Új hozzászólás Aktív témák
-
vicze
félisten
Amazon bejelmtette, hogy több megbízást is ad SpaceX-nek, ennyit az elméletekről. Erről nyilván nics hír, mert...
-
ncc1701
veterán
válasz
Heimerdinger #18 üzenetére
Ebből a varázs gombából én is kérek.
-
vicze
félisten
válasz
#54625216 #49 üzenetére
Az akarás szerintem le van szarva, a bevétel sokkal fontosabb lenne.
De 10-15 kilövésénél nem tudna többet beáldozni, amíg nincs Starship, különben a v2 kiépítését veszélyeztetik és a saját licencük elvesztését, ami nyilván nem vállalható SpaeX-nek.
De majd erre a részvényesek Amazon elleni pere úgyis választ ad, szóval nem kell majd spekulálni. -
ilor14
tag
Wiki ezt írja:
The Federal Communications Commission (FCC) granted Amazon approval to deploy its planned constellation of 3,236 satellites in low Earth orbit.[4] Deployment is planned in five phases, and internet service will begin once the first 578 satellites are launched. Under its granted FCC license, Amazon is required to launch and operate 50% of its satellites no later than July 30, 2026, and must launch and operate the remaining satellites no later than July 30, 2029.
Csak a felének kell meg lennie, a spacex 700 műholdat tudott egy év alatt kijuttatni, ha ezeket a számokat tudják hozni akkor megoldható. -
törölt tag
Kíváncsiságból rámentem a findstarlink.com-ra:
"Sorry, the newest Starlink isn't very visible at your location during the next 5 days. This might change in the coming weeks, due to changing orbits. "
Amivel tele van a net, az a felbocsátást követő pályára állás, amikor még közel vannak egymáshoz. -
Heimerdinger
kezdő
Nagyon sok, új Starlink műholdra van szükség. Jó látni, hogy ez minden nap egyre több lesz és a létező összes hatóság ezt már ki/megvizsgálta és hivatalosan engedélyezett. Hajrá SpaceX!
-
-
válasz
#54625216 #34 üzenetére
Én úgy számolok, hogy (az egyszerűség kedvéért, tehát nagyjából):
Az 550 km magasságú pálya kb. 600 millió km2. gömbfelületet ad ki. (4 × (550+6371)××2 × 3,14)
10 000 műholdat feltételezve tehát 60 000 km2 egy műhold "helyigénye".
30 000 műhold esetén 20 000 km2. Tehát 140 km a távolság. Sokak szerint ez nagyon kevés, mások szerint bőven kezelhető.
MaCS
-
-
Kihalni talán senki sem fog ettől, de ennek a veszélye már szerencsére minimális.
Elvben már menedzselt a műholdak helyzete, amitől hibák, azaz ütközések előfordulhatnak ugyan, de kezelhető következményekkel.
Amúgy sokáig én is a tiltakozók táborába tartoztam, de tájékozódtam (sok cikk elolvasásával, minden oldalról), beszélgettem csillagásszal és űrkutatóval.
MaCS
-
Chiller
őstag
válasz
arnyekxxx #29 üzenetére
Majd ha még fellövünk minimum 7x20.000 LEO műholdat (starlink, EU, amazon, Apple, kínaiak, indiaiak, oroszok meg még akinek "kedve szottyan"), aztán az egyik eltrafálja a másikat, majd láncreakciót indít el és az egész ég egy nagy szemétdara lesz - na majd akkor nézzük meg "ki hal ki".
-
válasz
t72killer #28 üzenetére
Ez azért oltári nagy csúsztatás.
A profi csallagászatot ezek a műholdak nem zavarják, miután eddig is baromi durva szoftveres korrekcióval ment a földi megfigyelés. Az amatőrökek sem fogja pár (tíz)ezer műhold komolyan zavarni, a csillagos eget meg sokkal kevésbé (és nem zavaróan) veszi el tőlünk, mint a fényszennyezés.
Ellenben eljuttatja a nett olyan helyekre, ahol az másképpen konkrétan lehetetlen.
Egy több szám megabites stabil kapcsolatról nézve persze könnyű ítéletet mondani azokra vonatkozóan, akik számára gyakorlatilag nem létezik az internet. Vannak pár száz milliónyian.
MaCS
-
válasz
FattyDove #25 üzenetére
🐎🌳szt, a csillagos ég a természet része. Ahogy az amazóniai erdőket is tajbunkóság felszántani-elsivatagosítani, az eget is.
Aki eddig megvolt 20mbps p0rnhub nélkül TERMÉSZETES közegében, az ezután is meglesz. Nem kell minden cm2 bolygófelületet agyonmodernizálni és random hedge-fundoknak a reális ár 14x-eséért eladni. -
"a legutolsó faluba is kihúzták a Telekom optikát, ahova mégsem oda meg 20-100 Mbps 5GHz wifis rádiós internetet tolnak a kis magáncégek"
Ez egy legenda. Nálunk kiemelt üdülőövezeti besorolás ellenére két utcányi belterületen 1-2 Mbps-os ADSL van, gyakran 1000 ms-os pinggel. Most ugyan kihúzták az optikát a szomszéd falu külterületén, a mi területünktől 150 méterre húzódó üdülőkompexumhoz, de hozzánk bevallottan nem fogják leágaztani.
Én meg tudom oldani flottás mobilnettel, 50-90 Mbps-os sebességgel a netet, de nekem speciel rálátásom van a kb. 2 km-re levő toronyra, de a nyári hétvégéken azért durván be tud szakadni a sebesség.
És nagyon sok hasonló terület van, úgyhogy igenis van igény a műholdas netre, még itt, Magyrországon is. És arányaiban teljesen elfogadható áron megy a StarLink, sokaknak sokkal jobbanmegéri az ő stabil szolgáltatásuk, mint kétharmad annyiért egy lassabb, instabilabb szolgáltatás.
És akkor még nem beszéltünk a világ nagy részét képviselő valóban rossz infrastuktúrájú helyekről.
MaCS
-
-
törölt tag
Pontosabban Harangi választott szokás szerint clickbait címet.
(Kb. mint amikor egy kínai noname cég kihozza a huszadik noname tabletjét, akkor azt a clickbait média "félhet az Apple" címmel közli.)
Konkurens szolgáltatásnak örülni kellene, ráadásul ha nem csak egy, hanem több űripari vállalkozást vezetnek sikerre, az a befektetők számára az egész szektort vonzóvá teszi, így végső soron mindenki profitál belőle. -
-
Diokhan
addikt
Nagyon örülök neki, hogy Musk után Bezos is tönkrevágja majd az éjszakai égboltot a csillagászonak. Nem lehet majd egy egészségeset csillaglesni, mert az egész égbolt ilyen sorban vonuló pöttyökkel lesz tele. Tudom, Musk megígérte, hogy feketére festi a műholdakat és kisebbek is lesznek, csak úgy tűnik erre egyelőre magasból tesz.
-
Chiller
őstag
válasz
Heimerdinger #18 üzenetére
"azzal nem lehet és nem is kell versenyezni"
Na én azért megvárnám ezzel a kijelentéssel a kínai dömpingáras, katonai finanszírozott műholdas 6G/7G-t (ki hogy hívja).
-
Heimerdinger
kezdő
A SpaceX Starlink szolgáltatása a legjobb műholdas internet, azzal nem lehet és nem is kell versenyezni. Nincs oka "félni" Elon Musk cégének, hogy jönne bármilyen konkurencia.
Ma sikeres indítás és tesztelés történt a Starshippel! Ez történelmi pillanat, köszönjük az egész emberiség nevében!
Mars, úton vagyunk feléd! -
Chiller
őstag
Sokan nem gondolnak bele, de igazából a mobiltornyokból / BTS állomásokból is elég lenne x km2-ként egy darab, ugyanis 1 szektorantenna + rádiós egység kényelmesen tudná az összes szolgáltató frekisávjait egyben is sugározni.Ahelyett hogy néha egymás mellett vannak a tornyok, vagy akár egy tornyon (épületen) külön-külön minden szolgáltató elfoglal adott helyet.
Csak annyi kellene, hogy megegyeznek, és esetleg a gerinchálózatot külön kezelnék (bár ezt is lehetne közösíteni, csak jelentősen erősíteni kellene (pld: 3 szolgáltató 1 közös gerinchálózaton értelemszerűen 3x annyi kapacitást igényel).
Csak hát a világ sajnos nem így működik, mert még a saját családtagunkban sem bízunk meg eléggé.
-
Alusky
senior tag
Itthon felesleges műholdas internet mikor a vidékfejlesztés miatt a legutolsó faluba is kihúzták a Telekom optikát, ahova mégsem oda meg 20-100 Mbps 5GHz wifis rádiós internetet tolnak a kis magáncégek 5-10 ezer közötti áron és akkor még mindig ott vannak a 4G modemek amik vidéken szintén nincsenek agyonterhelve. Nem a mi régiónknak készültek ezek.
-
bayarena
aktív tag
válasz
t72killer #12 üzenetére
Ausztralia annyiban nem, hogy bar szar a net a nagyvarosokban is, de a 24 millio lakosbol talan ha 10 millio nem egy nagyvarosban el maximum, szoval ugyan ugy elhanyagolhato mint magyarorszag. Az egyetlen kulonbseg hogy megtehetik az emberek, hogy megveszik, mert sokkal jobban elnek mint magyarorszagon.
-
-
vzozo
senior tag
A Starlink is szinte ingyen van 17K-ért havonta plusz fizesd ki a hardvert 260K-ért. Itt magyarba ez tökre megfizethető szerintem.
Egyszerű a magyarázat: nem a pöttöm 10 milliós Magyarország a célpiac, hanem az egész 8 milliárdos világ.Most nyáron egy random horvátországi faluban nyaralva nem tudtunk olyan helyre nézni, ahol ne lett volna egy-egy Starlink antenna a tetőn vagy az erkélyen. Hoppá.
-
vicze
félisten
"mivel is akar az amazon versenyezni"
Maga a műhold, a végfelhasználói antenna, az Amazon infrastruktúrája lényegesen fejeltebb mint a Starlinké, már pusztán azért mert újabb technológia. Így versenyezni az árban tudnának, ha akarnak.Az egy teljesen más kérdés, hogy létezik-e a piac, ami eltartja ezeket a rendszereket és őrületes költségeiket. (Személy szerinte erősen kétlem.)
Személy szerint remélem, hogy US-ben valósan történik valami és a giga cégeket megint feldarabolják, mert ami jelenleg az Amazonnál történik az egyre disztópikusabb formákat ölt.
-
vicze
félisten
"SpaceX képes lenne felvinni az Amazon összes műholdját határidőre,"
Nem lenne képes semmilyen formában, csak hát itt az egyesek a számokról még életükben nem hallottak...A Kuiper egy doboz alakú 500kg-s műhold, míg a Starlink V1.5, amiből 48-51 fér egy F9-be, egy erre a rakétára tervezett lapos 300kg-s műhold. A V2 mini-ből, ami ~800kg (szintén lapos) már csak 21db fér bele, és Starship nélkül esélyes, hogy SapceX se tudja a második héjat befejezni a saját licencük lejártáig.
Kuiper-ből esélyes, hogy 15 alatti db tudna csak felvenni SpaceX, mert egyszerűen nem fér a teherrészbe. Ha SpaceX semmi más nem csinálna csak Kuiper-t vinnének fel évi talán 1500-at tudnának fellőni(évi 100+ kilövéssel számoltam, a 79 eddig idén, és nem fogják már elérni a 85-öt se), lehető legideálisabb esetben. Hozzáteszem, ezt meg is kéne építenie Amazonnak, ami megint csak egy másik "apró" probléma. Még egyszer akkor SpaceX az ég világon semmi mást nem csinált.
Tehát teljesen esélytelen, hogy SpaceX önmagában teljesíteni tudná Kuiper kiépítését a kívánt szintre.
"őrültség + öntökönlövés lenne."
Ők viszik fel az összes szolgáltatójét jelenleg. Amazon pedig továbbra se konkurencia, mert nem létezik a szolgáltatásuk. -
Én örülök a piaci versenynek, csak itt nem látszik, hogy mivel is akar az amazon versenyezni. Inkább ilyen "Bezos vagyok, van pénzem lóvéra, csakazértis dacból megcsinálom"-nak tűnik egyelőre.
Aztán persze lehet, hogy a starship soha nem jön össze (de), és valahogy a falconnál olcsóbb eszközt hegesztenek az amazonnak (nem), és így mégiscsak versenyeznek majd... -
hardzsi2
aktív tag
A "nagyjából 5.000-et" valójában 5.420 nov.8-ig: www.statista.com/statistics/1224164/starlink-satellite-launches/
Érdekes, hogy ennek felét kb. 3 év alatt (2019.máj - 2022 jún), a másik feléhez már csak picit több, mint 1 évre volt szükségük.Ebből persze következik, hogy a SpaceX képes lenne felvinni az Amazon összes műholdját határidőre, max. 1,5 év alatt - ha a sajátjuk helyett a legnagyobb riválisuk cuccait hordanák fel, ami persze még elvi végiggondolás szintjén is őrültség + öntökönlövés lenne.
A piaci versennyel egyébként ilyen világűr-szennyező technológiák esetén nem értek egyet; szerencsére kevés tőkeerős és kockázatvállaló cég engedheti meg (egyelőre még) magának, hogy műholdak ezreivel szennyezze be a földkörüli pályákat.
Tudom persze, hogy a Starlink kiépülése nélkül nem lenne Starship fejlesztés sem, ezért -és csak ezért- szégyenkezve félrenézek... -
foxmastR
csendes tag
A Starlink is szinte ingyen van 17K-ért havonta plusz fizesd ki a hardvert 260K-ért. Itt magyarba ez tökre megfizethető szerintem. Tök jó meg minden, de én inkább kábelbarát vagyok
negyed áron matávos telefonnal
-
vicze
félisten
-
Jajdejó, mostmár két szemétdomb fog felettünk keringeni.
-
Biztos nagyon fél attól, hogy sokkal később, sokkal kevesebb, sokkal drágábban gyártott és sokkal-sokkal drágábban feljutattott műholdakkal majd lealázza az amazon...
Új hozzászólás Aktív témák
it Sikeresnek bizonyultak a Kuiper internetes műholdak prototípusainak tesztjei, 2024-ben már sorra küldik majd fel az újakat.
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Politika
- Micro Four Thirds
- LEGO klub
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Raspberry Pi
- Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzió)
- Eredeti játékok OFF topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- MÉG ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- Suzuki Swift 1.3 2005 GC (fapad) 168e km, NEM KLÍMÁS 699.990Ft
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Lenovo ThinkPad 40AF + Lenovo 135W + Lenovo USB-C kábel (hybrid) DISPLAYLINK
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest