- Hatalmas hiány lesz a Nintendo Switch 2-ből, rengetegen vinnék
- Vacsora az elnökkel: kilőtt Trump mémcoinja
- Tényleg megbüntette az Apple-t és a Metát az EU, jön a megtorlás?
- Az IMF szerint az AI növelheti a GDP-t, és ez fontosabb, mint az emissziók
- Az ausztrálok kitartanak a közösségi média életkori korlátozása mellett
- A Microsoft beszállt a világ legnagyobb karbonmentesítő projektjébe
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Tényleg készül az OpenAI-féle X-rivális
- Proxmox VE
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Microsoft Excel topic
- Videó stream letöltése
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5848 üzenetére
Jól jött le, azt is jelenti. Valahogy így: apróság, encsembencsem
Abban igazad van, h egy jó szalagvezető, nem kifejezetten apróság, ha az árát tekintjük, ám ha hozzávesszük, h azon szalagfűrészek ára, amelyekben preciziós megvezetés van, horribilis, hát talán mégis belefér ez a szóhasználat.
"Soha nem hallottam máshol, csak tőled. Hangulatos szó egyébként."
Móra Ferenctől, kedvenc novellistámtól loptam, nem saját "találmány".
-
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5845 üzenetére
talán nem okvetlenkedek ezzel a kedves novellával itt a fórumon:
Móra Ferenc
A nagyétkű kórogyi
Nagyétkű Kórogyi nem volt valami deli levente, akinek vitézi tetteit ország-világ ismerte volna. Jámbor kukta volt a Nagy Lajos király udvarában, s késnél, villánál egyébbel nem tudott hadakozni. Azzal azonban igen tudott bánni. Amelyik sült malacra ráfogta a fegyverét, abból egy porcogó sem maradt meg magnak. De még egy kemence rétest is megevett rá, s egy tarisznya diót azon hajastul elropogtatott utána. Akkor aztán azt mondta, hogy most már elverte az éhét.
Az udvari apródok sokat elévődtek a nagyétkű kuktával, hanem a főszakács egyszer megunta a tudományát. Megjelentette a királynak, hogy nem lehet meggyőzni a Kórogyi Péter étvágyát.
- Föleszi az egész udvari konyhát, királyom - panaszolta félig bosszúsan, félig nevetve.
Lajos király nem szerette maga körül a sok léhűtő népet, de a nagyétkű Kórogyi dolgán mégiscsak elnevette magát.
- Amúgy békességes, jó fiú?
- Nem vét az a légynek se, uram király, csak éppen az étvágyával nem bír. Semmit rá nem bízhatok a konyhán, mert amit süt-főz, mind maga éli fel.
- Sebaj - nevetett a király -, ennyit csak elbír még a magyar király udvara. Viseljétek gondját, hogy panasza ne lehessen ránk. Ritka tudomány az övé, hátha még hasznát is vehetjük valamikor.
Ettől fogva igazán gyöngyélete volt a nagyétkű Kórogyinak. Most már nemcsak az éhét verhette el, hanem jól is lakhatott kénye-kedve szerint. Ki is gömbölyödött, mint a duda, s mikor az olasz hadjáratba indult Lajos király, gurítani kellett a táborban a nagyétkű Kórogyit, mint a hordót. Rimánkodott is a főszakácsnak, hogy hadd maradhasson ő otthon házőrző pásztornak, de azt meg nem indította a könyörgés.
- Minden gulyánkat fölennéd, mire hazakerülnénk! Kiinnád rájuk a Duna vizét. Gyere velünk, atyámfia, böjtöld meg egy kicsit a sok dínom-dánomot.
Nem is szenvedte meg úgy senki az olasz hadjáratot, mint a nagyétkű Kórogyi. Maga a király is akárhányszor csak úgy körme közül ebédelt, s bizony a jámbor kuktának se igen terítgettek asztalt. Csak akkor volt jó neki, ha egy-egy narancserdőbe bevehette magát. Úgy ette az aranyalmát, mint más ember a cseresznyét szokta. Hanem azért mire Nápolyig leértek, csak úgy csörgött már a csontja. Egyéb húsféléhez nemigen jutott az istenadta, hacsak varjút, verebet nem nyilazott. Utoljára pedig azok is kerülték a magyar tábort, annyit riasztgatta őket a nagyétkű Kórogyi.
Három hétig tartott Nápoly ostroma, mikor a szorongatott olaszok követeket küldtek ki Lajoshoz egyezkedés végett. Nagy kísérettel jöttek a követek, válogatott hadinéppel, szálfatermetű vitézekkel. Mutogatni akarták a magyaroknak, hogy nincs nekik mit félni a magyaroktól.
Maguk fitogtatására vitézi tornát is játszottak a mezőn, dárdát hánytak, kopját törtek, s utoljára egy toronytermetű olasz levente nekiugrott a tábor mellett legelésző gulyának, fölkapta a legerősebb ökröt, s odatette Lajos király elé.
- Ilyen legényeket nevel az olasz föld, magyar urak! - fordultak oda kérkedve a nápolyi követek a királyhoz.
Csudálkozó morgás futott végig a magyar urakon, Lajos király azonban kicsinylőleg legyintett a kezével.
- Különbet tudnak ennél a magyar legények! A legkisebb kuktám is megeszi azt az ökröt, amit ti megemeltetek!
Az olaszok nevettek a tréfán, azonban Lajos király komolyan előparancsolta a nagyétkű Kórogyit. Éppen sáskákat szedett az istenadta a mezőn, s átkozta az olasz földet, hogy különb húst nem terem.
- Készülj az ebédre, Péter fiam - mondta a főszakács -, meg kell mentened a magyar becsületet. Meg kell enned az ökröt.
Azt mondta rá Péter kukta, hogy ő arra mindig készen van, csak az ebéd készen legyen. S addig is, míg elkészül, megevett elöljáróba két kukoricakenyeret. A követek közül pedig az egyik kiment a konyhába, vigyázni, hogy elkészítik-e az egész ökröt. A másik meg odaült a nagyétkű Kórogyi mellé, hogy ugyan hova teszi azt a tenger húst.
Hát biz azt nézhette egész estig, ahogy Péter a gallérja mögé hajigálja. Remekelt a főszakács, csinált vagy harminc fogást az ökörből. Sütötte pecsenyének, főzte becsináltnak, készítette borsos lével, tárkonnyal, tejfölös mártással, gyömbérrel, kavarta káposztával, keverte mindenféle fűszerszámmal. Péter pedig ette lélegzet nélkül, az egyik szája végén tömte befelé a húst, a másikon szórta kifelé a csontot, s mire mindent leeresztgetett a horpaszába, alig látszott ki a csonthegyek közül. Akkor aztán azt mondta nagy alázatosan:
- Tán hozhatnák is már azt az ökröt, mert ez a sok mindenféle pósz-pász majd el találja venni az étvágyamat!
Lajos király olyan jóízűen nevetett, hogy a könnye is kicsordult bele, a követek pedig ész nélkül takarodtak vissza Nápolyba, s kinyitották a város kapuit a magyarok előtt. Olyan emberekkel nem lehet harcolni, akik közül a legalábbvaló is egy ökröt eszik meg egy ültében, s még akkor azt kérdezi, hogy hol van a többi.
Így vette hasznát Lajos király a nagyétkű Kórogyi tudományának, s volt rá gondja, hogy többé ne kelljen neki tücskön, verében élni.
-
L.Szilárd
csendes tag
válasz
Vikusz77 #5828 üzenetére
Üdv!
A szerződést, azt úgysem fogom ott egyből alá írni. Azért azt mással is átolvastattom. Nehogy valami elkerülje a figyelmem. Lehet még könyvelővel is megnézetem.
Mert sajnos a mai világban senkiben sem lehet megbízni.
Ezért is vezettem be azt, hogy addig nem adok ki semmit amíg nincs kifizetve. Jövő hétem még vissza térek a dologra, és megírom a fejleményeket.
Csáó!
-
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5803 üzenetére
"Vonatvezető állás azt hiszem nem fizet rosszul, de nem tudom mennyire nehéz ott elhelyezkedni."
Elhelyezkedni könnyű. Nem is fizet rosszul. Az a 24 - 48 munkarend is stimmel, csak azzal nem dicsekedett a barátja, hogy laksz Pesten, véget ér a szolgálat Szegeden, és 48 óra múlva kezdjél Győrben. Na, és Szajolnál ne hajts gyorsan! Nem fusizni, aludni is alig marad időd, ha gyereket is nevelsz.
-
L.Szilárd
csendes tag
válasz
Vikusz77 #5822 üzenetére
Üdv!
Pontosat jövő hét kedden fogok tudni mondani, mert akkor írjuk meg a szerződést.
De sztem nem igérgetést, mert ezt most cég ajánlotta. Nem én mentem oda, hogy szeretnék nekik dolgozni. Amúgy ha őszinte vagyok, ha valós ez a felajánlás, és erre jelentenek be, akkor valahogy nem is fog érdekelni a saját vállalkozás.
Ha ilyen bért kapok és nem kell nekem foglakozni a papír munkával, akkor sztem megéri.
Az igérgetés náluk nem igazán mükődik, mert olyan helyen dolgozok, ahol könnyen lebukhatnak, eleve nem műhelymunkát végzek, a másik meg ahol vagyok ott komoly építkezés folyik, tehát könnyen bejőhet egy ellenörzés, ami nem igazán tenne jót a cég hírnevének.
Plusz még van egy érv ami a dologot erősíti, hogy ahol ezt a szerelést csináltam, ott engem várnk vissza a javítások, és a még fenn álló munkák elvégzésére. Ők is kérték ezt a céget, hogy ha lehet akkor engem küdjenek oda vissza.Csáó!
-
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5794 üzenetére
"Ha valamit túl pesszimistán mondtam el, majd az asztalosok kijavítanak."
Sajnos ezen nem lehet mit kijavítani, ez a kiábrándító valóság.
S az ezt követő javaslatod is bölcsességre vall.
Talán annyit tudnék még hozzátenni ludsimon számára, hogy akkor elérhetetlen cél csupán egy saját vállalkozás saját műhelyben, ha nem tűzi ki célnak. Ha kitűzi, nyomban elérhetővé válik, bármilyen kilátástalan is a pillanatnyi helyzete. -
ludsimon
veterán
válasz
Vikusz77 #5799 üzenetére
Elfogadom, teljesen igazad van!
Mégis mennyibe kerülhet egy pályakezdőnek, ha szerszámokat, gépeket kéne vennie? Hány millió?
Tudja valaki?Mert az a minimálbér (80k) nagyon lelombozott.
Külföldre megmondom őszintén jelen pillanatban nem vágyok, egyrészt az ismeretlenség miatt, másrészt pedig teljesen új környezet, éveknek kell eltelnie amíg megbarátkozik mindenki ezzel (gondolok itt a szomszédokra vagy a megrendelőre) bár lehet ez a fajta felfogás csak Magyarországon van.
Fuvarosként mennyi az átlagkereset úgy nagy általában Magyarországon?
Egyébként amik érdekelnek szakmák, munkák a faiparon kívül a következők:
- fuvarozó, csomagkézbesítő (De nem kamionosra gondolok és nem teherautósra!! )
- mobiltelefon szerelő, értékesítő
- Paksi atomerőműben is szívesen dolgoznék
- Vonatvezető (Egyik osztálytársam mondta, hogy 1 napot dolgoznak 2-t nem, vagy valahogy így, ez tök fasza, mellette lehet még fusizni esetleg)
- fusizás meg mondjuk kertészkedést elvállalnék vonatvezetés mellett, ahhoz nem kell szerszám csak egy kapa meg ásóesetleg fűnyíró, szegélynyíró
Meg van még pár, csak nem jut eszembe.
-
ludsimon
veterán
válasz
Vikusz77 #5794 üzenetére
Pedig van még választás ezen kívül.
Egy vállalkozást beindítani hány millió gépekkel együtt?
Egyébként azt mondta nekem a suliban a mesterem, hogy meg lehet belőle élni, de ahhoz érettségi a minimum.
Érettségivel valamennyivel többet keres az asztalos alkalmazott, vagy több lehetőség lesz, vagy miért mondta? -
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5755 üzenetére
"mert van, akit a világból ki lehet üldözni vele."
Például engem. Frászt kapok a kókusz, meg a barack sampontól is, és a mások szobában is megérzem, ha életem párja bekap egy poshadtdinnye mentoszt.
A narancsolajat azért adagolják, hogy terüljön is, ivódjon is az anyag, és maradjon naturális.
Jó lenne máris kipróbálni az eljárásodat, de sajnos nincs időm rá. Mindenesetre beizgatott a dolog, és mégegyszer köszi az infót. Az ilyesmikért szeretem ezt a fórumot igazán.
-
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5751 üzenetére
Aha, valamennyire megértettem, Köszönöm!
S az említett kemikáliákat hol szerzed be? (Amit linkeltél, ott?)Nem gyerekjátékra kellene, hanem arra az esetre, ha vmi saját dizájn bútort kellene felületkezelni. A gyerekjátékot paraffinolajjal kezelem, és arra más nem is kell. Az a Kermi vizsgán csont nélkül átmegy.
Kipróbáltam a paraffint bükk bútoron is. Működik a dolog. Időtállónak is tűnik, és nekem ez gyönyörű is. Tettem paraffint próbaképpen nyír rétegelt lemezre is. A hatása megvan, de a nyírt nehéz tükörre csiszolni. A dolog elmegy, elég pofás is, de porfogó a felületi egyenetlenségek miatt, és az olajhoz jól oda is tud tapadni a por. Magyarul nehezen takarítható.
Adnak az Ikeában is jóféle pácnak nevezett faolajat - jó drágán (kb 4 rugó/liter)-, de megéri mégis, mert nagyon kellemessé teszi a bükköt. Könnyen takarítható, bársonyos tapintás, gyönyörű szín - mindez egyszerű, gyors, könnyű felhordás mellett. Ha érdekel, kipuskázom a nevét, mert nem jut eszembe. -
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5740 üzenetére
"Árban milyen kategória ez a lakk?"
Nem találtam drágának. Ki kellene keresni a számlák közt, mert nem emlékszem pontosan. Úgy rémlik, h 3.500 pénz. Nem szoktam megvenni a hígítóját, mert pont jó a doboz sűrűsége. Munka után a lakkosbödönt folpack-al jól bepólyálom, így nekem egy évig is tökéletes. Biztos tovább is, de nem volt még év, h ne használtam volna el.
Jelzem előre, h ez annyira matt, h nem is látszik (A teljes száradás után persze. Amikor kened, fénylik, így jól látható, ha buborékosodna.). Figyelnem kell, h amit már belakkoztam, ne lakkozzam újból. A gyalult bükk fényesebb nála. Picikét beopálosítja a felületet. Persze van más lakkjuk is, nem próbáltam még, nekem ez kell. Remélem, nem fogsz csalódni benne. -
thyeby
őstag
-
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5702 üzenetére
"Általában"
Valószínűleg igazad van. Most átgondoltam, h nem helyesen általánosítottam. Találtam véletlenül egy vizes parkettalakkot (a megrendelő nyomta a kezembe, h ő ezzel kéri), ami full profi volt. (és méregdrága is) Nitrót tettem alá felcsiszolva, utána ebből elég volt két réteg csiszolgatás nélkül. Ennek vagy tíz éve. Időnként viszontlátja a zoknim ezt a parkettát, és ennyi idő után is olyan ez a parketta, mint a gyúródeszka, és mint ha csak a múlt héten kentem volna le. A lakk nevét nem jegyeztem meg, mert én akkor azzal a munkával ki is szálltam ebből a ringispilből. Színe olyan volt mint a geczié (bocs, de valóban ahhoz fogható), állaga pedig, mint a tapétaragasztó. Felkenve színtelen lett, harmadnapra mehetett rá a szekrénysor.
És egy dologban szintén osztom a véleményem: Lakk és lakk között ugyanabban a kategóriában is különbség van. A rendszerváltással megjelentek a piacon kontárok, és letűntek jól bejáratott profik. Gemini talán még van, de a Vilupál már a múlté. Mindkettő jó lakk volt, ha szakszerűen lett felhordva, tárolva.
-
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5699 üzenetére
Általában a vizes lakkok kopásállóbbak, mint a kétkomponensűek. Az, h körömmel karcolódik, természetes. Ne azt nézd, h bemattul (kifehéredik) a karcolat, hanem azt, h milyen mély a karc. És ne gondold, h 24 óra múlva már próbát tehetsz karcolásilag. A több rétegben felhordott parkettalakk még hetek múlva is "keményedik".
Nincs olyan lakk, hogy karcolás álló. A kopásállóság azt jelenti, h gumitalpú cipővel nehéz a festékfilmet elvéknyítani. Egy táncparkettet, ahol szintén kopásálló tűsarkúban glasszíroznak a dámák (arról nem is szólok, hogy ahol szteppelnek az urak) minden verseny után újra lakkoznak (nagyon drága lakkal). A bowling pálya nem olcsó passzió, komoly lakk van rajta, de azt is gyakran fel kell frissíteni. Ezek a lakkok pedig nem a kisszobába lettek kifejlesztve.
A lakkra általában szegény, gazdag vigyázni szokott. A szuzukim festékje is, lakkja is húsotlan. Sehol nem kopott el. A szomszédom ugyanilyen kocsija fiatalabb, és a hátsó küszöbökön a fémig lekopott a festék. Mert a gyerekei bakancsban azt tapossák, de még van, h ott verik le a cipő talpáról a sarat is.Másik dolog, h franciaágyra nagykeménységű lakkot kenni ágyúval verébre. Azt erősen igénybevett járófelületekre szoktuk felvinni. Ugyan, mitől is kopna el a lakk a franciaágyon?
-
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5690 üzenetére
Profi azért még nem vagyok. (Dávid inkább az, de ő se, mert az meg már inkább iparművészet, amit művel.)
Gyerekjáték az a lakkozás, ne bonyolítsd túl. Sikerülni fog, meglátod. Veszel 150 Ft-ért egy műa pici lehúzós festőkádat, egy marik szivacshengert, és mehetsz neki a próbadarabnak vele, mint kanci a kocának. Így mindenre pillanat alatt rájössz, ha bármit is rosszul csinálnál.
A tikkurilát mi nem azért használjuk, mert az olyan abszolút profi lakk (bár tényleg minőségi), hanem mert van egy ún EN71-es szabvány, ami kötelez a festékek, lakkok tulajdonságai felől, hogy ne oldja az izzadtság, és a nyál. Ez a lakk csont nálkül átmegy a KERMI vizsgálaton (ami viszont kurvadrága, és ezért nem kísérletezünk, nem kockáztatunk, ezzel csináljuk inkább.) -
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5683 üzenetére
Sürgős ez a tikkurila dolog Neked? Ha az, elpostázok egy kért mennyiséget utánvéttel.
No, igen, ahány bolt, annyi féle. Fogd fel úgy, h Te is elmégy olykor szabadságra. Mit tennél, ha egyedül kínlódnál egy festékbolttal? Válaszolgatnál a balatonpartról egyliter festékekre?
-
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5669 üzenetére
Valószínűleg kifizették ők az informatikust a honlapért becsületesen, a programozó viszont nem ért a szakmájához kellően. Ha én egyszer eljutok odáig, h már el merem készíteni a honlapomat, azt a kereső az első oldalra fogja kidobni, és nem fog tovább tartani néhány percnél az a felirat, h az oldal javítás alatt van.
De sok példát tudok arra, amikor szerződésben kötötték ki, h a kereső top-on dobja ki a megrendelt honlapot rögzített iksz kulcsszó alapján, és a kereső ennek ellenére csak az url pontos bemásolása után képes egy link közvetítésére.
Egy a lényege az üzenetemnek:
Jobb, ha egy gyártó ahhoz ért jobban, amit gyárt, mint az informatikához, v a marketinghez, mint ha sorrendben leghátul kullog az eredendő szakmai hozzáértés. (Utóbbi variációból pedig nagyságrendekkel gyakrabban találkozhatsz a neten. Ha azon mérgelődsz ilyen vehemensen, még segítek is csillapítani a dühödet.) -
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5664 üzenetére
Itt Nyíregyházán, ahol lakom, van egy Tikkurila festékbolt. Biztosan van a Te lakhelyedhez közel is valahol. Ott udvariasan kiszolgáltak. Magyar nyelvű tájékoztatót, biztonsági adatlapot, EN71 szabványnak megfelelési nyilatkozatot dugtak a hónom alá, és a kezembe nyomták a kért festéket. Ilyen egyszerűen ment.
Hidd el, van élet az Interneten innen is, mint onnan túl. Nem lettél túlzottan számítógép függő?
Eredeti szakmám szerint informatika tanár vagyok (egyebek mellett). Élő példát tudok arra, hogy Excellel számolták ki, hány zsemle kell a boltból szilveszterre - ráadásul rosszul. Százötven zsemle megmaradt. -
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5659 üzenetére
Ne légy már ilyen szőke nő, Vikusz!
Miért érzed kuncsorgásnak, h kérdezni azért lehet, h épp karbantartják a honlapot? Jó festékjük van, és szívesen adják, méltányos áron, csak szarnak az internetre. Ezek szerint én mégnagyobb faszfej vagyok, mert még honlapom sincs? ;D -
thyeby
őstag
-
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5651 üzenetére
"Szivacshengerből milyet vegyek"
Hú, ezt nem tudom biztosra. Valószínűleg létezik kontár szivacs. Ne a KGST piacról, ne is a háztartási boltból, hanem egy komolyabb festékboltból szerezd be. Ott még sosem jártam pórul, gondolom, a nálam komolyabb festők palotaforradalmat robbantanának ki, ha egy filléres szivaccsal elszarnák a munkájukat.
"gondolom inkább kis felületeken használtad"
Kétségtelen. Mondjuk a pajzsok nem túl kis felületűek, arról nem is beszálve, h 500 db-nál kisebb szériáért bele sem kezdek ma már. Ez összeadva nem olyan kis felület, és van szemem a lakkozási hibákra - észre kellett volna már vennem. Az talán relevánsabb, h sosem magasfényű lakkot használok, hanem minél mattabbat. Ott nem üti ki az ember szemét egyetlen porszemnyi hiba, mint a magasfényű lakkoknál.
"azt hittem volna hogy azalatt visszaülepszik"
Nem fél óra, negyedóra. De fél óra alatt sem szabad visszaülepednie egy jó lakknak - negyedóra múlva pedig még szabályosan mozog.
A szórással nem az a bajom, h sok lakkot melléfúj. Az nudli egy komolyabb front értékéhez mérve. Az a baj, h profi kompresszor, profi vízleválasztó, profi szórópisztoly, és profi festőkamra nélkül csak orosz rulett az egész. Kiszámolhatatlan úgy a végeredmény, és egy nagy gonddal elkészített frontot elbaszni a lakkozással igazi érzéketlenség. A szivacs kicsikével babrásabb, de ha már egyszer bejárattál egy eljárást, az eredmény mindig garantált lesz - olcsón, nagyon olcsón.
Ismétlem, mdk01 frontfelület kezelésre jobban ki van hegyezve, mint thyeby. És biztos jobb lakkot is tud ajánlani. Segíts már Vikusznak, Balázs!
-
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5647 üzenetére
Ja, mégvalami eszembe jutott:
Ha buborék képződik, azt két dolog okozhatja. Egyik, h a felület nem őszintén barátkozik a lakkal. Ezt onnan tudhatod, h a csepp nem terül, hanem épp ellenkezőleg: labdacs képződik a felületen. (egy cseppről van szó!) Ezt fa esetében leggyakrabban a nem kellően eltávolított apró por okozza, de okozhatja bármi egyéb szennyeződés, sőt, kicsit fafaj, ill fa nedvességtartalom függő is, h milyen "szívesen" terül a lakk. Szakszóval adhéziónak kontra kohéziónak hívják. Másik eset, amikor a konzisztencia nem megfelelő, buborékképződés esetén gyakorlatilag túl sűrű, "dermedt" a lakk. Ilyenkor biztos, h szórással több buborék fog képződni, mint ecseteléssel v hengerrel. Be kell lőni a konzisztenciát tehát - magyarul kellően fel kell hígítani. Vizszintes felületnél, mint pl asztallap, nincs is semmi probléma, minél hígabb a lakk, annál könnyebben és szebben terül. Ott kell "játszikálni, amikor függőleges felületet is kezelni kell, mert ott ha hangyapucányival is hígabb a megengedettnél, csúnya megfolyás lesz az eredmény." Bejátszik még a hőmérséklet is. Gyakori hiba, h hideg műhelyből meleg pl mosókonyhába viszik a festeni valót, és a felület még nem vette fel a helyiség hőmérsékletét. Ekkor borítékolni lehet finom páralecsapódást a lakkfelhordás kellős közepén. Csontig kontárra vall, aki ezt a hibát véti. Furcsa módon a legoptimálisabb klíma őszi időben a szabad ég alatt, árnyékos helyen van, amikor a harmat épp felszáradt.
S van még egy gyakori hiba: Vannak úgynevezett térhálósodó lakkok. Ezek általában kétkomponensű, nagy keménységű lakkok. Nagyon fontos, h ne lépjük túl a nyitott időt, mert beindul a hálósodás. Először csak buborékképződés, de hamarosan ronda csomósodás formájában áll bosszút a tudatlanságon.
Az apró rücsköket, amik nem buborékok, csak zavaró rücskök, száradás után azonnal egy finom polírpapírral gyönyörűen el lehet tüntetni. Ez rondán felkarmolja, felmattítja, kifehéríti az egyébként már mutatós tükör felületet, de nem kell beszarni, a következő (legutolsó) réteg nyomtalanul el is tünteti. -
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5647 üzenetére
Az én titkom a lakkban rejlik:
Tikkurilla yalo lakkot használok, sehol egy hibát nem láttam, pedig dobozszámra használom ezt a lakkot. Igaz, én mattot használok, azon kevésbé lenne szembetűnő, ha képződik, de én már észrevettem volna ennyi lakkozás után.
A buborék kipukkasztás csak szenteltvíz. Ha már képződik, akkor az az egyenetlen terülés első jele. De kérdezd ki mdk01 szaktársat, mert szerintem lakkozás terén ő profibb nálam.
Mégvalamit! Fontos, h a lakk szav ideje jó legyen, h a tárolása szakszerű legyen, ne kapjon fagyot, nagy hőt, fontos, h jól fel legyen keverve, s fontos, h felkeverés után pihenjen úgy fertáj órát. A szivacs új legyen, ne kimosott (filléres dolog), és fontos, h ne gyorsan húzd, hanem csak annyira, amennyire a konzisztencia engedi.
Most ennyi jutott eszembe, de nem vagyok túl összeszedett, lehet, h vmi fontost kihagytam.
(Tapasztalatom szerint ha egy lakk buborékosodik, az szórással is buborékosodik. Minden esetben végezz próbafestést ugyanazon anyag hulladékdarabján!) -
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5590 üzenetére
"kölcsönkérnék valakitől egy mezei fúrógépet"
Igen, ezt már kigondoltam én is, pontosan ez fog történni.
"Nekem a hitachi jobban tetszik,"
Nekem is jobban imponál így kép, és paraméterek alapján. Te, mondd: A flexed kézbeillő (kézreálló) is? és igen igazad van: kézbe kéne venni a boltban, de hát Vén Pista boltja Kecskeméten van, én pedig nyíregyházi vagány vagyok. Járok ugyan menetrendszerűen oda, de akkor rendezvény van, ami hétvégére esik. Akkor ugye nincs nyitva a Vénszer. Ha odatelefonálnék előbb, az öreg ugyan hazavinné, h értemegyek este, de akkor meg már unfair dolog lenne azt mondani, h nem kérem, mert a makita fogása, állása, vmije jobb ennél.
"Hogy a motorféket miért hagyják ki a komoly fúrógépekből is"
Elképzelhető az is, h csak azért mert a fejlesztők agya le van reteszelve: Egy hagyományos fúrógépnek hagyományosnak kell lennie. Figyelemre érdemes epizód a személyautó történetéből:
Az öreg Benz úgy alkotta meg az első mercit, h egyszerűel a lovat kifogta a szekér elől, és a helyére tett egy benzinmotort, a bakra pedig a gyeplő helyébe egy kormányt. Elkezdte a sorozatgyártást, elvitte a kocsit egy bemutató vásárra. Ott egy gyerek megkérdezte, h a sofőrnek miért kell olyan magosan ülnie? És lőn: Benz lejjebb tette a sofőrt - egészen a kerék tengelyéig. Azóta van autó kinézete az autónak, mert addig lovasszekérkinézete volt. -
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5580 üzenetére
Igen, ebben biztosan igazad van. Veszek is talán kipróbálásra egy lidist. Ha jó, veszek mégegyet, h legyen pótakku.
Habár:
Igen pici furatok kellenek. Arányai: 4db 2,5x6mm:2db 2,5x8mm::2db 2,5x12mm lepkénként. Megfelelő sebességgel haladok így is, de ha gyorsabban pörgetném, valószínűleg sokat nyernék. Ha csak 10-20 lepkével tudnék naponta többet szerelni, már akkor is napokat nyerhetnék éves szinten ezzel a kis aprósággal.
Az igazi gondom mégis a dolog mögött rejlik:
Ha behal AEG szaktárs, akkor előveszem a vészkészletet, de gyorsan be kell szerezni valami profi, és mindenben optimális, erre kihegyezett gépet. Akkor az nem AEG lesz, az már biztos. (De legyünk optimisták! Háátha nem hal be. Hátha módosítottak ezen az akkun vmit belül is, nem csak kívül más, mint az eredeti. Az igaz, h én inkább a töltőre gyanakszom. Mi a szarér kell ezt gyorstölteni? Tennap belinkeltem neked ezt a gépet, és ott olvastam a nagy marketingdumát: Kiemelkedően hosszú élettartamú fúrógép. Hát az lehet, h igaz is, de arról már mélyen hallgat a kapetalista, h az akku pedig kiemelkedően hamar szarrá megy.) De akkor mi a szar legyen, melyik gépet vegyem majd meg?? Hát ezért erőltetem én (még most), idejében ezt a dolgot, hogy akkor már ne szarakodjak, hanem szemvillanás alatt tudjam, honnan, mit rendeljek. Azon is gondolkodtam, h készítek vmi kis asztalkát, v állványkát, v vmi szart, amivel közelebb kerül a kezemhez, lehet fektetve ledobni, mittudomén miképpen enyhíteni a büdösségen.
Nem tudod, h a Soproni faipari nagycirkuszon lehet ilyesmi gépeket kipróbálgatni? Eddig a Madmax makitáját próbálhattam ki csupán, amit ezúton is köszönök neki. -
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5562 üzenetére
"Query failed with error: Access denied for user 'apache'@'localhost' (using password: NO)"
Kár, h a linked rossz helyre mutat, nagyon megnéztem volna azt a kis japánt. Böngészgetek azért a vaterán utána.
"Azt a kibaszott féket hogy nem tudják beletenni... "
Semmit se haboznék, ha benne lenne az a fék. Szerintem Márton111 ezzel:
"megjegyzem a vezetékes fúrók nagyobb forgórésztömege esetleg megdrágítaná az állandóan besatuzó féket vagy hamarabb kikopna,"
fején találta a szöget. Van nekem is többféle vezetékes dolgom is hatásos fékkel. De nem problémamentesek ám ezek a fékek. (Egyszer a nagy makita körfűrészt a betonhoz csaptam dühömben, mert határidős munka közben beragadt a fékje. Ennek már majd tíz éve, és azóta se vettem a kezembe, úgy felbőszített ez a kontárság. Horror pénzért persze. Az egy szemérmetlen vevőkopasztás volt, nem innováció. Nem véletlenül küldöm én az anyja pesájába a marketingest, amikor elkezdi az innovációt kihangsúlyozni. A kis makita gérvágó fékjét nyolcezer forintokért kell évente felszabályozni, h megint fékezzen.)
A nagy forgórésztömeg megközelítés lehet, h mellé lőtt, mert a 300-as gyalum (pedig az pörög, mint egy zavarodott) évek óta tényleg leáll kb 1 sec alatt. Ugyan nem satuzva áll meg, de akkora lendületet ilyen gyorsan megállítani még más gépen sosem tapasztaltam. -
Soká
senior tag
válasz
Vikusz77 #5562 üzenetére
Nem tudom, miről van szó, de belekotyogok
A lidlis kis lítium-ionos Parkside fúró-csavarozó nem felel meg a célnak? Fúró üzemmódban 1300-at fordul, 1,1kg, van benne fékező "izéke" és olcsó. (ha éppen lehet kapni...) Én megkedveltem. Az egyetlen amatőrsége, hogy a beépített led 2-3cm-rel lejjebb világít mint kelleneés persze fogalmam sincs, hogy a folyamatos üzemet bírja-e, de van rá 3 év gari. Akkora nyomatékot nem tud, mint a profik, de a legtöbb munkához elegendő.[link]
Ja, és még valami, amit én másképpen terveztem volna: olyan kicsi az aksi, pontosabban a talp része, hogy ugyan megáll rajta a gép, de ha gyorsan kell le-fel kapkodni, akkor egyszerűbb fektetve letenni, mint egyensúlyozgatni a leállításával.
Azt nem tudom, hogy lehet-e hozzá pótaksit szerezni, de valószínű, hogy jobban megéri két komplett gép. -
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5546 üzenetére
Huhh!
(Az aug 20-i őrület következett, eddig pisilni se volt időm, nem még fórumozni is. Végigjárni 3 nap alatt az országot úgy h minden ott legyen mindenkinek időben - hát nem piskóta dolog. A Fahajlítós CD mellett pl ott gurultam el Budapesten úgy, h nem állhattam meg érte, mert akkor lekések egy 200 km-re levő boltot.)Nos, mindenek előtt köszönöm, h felhívtad a figyelmem erre a motorfék dologra. Látod, ez önállóan nem jutott volna eszembe, pedig olyan evidencia.
Hát persze, hogy nekem is jobban tetszett az a minike makita. De hát az a vonat már elment. Megnéztem annak az új árát, hát 30 rugó körül mérik 90 dekánként. Ezt jól elcsesztem télen.
Valami kis fúró kell mégis, és ez az általad legutóbb linkelt korrektnek és egyúttal méltányosan olcsónak tűnik. Mégegyszer köszönöm a linket."Nagyon nem lősz mellé szerintem egy ilyen kis géppel, bár jobb lenne persze kézbe venni, kipróbálni."
Annak ellenére, h olvastam fentebb, hogy kipróbáltad, és könnyű mellé lőni, osztom ezt a véleményt. Van ugyanis egy aprócska, de nem jelentéktelen segítség oda találni a pörgő fúróval, ahova kell: Egy viszonylag vastag, erős bőrdarabkát kell odafúrni a fához. A bőrön ki vannak ütve hármas lyukasztóval a lyukak. A bőrt nem kell tartani, szorítani, önállóan megáll a helyén addig, amíg fúrom, csavarozom.
Ettől függetlenül remek választóvíz lenne, ha kipróbálhatnám. Az megmutatná, h OK, vagy Cancel. -
Márton111
aktív tag
válasz
Vikusz77 #5551 üzenetére
Ez így rendben is van részemről
Gép 1,3kg akku 0,6kgmegmértem mert az ördög a részletekben rejlik ezért kell mindig pontos adatokat szolgáltatni 10dekával több mint a prospektusban , de lehet hogy a rézsúlyok csalnak
mondjuk én ráragasztottam 10db bit meg egyéb (fúrószár) tartót de (az csak nem 10dkg vagymégis) -
Márton111
aktív tag
válasz
Vikusz77 #5546 üzenetére
Ha van egy fúród akkor kapcsold már be és számolj 4-ig.Mindjárt kiderül hogy amit ajánlottál az 4-5 mp-ig pörög .Az akkus gép amit én ajánlottam pedig nem 2,2 kg ahogy írtad, hanem 1,8 ergo 60dkg-al nehezebb mint a 450w-os vezetékes,ám nem kell zsinórt húzgálni kerülgetni, kiválóan csavaroz, fúr az aksija meg nagyon soká bírja és könnyű, ergo a súly amit a gép nyom a motorteljesítménybe van beépítve amit a 2 sebességfokozat kihasználhatóvá tesz.Leállási idő 0,5mp.A vezetékessel nem tudsz csavarozni .
Most eljutottál egy kört megtéve addig hogy egy kis teljesítményű behajtót ajánlasz, de itt megint szembetalálkozol a fizikával az ilyen gépek kis fordulatszáma miatt sokkal nehezebb velük fúrni. (Ettől lesz kacska a kéz.) Ha egy nagyfordulatú akkus gépet választasz az elu NiCd-s gépét nem ajánlanám régi, nehéz, volt a boschnak ilyenje de ennek meg forgatónyomatéka a nullához közelít semmi másra nem jó mint kis furatokhoz de ki pengetni az árát.
Thyebi nehogy kompromisszumos pótgépet vegyél arra hogy elkínlódok vele ha a másik bedöglik.(A boltban azonnal adnak másikat ha kell )vagy inkább egy komoly gép amivel lehet dolgozni a nyekergősek meg tartalékos állományba.Én így csinálom
Előtte persze :Mindig feltételezve hogy a munka kitermeli a hozzá vett gép árát.
Amit pedig ajánlottam a fórumozóknak az komoly ajánlat a gépkészlet 120000 bruttó az akkuk 20000+20000+ töltő 16000+ a fúrógép 29000+ a flex 35000 így oszlik meg az ár az én leosztásomban
Külön az akkus fúrócsavarozó gép aksikkal töltővel kb 110000Ftúgyhogy nem rossz vétel 85000-ért 2aksi + töltővel.Nekem már van behajtó aksi töltő , csak a flexre szükségem ha valaki átveszi 85000-ért a vadi új aksis behajtót aksikkal töltővel,maksis sportszatyorral , dobozzal amiben adják,akkor beszerzem.
-
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #5541 üzenetére
"és órákon át csak fúrod a lukakat, nem nagyon teszed le. Letenni már ráfizetés lenne"
Sajnos nem oldható meg, h 4 lyuk kifúrása után ne tegyem le a gépet. Egyszer mdk01 felvetette, h át kell szervezni a munkafolyamatot úgy, h egy szuszra előre fúrni minden lyukat. Átláttam én rögtön, h legkevesebb 50 %-al javulna a teljesítmény. Átgondoltam aztán újból és újból, h miként lehetne megoldani, de nem sikerült megoldani. Még mindig nem vetettem el ezt az áttervezés dolgot, mert ez akkora piaci előnyhöz juttatna, h ábrándolni is kellemes róla. Az az igazság, h a vonalrajz alapján szabadkézi vágással készült lepkéim látszatra tök egyformák, de a valóságban olyanok, mint a rizsszemek. Egyformának néz az ki, de nincs egy zsákban két egyforma mégse. Azzal tudtam a piacra beférkőzni ezzel a játékkal, h soha nem kellett hangolnom a működését, minden darab készre szereléskor egyből átmegy a MEO-n.
Köszönöm, amit belinkeltél makitát. Ez talán még jobban tetszik, mint amit tavaly télen ajánlottál a vaterán. Olyan szaga van a dolognak, h meg is rendelem Vén Pistától. Átgondolom, mire van még onnan szükségem, h ingyen házhoz is szállítsa nekem. Ennél könnyebb gépet úgysem kapok. (A jelenlegi AEG se könnyebb, csak tíz dekával ha jól emlékszem. Van a metebónak 80 dekás kis kézre eső akkus fúrója 40-ért egy akkumulátorral - hát az túl azon, h drága, ráadásul mint metebó, ez az utolsó márkanév, ahol keresek, ha kell valami.) Ez a kis makita valójában arra kell, h ha megállna az AEG megint, ne szarjam össze magam a kíntól, hanem dolgozhassak legalább csökkentett módban tovább. Arra viszont se olcsóbbat, se jobbat nem találok egy fél éve sehol.
(Mennyire vitte fel a vaterán az árát a srác tavaly annak a kis makitának?)
-
Márton111
aktív tag
válasz
Vikusz77 #5534 üzenetére
Bocs de nem ilyen géped van?[link] mert erre csak 1400 fordulat van írva...
1700-et az enyém tud a 3 sebességes de az nem 14,4V... A kisebbik 18V-osom 1500-at tud
Kis feszültség nagy fordulat ez jól hangzik de még nem láttam ilyenből jól működőt.Max olyant tudok elképzelni hogy a nyomatéka semmit nem ér magyarul lefullad vagy lelassul,ha fúrsz vele.
És az ilen géppel csavart behajtani nem nagyon lehetneDe ha dewaltod van az más .... árkategória :
Makita szorozva majdnem 2vel
-
Márton111
aktív tag
válasz
Vikusz77 #5531 üzenetére
Helyesbítenélek az akkus dekopírom nem 14V hanem 18V-osról beszélek 15p-ig bírja ez viszont sokkal több mint amennyi egy külső munka vágásigénye.A teljesítménye a flexxel lehet egyforma .
És a vezeték nélküli szabadság nagyon jól jön egy külő munkán.(Megjegyzem a dekopírt többet használom a műhelyben ha 1 perces vágásra van szükség elpakolt, fűrészlap kiszedve állapotból 30mp és már vágok.)
Ezt a forma 1-es előszedési elrakási sebességet várom a flextől is de azt külső munkán használom többet.Itt az is számít hogy könnyű, nem kell cipleni sok súlyt
Az aksit ne bánd hogy viszem ugyanarról kajál a behajtó és a dekopír is .2 aksit pedig kell vinni mert tartalék kell biztonság okán.
A behajtógép nem nehéz 1,8kg mert a lítium aksi a NICD aksi súlyának a fele .Nekem már van ilyenem dekopír/behajtó gépcsomagból,és nagyon bejött.
A gép egy vezetékes fúrógép teljesítményét nyújtja korlátlan vezetéknélküli használattal. (2 aksival nonstop) -
Márton111
aktív tag
válasz
Vikusz77 #5452 üzenetére
Azért vannak még egyéb különbségek pl a szénkefe típusa Makiban tartós van például ezekszerint van puhább is ami könnyebben kopik meg a teljesítménytől is függ gondolom mennyire ég ,meg az érintekezőfelület nagyságától a terhelés nagyságától, és a bekapcsolások számától .Úgyhogy integrálszámítás
vagy ---
szervizes DEokos aki ért is hozzá amit csinál, nem csak oda tették az ipsét.Szóval ha érdekel a téma több embert kell megkérdezz.Kevés jó szakember van akárhova is nézel.
Amúgy nem a szénkefe fog elkopni előbb hacsak nem üresen járatod a géped.Ha mégis vehet sz 2000Ft-ért cirka 2db-ot és 20p alatt kicseréled.Ha a kefe 2/3 része hiányzik már csere.
-
Márton111
aktív tag
válasz
Vikusz77 #5449 üzenetére
Tippelni 50 órára tippelek amit futhatott a gépem de ebben nagy hibaszázalék van
És a ,maróban a patron középen van , szét nem szedtem de arra gondolok hogy ezekszerint a motor tengelyén van direkt meghajtásban a körfűrészben áttétel van forgórész végén kis fogaskerék 1cm-esnél isebb meghajt egy nála 10-20x nagyobbat 5-6cm átmérőjűt ezekszerint ez lassító áttét dehát szétszedtem , így van . -
Márton111
aktív tag
válasz
Vikusz77 #5446 üzenetére
Ha pontosna tudni akarod kérdezz meg egy szerelőt aki ilyeneket javít hány üzemóra után kell cserélni a szénkefét ebben a típusban ez alapján mm kopásból az új mellette van te is ki tudod számolni , nekem nehéz megbecsülni (rapszódikusan használom).De annyit találtam a neten hogy ebben a maróban tartós típusú szénkefe van.A szénkefe egy körfűrész életében nem számottevő költség 2000Ft és a körfűrész nem 23000-el forg percenként hanem talán 6000 max
Számmottevő, ha a forgórész tengelyvégen levő fogaskerék (pici) ha elkopik akkor forgórész csere( teljes forgórész )ami a gép árának harmada-fele.Én így jártam a metabóval 18000-ért adnának bele egy új forgórészt+ 2500Ft kárt tettem benne mert eltörtem a szénkefe tartó egyik prespán lemezkét amikor rácsuktam a gép burkolatot.
Vettem egy nagyobb gépet (ami merülő ) ez remélem strapabíróbb lesz a másik gép meg a sufniba pihen. Ha kell olcsón átadom , javítható (szervízben kérnek 2-3000Ft+ alkatrész lásd fenn) 2 éve ennyi volt.Lap is van hozzá (kisebb a furata mint az új gépem tengely átmérője ). -
Crazyman33
senior tag
válasz
Vikusz77 #5164 üzenetére
Így igaz.
Legtöbb lapot az élező hozta vagy ajánlotta. Most is arra gondoltam.
Vagy ennyire hülyének nézel? heheMint ahogy szerintem ebből is kiderül: "Amiről én beszéltem (csak hogy tisztán lássak, segíts légyszíves) hogy bevált, amikor az anyagban mintha egy M betű vágna, az a WZ? Ezt amúgy az élező ajánlotta."
Vagy abból a képből amit linkeltem.
"A DHZ az a fogazás megjelölése" A színes betűk a hsz.-ben, amilyen az előzőben is az EZ szó volt, azok pedig linket jelölnek.Amit magyarázni kell az ez:
"Amúgy az miért van hogy ha töri felül a bútorlapot, akkor van mikor lentebb engedem a tárcsát és nem töri. Mi erre a magyarázat?" -
hapro
csendes tag
válasz
Vikusz77 #4860 üzenetére
Típust nem tudok írni, a fúróhoz, legalább 15 éve használtuk, és már akkoriban is ütött kopott volt, csak arra emlékszem, hogy 750W, és a gép eleje fém házas volt, ja és nehéz volt. Tipikus metabo színe volt, zöld piros.
A csiszolót valóban úgy használtam ahogy írtad, nem rendeltetés szerűen. A porszívót nélkülöztem, de már az emlékek erről az eseményről is megkoptak, szóval talán csak ennyire emlékszem. De bíztam benne, hogy cserélik ingyé...azóta jobban figyelek, bár nem egetverő összeg volt, ha jól emlékszem ötezer párszáz volt a talp, és talán 500, vagy 1000Ft a munkadíj. Első körben azt mondták a kisvakondban, hogy ne cseréltessem ki, szerintük, aztán megnézték, mennyibe kerül, és a döntést meghoztam, csere lett belőle. Festo excentercsiszoló talpárban gondolkodtak, első körben, azért volt ez a lebeszélés először. Közel 2,5-szeres árban lett volna a talpa annak. -
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #4810 üzenetére
"Meg nincs is porszívóm"
Megnyugtatlak, hogy ha lenne, akkor is zavarna a cső. Nekem van porszívó, mégsem teszem rá a kézi gépekre, csak elvétve. Ha sikerül jól időzíteni, akkor porszívó nélkül sem szívom a port az orrommal: Kivárok az ilyen munkákhoz egy szelesebb napot, és az udvarra költözik a gyártósor.
És most itt had álljak meg egy tőlem szokatlan kitérőre:
A Metabo porszívóról van szó. Amikor megvettem, és elkezdtem használni, rémül zavart, h nem antisztatikus, hanem extrasztatikus. Kívül jobban vonzza a port, mit egy háztartási belül. Aztán zavart, h a tartálya elég kicsike - sürjen kell ürítgetni. Aztán zavart, h a kanócot nem kezeli gyakorlatilag sehogy. Ha körétekerem (a gyári helyére), onnan lepotyog, ha kitekerem mindet, akkor meg elesek benne. A gigája gagyi merev műanyag, de mégrosszabb, h rövidke. Még ennél is jobban zavart, amikor sokadjára oldódott ki a fedélrögzítő rápattintós retesz, és a lösz elborította a műhelyt, mikor felemeltem, h viszem üríteni. Semmi indítóautomatika, ez már megvételekor is elavult gép volt.
Használom úgy másfél-két éve. Ezeket a hibáit megszoktam. Az, h poros kívül, a működését men befolyásolja. Néha kényelmetlen a rövid cső, de végül is attól is elszívja a port ugyanúgy, mint ha hosszú csöve lenne. A fedelet zsigerből leellenőrzöm minden felemelés v odébbtaszajtás előtt.Minden hibája ellenére megszerettem (és szeretem akkor is, ha Metabo). Legelőször is Frankó erővel szív még így sokszáz üzemóra után is. Másodszor: ez talán az egyetlen Metabo-m, ami még sosem járt a szervizben, kifogástalanul bírja a frontharcot. Tényleg előfordul, hogy hetekig egész nap zúg. Na, és a hangereje: Se addig, se azóta ilyen csendes porszívóval nem hozott össze a véletlen. Sokszor történt már, h elfelejtettem üríteni. Akkor érezni, h nem szív rendesen, amikor már annyira megtelik, h a szívócső is be van jó darabon dugulva. Szegénykém néha valóban szív, mint egy torkosborz, de alázattal szolgál, mint egy rabszolga.
Azért írtam mindezt, mert ezt a típust pl Vén Pista sokszor félárú akcióban kínálja: Hol 25, hol 30 ezer Ft-ért. Amikor megvettem, azt mondtam, h a LIDL-s jobb. Mára másként látom. Jó a LiDL-s, de kibírhatatlanul hangos. A Metabo jobb.
Ettől függetlenül továbbra sem bízok ebben a márkában, de ez a darab jól használható, mitöbb, megszerethető. Van mi kompenzálja azokat a zavaró dolgokat. -
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #4798 üzenetére
"A tetőnél, eresz alatt jól jönne a belső sarkok kicsiszolásánál."
Nos, az elég szar helyen van.
Nekem van egy ilyen kínzóm, csak expert a neve. Tekintve, h nincs csiszolópapír hozzá, csak áll, és gyűjti a finom port a doboza. Eszembe sincs papírt vágni rá, perforálni meg pláne. (Nem én vettem ezt, kaptam - így hát tudok pár szót szólni erről a kategóriáról.)
A gép mindössze annyit dolgozott, hogy egy kb 40x150 cm-es kültéri padról leszedte a lazúrt. Nem én dolgoztam vele, de ott voltam végig. Kigyúrt sógoromnak sikerült úgy másfél óra alatt megpucolni vele a felületet. Csak somolyogtam az orrom alatt: Ezt a munkát én a szalagcsiszolóval 5 perc alatt elfelejtettem volna, a lidis excenterrel pedig úgy tíz perc alatt.
Van összehasonlítási alapom - és ez Téged biztosan el fog gondolkodtatni:
Használok egyebek között egy Bosh zöld deltacsiszolót. Annak kb háromszoros , négyszeres hatékonysága van ezzel a vasalóval szemben. Igaz, a súlya meg 3-4-szeres, ami fej felett tartva az ereszed alatt nem túlzott előny. Hiába olyan könnyű ez a kis gép, a vasalótalp nagy felülete miatt gyakorlatilag elvész a hatékonyság.
Épp tegnap, vagy tegnapelőtt vettem elő, hogy néhány db méteres, 8 mm széles kis lecet simítsak ki vele ott, ahol a gyalukés kihagyta. Hát komám, az első darab félig megcsiszolása után hirtelen ötlettől vezérelve bedugtam inkább a léceimet a gyaluba: Báni a fene, legyen inkább az a pár szál 1 mm-el vékonyabb, mint a többi 500 db. Egyetlen előnyöm származott abból, hogy elővettem ezt a "vasalót". Le lett porolva legalább a fájintos doboza, így ha a fiam netán földhöz vágni szándékozná gépestül, hát nem fog szilikózist kapni a család.
Nos, gondolkozz el rajta, hogy ha egy 8 mm-es léc számára ekkora feladatot jelent, mit fog nyafogni az eresz alatt majd?
A Bosh tényleg jó, ezt ezek után látom igazán. És bánom is, h 3.000 HUF-ért nem nyúltam be egy ilyenért egykor a vaterán - mert még ha a tépőzárja tönkre is van, az is pont 3.000 HUF.
Ha jól emlékszem, láttam én a B&D-től egy mouse-nak nevezett valóban marokban elférő pici deltát. Talán az lenne szerencsésebb fej fölötti munkára.
De! Elgondolkodtató, h mennyibe kerülne inkább totál kicserélni, v akár leszedni, asztalon felújítani, majd visszaszegezni az eresz alá azokat a deszkákat. -
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #4792 üzenetére
"és ezért hamarabb ég le mint terhelés alatt"
Ilyet én nem állítottam. Nem azt mondtam, h leég, hanem h jobban melegszik. Valószínűtlen, h valaki üresjáraton égesse le a motorját. Egyrészt unalomig kellene járatni, másrészt pedig valószínűleg nem hevül ettől annyira, h leégjen - szemben egy extrém terheléssel (pl 60-as fenékfúró).
Elgondolkodtam kicsit a párbeszédünkön:
Mindenkinek van valamilyen elképzelése, amihez tartja magát ha kell, ha nem. Én pl nem hiszek abban, h üresjárattal a vasmagot vissza tudjuk állítani üzemi hőfokra. Azaz vissza, de ki látott még embert a kezében 10-20 percig egy üresen visító fúrógéppel? (Annyi idő alatt van, aki kétszer is lerendezi az asszonykartárst - ami többet ér egy fúrógépnél.)
Hiába kétségtelenül igaz, amit Madmax írt a leállás miatti túlhevülésről, ki tudná neki megmondani, h mikor kerül a fúrója olyan állapotba, h most épp akkor fog leégni, ha leállítja? Furatok száma, átmérője, mélysége, vágóél minősége, előtolás, fafaj, a fa nedvességtartalma, külső hőmérséklet etc. - ezek mind közvetlenül befolyásolják a motor hőmérsékletét, mi pedig beszélünk itt egy-két tényezőről. -
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #4785 üzenetére
Van egy olyan érzésem, h léptékkel nagyobb jelentőséget tulajdonítol a hűtésnek, mint amekkora van neki. (Nem azt mondom persze, h nincs jelentősége!)
Azt h egy motor mennyire melegszik, nem a hűtése határozza meg, hanem tekercs és a vasmagok egymáshoz való viszonya. Magyarul a tervezés. Mekkora magra, milyen vastag huzalból hány menetet tesznek? A lift motorja megy éjjel nappal, gyakorlatilag megállás nélkül - be is b@szna, ha leégne. Ám azt a motort beletenni egy fúrógépbe belátható balgaság, hiába sose égne le bármilyen folyamatos extrém terhelésnél se.
A hűtés ezekben a motorokban egy egyszerű szélkerék. Kétségtelenül megbízhatóbbá teszi az adott motort. Ám ha a hűtésen múlna, h mennyire strapabíró egy ipari gép, akkor hűtőbordákkal találkoznál a magok körül, ugyanis a felület megfelelő növelésével kellően visszahűthető bármilyen motor.
Van nekem egy Flex fúróm. Már közel 30 éves. Ifjú koromban lévén egyetlen szerszám a házban (utcában, lakótelepen) rengetegszer volt tűzforró. Annyira forró, hogy a kezem nem bírta. Mindenki ezt kérte kölcsön, ha betont kellett fúrni.
Soha nem tartottam karban - pedig emlékszem, a használati útmutatója rendszeres kenést javasolt. Egyszer valami kilazult benne, és a kezemben maradt a tokmány tengelyestül, fogaskerekestül. (Gondolom, a Seeger gyűrű kieshetett.) Nem volt időm javítgatni, beadtam a szervizbe. Visszakaptam kijavítva. Mondta a szaki, h a szélkereket is kicserélte, mert teljesen le volt nyírva. Mennyit mehetett az szélkerék nélkül, még találgatni sem tudom. Tény, hogy ez a gép még ma is megy. Kifogástalanul.
Mutasson rá nekem valaki arra a metebóra, Makitára, tudommire, amelyiket ha megveszem, 2040-ben is kifogástalanul fog működni? (Ha még élek akkor...)Vettem occóért egy bazsevált kompresszort. Öblös darab - egy néhai Zil légtartályára építve. Jól megalkotta, aki csinálta - csak egy apróságot pancserkodott el rajta: Négy bolygókereket tett alá, minélfogva önálló életet élt. Szétverte magát. A nyomásmérő órát, na, meg egyebek közt a szélkereket is ledarálta valaminek ütközve. Azt mondta a régi gazdája, h fölösleges szélkereket tenni rá, időtlen idők óta anélkül jár, és bírja. Én azért tettem rá, de ezzel is érzékeltetni akartam számodra, h nem a hűtés a lelke egy jó motornak. Kell rá, de nem az határozza meg.
-
Soká
senior tag
válasz
Vikusz77 #4780 üzenetére
Hát, hosszasan lehetne mérlegelni, hogy mit is értünk folyamatos üzemmódon, én valószínűleg kevesebbet, mint te.
Mindenképpen két részre osztanám a dolgot:
1. az a folyamatos munka, amitől még nem hal meg a gép
2. az a folyamatos munka, amit hónapokon (netán éveken) keresztül képes elviselni egy gépA mi profinak (iparinak) nevezett márkáink valószínűleg az első kategóriába tartoznak, vagyis bírják a folyamatos üzemet, de szerintem mégsem arra valók, hogy egy gyárban napi 8-16 órában folyamatosan hajtsák őket. Oda spéci célszerszámok valók, túlméretezett, könnyen cserélhető alkatrészekkel.
-
Madmax81
aktív tag
válasz
Vikusz77 #4776 üzenetére
Fenékfúró volt amivel fúrtunk ketten felváltva haverral csak akkor álltunk meg míg átvettem átadtam a másiknak a gépet .
Majd te is érezni fogod a gépeiden hogy nagy terhelés alatt nem igazán melegedik fel mondjuk a flexed talán kéz melegre de ha leteszed akkor 1-3 perc múlva igen csak elkezd majd sütni a vasmag a kapcsoló környékén .
Körfűrésznél nem is könnyű ezt a dolgot észlelni mivel a fogantyúk elég messze vannak a gép testétől, maró gépeknél sem érezni annyira ezt a melegedést egyedül a flex és a fúrógép ahol szinte a bőrén tapasztalja az ember .Még a gép mentségére mondva már jó pár éve nyúzom , és eddig nem tudtam kinyírni , csempe ragasztót kevertem vele kis hordóban ,p adló kiegyenlítőt és még sok minden mást volt hogy már szagitott de nem adta fel a küzdelmet .
-
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #4777 üzenetére
Komolyan, persze.
Amikor belevágtam ebbe a fajátékba, már a kezdetekkor is komoly figyelmet szenteltem az üzembiztosságra. (Néha rá is faragtam emiatt, pl metebó) Nem taglalom, h az miért fontos, de fontos.
A szalagfűrészem jól muzsikált, de melegedett a motorja nagyon. Be akartam szerezni vagy egy ugyanilyen tartalékmotort, de inkább egy erősebbet ugyanilyen fordulatszámmal. Szakembereket faggattam, kereskedőket kínoztam. Az egyik villanymotor forgalmazó cég vezetőjének is elmondtam a hasfájásom: Nagyon melegszik a motorom, pedig csak rétegelt lemezt szabdaltam épp.
Ő világosított fel, h terhelés nélkül az egyfázisú motorok jobban melegszenek. Megnyugtatott, h jó lesz az a motor, nem kell tartalék.
Másnaptól figyelni kezdtem az ominózus motor hőfokát, és valóban: Ha egész nap 20 mm-es bükköt szabdaltam, kevésbé melegedett, mint amikor a pajzsok 6 mm-es rétegeltlemezét.
Számomra is nagy újdonság volt ez akkor. Elkezdtem kutakodni, h hogy is van ez? Ki az, aki nem ás ilyenkor mélyebbre?
Nos, a melegedés oka az én értelmezésem szerint a következő:
Ahogy az autónak van előgyújtása, a kollektor időzítése is hasonló. Nyilvánvaló, hogy a gyártók, fejlesztők terhelésre időzítenek, nem pedig üresjáratra. Mert ott legyen az a motor dögös, nem amikor üresen pörög. Ezért aztán üresjáratban a hatásfoka rosszabb is, mert picit szembe dolgoznak a mágnesek. Ez a szembe dolgozás melegíti fel az egyfázisú motorokat. (persze egyfázisú motor is van többféle, most a legelterjedtebbről írtam)
Előrevetném: Ennyit tudtam megérteni, lévén nem vagyok villamosmérnök.
Ám ha komolyan érdekel, előkereshetem azt a 97-ben kélt e-mail-t, és akkor nyaggathatod ezt a motorgurut kedved szerint.
Megjegyzem, abban is igaza volt, h nem kell tartalék motor. Azóta is az a motor megy - kifogástalanul - pedig én tudom, h hányszor nyolc órán át ki se volt kapcsolva. -
Soká
senior tag
válasz
Vikusz77 #4776 üzenetére
Azért az is elég relatív dolog, hogy mit tekintesz folyamatos melónak?
Az említett fúrógép az egy kézi szerszám, ami úgymond "értelemszerű" felhasználásra javasolt. Vagyis felveszed, fúrsz vele, leteszed, jelölsz, összeszerelsz, aztán megint fúrsz, stb. De az, hogy fogsz egy végtelen hosszú keményfa gerendát és folyamatosan nyomsz bele 60mm-es furatokat tucatszámra levegővétel nélkül, az szerintem több, mint ami ehhez a géphez tervezve lett. De ezt Madmax is elismerte azzal, hogy a süket csengőnyomásához hasonlította a dolgot.
Szóval az, hogy egy kézi szerszám ipari, az nem jelenti azt, hogy képes pörögni napi három műszakban folyamatosan, mint egy ventilátor. Ha egy gép melegszik, akkor a gondos gazda nem akkor teszi le, amikor már a burkolat süti a kezét. Ezt most természetesen nem célzás akart lenni senki felé, csak lássuk be, mi az amit elvárhatunk egy géptől és mi az amit nem.Barkácsgépről van szó (Ferm), de idevág: a napokban lamellóztam és tudtam, hogy a gép nem igazán bírja a folyamatos üzemmódot, ezért aztán a 64 marást úgy csináltam, hogy közéiktattam bizonyos jelöléseket, ellenőrzéseket is, amit tehettem volna előtte/utána külön is egymenetben, de akkor két lamelló között kevesebb lett volna a szünet és hamarabb felmelegedett volna a gép. Így végül nem főtt meg, és a munkával is elkészültem.
Amit thyeby az "innovációról" írt, az - eltekintve a "rosszmájúságtól" - gyakorta igaz. Amikor egy cégnek sikerül egy jó gépet összehoznia, egészen biztos, hogy akad majd olyan "fejlesztő", akinek az lesz a feladata, hogy miként is tudná még költséghatékonyabbá tenni a gyártást, vagyis nem az lesz a kérdés, hogy mit lehetne még beletenni a gépbe, hanem, hogy mit lehet elvenni belőle a minőség megtartása mellett? Aztán van úgy, hogy mégiscsak a minőség kárára lesz olcsóbb az a szegény gép...
-
Madmax81
aktív tag
válasz
Vikusz77 #4773 üzenetére
Szia
6 cm átmérőjű 5 cm mély lyukakat keményfába nyomtam neki mint süket a csengőt .
A szerelővel átbeszéltük hogy ez teljesen normális jelenség , a kreszben is van olyan rész ahol azt taglalják hogy erőltető hegymenet után az autót egy kicsit járatni kell hogy vissza tudjon hűlni az üzemi hőfokra .
Dewalt gépel is jártam már igy hogy legyilkoltam akkor volt megfelelő hűtése míg forgott de mikor megállt megszűnt a hűtés és a forgó álló rész tovább melegitette egymást és a hőtágulástól megpattant egy szál a tekercsben . -
Madmax81
aktív tag
válasz
Vikusz77 #4768 üzenetére
Tudod mi az érdekes a Dewalt hirdeti hogy innováció fejlődés ha a régi Elu mellé teszem ami már 12 éves az új Dewaltot akkor minden stimmel kivéve a színe és a teljesítménye az Elu 750 a Dewalt 900W -os .
Igen megvettem az volt az álmon már 10 éve ezt akartam de csak a kis tesóját tudtam megvenni .
Most van egy DW615 egy Dw 613 És egy Elu mof 96 ebből a 613 ( ami 10 éves ) kicsit beteg ezért lett a 615 az Elu meg kispados .
Keret csiszoláshoz tökéletes ,egyébként mindent szálára lehúzok a szalaggal ezzel csak finomítok 4cm nél keskenyebb léceknél sajna veszélyben a talp mert ahol nem ér hozzá nem nyomja rá a tépőzárat ott gyorsan lekopik a talpról . -
Madmax81
aktív tag
válasz
Vikusz77 #4766 üzenetére
Ezt a gépet főleg az áráért vettem meg olcsó volt akcióban volt de egy kis hiba becsúszott a vásárláskor ugyan is én GEX 125 AC rendeltem és helyette GEX 125-1 AE kaptam mikor kibontottuk Bosch futár által hozott dobozt akkor derült fény a dologra ,még egyszer megnéztük a rendelést és az jó volt de a központi Bosch mégis ezt küldte utólag kiderült hogy csak ez a típus volt raktáron ( persze ha nincs olyan akkor jó másik is hát ez is excenteres
).
Nagy vonalakban ennyi a történet csinálhattam volna azt hogy nem veszem át de a boltos haver és jó barát meg szükségem volt egy ilyen gépre és bele mentem nem mondhatnám hogy annyira megbántam de egy " ilyen márkától többet vártam " nem gyerekbetegségektől apró kivitelezési hibáktól szenvedő gépet .
Miért is 125-öst vettem mert erre tudok itt a környéken papírt szerezni valahogy " Vác " környékén nehezen kapni 150-es papírt , nekem igazán nem számít hogy 125vagy 150 -es a gép ajtót ablakot csiszolok vele és sík felületeket szalag csiszoló után szoktam finomítani .
Tartaléknak elmegy de valahogy nem mutat jól a Dewalt és Makita gépeim között egy Bosch , ha esetleg kell valakinek akkor 20 ezerért vihető garanciás .Élmarót nem igazán használok én nem tudnám kihasználni az adottságait én amire a sajátjaimat használom csapozás ,kisebb keretek készítése , ajtó " éleinek pipa léceinek profil marása falcolás nútolás esetleg szintbe marás másoló marás " .
Most sikerült szerezem egy Dewalt Dw615 marót Winner_hun segítségével az eBay-ről 65-ezerért postával nálunk meg kb 80 ezerre mondta a Gelko Kft -
Madmax81
aktív tag
válasz
Vikusz77 #4761 üzenetére
Legközelebb dobd fel a témát mielőtt vásárolsz
Ha feldobtam volna a kérdést hogy ez egy jó gép megtudtad volna mondani ezeket a hibákat ??
Ezt a gépet " hirtelen " vásároltam mert kellett az igazság az hogy pár ezerrel volt olcsóbb mint a Makita de megbántam hogy ezt választottam , a porelszívása csapnivaló a műanyag porszákja 2 perc alatt megtelik , ráadásul ha kinyitod a műanyag porzsákot és nem vagy óvatos eltörheted rajta a forrasztásokat és nem illeszkedik rendesen , ezáltal ne csak a porszákba kerül a por .
A Makita porzsák forgását megoldottam egy kis csík papír ragasztót kell rakni a találkozási pontokhoz és megoldódik a probléma . -
Madmax81
aktív tag
válasz
Vikusz77 #4748 üzenetére
125-ösből jó a kék bosch régebbi típusa
Igazad lehet de az új kék kis Bosch gép egy hulladék a hangja iszonyat nincs kiegyensúlyozva ráz mint egy turmixgép , sajna én ilyet vettem nem ajánlom senkinek .
A makitára amit írtál az érdekes nálam nem így viselkedik kulturáltabban viselkedik mint a Bosch .Esetleg nem érdekel valakit egy Bosch GEX 125-1 AE áron alul szívesen megszabadulnék tőle
-
bbchris
senior tag
válasz
Vikusz77 #4723 üzenetére
Ismerem ezt a fajta marót , mostanság tűnt fel . Vidiás azt látom úgyhogy elég tartós . Arra ügyelj hogy ne használd túl mert akkor élezésnél sokat le kell belőle venni . Fa-marásra tökéletes azért írom mert sok asztalos MDF-et akar vele marni és csodálkozik azon hogy hamar kimegy az éle ( Most ezt nem neked írom hanem csak úgy általánosan ) .
Azok az olcsó marók amit írsz hogy valamikor a készletben van 15db és kb 10ezer Ft az annyit is ér , kapásból az a bajuk hogy életlenek és van néha hogy az élezés többe kerül mint maga a kés . Utána relatívan az is jó , igaz nem annyira mint amit külön megveszel de még mindig jobbak mint anno a HSS felsőmarók .
A másik röhej a csapágy - sztem irreálisan drága rá ha külön veszed meg ilyenhogy pl 1200Ft stb . Egy kicsit eltértem a témától de a lényeg az hogyha sima fát marsz vele akkor sokáig elég lesz . -
bbchris
senior tag
válasz
Vikusz77 #4685 üzenetére
Minen korongot arra célszerű használni amire írják . Mindegyikkel lehet vágni mindent de nem arra valók . Más korong az Alura , más a vasra és más a kőre stb . Mindegyik flexkorongnak más a kötése illetve üvegszáltartalma . Az alué pl jobban kopik ugye mert különben eltömődne . Nem egy nagy összegek ezért célszerű mindegyik anyaghoz megvenni a megfelelő korongot .
-
csemberlen
őstag
válasz
Vikusz77 #4693 üzenetére
http://www.krause-systems.hu/fileadmin/user_upload/pdfs_hu/sokcelu_letra_14.pdf
ez talán segit. A nyitott hosszánál picit tovább el lehet érni, de sürün kell arrébb rakni, mert korlátozott a terület. Egy családi házhoz ugyis kell egy ilyesmi létra. Az állvány az a tutibb, de magának az ember nemigazán vesz. Munkám miatt nekem kellett venni 1 félprofi gurulós cuccot. Nagyon hasznos tud lenni. -
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #4693 üzenetére
Nos erre a következőket mondom elgondolkodtatóként:
Hasonló létránk volt, mint amit linkeltél. Elborult, eltörött. Az általad kinézett létra ára egy húszas. Pontosan ennyiből készítettem egy szétszedhető állványt (tudja a 4,5 m-t) 30-as zártszelvényből. Igaz, izzadtam vele. Sokat kellett babrálni, míg elkészült, de: Két méter hosszon sétálhatok rajta, van hova tenni a festékes bödönt, és korlátban kapaszkodhatok munka közben. A létránál jóval macerásabb a mozgatása, felállítása, ám passzió a munka rajta."de hogy milyen magasan lehet maximum ráállnia földtől, azt nem írják."
Ha a vonatkozó szabványoknak megfelel (tehát van tanusítványa), akkor ahol létrafok van, ott állni is lehet. Más kérdés, h mibe kapackocc?
-
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #4688 üzenetére
Mégvalamit!
Ha 250 Ft-os lapot kínálnak 100 pénzért, akkor biztos lehetsz a csalásban:
Jobbik esetben szimplán lopott áruról van szó, de így orgazdává válsz. Rosszabb esetben kalóztermék, magyarul hamisítvány szép felirattal tecsógazdaságos minőségben - és ez a gyakoribb eset.
A 250 Ft-os lap 250 Ft-ba szokik kerülni. -
thyeby
őstag
válasz
Vikusz77 #4688 üzenetére
"Tudsz egy jó márkát jó áron amiből érdemes bespájzolni? "
Ja! "Metabot, meg a Droncot "
De nem érdemes bespájzolni belőle, bármikor kapsz belőlük.Amikor ezt vesézgettük (a gépvásárlásod idején), úgy emlékszem, említettem a Phirana-t. Az már nem tecsógazdaságos, de még nem piacuraló márka, így az ára is középen van.
-
Dízeles
aktív tag
-
mdk01
addikt
válasz
Vikusz77 #4658 üzenetére
2. Madmax nem csak azt mondta hogy cseréld le nagyobb átmérőjű csapágyra vagy átsiklottam vmi felett?
Azért volna jobb a nagyobb csapágy mert akkor ugye a 12cm-es élen is 4mm-es rádiuszod lenne nem pedig 6mm ahogy én írtam. Viszont az én variációmnál nem kell a csapágyhoz sem nyúlni csak a 6-os maróddal megmarni.
Csak egy ötlet volt.3.Akkor csapágy mellett kell marnod lényegesen egyszerűbb és jobb lesz.
-
Soká
senior tag
válasz
Vikusz77 #4638 üzenetére
thyeby ugyan megválaszolta, de annyiban pontosítanék, hogy nem 3,2 hanem 4,76.
Ezen a századmiliméteres pontosságon pontosságon mindig jót nevetek, de nincs eszközöm, amivel ellenőrizhetném
A következő méretek vannak még a készletben: 6,35; 12,7.
Én továbbra is azt mondom, hogy megéri ez az expertes készlet, főleg ha még mindig 10.000 körül van, de természetesen tiéd a döntés.
A kerítéselemeket, mint a többiek is javasolták, ne próbáld meg asztalon. Látatlanban van rá egy söröm, hogy van benne annyi görbeség, hogy itt-ott, hozzá sem érne a kés az anyaghoz. -
mdk01
addikt
válasz
Vikusz77 #4654 üzenetére
1.Nem tudom hogyan fognak állni a deszkáid és hogy milyen közel lesznek egymáshoz de nézd meg úgy ha két deszka egymás mellett van mert lehet a vastagságát annyira nem fogod látni.
2. Esetleg van még egy olyan variáció ha mélységbe nem 6mm-re állítod a 6-os marót hanem csak 4mm. Igaz hogy ekkor keletkezik egy minimális él de a vastagság érzésed megmarad lapra meg bőven elbírja a 12cm-es deszka a 6mm-t. Azt a kis élt meg elhúzod 80-as papírral és kész.
3.Vízszintesen lesz a deszka, vagy miért nem lehet rövidebbre vágni, mint 4,5m a kezelhetőség kedvéért?
Winner:
Igen van, mi pl. 1,6mm-et használunk az élek elgömbölyítéséhez.Megcsiszolva pont 2mm.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPad topik
- A Microsoft beszállt a világ legnagyobb karbonmentesítő projektjébe
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen alaplapot vegyek?
- Tesla topik
- OLED TV topic
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Apple MacBook
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP Elitebook 8570P - i5-3GEN I 8GB I 180GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintőkijelző
- Honor Magic7 Lite 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 7500 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest