Új hozzászólás Aktív témák

  • Lortech

    addikt

    Nem csak az kerül pénzbe a cégnek, ha felvesz valakit, akit nem kéne, az sok esetben többe kerül, ha a béna, versenyképtelen felvételi folyamat elriaszt értékes jelentkezőket, akik egyébként el tudnák látni a pozíciót.

    A házi feladat sem a felvételiztetés Szent Grálja. Szűr, de semmi olyan eredményt nem produkál, amivel benyomásokon túlmutató, egzakt választ kaphatnánk a jelentkező alkalmasságára.
    Emvyék módszere jópofa, de nem skálázódik, és elég esetlegesnek tűnik. Eleve egy ilyen kiírás a jelentkezők felső szeletére lő, a maradékot élből elriasztja, ami egy átlag jelentkezőre lövő cégnél sajnos nem működne.

    Ezer probléma van a házi feladatokkal (is).

    -Legyen releváns, valós probléma, aminek köze van a pozícióhoz: nem tud teljesülni, mert a valós problémák túl komplexek (időigényesek) ahhoz, hogy házinak feladjuk, vagy a kontextus, a rendszer miatt komplex, amibe illeszkednie kellene a megoldásnak, amit nem lehet odatenni a kiíráshoz több okból sem.
    -Időkorlát? Legyen, ne legyen? Javasolt idő, vagy hard limit legyen pl. online felülettel garantálva?
    Ha nincs időkorlát, akkor kérdés, ki mennyi időt szánt rá és mit látott bele a feladatba. Mire koncentrált, helyességre, teljességre, olvashatóságra, strukturáltságra stb? Ha van javasolt időkorlát, vajon betartotta-e vagy háromszor annyi időt tolt bele mint aki becsületesen csinálta. Ha van hard időkorlát, be van szorítva a jelentkező, és esetleg feláldozza az olvashatóságot és a strukturáltságot azért, hogy legyen egy működő megoldás, vagy épp szép kódot ír csak tesztek már nem készültek el, vagy épp a teszteket megírta, de az implementáció nem teljesen készült el hozzájuk...
    -Feladat kiírás és maga a megoldás folyamata nem életszerű, ezért az eredményéből sem lehet egyértelműen arra következtetni, hogy valós setupban hogy teljesítene a jelentkező. Való életben nem úgy kapja a fejlesztő a feladatot, mint egy felvételi során, hogy kap egy levelet egy pár soros leírással, amiben definiálva van a probléma és van mellé néhány instrukció és kész. Mégha le is van írva, hogy lehet kérdezni, nem fog megtörténni. Való életben a szoftverfejlesztés egy interaktív, kollaborációra épülő műfaj, a feladatot megelőzi pl. egy planning, beszélgetünk róla, ha később nem tudunk valamit, tisztázó kérdést teszünk fel ( netán mi magunk alakítjuk rugalmasan a feladatot is, ami viszont házinál fix), ismerjük a rendszert, a konvenciókat, a szokásos megoldásokat, amik illeszkednek a meglévő kódhoz, van style guide, van DoD, ami mind mind segít belőni azt, hogy mi az elvárt megoldás.
    Én sok év fejlesztés után ugyanazt a feladatot ugyanazon a nyelven ugyanannyi idő alatt többféle paradigmában, többféle stílusban, a strukturáltság más más szintjein meg tudom csinálni, elfogadhatóan. Ha a ráfordított idő sem korlátos, akkor pedig tényleg még sokkal többféle módon le tudom kódolni ugyanazt a feladatot. Nem azért, mert nincs véleményem arról, hogy mi a jó megoldás, hanem mert nincs egyetlen egy jó megoldás - ami segítene a jó megoldás kiválasztásában, a kontextus, az ebben a felállásban pont hiányzik.
    -Nehéz jól mérni a szenioritást is házi feladattal, főleg olyanokkal, amik fél - 1 - 2 órás algoritmizálós feladatok, ahol nem azon van a hangsúly, hogy egy adott problémát szépen strukturáltan modellezzünk és kulturált módon kódoljunk le, hanem mondjuk azon, hogy működjön és optimális legyen a megoldás. Lehet, hogy ezt egy egyetemről kiesett jobb képességű pályakezdő könnyebben veszi mint aki 15 éve backendet hegeszt Springben..

    A felvételi során minden házi feladatot, minden kérdést úgy kell nézni, hogy mi az az információ, amit az ezekre adott válaszból kinyerünk, mennyire egyértelmű, mennyire objektív, mennyire összehasonlítható a válasz. A házi feladat sem ad egzakt választ, csak egy benyomást. Az otthoni feladat a munkaadónak is idő, ki kell találni feladatot, oda kell adni, fizetni a hackerrank előfizetést, ki kell értekelnie a megoldást egy szakértőnek..
    Ha nagyon nem ment a feladat, akkor nem kell tovább erőltetni a pályázot, de ha mondjuk not great, not terrible kategória.. akkor ez alapján nem lehet kiszórni, de felvenni sem. És akkor, volt egy felesleges x órás kanyar?
    Hasonló benyomást szóban a technikai interjú során 5 perc alatt ki tudok alakítani magamban, ezért én nem erőltetem az otthoni feladatot a mindenkori csapatomba való felvételiztetés során.

    Thank you to god for making me an atheist

Új hozzászólás Aktív témák