- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Haladó szintű hálózati témák topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Magnat
veterán
Hi,
elméleti szintű kérdés következik
Adott egy bérelt hálózat amin a policy szerint végpontonként 1 mac address jelenhet meg egy időben és csak a bérbeadó aktív hálózati eszközei használhatóak (tehát routert sem lehet a végpontra tenni úgy, h az kiderüljön). Viszont a leleményes bérbevevő takarékossági okokból úgy dönt, h egy végpontra ráakaszt egy soho routert amin keresztül NATolva több gépet is tudna használni egy végponton (tekintsünk el most attól a kényelmetlenségtől, h a NAT miatt ezek az eszközök korlátozottan férnek hozzá a hálózat többi eleméhez). A probléma az, h ebben a kis mesében a bérbeadó rendszere automatikusan letiltotta a végpontot amin a router van, mivel az a wan portján Spanning Tree Protocol üzeneteket küldözget, ami viszont nem tolerált a bérbeadó eszközei által (nyilván azért mert nem lehetne semmi aktív hálózati eszköz végponton, ami SPT nyelven vauzgat bele a hálózatba)
A kérdés tehát az: hogy lehetne kideríteni, milyen soho router mentes attól, h SPT-ül belepofázzon olyanba amibe nem illene neki, illetve hogy lehetne kikapcsolni? Én egy Asus WL-520GC-t vizsgáltam, ami elméletileg ilyet csinál(na), de semmiféle opciót nem találtam a menüjében erre vonatkozólag.[ Szerkesztve ]
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
Magnat
veterán
Ok, csak azért kérdezem, mert azt írta, h eredetileg a két router ip-je 192.168.1.1 és 192.168.0.1 voltak, így ha mind a mind a kettőt eléri egy gépről, akkor valszeg a maszkja 255.255.0.0, viszont jellemzően a soho routerek inkább 255.255.255.0 maszkot osztanak dhcp-n defaultban, szóval arra gondoltam, h esetleg vmelyik gépen kézzel van kiosztva valami és talán nem egyforma a maszk az összes gépen. Ez persze még mindig nem kellene h problémát okozzon, de el tudom képzelni, h vmi régi alkalmazásnál mégis okoz (merthogy mint megtudtuk, ip szintem minden okénak tűnik, ping meg ide-oda, tehát vmi misztikusabb hiba lesz).
-
Magnat
veterán
válasz davidcsaba93 #3195 üzenetére
Hi,
a 3 gép subnete egyforma, nincs vmi átlapolás bennük v ilyesmi?
-
Sytex
tag
válasz davidcsaba93 #3195 üzenetére
A lenti írásodból kibogozva: Állits a gépednek egy 192.168.1.100-as IPt 255.255.255.0-s netmaskal. Ekkor el fogod érni a 192.168.1.1 címen. Ha nem akkor resetgomb nyomvatart sokáig.
- Kártyával lehet fizetni? - Persze. - Egy ászból és királyból tud visszaadni?
-
szunyog199
tag
Sziasztok!
Van egy Cisco 1310-es típusú AP. Erre szeretnék IOS-t és konfigot másolni TFTP-ről. Az APnek van egy Ethernet portja és egy console portja. Az Etherneten próbáltam az adatot átvinni, sikertelenül. A sima ethernetre állítottam be címet:
interface fa0
ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
no shutdownA számítógépre pedig 192.168.1.2 255.255.255.0 címet. Na már most ezzel a módszerrel nem látta egymást a két eszköz pedig egy hálózatba vannak.(pingelni se lehetett) Nemrég utána néztem neten és látom, hogy az interfacenek nem az ethernetet használják, hanem BVI0 típusú interfacet.
Olyan kérdésem lenne, hogy mi a kettő között a különbség?
Aztán a tutorialba olyat is láttam, hogy az IOS frissítés nem a megszokott copy paranccsal működik hanem ezzel:
archive download-sw /overwrite /reload tftp://location/image-name
Kérdésem még az lenne, hogy egy sima konfig átmásolás a copy paranccsal működne?
-
bugizozi
őstag
válasz davidcsaba93 #3192 üzenetére
Esetleg ha még van kedved, megpróbálhatod a "második routert" betenni az első helyére, és úgy kipróbálni. Elég érdekes hogy nem műxik
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
garga01
őstag
Attól, hogy a 2. routeron nincs bekapcsolva a dhcp, el lehet sőt el kell,hogy tudja érni a webes felületét. Nálam van 3 router, ebből 1 oszt címeket, a másik kettő pedig csak swtichként megy, és mindegyik webes felületét elérem bárhonnan. Sőt, van egy kültéri wifi ap-m is, annak is el lehet érni,pedig azon sincs dhcp. (minden eszköz egy hálózathoz csatlakozik)
Nincs support privátban! Írj a megfelelő topikba!
-
bugizozi
őstag
válasz davidcsaba93 #3188 üzenetére
Ezekután biztosat nem tudok neked mondani Lehet az első routerrel van valami gikszer, ha a második nem műxik jol switchként... bár miért lenne...lehet már túlbonyolítom érdekes ez az egész szitu hogy ping/filemgosztás megy, game meg nem..
Még az lenne a kérdésem hogy más gamet próbáltatok e? És ugye ugyanazzal a géppel nem megy a AoE a kettes routeren, amivel az első routeren megy?
-
bugizozi
őstag
válasz davidcsaba93 #3186 üzenetére
Hát igen, ez így érdekes.. Amúgy melyik jatek nem megy?
Sytex: tudom hogy nem számít, de lassan nincs jobb ötletem
ps: "switchként van használva nem igazán tudtam előhozni a webes felületét "
Ez így az OK.
[ Szerkesztve ]
-
Sytex
tag
válasz davidcsaba93 #3184 üzenetére
Net van mind3 gépen? A gépek tudják egymást pingetni?
-
davidcsaba93
aktív tag
-
Sytex
tag
válasz davidcsaba93 #3180 üzenetére
Ki osztja a DHCP-t? Ha a router1, akkor hogy éred el a felületét a 2esnek.
Másold már be az egyes gépek ipconfig /all kimenetét, a LAN kártyára vonatkozó részt.
-
bugizozi
őstag
válasz davidcsaba93 #3180 üzenetére
Próbáld meg hogy ugyanolyan hálózatba teszed őket hátha...pl 192.168.0.1 és 192.168.0.2...persze a második routert igazítsd az elsőhöz
-
krealon
Topikgazda
válasz davidcsaba93 #3173 üzenetére
Ugye a ket router LAN IP-je nem azonos?
-
bugizozi
őstag
válasz davidcsaba93 #3175 üzenetére
Akkor vegyél egy switch-et 2e Ft-ért, azt a routert meg add el
Amúgy milyen típusú a 2 routered?VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
club1
veterán
A 2. routeren nem kell állítani semmit, ha tényleg csak switchként müködik (nem használt a wan portja) és nincs bekapcsolva benne dhcp kiszolgáló.
-
bugizozi
őstag
DNS működik...ha nem IP címet, hanem a gép nevét pingeled akkor jön válasz?
A második routert resetelted már?VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
davidcsaba93
aktív tag
válasz davidcsaba93 #3172 üzenetére
Kis pontosítás: Ha csak 1 router van akkor működik a játék, de ha a második is bejön a képbe switchként használva akkor nem működik. Mi lehet a baj? Valamit a második routeren kell állítani ugye?
-
bugizozi
őstag
válasz davidcsaba93 #3170 üzenetére
Ha a második router WAN portjába van dugva az a kábel, amit az első routerből megy, akkor dugd át a LAN portba, hogy egy alhálózatban legyenek a gépek, és akkor így tényleg switchként használod a második routert
-
davidcsaba93
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene egy hálózat beállításában. Az internet a modemen keresztül a routerbe megy, ezen van az én gépem, és a routerből 1 kábel megy egy másik routerbe ami switchként van használva, és azon két gép van. Már mindent megpróbáltunk de van 1 játék amin nem tudunk lanon játszani amíg csak 1 router volt minden jól működött. A hálózat már így is működik, tudjuk pingelni egymást, megy a megosztás is de a játék nem. Valakinek valami ötlet? -
xxSanchez
őstag
Sziasztok!
Megint én vagyok. Minden gond nélkül újra telepítettem a Windows-t, feltettem a drivereket illetve még néhány programot. Még játék sincs a gépen és semmi ilyen. Mai nap pedig már megint jelzett az ESET, hogy portszkennelnek. Szerintetek ez mitől van? Kezdek megőrülni.
Előre is köszi!
Üdv,
Heyho.
-
poli27
veterán
válasz Blaze71 #3127 üzenetére
Ja, nincs teszterem, sőt igazából nem is ezt vállaltam, csak a villanyszerelést. Most végeztem vele és mivel hirtelen nincs más, aki megcsinálja, elvállaltam. Aztán a mellékelt rajz szerinti segítséget kaptam hozzá...
Ezt hogy utálom, ha valamihez nem értek nem vállalom el,mindig a villanyszerelők után kell javítani uncsi...
-
Sytex
tag
Ha kábelen is rosszalkodik akkor mint írtam: kuka.
A rádiónak több gondja is lehet: Beázott antenna, beázott antennacsatlakozó, tönkrement coax kábel, vagy frekiütközés. Próbáld a 1-6-11 csatornákat. Illetve site survey-vel deritsd ki melyik a legtisztább csatorna.
Ha tud az eszköz olyat hogy uptime kiírás, akkor nézd meg lehet hogy magától újraindulgat. Ez esetben is a kukát javaslom.- Kártyával lehet fizetni? - Persze. - Egy ászból és királyból tud visszaadni?
-
Sytex
tag
-
Torry
addikt
Sziasztok.
Lenne nekem egy problémám, gyorsan vázolom.
Adott 2 üzlethelyiség, a két ház között pedig az internet a következőképpen van megosztva:
1. számú helyre van bekötve a net, itt van egy dsl modem, valamint egy router. Az átlövést egy antenna biztosítja.
2. számú helyen van egy vevő antenna, valamint egy access point, ami belemegy a switchbe, onnan pedig az ottani gépekbe.
Fix IP kiosztással.
A probléma mostanában jött elő, az access point eldobálgatja a netet, de lan kapcsolatot is. Pingelgetve 20%-os csomagvesztést produkál 100 próbálkozásból.
Szétszedtem az access pointot, egy darab kondi van benne, az kicsit púpos.
Okozhatja ez a problémát? Eddig szépen működött.Előre is köszi!
-
xxSanchez
őstag
Nyomtam ellenőrzést, de semmit nem talált.
bambano: Van egy Belkin Router.
Heyho.
-
xxSanchez
őstag
Sziasztok!
Egy ideje írtam ide, mert az ESET naponta, akár óránként is azt jelezte, hogy portszkennelnek. Nagyjából mindig más volt az IP cím. Hiába váltottam én IP címet ugyanúgy folytatódott. A mai pedig már ilyet írt:
Ha rányomok a SYSTEM-re akkor csak simán behozza a Dokumentumokat... Szerintetek szükséges lenne újrarakni a gépet? Kezdek nagyon kilenni már ... Előre is köszi a válaszokat!
Heyho.
-
krealon
Topikgazda
válasz garga01 #3148 üzenetére
Megoldhato, de nem egyszeru.
Ha minden eszkozon kezi beallitas ervenyesitheto, akkor nincs is mas teendo, mint azonos alhaloba cimeket kiosztani, es mindenki a sajat routeret adja meg alapertelmezett atjaronak.Ennek az adminisztracoja nem egyszeru.
A masik lehetoseg, hogy minden router szor DHCP bealitasokat.
Akkor
"A" router: LAN IP: 192.168.1.1 DHCP pool 192.168.1.10 - 192.168.1.19
"B" router: LAN IP: 192.168.1.2 DHCP pool 192.168.1.20 - 192.168.1.29
"C" router: LAN IP: 192.168.1.3 DHCP pool 192.168.1.30 - 192.168.1.39Ezen felul azt is meg kell oldani, hogy a bridge-ek ne engedjek at a DHCP (UDP 67) forgalmat, igy minden "telephely" a sajat DHCP szerveretol kap beallitasokat.
De a G-s Wifi-vel eleve eleg karcsu lesz az atvitel.
-
garga01
őstag
Sziasztok!
Szeretnénk 2 barátommal összekapcsolni a hálózatunkat. A cél, hogy minden gépet lásson mindenki a hálózaton, de mindenki a saját net előfizetését használja (lehetőleg). A gond, hogy mindezt wifin kellene megvalósítani Nekem van egy TL-WA5210G eszközöm, nekik pedig 1-1 wifi antenna, ami egy wifi szolgáltatótól maradt meg, és hozzá vmilyen router is,amivel tudtak csatlakozni a szolgáltatóhoz. (ezek mellett még rendelkezésre áll 1-2 switch,router meg ap is) Nézelődtem a neten, és arra jutottam, hogy bridge módba kell állítani a wifiket. Ez eddig ok, de ezután mit/hogyan kellene (nagyjából) ? Vagy egyáltalán megoldható ez valahogy ?
Nincs support privátban! Írj a megfelelő topikba!
-
regener
veterán
Sziasztok,
lehetséges a gépemről a feltöltésemet kihasználva egy játékban ftp vagy http letöltést redirectelni vagy mi?
Mert jelenleg is tudnak tőlem tölteni viszont 20kb/sec fölé nem megy a feltöltésem mikor 110el is tudnék felölteni. (más program nem fut) -
KrAt
veterán
Sziasztok!
Adott az alábbi szituáció: munkahelyi hálózat, rajta pár gép, nyomtató, és egy hálózatanalizátor (elektroninkai), WinXP Sp2-vel. Az analizátoron beállítva, hogy távoli asztalozni lehessen vele, és van egy megosztott mappája (sima win-es megosztással).
Helyi hálón teljesen jól megy a dolog, elérem a beépített távoli asztallal, tudom a mappát tallózni (\\ipcím\megosztás név - futtatásba)
Adott a hálózathoz csatlakozás VPN-el, ez szintén jól működik, ha csatlakozok, tudom a belső hálót böngészni, nyomtatni a nyomtatókra, stb.
Azonban amikor kívülről VPN-el (OpenVPN) csatlakozok a belső hálóhoz, akkor nem tudok távoli asztalozni, se a megosztott mappát elérni, mert nem találja. Minden más megy, de egyszerűen nem érem el távoli asztallal.. Se mappa tallózással.
Valamit valahol állítani kellene, vagy mi lehet a megoldás?
Üdv,
Atesz -
Sytex
tag
Ezesetben, tényleg önellátó a wifi. Mi az AllNet cuccokkal foglalkoztunk régen. Van is belőle egy ládányi rossz.
Viszont akkor a helyedben felvennék ilyeneket PPPoE felhasználókat hogy szoba1:valamijelszo
szoba2:valamijelszo
stbstbÍgy ha Ki-Be költözés van akkor nem kell mindig kimenned új usert csinálni, hanem megkaphatja a szoba tulajdonosa az oda kirendeltet. A régi tulaj úgyse tud semmit kezdeni az adatokkal. Valamint nyomtatnék valami brossúrát, hogy XP WIN7 alatt hogy kell PPPoE kapcsolatot megcsinálni, illetve pár screenshot elterjedtebb routertípusokról, hogyan állítsák be. Mert nem mindenki ért hozzá, és lecsökkented a bejövő hívásaid számát.
-
Rival
aktív tag
Nem kimondottan hotel (naponta változó vendégekkel), hanem lakrészek, amelyeket ki lehet venni bérbe, hosszabb időre. Tehát akinek kell wifi, az oldja meg magának, kössön a kábel végére routert. Ez nem az én elképzelésem, ez van. Ezért is szimpatikus a PPPoE.
A legutóbb 4 db 500 Mbites TP-Link került egy házba/kertbe/műhelybe/padlásra. Sajnos a belső hálózat áteresztő-képességét nem mértem meg, de a 25 Mbites netet szó nélkül hozta a két legtávolabbi pont között (nagy valószínűséggel a 200-as powerline is elég lett volna, de az 500-ast tudtam beszerezni jó áron), a tulajnak pedig ez volt a lényeg. Van már jó pár általam üzembe helyezett powerline adapter, eddig sehonnan nem érkezett panasz, mindenhol probléma nélkül üzemel. Igaz, hogy nem a belső forgalom a prioritás, hanem az internetkapcsolat.
[ Szerkesztve ]
-
Sytex
tag
Se kábel, se wifi. Akkor miben reménykedett a kedves megrendelő? Hogy a zuhanyzóból fog folyni az internet?
Én rávenném némi kábelezésre és wifire, és odatennék egy UniFi rendszert. Az megoldaná az összes kérést (privát irodai háló, a vendégek, csak egy 'term if use' elfogadása után netelhetnek, tehát ha a te netedről feltörik a NASA-t, akkor se vagy felelős, valamint a kliens izolációt is meg lehet oldani vele.)
Powerline cuccokat mi is próbálgattuk, de hálistennek 3 éve nyugdíjba küldtük az utolsót. Nézd meg az adatátviteli sebességet és a stabilitást két Powerline cucc között, ha adott fázison beindul egy mikrosütő, vagy egy hűtőszekrény.
Még egy dolog, ha ez egy hotel, és a vendég-netről beszélünk, akkor felhívnám figyelmedet hogy 2012-t írunk, az okostelefonok dübörögnek, több mint minden második embernek van már. Az lesz a következő lépcső hogy a vendégek nyígni fognak hogy csak kábelen jön a net. Talán ezzel az érvvel meg tudod győzni a tulajt.
Helyesírásért bocsi
-
Rival
aktív tag
válasz bambano #3138 üzenetére
A hazai szállodai neteket illetően retteNetesek a tapasztalataim. Volt olyan hely, ahol felcsatlakozva a hálózatra csont nélkül láthatóak voltak a szálló saját gépei is (pénztár, konyha, stb.). Tehát azért ezt a színvonalat valóban elkerülném.
A szobákra fixen kiosztott PPPoE azonosítással (CHAP)/statikus DHCP-vel mi lehet a probléma? Semmi hasznos infót nem tartalmaz, miután a delikvens elhagyta az ojjektumot. Log van, így ha éppen meghekkelték a NASA-t, lehet tudni, hogy ki tartózkodott a szobában az adott időpillanatban.
Amúgy ugyanez az általad felvetett probléma adódik wifi hotspotok esetén, pl. jártam egy étteremben, ahol csak egy fix jelszóval levédett wifi hotspotot üzemeltettek, ráadásul nem volt leválasztva a céges hálózat sem(!). Itt a meglévő anyagból építkezve (1 db WRT54GL, és ennyi), DD-WRT-vel legalább megoldottam, hogy két külön hálózat működjön, és ne legyen átjárás. Pénz persze nem sok, mert ha már a kiöregedett szervert sem képesek lecserélni, szó sem lehet százezres beruházásokról. A rendszeres adatmentésre is csak hosszas győzködéssel sikerült rávennem a tulajt, így került be egy kis NAS (DNS-313).
-
bambano
titán
"Összerak, beállít, "múkod".": azért ennél kicsit bonyolultabb a dolog. összerakod, beállít, működik minden olyan embernek, akinek a router rendszergazdája hozzáférést ad. na itt borulnak a dolgok, ha nem akarsz folyamatosan haptákban állni, akkor kell valami webes lom, hogy a jelszavakat kioszd. Szóval nem ártana valahova pakolni mellé még egy-két cuccot.
Szerk: és azt gondolom tudod, hogy minden disznóságért, amit a te netedről követnek el, te vagy a felelős, tehát szállóvendégeknek továbbszolgáltatni a netet azt csak nagyon ésszel vagy sehogy se.
Szerk2: ja, és ez nem csatlakozik routerhez, ez a router. Ha ilyenre beruházol, akkor a korábbi router nyugdíjba megy (ha az a szokásos otthoni dobozka kategória).
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Rival
aktív tag
válasz bambano #3136 üzenetére
Ha szépen akarok fogalmazni, a pénz (annyira) nem számít, de működnie kell.
Ez a RouterOS megoldás szimpatikus. 45 pénzből kijön házzal együtt. Egyik Ethernet port a powerline hálózathoz csatlakozik, másik a routerhez. Összerak, beállít, "múkod". Egyszerű így leírva, itt az ideje beleásnom magam a RouterOS rejtelmeibe.
Manapság az általános anyagi helyzetet figyelembe véve nehéz kilépni a consumer kategóriából, így a tapasztalat is lassabban gyűlik. Nem volt ismeretlen már a MikroTik név, de olyan igény még nem merült fel ezidáig, ahol ezek az eszközök kamatoztathatták volna a tudásukat. Amúgy én sajnálom ezt a legjobban...
-
bambano
titán
de neked nem pppoe tunnel kell, hanem pppoe szerver. én minimum egy 433ah-t vennék alá, nem ilyen alsó kategóriás cuccot. persze, hogy drágább.
sziszkóból tudok típust ajánlani, de az legalább egy nullával hosszabb lesz
[ Szerkesztve ]
-
Rival
aktív tag
válasz bambano #3134 üzenetére
Talán ezzel is megoldható? Nem vagyok otthon RouterOS/RouterBOARD témában, de ha jól látom, csak Level 3-tól felfelé működik a PPPoE tunnel, így ez a Level 4-es eszköz jó lehet. A beállításhoz az infót már megoldom, de érdekes, ha magam raknám össze (lap + ház) jóval többe kerülne, mint pl. ez az integrált eszköz.
A másik ötletem olyan Open/DD-WRT-képes router, amelyben PPPoE szerver lehetőség is van, ám olyan router - Open/DD-WRT kombót nem találtam (vagy nem kapható), amelyben ez a funkció meglenne.
Kompakt, alacsony fogyasztású megoldás érdekel, egy PC-t erre a célra nem állítanék be.
Cisco? Tudsz esetleg típust ajánlani?
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
hülye ötletekre hülye válasz, csinálj egy darab hálózatot, vlan nélkül és a szobában levő gépeket kényszerítst ppp over ethernet használatára, a központi switch mellé pedig tegyél egy pppoe routert (akár egy pc, akár cisco, akár mikrotik).
Én 10/100-as porttal rendelkező switchet akkor se vennék, ha ütnének.
Szerk: ha szálloda, esetleg van telefon. Én megfontolnám, hogy a telefonkábeleket újracserélném ftp-re.
[ Szerkesztve ]
-
Rival
aktív tag
Egy érdekes problémával kapcsolatban kérnék tanácsot. Adott egy épület 12 szobával, ahol minden egyes szobában megoldandó a netkapcsolat, de úgy, hogy az egyes végpontok között ne legyen átjárás (azt hiszem, hotel lesz). A probléma okozója, hogy kábelezést ügyfél bizonyos okokra hivatkozva kizárta, és wifi elérést csak az egyik helyiségbe, saját magának szeretne.
A következőt ötlöttem ki, és kérem, erősítsétek meg, hogy jól gondoltam-e:
Mivel kábelezés kizárva, és a wifi is ugrott, egy 16 portos, menedzselhető switchre gondoltam (pl. ez), ahol portonkénti VLAN lehetőség is van.
Hogy hogyan jut el a nafta a szobákig? Powerline adapterre gondoltam, mivel az egész épület egy villanyórán belül van. A szobákhoz egy-egy powerline adapter járna, mindegyik szoba külön powerline hálózati ID-t használna (természetesen lejelszavazva). Ehhez persze az kell sajnos, hogy míg a szobákban egy-egy adapterre lenne szükség, a switch mellé bizony 12 darab adapter kell, mivel az egyes powerline hálózati ID-k páronként működnének, 12 különálló hálózatot alkotva (én nem találkoztam még olyan adapterrel, amelyben több hálózat ID is beállítható lett volna). A 12 adapter felől érkező kábel a switch 1-1 portjába kerülne, ahol aztán portonkénti VLAN használatával megadható, hogy ki lássa a gigabites portra kötött wifi routert, amely ellátná az ügyfél saját wifi kapcsolatát is.
Lenne ennél egyszerűbb/olcsóbb megoldás? Van-e olyan powerline adapter, amely önmaga is képes VLAN tagelésre, és nem csak transzparens módon átengedi azt (mert akkor meg lehetne spórolni 11 darab adaptert)? A végberendezések folyamatosan változnak, és akármilyen eszköz lehet, számítógép, és router is. Tehát a végberendezéseken nem állítható be VLAN.
Semmilyen eszköz sincs még, tehát a rendszer akárhol változtatható.
Előre is köszönet!
[ Szerkesztve ]
-
Blaze71
őstag
Reggel megnézem, hogy van-e rajta bármilyen jelzés, mert teljesen szét lett minden szedve. Most kéne bekötni, aztán majd megveszik a szervert, meg a switcheket... Gondoltam, hogy nem egyszerű és ezért kérdeztem inkább, amikor láttam, hogy többféle csatlakozó aljzat van. Nem akartam a hüle villanyszerelő sorsára jutni. Még további probléma, hogy mindezt Németországban kell megcsinálnom. Holnap meg itt minden zárva van, már venni sem tudok semmit....
DualBios, DualCore, DualChannel, mindenem Dual, csak az Everestem Trial. :D
-
Sytex
tag
Műszer nélkül nehéz lesz... hány villanyszerelő után javítottunk mi már hálózatot...
Volt aki az "ahogy esik úgy puffan" szerint kötött, de még a kábel két végén se volt egyformán kötve.Más: akkor én többtízszeresen se vagyok úriember. Azért megnézném az arcot hogy amikor bekötök egy új előfizetőt, lekábelezek a tetőn lévő eszköztől a szgépig, és akkor közölném neki hogy ide bizony most rack szekrényt fogunk fúrni egy 16 portos patch panellal.
Kérdezz meg több embert, teljesen elfogadott a falikábel-rávalódugó-bármilyenport kombó.
Ne csak a cégekben és irodákban gondolkozz! (No Offense)[ Szerkesztve ]
-
Blaze71
őstag
Köszi, ez már többet segített. Szóval akkor ez úgy néz ki, hogy mindenképpen a színjelölés szerint kössem be, csak azt kell megtalálnom, hogy az "A", vagy a "B" szerint. Ha jól értelmezem, amit írtál, akkor ha megvan már, hogy melyik típus, akkor kell az RJ45 dugót a felsorolás szerint kötni.
Ja, nincs teszterem, sőt igazából nem is ezt vállaltam, csak a villanyszerelést. Most végeztem vele és mivel hirtelen nincs más, aki megcsinálja, elvállaltam. Aztán a mellékelt rajz szerinti segítséget kaptam hozzá...
Jah, gondolom a felsorolásod megfelel a mellékelt rajzon található 1-8-ig számozásnak.
Köszönöm mégegyszer!
-
bambano
titán
szerinted mekkora annak az esélye, hogy ilyen dugója van? szerintem nulla.
másrészt úriember nem dug falikábelt közvetlenül a switchbe, kábelrendezőt használ.(#3124) Blaze71: mindegy hogy kötöd, csak egyféle legyen. vagy A-s legyen mind, vagy B-s. Keverve csak akkor, ha két switchet akarsz összekötni és nincs keresztportja vagy nem tud mdi-auto-x-et.
[ Szerkesztve ]
-
Sytex
tag
válasz Blaze71 #3121 üzenetére
Az elsőnél sima csiga, keresd meg az aljzaton, hogy 568A vagy 568B bekötésű-e, és ennek megfelelően kösd a dugót a másik felén. (A bekötés : ZF-Z-NF-K-KF-N-BF-B B bekötés : NF-N-ZF-K-KF-N-BF-B)
A másodiknál pedig mindkét bekötés fel van tüntetve (külső sor, belső sor) biztos rá van írja hogy melyik-melyik.
Ha nincs rajtuk feltüntetve hogy A vagy B, akkor köss rá az egyik szerint, dugj bele egy EGYENES (A-A vagy B-B) patch kábelt, dugd rá a kábeltesztert (mert gondolom ha hálózatot építesz akkor van műszered). Ha a műszered egyenest mutat akkor az aljzat bekötése ugyanaz mint a dugó amit rányomtál a végére. Ha a műszered cross-t mutat, akkor az ajzatod bekötése fordítottja annak mint a dugó amit rányomtál.
Innen már tudod majd, hogy a 2. tip. aljzaton melyik jelölés, melyik bekötést jelenti.
[ Szerkesztve ]
-
Blaze71
őstag
válasz bambano #3122 üzenetére
Köszi, eddig oké. De mivel kétféle színjelölés van rajta és még sosem csináltam ilyent, nem tudom, hogy hogyan kössem. Mindenképpen a szín szerint, választva, hogy "A", vagy "B"? Vagy kössem egyformán és igazítsam ahhoz a másik végét? Amúgy a másik vége sima, mezei Switch-be megy, tehát arra RJ45-öt kell tennem. Ebbe a fali csatiba meg majd egy sima hálózati Patch kábelt dugnak.
Amíg nem álltam neki, én is azt hittem, hogy megyek a színek után, a másik végére meg RJ45 és ennyi...
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz Blaze71 #3121 üzenetére
"Jó lenne valami gyors segítség még azzal kapcsolatban is, hogy a másik végét, ami a Switch-be megy a normál hálózati csatlakozódugóval, hogyan kössem. ": sehogy, azt a kábelt, aminek az egyik végét ilyen fali csatlakozóba be tudtad kötni, nem lehet normál dugóval krimperelni. a másik végére is fali csatlakozó vagy patch paneles aljzat kell.
Másrészt meg ha az aljzat már jó, akkor dugj bele egy dugót és kösd be úgy, hogy a színek passzoljanak.
-
Blaze71
őstag
Sziasztok!
Kicsit bajban vagyok. Be kellene kötnöm egy irodai hálózatot. Fali csatlakozók, amire PATCH kábellel csatlakoznak majd a gépek a Switch-be. Nos, van egy halom kábel, tudom is, hogy melyik honnan jön, mert én raktam be a falba, vagy csatornába. Viszont azt nem tudom, hogy hogyan kell bekötni. Van néhány elég rosszul sikerül, életlen képem a kétféle falicsatlakozó aljzatról.
Ez az egyik típus:
Ez a másik típus:
Ez az első típus már bekötve:
Ez meg egy rajz, ami alapján nem igazodok el:
Jó lenne valami gyors segítség még azzal kapcsolatban is, hogy a másik végét, ami a Switch-be megy a normál hálózati csatlakozódugóval, hogyan kössem. Fogó, stb van...
-
Sytex
tag
válasz margithid #3112 üzenetére
Persze.
VirtualBox-ban is, és Esx-ben is.
Két virtuális gépen behazudsz az oprendszernek 1-1 virtuális hálókártyát. Két switchet/bridget (attól függ milyen virtualizációs rendszer) hozol létre.
Fizikai hálókártya 1 --- Bridge 1 --- Virtuális hálókártya 1
Fizikai hálókártya 2 --- Bridge 2 --- Virtuális hálókártya 2Így le van szeparálva a két hálózat egymástól, és "ki van vezetve" a két virtuális hálókártyád, két fizikailag létező kártyára.
-
aleister
veterán
Sajna van pár olyan programunk (fix-ip+portforward mögül kommunikáló foglalási rendszer, bank kliens, stb), amik nem tudom, hogy miképp éreznék magukat, ha VPN-be kerülnének.
Szerintem maradok a portforwardnál. Az megvan könnyen, és nem érint mást.
Azért köszi!Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
addikt
válasz aleister #3115 üzenetére
Alternatív és kicsit bonyolultabb megoldás, ha VPN-en keresztül csatlakozol a hálózatodhoz és már minden el is érsz. Ehhez persze kell egy VPN szerver, vagy a hálózatban, vagy eleve a routernek kel ezt a funkciót tudnia.
Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.
-
aleister
veterán
Egy triviális kérdésem lenne.
Ha két router van egy hálózaton, az egyiken keresztül megy ki a lan a netre, a másik a hálózaton belüli access point, akkor van rá mód, hogy kívülről elérjem a belsőt?
Port forward vagy egyéb trükk?Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
margithid
veterán
Van valakinek tapasztalata 2 hálózati csatlakozással kapcsolatban?
Konkrétan: invitel és thome netem van és szeretnék egy olyan gépet összerakni aminek az alaplapján két hálózati csatlakozó van.
Virtáulis gépen minden gond nélkül lehet fel és lecsatlakozni mindegyikkel külön-külön virtuális gépeken? -
Ablakos
őstag
Nagy nehezen megoldottam a gigabites otthoni kapcsolatot. A hibát egy gyári, általam tesztelt 10méteres patch vezeték okozta. Ha ezzel a vezetékkel kapcsolom össze a számgépet és a switchet, működik a Gbit. Ha a switchet a fali utp aljzathoz kapcsolom ezzel a 10 méteressel, akkor csak 100 MBit van. A miértet nem tudom Erre nem gondoltam és a fali csatlakozóban kerestem a hibát. Egy 5 méteres patch vezetékkel a switch és a fali utp aljzat között megoldódott a gondom.
Köszönöm a válaszokat mindenkinek.[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
Számgép patchkabellel dlink switchez (1méter). Switch a fali aljzathoz patch kábellel (10méter). Fali-fali A-A típusra kötöttem 20méter, Az egyik prodax komm.aljzat, a másik 500 forintos dobozka. Csavart érpár megy a falban, cat5e kábellel. Teszter azt mutatja jó a bekötés(1-8 -ig sorban villognak a ledek, gondolom a kontakt is jó, ha mindegyik led sorban kigyullad a remote dobozon). Fali aljzat patch kábellel Dlink routerhez (1méter).
A gyári patch kábeleket teszteltem és működnek gigabiten.Gbit az továbbra sincs, hogy rohadna el.
-
Ablakos
őstag
Köszönöm a válaszokat! Annak van jelentősége, hogy a fali aljzatokban A-A bekötési betűket választottam? A gigabit továbbra sem akar jönni-menni csak 100Mbit sikeredik.
-
club1
veterán
válasz Ablakos #3102 üzenetére
A TX-et kötöd össze a tesztelendő kábelen keresztül a remote terminatorral pl. rögzített/fali kábel esetén (ahol a kábel két végét nem tartod a kezedben). Ámde ha pl. patch kábelt akarsz tesztelni (ahol a kábel két vége a kezedben van, mert mondjuk még ki sem bontottad), akkor nem használod a terminatort, hanem a tx-et kötöd össze a patch kábellel az RX-el...
-
erikke17
őstag
válasz Claude Leon #3103 üzenetére
Köszi a reakciód de időközben már megoldódott magától... Gondolom szolgáltatónál volt valami..
||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
Claude Leon
senior tag
válasz erikke17 #3095 üzenetére
Lehet a vonal is vacak, a rövidebb csomag még belefér, a hosszabb pedig találkozik a végpontról visszaverődő jelekkel, aztán annyi neki.
Ha a routereden az MTU-t leveszed 1024 körülire, akkor megtördeli az ennél nagyobb csomagokat, hátha segít.u.i.
Épp kedden jártam Párkányban, sörözni, bele is haltam kicsit az odaútba -
Ablakos
őstag
Kaptam egy kábeltesztert kölcsön. Nem értem, hogy miért van TX és RX bemenet a nagyobb dobozon?
Ha tx-re teszem a kábelt, akkor auto módban 1-8-ig futkosnak a ledek mindkét dobozon. Ha RX-re, akkor csak a nagyobbikon a remote dobozon semmi sem történik. Hogyan is kell tesztelni ezzel a vacakkal? -
eszgé100
őstag
az amit adott a szolgáltató, csúnya lenne, ha csak ennyit bírna.
a típusa: Sagemcom F@st 2504N, nincs külön routerem, ebbe van beépítve a wifi is, de próbáltam közvetlenül a pc-t is rádugni, ugyanilyen eredménnyel.
Reklamáltam is, egy csóka azt mondta, hogy várjak vele 10 napot, amíg beállítják a legjobbra a sebességet, ennek örömére már csak 1,5Mbps van a 2,5-ből"-Meddig tart a játék? -Amíg mindenkinek ki nem verik a fogát..."
Új hozzászólás Aktív témák
- TCL LCD és LED TV-k
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Path of Exile 2
- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mobil flották
- További aktív témák...
- Új, makulátlan Asus TUF Gaming A15 FA507 (FA507NUR-LP005), Mecha szürke, 3 év garancia
- Lenovo Yoga Pro 7i Profi Ultrabook -30% 14,5 Brutális i7-13700H 14Mag 16/1TB Intel Iris Xe 2,5K 90Hz
- Lenovo LOQ 15irh8
- Bontatlan Lenovo Yoga Pro 7 Profi Ultrabook -30% Ryzen 7 7840HS 8Mag 32/1TB 2,5K RadeonT 780M 4GB
- Különleges ITX PC (5800X3D 64GB 1TB RTX4060 LP) - Portal Companion Cube
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest