Új hozzászólás Aktív témák

  • Teasüti

    nagyúr

    Kérdeznék inkább, ha már itt vagyok. :)
    Folytatom a 12V rendszerű jármű projektemet.
    Jelenleg féklámpát tervezek készíteni.
    A ledekről és mosfetekről hiányos az elektronika tudásom.
    A ledek elé mindenképp kell áramkorlátozó ellenállás, akkor is ha a sorba kötött ledek összeadott "forward Vdrop"-ja megegyezik a tápfeszültséggel, vagy legalábbis tűrésen belül van?
    Pl. 6db Led sorba kötve kb 13 voltra jönne ki, akkor elhagyható az ellenállás? Vagy ha mindenképp kell, akkor mire méretezem? Mondjuk 12-14,4V tápnál. Meg ha különböző ledek vannak a sorban, akkor a legnagyobb áramfelvételűhöz méretezem az ellenállást?
    (Érdekességképp az Ohm törvényről: ha sorba kötöm a fogyasztókat, akkor ha jól értelmezem a törvényt ugyanaz az áram megy végig a soron, mondjuk 150 mA folyik át 6db 150 mA-es leden? Ez azt jelenti, hogy a (táp)vezeték méretezésnél soros kötésű fogyasztóknál elég egyetlen fogyasztó áramfelvételére méretezni? Vagy ugyanúgy 15A-re méretezzek, ha van mondjuk 100 db led a sorban?)

    Mosfettel szeretném kapcsolni a ledeket TTL feszültségről (PWM), viszont a csavar a dologban, hogy vezérlőjel nélkül alapból bekapcsolva kéne lenniük (ha nem működik az MCU, akkor is használható legyen a féklámpa egy bypass áramkörön keresztül a tervem szerint).
    Ehhez egy úgynevezett "depletion" típusú mosfet kell? Vagy inverter? Előbbinél nem értem a leírásnál, hogy a Gate negatív feszültségnél kezd becsukni. Ez mit jelent? TTL-el nem használható?

    Köszönöm!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák