-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vTamas35
csendes tag
Sziasztok!
Kellene egy kis segtség a vérprofiktól Van egy ECM Veneziano A1 gépem (rotary pumpás, programozható gombos E61 HX). Kapott már szűkítőt és fejhőmérőt ... (Simi/Paljoc tuning), de nem tudtam még megoldani az előáztatást. Mivel nem karos E61, hanem programozható gombos (solenoid szeleppel) kimaradt az előáztató "chamber" a hasonló gépekből, ezért a nyomás azonnal felépül. Van valakinek valami speciális megoldása, az előáztatás funkció utólagos beépítésére?
Előre is köszi mindenkinek!O1G
-
vTamas35
csendes tag
Sziasztok! Hőmérséklet témára kanyarodnék vissza. PY kávéknál érdekelne E61 fejhőmérővel. Előre is köszi!
O1G
-
vTamas35
csendes tag
-
vTamas35
csendes tag
válasz paljoc #42019 üzenetére
Tökéletesen (a latte art tudás nálam is "work in progress")! De espressonak mégjobb. Ezt a pörit sem sikerült elrontanod na... Alig várom a Barzil Yellow Burbont, azt még nem próbáltam tőled, jövő héten beszámolok... A mostani Tanzania ízvilágban nekem kicsit hasonlít a Yirga-ra alacsony hőfokon, viszont sokkal jobban jön a crema. A múltkori guatemala is nagyon bejött a maga csokismeggyes ízével, nehéz lenne kedvencet választani...
O1G
-
vTamas35
csendes tag
-
vTamas35
csendes tag
Nem szeretném megcáfolni, mert nincs tapasztalatom GC-vel, de nekem a hőingadozás egy duplánál 0,3-0,4 fok az E61-el. Hozzá kell tenni, hogy én is csak azért ezt választottam (HX E61), mert sok tejes ital készül itthon (meg mert a DB+PID horror áras). Tény, hogy 20 perc mire felfűt és elpacsálok 2-3dl vizet hűtőcsapolásra (amivel felmelegítem a csészét), de szűkítővel, fejhőmérővel elég stabilan teljesít a "kicsike"...
O1G
-
vTamas35
csendes tag
Neeeem, nem szeretnék meggyőzni senkit. Mindenki arra esküszik ami neki bejött. Én is tök jól ellennék egy tuningolt GC-vel, ha nem kellene tejet gőzölnöm.
Nekem egyenlőre még egy szabályozható (idő es nyomás) előáztatás tuning várat magára (meg Simire), időrelé, mágnesszelep, opv kombóval. Ha valaki már megcsinálta megoszthatná a tapasztalatokat.O1G
-
vTamas35
csendes tag
válasz vicces #43072 üzenetére
A kép alapján szerintem is a szélén csatornásodik, konkrétan a fél oldalán... Próbáld ki, hogy mit csinál, ha minden szélén ugyanolyan erővel tömöríted. Sok vita van arról, hogy mennyire fontos a tamperelés, saját tapasztalatomból kiindulva nem mindegy, hogy ha van egy rész ahol nem egyenlő az ellenállás ott azért utat talál a víz (végül is ezért WDT-zünk) és ez igaz a szélekre is. Én beruháztam egy 58,6 mm-es fragola féle tamperre (IMS 12/18-as kosárhoz pont jó), azóta egyszer nem fordult elő, hogy csatornásodott volna... A nyitott szűrőkar megmondja majd
O1G
-
vTamas35
csendes tag
válasz jookomak #43457 üzenetére
Én ugyanígy indultam neki. Ha az ember tisztában van vele, hogy milyen kávés italokat szeretne készíteni, mennyi fogy egy nap stb. akkor egészen jól be lehet lőni egy olyan gépet amihez nem kell nyúlni egy darabig. Én is végigolvastam a fórumokat, végig néztem a youtube videókat, belőttem, hogy a keretemből mi jön ki és azóta is azt a szettet használom teljes megelégedéssel (max őrlő update lesz karácsonyra...). Az enyém sem tipikus kezdőgép volt (ECM Veneziano A1, E61 HX, roto pumpás), de fórumos infók alapján vásárlás után Siminél kezdett, meg kapott egy fejhőmérőt és kész volt a szett, csak tampert és tej kiöntőket újítottam azóta. Egy-két hét bénázás után teljesen jó kávékat csináltam nyitott szűrőtartóval is. Szerintem sem atomfizika, ha a kezdeti kudarcok nem törik meg a lelkesedést, akkor gyorsan meg lehet tanulni bármelyik gépet és rövid idő alatt jó eredményeket lehet elérni. Kockázat inkább a kiválasztásnál lehet, ha nem olyan gépet veszel meg első felindulásból amire tényleg szükséged van (pl. iszol napi 15 latte-t és választasz hozzá egy kis single boileres gépet, vagy veszel egy profi gépet és választasz hozzá egy gagyi őrlőt...)
O1G
-
vTamas35
csendes tag
válasz vicces #45933 üzenetére
A yirga tényleg kicsit kényesebb, nekem is kb. egy grammal több kell belőle és kicsit vékonyabb a crema, de az íze kompenzál. Én is fagyasztottam PY Yirgát egy hónapon túl is, annak még jónak kellene lennie. Vagy az őrlőt kellene tuningolni, vagy szerezz be egy jófajta Pergtamp klónt fragolától (58.6). Nekem ezzel a kombóval még nem spriccelt nyitott szűrővel. Fagyasztáson még segíthet az adagonkénti, most próbálom én is, majd egy hónap múlva beszámolok...
O1G
-
vTamas35
csendes tag
Hát az tény, hogy az automata gépek minősége nem közelíti meg a karos gépeinkét, de nem mindenki keresi ezt a minőséget, időráfordítast stb. Mielőtt én is megőrültem és beszerztem az alábbi szettet, addig pont egy ilyen gépet használtam 2 évig (most az asszony használja) és imádtam Kényelmes, gyors, tudsz állítani rajta minden értéket amit szeretnél (őrlőt lehet finomabbra tuningolni, vagy cserélni spéci saeco késekre). Szűrővel használtam, így szervízben egyszer járt egy műanyag vacak kopása miatt, pár ezer ft volt... Vannak az automatánál sokkal jobb opciók, de ha már ez a választás, akkor a kategóriában azért nem egy rossz gép ez (bolti őröt téglát azért neeee)
O1G
-
vTamas35
csendes tag
válasz demars #46191 üzenetére
Na ja. Szerintem a társadalom 99%-a tökéletesen elégedett a bolti kávéjával és esze ágában sincs többet költeni, nagyobb energiát ráfordítani mint amit muszály. Én is ezért tartottam meg a Jurát. Az asszony kávékultúrája addig terjed, hogy lefőz egy espressot, kiveszi a hűtőből a tejet és felönti vele hidegen... pont hidegen hagyja a speciality kávém (ami belakta a konyhapultját ). Persze ezek az emberek nem is nézegetik ezt a fórumot
pacuha69: nálam is fut a teszt egy hete, kb egy hónap múlva lesznek "részeredmények"... Egy kérdés van még bennem, egyszerre kb 4 zacsit szoktam rendelni, de csak egyet fagyasztok adagonként. Mennyire lehet probléma a kondenzáció, amikor kinyitom a már fagyasztott zacsit és kiméregetem, újrafagyasztom?
[ Szerkesztve ]
O1G
-
vTamas35
csendes tag
válasz weinmaker #46894 üzenetére
Nagyon jó ötletnek tartom a szavazást (a fentiektől függetlenül), viszont lenne pár kérdésem, javaslatom. A kereskedelmi forgalomban kapható kávék alatt, csak a boltok polcain is elérhető kávémárkákat értjük, vagy a mikropörkölők kínálatára is lehet szavazni? (Aki szerintem itthon komolyan foglalkozik a kávéval, az pont nem fogyaszt boltit). Lehetséges-e csak adott pontokra szavazni? Én például szívesen szavaznék kávéra, pörkölőre, de pl. nem járok kávézóba, ezért nem is tudnék véleményt alkotni azokról, vagy a baristákról (a kedvenc kávézóm otthon van és a barista is elég király ) Ha ezekre a válasz le volt írva valahol, akkor én kérek elnézést
[ Szerkesztve ]
O1G
-
vTamas35
csendes tag
válasz Gravity1234 #47315 üzenetére
Abban egyetértünk, hogy az átlagfelhasználót nem érdekli a gép tuningolása, abban is, hogy ők többen vannak, viszont az átlag felhasználók nem is annyira olvasgatják ezt a fórumot. Az itt megfordulók között szerintem többen vagyunk akik előbb utóbb (előbb...) fejlesztenek a gépükön, szűrőket próbálgatnak stb. Ha a tiéd tökéletes a gyári állapotában, nem érdekel és nem is tervezel semmi módosítást, akkor mit nyújt neked ez a fórum, azon kívül, hogy "délre" értékesítesz?
O1G
-
vTamas35
csendes tag
válasz vtechun #48224 üzenetére
"Kávét csak sok tejjel iszom."
Az nem lehet, hogy megromlott a tej, azért savanyú?Én sem vagyok brikka fan, de nagyon sok fórumtárs használja második, utazós, vagy alap felszerelésként. Rajtad kívül nincs baja senkinek vele, hozza amire ki van találva. Félrevezető lehet a kezdők számára, hogy ipari hulladékként állítasz be egy amúgy kultikus kávékészítő eszközt... Mielőtt nyilvánosan lehúzol egy készüléket, javaslom először győződj meg róla, hogy nem máshol van a hiba...
O1G
-
vTamas35
csendes tag
-
vTamas35
csendes tag
Ha már a fejlesztésnél tartunk...
Pár hónapja ígértem, hogy beszámolok a programozható előáztatás projektről, Simi mester most lett kész vele, elkezdtem a tartós teszteket...Az alap problémám az volt, hogy a gépemen (ECM Veneziano A1, roto pumpás, programozható gombos HX) még a karos E61-es gépeken megszokott (félig felemelni a kart, de a pumpa még nem indul) előáztatás sem játszott, továbbá nem is hálózatról használom, így a nyomás szinte azonnal felépült, ami miatt gyakran lett hibás a kioldás. Gondolkodtunk manuális nyomás profilozáson, de azt elvetettük a kényelmetlensége és a reprodukálhatóság hiánya miatt. Simi másik megoldása a plusz OPV és időrelé bépítésével szabályozható előáztatás volt, ez lett kész most.
2 napja tesztelhetem csak, de zongorázni lehet a különbséget. Eddig minden csapolás szépen sikerült. Egy hónap múlva bővebben, addig hátha hoz a mikulás egy új darálót...
Itt a beállítás 9 másodperc volt 3 baron az első cseppek megjelenéséig, utána nyomja fel 9 barra.
[link]O1G
-
vTamas35
csendes tag
Minden érdem Simié, én csak a feladatokat tudom kitalálni neki
A technikai kérdésekre majd ő válaszol... Egyébkén az OPV-t állítottuk volna egy csappal csapolás közben, de ott sokat kellett volna tekergetni, megfúrni a házat stb. Így maradt ez a megoldás, de eddig teljesen jó, nyilván bővebbet majd később.O1G
-
vTamas35
csendes tag
Én nem is értem sokszor ezt a sok negatív hozzászólást a HX gépekre. Talán azért, mert a sok tejes ital miatt én már alapból egy roto pumpás E61 HX-en szocializálódtam. Kapott az első nap szűkítőt, fejhőmérőt, legutóbb programozható előáztatást, rá van kötve egy időzíthető aljzatra és csókolom, mire felébredek készen vár. Ha valaki beépíti a "munkafolyamatba", akkor a hűtőcsapolás sem bonyolultabb, vagy kényelmetlenebb mint mondjuk a tamperelés. Még azt sem modhatnám, hogy plusz egy gombnyomás, mert a felsőszűrőt úgyis öblítené az ember, annyi a különbség, hogy itt egy picit tovább pacsálsz. A hőmérsékletet egy hét gyakorlás után fokra belövöd, a hőstabilitás pedig még a duplánál is egy fokon belül marad. Lehet, hogy ez csak én vagyok, de szerintem egyáltalán nem macerás. Amúgy meg az egész esőtánc macerás amit mi mind csinálunk egy külső szemlélő számára...
O1G
-
vTamas35
csendes tag
-
vTamas35
csendes tag
válasz kisza25 #49021 üzenetére
Nagyon ne vedd magadra. Azért az általánosítás, mert a vendéglátóhelyek, kávézók 99%-nál franchise rendszerben üzemel a kávégép, valami "nevesebb" kávé forgalmazása mellett biztosítják a gépparkot. Az újhullámos kávézókon kívül viszonylag kevés helyet ismerek ahol frissen pörkölt kávét használnak.
Az pedig, hogy látatlanban is leszólunk kávémárkákat (ezt vtechun-nak is), az nem azt a konkrét márkát minősíti, hanem azt az egyszerű tényt tükrözi, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható összes kávé döglött már csak amiatt az idő miatt is ami eltelik a pörkölés napjától, addig a napig amíg leveszed a bolt polcáról, ez érvényes lenne egy világbajnok pörkölő legjobb kávéjára is. Nem véltelenül szenvedünk itt sokan a frissesség megőrzésével, mézesüveges adagonkénti fagyasztással, egyéb beteg dolgokkal... és itt max pörköléstől számított 2-4 hetes tárolásról beszélünk, nem pedig arról, hogy 1-2 évig áll a polcon a csomag.
Az általad említett gépek kialakítása egyébként pont ezeket a kávékat szolgálja ki, azért van benne nyomásfokozós kar, hogy a döglött kávéból hozza ki ami ki lehet hozni belőle, mű cremával stb. Ezzel ellentétben, a a fórumosok által használt géppark lényege (értékhatártól függetlenül), hogy a nyomást te hozd létre a pogácsával, amihez elengedhetetlen a friss alapanyag, a megfeleő szemcseméretű őrlemény, annak egyenletes elosztása, tömörítése annak érdekében, hogy a kioldás megfelelő nyomáson, megfeleő hőmérsékleten, megfelelő idő alatt és egylenletsen történjen.
Itt a vita nem a gépek, vagy a kávék áráról, minőségéről szól, hanem a kávé elkészítésének két gyökeresen különböző módszeréről. Mindkettőnek van létjogosultsága, az egyik a tömegeket szolgálja ki, a másik pedig azokat akik itt irogatnak...
[ Szerkesztve ]
O1G
-
vTamas35
csendes tag
válasz Bazsee71 #49036 üzenetére
Nagyon így van. Szerintem sem az lenne a cél, hogy azokat győzzük meg az igazunkról, akik amúgy teljesen elégedettek a bolti kávéval és a tesós gépekkel, hanem inkább, hogy azokat tereljük a megfelelő irányba, akik elégedetlenek, jobbra, többre vágynak kávéban mint az átlag fogyasztó.
A kezdőknek, akiknél már beindult a vezérhangya, viszont egy remek hely ahonnan mindnen szükséges infot, tanácsot be tudnak szerezni. Innen mindenki maga dönti el, hogy hol húzza meg a határt. Nekem óriási segítség volt (nem is olyan régen), hogy a géppark vásárlása előtt be tudtam szerezni az alapvető ismereteket, és az igényeknek megfelelő gépet, darálót vettem elsőre, amit azonnal tudtam, hogy kihez vigyek, milyen tuningra, honnan vehetek jó kávét stb. Persze mint minden hobbynál, innen már tud drága lenni az upgrade mánia...
Csak javasolni tudom minden érdeklődőnek, hogy mielőtt vérre menő vitákba bonyolódna, tájékozódjon az alap fogalmakról, így el lehet kerülni a kínos hozzászólásokat, sértődéseket. (Pl. fogadjuk el, hogy a kávé frissen pörkölve és őrölve az igazi, a bolti kávé akkor is döglött ha drága, a reklámokban néha túloznak, a darálót tényleg nem lehet lespórolni, sz@rból csak sz@rvárat lehet építeni, és már az is sejthető, hogy nem a föld az univerzum középpontja).
O1G
-
vTamas35
csendes tag
Azzal óvatosan. Nekem nem bírta a gépet, eldurrant egy hónap után pedig kb. 600 wattal a max terhelhetőség alatt van a gép. Megreklamáltam, vissza adták a pénzt azzal a lendülettel már nem is árulta tovább az üzlet. Most vettem egy sima programozhatót 3.000-ért, az tökéletes, a wifi-s funkciókat pedig szinte soha nem hiányolom. Érdemes kicsit drágábban mást nézni...
O1G
-
vTamas35
csendes tag
válasz paljoc #49823 üzenetére
Én 4 (250g-os) zacsit szoktam fagyasztani, abból mindíg csak az aktuálisan bontott megy üvegekbe. Engem is aggasztott a párakicsapódás, de már hónapok óta így csinálom és nem volt gond, egyesével, ahogy kimértem pakolom vissza a fagyóba és nem volt látható kicsapódás, vagy érezhető minőségromlás. Pont most van a fagyóban egy jó másfél hónapos pöri (Siminél volt a gépem) de az is stabil, nem érzehető rajta semmi probléma. Ízre, lefolyásra ugyanaz mint frissen, a másik indikátor, hogy jól működik a trükk, hogy a darálót sem kell állítanom az üvegcsés módszerrel. Mielőtt ezt használtam, ahogy öregedett a kávé, úgy kellett utána állítanom. Természetesen ez csak az én tapasztalatom, tudományos okfejtésbe nem mennék bele...
O1G
-
vTamas35
csendes tag
válasz paljoc #49852 üzenetére
Na igen, a 250-es zacsi csak egyszer van bolygatva, a kilós meg min. 4x, ez lehet para. De gondolom a többség frissen pörkölt kávét vesz, általában 200-250-es zacsiban.
Már gondoltam arra, hogy én is elrontom a fűtést itthon és akkor nincs gond a párakicsapódással (télen)
O1G
-
vTamas35
csendes tag
BUÉK!!! és tele van a fagyó tavalyi pörikkel...
O1G
-
vTamas35
csendes tag
Nekem ezek jöttek be: [link]
Anno lehetett kapni a Whittard-nál, most nem találok csak a gyártótól, de onnan elég veszett a szállítási költség...
Ha valaki tud alternatív forrást Loveramics csészékhez az ne tartsa magábanO1G
-
vTamas35
csendes tag
válasz fragola.6035 #50130 üzenetére
Én is egy hete cseréltem ki késeket az LSM SM92-n eredeti Mazzer SJ-ra. Már csak a doserless tuning marad, esetleg egy kis felszabályozás. De tényleg szebb az őrlemény és a rögösödés kb megszűnt. Kíváncsi leszek mennyit változik ahogy bejáratódik.
Fragola: írok privátban
O1G
-
vTamas35
csendes tag
válasz killerjohn #50334 üzenetére
Omniához nem kell semmi, csak egy jó Szarvasi
- OCD csak a felszínt egyengeti
- Precíziós tamper azért kell, hogy szűrő peremén is egyenletes legyen a tömörítés, ne csatornásodjon
- Egyengető az elosztás miatt kell, hogy a pogácsa "ellenállása", sűrűsége, homogenitása megfelelő legyen, szintén a csatornásodás elkerülésére, és a kivonatolás egyenletessége miatt (WDT upgrade)
- fragola féle precíziós tamper nem csak a fent leírtakat éri el, de mindíg vízszintes is lesz a pogiNagyjából ennyi, tehát kell mind
O1G
-
vTamas35
csendes tag
válasz avirid #50510 üzenetére
Szerintem mielőtt a PID beépítésbe, hőmérőzgetésbe belekezdesz, kezd azzal, hogy lecseréled a bolti kávékat valami frissre. Addig felesleges hőfokról, meg csatornásodásról beszélgetni, amíg az alapanyag döglött. Ez a legolcsóbb beruházás és el tudod dönteni, hogy mennyire szeretnél elmerülni a témában. Bolti kávéból a legjobb barista, csilliós gépparkkal sem fog jót húzni....
O1G
-
vTamas35
csendes tag
válasz fragola.6035 #50562 üzenetére
Jelentem mielőtt ide tévedtem, pár éven keresztül végig próbáltam a felsorolt kínálatot... Nitrogénnel emlékeim szerint pl. az alu tégelyes Illyt csomagolják. Azt gondoltam, hogy ebben azért egységes a fórum véleménye, mivel szerintem a fiss kávé nem valami extra sokadik lépés, hanem a kiindulópont. Persze lehet tévedek, elnézést kérek a forgalmazóktól
O1G
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Vadonat új, csomagolt O'neal kerékpáros termékek
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Turbo Racing 1:76 RC DRIFT C64 Giroszkópos távirányítós autó
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- Laptop táskák egyben külön eladók bolti ár alatt
- Casio WVA 230-4378 + Casio Linage Titanium Lin-169. Használt, karcos. Kiválóan működnek
- DJI Mini 3 Pro + Fly More Combo
- Decathlon húzódzkodó rúd ajtókeretbe (65-95 cm)
- Kukirin C1 Pro 48V 25Ah 500W (PEAK 802W) off-road elektromos roller ülőkével, 100 km hatótávolsággal