-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bl4ze
veterán
1. ha jók az idegeid, bírod a feszkót : igen. miért: érkezhet törve, nem működő állapotban stb.
a gép árához számolj még hozzá 6-12 ezer Forintot kb. attól függően honnan és hogyan érkezik. (posta,futár)2. egy Gaggia Classic esetében legalább 15 percet "illik" várni, hogy nagyjából hőstabil legyen. tapasztalt rókák inkább 20+ percet mondanak, de semmiképpen nem a 6 perc amit a használati ír
.:. bl4ze .:.
-
ronin s8
senior tag
Nem tudsz beállítani rajta semmit. Pont ez a lényege: minden manuálisan megy, és valódi paraméterektől függ a kávé, nem a beépített chiptől.
Egy adott gépnél, szűrő méretnél és kávénál három szabályozási lehetőséged van (amit viszont használni is kell!):
1) örlemény mennyisége
2) darálás finomsága
3) tamperelés erősségeEzekkel tudod a lefolyási időt és a lefolyt kávé mennyiségét szabályozni.
Fontos paraméter még a hőmérséklet, de az itt nem számít (annyira).
A daráló témához: nem hinném, hogy jobb lenne a fokozatmentes. Egyesek szerint igen.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
edk-
őstag
-
ronin s8
senior tag
Úgy van! Viszont lényegében mindegyik kávé hasonló tartományokat szeret. A különbségek minimálisak és kezelhetőek (kivéve, ha valakinek rossz napja van, mert akkor jó pár adagot el lehet rontani), kis gyakorlással belőhető.
A lefolyásra kell figyelni: 25-30 mp alatt 25-30 ml. Ez az espresso.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
mester6
tag
Nekem egy Graef CM 800-as van. Eddig nem kellet szétszedni! Könnyen tisztítható és az őrlési finomság könnyedén jusztírozható. Alu ház, nincs sztatikus feltöltődés. Kb. 2.5 kg a súlya.. 120-150W a teljesítménye. 23X13.5X38.5 cm-es fő méretekkel rendelkezik. Meg vagyok vele elégedve!
[ Szerkesztve ]
-
-HajTömeg-
őstag
A cm70 az nem fokozatmentes az tuti.
jelentősége annyiból van,hogy előfordulhat,hogy 1 fokozat már túl sokat állít, azaz pl egyik fokozaton a kv túl lassan jön le,mert túl finom az őrlemény,de egyel durvábbra állítva meg már túl durva.
Szóval a fokozatmentesek jobbak.[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
mester6
tag
Biztos van jelentősége a fokozatmentesen állítható darálónak. A Graef azonban finom állítási lehetőséggel rendelkezik a kúpos őrlőfejnél, így a 40 fokozatban beállítható daráló eszpressó őrlési finomság tartománya pl
beállítható úgy, hogy a közép állás mondjuk 10. jelzésnél legyen.Így a 10 főlé, alá eső fokozatok nálam eég finom változást eredményeznek.
Vannak neves darálok pl: Rancilio MD 50 amely egy super daráló , de a Graefhez hasonlóan "fokozatos"! -
cekkk
veterán
Hétfőn érkezik, a kávé kedden, én meg utazok el kedden délután és csak vasárnap leszek a kávéfőző közelében.
Jövőhéten kipróbálom, már várom, csak most a következő 3-4 hét ilyen rohangálós lesz nekem.Zacskót meg itt találtam.
Akkor ha ebbe beleteszem, és szobahőmérsékleten tartom elméletileg nem lesz baja neki ugye?[ Szerkesztve ]
-
-
tariattila
veterán
azért írtam az 50-et mert semmit nem írtál az állapotáról...
ja és azért mert nekem max. annyit érne hiába iparibb a megépítése ha a végeredmény nem jobb mint egy 30-40 ezres gépen... (főleg ha még a felújítás további költségeket jelent)azt a pénzt én nem adnám érte amennyiből idekerül...
-
nagyúr
Mi vaaaaaann??
Ne mááááár, hogy cukor gurmé legyél itt!
Bemész a Lidl-be vagy a Auchanba és remek áron vehetsz mauriciuszi barnacukrot.
A cukor nem nagyon szól bele a kávé izébe, hacsak nem melaszos! De olyant meg nem teszünk a kávéba!Mellesleg, a savak ép hogy nem jó jel egy cukorban. A savasság erjedést jelent! A barnacukor teljesen szárazon is eltartható korlátlanul. Nem jellemzője egyik cukornak sem a savanyú, lime-os aroma.
Biztos, hogy nem savanyú cukor volt?
[ Szerkesztve ]
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
BlacKSouL
addikt
Majd meglepődsz a válaszokon, de az itteni kávéfogyasztók több mint a fele cukrozza
Én speciel mióta nem a régi égetős(szarvasi és társai) módszerrel iszom, nem nagyon bírom cukorral meginni. Ha nem jó, akkor pontosan tudom hogy mi a baja, de ha megcukrozom, akkor elfedheti a hiba okát, és egyébként már nem is ízlik annyira cukorral. Ha meg jól sikerül, teljesen elrontásnak érzem.
(Ha tej/tejszín, akkor majd úgyis a cappuccino irányába terelnek, és ott a tejcukor gyakorlatilag maga édesít)Aláírás (nem kötelező megadni)
-
nagyúr
Az alternatív, nem presszós, vagy forralt kávézós módszereknél a kávé enyhén cukros aromái is ki fognak jönni. Ezért van az, hogy a jó kávé nem igényli a cukrot.
A rosthoz kötött koffein eleve kesernyés anyag. Természetesen ez is befolyásolja.
Cukor: Amire az van írva, hogy nádcukor, az abból is van. De van a piacon aromás kristály cukor. Az kerülendő.
[ Szerkesztve ]
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
fragola.6035
aktív tag
A barnacukor azért barna, mert vagy nádmelaszos (finomítatlan), vagy karamellizált.
A kereskedelmi nádcukor az finomítatlan, melaszos. A tömény nádmelasz is finom, szoktam sűrűn venni, kellemes illata is van.
Répacukor nem melaszos, a répamelasz iszonyat rossz. A barna répacukor az karamellizált parasztvakítás.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
ronin s8
senior tag
Kicsit viccnek szántam, de valahol véresen komoly.
Hol ittál jó Illyt? Mert én talán sehol. Elfogadhatót igen: Bécsben, a Vapiano-ban. De általában híg, gyenge cremával készült ízetlen löttyöt adnak jó drágán. A legjobbat én magam állítottam elő a kisebbik szemes dobozosból.
Olyan nagyon sokfélét amúgy sem ihattál, mert egészen a legutóbbi időkig (az amúgy zseniális kapszulásaik megjelenéséig) csak egyféle volt, és az szerintem csak Triesztben, magában a gyárban volt jó. De ott elhinném, hogy jó volt.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Bergamoban is elhiszem! Az olaszok mindenre képesek.
Itthon viszont nem fogod azt a minőséget megtalálni belőle, mert vagy nem tudják lefőzni az Ünik gépekkel, vagy nem tudod megvenni elég frissen, mert a magyar ellátó rendszer esetleges, magyarán itt nincs rendszer. És nagyon érzékeny kávé, plusz túl drága az ízéhez képest. Ennyi pénzért már valóban prémium kávékhoz lehet hozzájutni.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Óra topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- sh4d0w: Rebel Moon - Ne nézd meg!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- SkyShowtime
- Xbox Series X|S
- PlayStation 5
- További aktív témák...