Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
-
Gézengúz
addikt
válasz razorbenke92 #85298 üzenetére
"Nem lesz olyan drága áram, ami mellett megérje ezt a körutat megcsinálnom minden este. Ha pedig mégis, akkor visszadugni nem fogok semmit."
Erre gondoltam, a kényelmet illetően.
Így okés? -
őstag
válasz Gézengúz #85296 üzenetére
Ha nem a megspórolt áram mennyiségét nézzük, hanem a kényelmet
Elég komoly IoT rendszerem van otthon, használom is ésszerű esetekben, mint például egy karácsonyi díszfény kapcsolása. (Ahol egyébként ugyancsak nem a fogyasztás, mint inkább a kényelem/igényesség játszik)De az, hogy a TV-t, konzolokat, telefontöltőket áramtalanítsam, és azért hogy kényelmes legyen, okoskonnektor is tegyek mögé, kicsit kreált problémára megoldás érzés.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
aujjobba
addikt
válasz razorbenke92 #85295 üzenetére
Utolso kommentem a temaban, tenyleg nem szeretnek rezsitopikot generalni itt, elnezest erte.
Szoval, atlagban havi 320-330 kWh a fogyasztasunk.
A felesegem itthon van, minden nap sut, foz, mos, telen szarit.
Nalam home-office, tehat napkozben folyamatosan megy a laptop.
Mindig van itthon gyerek (a legkisebb most kezdi az ovit ha vegre kiheveri a takonykort, talan a delelottok mostantol gyerekmentesek lesznek), ezaltal a TV sokat megy.De a lenyeg, hogy amikor egy hetre elutaztunk, semmit nem kapcsoltunk le (wifi, NAS, haztartasi gepek, semmit, minden standby) 80 kWh-val kevesebb lett abban a honapban a fogyasztas.
Ezt ha felszorzom a havi 4 hettel epp 320 kWh korul jon ki
Ergo ebbol kovetkeztetve nagyon marginalis lenne az a haszon, amit teljes lekapcsolasokkal el tudnek erni. -
Gézengúz
addikt
válasz razorbenke92 #85295 üzenetére
-
őstag
válasz aujjobba #85293 üzenetére
Ehhez a mindent-kíhúzunk témához pont az FB-n írtam egy hosszabb kommentet.
A lényeg az volt, hogy lehet éppen vele spórolni, de az ész nélkül kihúzgálás nem biztos, hogy megtérül.
Nyaralás előtt-után fotóztam a villanyórán. Levonva a különbözetből a kombi hűtő és a bojler specifikált fogyasztását (ami azért valljuk be, általában optimista közelítés) maradt 3kWh fogyasztás 1 hét alatt a stand-by eszközökre.
Ha otthon vagyunk, csak estére húznánk ki, ami kb a napok 1/3-a.
Tehát a kihúzgálással heti szinten 1kWh spórolást érhetnénk el.
Nem lesz olyan drága áram, ami mellett megérje ezt a körutat megcsinálnom minden este. Ha pedig mégis, akkor visszadugni nem fogok semmitMások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
aujjobba
addikt
válasz Gézengúz #85291 üzenetére
Aham, akkor van boven ertelme ezek szerint.
Nalunk semmit nem lehet aramtalanitani mert oten vagyunk (3 gyerek) es valaki mindig van itthon.
A mosogep szinte folyamatos uzem, a TV-t ha kikapcsolom 5 percen belul valamelyik visszakapcsolja, a laptop tapja megy folyton meg a router-ek es egy kis epitett NAS a garazsban.
A tobbi meg a szokasos huto, mikro, suto, ezeket se kapcsolhatom ki napkozben, plusz ha ki is kapcsolnam mondjuk ejszakara akkor meg az idokijelzes nullazodik rajtuk, az oriasi firstworld problema. -
Gézengúz
addikt
válasz tordaitibi #85286 üzenetére
Egyébként az 1-2W alatt fogyasztó dolgokkal én sem foglalkozok. Viszont a mosógép is 5-7W körül fogyaszt kikapcsolva az is egy billenő kapcsolós konnektorban van.
-
Gézengúz
addikt
válasz aujjobba #85288 üzenetére
A wifis konnektor fogyasztása nagyon alacsony lehet, mert többet egymásba dugva sem tudtam az elsőn fogyasztást kimutatni. 1W körül saccolom max. darabját.
A pc táp, 6-8W körül van, tv szintén 6-7W körül, a Magnat mélynyomó kifejezetten rossz a 8W körüli értékével. A Yamaha erősítő viszont kifejezetten jó a 0.5W-jával.
Ja, mindez egy wifis konnektoron van és nem külön-külön.
Viszont a wifi konnektor után van egy 6-os elosztó, külön kapcsolható aljzatokkal.
A lényeg, hogy nemcsak ez miatt jó, a wifis konnektor, hanem kifejezetten a pc miatt. Mivel biosban úgy van beállítva, hogy a táp ha áramot kap akkor induljon a gép. Így bárhonnan bekapcsolhatom és egy automatikusan induló teamwiever-rel bármikor bárhonnan elérhetem. -
aujjobba
addikt
válasz tordaitibi #85289 üzenetére
Megvan, Ecopityu mondotta volt: [link]
'amikor indul a tapja es valami nem ugy indul el ahogy kene, akkor abbol nagy csatt van es aztan kart is okozunk vele' - mondjuk nem egy szofisztikalt magyarazat
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz Gézengúz #85285 üzenetére
Rendben.
Egyebkent azt lehet tudni hogyan viszonyul a folyton wifi-n logo okoskonnektor fogyasztasa az altala kikapcsolgatott eszkozok keszenleti fogyasztasahoz?
tordaitibi:
Okes elfogadom. Nem tudom honnan hallottam, hogy tobbet artok a lekapcsolassal mint hasznalok, bar tuti nem a szomszed Marineni meselte, inkabb Ecopityu mondhatta valamelyik videoban, de nem eskuszom meg ra, tenyleg nem emlekszem.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz aujjobba #85284 üzenetére
Gézengúz jár közel az igazsághoz, amikor régebben vasházas szörnyeteg PC-im voltak én is lekapcsoltam a hosszabbítóval és 10-en évek alatt semmi bajuk sem lett.
Akkor persze úgy tűnik mikor épp bekapcsolod és elszáll a táp hogy naugye, a bekapcsolás ölte meg mert 15 éve működik de ez nem igaz.
Ha egy smps táp elindul, akkor üzemelni fog akkor is ha pufferek már a kiszáradástól a halálukon vannak és nem kap nagy terhelést a táp. Így elketyeg.
De ha ez van és ki majd bekapcsolod, nem fog tudni elindulni, pláne terhelve és ilyenkor esélyes a primer kapcsolótranzisztor, fet halála is.
A user ezt természetesen a bekapcsolgatásnak tulajdonítja pedig az a táp már amúgy is halott. -
tordaitibi
veterán
válasz DonThomasino #85283 üzenetére
Nálam változó hogy mit áramtalanítok és mit nem.
Van olyan telefontöltőm amit 5 éve nem húztam ki az ágy mögötti konnektorból, 0,1W alatti a készenléti fogyasztása. de a ledszalagos díszvilágításomnak egy 500W PC tápja van, azt áramtalanítom ha nem használjuk.
És kikapcsolom hosszabbítós kapcsolóval a mikrohullámú sütőmet is csak ha használjuk akkor megy mert az egy bár kitűnő mikro de 26 éves és 12W a standby.
Telefontöltők jellemzően nulla, hasonlóak a modernebb tápok is, terhelés nélkül burst módban üzemelnek azaz pár másodpercenként bekapcsol majd kikapcsol.
Ezek azok amiknek 0,2-0,3W körüli a standby fogyasztásuk, szerény véleményem hogy ezeket teljesen felesleges kihúzkodni. A mini pc-met se áramtalanítom, értelmetlen, 0,5W alatti a készenlétije, évente ez 100Ft.
És ami meg kell azt sem lehet áramtalanítani, pontosabban nem érdemes.
Egy távirányítós TV értelmét veszti így, hasonlóan egy kert vagy garázskapu nyitóhoz vagy a szobai kivetítős órámat se huzgálom ki mert pont a lényegét veszítené el.
Szelektálni kell és nem ész nélkül mindent kihuzigálni.
Azt 100%-ra biztosan állítom hogy nálad nem az egyszem glimmlámpa miatt fogod túllépni a rezsicsökkentett 210kWh-át.
Én havi 110-120kWh-t fogyasztok.
3 éve költözött el a fiam, ő keményvonalas játékos, mióta elköltözött 10000 forint helyett 4000 a villanyszámlám, az a PC egy atomerőmű volt 1kilowattos táppal és ez pregnánsan meglátszik a fogyasztáson. -
aujjobba
addikt
válasz DonThomasino #85283 üzenetére
Úgy tudom a modern kapcsolóüzemű tappal hajtott eszközök (manapság kb. minden, tv, töltő, stb) készenléti fogyasztása minimális, ellenben ha folyton ki/be kapcsolod alóla az áramot (vagy kihúzod/bedugod) az képes hamar hazavágni.
-
DonThomasino
veterán
válasz tordaitibi #85282 üzenetére
Hallottam egy ismerőstől, hogy pl. ha elmegy otthonról mindent lekapcsol.
Én nem szoktam, főleg hogy a legtöbb nehezen elérhető helyen van.
Elgondolkoztam rajta, de sok értelmét nem látom.
A töltők terhelés nélkül Kb. ugyanilyen kis fogyasztás?[ Szerkesztve ]
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
tordaitibi
veterán
válasz DonThomasino #85280 üzenetére
Nullát.
Mezei villanyóra nem, a mostani digitális talán méri.
Valahol a 0,05-1mA tartományban van az áramfelvétele, 0,1W körül. -
tordaitibi
veterán
válasz MasterMark #85278 üzenetére
Katalógus szerint 4kV 100Mohm a szigetelési értéke.
Melóhelyemen több darab ilyet és a 3fázisú nagytesóját szerelem fel földelt hűtőbordára. 5 év alatt még nem ütött át egyik sem ennek ellenére nem tudok konkrét tanácsot adni hogy egy kettős szigetelésű berendezés fémdobozára felszerelhető-e.
Földeltre igen.
Perszte hogy elég a meghajtás. -
DonThomasino
veterán
Egy kapcsolós hosszabítóban található glimlámpa kb mennyit fogyaszt?
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
tordaitibi
veterán
válasz gordonfreemN #85277 üzenetére
Akkor kell ha felvezetovel kapcsoltatod.
Sima kontaktusnal elhagyhato a dioda. -
MasterMark
titán
Gyors kérdés, mert még hozzá tudnám adni a rendeléshez ha valamit elfelejtettem:
Szilárd test relével csinálok egy végfokba bekapcsoláshoz triggert. Rendeltem egy jack aljzatot, a szilárd test relét, meg két vékony kábelt a jack meg a relé vezérlését összekötni. Kell még valami ide amire nem gondoltam? A nagyfeszültségű részhez valószínűleg van itthon kábelem.
Ugye elég csak a fázisra egy ilyen relé és kész?
800 Wattot ír a végfokra, az ilyen 3-4 amper, plusz hűtőbordát csak 5 ampertől ír szóval elméletileg nem kell. Viszont valamelyik fém részre csavarozom majd úgyis, az valamennyire hűteni fogja ha minden igaz. (Érintésvédelmileg kell valamire figyelni itt, hogy hova teszem?)
Köszi.
szerk.: Ja igen, a trigger az 12 Volt max. 100 mA, az elég a reléhez így magában is, ugye?
Specifikáció szerint a relé 4-32 VDC, trigger current: 12.0 mA max.[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
gordonfreemN
addikt
Sziasztok!
A relé behúzótekercsre mikor kell diódát applikálni? Van olyan eset amikor ez elhagyható?
¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
-
mzso
veterán
Végül előkapartam az említett régi PIR fényforrást:
Volt kéznél egy 10 ohm 5W-os ellenállásom (bár mint kiderült túlzás.) úgyhogy kettőből az egyik pár helyére beforrasztottam, a másik pár meg át lett hidalva. 2,85V-ot mértem rajtam, úgyhogy vagyis olan 280mA. Úgyhogy nem hinném, hogy növekszik az áram. Viszont a villódzás megszűnt, úgy néz ki most már jut elég terhelés az áramkörnek.
[ Szerkesztve ]
-
szente
addikt
Köszi a válaszokat!
A procihibát és egyéb nagyobb károkat a gyári szakszervíz sem tudja javitani, vagy csak olyan áron ami már nem éri meg?
-
Dr. Szilikát
őstag
-
szente
addikt
Sziasztok!.
Mi a véleményetek? Egy modern, fejlett háimozi erősítő lehet gazdasági totálkáros attól, ha nem kapcsol be? Érdemes lehet ilyet venni, majd megjavíttatni?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz daninet #85262 üzenetére
Szimmetrikus (differenciális) bemenetű végfokot érdemes használni ilyenkor. Ha a BT-modul kimenete is szimmetrikus, akkor csak össze kell kötni, ehhez hasonlóan (le kell görgetni a rajzokhoz):
Ha a kimenet aszimmetrikus, akkor a noninvert bemeneteket közösítve, azt a modul kimeneti GND-pontjára kell elvezetni, így az erősítő azt kezeli viszonyítási pontként, zölddel jelöltem:
-
daninet
veterán
válasz tordaitibi #85263 üzenetére
USB-s 5V-os. Van benne egy LM2596 amivel 12-ből 5V-ot csinálok.
Igazából nem mértem mennyit vesz fel, de igen akár elképzelhető hogy belefér.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz tordaitibi #85261 üzenetére
igen, külön tápolva megszűnik.
Van valami zajszűrőm amit aliexpressen vettem, két jack megy bele, gyanítom két trafó van benne. Viszont mikor ilyen bt hangszóró építős vedeókat néztem mindenki a b1212S-2W izolálót használta erre a célra és nem a hangkimenetet szűrte, azért gondoltam.
Szóval vannak opcióim próbálgatni.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
tordaitibi
veterán
válasz daninet #85256 üzenetére
Zaj miatt?
Ha az az igazán sutyorgós zajos csoda BT egység akkor annak ez a saját zaja sajnos. Semmilyen elválasztás nem szedi ki.
Viszont ha külön tápolva a modult meg a végfokot, megszűnik a zaj akkor tégy próbát egy hangfrekis elválasztó trafóval. Autó hifi boltokban is kapható.
Én amikor építgettem a hordozható pc-imet, csak így tudtam lecsendesítetni, semmilyen más módszerrel nem tudtam kiszedni a digitális zajokat. 10 -15 féle földelési topológiát kipróbáltam , mindenféle hidegítési, szerelési módszerrel kombinálva, nulla eredménnyel.
Hallottam a hangszóróból még azt is mikor az egeret mozgattam. -
daninet
veterán
Sziasztok! Nézegetem a B1212-2W dc dc izolátor adatlapját és az a 83mA kimeneti áramerősség nem tűnik acélosnak. BT hangszóróban akarom izolálni a bt modult. Bár esélyes, hogy beleférne a 83mA-be de határeset.Viszont nagyon sokan ezt használják amikor hangszóró építős videókat nézek. A kérdésem az, hogy ez a 83mA ténylegesen a max áramerősség vagy ez valami más karakterisztikus értékre utal? Van erősebb alternatíva? Legalább 200mA körül
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
aujjobba
addikt
válasz ekkold #85254 üzenetére
Megnéztem a tranzisztorokat a multiméter tesztelő funkciójával, és kiderült hogy a push-pull totem NPN tagja hibás, 1-es hFE értéket mért a műszer.
Kicseréltem egy másikra, csodák csodája a FET nyitás 70ns lett és max terhelésen 37 Celsius marad, hűtés nélkül.A tervezési / elrendezési tippeket köszönöm, utánanézek majd jobban.
[ Szerkesztve ]
-
ekkold
Topikgazda
válasz aujjobba #85251 üzenetére
Néha az is probléma lehet, ha túl gyors a FET. Minél nagyobb a kapcsolási sebesség annál többet számítanak az összekötő huzalok vagy vezetősávok, mert ezeknek az induktivitása a FET kapacitásaival különféle rezonanciákat kelthet - ami fura anomáliákhoz vezethet.
Ráadásul a Te áramkörödben nagyon hosszú összekötések vannak, és az elrendezés is elég messze van az optimálistól. Kapcsolóüzemű, vagy nagyfrekvenciás áramköröknél vannak olyan tervezési szempontok, amit ha figyelmen kívül hagysz akkor nem fog jól működni az áramkör, hiába felel meg az alkatrészek összekötése, a kapcsolási rajznak.
Már azzal csökkenteni lehet az ebből eredő hibákat, ha az áramkör fizikai méreteit drasztikusan lecsökkented, mert a benne levő összekötések induktivitása arányos az adott vezetősáv által bekerített területtel (és pesze a sáv hosszával, és még néhány dologgal).
A terhelés nélküli melegedésnek valami "műhiba" lehet az oka, jó eséllyel egyszerűen benéztél valamit - mert a melegedéshez energia kell, ahhoz meg áramnak kell folynia a FET-en...Amúgy az IRF510 egy régi típus, de amúgy egész jó FET (csak nem feltétlenül arra optimális amire te akarod használni.) Pl. építettem már belőle (megrendelésre) 20...30MHz között működő teljesítmény oszcillátort aminek kb 500V-ot kellett tudnia a kimenetén. A frekvenciát egy forgókondival lehetett állítani.
A két kimenő ponton egy-egy kicsi glimmlámpa van aminek a két lába egy pontra csatlakozik, de az 500V nagyfrekvencia miatt így is világít...[ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
abdulka1
őstag
válasz rednifegnar #85252 üzenetére
Igen Samsung, de került egy másik tyúkbél, egyébként meg 180Km-re vagy, de azért köszönöm.
Köszönöm a tanácsokat is!
Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
aujjobba
addikt
válasz tordaitibi #85248 üzenetére
Holnap kipróbálom.
Közben a 3.3V -> 12V váltót kidobtam kompletten (a 2n2222 a legelején meg utána a feszosztóval beállított PNP-t).
Helyettük bement egy BS170 N-FET, közvetlen a mikrokontrollerrel hajtva, a drain-ben 1k ellenállás, azalól megy ki a totem közös bázisaira.
Így az IRF510 nyitása 500-1000ns, de működés közben szoba hőmérsékletű marad.
Eddig én azt gondoltam a minél gyorsabb nyitás fontos, mert ha lassú több a disszipáció.
Az irf510 a doksi szerint egyébként 16ns alatt képes nyitni. -
Dr. Szilikát
őstag
-
abdulka1
őstag
válasz tordaitibi #85246 üzenetére
Szia!
Sajna nincs másik.
Ennyi használhatónak tűnő infót találtam a Samsung 30 pines csatlakozó bekötéséről, de sajna nekem ez sem egyértelmű.
Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
törölt tag
válasz abdulka1 #85245 üzenetére
Dugd a tabletbe a jó végét, és multival ki tudod sípolni a minusz vezetéket, pl sd kartya foglalat vagy jack aljzat fém része is minuszon van. Ha a minusz megvan ahhoz mérni kell a másik hármat a multi diódavizsgáló állásában, ahol a 2 mért érték egyforma az az adat+/- a harmadik ami vagy nagyobb vagy kisebb értéket mutat ehhez a kettőhöz képest lesz a pozitív.
@aujjobba: Akkor passz.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz abdulka1 #85245 üzenetére
Elsőre piros+ kék-
a másik kettőt ad-hoc alapon, azok lesznek az usb data pinek, felcserélésük sem okoz meghibásodást, csak nem lesz kommunikáció. ha nem kommunikál PC-vel akkor megfordítani.
De ez csak találgatás, nulla garanciával.
Kéne ugyanilyen kábel és azon már lehetne mérni. Csakis az a biztos. -
aujjobba
addikt
válasz #32277248 #85243 üzenetére
Ráadásul meghajtó IC-vel hajtva 9V-os elemről sem volt semmi probléma.
Fontos különbség, hogy az IC-n külön volt szeparálva a logikai GND a power GND-től, most meg közös mindenkinek a test.
Legutóbbi próbálkozás: 10V a tapegysegrol a gate meghajtásra, ugyanez egy 5.1V Zener-ről bias-elt NPN-re ami a mikrokontrollert hajtja, a motor a hozzávaló 6.4V akkuról, mindenkinek a test közös. -
törölt tag
válasz tordaitibi #85242 üzenetére
Legyen igazad, de pl. az irf510 amúgy sem acélos rdson értéke 3x nagyobb 9 voltos tápfesznél, ami így nem kevesebb mint 1.5 ohm... ha jól emlékszem dc motor a terhelés, ami azért kéri az áramot, szóval van bőven fesz. esés a feten ami termeli a hőt. De persze a terhelés nélküli melegedésre ez nem ad magyarázatot.
-
tordaitibi
veterán
válasz #32277248 #85241 üzenetére
Asszem 12 volt de ez így ennyire sarkosan nem igaz.
Nemrég nézgettem othon pár N power fetet.
5A áram volt beállítva 12V mellett.
Gate,
1-1,2voltnál már nyitogattak, fettől függően 2,7-3,2voltnál kialakul a csatornaellenállás 95-98%-a.
Gate felemelve 15 voltra, nagyon minimális volt az áram emelkedése.
Kihegyezett esetben persze számít de 0,6 ampert kapcsolgatva nem sokat számít hogy 8 vagy 15V gatae meghajtás van. -
aujjobba
addikt
válasz tordaitibi #85239 üzenetére
Igy van, es en sem ertem.
Most kiprobaltam ujra, terheles nelkul lassan felkuszott 52 fokig, drain-source kozott ilyen kilengeseket mutat a szkop:szerk.:
Kiprobaltam egy masik IRF510-zel, es egy mezei BS170-nel is, azok is melegszenek.[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz tordaitibi #85235 üzenetére
Igy elsore a BUZ11 Rds(on) erteke 0.04 Ohm, ugyanez az IRF510 eseten 0.5 Ohm, tizszer annyi.
-
tordaitibi
veterán
válasz aujjobba #85234 üzenetére
Nem követtem végig, annyit tudok ehhez a fetmeghajtáshoz hozátenni hogy 555 PWM meghajtással tucatnyi led dimmert építettem, mezei BUZ11 kapcsolgat 50-60W ledsorokat és jéghideg pedig az nem 0,6 hanem 4-5A. És semmi extra fetdriver csak az IC kimenete.
Nem tudom nálad mi a bibi. -
aujjobba
addikt
válasz ekkold #85233 üzenetére
Megpróbálom összébb rámolni a komponenseket, sajnos próbapanelen ez eléggé kihívásos.
A 100nF-os kondit kipróbálom ahogy írod.
Egyébként közben tettem egy diódát a gate ellenállással párhuzamosan, a kikapcsolást gyorsítani, és egy 0.1 mikro kerámiát a totem tranzisztorok kollektorai közé, plusz egy régi LED körtéből bontott alu lapot a FET hátára kötöttem.
Most 70ns körüli a bekapcsolás és 50 Celsius a FET max.
Áramot próbálok majd mérni, a Schottky-n nem folyhat semmi a motor nélkül, mert a motorra van ráforrasztva. -
ekkold
Topikgazda
válasz aujjobba #85229 üzenetére
Az a probléma, hogy nagyon hosszúak az összekötések, sok kHz-en ez már komoly probléma. A FET-nek a diódának, és az 1000uF kondinak egy kupacban kellene lennie, a lehető legrövidebb összekötéssel. Az 1000uF-ra párhuzamosan kellene egy 100nF-os kondi is mert nagyobb frekvencián az elkó már nem elég kicsi impedanciájú.
Ha motor nélkül is melegszik a FET, akkor valamerre mégiscsak folyik áram. Azt kellene megtalálni, hogy merre. Esetleg a schottky diódán? Az nem melegszik? Bár akkora visszáramtól ami felmelegíti a FET-et, valószínűleg előbb-utóbb kinyiffanna.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #85231 üzenetére
Ezt a részét nem is tudtam, nekem szerencsém volt, csere után elenyésző volt a különbség a mért értékekben.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #32277248 #85230 üzenetére
Plusz, beépítés után még trimmelhetik is, amikor csípőfogós beharapásokat látni rajta. A csökkenő keresztmetszetnél némileg nő az ellenállás, így pontosítják.
De erre már nincs szükség a korszerűbb processzorral szerelt műszereknél, ami EEPROM-ban tárolja a korrekciós értékeket és számítógéppel kalibrálják gyárilag. Trimmert ezekben már nem látunk egyáltalán.
Viszont, aki nem tudja szoftveresen belőni, esetleg kénytelen mégis a söntön "reszelni".
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz ekkold #85226 üzenetére
- 0.6A körül
- dióda van, Schottky
- tettem időközben 1000uf kondit a motor pozitív tápkábelének csatlakozási pontja és GND közé, ettől kisimult a gate-en levő négyszögjel felső egyenese.
A motoron van három kis SMD kondi és egy-egy induktívitás (kis PCB-n).A hidegítő kondit egyelőre nem tudom micsoda.
Érdekesség: tegnap a laptopom nem volt az asztalon, így sokkal ‘szebb’ jelalakokat kaptam, és a risetime is lement 70ns körülire.
A FET viszont így is forró. Nincs itthon hűtőborda, de egy alu lapot a határa szorítva lement 60 Celsius körülre, szabadon 80-90. -
ekkold
Topikgazda
válasz aujjobba #85194 üzenetére
- Mennyi a DC motor legnagyobb áramigénye ?
- Diódát építettél be a motorral párhuzamosan? (anélkül nem csoda ha meg akar sülni a FET)
- Sem a gate meghajtó, sem a motor tápfeszültségén nem látok kondenzátort. A valóságban ugye vannak "hidegítő" kondenzátorok az áramkörben? (anélkül sose lesz jó)http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
Dr. Szilikát
őstag
Jó esetben a biztosíték megvédi, ha nincs nagyobbra kicserélve az előírtnál és nem a konnektorba dugjuk lehetőleg. 12 V nem lenne vészes, ilyen szempontból.
Aneng 8002 és hasonlóknál külön biztosított a 10 A és 600 mA ág.
Próba kedvéért betehetsz 1 ohm körüli vagy kisebb ellenállást, amivel túl érzékeny lesz, de már tudod tesztelni, kisebb árammal, hogy funkcionál-e. Utána ráérsz pontosítani, ha van értelme.
De a forgókapcsolót is szét kell szedni ellenőrzésre, belül szokásuk kiégni.
-
törölt tag
Változó, valamelyike 4 menet valamelyikre 8, trafófüggő mérni kell a nyugalmi aramfelvételt és abból kiderül minden. Ha nem csökken hanem nő akkor a másik irányba kell tekerni, és lehetőleg a primer fölé. Még annyi h ezzel valamelyest csökken a trafóból kivehető teljesítmény, de cserébe nem ég le. Valamit valamiért.
[ Szerkesztve ]
-
Géjza
őstag
Sziasztok,
Van egy régebbi (lehet már vagy 15 éves) maxwell MX25 multim. Tegnap (én hülye) feszültséget akartam mérni autóakksin, de előtte nyugalmi áramfelvételt mértem vele, viszont feszmérés előtt nem dugtam át a piros mérőt A-ból V/Ohm-ba, így a sönt elszállt benne (meg a biztosíték is)... Kérdés, hogy ezeken kívül magával ránthatott-e még valamit (más alkatrészen nem láttam égésnyomot, a sönt elszakadt, elégett benne). Jelenleg az amper mérésen kívül minden működik a multin, dehát csak kellene áramot is mérnem vele. Kérdés, hogy javítható-e avagy csere. Valakinek van ilyen jellegű tapasztalata, hogy ez a hiba javítható-e?
Illetve ha csere, akkor milyen multit érdemes venni, amiben mondjuk van védelem az ilyen user error-ok ellen és nem döglik meg a multinak egy része, mert figyelmetlen volt a gazdi (hobbi felhasználásra kellene).
Köszi!
-
törölt tag
Van egy végtelenül "primitív" megoldás, én csak primertoldásnak neveztem el, fogod és szigetelt vezetéket tekersz a trafó köré és azon keresztül küldöd be a hálózati feszt. Sok lassú halálra ítélt 220V-ra méretezett berendezés lett így átalakítva, és köszönik jól vannak.
-
válasz gordonfreemN #85208 üzenetére
Gyá Mindig macera kitúrnom
@Pötyi : "háromkolbászos"
Mutogatni való hater díszpinty
-
gordonfreemN
addikt
válasz gordonfreemN #85210 üzenetére
Ja erre még rájön szorzónak a cosφ...
Mert csak mértem, de visszamentem a műhelybe, mert akkor is sok és nem akartam elhinni. 240VAC és 20mA üresben. Az derekas eredmény egy 3,5VA-es traffótól.[ Szerkesztve ]
-
gordonfreemN
addikt
Egy kérdés még a készenléti tápellátó áramkörhöz:
kis 3,5VA transzformátorom lehetséges, hogy üresben 5W-ot zabál?
A kosárba már betettem egy DC-DC-t készültem erre az esetre...[ Szerkesztve ]
-
Pötyi
őstag
válasz gordonfreemN #85208 üzenetére
Az "IEC C5" dugót viccesen Miki egérnek is hívja a köznyelv, mert a kontúrja úgy néz ki, mint a rajzfilmfigura feje a fülekkel...
QNX is cool!
-
válasz Dr. Szilikát #85206 üzenetére
Kapacitás a lényeg, nem a külméret
Mutogatni való hater díszpinty
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz gordonfreemN #85204 üzenetére
Kettős szigetelésűnél is hasonló, csak ott hiányzik a védővezető, nincs mit testelni és azok kisebb teljesítményűek. A fotózott készülék 120 W-os.
90 W-os LG TV még szintén földeléses, de lejjebb már jellemzőbb a kettős szigetelésű konstrukció (kivételek lehetnek). Csatlakozónál zsugorcsővel megoldják.
#85203 hcl
Próbáltam a lámpa eredeti halogénizzóját, de gyenge és meleg "izzós" fénye volt, 14500 akkut 20-30 perc alatt leszívta.
-
törölt tag
válasz gordonfreemN #85204 üzenetére
Létezik IEC csatiból földelés nélküli verzió, a régi xbox360 tápok is azt használták, IEC-C18 a típusa, sőt ebből van burkolattal ellátott aljzat is, amiből csak a két vezeték jön ki.
-
gordonfreemN
addikt
válasz Dr. Szilikát #85201 üzenetére
Ezer köszi!
Aha, hát így láthatóan ez kívül esik a kérdéskörön, mert földelve van, azaz nem kettős szigetelés elvét alkalmazza.
Nem tudom, egyáltalán létezik-e olyan megoldás, amikor IEC földelhető aljzatot kettő szigetelés elvén alkalmaznak, de csak az elméleti sík miatt érdekelt, csak lehet ezzel félrevezettelek (mert már miért akarnék kettős szigetelést kialalkítani egy földelhető aljazattal?).Mindenesetre
Egyébként a képen jelölt helyeken nem tudtam elképzleni, hogyan lehet biztosítani a kettős szigetelést.
[ Szerkesztve ]
-
válasz tordaitibi #85192 üzenetére
Aztán jött a konkrét lámpatest, és kiderült, hogy mi fér bele : igen, a 3,5V-os kis izzó, az
Van egy halogén itthon, valamit megpróbálok abbólMutogatni való hater díszpinty
-
baly81
aktív tag
válasz Dr. Szilikát #85176 üzenetére
Köszi!
Ne mássz fára, ha nem tudsz úszni, mert elüt a villamos!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz gordonfreemN #85186 üzenetére
Elvileg a légtávolság is egy szigetelés, a műanyaglap egy másik, de az alábbi Samsung TV tápja alatt még műanyag lap sincs. Néhány kis műanyag talp van a panel alján, ami a behajlás ellen véd, de ha beesne egy csavar például, az ellen nem véd.
A szigetelőlap (amikor van), semmi különös, néha fekete, néha átlátszó vagy egyéb, vékonyabb vagy vastagabb. Hőre olvadó vagy kevésbé olvadó. Elvileg egy ételszállító doboz műanyag lapja is megfelel. Viszont lángra nem gyulladó anyagokat kell használni.
Nem túl igényes, hogy bemozdult a kezem és homályos lett a kép, de nem tudtam most rendesen kitámasztani.
A fekete csomó egy ferrithenger, amin a párhuzamos vezeték egy menetben át van fűzve és zsugorcsővel burkolva. A panelra menő zöld vezeték (lehúzható hüvely) az alatta lévő csavarnál is közvetlenül testelődik a fémvázhoz.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest