- Ausztráliának is elege van a közösségi média káros hatásaiból
- A leépítések után egy vagyont költ a töltőhálózatára a Tesla
- Napvihar miatt akadoznak a SpaceX Starlink műholdak
- Honnan tudjuk, hogy melyik tartalmat gyártotta a TikTokra az AI?
- Bocsánatot kért az Apple, mert nagyon mellélőtt a legutóbbi reklámjával
- Windows 10
- Starlink
- DIGI internet
- Ausztráliának is elege van a közösségi média káros hatásaiból
- A Google helyét akarja az OpenAI, hétfőn jöhet az AI-alapú kereső
- Synology NAS
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Rendszergazda topic
- A leépítések után egy vagyont költ a töltőhálózatára a Tesla
- Visszavonta az Intel és a Qualcomm Huawei-hez kiadott exportlicencét az USA
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ronin s8
senior tag
Köszi a linkeket!
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Sic.Transit
csendes tag
Mazzer SJ-hez valóra én is beneveznék.
-
John3:16
csendes tag
Helló! Nekem van egy ilyen talpam, a Fragola palmtamp megvásárlása óta a fiókban pihen :
http://www.baristaszakuzlet.hu/product.php?id=1276Nyél kell hozzá. Odaadom 3,5 e ft-ért, ha érdekel.
[ Szerkesztve ]
-
kozsy18
tag
Danettitől rendelne mostanság valaki?
Én valószínű leadok egy pakkra rendelést, Budapest és környékén írjon, aki csatlakozni szeretne valamivel!"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Ferdzsoo
addikt
Hát hihetetlen hogy ilyen mélységű kávé topik is van itt a ph-n, bár nem is tudom miért vagyok meglepve.
Mi is nemrég léptünk a kávékészítők klubjába, pár hete van egy Lelit PL91Tgépünk egy CM900-as örlővel.
Jelenleg a gyakorlat teszi a mestert fázisban lépkedünk, hol jobban, hol rosszabbul sikerül a kávé.
Van egy sanda gyanum (főleg ez a cikk szerint )miszerint alacsony a vízhőfokom, hiába 95 fokra állítottuk az kevesebb nála, legalábbis a kávé végeredményében ez látszik. (Homogén crema, túl világos, és sok is.) Hogyan tudom ellenőrizni, milyen mérővel hogy a kifolyó vízhőfok valójában tényleg hány fokos? Meg hogyan tudom ezt lemérni egyáltalán? Vagy egyszerűen el kell kezdeni kisérletezni a magasabb hőfokokkal?"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
Ferdzsoo
addikt
válasz mdav88 #56718 üzenetére
1. J.Hornig Röstmesiter Barista ez ilyen gastro féle kávé, ízre nekünk nagyon bejött azért vettünk belőle egy csomaggal. De az oldalukon nem is találom, csak az espresso-t.
2. Elvileg kizárólag arabica, az idő alatt mit értesz?[ Szerkesztve ]
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
mdav88
senior tag
válasz Ferdzsoo #56719 üzenetére
Soktényezős a kávékészítés, ebbe majd szép lassan belejöttök.
Arány alatt nem a kávés arabica-robusta arányát értettem, hanem hogy hány gramm kávéból készítesz szimplát, duplát, és mennyi lesz a kész ital súlya grammban kifejezve. 1:1,5-1:3 arányig ízlésfüggően bármi lehet. Mindezt mennyi ideig főzöd? (kb 25-40s ideális)
Az is eredményezhet jellegtelenebb italt, hogy a kávépogácsa csatornásodik (víz utat talál magának) és a kivonatolás nem leesz az igazi.
[ Szerkesztve ]
-
Ferdzsoo
addikt
válasz mdav88 #56720 üzenetére
Értelek.
Gramban 8-16 szimpla dupla, a kész italt eddig ml-ben méregettük, az kb 30-35ml lesz.
Időben előáztatás nélkül 24 másodperc a beállított érték jelenleg... előáztatás plusz 4-5sec."It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
Gosti
csendes tag
válasz Ferdzsoo #56716 üzenetére
Én voltam az elkövető , és egy ilyen hőmérőt használtam/használok: [link]
Mindenképpen érdemes valami alkalmas eszközzel megmérni a gépeden a kilépő víz hőmérsékletét, mert szinte biztos, hogy nem kis különbség van a gép által kijelzett, illetve a mért értékek között.yeahhh
-
soldier2
őstag
válasz Ferdzsoo #56719 üzenetére
A PID ezeken a kisgépeken leginkább egy irányszámként használható, hogy ha egyszer megtaláltad az ideális értéket egy kávénál, könnyen visszatalálj a későbbiekben, a kilépő vízhőfok ismerete nem sokat segít, a lényeg, hogy a PID-től mindig ugyanannyira térjen el
A világos, homogén crema, főleg ha egy jellegtelen, savanyú kávéval társul, akkor leggyakrabban az alulkivonatolás jele. Okai többnyire:
1. csatornásodik a kávépogácsád (a víz átszalad a pogácsa egy részén, a többin nem, vagy alig megy át). Ellenszere a WDT (weiss distribution technic - youtubon sok videó van róla)
2. Féloldalas tömörítés, vagy nem megfelelő méretű tömörítő eszköz használata
3. Öreg (régen pörkölt -ideális esetben a pörkölés óta eltelt idő kevesebb 1-2 hónapnál , vagy 10-14 napnál régebben bontott kávé)
4. Alacsony hőfokú víz - a használt kávét nem ismerem, de ha nem valami világos pörkölésű, akkor a 95C-os PID ezt többé kevésbé kizárja, de mehetsz 2-3 fokkal feljebb is.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mdav88
senior tag
válasz Ferdzsoo #56721 üzenetére
Kávéja válogatja, hogy mennyi legyen. 16-21 gramm közt is lehet más-más kávék esetén, ehhez a számhoz ne ragaszkodj, annyit tegyél a kávéból a kosárba, hogy még tudjon dagadni a pogácsa, de ne sok hely maradjon a felsőszűrő és a pogi közt. (remélem érthető )
Sötétebb pörkölésű kávéból általában kevesebb kell, világosabból több.Esetedben arra gyanakszok, hogy a helytelen tömörítés, és a kevés kávémennyiség miatt szét tud mosódni a pogácsa, és csatornásodik. (az előáztatás egyik feladata az lenne, hogy ez ne történjen meg)
Esetleg tölthetsz fel videót, és rögtön szétszednek ízekre a hozzáértő kollégák
-
Ferdzsoo
addikt
Huh, köszönöm a tippeket, látom hogy sokat fogok itt tanulni, fogok csinálni egy videót az a tiszta sor, és akkor tudtok okítani.
Első körben megpróbálom feljebb venni a hőfokot meglátjuk...Gosti.: Te írtad azt a cikket?
Soldier 2:
1. Ezt mindenképpen kipróbálom, lehet hogy ez sem tökéletes.
2. Ezt kizárnám, nagyon jól illeszkedik az 58-as karba az 58,4-es tamper.
3. Ezt is kizárom, nemrég vettük a kávét.
4. Ezt pedig feljebb rakom pár fokkal.Amúgy ízre nekem jó a kávé, nem savanyú, csak a crema nem jó ez látszik.-
[ Szerkesztve ]
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
-
Ferdzsoo
addikt
válasz Bazsee71 #56727 üzenetére
2. Igazad van, kipróbálom a WDT-t. Sajnos nincs nyitott kar, látom a youtube vidiken mik lehetnek a problémák, tényleg jó lenne ha lenne.
3.Lejárati dátum 2017.11. 2 napja bontottuk meg, és ki lett porciózva 250g-os visszazárható tasakokba.[ Szerkesztve ]
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz mdav88 #56713 üzenetére
Az etiópot náluk ittad vagy otthonra vettél egy zacsival?
Nekem eddig elég felemás a tapasztalatom velük, a kávézóban ittam már nagyon király kávét, de nagyon szart is. Barátnőm amikor vett nekem ajándékba egy filter kenyát tőlük, simán eladták neki a féléves pörit, amit meg én vettem, nagyon szar zöld fás volt.. Ezek kb fél-egy éve voltak, adok még nekik egy esélyt, sokat járok Debrecenbe.A héten ezt a QM0650-et befejezem, a szilikoncsöveket akarom kicserélni még rajta, meg új gumilábakat rakok rá. Szóval aki akar olyan fasza presszókat tolni mint parci faterja, csapjon le rá.
Eredeti víztartállyal, fot OPV-vel, utángyártott duplaszűrővel, gőzkar nélkül, egy pici karccal a jobboldalán. 45e. -
soldier2
őstag
Értem én, csak jelentősége nincs, ha pid és a valós érték közötti különbség állandó. Ha minden más hiba kizárva, és aluloldott a kávém, akkor feljebb megyek hővel. Ha ott sem jó akkor lejjebb. Épp ezért mondjuk/mondják hogy a PID bár hőfokot mér, de sokkal inkább egy az adott rendszerre (kávé, gép, daráló, kosár) jellemző viszonyszám. Ettől persze kimérheted, hogy pl 95-ös PID állásnál 81C éri a kávét, csak épp a többség nem méri a kifolyó vizet rutinszerűen, hanem a 95-ös PID értéket társítja az adott kávéhoz.
Vegyük pl az én példámat (már csak azért is, mert szerintem nálam a legnagyobbak a különbségek). A kar felemelésekor 75C-os fejhőmérséklet általában elég, és mivel ezt módosíthatom könnyedén ezt jegyzem meg. A kar felemelésekor a fejhőmérséklet már 85C lesz, és hála kávékalmárnak tudom, hogy a kávét érő víz hőfoka 88C, de ezeket már nem befolyásolhatom, így tényleg csak az elvetemültek jegyzik meg, egy az otthoni espresszózásba belemélyedő embertársat nem terhelnék vele. (80C-os kezdő fejhőmérsékletnél már csak 88C lesz a fejhőmérséklet, és 91C a kávét érő vízé)Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Toobee
veterán
-
Bazsee71
őstag
válasz Ferdzsoo #56731 üzenetére
Kijavítanak ha tévedek, de 1 évre tippelem a lejárati dátumot, így pedig ez tavaly novemberi pörkölés, ami már egy olaszos blendnél sem lenne friss. Ezen pedig sajnos a hőfok emelés sem segít. Az ajánlóban találsz ajánlott pörkölőket, onnan legfeljebb pár hetes csomagot kapsz. PY Columbiát és Yirgát nagyon tudom ajánlani.
-
senior tag
Bourboncafé rendelésbe mégvalaki? Jövő hét közepén rendelnék. A szállítás ingyenes! Átvétel Bp. vagy Érd.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
mdav88
senior tag
válasz simi.esp.28 #56732 üzenetére
Náluk is ittam egy Costa ricát, ami az én ízlésemnek tetszett, jól volt készítve, illetve hoztam ha egy etiópot, nagyon jókat húztam belőle itthon.
Távolabbi tapasztalat nincs, de igyekszek gyűjteni -
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #56741 üzenetére
Ezzel nem tudok egyet érteni. Igaz a drágábbak közül való, ellenben nagyon nehéz elrontani. Magasan a legtoleránsabb kávé, amivel eddig dolgom volt.
-
Bazsee71
őstag
Danny Moreno?
Egyébként ha alacsony, ha magas volt a hő, akkor sem volt rossz a végeredmény. Illetve volt, hogy átzubogott, mert elfelejtettem darálót állítani, és még úgy is teljesen jó volt. A többi kávénál sokkal jobban húzom a szám, ha elszúrom, legrosszabb esetben felöntöm tejjel. Yirgával még soha nem jártam így. De ha a többség leszavaz, akkor elfogadom hogy mázlista vagyok.
soldier2: Sajnos a gyors döglés igaz, ezt tapasztalom a Columbiánál is. Ellenben voltam olyan galád, és két kezdő ismerősömnek is ajánlottam már próbára, és mindkettő azt jelezte vissza, hogy tényleg egyből jót sikerült húzni belőle.
Egyébként tényleg nem kellene általánosítanom, mert én meg a Black LXR-rel nem tudtam dűlőre jutni többszöri nekifutásra sem, hiába van abban is Yirga. Az előbb említett ismerősök közül az egyik is ugyanebben a cipőben jár.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Volt kb 2 éve egy Yirgája Paljocnak ami akkor is finom volt amikor elrontottam, de a maiakra ez nem érvényes nálam sem (egyikre sem, nem csak a Paljocéra, lehet az ízlésem változott). És akkor nem is említettem, hogy 4 nap után már csak árnyéka önmagának egy Yirga, az ember meg keresi, hol a baj, és eszébe nem jutna, hogy a kávé veszítette el zamatát 4 nap alatt. Locavore, Java Mix, Choco Madness, Spicy Italy kezdésnek megfelel, bár van egy olyan gyanúm, hogy Németországban él, ez esetben helyi pörkölő keresése ajánlott.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Bazsee71 #56744 üzenetére
Legfőképp, mert nagyon drága. Másrészt Te jól ismered a saját gépeidet és a yirgát is. Valami jobb olasz célszerűbb lenne kiismerni a gépet. Olyan kávé kell, ami nem döglik le 1-2 hét alatt sem.
A 2017.11. havi lejárat egyébként jó eséllyel másfél éves.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
adp
őstag
válasz Bazsee71 #56744 üzenetére
kezdőként megittam volna egy yirgát lehet adtam volna el a gépeimet Ahhoz azért fel kell nőni, mind ízlésben mind elkészítésben. Tud úgy spriccelni mint állat. Nem gondolnám, hogy egy nem olcsó kávén kéne meg tanulni kvt főzni.
Ferdzsoo
Amiket ajánlok: Pall yotz - choko medness, get up pid kb: 85
Avx kv mix gold és a silver ezek is kb 85-88 körül jók.
Kapucziner Velencei gondolások kedvence pid kb 91
Pacificaffe: La piazza pid: kb 86-88Én ettől többet nem költenék kezdő kvra
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest