként kattant. Nem volt sípolás.
Ez most a rack vagy a merevlemez hülyesége? -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
King Unique #3449 üzenetére
Pendrive és SSD is annyit tudott Win 7 alatt. Szóval jó lesz ez így.
-
King Unique
titán
válasz
radi8tor #3448 üzenetére
Ha ugyanazon körülmények, illetve SSD esetén az új adapter ennyivel gyorsabb, akkor valóban a SATA 6 Gbps alapú JMS567 vezérlő lehet benne. Valamint már a fentebb említettek is erre utalnak.
Amúgy, ha azt a 340 MB/s értéket W7 alatt mérted, az érdekes. Ugyanis nem támogatja natívan az UASP adatátviteli módot és nekem is csak 250 MB/s körül sikerült kisajtolnom belőle. Bár vsz az adott hardveres / szoftveres környezettől is függhet a dolog.[ Szerkesztve ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
radi8tor #3447 üzenetére
Laptopom dokkolójának USB 3-as sebessége 340 MB/sec-nél tetőzött, míg a másik adapterrel csak 220 MB/s körüli értékeket tudtam mérni. (Win 7)
Akkor szerintem kimondhatjuk, hogy ez tényleg JMS567-el szerelt adapter.[ Szerkesztve ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
King Unique #3446 üzenetére
Aha.
Na majd akkor kitalálok valamit.Amúgy kinézetre ilyen, tehát nem iocrest van ráírva az adapterre, hanem ez a négyzet alakú logo van rajta.
Zacskó hátoldalán: SI-ADA20155Úgyhogy ezek alapján 99% hogy JMS567 van benne.
SSD-vel kipróbálom valamikor, de még nem tudom mikor. -
King Unique
titán
válasz
radi8tor #3445 üzenetére
Hát gondolom a korábban elmondottak alapján azért be lehet azonosítani, vagy nem? Aztán le lehet tölteni az usbdev oldaláról a JMicron 2033x M.P. Tool v1.16.14.1 firmware toolt. Annál a főablakban megjelenő adatokat pedig össze lehet vetni a korábbi tesztben lévővel [link].
De amúgy a legegyszerűbb, ha rácsatlakoztatsz egy SSD-t és leteszteled annak sebességét USB 3.0-án. Ha olyan értékeket kapsz UASP módban, mint én a korábbi tesztemnél, akkor biztos, hogy JMS567 chip van benne. Esetleg akár ide is berakhatod a screenshotot és akkor mi is megcsodálhatjuk.
[ Szerkesztve ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
Végül kaptam 2 dollár pénzvisszatérítést és rendeltem mástól egy JMS567-est. Előtte rákérdeztem valóban ez van-e benne szóval ha nem az van benne, akkor rögtön megy a levél.
-
tomp
félisten
válasz
King Unique #3440 üzenetére
Nagyon vicces most a vinyó. Lehűtöttem és dolgoztattam, hogy úgy melegedjen. Semmi. Visszahűtöttem. Felmelegedett készenlétben 38-39fokra és újra elkezdtem dolgoztatni. Hopp! Sípolt! No akkor, hogy is van ez kérem szépen mélységes tisztelettel?
-
tomp
félisten
válasz
King Unique #3440 üzenetére
Akkor ott még jó helyre van téve a szenzor.
Most visszahűtöttem a sípolóst és megdolgoztattam de semmi. Még a véletlen elérési tesztet is rádobtam. Habár ha az nem olvas-ír adatot akkor csak szimplán dobálja a fejet üresen. Igaz az üzem közbeni visszahűtés és az áramtalanítás utáni hidegindítás nem ugyan az.
Majd megnézem hidegen indítva is a héten. Derüljön már ki mitől sípol és mitől nem. Még a végén ajánlott lesz a Seagate-Samsung vinyó fűtése, hogy ne sípoljon.
Az új vinyó ugyan olyan feltételek mellett amúgy 1fokkal hűvösebb. Nem tudom miért. Talán az eltérő motor okozza. Az új majd 1mp-el lassabban pörög fel. -
-
tomp
félisten
válasz
King Unique #3438 üzenetére
Sípolós vinyóm 2fokkal mutat kevesebbet. Az új vinyó szintén. Kipróbálom, hogy oda rakom mellé az usb-s ventit. Lehűtve elkezdtem dolgoztatni.
usb-s samsung m3-as 1fokkal, a wd Elements szintén 1fokkal mutat kevesebbet nálam
-
King Unique
titán
Mért toljam el, netán 2 fokkal alapból kevesebbet mutat mindegyik
Azt tudom, hogy egyes Samsungoknál volt ilyen, de az M9T-nél még nem figyeltem fel rá. Hidegindításnál is aszem megegyezett a hőmérséklete a szobáéval, szóval akkora eltérés nem lehet. Ezt a sípolás - hőmérséklet közti összefüggést majd a kánikulában letesztelem én is. Rányomok egy combos torrentet aztán hadd szóljon.
[ Szerkesztve ]
-
tomp
félisten
válasz
King Unique #3436 üzenetére
SMART-ban érdemes eltolni a hőfokot +2-vel!
Hát akkor ez is lehet egy hiba okozó.
Gyártás során gyengébb minőségű fej jelerősítők készülhettek amelyek egy bizonyos hőfokról történő melegédéskor munka közben eldobhatják a jelet.
Most a melegebb üzem alatt egyszer sem sípolt. -
King Unique
titán
A fentiek alapján a S.M.A.R.T. 34°C-ot mutat az aktuális hőmérsékletre és úgy emlékszem végig ~ 35°C körül volt. Persze nem követtem nyomon pontosan, de az biztos, hogy akkor >= 40 fokra nem ment fel.
[ Szerkesztve ]
-
tomp
félisten
válasz
King Unique #3425 üzenetére
Sípoláskor nálad milyen hőfokon volt a vinyó?
Lehet csak véletlen de:
Ha 35fok alatt kezd el dolgozni és éri el a 37-38 fokot akkor sípolt. Most amióta bejött a nagy meleg és készenlétben 38fokra melegszik innen munka alatt 41-re, nem sípol. -
vottokar
senior tag
Sziasztok. Én is rendeltem az itt olvasottak alapján egy ilyen iocrest USB3_SATA adaptert. Nekem is SI_ADA20156-os, eszerint SATA2-es verzió jött. Mondjuk én külső mobil adattárolásra szeretném használni, ezért így is jó. (csak statisztika miatt írtam)
-
batagy
őstag
válasz
radi8tor #3428 üzenetére
Igen, a különbséget én is észrevettem.
Nos, az Ebay leírást sosem szabad 100% mérvadónak venni. Tehát az, hogy mi van leírva az aukcióban, teljesen mindegy.
Én két dolgot vettem alapul:
- A zacskón szerepel hátul a típusszám: SI-ADA20156, amit más webshopokban én egyértelműen a JMS566-hoz párosítottam.
- Az IOcrest oldalán (kicsit más típusszámot használva) a JMS566 és JMS567-es kütyü kicsit másképp néz ki. Amit a csomagban küldtek, az a JMS566-os, a fotó alapján. Én nem szedtem szét, de ezekből következtettem ki hogy JMS566-os. Ezért is írtam JMS566-ot a beszámolóba.Az hogy a PID 0567-es, nem jelent semmit, mert a firmware közös és bármit bele lehet programozni.
A JMS566 és JMS567 között annyi a különbség, hogy előbbi SATA II-es, míg utóbbi SATA III-as.
Reklamálni szerintem nem éri meg, jó ez is, használd egészséggel!
[ Szerkesztve ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
King Unique #3429 üzenetére
Valóban, köszi!
-
King Unique
titán
válasz
radi8tor #3428 üzenetére
Az eBay-es linken valóban az STC567 van megadva. Azt pedig korábban leírtam, hogy a kettő között mi a különbség. Tehát leginkább az, hogy az egyik chip lassabb, a másik gyorsabb. Az SSD-t USB 3.0-án nyilván csak az utóbbival lehet full kihajtani, de átlagos használathoz megfelel az előbbi is.
[ Szerkesztve ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
Megjött a cumó, de a mellékelt papírfecnin JMS566 van írva annak ellenére, hogy az aukció JMS567-ről szólt.
(még a vonalkód matricán is ugyanaz a szám van, mint a te képeden)
Szétszedtem és valóban JMS566 vezérlő van benne. Megéri reklamálnom érte, jobb a JMS567?
[ Szerkesztve ]
-
Totis
aktív tag
válasz
King Unique #3410 üzenetére
Szia!
Nagyon köszönöm a válaszod!
Üdv.:
Totis -
tomp
félisten
válasz
King Unique #3425 üzenetére
Igen a torrent dolgoztatja a fejet. Lehet ugyan úgy elvesztette a fej a pozíciót és bepánikolt.
Eddig azt szedtem össze, hogy akinél sípol és gyárilag be van kapcsolva az akusztika annál ha kikapcsoljuk sok esetben megszűnik a hiba.
Próbáld ki, hogy a gyárilag kikapcsolt akusztika mellett maxra húzod az energiagazdálkodást, hogy ne parkoljon. Így a kikapcsolt-nincs parkolás párossal hátha nem csinálja.Még azt is elképzeltem, hogy a nagy fejrángatástól a zuhanás érzékelő gerjed be és az csapja ki a fejet.
-
King Unique
titán
Hát, el kell ismernem, hogy igazad volt és nemcsak nálad fordul elő.
Komolyabb terhelésnél már nálam is rázendített, bár azt nem értem, hogy akkor adatmentésnél, sima másolásnál mért nem csinálta...
Persze lehet csak nem vettem észre. Valamint a torrentnél ugyan be van állítva, hogy előre lefoglalja a tárhelyet, de eleve összevissza, szeletekben tölt. Lehet amiatt is ugrálhat az olvasófej, vagy a fene tudja...? Na mindegy, amíg nem tapasztalom ténylegesen a hibát, nem jelez komolyabb problémát a S.M.A.R.T., addig nem foglalkozok vele a kelleténél jobban.
[ Szerkesztve ]
-
tomp
félisten
válasz
King Unique #3423 üzenetére
Na akkor a gyárilag kikapcsolt akusztikánál is jelentkezik.
CRC Errort nekem laza kábel okozott.
Érdekes amióta megvettem az új vinyót, azóta nem csinálja a sípolást. -
King Unique
titán
HDD sípolás
A tomp fórumtárs által korábban említett sípolásos problémát a 2 TB-os M9T (ST2000LM003) merevlemeznél úgy néz ki én is tapasztaltam. Eddig nem figyeltem fel erre a jelenségre, mivel nem használtam olyan intenzíven a merevlemezt. Bár történt rá egy komolyabb adatmentés, amikor egy RAW fájlrendszerű 2,5" külső HDD-ről mentettem le közvetlenül erre a (külső) merevlemezre 1 TB adatot. Ez pedig folyamatos írást jelentett. Akkor azonban nem tapasztaltam semmilyen sípolást. Igaz, nem ültem ott mellette végig, illetve lehet csak elkerülte a figyelmemet. Valamint másoltam már rá több 10 / 100 GB-ot adatot is, de akkor sem figyeltem fel sípolásra.
Viszont az utóbbi időben elég intenzíven, naponta több óra hosszat ment rá a letöltés (torrent) és akkor vettem észre, hogy néha fura hangot ad ki. Ez az alábbi videóban lévőhöz hasonló. Illetve nálam talán valamivel halkabb, rövidebb és kicsit "ércesebb".Amúgy a hálózatról üzemelő laptop USB 3.0 portjára volt csatlakoztatva egy ~ 60 cm-es USB 3.0 kábellel, illetve más USB-eszköz sem foglalta le a többi portot. Valamint kipróbáltam egy rövidebb (~ 30 cm) kábellel, de azzal is produkálta a sípolást.
—►
Szóval nem valószínű, hogy az elégtelen USB tápellátás okozott volna problémát. Továbbá az enyém jelenleg egy IB-250StU3+BH15 külső házban van, de visszaraktam és kipróbáltam a korábban tesztelt Kolink külső házban is. Utóbbiban pedig szintén sikerült reprodukálni hosszas és intenzív torrentezéssel a jelenséget.—►
Szóval valószínűleg nem is a külső ház függvénye a dolog. Továbbá a külső házakat Windows 7/8.1 operációs rendszerek alatt használtam, de mindkét OS esetén tapasztaltam a sípolást—►
Tehát nem valószínű az sem, hogy az adott operációs rendszer okozná a problémát.Működés közben különösebb hibát nem tapasztaltam és a torrent sem szakadt meg a sípolásoknál, illetve nem írt ki semmilyen hibát. Viszont a HDS alapján a merevlemez S.M.A.R.T. adataiban a második képen megjelölt attribútumoknál a korábbi állapothoz képest van némi változás:
Sípolások előtt
(korábbi teszt)Sípolások után
Az egyes S.M.A.R.T. attribútumok listáját + jelentését megtaláljuk az említett program weboldalán is. Van tehát 1 db adatátviteli hiba, amelynek gyenge tápegység / túl hosszú adatkábel is lehet az okozója. Viszont a fentebb említettek alapján én nem igazán tartom valószínűnek egyiket sem. Továbbá a betöltések száma felment 0
—►
3 értékre. Ezt nem tudom pontosan mi okozta, de valószínűleg összefüggésben van az előzővel, illetve HDD specifikus probléma lehet, amelynek a fórumtárs által korábban említett dolgok állhatnak a hátterében.Tehát az eddigiek alapján ez a sípolás HDD specifikus problémának tűnik és nem az egyéb tényezők (külső ház, tápellátás, OS stb.) okozzák. Bár az nem tisztázott, hogy minden modell produkálja-e, vagy csak bizonyos paraméterekkel rendelkezők, netán csak bizonyos körülmények között fordul elő
Az utóbbi paramétereket illetően az AAM / APM | gyártási idő | firmware (lemez revízió) került szóba, de az nem igazán világos, hogy ezeknek ténylegesen köze van-e az említett jelenséghez.
Továbbá az megint más dolog, hogy nálam és a fórumtársnál különösebb problémát a sípolás nem okozott a működésben. A fentebb említett HDD diagnosztikai program ugyan mutat a S.M.A.R.T. adatoknál hibákat, viszont a merevlemez állapota 100/100-as, illetve az adott attribútumok értéke sem kritikus. Szóval lehet, hogy ez az egész így nem a legideálisabb, viszont ha az ár | méret (9,5 mm) | felépítés (fejek / tányérok száma) | teljesítmény paramétereket nézem, akkor én személy szerint nagyobb tárkapacitásnál továbbra is preferálom ezen merevlemez sorozatot.
[ Szerkesztve ]
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
King Unique
titán
válasz
smallmer #3417 üzenetére
Működés terén nekem nincs vele különösebb problémám, bár korábban másnak akadt. De lehet csak ő fogott ki egy hibás darabot. Illetve kontraként még ezen beszámoló képein is látható rövid USB-kábelt, illetve a patentos rögzítőfülek miatt a kissé nehézkes szétszerelést tudnám megemlíteni. Valamint a mellékelt szilikon védőtok felrakása közben is figyelni kell, mert elég vékony és szakadásra hajlamos lehet. Ezeket leszámítva amúgy ok a cucc.
Továbbá arra még figyelni kell, hogy az IB-253U3 eleve 7 mm magas HDD/SSD-hez való! Ha 9,5 mm magas lemezt akarsz beletenni, akkor arra az IB-254U3 / IB-254U3+C modellek alkalmasak. Utóbbi különlegessége, hogy mellékelnek hozzá USB Type-C - Type-A adaptert, ami például egy ilyen esetben lehet hasznos.
[ Szerkesztve ]
-
smallmer
őstag
válasz
King Unique #3416 üzenetére
neked mennyire jött be az IB-253U3? nagyon tetszik kinézetre. ajánlott?
-
King Unique
titán
válasz
dash17291 #3415 üzenetére
Nekem IB-253U3 van, ami szintén JMicron JMS567 chipes és az alábbi firmware van rajta. Nem tapasztaltam Linux alatt komolyabb hibát, igaz én nem Debiant, hanem főleg Ubuntu és "társai" disztrókat használok. Illetve valószínűleg firmware és kernel függő is a dolog. Ugyanis ASMedia chipeknél a régi firmware és a < 3.17 kernel alatt volt probléma. A Debian stable ágában is például 3.16.7-es kernel van [link]. Ellenben az általam használt rendszerek már mind ennél (jóval) frissebb alapokra épülnek, illetve a külső házak firmware verziói is újabbak.
Linux alatt jelenleg még további 2 negatívumot tudnék megemlíteni:
• ASMedia chip + USB 3.0 port
—►
leválasztási problémák: [link], [link].
• S.M.A.R.T., hőmérséklet és egyéb adatok kijelzésének hiányos támogatása [link].Egyéb problémával / hiányossággal én személy szerint nem találkoztam, de ez nyilván a fentebb említett paraméterektől is függhet. Ha van még valami említésre méltó dolog, akkor kíváncsian várom és a lehetőségekhez mértem, akár le is tesztelem.
[ Szerkesztve ]
-
dash17291
tag
ICY BOX 254U3-ban lévő JMicron vezérlőhöz Debian-ba nemrég érkezett meg a patch, ami használhatóvá teszi:
- usb-storage: Fix scsi-sd failure "Invalid field in cdb" for USB adapter
JMicronhttp://ftp.hu.debian.org/debian/dists/stable/ChangeLog
Egyelőre csak ámulok, hogy mennyi probléma van Linux alatt mint az ASMedia, mind a JMicron külső vezérlőkkel.
usb-storage 2-1.2:1.0: Quirks match for vid 174c pid 55aa: 400000
-
King Unique
titán
válasz
smallmer #3411 üzenetére
Szia!
Ezek között kb. mindegyik jóféle, de azért egyik-másik jobban kiemelkedik a mezőnyből. Az összefoglalóban akadnak beszámolók és tesztek is némelyikről. Valamint, ha használod a topik keresőjét, akkor mindegyikről találni információkat. Plusz az alábbi kis összegzést tudnám még hozzáfűzni.
A fórumtárs javaslatát megfogadhatod. Illetve amelyek ASMedia chipesek (táblázat), azoknál eleve a PID: 55AA típusokat érdemes preferálni. Jó amúgy a Transcend rack is, de az pl. PID: 5106. Annál pedig nem lehet firmware-t frissíteni, illetve ezáltal egyes dolgokat beállítani, ha szükség lenne rá. Bár a visszajelzések alapján a leválasztás utáni leállítást és az alvó módot is támogatja, szóval nem is nagyon kell piszkálni.
[ Szerkesztve ]
-
smallmer
őstag
-
King Unique
titán
Szia!
Az Arctic külső házról pont van teszt és beszámolók az összefoglalóban: [link], [link], [link]. Illetve az alábbi külföldi oldalon van egy átfogóbb teszt is róla.
A RaidSonic említett modelljével azonban még nincs tapasztalat. A strapabíróságon túl, a rögzítése az IB-279U3 külső háznak is hasonló, mint a kinézett IB-276U3-nak. Vagyis mindkettőnél 6 db csavar fogja össze a rack alsó és felső részét, ami mindenképpen előnyös. Mert pl. az IB-278U3 esetén csak sima patentos megoldás, illetve rögzítőfül van. A merevlemez belső rögzítéséhez csavarozási lehetőséget nem látni egyiknél sem, de vsz egy 9,5 mm magasat mindegyik rack rendesen közrefog és nem fog lötyögni bennük. Továbbá a másik két modell nem, de az IB-276U3 integrált USB kábelesnek néz ki, ami viszont már nem igazán előnyös. Ha a kábel valamely része tönkremegy, akkor jobbára csak a külső ház komplett cseréje marad, amire a fórumtárs is utalt.
Tehát léteznek manapság vízálló | porálló | ütésálló tulajdonságokkal felvértezett külső házak is. De akkor érdemes igazán ilyeneket venni, ha valakinek célirányosan szüksége van a kimondottan strapabíró kivitelre. Mert amúgy az ilyen típusok a jobbára műanyag / gumi stb. burkolóelemek miatt nem olyan jó hővezetők, mint pl. az alumínium külső házak. Ennek pedig a HDD melegedése szempontjából nyilván van jelentősége. Továbbá a strapabíró kialakítás talán a gyári külső HDD-k esetében kiforrottabb [link].
[ Szerkesztve ]
-
Totis
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék a régi ThermalTake 2.5"-es USB2.0-ás rack helyett egy gyorsabbat.
Amit kinéztem magamnak (tetszés alapján):
RaidSonic IB-276U3
Illetve Arctic CollingAz első az nagyon tetszik azért mert integrált USB kábel van benne csak attól félek, hogy hosszabb működés után tönkremegy benne a HDD a hőelvezetés miatt. Tesztet nem találtam róla egyenlőre.
A második pedig szimplán szép. De ez áll a második helyen.
WD Blue menne majd később bele (500GB-re gondoltam). Addig pedig egy 250GB-s WD Scorpio.Azért inkább rack és nem mobilHDD, mert néha szükségem van a rack-re adatmentés miatt notebook HDD-ből.
Találkozott már valamelyikőtök valamelyik termékkel? Kíváncsi lennék a véleményetekre.
Előre is köszi!
Üdv.:
Totis[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
válasz
King Unique #3403 üzenetére
Leválasztani leválasztja de nem kapcsol ki a WD 500 HDD meghajtó.
Így marad a hálózati kapcsoló használata. -
King Unique
titán
Üdv!
Erről a dokkolóról nemrég készült egy részletes, átfogó teszt. Annak alapján pl. támogatja az alvó módot, bár azt nem említette a fórumtárs, hogy nála a gépet kikapcsolva / biztonságos leválasztás után is leállítja-e a merevlemezt. Amúgy ezen funkciók leginkább az USB chip firmware beállításaitól függnek. Az én ASM1153 chipes külső házamnál a 130531210000 firmware semmilyen leállítást nem támogat. Valamint, mivel az enyémhez hasonlóan a dokkoló PID azonosítója is 1153, így emiatt utóbbin sem lehet firmware-t frissíteni, ahogyan esetemben sem [link]
Tehát, ha a tied is PID: 1153, akkor a kérdésedre a válasz az, hogy NEM.
[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
Szia!
Tudok valamit csinálni a IB-111StU3-Wh ICYBOX-al?
Ugyanis Hiába állítom le a PC-t. A dock-n elalszik a LED,de a kikapcsolás után de a WD 500GB 3,5 vinyó nem áll le,vagyis melegszik továbbra is. Ezen csak azzal tudok segíteni ha a hálózati kapcsolót is lekapcsolom. -
King Unique
titán
Gondolom a HDD-nek van egy alap beállítása, amit a HDS normál esetben nem piszkál. Maximum akkor, ha beállítasz a programban egy másik értéket és bejelölöd az automatikus alkalmazást. Az AAM könnyen módosítható és utána a másik OS alatt is az előzőn beállított értéket jeleníti meg, illetve azt használja. Az APM-et viszont már nem ilyen egyszerű, mert az utána visszaáll a gyári értékre, pl. 128-ra. De, ha HDS-ben beállítom az automatikus alkalmazást 254-re, akkor nálam a program / Windows újraindítása után is a 254-es értéken lesz.
(#3395) radi8tor1: ha annyira ritkán lesz használva, akkor nyilván megfelelhet a fentebb tesztelt adapter is. Ami természetesen kezel SATA I/II/III HDD/SSD-t, az adatátviteli sebesség pedig a benne lévő vezérlőtől függ.
A gyártó oldalán valóban kétféle van feltüntetve: IO-STC566 SATA II | IO-STC567 SATA III. Ha a fenti tesztben szereplő modell az előbbi, akkor JMS566 chip van benne, ami az adatlapja szerint SATA II szabványra épül. Az adatlapját az usbdev oldal alján lehet megtalálni és letölteni. Ugyan USB 3.0-án támogatja az UASP módot, de a SATA 3 Gbps lesz majd a szűk keresztmetszet, amit a gyártó oldala is említ: "Super Speed 3 Gbps (STC566)/5 Gbps (STC567)". Utóbbi adapterben már JMS567 chip van, illetve létezik még JMS568 is a JMicron kínálatában. Ezek gyorsabbak, mivel SATA 6 Gbps alapúak, illetve természetesen az UASP adatátviteli módot is támogatják. Persze alkalmankénti használathoz bizonyára meg fog felelni az IO-STC566 is.
Továbbá fentebb már említve volt, hogy USB 3.0-án a TRIM (állítólag) csak OS X alatt bírható működésre a trimforce paranccsal. Illetve eSATA porton keresztül működik még [link].
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik 2,5"-os és részben M.2 méretformátumú, valamint USB, Thunderbolt stb. csatolófelületű külső házakkal foglalkozik és ad információkat, tanácsokat a vásárlók számára. A 3,5"-os külső házak, dokkolók és gyárilag készre szerelt külső merevlemezek az alább felsorolt társtopikok témájába tartoznak, az ügyben értelemszerűen ott tessék érdeklődni
Kérünk mindenkit, hogy mielőtt a kérdését feltenné, a téma összefoglalót olvassa el, mert a legtöbb kérdésre a válasz ott megtalálható!
Társtopikok:
• Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
• Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
• Milyen belső merevlemezt vegyek?
• HDD probléma (nem adatmentés)
• Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez
• GPT, MBR
- (nem csak) AMD FX / Ryzen tulajok OFF topikja
- Mesterséges intelligencia topik
- Óra topik
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Autós topik