- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Az AI és a felhő számít, a tiszta energia nem: jó a szén is a tech szektornak
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Hálózati / IP kamera
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Synology NAS
- Windows 10
- Linux kezdőknek
- ESET NOD32 Antivirus / Smart Security
-
IT café
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Új hozzászólás Aktív témák
-
Neo76
tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy Digis FTTH-s bekötés esetén, amikor az ügyfélhez ONT kerül, akkor is PPPoE kapcsolaton keresztül kell belépni? Ez esetben ugyebár mindenképpen router kell az ONT mögé, ha meg van osztva házon belül a net. Router + PPPoE esetén 1000M csomagnál milyen sebességet mértetek?
Köszönöm!
-
Neo76
tag
válasz zsolt501 #37710 üzenetére
Köszönöm a választ! :-)
Szerinted van választásom ezt megadni (gondolom igen, mert én lennék az ügyfél), vagy sem?
Én mindenképpen jelzem az üzletkötő felé, és bele lesz írva a szerződésbe, hogy a routeres ONT kérem.
Az ONT-ben lévő router szerinted mennyire erős? Bírja az 1000-es csomagot? Feltételezem igen.[ Szerkesztve ]
-
Neo76
tag
válasz jozsef8 #39896 üzenetére
Nekem ilyen van: Western Digital Black 3.5" 1TB 7200rpm 64MB SATA3 WD1002FAEX.
Az 1000-es net torrent alatt eddig nem tudott 40MB/s letöltés fölé menni (gondolom nem volt gyorsabb össz. forrás). Ezt zokszó nélkül bírta a HDD-m.
Nem szoktam egyszerre sok letöltést elindítani (max. 2), de feltételezem, ha ennél több menne párhuzamosan, és a sebesség is nagyon megugrana, nem bírná. Egyszerűen erre már kevés a HDD-s tehnika.
Ha nincsenek nagy igényeid, és nem törltesz párhuzamosan sok anyagot, akkor azért vígan el lehet vele lenni.
Még nem olvastam arról, hogy a torrentezés menniyre "eszi meg" az SSD-t. -
Neo76
tag
Ma vettem észre, hogy ZTE668 ONT esetén a Firewall teszt siralmas eredménnyel futott le. Gyakorlatilag alig volt stealth port, majdnem minden closed, azaz, arra kérésre válaszol a gép. "Your computer has responded that this port exists but is currently closed to connections." Tűzfal nélkül közvetlen a ZTE668-ra lépve, valamint a Comodo FW futása esetén is ezt tapasztalom. A Comodo-n belül minden jól van beállítva ahhoz, hogy mindegyik port kifelé stealth státuszban legyen. Ami furcsa, hogy private beállítással jön létre a hálózati kapcsolat, és nem látszódik a srtuktúrában a ZTE668.
Nekem nem tetszik így, mivel eléggé látszódik kifelé a gép. Ötlet, hogy lehet rejetetté tenni? -
Neo76
tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni port-nyitás ügyében.
A korábban írottakat beállítottam, de a továbbra sincs nyitva a port.
Típus: ZTE F668.Application/Port Forwarding kitöltve:
Enable
Name: uTorrent
Protocol: TCP and UDP
WAN Host Start IP Address
WAN Host End IP Address
WAN Connection: digi_internet
WAN Start Port: 30000
WAN End Port: 30000
Enable MAC Mapping
LAN Host IP Address: 192.168.1.101
LAN Host Start Port: 30000
LAN Host End Port: 30000Application\Application List:
Application Name: uTorrent
Protocol: TCP and UDP
WAN Start Port: 30000
WAN End Port: 30000
Start Mapping Port: 30000
End Mapping Port: 30000Mindezek ellenére továbbra is zárt a port.
UPNP-t nem lehet engedélyezni az eszközbe, így kérdés, hogy mit lehet még állítani?Köszönöm!
-
Neo76
tag
válasz #73820095 #40622 üzenetére
Nos, nálam wifin kb. 60/40-et tud, se többet, se kevesebbet.
Vezetékes összeköttetésen hozza a fórumban leírtakat.
Különben a wifi csak egy lehetőség a kapcsolódásra, amitől független az alap hozzáférés jóval többet tud.
Azért adnak ilyet, mert manapság szerintem elég erős igény van a vezeték nélküli kapcsolódásra (telefon, laptop, okos kütyük (pl. TV)). -
Neo76
tag
válasz kevinium #40617 üzenetére
A bridge üzemmódba állítás milyen gyorsan megy végbe? Felhívom őket, és azonnal beállítják, vagy teljesen véletlenszerű, mikor lesz beállítva?
Azért kérdezem, mert ha nem vagyok otthon, és nem lesz emiatt net, elég nagy patáliát szoktak rendezni. :-)
Archer C8 esetében NAT boost-tal milyen sebességre lehet számítani? Most a ZTE 930-940 között tud, melyet szerintem nem fog tudni a TP-Link, főleg, hogy ez végezné ezután a PPPoE-t, a NAT-olást, a címosztást, és a Wi-Fi-t is. -
Neo76
tag
válasz lajos0001 #40989 üzenetére
ZTE F668 volt kint. Processzor tekintetében nem volt gyenge, mert hozta a 930-940Mb-et lefelé irányban.
A tudása nem rossz, de fontos funkciók nem voltak elérhetők benne, vagy le voltak tiltva. OMCI + PPPoE volt beállítva, gondolom nem tudják messziről átállítani leszakadás nélkül, ezért cserélték.
Helyette hoztak egy sötét kék ONT-s modem-et, ami mögé egy WDR4300 van kötve most.
Ezzel minden megy szépen.Más!
Az különben normál állapot, hogy a HW-NAT-nak kell egy kis idő, míg "kinyit", hogy elérje a max sebességet?
A Speedtest.net érdekes végeredményt ad, mert kell kb. 4-5mp, míg maxra fut, majd ott is marad. Mivel kicsit a minta file (RCS-RDS oldalához képest) így nem a valós eredményt adja. -
Neo76
tag
Szia!
Felénk Érden is ez a helyzet.
Kb. egy hete 3-4 fázisban egyre csökken a sebesség. du. 3-4 óráig 800-900, majd utána szépen lemegy 500-600-ra, de volt már 500 környékén is. Előtte 9 hónapig szinte mindig max közelében volt.
Ahogy számoltam, ezen a GPON ágon 8-9-en lehetünk rajta, de mind Dininet1000-es, mert azt adják akciósan.
Szerintem rányomtak a rendszerre egy policy (dl.)/shaper (ul.) vezérlést. -
Neo76
tag
Kicsit érdekes, hogy ennyire lemegy a down irány, az up meg mindig maxon megy. Ebből kiindulva, nem hiszem, hogy torrent fogná meg. Általános használat mellett meg érdekes a lassulás. Az a kb. 10 felhasználó nem tudja ennyire kihajtani ezt az ágat. Szerintem, mivel egyik napról a másikra jött be, ez valamiféle tesztelés lehet. Elképzelhető, hogy policy/shaper tesztet végeznek.
Én különben napi szinten különböző időpontokban mérem az átvitelt, így kíváncsi vagyok, hogy pozitív, vagy negatív irányba lesz változás. -
Neo76
tag
Ha a torrent miatt korlátoznának, akkor miért a down ágat nyesnék meg. 400-500mb-en is vígan lehet töltögetni. Ha ilyen irányú korlátozást csinálnék, én az up-ot "fognám meg". A torrentet úgy tudom máshogy korlátozzák, de ezt majd egy hozzáértő lehet kifejti.
Az sem lehetetlen, hogy érdi aggregációs ágon van telítődés és nem az utolsó GPON szakaszokon. Ez gyakorlatilag minden helyi előfizetőt érint. Kíváncsi lennék, hogy máshol is tapasztalható-e, amit mi vettünk észre. Érdiek? -
Neo76
tag
Ha az FTTH-n keresztül már most szűk egy évvel az indulás után ennyire meg lehet fektetni, akkor szerintem elég rosszul van méretezve.
Elég sok utcában megfordultam, és még közel sem telítődött szerintem a Digis előfizetők száma. Ha lejárnak a T-s hűségek, lesz itt roham. Na akkor majd szépen el kell gondolkodniuk, hogy kevés a hálózati erőforrás. (Lehet nem kellett volna mindenkinek fillérekért adni a gigás csomagot úgy, hogy ezt a jelenlegi GPON rendszer nem tudja kiszolgálni).
Az különben teljes rejtély, hogy a jelenlegi bekötések mellett ennyire lemegy csúcsidőben az elérhető sebesség. Egyszerűen nem szabadna. A legutóbb feltett mérésnél az up irány is leesett, ami viszont jelentheti azt, hogy van legalább 5 efi, aki erős torrentes. :-) -
Neo76
tag
Mivel a mért érték dl. irányban a garantált minimum alatt van, nem pattinthatnak le, foglalkozniuk kell a bejelentéssel.
Kérdés! A szomszéd esetleg nincs bekötve ugyanerre a vonalra? Ha másnál is jelentkezik ez a hiba, akkor mindenkinek be kéne jelenteni, az nagyobb erővel bírja rá a szolgáltatást az elhárításra. -
Neo76
tag
Sziasztok!
Régebbi FTTH-s bekötésűektől kérdezném!
Az teljesen normális, hogy szélviharban leszakadnak az optikai kötődobozok?
Ezt milyen gyorsan javították, ha volt rá precedens? Még működik a hálózat, tehát a kábelezés még megfoja a dobozt, csak ez így nem üzemszerű állapot. A következő az lesz, hogy a szél kiszakítja a bekötést, vagy egyszerűen a doboz nekiverődik az oszlopnak, és szét fog törni.Egy esetben már jeleztem feléjük nyitott dobozt, amit 1 napon belül bezártak. Remélem, most is átnézik a hálózatukat.
Egyébként hibára leadtam. -
Neo76
tag
válasz Sofian #46704 üzenetére
Ezen én is gondolkodtam.
Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni!
Nem biztos, hogy minden T-s hűség lejárt már, így szerintem még sokan jönne át Digire, tehát még jóval terheltebb lesz a rendszer.
Alapvetően nem a jelenlegi GPON szabványon kellene ilyen nagy sebességű csomagot biztosítani, mert az erre kevés (most már méréssel is lehet bizonyítani).
Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ebből, és arra is, hogy ahol T-s 1000-es csomag van, mennyire fekszik meg a hálózat.
Felénk szerencsére (jelenleg) csúcsidőben sem megy 500M alá, de az igen elgondolkodtató, hogy egy bizonyos keddi kiesés után egyik napról a másikra, sokkal jobban terhelt lett a hálózat. -
Neo76
tag
Hát nálad aztán szépen meg van fektetve a hálózat. Az up a garantált alatt van. Erre mit lép a szolgáltató?
Két tippem van:
- nem foglalkozik vele, de ugye a minimumot szerződésileg biztosítani kell.
- be lesz vezetve valamiféle korlátozás, hogy ne legyen koppon a hálózatuk. Na vajon mit vezetne be? -
Neo76
tag
válasz poli27 #46717 üzenetére
Szia!
Én is erre gondolok. Ha így van, nem illik a szolgáltatónak ezt így hagyni, lépni kell.
Egyébként képtelenség, hogy ennyire ki legyen hajtva a lefelé ág. Mivel hihetetlen gyorsan le lehet bármit tölteni, csak rövid ideig szabadna leesnie a sebességnek, ha az utolsó GPON ág telített.
A probléma az, hogy elég nagy idő intervallumban van csökkenés, ami gerninc ági (10G) szűkösséget feltételez. -
Neo76
tag
Ha valóban az van, amit feltételezünk (Érd 10G uplink telített), arra a Diginek sürgősen lépnie kell.
Nem célszerű a gerinc ágakat magas terhelésen üzemeltetni.
Itt az a kérdés, hogy meddig hagyja így a szolgáltató.
Már ha csak azt nézzük, hogy hányan laknak Érden, és hány Diginet1000 előfizető lehet, és lesz, a 10G szerintem szénné lesz hajtva, vagy már akár most is.
Az előbb mértem sebességet, nálam is igen komoly esés van.
A vonal ettől függetlenül stabil, de az látszódik, hogy most igen magas kihasználtsággal megy a GPON rendszer Érden.
Nincs meg a garantált minimum, megy a levél a szolgáltatónak![ Szerkesztve ]
-
Neo76
tag
-
Neo76
tag
Nálam most még ennyire nem rossz, de közelít. Ünnepek alatt nagy gáz lesz, de ha ez kell a változáshoz, ám legyen.
-
Neo76
tag
Az első hálózati komponensre (10.0.0.1) igen megugrott a PING (1-2ms szokott lenni), most 8-10).
Az utána lévő eszközökön is nőtt, de nem ennyire. Szerintem ezt kéne a szolgáltatónak elkezdeni vizsgálni.
Nem szeretnék helyettük dolgozni, ezt is már észre kellett volna venniük. Az szintén problémás, hogy a jitter is nagyon megugrott. Azért kíváncsi lennék, hogy a VoiP pl. most hogy működik, vagy más real-time applikáció. -
Neo76
tag
válasz MDanny #46773 üzenetére
Szia!
Dual módban próbáltam a héten. Most nem, mert voltak olyan oldalak, amik nagyon lassan töltődtek be, ezért IPv4 only.
Megjegyzem, Tin nagyon jól leírta, mikortól van gond. Én is attól a bizonyos keddi naptól tapasztalom, hogy rosszabb lett a performancia.
Jelenleg 27ms a PING a Dunaújvárosi Digis szerverre. Ez már nagyon gáz![ Szerkesztve ]
-
Neo76
tag
Ez elég durva.
Ennyire még nálam sem padlózott le.
Ez egyértelműen gerinc gond lesz, amiről már kell hogy tudjon a szolgáltató.
Amikor Érden kiépítik mindenhol a hálózatot, úgy is meg kell erősíteni az átvitelt.
Megjegyzem, mostanában nem nagyon láttam aktivitást Érd zöldmezős területein a részükről, és ahova felkerült az optika, oda sem raktak kötődobozt (pl. Hivatalnok utca). -
Neo76
tag
válasz poli27 #47164 üzenetére
Nos, tervezés szempontjából - bármennyire olcsón is vettek 16 szálas optikai kábelt - ez elég meggondolatlan tervezés. Egy tapasztalt hálózat tervező mérnök tartalékokat hagy a hálózatban, mert egyszerűen hosszabb távon ez a legcélszerűbb, és legolcsóbb. Mivel a Digi 8 dobozra használja fel a 16 szálaz (1 dl. 1 ul.), nincs szálbővítési lehetőség, a főbb gerincig új kábelt kell majd kiépíteni, ha nőnek az igények. Ez újabb kivitelező munka, mérés, sok-sok költség, már ha ezt egyáltalán meg fogják csinálni a jövőben.
A másik, hogy mennyire üzembiztos az, ami telepítenek. Mennyire tartja magát az optikai osztó az oszlopon mondjuk szélben (Én már több bejelentést tettem, az ilyen hibára, és mindig kijavították egy napon belül. Ez mindenképpen piros pont a szolgáltatónak.). A doboz mennyire bírja a téli hideget, és a nyári meleget, valamint a benne lévő optikai csatolók mennyire üzembiztosak. Amikor voltak kint nálam ONT cserélni, eléggé csóválták a fejüket amikor ilyenre rákérdeztem. Sok gond van velük. Ugye, tartja a mondás: "olcsó húsnak, híg a leve".
Én drukkolok nekik, hogy ilyen alacsony költségvetésből, leépített kivitelező csapattal is üzemben tudják tartani a hálózatot, de így igen kemény menet lesz. A Telekom ezt lehet meg tudja majd "lovagolni". Az a kérdés, hogy Digis FTTH területre bejönnek-e GPON-nal... -
Neo76
tag
Akkor a 8 doboz egy szálra van felfűzve, tehát 16 szál 16x8 doboz.
Ez maradéktalanul ki van használva az első telepítésnél, tehát, mind a 16-ot "ellövik"?
Ez azért nem mindegy, mert nem árt gondolni a jövőre is.[ Szerkesztve ]
-
Neo76
tag
Szia!
Éred azon részén, ahol lakom, tavaly november elejére készült el az optikai hálózat. A szórólapozás egyből ezután beindult, és e hó közepétől lehetett megrendelni a szolgáltatást. Üzletkötőn keresztül már nov. 15-én megrendeltük, azonban a konkrét létesítés picit több mint 2 hónapra rá történt meg. Érd elég nagy város, hihetetlenül sok munkájuk volt, és kevés is volt a műszakis. Most, hogy már sok helyen létesítették, biztos sokkal hamarabb megtörténik a létesítés.
Két nagyon rendes szerelőt fogtuk ki, akik kb. 2 óra alatt létesítettek (optikai kábel kiépítés, behúzás, plusz házon belül teljes koax hálózat kiépítés). Még a TV behangolásban is segítettek.
Mindenképpen legyél mellettük, míg a munkát végzik, és figyeld, hogy dolgoznak. Nekem szerencsém volt, hogy mindent rendesen megcsináltak, de sajnos nem mindenhol volt korrekt a bekötés. Érdemes előre átgondolnod, hogy hol vezessék be a kábelt, hogy ne legyen belőle rombolás.[ Szerkesztve ]
-
Neo76
tag
Kiesésmentes, stabil, nagy sávszélességű új évet kívánok! B.U.É.K.! :-)
-
Neo76
tag
Hozzánk is megjött az új számla. 4720 helyett 4500 lett (Érd, okos csomag). Ezek szerint a hűségidő alatt rögzített ár is csökkent az internet ÁFA csökkentés miatt.
-
Neo76
tag
Nagyon érdekelne egy román digis felhasználó gyakorlati tapasztalata az új csomagokkal kapcsolatban.
Vajon hogy szolgálják ez a jóval nagyobb sávot?
- maradnak a jelenlegi GPON-on (2.4G/1.2G) kevesebb osztással?
- 10GPON?
- WDM-PON?
- marad minden, igen erős ingadozás van az elérhető sebességgel kapcsolatban, és nagyon sok elégedetlen ügyfél emiatt? -
Neo76
tag
válasz TeeJay #47576 üzenetére
Pontosan ez a lényeg. Ha nem fapados áron adta volna a Digi fűnek-fának a gigás csomagot, akkor nem lenne ilyen magas kihasználtsága a FTTH-nak. Mivel a lakóházakban már jó ideje van Digi, és ott kisebb csomaggal volt a start, így valószínűleg kevesen mentek fel a legnagyobb csomagokra. Így meglehet a 800M körüli letöltés mindig, akinek a legnagyobb csomagja van. Pl. Érden az a baj, hogy itt már alapból a Diginet1000 van (nincs is nagyon alternatívája árban), így el lehet képzelni, micsoda load lehet a vonalakon. Már az is elgondolkodtató, hogy tavaly november előtt voltak időszakok, amikor közel maxra ki lehetett hajtani, most meg ennek a közelébe sem lehet menni. Még éjjel, hajnalban is jóval kevesebb, mint régebben volt (zéró tartalék).
Igen érdekes lesz, hogy ezután mit fog hozni a jövő. Ugyebár sebességben nagyon előre ment a cég, megelőzve a technológia által reálisan nyújthatót, így lehet, hogy a mostani nagy csomagok csak pár év múlva, az újabb technológiákon lesznek reálisan kihajthatók. Gondolom Romániában igen sok panasz lehet. Nem tudom, hogy ezzel kapcsolatban találtatok-e olvasni valót a neten? -
Neo76
tag
válasz poli27 #47589 üzenetére
Szerintem nem kéne megvárniuk, míg lejár a 2 év hűség. Ugyebár Érden tavaly 2015 november közepén indultak a megrendelések, de igazán csak 2016 közepére-végére lett sok új EFI. Akkor ezek szerint még van kb. másfél év, amíg biztosan marad a terhelés, sőt, Érden még sok új EFI várható, mert nincs befejezve a hálózat. Ahogy írtátok, nincs szabad szál az optikai osztóktól, tehát túl sok mindent nem tehet a Digi. Vagy csak 16 előfizetőt enged egy ágra, vagy 10GPON vagy WDM-PON, amik még jelenleg nagyon drága beruházások lennének. Én a helyükben úgy csináltam volna az optika építést, hogy hagyok szabad szálat minden ágra.
Én különben azon csodálkozom, hogy eddig relatív jól viselte a hálózatuk Érden ezt a hatalmas terhelést. Már az is csoda, hogy nem dőlt össze teljesen, főleg a karácsonyi időszakban.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- Autós topik
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Ukrajnai háború
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Milyen alaplapot vegyek?
- Láncfűrész topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- BestBuy topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- További aktív témák...
- Iphone 13pro max 128gb
- Ryzen 7 5700X / RTX 4060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB SSD + 1TB M.2 SSD / 650W GOLD
- Playstation 5 Drive Edition 825GB (CFI-1216A), 2025.11.25-ig Alza garanciával, Bp-i üzletből eladó
- Sony eszközpark eladó! Tamron objektívek (35-150, 28-75, 17-50, Viltrox 24 1.8.
- OLCSÓ GAMER LAPTOP! i5-10300, 16GB RAM, SSD 500GB, GTX 1650
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest