-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
FB Baristák csoportjában van egy - kép alapján - szép állapotú, tuning Gaggia Baby. Kiegészítőkkel 75e.
-
adik
őstag
Sziasztok,
Mizudashival próbáltatok már trükküzni?
nekem nagyon tetszik a természetes íze, de érdekelne, h van-e valakinek tapasztalata azzal, h még egy, a kávéhoz passzoló gyümölcsöt is bedob az örleménybe, mondjuk egy szem meggyet, v málnát...
köszi, AdikKettő, csipkebokor vessző!
-
celf
őstag
ezzel a Hario Electric Grinderrel összefutott már valaki élőben?
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #56851 üzenetére
Köszönöm!
Hát, akkor lehet lassan előrehozom a cserét
Mi most az ajánlott kés Super Jollyba, gyári acél, gyári titán vagy Fiorenzato Evo? Vagy műtéttel K30?
Ami akár filter kompatibilis is lehet.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
HÁZIGAZDA
-
celf
őstag
59.000.- a Barista szaküzletben
Ez már az az ár, amit nem fizetnek csak úgy ki az emberek szerintem.
A márkanév mondjuk lehet, meg fogja dobni az eladásokat.Az lenne a kérdésem, hogy a filterhez a profi darálók azért spécik, mert egyenletes durva szemcséjű őrleményt készítenek? Amit a kis belépő szintű darálók abszolút nem produkálnak, a profibb darálók meg azért nem mert, a presszzóhoz amúgy is egy enyhe mix kell, azazhogy amit olvastam, aszerint a presszóhoz kellenek kisebb szemcsék is a nagyobbak közé, hogy megfelelő legyen a pogácsa...
Mert akkor ezek szerint akár egy Mazzer sem fogja hozni azt az egyenletes eloszlást, ami nekem kéne a filterezéshez. Legyen szó most itt V60-ről vagy Aeropressről.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Ha kimondottan filterre kell, akkor a Wilfa Svart őrlőt szokták ajánlani. Azt tudni kell, hogy espressora alkalmatlan.
-
celf
őstag
-
celf
őstag
válasz Bazsee71 #56865 üzenetére
EK az melyik amúgy? (edit: ja közben megtaláltam)
Amúgy én főzöm a kávét, szerintem a teljesen unimodális, gömb alakú szemcsék lennének a legidálisabbak, a méret nem is olyan fonots, csak nem legyen túl kicsi.
Ez értehtetlen amúgy, hogy ami köpi a port, ahogy írtad mégis a legjobb Így olyan, mintha 2 féle kávét keverne össze az ember. A por szemcséjűt és a nagyobb szemcséjűt..
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Ő lenne az überbrutál mindenes daráló.
Elég összetett ez a szemcse dolog, senki nem tudja a tökéletes eloszlást, ettől izgalmas.
Szerk.: az a Hario korábban már volt itt téma, egy átcímkézett Graef, nem szabad érte annyit adni. Inkább itthon kell venni egy garis CM702-est, az 30k.
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
válasz Bazsee71 #56869 üzenetére
igen, iszonyat zorall kinézete van.
CM702: na igen, itt jön be, hogy akkor most Imat Lux, Lelit Fred, Graef, vagy a fentebb linkelt norvég kisdaraáló...
árban kb. ugyanott vagyok.nekem az lenne a fontos, hogy ne legyen pangó kávé, kicsi legyen, és viszonylag megbízhatóan adja a minél egyformább szemcséket.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
A feltételeidnek legolcsóbban talán a Kinu M38, vagy valamelyik Lido felel meg. Sajnos azokkal meg kell dolgozni a sikerért.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
prandris
tag
Én filterre 702-t vettem. Evo késes Super jollyval v60 filtereztem előtte. A 702 valóban jobb, de fél kg kávét kellett elhasználni nekem hogy ráérezzek. Kicsomagolás után egyből kiszedtem az alátéteket így csak filterre jó így is 21es fokozatra van állítva. A szemcseméret között öklömnyi törmeléktől a lisztig minden van benne de ízben nagyon jó. Éppen racer beans burundit főzögetek 18/270 65g/L 2:20 lefolyással vera vízzel és elképesztően finom szőlő alma. A mazzerrel sajnos ugyanez inkább csak keserű volt háttérbe kerültek a savak.
[ Szerkesztve ]
-
prandris
tag
-
Csápájev
őstag
Ti szoktátok valamivel fertőtleníteni a kávégéphez használt csavarhúzót stb. ha valami koszost szereltetek előtte?
-
SzuMe
tag
Compak K6-ba mi az ajánlott kés?
-
kozsy18
tag
válasz Csápájev #56876 üzenetére
Szerintem kritikusabb pont a cepptálca tisztán tartása.
De hogy válaszoljak is: nyilván ha gépzsíros, vagy fékfolyadékos lett az imbusz, amivel leveszem a felső szűrőt, akkor eltakarítom az előpakolást megelőzően (más matériában meg nem szoktam velük nyúlkálni). De nem tartok külön szerszámkészletet a géphez."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
celf
őstag
válasz prandris #56872 üzenetére
gondoltam, hogy sok az ellentmondás ebben az otthoni kávézgatásban, de hogy ennyire...
plusz tényező, ami bonyolítja: én nem is igazán filterezek, ha úgy veszem. V60, Chemexem nincs itthon.
Aeroppresst használok csak, azt sem a "hagyományos" módon. A Brikkát hivatott kiváltani, és ahhoz képest elég jól működik, ahogy csinálom: 25g kávéhoz 110g 92 fokos vízet öntök, a kávétól függően 3-4 perc idővel.Ez az egész elektromos őrlő dolog azért indult el nálam, mert nem akarok már melózni vele egyszerűen (#56871) soldier2
És persze az sem baj, ha jobb az őrlemény.
Sokan dícsérik a Rhinot is (nekem ez van most), de szerintem egyáltalán nem nagy cucc. Aztán lehet a kis elektromos gépek fele olyan jók nem lesznek, ahogy mondod. Főleg ahhoz, ahogy én használom. És akkor még a pangó kávé is bejön...Basszus már
Lehet tényleg csak rárakok a Rhinora egy elektromos csavarbehajtót.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
úgy tűnik, hogy szerdán vagy csütörtökön megyünk ki a kávés gigamegarendezvényre, holnap biztos nem.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
kozsy18
tag
Nekem is ez volt a fő ok, amiért nem kézit vettem. Megemelem a kalapom az OE és a Kinu előtt is, de ennyi pénzért többre értékelek egy berregő micsodát kompromisszumosan.
Mérlegeltem, mit és milyen mennyiségben iszom itthon: kb 50% espresso, 30% tejes ital a maradék pedig filter. Erre nekem azt adta az egyenlet, hogy espressohoz vegyek őrlőt, a filter pedig kompromisszumos lesz.
Ezért nem Wilfat csücsül most az asztalon, mert azzal max coffee shotot csinálok, de espressot tuti nem.Szerintem ha megmarad az érdeklődésed a filter jellegű italok környékén, akkor próbálj ki egy Wilfát. Én már többször ittam belőle filter, teljesen korrekt, élvezhető italt ad, ráadásul Hoffmann és Wendelboe is ajánlja otthoni drehálónak.
Ha budapesti vagy látogass el a Steamhouseba a Batyin, jelenleg ezt használnak filterhez.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #56869 üzenetére
Ha jól tudom volt arra kísérlet, hogy a fine-t leszitálták az EK őrleményéből és élvezhetetlen lett.
Valószínűleg a lényegi különbség az őrlők között abban van, hogy milyen a darálmány alakja (ami kiemelten kés függő, részben fordulatszám, kisebb hányadban bemenő anyag függvénye):- határozott az éle vagy nem
- lapos/kerekded/amorf/ezek kombinációja
- törmelék vagy "szelet".Bemenő anyag: az anyagszerkezeti tulajdonságaira gondolok, repedések jellemzése, keménység, törési munka stb...
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
HÁZIGAZDA
válasz kozsy18 #56891 üzenetére
egy kicsit megint túltolja itt a topik a biciklit szerintem. egyrészt, ez a "volt teszt" is mindig úgy hangzik el, mintha valami tény lenne a végeredménye, holott lehet, hogy ha látnánk, hogy ki és hogyan csinálta, nem vennénk már olyan komolyan. eleve szubjektív dolog, hogy kinek milyen ízek jönnek be, nekem a túl csípős halászlé fáj, más tesz még bele öt kanál erőset.
már a sokadik divathullám söpör végig a kofizós világban, lehet, hogy most épp a mazzerek lesznek megfejtve, miszerint igazából olaszok csinálják olasz presszóhoz és lám-lám, szar minden máshoz. aztán majd rehabilitálják pár év múlva. ha valamiben teljes egyetértés van, kezdőktől a profikig, akkor gyanús, hogy nem nagy kockázat ráülnünk a vonatra. ugyanakkor az ilyen - kicsit szenzációhajhász - megállapításokkal szerintem érdemes óvatosan bánni. amikor robban a bomba, hogy kovács jocóka tesztelte az xy darálót, és lám, az imat lux is agyonverte, akkor azzal szerintem nem kell kezdeni semmit. ha mi és az ismerőseink is ugyanezt tapasztalják, akkor kezd gyanús lenni.
all in all, én nem nézegetném mikroszkóppal, hogy milyen a több millió random forgácsból az a tetszőlegesen kiválasztott tíz konkrét darab, amit a mazzer köp ki magából. ha a daráló tetszik, az elkészült kávé ízlik, akkor nincs kérdés.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
kozsy18
tag
Éppen kiegészíteni szándékoztam a hozzászólásomat azzal a konklúzióval, amit te is írtál:
Az a lényeg, hogy aki issza, annak finom legyen. Akinek nem az éppen önti a mosogatóba vagy letolja tejjel és majd a következő jobban sikerül vagy máshol kávézik, ahol megtalálja a neki tetszőt.De amit még a vizsgálgatáshoz:
saját részről is egyre többet gondolkozom a hátterén a kávézásnak, de kezdek arra jutni, hogy annyi a független változó a "kávézás tudományában", melyeknek többszörösen összetett kereszthatásai vannak, hogy már-már fölösleges ezzel foglalkozni "civilként". A gyártóknak lenne ez a feladata (bízzunk benne, bizonyos szinten így tesznek) még a termékfejlesztés fázisában.Ahhoz meg éppen drága hobbi, hogy valaki fenntartson 6 darálót 2 kávégépet meg egy komplett labort otthon.
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
De vissza a témához:
Kipróbáltam PJ Get Up! kávéját. Ez egy kemény dolog
Colombia kinek, hogy ciripelt? (ő lesz a következő)[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
soldier2
őstag
válasz kozsy18 #56895 üzenetére
Nekem bejött a Kolumbia, sajnos sikerült megdögleszteni egy váratlan kiruccanás miatt, így már nem annyira jó (legalább raktam volna be a fagyasztóba ). Az elején kellemesen csokis, narancsos kávé volt.
Celf #56886 - hibás kiindulási pont
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz kozsy18 #56895 üzenetére
PY Columbia nagyon jó, de ahogy soldier2 is írja, elég gyorsan döglik. Mézesüvegbe szétszórva már nem volt gond.
Közepes hőtartomány (saját GC-n 92-93), 1:2 arány. Így nálam a Yirga után a 2. helyezett.
Az utóbbi idők másik kedvence nálam a Beanlight Progress Espresso blendje volt, a pláne a dologban, hogy ajándékba kaptam, nem fanatikus ismerőstől.
[ Szerkesztve ]
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #56897 üzenetére
Én még csak ismerkedőben vagyok a piddel, azóta, hogy összeraktam a gépet és hazatértem Dániából most van először annyi kofim, hogy tudok kísérletezni. És közben a Mazzer is bekukkantott, szóval újra tanulok kávét főzni
Akik pidelnek:
Offset hőmérsékletet milyen referenciához állítottátok? Kifolyó vizet összegyűjtve vagy közvetlenül a vízterítőben mérve?De amúgy elég jónak tűnik a dolog eddig, alig esik a hőmérséklet csapolás közben, gőzről pedig hipp-hopp visszaáll a beállítottra, ha átöblögetem.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
celf
őstag
válasz soldier2 #56896 üzenetére
elismerem.
de hajlando vagyok kompromiszumokra
es mas most a prioritas: gyorsan kell orolni kavet, minel olcsoban/jobb minosegben nem presszohoz.mar csak az a kerdes, h melyik kis daralo a legjobb (anyagminoseg, pango kave, ar, meret, hang, orlemeny tengelyeken)
(#56887) KVnet: eleg bika kave, jo lenne tudni, mennyi mg koffein van benne. de marhra jol tud esni. kezdem jobban szeretni mint a draga de finom, pro kavezokban kaphato dupla presszot. mas mint a dupla. kevesbe intenziv, de egy nagyon jol szetosztott izelmenyt ad szerintem. es mivel 80ml nagyjabol, a mennyisege miatt is tovabb elvezheto.
aztan oszehasonlitva egy rendes kavefozo modszerrel, lehet, iderul, h csak egy kozepes minosegu kaverol van szo, de ahogy fentebb irtak, az a lenyeg h delikvensnek a kedvere legyen
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
Mai Kenya, Blue Bird roastery-bol. kb 5 napja vettem, es kezd kezd egy kicsit megsavanyodni, de most 92 fok helyett 89 fokos vizzel csinaltam es 3.5 perc helyett 4 percig. selymes volt igy is nagyon. baratnomnek is izlett amit hajlando voltam adni neki belole egy kortyot. pedig o tejeskaves, magaban soha nem iszik kavet, meg edesitve sem.
[ Szerkesztve ]