-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mutyi
senior tag
-
zolnagy
őstag
Jó lehet, de a 82g sztem kevés. Új pumpával nekem mindegyik gépemnél megvolt a 100 ml EX5 pumpával, szűkítő nélkül (Gaggiak, Brasilia Lady, Qmek, Silvano...stb).
Persze nem azt mondom, hogy egyből szét kell kapni a gépet. Először valóban egyszerűbb egy másik örlővel megpróbálni.
[ Szerkesztve ]
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Cold brew keszitehez eszkozt hol erdemes nezni?
Valakinek van tapasztalata?
Koszonom,
G.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Ferdzsoo
addikt
válasz sz.zs. #57356 üzenetére
Eh kemény vagy!
Nem sok idő kellett hogy rájöjjek hogy igazából azok a programozható gombok teljesen használhatatlanok.
Képtelen 2x grammra pontosan ugyanannyi kávét kiadni.[ Szerkesztve ]
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
verti1
tag
Milyen kotyeszt érdemes venni? Brikkat, moka expresst vagy mini expresst? Esetleg valaki aki használta mind a hármat vagy kettőt ezekből? Tényleg a brikka a legjobb?
-
soldier2
őstag
válasz Gravity1234 #57354 üzenetére
A Barista szaküzletben láttam anno cold brew cuccot elég drágán. Többen rendeltek Iwakit ebayről. Többet nem tudok
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
Megosztanám a ma reggeli tapasztalatokat, szívesen fogadok minden tippet, véleményt.
Most kicsit úgy érzem, hogy a ZM kés beültetett a hintába. Elsőre ahogy elkaptam az őrlési finomságot, ma ez annyira nem ment. Utolsó két adag Yirga került sorra reggel, egyik sem sikerült, egyszerűen nem húzta be a szemeket (800 körüli fordulaton). El kellett tekernem 3 fokozattal, hogy kiadja, de az akár mehetett volna a Kalitába is. Azért lehúztam őket, a feszszabályzóval sikerült 20s-re kihúzni a kivonatolást.
Utána elővettem egy saját pörkölést, és azzal próbálkoztam 7g-okkal. Elég volt egy fél ricni, hogy csak pörgesse a szemeket. Kitapogattam meddig tudok lemenni, de kávét húzni már nem volt időm, de úgy sejtem nem a kívánt finomság lesz. KÍváncsi leszek fragola mire jut vele, illetve, hogy az SM95 menetemelkedése eltér-e a Mazzertől, mert egyelőre nem tudom elképzelni, hogy csöpögős ristrettot húzzak vele. Azért megkínálom majd 1400-as fordulattal is, hátha úgy már nem bírnak ellenállni a babok az élek csábításának.
Tegnap összeérintettem a késeket, az alapján itt a nullpont és az espresso fokozat között 4-5 ricni a távolság, gyári késsel ez 15-17 körül van. Pangót rendszerint 0,2-0,3g-ot mértem, de itt 2-3x rá kell indítani, ezt az alacsonyabb fordulatszámnak tudom be. Gyári kés, gyári fordulaton 1 ráindítással max. 0,1g.
Szerk.: Tegnap óta annyit változtattam, hogy menet közben töltöm be a kávészemeket. Mikor álló helyzetben tettem ezt, akkor ha elindult, olyankor le is őrölte, nem forgatta.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #57367 üzenetére
ha jól rémlik, eltér a menetemelkedés a san marco javára, fragola írta múltkor.
érdekes, amit írsz, pacuha (ő volt?) is hasonlóról számolt be legutóbb. egyre gyanúsabb, hogy ez egy filterkávéhoz való szemcsenagysághoz profilozott kés lesz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
vTamas35
csendes tag
Én is ezért várok a bátrabb kísérletezőkre. A ZM-et alapból filter őrlőként reklámozzák, a kés jele is 151F, kíváncsi leszek espressora mit mutat. De meglepne ha egy mindenre jobb univerzális bicska lenne. Legalábbis bízok benne, mert még a 151B-n is csak egy kiló ment át, egyszer jó lenne bejáratni legalább egy kést mire kijön az új őrület Osszátok a tapasztalatokat.
O1G
-
Sinisi
senior tag
válasz k2laci #57303 üzenetére
Kinézetre már jártam úgy, hogy azt hittem, hogy egy GC-t látok de kiderült, hogy nem az. Ezért szerintem ha van már, vagy majd megtetszik egy vagy több kiszemelt példány, amit el tudnál képzelni a leendő használati környezetében, arra illetve azokra lenne érdemes itt rákérdezned (ha tudsz kattintani képeket is az külön jól jöhet).
Más:
Rendeltem egy Velencei gondolásokat de a friss pöri miatt félreraktam pihenni. Gondoltam addig csapara verek egy a városban beszerezhető példányt. Ez volt a kiszemelt áldozat:
[PERA Dolce Aroma] Deh olyan íze volt mintha valamilyen kesernyés gabona (maláta) szirupot ittam volna... de komolyan! még jó hogy nem jött az a róka :/ 2019.02-volt a lejárat...Volt még a kínálatban:
Pera Gran Gusto
Piacentino Argento
DeliziumBár a mostani melléfogás után többször nem mernék innen venni, hacsaknem valaki, kostolt már valamelyikből amit ihatónak is minősít.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Bazsee71 #57369 üzenetére
Igen, az a K30 késes HeyCafe volt.
Vettem én is 2 pár ZM kést. Bele is teszem a San Marcoba.
Azért óvva intek itt mindenkit, hogy elkezdjen San Marcot vásárolni. Rohadt pontatlan is tud lenni, az enyém legalábbis az volt. Egy párszor fel kellett tenni az esztergára, ami nem egyszerű, mert a San marconál "zseniális" módon nem a tengely végén van a késtartó, hanem külön őrlőmű van egy rövid tengellyel, ami nem lehet sehogy befogni az esztergába, hogy jó is legyen. Szóval a lényeg, hogy Mazzeren kívül én nem vállalok daráló felszabályozást.
Másrészt a ZM-nek teljesen más az állítása, mint a hagyományos darálóknak, talán nem véletlenül. Esélyes, hogy úgy viselkedik, mint a Super Jolly a K30 késsel, nem lehet elég finoman állítani presszóra. De filterre szerintem jó lesz.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
adp
őstag
kicsit beparáztam most amiket írtatok
mdav88: Azért egész áron sem kellene sokáig árulni, múltkor egy karbaőrlős elektromos verzió 150ért ment el az avx-en
[ Szerkesztve ]
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #57367 üzenetére
Tegnap viccelodtem azzal, hogy dontsetek meg a daralot, de talan a behuzas hianyaban lehet tenyleg meg lehetne probalni, hatha rasegit a gravitacio a centrifugalisra.
Nyilvan ez nem megoldas a problemara, de alatamasztana a jelenseg magyarazatat."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
adp
őstag
Presszo es filter is, csak kerdeses hogy a ZM kes mennyire mukodokepes igy a san marcoba.ha Balazs szenved vele a mazzernel. Ugye ez mar az ujabb verzio a sm97-bol. Talan valamivel jobb a helyzet.
Max veszek bele major kest es lesz egy talan jobb gepem mint a gyari major, a kisebb fordulat miatt. Akkor annyi hogy marad a graef filterre
Viszont a masik forumon aki megvette az sm97 elektromos valtozatat maximalisan meg van elegedve a gyari allapottal is. Mondjuk gondolom viszonyitasi alap nincs szoval ez ilyen felinfo vagy annyi se[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
Még azért ne jelentsük ki, hogy van egy ZM-ünk tized árért. A ZM motorja 900 Wattos, a SM-é 460, azokat a harapós késeket meg is kellene forgatni és a 460 Watt nem biztos, hogy elég lesz. Talán annyi előnye van a Majorhoz képest, hogy ez gyárilag 880- at fordul, nem kell a fordulatszám szabályozással csökkenteni a nyomatékot.
Egyébként ezek az új San Marco-k elég pontosak, a régiek is jók szoktak lenni, de az enyém botrányosan szar volt.
Azért ha erre jársz hozd el és rámérünk.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #57382 üzenetére
na, két nap és mindenki mazzer royalt fog keresni
-
senior tag
-
adp
őstag
Dewla meg nem irt rola csak annyit hogy lehet vele presszozni.
Legrosszabb esetben tenyleg megy bele a major kes a'jo fordulat' adott
azert 90%-ban mostanaban presszozoksz.zs.: sortefish 800-adaval foztunk egy 20-30 kavet, en ugy vettem eszre hogy kb ugyanannyi a kulonbseg 1-1 fokozat kozott. Inkabb a szelso tartomanyok nagyobbak. Max egy picit jobb, viszont nekem szenvedes volt azt hasznalni. Nagyon rossz a garat
[ Szerkesztve ]
-
SierraFox
tag
Nekem a Mini-e és a Mini Filter tetszett nagyon Mazzeréknál. Érdekes, hogy ugyanazt a kést használják mindkettőnél.
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #57388 üzenetére
persze, hogy lehet jobb. de nem biztos, hogy jobb. akkor sem, ha valahol már valaki leírta, hogy de. de nyilván azért rugózom én is rajta, mert engem is érdekel.
-
pacuha69
csendes tag
Jól emlékszel. A ZM nálam töltött időszakában a presszó tényleg nagyon pici tartományon belül volt eltalálható. Ahogy néztem Bazsee képeit a késekről, a belső kerületén lévő fogak mintha nagyobbak, úgy értem magasabbak mint a normál major késnél, ezért lehet az ha presszó közeli finomságra van állítva akkor ezen a fordulaton, mivel nagyon közel kerülnek ezek a fogak egymáshoz, nem tud bekerülni a kávészem közé. Ezért volt az a jelenség is nálam a ZM-nél, hogy csak ott kavargott a kések előtt, de le nem darálta.
Bazsee: Ebből kiindulva lehet, hogy célra vezetőbb a sebesség megküldése helyett inkább lassítani, mert talán nagyobb esély lesz arra, hogy lyukat talál a kávészem
-
k2laci
tag
válasz Sinisi #57372 üzenetére
Ezzel csak az a baj, hogy ha meglátok egy GC-nek (látszó ) kávéfőzőt és lefotózom majd felteszem ide, azt már még egyszer nem fogom látni a piacon ha néhány hónap múlva újra arra járok.
Sokszor ott helyben kell dönteni, ami nem is gond ha 10 EUR-ért kínálják (valamire biztos jó lesz), ha olyasmit lát az ember itthon használtan 50-60 eft és azt mondják rá, hogy 100 EUR ott már elkezd agyalni az ember.
Főleg, hogy annyira nem értek a kávéfőzőkhöz, így csak a külső alapján tudnám megítélni mennyire jó vétel. -
senior tag
válasz Bazsee71 #57392 üzenetére
Én is újat vettem és sztem símán él a garancia, ezt bármikor visszacsinálom. Nem vettem ki a lemezkét, csak feltoltam, hogy ne fogja meg az őrleményt.
Sinisi: nem kell sztem azt a Gondolást pihentetni!
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
adp
őstag
válasz k2laci #57395 üzenetére
Itt elég jól látszik: a jobb oldali az új ( nem ajánlott): ami szembetűnő: mások a kapcsolók, sztem sokkal csúnyábbak az újnál, a felirat úgy fentről->le: hogy gaggia classic míg a réginél fordítva (classic->gaggia), és az újnál oldalt nincs 3járatú csöve ami levezeti a csepptálcába a vizet
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
-
Sinisi
senior tag
válasz k2laci #57395 üzenetére
Csatlakoznék fragolához a csonkot illetően. Mint írtam korábban én is benéztem... egy Gaggia Classic Coffee-ra hittem hogy GC...
Ha ez a helyzet akkor a fordított megközelítés segíthet szűrni, azaz olvasgass a fórumon, hogy melyek azok a modellet amelyek ajánlottak (kinek milyen gépe van, azzal mennyire van megelégedve stb..). Vagy amíg körözöl a piacon küld be a képet hátha valaki gyorsban válaszol...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Xiaomi Mi 9 - egy híján
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Szólánc.
- Horizon: Zero Dawn
- Mass Effect sorozat készül az Amazonra
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest