- Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzio)
- Megrendszabályozza a Pornhubot az EU
- Aliexpress tapasztalatok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- OpenWRT topic
- SkyShowtime
- Van, amit nehéz lett megtalálni a Google keresőjével
- Linux kezdőknek
- Hálózatokról alaposan
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sinisi
senior tag
Sziasztok!
Csak nemrég kezdtem a kávékészítést itthon amiben egy Ggaggia Classic és egy SM 92/A segítségét veszem igénybe.
Eddig amiket kipróbáltam 100% arabica szemes kávé (LA GENOVESE BLUE GOLD; és a LA GENOVESE ORIGINE családból a: BRAZIL, COLOMBIA , EL SALVADOR, THIOPIA SIDAMO, GUATEMALA ANTIGUA, KENYA) illetve az Tchibo Espresso Sicilia Style...
A crema nem jött le ezekből szépen. Olvastam, hogy nem árt ha keveréket használok (Arabica/Robusta), kezdő lévén szeretnék ajánlásokat kérni ebbe az irányba, illetve mivel vidéki vagyok gyanítom, hogy csak online rendelés jöhet szóba, tehát webáruház is jól jönne ha kapcsolódna a kvhoz.
A crema szempontjából eddig a Veronesi Ciok Cream ajánlották (még nem próbáltam) de többet is szívesen kipróbálnék.
Van egy olyan szempont is persze ez másodlagos (és ha nem összeegyeztethető a presszó lényegével akkor természetesen erről lemondok), hogy ha lehet minél kevésbé legyen savas vonala. -
Sinisi
senior tag
Huh! Köszönöm! ezekkel elleszek egy darabig!!! Azt nem tudom, hogy a pörköléssel volt-e valami gigszer de a csomagolás nem volt rendben mert mindegyiknél beeresztette a levegőt... mármint nem volt jó a vákuumzár, megszívtam (szó szerint) a zárnál és kijött a benne lévő levegő majd pár perc elteltével ismét megtelt a csomag...
-
Sinisi
senior tag
Köszönöm az ajánlásokat! Szegedi vagyok, de valóban a Danettitől rendeltem a főzőhöz ezt-azt és akkor már a kávékból is hozzáraktam a listához. A crema valóban nem jött össze rendesen, a választottakból, ezek szerint mellé nyúltam . Ezért is kezdtem el olvasni és érdeklődni a "problémám" után, és egy sokkal gyengébb minőségű kvból olyan cremát nyomott a gép, hogy azon kívül, hogy csak nagyot néztem igazolni láttam, hogy a 100% arabica számomra nem a legjobb választás a kitűzött cél irányába...
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
Azt is olvastam, hogy a pörkölés szerves része egy jó presso elkészítésének. "Minél erősebb" a pörkölés annál jobb pressot lehet legyártani. Azaz 3 pörkölési fokozatról olvastam a Bécsi, Francia és az Olasz. Az utóbbi kettőt ajánlják a presszókhoz de ezeknek a legmagasabb a savas vonaluk, amit a gyomrom nem részesít előnyben, de gondolom nem lehet megalkudni. Valamit valamiért...szóval ha már savas legyen patent a crema.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
Igen, az ingyenes szállítási feltételhez szükséges ár verhetetlen, és ha jól értettem az oldalon írottak alapján csak friss pörkölésűt küldenek. Nekem is az a gyanúm, hogy a 100% arabica kezdésnek túl nagy falat volt. Valóban a hőfokkal való babrálásra egy-egy főzet egész jól adta ki magát. De 250gr-ból beállítani a hőfokot és a darálmány finomságát nem jött össze .
-
Sinisi
senior tag
Azt nem tudom, hogy mi az arány amit nézni kell. Mármint azt olvastam, hogy a 80/20 vagy 10-es Arabica/Robusta arány a megfelelő. De ajánlásként egy 80/30 és egy 80/40-es kávét kaptam amiből jó cremat lehet kihozni... Arról nem is beszélve, hogy több olyan blend is van aminél fordított az arány a Robusta javára, és gondolom ezeknél nem lesz extra nagy hab, tehát csak van egy pont aminél már nem számít a Robusta mennyisége a crema javára. Sőt azt is el tudom képzelni (bár erről nincs infóm), hogy a tiszta Robustával ugyan olyan nehéz bánni mint a tiszta Arabicával.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
"Az OPV (over pressure valve) a túlnyomás szelep, ha a rendszerben a nyomás egy bizonyos érték felé nő, kinyit és visszairányítja a vizet a víztartályba. "
Ilyen túlnyomást tud előidézni az általad hozott példa
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz verti1 #41162 üzenetére
Nem tudom lehet, hogy igazad van. Én a tapasztalatom alapján (túl finom őrlemény, víztartályba visszafolyó víz jelensége) kezdtem keresni és a linkelt anyagban találtam rá meg a választ ami valóban nem teljes körű és bár az általad írt tisztítást veszi fővonalként nekem úgy tűnik, hogy a hozott kérdésre is benne van a válasz...
-
Sinisi
senior tag
válasz gubabela #41161 üzenetére
Így már tisztul a kép! Tehát a friss pörkölés kulcsfontosságú, azért így már más a képlet... mert ha azt vehetem alapul, hogy a 2 hetes (ezt az adatot olvastam) pörkölés után már nem az igazi, akkor az jelentősen befolyásolja a crema képződését.. ilyen gyorsan nem iszom a kv-t, akkor közelítem meg ezt az időtartamot ha ha 250gr-t veszek egyszerre és a szállítás napján a pörkölés 1-2 napos, de erre nem látok sok esélyt... szóval mennyire lehet a jó crema kapásához idős a pörkölés?
-
Sinisi
senior tag
válasz Sinisi #41164 üzenetére
Igen, azt látom, hogy rámfér az irodalmazás. Nem szeretném leírni az Arabicát. Azért is kezdtem tisztán azzal a próbálkozásomat mert csupa jót olvastam róla, de egyelőre valami hiba van a képletben. Lehet, hogy rendelek egy friss pörkölésű tiszta Arabicat is bár ha a pörkölés kulcsfontosságú akkor nem lesz sok időm kiélvezni a tényleg jó ízeket és a megfelelő cremat.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz Bazsee71 #41169 üzenetére
Láttam olyan kv teszteket amelyeknél kb. semmi crema sem volt és mégis jó értékelést kapott. Valójában az íz az elsődleges de egyelőre a crema valamiért megbabonáz amolyan hab a tortán, látványelem mint kellékként tekintek rá, ami gondolom a tapasztalatszerzés alapján majd változhat. Popcornkészítő mint pörkölő ötletes! mennyi ideig megy míg végez?gondolom nem sokkal több mint egy-két duplára elég mennyiség megy bele egyszerre.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz soldier2 #41171 üzenetére
Igen, az avx-el már szemezgettem de mivel nincs a kínálatukban csak 1-2 blend ezért elvetettem az ötletet. De kezdek elbizonytalanodni... mert az az irány kezd kirajzolódni, hogy a pörkölés nagyon lényegi elem! Az avx-nél nem tudom, hogy láttam-e olyat ami nagyon friss pörkölésű, bár ha figyelgetem a honlapot akkor biztosan lesz olyan ami egy-két napos lesz.
-
Sinisi
senior tag
válasz fragola.6035 #41173 üzenetére
Blendet még nem próbáltam, de dicsérték nagyon mindkettő konkrét kvt.
-
Sinisi
senior tag
válasz fragola.6035 #41177 üzenetére
Infógyüjtési, illetve egyeztetési "körúton" vagyok, hogy kiszűrjem a problémás tényezőt ami miatt nem ok még a dolog... azon már túlvagyunk, hogy a gépeket kiküszöböljük mint lehetséges hibaforrás. A szerelő (aki pidelte a gépet, és ellenőrizte a nyomást, pumpa vízhozamát...) a saját szemem láttára, a hozott kávéjából olyan patent csapolást "mutatott be" amit ha nem látok akkor még azt hinném, hogy a hiba az én készülékim valamelyikében leledzik. Utólagos kérdésemre, hogy milyen kávét használt azt a választ kaptam, hogy egy szimpla 1€ németet. Mondtam neki, hogy mások által is ajánlott konkrét boltból rendeltem azokat amiket eddig kipróbáltam. Amire azt modta, hogy azoknak teljesen rendben kell lenniük... nos nem kukacoskodásként de az aromazáró szelep nem szuperált egyiken sem megfelelően... emellett nem volt feltüntetve a pörkölési idő sem... telefonos megkeresésre konkértum helyett az a válasz jött, ogy frissek... A rendelési tételek között egy háromszemélyes szűrő is szerepelt(pont azért, hogy ne kelljen vacakolnom azzal, hogy a felsőszűrőhöz hozzá ér-e a pogácsa), úgy, hogy mivel csak röfi fejem volt, rendeltem hozzá egy kart és egy kettős kifolyót. Kifejezetten kértem, hogy nézze meg, hogy összepasszol-e a szűrőkosár a karral, azaz, hogy felmegy-e a gépre (vártam is rá majd 3 hetet mert meg kellett rendelnie) és mielőtt feladta címre a csomagom még egyeztettem vele, hogy biztos passzolnak-e a részelemek. Nála passzoltak, nálam nem. Nem lehetett felcsavarni a feljet (pár mm-vel nagyobb volt a kar öblénél). Az ördög nem aludt. Bár bíztam abban, hogy rendben lesz minden de biztonságképp rendeltem abban a körben egy 2 személyes IMS-t is... amiben hiba nincs! (tudta hogy egy GC-hez lesznek a dolgok)... Ezzel azt akarom megerősíteni, hogy infókat gyüjtök, hogy a továbbiakban minél több tényezőt ki tudjak zárni, és ne nehezítsem meg a véget nem érő gyakorlás útját olyan infókkal, amelyek esetleg mítoszok amiket korábban gyűjtöttem be és a gyakorlat mást igazolt... Ezért az érdeklődés, többek között a blendek és a pörkölés iránt...
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz Bazsee71 #41178 üzenetére
Akkor ezek szerint ez beválós dolog. Bár nem hiszem, hogy nálam ez a szint következik de ráolvasnék a témára, főleg ha átalakítós a dolog. Kapok egy linket ami alapján megoldottad? Mi alapján döntöd el, hogy mennyi a max mennyiség amit egyszerre lepörköl? Szemezgettem korábban pörkölőkkel, csakhogy mit kóstálnak, de az áruk khm... számomra borsos...
-
Sinisi
senior tag
válasz soldier2 #41179 üzenetére
Ok. a pörkölési idő kiválasztásában ez nagy segítségemre lesz!
A kis adagokban porciózást, hogy csinálod? pl. 1000gr-t négyfelé osztod és vákkuumcsomagológéppel a három részt lezárod?
Meg van pidelve a gép! (eddig az arabicáknál 90-96°C próbálkoztam), a cremára vonatkozóan is hallottam már
olyat, hogy fehéres-vöröses a jó mert ha szimplán barnásvörös akkor "megégeti" a hőfok.Malátabár: AVX-nél ugyan akciós de nincs készleten..
Ennek (és a akkor a többinek) a pörkölését is ezek szerint magad végzed? mármint gondolom nem lehet kérni a formalmazótól, hogy milyenre kérem ha már egyszer szerepel a pörkölés dátuma a leírásnál.A gyári szűrőjével próbálkoztam a szimplával 1-2 főzet erejéig, ezután letettem ennek az eröltetéséről, és addig amíg nem volt darálóm fokásnyomozós szűrővel ügyeskedtem (latinnegyed általi darálmányból, amiről minősítés helyett annyit írnék, hogy szintén 1-2 főzet után átkerült a kotyogósba , amivel jobb eredmény született... )
Igen a grammokkal is volt egy-két köröm. (fentebb írttam, hogy próbálkozásom kiterjedt volna a 3személyes IMS-re is, pont emiatt ((ha a méretek egyeztek volna)). 18gr éppen már nem(felragad a felső szűrőre) így eddig inkább a 16-17gr-al volt megoldható a mutatvány a 2 személyes IMS szűrővel.
Ezt úgy értsem : "Dupla szűrőbe 16-18g kávé, és hadd szóljon. kávé/ital arány legyen 1:2-1:3 közt (g-ra mérve, nem ml-ben), és nagy baj nem lehet." , hogy ha 17 gr kávét tamperelek bele a szűrőbe akkor 34ml-ert csapoljak (2x) a poharakba?
-
Sinisi
senior tag
-
Sinisi
senior tag
-
Sinisi
senior tag
válasz soldier2 #41203 üzenetére
Igen ez éppen az előbb merült fel mint kérdés!
32mp alatt!!!! úgy, hogy némi a víztartályba történő visszafolyás a csapolás alatt tapasztalható, és csak így ennyi idő mellett ad le ilyen sovány cremat!!!! ha finomítok az őrlésen akkor a szűrőn nem folyik ki kb semmi.Állítgattam a hőfokot de 96 fölé soha nem mentem, az őrlési finomsággal is próbálkoztam de ha gyorsan folyt át a crema elmaradt! olyan volt, hogy egy-két főzet azért egészen finomra sikerült de csak úgy, hogy a többi korábbi kudarcos próbához viszonyítva lett jobb.
-
Sinisi
senior tag
válasz soldier2 #41209 üzenetére
A daráló simán lehet még a gyenge pont. Ez nincs még tesztelve... erre is sort kerítünk majd, de csak a kövi hóba jön össze, addig csak kitartok már ha eddig is kibírtam... a gépet láttam már, hogy "mit tud" szóval az rendben kell, hogy legyen... lehetek én is a leggyengébb láncszem, de ez majd kiderül... az biztosk, hogy elakadtam... ezért egyelőre ráhagyom, úgy tűnik, hogy fizikailag jelenlévő szaksegítség nélkül nem boldogulok Köszönöm mindenkinek a hasznos tanácsokat!!! remélem, hogy miután rendbeszedtük a dolgokat minél többet tudok belőlük kamatoztatni! Köszöm!
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
Értem! A 84-et azért furcsállotam mert azt olvastam, hogy 90-96 fokosnak kell a víznek lennie amikor találkozik a pogácsával, és olyat hallottam már, hogy ha körbe van csövezve a kazán akkor elég ha 87 fok körüli hőt mutat a PID , hogy ezt a értéket érje el a víz tényegesen a kávénál.
-
Sinisi
senior tag
válasz adriankoooo #41224 üzenetére
Amúgy gondolkoztam már rajta de nem tom hova töltsem föl (ahonnan lehetőleg le is tudom majd törölni (nem mintha a jogdíj miatt aggódnék ))
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz excalibur36 #41231 üzenetére
Annyira, hogy nem lesznek a kávészemek egyenletesek, illetve a csapolást befolyásolja?
-
Sinisi
senior tag
válasz soldier2 #41235 üzenetére
Karcolni simán, mármint rendesen, nem nagy erőkifejtéssel megkarcolja... na holnap majd csinálok videót és az majd talán többet elárul...
A feltöltéseket nem telóról intézem (ha van rá mód), mert már volt olyan adat ami vagy kettő nap alatt érkezett meg (mail) de hallottam ismerőstől, hogy volt ami majd egy hetet vett igénybe
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
Videók a készítés menetéről, hátha ezekből kiderül a hiba... A 134 számú videó csapolásának eredménye ez 100 fokon ment. A 133-as vid 102 fokon. Az elkészülés másodpercei is látszanak de a végeredmény grammja a mérleg rakoncátlansága miatt csak a 134-esnél. Csak a másodiknak az eredményét kostoltam meg de rém keserű volt az amelyiket tegnap csináltam és amire írtátok, hogy hőfokhiányos annak az íze iható volt...
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
Köszönöm a válaszokat! Rámfér a gyakorlás az biztos! Ehhez a sok csábító ajánlás közül a Pacificaffe Pin Up Espresso-t rendeltem 1kg-s kiszerelésben (aztán később jöhet a többi is szépen sorba). A mérleggel kapcsolatban lenne az a kérdésem, hogy a tizedes pontosságú feltétlen fontos? mármint a tamperelés és a mérés kapcsán azért nem foglalkoztam ezekkel többet mint amit a vid is mutatott mert azt hallottam róluk, hogy ha "jól" meg van tamperelve akkor nem számít annyit az a "kis" tized gramm eltérés, és a húzásról is azt, hogy egy bizonyos mértékig szokás függő (persze konkrét kv fajtán belül). Ezért nem is gondolta, hogy ezekkel lenne az a baj ami miatt nem jön össze a dolog...De ha azt mondjátok akkor azon ne múljék, hogy meg wdz-em, és beszerzek egy tizedes mérleget, és a tamperelésen is változtatok. A kart fent szoktam hagyni amíg bemelegszik, azt a videó indítása előtt vettem le a gépről, amit hagyok, h kellően átmelegedjen... Szóval a lényeg, hogy akkor jobban odateszem magam és ezeken nem fog múlni a "boldogság"! A tárolással kapcsban azért esett a csatos üvegre a választás mert ezt a típust konkrétan ajánlották, méhozzá egy olyan kávézóban ahol elég jókat húznak különböző válogatásokból, még egy kicsit fanatiknak is gondoltam a baristát mert azt is a lelkemre kötötte, hogy egy üvegbe csak egy fajta kv-t tároljak! De persze ha az az egyhangú javaslat, hogy speckó zacsi, és minél kevesebbet nyitogassam akkor ezt is számításba veszem. Szóval köszöm a hasznos segítségeteket!
Ami még talán fontos lehet de eddig nem jtott eszembe!
RO vízszűrős vizet használok a főzéshez, visszasózás nélkül! nem tudom, hogy ez számí valamit a képletben?[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
Itt nincs szó olyanról, hogy nem hiszek a tapasztalatmegosztásnak. Megyek is és beszerzek egy jobb grammos mérleget még ma. Van egy üzletlánc (szerintem füves bolt ) és itt szegeden is képviselik magukat és ma du-tól van nyitva , elég széles a választáka a tized, század pontosságú mérlegek terén. Mivel 28-gr-t mutatott a mérleg az üres szűrőre és a belekerülő kv az kb max 20gr, amiből még visszaszedek, akkor egy 100gr-ig mérő már bőven jó tud lenni erre a célra! Nincs szándékomban az eddigi úton járni. Mert ha az apró nüanszok összeadódva adják ki amire vágyok akkor ahogy korábban írtam, nem fogom tovább azt csinálni mint amit eddig, és más eredményt várni. Örülök is annak, hogy a sok tapasztalatotok amit megoszttottatok velem jó alapot adnak a várt eredményben való bizakodásra! Hisz ha nem csináltam volna rosszul a lépéseket akkor az új eredmény reménye nem lenne ilyen kecsegtető, illetve akkor a műszerek irányába kerülne a fókusz. Persze ettől azért csak meg lesz nézetve a daráló szakmai szemekkel is. Addig viszont lesz némi időm a gyakorlásra.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz Surda- #41265 üzenetére
Sanszos, hogy a kávé sem stimm. Mert Ok., hogy kb. kettő napja bontottam föl de már több mint egy hónapja nálam van. Ezért is voltam kíváncsi a pörkölés idejével kapcsolatos infókra, hogy ne kövessem el újre azt a hibát, hogy jól berendelek és csak a szekrényben állnak a kv-k.
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
Valóban vaterán is fellelhető. Gondolom a 0.0 és a 0.00 között már nincs akkora különbség a kv grammozásában. Az egyik 500-ig a másik 200-ig mér.
-
Sinisi
senior tag
Gondolkoztam rajta, hogy beszerzek egy Reneka szűrőt. De most, hogy elszántam magam rá írják, hogy majd novemberben lesz (ha lesz egyáltalán). Hol lehet beszerezni?
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
Nekem is GC-m van 4 lyukú réz felsőszűrőtartóval 35µM-os Ims felsőszűrővel. Nem értek hozzá de látom, hogy az enyémhez képest van eltérés az általatok linkelt vízlefolyásban. Végül is az dönti el a kérdést, hogy csatornásosodik-e a pogácsa?
A szűkítőzés miben járul hozzá a jobb végeredményhez, mennyire ajánlott?
Jelenleg még csak A/R blendekkel próbálkozok, mikortól érdemes a rézcső tuning?[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz Gravity1234 #42678 üzenetére
Belefutottam egy olyanba, hogy több kg kv szaporodott fel nálam a "kelleténél".
Nem tudok ennyit úgy inni, hogy ne indulna hanyatlásnak a minősége. Volt róla szó, hogy le lehet "fagyasztani".Van tapasztalat, hogy mennyi idővel nyújtja meg ez a fajta tárolási mód az eltarthatóságot úgy, hogy még ne érződjön ki hátrányosan az ízén?
Ha már megbontottam egyet de a változatosság kedvéért menet közben szerenték egy másik fajtát is szürcsölgetni (ami jelenleg a mélyben pihen) akkor felbontottan is félre lehet a fagyóba rakni?
Illetve újra lehet fagyasztani azt amit már egyszer kivettem a jégről, vagy ez is olyan mint a többi élelmiszer, hogy ha egyszer "kiolvadt" akkor újból nem lehet visszarakni?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- EA Sports WRC '23
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzio)
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Yettel topik
- GTA VI
- Autós topik
- További aktív témák...