-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pacuha69
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #38215 üzenetére
Noha nem vagyok a "meztelenkedés" ellen, sőt..., de ez a cikk és az eddigi hozzászólások is visszaigazolják azt amivel én próbálkoztam. A gondom nekem is az volt, hogy a zárt szűrőtartó karral készült kávék nem olyanok lettek mint a feneketlen karral. Az elméletem az, hogy a normál zárt kar aljába illetve a kifolyó csőrön feltapad egy csomó olyan összetevő (crema, olajok, egyéb) aminek a csészében lenne a helye. A másik, hogy szerintem sokan jártunk már úgy, hogy a két csésze kávé nem lett a végén teljesen egy forma, mivel egy szépen csöpögősen induló, alapvetően jól beállított csapolásnál a kar aljára és a kifolyó részen feltapadt cremán utat törhet a kávé, és az egyik irányba előbb indulhat meg a kávé folyam, amitől sem mennyiségben sem minőségben nem lesz ugyan az a kettő. Ezeknek a kiküszöbölése céljából összeraktam egy plusz kart aminek a szűrőtartó belsejét és a csőrt kompletten bevonattam Teflonnal. A feltapadás megszűnt, így ami bement az ki is jött . Minden korábbi problémám javult ezzel a megoldással, a két csésze tartalma teljesen egyforma lett, és még a kar tisztán tarthatósága is könnyebb lett. Csak kiöblítem és kész.
http://kepfeltoltes.hu/view/160404/WP_20160404_001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/160404/WP_20160404_002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg -
pacuha69
csendes tag
válasz Surda- #38284 üzenetére
Surda, fragola:
A bevonat 10ezer Ft volt, homokszórással és a három rétegben felvitt PTFE teflon bevonattal. Mogyoródon van egy cég, Ten line Kft. Velük csináltattam. A feltétele az volt, hogy ne legyen rajta műanyag, mert 400 fokon égetik rá a bevonatot, illetve emiatt a külső krómra azt mondták, hogy elszíneződhet. Nekem nem színeződött el. A gyári karokhoz általában hozzá van ragasztva a nyél, így nagyon nehéz roncsolásmentesen leszedni. Én is így jártam. Így a Danettitől vettem meg a plusz kart alkatrészenként. -
pacuha69
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #38435 üzenetére
Jó kis utazó szett . Egyre jobban érik bennem egy Caravel beszerzése
-
pacuha69
csendes tag
Lenne egy kérdésem a Caravel fanokhoz, illetve azokhoz is akik tudnak infóval szolgálni.
A Caravelek közül melyik széria preferált, és miért?
Néhány helyről azt hallottam, hogy minél korábbi annál jobb. -
pacuha69
csendes tag
válasz adriankoooo #38929 üzenetére
Szűrő választásnál az is fontos mekkora mennyiséggel iszod a kávét. Tehát ha 20 gramm őrleménnyel iszod akkor a H26-os már nem is olyan mély. Ha 18 grammal iszod ahhoz jó a 24,5-es is. Az is fontos, hogy milyen tampered van. Nekem van több IMS szűrőm is, nemrég össze hasonlítottam őket.
"Az egyik (B70 2T H26.5 M) az teljesen sík aljú, ezt használtam eddig a sík tamperrel. A másik (B68 2TC H26.5 E) az egy domborúbb aljú szűrő. Ezt néhányszor próbáltam a síkkal tömöríteni, de nagyon nem volt jó. A széleit nagyon megnyomta, közepe meg puhább volt. A konvex tampert az első próbáknál még a sík aljú szűrőnél próbáltam ki, és meglepő módon már ott is mutatkozott javulás a lefolyást illetően. A megfelelő időben egy szempillantás alatt az egész felületén a szűrőnek megjelent a kávé, és rövidebb idő alatt összeállt középre. A crema színe és mintázódása is sokkal tetszetősebb lett. Eddig mindig a szélein kicsit hamarabb indult meg a kávé, úgy hogy egyébként minden előkészítésemben szitálom (rostálom) az őrleményt. Következett a domborúbb aljú szűrő + konvex tamper. A jelenség ugyanaz volt, mint a sík szűrőnél, sőt némiképp még jobb ízűnek is éreztem ezzel a kávét. Ennek örömére csináltam a két szűrő között egy kis tesztet. Mindkettőnél a konvex tampert használtam. Jelentős különbséget éreztem a két szűrő között. A domború aljú szűrővel egészen kinyíltak ízben a kávék, jobban domborítottak a gyümölcsös jegyek, izgalmasabb, íz gazdagabb, számomra kellemesebb ízvilágot produkált. A sík aljú szűrőre visszatérve ellaposodtak az ízek, unalmasabb lett a végeredmény."Szerintem minden szűrőnek meg van a maga előnye, csak mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia melyik produkál olyan ízt a rendszerében, ami neki jobban ízlik.
-
pacuha69
csendes tag
válasz Bazsee71 #38966 üzenetére
A külcsín az egy mellékes dolog szerintem (főleg, hogy az IMS sem néz ki gyártás technológiailag rosszul) Az hogy ízben melyik ízlik jobban, az a döntő. És ez teljesen szubjektív. Ezt mindenkinek magának kell kipróbálni. Ezzel kapcsolatban illetve annak kapcsán, hogy nálam állomásozik Hifis egyik Combat próba példánya, megosztanám veletek a darálóval kapcsolatos tapasztalataimat, illetve az ezzel egy időben történt IMS/VST szűrő összehasonlítás eredményeit. Előre szólok, nem lesz rövid, de ezt nem lehet néhány szóban leírni:
"Pár hete nálam vendégeskedik a Combat egyik próbapéldánya Hifis jóvoltából. Két ok is vezetett ahhoz, hogy elkérjem. Az egyik, hogy már baromi kíváncsi voltam rá, mind technikailag, mind tudás tekintetében, hogy milyen. A másik ok, és számomra ez volt most a vezérelv, a fordulatszám szabályozott Majorommal való összevetés. Természetesen minden tekintetben igyekeztem alapos munkát végezni. Mivel a Majornál már bemértem az adott frekvenciákhoz tartozó fordulatszámot egy lézeres fordulatszám mérővel, így a Combatot is bemértem, hogy melyik állásban mennyit forog. Majd a potméteréhez csináltam egy skálát, amit 5 részre osztottam fel. Az elején soknak tűnt ez a felosztás, mivel nem olyan tág határok között lehet állítani a fordulatot mint a Majornál, de közben beigazolódott, hogy volt értelme. A Combatnál az alábbi forgási sebességek vannak:
1. 112 rpm (min)
2. 183 rpm
3. 260 rpm
4. 320 rpm
5. 346 rpm (max)Technikai tapasztalatok: A felső garat kialakítása és a külső kés forgatása miatt (ami egyébként nagyon látványos, és szerintem védjegye lehetne a gépnek) a külső kés látszó peremén megül a nagyobb szemcséjű darálmány, amit leállítás/ráindítgatással lehet a kések közé terelni. Ennek egy világosabb pörkölésű kávénál az volt az eredménye, hogy lefogta a motort. Miután megküzdött vele, akkor viszont lassan tudott felpörögni ugyan arra a sebességre. Így viszont nem túl stabil az a darálási sebesség, amit beállítottunk. Gondolkodtam, hogy miként lehetne a forgó kés peremét eltűntetni, de aztán arra jutottam, hogy akkor meg olyan zugok alakulnának ki, amit meg aztán lehetetlen kisepregetni.
Több szempontból közelítettem a dolog felé. Természetesen a legfontosabb az egy újabb visszaigazolás, hogy megérte bíbelődnöm ezzel a szabályozgatással a Majornál. A többi vizsgálatom célja az, hogy a két darálónál ha megtalálom a számomra legjobban tetsző ízt akkor milyen mértékű különbséget fedezek fel bennük, illetve ha a Combat tetszetősebbet produkál, akkor az számomra is tetsző íz e. Továbbá ha ez így van, akkor a Major ízét rá tudom e állítani (finomítani) a Combat ízére pusztán a fordulatszám állításával. Azért is érdekes ez az összevetés, mivel a 83mm-es Mazzer sík tárcsa van összehasonlítva a 83mm-es Mazzer kúpossal.
A vizsgálódásaim közé beesett egy IMS vs. VST párbaj is, mivel közel egy időben érkezett meg a VST szűrőm a Combattal, de erre most kevésbé koncentráltam.
Az első két féle kávét még az ismerkedés fázisára szántam.
El Salvador Pacamara El Carmen (IMS szűrő) 03.26.-i pörkölés
Pall&Yotz El Salvador (IMS szűrő) 03.21.-i pörkölés
Ennél még a Combat állítgatását próbáltam elsajátítani, de így elsőre azt tapasztaltam, hogy eléggé hasonlóan reagál a sebesség változtatására mint a Major. A leggyorsabbnál ugyan úgy mint a Majornál a karcosabb, citrusosabb ízek emelődtek ki, a leglassabbnál meg túl vékonykára sikeredett a kávé, presszónak nem a legideálisabb ez az állás szerintem. De lehet, hogy filterhez viszont tökéletes. Ezt nem vizsgáltam. Fél úton, 260 rpm-en volt a legoptimálisabb, ott ízlett a legjobban.A Pall&Yotz féle El Salvadornál tapasztalt eredmények:
Major 22Hz 636Rpm: Több csoki íz, elmosódottabb, de jó ízű gyümölcsösség, testesebb íz.
Combat 346 Rpm: Határozottabb gyümölcsösség, kisebb test, hosszabban lecsengő íz.A második körre jutó kávék:
Pall&Yotz Guatemala San Miguel (IMS szűrő) csoki, meggy. 04.04.-i pörkölés
Ez már egy számomra ismert kávé, nemrégiben Jveres-el ez volt az egyik tesztkávénk a HG One-nal való összevetésnél. Nekem nagyon bejön ez a kávé.
Major 22Hz (636 rpm): Korábban itt éreztük a legjobbnak ezt a kávét. Ez most is így volt. Jól elkülönülő csoki majd meggyes íz kiegyensúlyozottan, semmi karcos utóíz.
Combat leggyorsabb sebesség (346 rpm): kevesebb csoki, de még a gyümölcs íz sem hasonlított a meggyre, érzésem szerint inkább karcosabb citrusos íz uralkodott az italon. Nem volt bántó, csak nekem nem jött be.
Combat fél állás (260 rpm): Sokat javult, eltűnt a karcosság, intenzív vibráló gyümölcs hegy. Itt nagyon jót produkált. Ez egyre inkább nálam a Combat „joker” állásának tekinthető.
Combat leglassabb sebességénél (112 Rpm) ugyan azt éreztem mint a leggyorsabb sebességnél, csak vékonyabb, laposabb ízzel. Ez a fordulat továbbra sem kedvez a presszónak. Itt jelentősebb mértékben kellett durvítanom ez őrleményt. Viselkedésben ebben is hasonlít a kúpos a síkra.Mivel ezt a kávét már jól kiismertem, jöhetett egy kis VST-IMS összevetés a Majorral. Az alanyok:
- IMS B68 2T h26.5 E perem nélküli (ezt már korábban összevetettem egy másik IMS szűrővel, és ez volt a „gyümölcsösebb” ízű szűrő)
- VST 20g perem nélküli
Az IMS-sel készítve egy kicsit lekerekítettebb, kissé olajosabb, testesebb ital lett. Ezt utólag elneveztem „meggy kompót” íznek.
A VST-vel sokkal élénkebbek voltak az ízek, ennek összefüggésében talán analitikusabb ez a szűrő. Ezt az utólagos elnevezésemben „friss meggy” ízűnek neveztem el.A teszt kapcsán az volt az érzésem, hogy a Majornak kifejezetten jót tett a VST, mivel kiemelte egy kicsit az ízek intenzitását, így egyre jobban megközelítette a kúpos által biztosított élénkebb ízvilágot. A Combatnál is hasonló képpen viselkedett, tehát például a leggyorsabbnál kiemelte azt a számomra bántóbb, citrusosabb ízt. Viszont természetesen a többi sebességen is hasonló kiemelést biztosított. Több italt elkészítése után azt kell mondjam, hogy mindkettővel fenséges ital készíthető, de mindkettőnek meg van a maga erőssége. Továbbra is azt gondolom, hogy egy hifis világból vett példából élve, az ízlésünknek megfelelő rendszert kell kialakítanunk. A szűrő is egy nagyon fontos komponense a rendszernek, így ha valami nem stimmel még az összképben, akkor adni kell egy esélyt a szűrő cserének. Továbbiakban a VST-t használtam, mert ezzel jobban össze tudtam hozni íz szempontjából a két darálót
Casino Mocca Plan del Guayabo (VST szűrő) 04.08.-i pörkölés
Gyakorlatilag ugyan azokat az íz élményeket tapasztaltam mint a korábbiaknál, viszont most a köztes sebességekkel is játszottam. 183 rpm-n, ami a „joker” és a leglassabb között van, még hasonlóan ízletes italt kaptam. Tehát kezd beigazolódni, hogy ez a fordulatszám szabályozás nem csak durva állításra jó, hanem finom szabályzásra is kiválóan alkalmas.A továbbiakban a Major és a Combat íz összehozására fogok koncentrálni, őrlemény mennyiség változtatásával, vagy az elkészített ital mennyiség változtatásával, illetve a Major fordulatszámának finom hangolásával."
-
pacuha69
csendes tag
válasz soldier2 #38975 üzenetére
Pont ezen gondolkodtam én is, hogy egyszer valamelyik gyártó megjelenik a "fordulatszám profilozással" .
Egyébként alapvetően én is azt gondolom, hogy egy bizonyos szint felett, e nélkül a funkció nélkül nem lesz érdemes kiadni darálót. De úgy érzem ez megmarad a home baristák szintjén.Egyébként ha már van hőmérséklet profilozás amit a Rancilio megoldott, akkor igazán lehetne fordulatszám profilozás is
https://www.youtube.com/watch?v=oufHxDyNLwg
https://www.youtube.com/watch?v=N1AWmstSHpM -
pacuha69
csendes tag
Tisztelt Hg One és Pharos tulajok!
Ha esetleg unnátok a kézi tekergetést...
Így már minden szkeptikust meg lehet győzni, hogy a kávézás igen is egészséges.
[ Módosította: radi8tor ]
-
pacuha69
csendes tag
Még ígértem egy összefoglalót a Combat vs. Major összehasonlítás kapcsán, így ez a fejezetem az összehangolásról szól. Nagyon érdekelt, hogy pusztán a fordulatszám változtatásával, milyen eredménnyel tudom egymáshoz hangolni a két darálót. A Combat fordulatszámát megtartottam a „joker” álláson (260 rpm), és csak a Majort állítgattam. Az első részben még megmaradtam a 25-30 mp 30g ital mennyiségnél, aztán csökkentettem a Majornál az elkészült ital mennyiségét 20-22 gramm körülire, majd visszaálltam az eredeti állapotba, és növeltem a Majornál az őrlemény mennyiségét 20-ról 22 grammra. A fordulatszámokat a Majornál „joker”-nek érzett 22Hz (636 rpm) körül változtattam, 500 és 700 rpm között. Végeredményben nagyon jól össze tudtam hangolni a két darálót, nagyon egyforma jóízűeket húztam mindkettővel. Alap karakterében azért elmondható, hogy a Major testesebb italt készít, a Combat némileg vékonyabbat, viszont kicsit hosszabban lecsengő ízekkel. És innentől kezdve ízlés dolga, kinek melyik áll közelebb az ízlés világához. Ekkora mértékű fordulatszám változásnál gyakorlatilag mindegyik ital nagyon jól sikerült a Majorral, ez most csak arról szólt, hogy melyiken hasonlít a legjobban a Combathoz, és voltak pontok ahol egészen elenyésző különbséget éreztem. Az a véleményem, hogy minden gyári darálónak meg van a sebesség optimuma, amivel az adott késkészlettel a legjobbat tudja produkálni a maga szintjén. De még ha nem is optimumról beszélünk, csak egyéni ízlésről, akkor is óriási szabadságot ad ez az opció.
-
pacuha69
csendes tag
Tartottunk Jveres-sel egy kis teszt délelőttöt, és a Combat/Major mellett a VST vs. IMS szűrők összehasonlítására is sort kerítettünk. Mindkettő 20 grammos és egyenes falú (ridgeless). Én már a korábbi írásomban kitértem erre, így külön részletekbe nem mennék bele (Pall&Yotz Guatemala San Miguel: VST-vel friss meggy íz, IMS-sel egy érettebb meggy kompót), csak mindenkiben erősíteném a dolgot, hogy a szűrő ugyan olyan fontos összetevője egy rendszernek mint bármi más. Jelentős változásokat hozhat. Egy gép árához viszonyítva ezek a szűrők nem olyan nagy költségek, ki kell őket próbálni. Lehet, hogy olyan ízeket hoznak ki amit eddig kerestetek a rendszeretekben.
bbuffy: Nekem IMS 200-as van rajta, annak is a Teflon bevonatos fajtája. Nekem nagyon bevált. Az előző normál változat is, de a teflonosnak kicsit még jobb a vízterítése, és tisztábban tartható.
[ Szerkesztve ]
-
pacuha69
csendes tag
válasz jveres #39361 üzenetére
Valóban. Amikor megvettem a VST-t, úgy voltam vele, hogy majd biztos az egyik nagyon megtetszik, a másikat meg elpasszolom. Hát nem így lett. Mindkettő egy nagyon jó ízt produkál. Számomra. Volt Reneka is, de az például nekem nem jött be. De ettől szép ez a hobbi. Gondolom én sem sokat segítettem a "melyiket válasszam" kérdés előtt állók döntésében
-
pacuha69
csendes tag
válasz jveres #40367 üzenetére
Ez így van, sőt tovább megyek, mivel még mindig nyúzom a Combatot így megerősödött bennem az, hogy bizonyos kávé a 83-as kúpos késsel jobb, némelyik pedig a 83-as síkkal. Így a szűrőknél sem nyert egyik sem (Deadzone41). Mivel nálam csináltuk a tesztet, így röviden az eredményét leírom. A teszt kávé a Paljoc féle guatemala-i volt. Alap ízei a csoki és meggy. A VST-vel egy kicsit tisztább elkülönültebb ízekkel és friss meggyre emlékeztető ízzel találkoztunk. Ehhez képest az IMS-el inkább egy érettebb meggy kompót volt csokival keverve. Jól állt neki mind a kettő ízvilág, csak innentől szubjektív, hogy kinek melyik ízlik jobban. Ez a része inkább Zolnagy-nak szólt, csak bele merültem az írásba...
-
pacuha69
csendes tag
válasz vTamas35 #42021 üzenetére
A korábbi Combat tesztelésemnél én is elmerültem a Paljotz világában. A Guatemala San Miguel és a Black LXR nagy kedvencemmé vált. Sőt, az egyik alkalommal az eddig általam valamiért került Yirga-t is megkóstoltam, és az is nagyon bejött. Ezt még nem is jeleztem vissza Paljotznak, így ezennel megteszem:
-
pacuha69
csendes tag
válasz jveres #42294 üzenetére
Jól emlékszel . Sajnos csak azt tudom javasolni mindenkinek, hogy egy gép árához elenyésző a szűrő ára. Ki kell próbálni mindegyiket, aztán eladni ami nem kell. Tudom, ez költséges, de a változás felér egy gépcserével. Arra gondolok, hogy amikor már mindent megtettél a gépeddel a jó kávé érdekében és még elégedetlen vagy, akkor cserélj szűrőt. Én párhuzamosan használom az Ims-t meg a Vst-t, mert az egyik az egyik kávéval jó, a másik a másikkal.
-
pacuha69
csendes tag
Üdv!
Eladóvá vált a Mazzer Major Automata darálóm. 1 éve kapott új eredeti Mazzer késeket, azóta kb. 30 kiló kávé mehetett át rajta. Át van alakítva házi használatra, de mindene meg van a vissza alakításhoz. Kapott még egy egyedi skálát az állító tárcsa a pontosabb beállításhoz (igény szerint eltávolítható). Néhány karctól eltekintve, amit még az előző kávézós életében szerzett, szép állapotban van. Babtartály, nincs hozzá.
Átvehető Budapesten
-
pacuha69
csendes tag
Mazzer Robur E.
Szemeztem azzal a Compak K10-zel is amire végül lecsaptál (nagyon helyesen ), de közben ez már ügyezve volt. Ez Svédországból van, egy ottani kávéőrült vette magának újonnan régebben, aztán most családi okokból, meg a kávézási szenvedély kihülése miatt adta el. Kb. 60-70 kiló kv ment át rajta. A relatív kedvező ár mellett a szállítás ingyen volt, mivel egész véletlenül van egy magyar szomszédja akinek meg egy magyar kamionos ismerőse, aki Magyarország és a Svédek között ingázik. Így küldte el nekem. -
pacuha69
csendes tag
Köszi! Nagy szerepe volt a választásomban a Hifis jóvoltából nálam jó ideig vendégeskedő Combat. Iszonyú jó lesz szerintem az a daráló. A másik meg gyakorlatilag bárhol ittam Roburral készült kávét az nagyon bejött. Tudom, persze ott a gépek is bejátszottak, de mégis... Régen a Várady Tibi Printás időszakában is sokat vendégeskedtem nála. Istenieket ittam ott. Azért volt bennem némi kétség a beszerzését illetően, mert magyar házi tapasztalat gyakorlatilag nulla, külföldiek meg elég vegyesek voltak. De aztán persze voltak pozitív hozzászólások is és akkor a végén belevágtam. Tartottam a bennmaradó őrleménytől, de a vízpermetes technikával nem egyszer sikerült tizedre ugyan azt kiszedni mint amit betettem. Permet nélkül is max 8 tized marad benne, de még biztos ezen is lehet faragni. Használhatóság szempontjából tökéletes, és baromi csendes. Az előző tulaj ügyesen kioperálta a fekete garat idomból a babtartályt, így van egy kis egyadagos beöntő nyílásom, amin elfér a tamper, és nem kell kiberhelni a biztonsági kapcsolót. Szóval elégedett vagyok vele.
[ Szerkesztve ]
-
pacuha69
csendes tag
Azt sosem szabad elfelejteni, hogy ez egy hobbi. És a hobbi sose arról szól, hogy valami megérte e, vagy sem. Ha már ezen is összevesznénk, akkor megette a fene az egészet.
A jó kávé meg mindenkinek mást jelent. Mindenki máskor éri el a számára jó kávét, viszont az oda vezető út tele van meglepetésekkel. Így egyet tudok érteni Parci hozzászólásával (42643) . -
pacuha69
csendes tag
válasz jveres #42658 üzenetére
Köszi.
Az első próbák kedvéért, egy általam eddig került ízvilágú kávét szereztem be a Casmo-tól, az a neve, hogy Gachatha. Ez egy nagyon világos pörkölésű Kenya-i kávé és alap ízjegyeiben a fekete ribizli, vérnarancs, pezsgő savasság van feltüntetve. Ez tipikusan olyan kávé amit a gyári Majorral számomra képtelenség volt nem citromosra húzni. A fordulatszám csökkentésével a korábban leírtak szerint jelentősen javult a helyzet, de a Robur mellett kiderült, hogy még mindig citromosabb a kelleténél, és a zavarossága is jelentős.
A Roburral készítve ez a kávé egy gyümölcs szirupként jelenik meg a csészében, kottázható íz összetevőkkel, szabály szerűen édeskés ízzel, és nagyon tisztán.
A másik amivel még kísérleteztem, az egy saját pörkölésű Monsoon Malabar volt, ami a Majorral készítve egy egyszerűbb csokis ízvilágú kávé, enyhe mokkás utóízzel, a Roburral viszont inkább csokis keksz volt a mokkás utóíz nélkül. Ennek kapcsán vizsgálgattam a kiütött kávé pogácsákat, és a Majornál a szűrő felöli külső kerületén mindig kialakult egy sötétebb csík, ami az elméletem szerint egy finomabb szemcsékből álló rész amiből gyorsabban kioldódnak a savanyúbb ízek, illetve hamarabb megég. A Roburnál ez nincs, sokkal homogén színű a pogácsa.
Az kétségtelen, hogy ez egy nagy lépés a Majorhoz képest, pedig a szabályozgatással, már az is kiváló eredményeket hozott. De egyszerűen a Robur hozzá teszi azt a pluszt (amit egyébként a Combat is hozzátett) amit hiányoltam Majornál. Az ízek intenzitását, azt az aurát (nem tudom másként leírni) ami kialakul a szádban, a letisztultságot.
Érdekes lesz ezek után a Combattal összevetni. -
pacuha69
csendes tag
válasz bajnokpityu #42663 üzenetére
Ezt csak megerősíteni tudom. Valahol azt olvastam, hogy a nedves feldolgozású kávékat "szárítási" fázissal kell kezdeni kb. 180 fok 8 perc, aztán ettől plusz-mínusz el lehet térni. Van aki 160 fokkal szárít. Ez után a szárítási fázis után szoktam én is felvinni a magasabb hőfokra. Azt is hallottam már, hogy a gyümölcsös kávéknál, ha a végét elnyújtjuk (hőmérséklet csökkentésével) akkor növelődik az "gyümölcsösség". Nekem ezek eddig bejöttek.
-
pacuha69
csendes tag
válasz bajnokpityu #42669 üzenetére
A normális lefolyáshoz állítva 4 másodperc körüli a darálási idő. Nem tapogattam még meg az őrleményt, de ennyi idő alatt szerintem nem sokat melegszik. De majd lecsekkolom.
-
pacuha69
csendes tag
Szerintem működési elv szempontjából ugyan olyan motor van a Mythos-ban is mint például a Mazzerekben,
egyfázisú aszinkron motor. Ezeknél szerintem csak a frekvencia váltó az egyetlen megoldás a fordulatszám változtatására. Amivel én a Majoromat leszabályoztam, azt egy próba erejéig rákötöttük egy Mythos-ra, és működött. Nem olyan tartományban mint a Majornál, de működött. A mythos-nál valószínű a nyomógombos indító-időzítő elektronika zavart be, és ezért nem lehetett lejjebb vinni, mert bizonyos frekin már be sem kapcsolt. Ha közvetlenül a motorra kötöttük volna, akkor semmi gond nem lett volna.