Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Linux kezdőknek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mikrotik routerek
- Facebook és Messenger
- Mozilla Firefox
- Freemail
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Gmail
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Honda567
junior tag
Sziasztok
Van egy ilyen kis rádió elem tönkre ment benne.
Nincs rá írva semmi paraméter, milyen néven lehet ezt keresi Ali, temu oldalakon?
-
Tamy
senior tag
válasz Dr. Szilikát #93092 üzenetére
Az ic elpukkanását szinte biztosan nem az okozta, mint korábban írtam augusztusban volt egy közeli vihar, ami jórészt a lanon futott végig, de pl. az egyik klímám is elszállt, ami nem onnét kapta, így biztosra veszem, hogy a dvd lejátszó is akkor hallt meg teljesen, az ic akkor sülhetett meg. Azóta csak a C25 cseréje után próbáltam (izzón keresztül, tehát a biztosíték pl. biztosan nem most olvadt ki), korábban viszont még halk sípoló hangot lehetett hallani ha megpróbáltam bekapcsolni, tehát próbált elindulni a táp, és se a biztosíték, se az ic nem lehetett halott. Persze rég nem próbáltam bekapcsolni, a vihartól független is elhalálozhatott, de az a legvalószínűbb.
A C7-C8-at természetesen kimérem majd.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
tordaitibi
veterán
válasz zebrasügér #93091 üzenetére
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz zebrasügér #93091 üzenetére
Az egyenirányítóra szükség van, amit lehetne külön is beépíteni, de egyszerűbb, ha csak átkötöd a két tirisztort.
Hogy a kék vagy zöld megoldást választod, lényegileg mindegy.
-
Dr. Szilikát
őstag
Közrejátszik részben vagy egészben, például még az is előfordulhat, hogy látod a kifújt kondit, de valójában attól még épp elment volna egy ideig. A nehéz indulást pedig mondjuk a kis kondik okozták. Meg ennek fordítottja is.
De erre lehet bizonyíték, ha ellenőrzöd a C7-C8-at kapacitás és ESR-értékre. Ha elfogadható paraméterek vannak, akkor nem az okozta az IC elpukkanását.
-
zebrasügér
csendes tag
válasz Dr. Szilikát #80960 üzenetére
Sziasztok, nekem is van több ilyen ledsorom, aminek ilyen a vezérlője. Forrasztással én is rövidre zártam, hogy folyamatosan világítsanak, nincs is velük gond.
Most rendeltem még pár darabot, de az újak vezérlője már nem így néz ki, hanem a képen látható módon. Tudnátok segíteni, hogy itt hogy tudom rövidre zárni, hogy folyamatosan világítson?
Másik lehetőségként az is szóba jöhet, hogy a vezérlőt teljes egészében kiiktatnám és pl. egy ledszalag trafója lenne a táp. Ez lehetséges?
Köszönöm előre is a válaszokat! -
Tamy
senior tag
válasz Dr. Szilikát #93089 üzenetére
Itt két egymástól független hiba volt, csak a tisztánlátás kedvéért írtam le a teljes történetet. A kifújt kondi nem a tápegységet vágta tönkre, azt vélhetően az augusztusi vihar tette. Viszont a táp már korábban se nagyon akart bekapcsolni, ezért viszont úgy vélem a kiszáradt kondi lehetett a felelős, de azért is írtam le a teljes történetet, hátha valakinek még ezzel kapcsolatban ötlete lenne.
A C7-C8 párosra rámérek majd, köszönöm a tippet. Vagy úgy érted, hogy ezek miatt kapcsolhatott nehezen be?
[ Szerkesztve ]
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
Dr. Szilikát
őstag
A szemre is látható kifújt puffer nem nagyon szokta tönkre vágni a tápegységet, inkább a táplált körökben okoz néha kárt, mint például egy CCFL driver MOSFET-jeiben (TV, monitor).
Sokkal veszélyesebb tud lenni a primer meghajtásra, ha valaki nem ellenőrzi a primeroldali kis kondikat, itt például C7-C8.
Rossz nyelvek szerint ezeket egyébként is azért tervezik hűtőborda vagy fűtőellenállás mellé, hogy időzítve elintézze a készüléket (tervezett élettartam). Hogy ez csak így jön ki óhatatlanul vagy szándékos, lehetne találgatni. De elég gyakori és már nagyon régóta, a képcsöves TV-knél is sok bevételt generált a szervizeknek, köszönjük ezúton is!
-
Tamy
senior tag
Köszönöm a tippeket, az izzólámpás teszteléssel tisztában vagyok, úgy szoktam az ilyesmit. Az elkót is tudom, ekkora eltérés nem okoz gondot, emiatt mertem cserélni. A diódákra rámérek majd, tesztelni igazából csak akkor tudok majd, ha a MIP3E3SMY ideér Kínából.
leweegee: Neked is köszönöm a tippeket, ezek mindegyike akad itthon, majd kicserélem ezeket is.
-
mezis
félisten
A Graetz diódái DVM-el kimérhetők, a mérés nem jelent veszélyt más alkatrészekre.
A hibás alkatrészek cseréje után a 230V-ot egy 15 - 25W-os, hagyományos izzószálas lámpa (izzó) sorbakapcsolásával kapcsold rá. Így ha maradt még hibás alkatrész, ép maradhat a biztosíték és esetleg a cserélt alkatrészek is.
1000 vagy 1200uF nem jelent különbséget. Lehet csak azért került bele 1200-as, mert az volt raktáron. Fontosabb az, hogy Low ESR típusú legyen.mezis
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Van egy Pioneer DV-575A dvd lejátszóm, ami évek óta javításra vár, az esetek nagy részében nem kapcsolt be, csak halk sípoló hangot hallatott a táp felöl. Néha, a csillagok szerencsés együttállása esetén sikerült bekapcsolni, olyankor hibátlanul működött. Most volt egy kis időm, hogy végre foglalkozzak vele, a C25 kondenzátor nagyon csúnyán nézett ki. Feltételezésem szerint ez lehett az oka, kiforrasztás után rámértem, már nem emlékszem, de nagyon kis értéket mutatott.
Az eredeti 1200 uF/6,3 V helyett szükségből egy 1000 uF/16 V lett (ez volt itthon értékben legközelebb hozzá). Aztán a csere után ismét semmi, még a halk sípolás se (előtte mostanában nem próbáltam). Rámértem a biztosítékra, kiderült, hogy már az is szakadt. Jobban átnézve a panelt az IC1 kilehelte a lelkét:
Még augusztusban volt egy közeli vihar, amiben több eszközöm részben, vagy egészben elhalálozott, csak arra tudok gondolni, hogy akkor kapott ő is (kikapcsolva, de bedugva volt). A készülék service manualja itt található, ahogy látom kétféle tápegységgel szerelték, az enyém a VWR1377. Sajnos a MIP3E3SMY IC-ről csak kínai adatlapot találok, ha jól látom a blokk diagramból ez nem egy közönséges FET. Aliexpressen olcsón kapható, ha olcsón megmenthető, megmenteném. A kérdésem, hogy kaphatott-e más is, mit mérjek ki még? Szerencsére az adott tápegységet más Pioneer dvd lejátszókban is használták, így nem táphibás dvd-t olcsón tudok szerezni donornak, de ha "fillérekből" menthető, akkor megmenteném.[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz Dr. Szilikát #93083 üzenetére
Köszönöm!
30V DC-vel forog szép lassan, elég nagy nyomatéka van.
Egyelőre fogalmam sincs mire lesz ez majd jó nekem. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz aujjobba #93082 üzenetére
Ahogy említettem, ennél a 3. vezeték csak test (zöld-sárga) egy kondenzátoron keresztül vezetik le a zavarimpulzusokat.
A fűtőbetét nagyobb áramának kapcsolására relét szoktak alkalmazni ezeknél a gépeknél, már az egylapátos 600 W-osnál is. Triac lenne a másik lehetőség, de ahhoz egy jó kis hűtőborda is kellene, inkább elintézik egy relével.
Az AC-motornál másképp van megoldva, a segédfázis és főfázis szerepei felcserélődnek. Vagy egyik, vagy másik tekercsre kapcsol az irányváltó relé. Főkapcsoló viszont egy triac, mert a motor csak 60, esetleg 100 W. Ezt megoldják hűtőborda nélkül, egy "füles" triac van csak a panelon (TO-220).
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz Dr. Szilikát #93079 üzenetére
Köszi!
Azt hiszem már semmit nem értek.
Végülis AC vagy DC ez a motor?
Miért van három vezetéke?
Az is érdekes, hogy a fűtőszál relével, ez a motor pedig FET-tel van kapcsolva. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz Dr. Szilikát #93078 üzenetére
Illetve később láttam, hogy az utolsó képen is van egy zavarkeltő felirat (Hz), továbbá a külső hengert természetesen nem a fém burkolatra értettem, hanem alatta van egy hengeres mágnes.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz aujjobba #93077 üzenetére
Az ismerős Moulinex motor, amit Graetz-hídon keresztül szoktak meghajtani más gépekben és relével, ha jól rémlik. Bár még így is érdekes, hogy puffer nélkül emlékszem, ami nem teljesen mindegy:
https://www.google.com/search?q=M5239230001E0
Van egy ilyen szokás, a motort valószínűleg a 230 V / 50 Hz kenyérsütőbe való alkatrészként azonosítják, de az nem a motor tulajdonsága, hanem az egész készülékre vonatkozik. Egyébként így néznek ki a kenyérsütőbe való AC aszinkron motorok, egy kaptafára:
3 kivezetés van és segédfázis kondenzátor is tartozik hozzá kötelezően.
Itt pedig érzékelhető a példa kedvéért, hogy ebbe a hengeres formába ilyen motor fér be általában. Permanens mágnes a külső henger és kommutátoros:
Másik példa, itt már helyes a felirat is:
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz Dr. Szilikát #93076 üzenetére
Ennyit látok belőle:
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz aujjobba #93075 üzenetére
Univerzális motor működik esetleg AC és DC-ről is, ami kommutátoros és tekercselt állórésze van. De akkor sem a pufferelt 325 V-ról, sőt DC 230 V-ról is túláramot kapna, mivel az impedancia hatása nem érvényesül.
Viszont a DC-motoros kenyérsütőkben permanens mágneses, kommutátoros motorokat láttam, Graetz-hidas táplálással, puffer nélkül.
Ott az ábra szerint 325 V DC kapcsolódik a motorra (pufferelt táp). Pontosan milyen felépítésű motor ez?
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz Dr. Szilikát #93072 üzenetére
AC a motor, 230V 50Hz van ráírva, csak egy irányba forog.
-
tordaitibi
veterán
válasz [CS]Blade2 #93070 üzenetére
Akkor összejött , nagyszerű
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz aujjobba #93071 üzenetére
Kenyérsütő van AC aszinkron motoros, segédfáziskondival, annak is két megoldása. Egyik csak egyirányú, másik gép oda-vissza tud dagasztani. A motort triac kapcsolja, az irányváltást relé intézi.
A képen viszont DC-kommutátoros motor meghajtása szerepel, nem irányváltó konstrukcióban. A zöld bifiláris zavarszűrőn keresztül kap +/- tápot, ami a kommutációs szűrésre szolgál. Kék kondi motortest gondolom, szintén csak szűrő.
+ ágat direktben kapja a motor, negatív a MOSFET-en keresztül kapcsol GND-re, illetve van egy source-ellenállás is. Gate-kapcsolófeszültség kondival szűrt, azaz nincs PWM (kenyérsütőben nem is szokott lenni), csak be-ki kapcsol a motor.
Motorral párhuzamos dióda a szokásos induktív megszakítási impulzusok elnyomására.
Egyébként nem szervizelek ilyeneket, csak saját lomjaim alapján tapasztaltam ki, hogy mik vannak, illetve Youtube.
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
Ez egy kenyérsütő tápja, plusz ez kapcsolja a motort és a fűtést neki.
A POWER-től felfelé azt hiszem értem mi történik, szűrés, kondik, kapcsitáp IC, hozzá a kis “trafó”.
Hátul van a diódahíd azért nem látszik a képen.A kérdésem a zöld toroid lenne, két külön tekercse van, az egyik egy FET-re van kötve hátul, és a motor a vége.
Ez mit művel ott?[ Szerkesztve ]
-
[CS]Blade2
addikt
válasz tordaitibi #93069 üzenetére
Jó lett, működik. Kicsit nehezen fért vissza a házába, nem számoltak a gyártásnál az átalakításra.
-
tordaitibi
veterán
válasz [CS]Blade2 #93066 üzenetére
Az elkó negatívját kösd össze a negatív kimenettel.
Barna nyíl.
Ez ugyanaz mintha a tranyó két lábát kötnéd, azaz mintha kapcsolna éppen.
Csak egyszerűbb a nagy forrpontokon mint egy smd tranyó picike lábait drótozni.[ Szerkesztve ]
-
[CS]Blade2
addikt
válasz Dr. Szilikát #93067 üzenetére
Ebből egy kukkot nem értek, 1.0-ás hobby szintre le tudod fordítani?
Berajzoltam a maradékot:
Laikusként gondolom, hogy amit tordaitibi írt, a Q1-es miatt van a cucc alapállapotban kikapcsolt.
Nem a Q1-esnél kell a sárga lábat a feketéhez vagy a narancssárgát a feketéhez egy darab kis vezetékkel
Vagy az R10 citromsárgát a negatív kimenethezHa f.ság, akkor még nem értem.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz [CS]Blade2 #93066 üzenetére
Pozitívat kap direktben a kimenet, negatív a tranzisztor kollektorán keresztül megy GND-re (puffer negatív, illetve emitter).
Hogy a kollektort és emittert hol kötöd össze, az már mindegy.
Csak ne tévesszen meg, hogy a trafó szekundere vezet a dióda anódjára is, de utóbbit nem szabad kötni sehová.
[ Szerkesztve ]
-
[CS]Blade2
addikt
válasz [CS]Blade2 #93064 üzenetére
Valahogy így csipog a cucc:
-
daninet
veterán
válasz daninet #93057 üzenetére
Megoldottam
Meghajtottam a kis réz érintkezőket, hogy többet ne kaparjonak és kiszíneztem a legpuhább grafit ceruzámmal. Most fél óra csavarozáson van túl és hibátlan
Nemtom mennyire lesz tartós de egyelőre prímaMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
[CS]Blade2
addikt
válasz tordaitibi #93063 üzenetére
A R12 piros és kék négyszög-re adja a gombnyomásra a Urated=31V Uout=34V feszültséget -+, ez kellene, hogy gombnyomkodás nélkül ott legyen.
A kék és piros karika a lila kondi (100uF 35V) két lába. (Van ott még egy led, az csak 2 gombnyomásra világít, azzal jelzi, hogy a 6 óra on majd 18 óra off módon van.)
-
tordaitibi
veterán
válasz [CS]Blade2 #93058 üzenetére
Mérjél.
Szerintem úgy van ahogy leírom de ellenőrizd!!!
A piros-kék karika a +- akárhány V táp.
Ezt adja ki a piros-kék négyszögre.
Mérsz melyik van kinnt a csatlakozón, és a másikat áthidalod.
Véleményem hogy ezt teszi a Q1 tranzisztor is amikor jelet kap a késleltetőről, ami egy mikrokontroller.Az a baj, a képről nagyon rosszul látom hol merre mennek a nyákok, ha a kezembe lenne rögtön megmondanám.
A 230-as felét ne taperold, a másik oldal elválasztott, azt lehet fogdosni. A C9-ZD1-D3 oldalt.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz [CS]Blade2 #93060 üzenetére
azon a képen ahol a hátát fotóztad a jobb oldala a tápkör, bal oldal a vezérlés (ezért van az elválasztás a kettő között).
A d1 r3 környékén adja át valahol a tápot a vezérlésnek, esetleg még a c9 c10, d3 környékén is mérhetsz. Ha megvan a fix dc feszültséged akkor pedig áthidalhatod a + - kimenetre.Majd a többiek megmondják ez így miért gyullad majd ki, én így csinálnám
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
nagyúr
válasz [CS]Blade2 #93060 üzenetére
Szerintem egy 555 ic-vel lehetne emulálni a gombnyomást.
-
nagyúr
válasz [CS]Blade2 #93058 üzenetére
Ha benyomott gombbal csatlakoztatod, arra mit reagál?
-
[CS]Blade2
addikt
Lidl led-es fa: A cucc csatlakoztatva semmit nem csinál, 1 gombnyomásra bekapcsol, 2-re 6 órát megy 18-at áll, 3-ra kikapcsol. Én viszont konnektorról időzíteném, szóval fixen kellene a bekapcsolt állapot. Nem lehet ezt sehogy sem áthidalással megoldani, igaz?
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Ütvecsavarozó kapcsolója. A kis réz pöcök gyárilag rosszul volt meghajtva és az éles felével lekaparta ezt a fekete festéket ami az ellenállást okozza.
Szerintetek ezt lehet pótolni valamivel? Kicsit drága az új kapcsoló, úgyhogy ha lenne rá mód ezt a festéket pótolni lehet jobban járnék, "csak" ennyi a baja.
Nincs vesztenivalóm úgyhogy jöhetnek vadabb ötletek is[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
-
hzsolee
őstag
válasz Dr. Szilikát #93053 üzenetére
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
hzsolee
őstag
válasz aujjobba #93052 üzenetére
Igen az PIC16F886....
Azzal meg nem tudok mit kezdeni. A panel azon harmadán már kb mindent átnéztem. Más lehetőség nincs, biztos igazad van.
Nyilván ezt programozni kell, ahhoz meg végképp nem értek 😁😁😁
KöszönömA feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz hzsolee #93050 üzenetére
Mivel a relék a jelzett irányban kapják a +/- tápot, ha mindkettő egyformán áll, akkor nem megy a motor.
Kettő közül egyik meghúz, akkor forog, valamelyik irányba. A motor az M jelzésű pontokra csatlakozna (ami a relé közép- illetve mozgó érintkezője), csak ott még van közben egyéb is, ami így nem átlátható.
+/- az állóérintkezők. Ha valamelyik relé beégett vagy beragadt, úgy nem jó.
[ Szerkesztve ]
-
rednifegnar
senior tag
válasz Babetta-X #93044 üzenetére
ikea-ban van egy egesz jo, digitalis, nekem ketto olyan van, 2500 piz.
https://www.ikea.com/hu/hu/p/fantast-hushomero-idozito-digitalis-fekete-20103016/A camera does not make art, the artist makes art.
-
hzsolee
őstag
válasz Dr. Szilikát #93049 üzenetére
Az oké, de a panelen hogyan történik?
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz hzsolee #93048 üzenetére
Kefés DC-motornál van a polaritásváltás, az autók ablakemelőjéhez hasonló kapcsolással. Itt az állórész jellemzően permanens mágnes, bár ez nem lenne feltétel.
Kefés AC-motornál van az állórész (tekercs) és kommutátor (akár soros vagy párhuzamos kötésben), kettő közül egyiknek a kötési irányát kell megcserélni. Ilyenek vannak az automata mosógépek többségében, ami relével oldható meg.
De nem követtem le még a fotót, mert most másfelé is figyelnem kell, ezt csak előzetesként írtam.
[ Szerkesztve ]
-
hzsolee
őstag
Üdv!
Ismét egy kis segítséget kérnék.
Van egy masszírozó. Egyik motor csak egy irányba forog. A panelen balról az első 2 relé működteti ezt a funkciót. A relék húznak, viszont csak az egyik irányba ad ki feszültséget a motorra. Ezt a polaritás váltást hogyan csinálja?A környező diódák jók, meg van ott 3db SS8050 kiforrasztottam azok is. A zöld jelölés a motor kábel.
Mit érdemes megnézni még?
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz Babetta-X #93044 üzenetére
Milyen pontosság kell? Multiméterekhez is van/adnak hőmérőt.
Valaki céges ismerős? A legtöbb helyen van valami kalibrált is.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Babetta-X
senior tag
Sziasztok! Van bárkinek otthon egy 130 fokig mérő digitális hőmérője? Tudom aliexpress, csak a problémám az, hogy 1 hónap mire itt van, itthon csak húshámérők tudnak hasonlót, ha más nem az lesz, de gondoltam futok egy próbakört Vagy ha bárkinek van jobb ötlete ahol értelmes áron kapok ilyesmit ne tartsa magában
-
::Trunks::
senior tag
Sziasztok! Ennél jobb topikot erre nem találtam. Fogytán vannak a garázskapu nyitóink Aki jobban benne van, jó lehet ez az Alis távirányító az eredetihez? Nem lehet írni az eladónak valamiért, lehet a black friday miatt van kikapcsolva, nem tudom... Az eredeti nem kapható itthon, ahol kapható, ott sincs általában... Köszi.
[ Szerkesztve ]
::Trunks:: felhasználónak 26 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! /Régi rendszer szerint, plusz a mostani/
-
darvinya
titán
válasz Dr. Szilikát #93035 üzenetére
Köszönöm, de ezt most nem tudom beszerezni
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz darvinya #93032 üzenetére
B-7000, T-8000 és hasonló epoxy ragasztókat használnak javításkor a mobiltelefonok kijelzőinek rögzítésére is, savmentes. B-7000 rugalmasabbra szárad, ha jól emlékszem, T-8000 keményebb.
Létezik savmentes szilikongumi is, amit elektronikákhoz gyári készülékekben is használnak.
-
darvinya
titán
Üdv
Ti mivel vízhatlan tömítenétek ezüst -szén szalagkábelt és aljzatát, ami nem savas (pl: ecetes, stb), lúgos tömítő?
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
mokus1
addikt
válasz tordaitibi #93023 üzenetére
Mekkorát érdemes berakni? 7w-ot fogyaszt az egész.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Beni2360 #93017 üzenetére
Lehet cserélni csak a hibás darabot, a BMS-elektronika úgyis figyel és tiltani fog*, ha bármelyik cella 2,5 V alá esne vagy 4,25 V fölé töltődne.
Ilyen aszimmetriát az elhasználódott, nem egyforma belső ellenállású cellák okozhatnak.
*Vagy kellene, de láttam olyan fogyatékos modult, ami nem figyelt minden soros tagot, nagyvonalúan csak egyet és az egész tápot.
-
mokus1
addikt
Van egy elszivo ami nekünk kicsit hangos. Tudok esetleg elé rakni valami fordulatszám szabályzót? Az se lenne baj ha esetleg távolról vezérelhető ha kéne mégis a teljesítmény.
-
Dr. Szilikát
őstag
-
Beni2360
félisten
Sziasztok!
Kérdésem lenne, adott egy aksis fúró csavarozó gép aminek az 5 db-s 1,5A-s aksi a egy cella zatlazos lett. Van itthon ICR 18650 22F-s (SDI) bontott aksi, ezzel cserélhetem a pácban ezt egy zarlatos cellát? Vagy van bontott szintén ilyen zarlatos packból aksi ahol teljes pack csere volt. Válaszokat előre is köszönöm.Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
őstag
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Ha áramgenerátoros egy led tápja akkor is meg kell 5m-ként tápolni a ledszalagot?Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Gyula84
veterán
válasz MasterMark #93013 üzenetére
Esetleg ezekből [link]
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
MasterMark
titán
Üdv, jó minőségű 12 Volt pár Amperos tápot tudtok ajánlani? Honnan érdemes venni?
Switch Tax
-
r6man123
senior tag
Sziasztok!
Kb 10 méterről, "kültérről-kültérre" kellene kapcsolnom kettő lámpát. A kisházunkon "fizikai kapcsoló" van, viszont ezt a két lámpát jó lenne, ha tudnám a teraszról is kapcsolgatni.
Mivel lehetne egyszerűen megoldani? Egy sima seda kapcsolót néztem ki, ennek a "vevő részét" simán be lehet fabrikálni a "fizikai kapcsoló" mögé? -
veterán
Autós tolatókamera bekötéssel kapcsolatban lenne kérdésem.
Az alábbi ábra szerint összekötöttem, viszont csak akkor ad tiszta képet, ha a ventiket maxra állítom, illetve kapcsolok reflektort (tehát bekapcsolok néhány fogyasztót az autóban). Egyébként csak ilyen elmosódott képet ad, mint mikor az analóg adásos TV-ben nem elég jó a jel).
Ez mitől lehet? Mivel most egyedül vagyok, így csak beindítás nélkül tudtam lemérni a tolatólámpához érkező feszültséget, ami fogyasztók nélkül 11,5V, azokat bekapcsolva pedig 11,08V, tehát kevesebb.
Valami ötlet?
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/wifi_es_zigbee_okoseszkozok/hsz_1-50.html
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz zsolti_20 #93007 üzenetére
XB8886A csak az akkuvédő, ami az akku negatív sarkát szakítja meg, de csak "vészhelyzetben". Egyébként állandó vezetésben van a VM-GND pontok között és állandó tápot is kap (VDD). 3 μA áramfelvétele az akkunak semmiség.
A 6-os lábhoz a piros, fehér, fekete és az akkumulátor negatív van kötve.
IC 6-os lába csak a VDD, ez így nem érthető.
Szakadás vizsgálóval nézve, az 5-ös láb (GND) és a fehér vezetéket, akkumulátor pakk bekapcsol.
Ha jól értem, a multiméterrel a fehér vezetéket GND felé húzod, ekkor a DC-konverter bekapcsol és megjelenik az 5 V. Ezt megteheted egy ellenállással is.
-
zsolti_20
senior tag
válasz razorbenke92 #93005 üzenetére
Használat közben a szemüveg nem jelzi az akkupakk töltöttségét, csupán annyit jelez, hogy jelenleg töltőn van az eszköz, mintha simán power bankról, vagy hálózati adapterről tölteném.
Az akkupakk elektronikáján XB8886A chip található. A 6-os lábhoz a piros, fehér, fekete és az akkumulátor negatív van kötve. Szakadás vizsgálóval nézve, az 5-ös láb (GND) és a fehér vezetéket, akkumulátor pakk bekapcsol. Van rajta egy ellenörző gomb, amit megnyomva láthatom mennyi töltés maradt még az akksipakkban.
Létezik ehhez dokkoló is, ami az alsó pinek segítségével tölti az akkumulátor pakkot:
Ez egy két férőhelyes dokkoló látszanak rajta a pinek is, szóval az akkupakkok töltése nem csak type C-n keresztül történhet és az akkupakk alján lévő pinek használhatók az akkupakk töltésére és a szemüveg töltésére is, tehát IN és OUT:
Dr. Szilikát: Ha leszigetelem a CC-t akkor nem indul be a töltés, olyan mintha nem is csatlakoztattam volna az akkupakkot.
Hozzá szeretnék még tenni valamit, a szemüveg hátulján található egy csatlakozási pont, amiben valószínűleg van valamiféle elektronika. Nem tudtam szétszedni, mert annyira össze van pattintva hogy csak roncsolással tudnám felnyitni, de van egy olyan érzésem, hogy CC-nek ehhez van köze, mert a power bankomról tudom tölteni a szemüveget mindenféle gond nélkül, és ott nem kellene hogy legyen ez a CC dolog.
KÉP -
Dr. Szilikát
őstag
válasz zsolti_20 #93004 üzenetére
Lehet például kapcsolójel. Használaton kívül a DC-konvertert le kell állítani, hogy ne merítse az akkut.
Amikor leszigeteled a CC-t, mennyire áll be? Indítójel megoldása lehet olyan, hogy ellenálláson keresztül a CC-pontot 0V vagy pozitív irányba húzza (a saját tápja segítségével, mivel az 5 V kimenet akkor még nem él). De ez nem jelenti, hogy annyira is áll be.
Induljunk ki abból (ellenőrizheted is), hogy általában a GND, illetve USB fémrésze, az akku negatív sarka, kimenő negatív, egymással közösek (0 ohm), ez a 0 V potenciál.
Ehhez képest értelmezzük (ez a multiméter negatív / COM), hogy van mondjuk + 5 V, amit a DC-konverter állít elő az akkuból.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni egy akkumulátor pakkban lévő elektronika cseréjében.
Nemrég vásároltam egy fejpántot (headstrap) a VR szemüvegemhez. Hátulra egy akkumulátor helyezhető, ami tölti a VR szemüveget, így hosszabb játékidőt biztosít.
A problémám az, hogy a gyártó által kiadott akkumulátor pakk, az egyel régebbi generácós VR szemüveghez lett kitalálva és ha megpróbálom az újhoz csatlakoztatni, akkor az akkumulátor elektronikájából olyan búgó hangot, mintha nem tudná megfelelően tölteni a VR szemüveget.
Mint kiderült, az új szemüveg bizonyos körülmények között 9V-ot szeretne, de az akkumulátor elektronikája 5V-os tud maximum. A nagyobb felvétel miatt, olyan mintha rezonálni kezdene a tekercs. Akkor hallottam ilyen hangot, amikor valami nagyobb fogyasztású eszközt csatlakoztattam egy DC-DC konverterhez és csak búgott, de nem tudta ezt a fogyasztót ellátni megfelelően.
Szétbontottam ezt az akkumulátor pakkot, találtam benne 2x 18650-et. Nem is lenne semmi probléma, de nem tudom beazonosítani hogy mi lehet a fehér vezeték szerepe ami CC-vel van jelölve a képen.
Az alábbi feszültségeket mértem:
piroson - feketén 5.1V-ot mérek, a piros - fehéren 3.4-et, a fekete - fehéren pedig 1.6 v-ot
A tetején lévő type C-vel tudom tölteni magát az akkumulátor pakkot, az alsó pinek pedig a VR szemüveghez csatlakoznak. Ha letakarom a fehér csatlakozási pontját, akkor nem indul a VR szemüveg töltése.
Van valakinek ötlete, hogy milyen funkciója lehet a fehér vezetéknek?
Magát az elektronikát szeretném lecserélni egy power bank PCB-re ami támogatja az 5v, 9v töltést 3A mellett.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest