Hirdetés
- Crypto Trade
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mikrotik routerek
- AliExpress tapasztalatok
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Mesterséges intelligencia topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Windows 11
- Sweet.tv - internetes TV
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
-
IT café
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
quint
aktív tag
válasz vargalex #5899 üzenetére
Akkoriban négy cuccot néztem, hármat telepítettem, párhuzamosan nézegettem őket:
- Visual Studio: elolvastam az "adatvédelmi" tájékoztatót, és megszakítottam a telepítést...
- Platformio - nagyon nem tetszett, de már nem emlékszem, hogy miért;
- az Eclipse-hez készült Sloeber-rel pár napig küzdöttem, aztán feladtam... pedig sok dolog szólt volna mellette.
- és a már említett Atmel Studio 7 + VisualMicro: megtetszett.
De ez teljesen szubjektív, az AS7 valahogy kézre állt, különösebb gond [1] nélkül tudtam használni, így persze hogy jobban tetszett, mint az, amivel még egy "blink"-et sem tudtam összekalapálni
[1] - egy jelentős gondom volt, hogy a NodeMCU SPIFFS-be nem tudtam fájlokat feltölteni a gépről, de a VisualMicro fejlesztői a fórumban két órán belül elmondták a megoldást. -
quint
aktív tag
Nem új vasat kerestem, a meglévő eszközeim (Pro Mini, Mega2560, Esp8266, Esp32) kielégítik a játékszenvedélyemet Egy olyan fejlesztőkörnyezetet kerestem, ami nem csak az elnevezésében IDE, hanem valóban komoly támogatást nyújt a fejlesztéshez.
Elsőre csak olyan álmaim voltak, hogy a beillesztett osztályok definícióit ne kelljen mindig keresgélnem, hanem egy(-két) klikkre mutassa meg a metódusait hívási módjukkal együtt. Tök uncsi volt, hogy a Total Commanderben rojtosra nyomkodtam az ALT-F7-et, meg az Arduino IDE mellett nyitva volt a Notepad++ is tucatnyi füllel, és akkor még mindig nem lehettem abban biztos, hogy valóban azt az xxx.h-t nézegetem-e, amit a fordító használni fog.
-
tvamos
nagyúr
Nem nagy cucc... jó pofa, neked. Én 0-ról kezdtem 5 nappal ezelőtt.
Nekem 5 perc volt, igen, de neked is menni fog, mert piszok egyszeru, es segtek szivesen.
Ha neked is eleg lenne az az aram, amit a shield tud, akkor piszok egyszeru az eset, radugod a shield-et az uno-ra, a frameworkben letoltod a libray-t, az is max. 5 perc, a libary pakkban ott van a minta aplikacio, azt feltoltod az Uno-ra, terminalbol vereted a motornak.Nekem ilyen kit van: [link]
Mostmar ilyet vennek, mert talan ez eredeti DRV-s: [link]Ha nem eleg az aram, akkor bonyolultabb a helyzet, de nem remenytelen.
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
tvamos
nagyúr
Lehet jobb lenne neked a micro pithon.... [link] [link]
Tenyleg irj mar le egy kicsit tobbet a projektrol! Mekora motorok, ilyesmi.
Amugy meg... ha herotod van az arduinotol, akkor Rasberry PI sokkal jobb valasztas.
Es akkor megy a Linux bash!!! [link] Mondjuk ebben is van egy arduino, de nem talalkozol vele, csak egyszer, amikor osszerakod.
Ebben viszont nincs arduino, ha jol latom: [link](#5893) quint válasza aryes (#5892) üzenetére
Akkor mar erdemes eldobni ezt naggyon regi csipet is, es atnyergelni ARM-ra!
[link] [link] [link][ Szerkesztve ]
-
quint
aktív tag
#5614-ben már említettem az Atmel Studio + Visual Micro párost. Szvsz nagyon érdemes kipróbálni.
-
nagyúr
Nem tudom más hogy van vele, engem kicsit felb.sz idegileg, hogy nekünk kell kitalálni, mit akarsz mondani ahelyett, hogy leírnád, mi a konkrét projekt és hogy akarod megvalósítani.
Az sem világos, hogy azért akarod így elbonyolítani a programozást, mert nem tudsz C-ben programozni, vagy látni sem bírod az arduino IDE-t (mondjuk ez utóbbival én is így vagyok, de tudtommal nincs jobb)?[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Ez jól hangzik köszi!
Viszont gondolkodtam és lehet igazatok lesz. Egyben kell az egész kódot megírni, feltölteni.
Ahogy nézem 10 amperes relé is van, arduino vezérléssel. Tehát egyben menni fog a program.Van még vagy egy tucat proléma amit addig meg kell oldani. Kérdezhetem itt, vagy hagyjalak titeket a hülyeségemmel?
Pl:
- 1 6600-as vezérlőre lehet -e egyszerre 2 motort kötni? Árammal fogja -e bírni? Mert ahogy elképzeltem a 2 motornak szinkronban kellene ugyan azt csinálni.
Vagy iknább sínt tegyek a második helyett?il sole non sorge più ad Est!
-
nagyúr
Szerintem is, kell egy kliens programot tölteni az arduinora, és azt soros porton keresztül pc-ről vezérelni.
Még csak meg sem kell írni az arduino részt, mert komplett megoldások vannak rá, pl a Firmata. Van több hasonló, kimondottan távvezérléshez."ha egyben töltöm fel, mire megírom megőszülük"
Arduino IDE-ben is megírhatod külön a modulokat és tesztelheted is.[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Nem nagy cucc... jó pofa, neked. Én 0-ról kezdtem 5 nappal ezelőtt.
(#5887) MasterMark:
Igen! egymás után akarom a kódokat bedobálni, nem guiból, terminálból. Mert:
1. csak így tudom megcsinálni, ha egyben töltöm fel, mire megírom megőszülük.
2. más vezérléssel is össze kell hangolni. Az relé lenne, de nem tudom még hogy oldom meg.(#5888) Janos250:
Ne már srácok! Kapjátok össze magatokat.
A gépnek júluis közelépre össze kell állnia! Már csak ez az 1 lépés hiányzik, az összes többit kikínlódtam.Majd írok részleteket, ha minden meglesz.
mod: Délután keresek videót. Láttam hogy a srác hogy csinálja, csak guiból.
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
Janos250
őstag
Húha!
Linux szemléletű microcontroller programozás? Biztosan lehet, de minek?
A microcontrollerek - általában - nem használnak op. rendszert, hanem mindent egyben töltenek fel, és a feltöltött program fut az idők végtelenjéig.
Ha kikapcs után újra tápot adunk neki, újra ugyanaz indul el.
Ami máshol az op. rendszerben van, itt az is a programba épül be, azzal együtt töltődik fel könyvtárként.
Például "periféria" driverek. Nagy is lesz a program.
Mivel az Arduino IDE is feltölti a programot, ezért biztosan fel lehet tölteni, megfelelő programmal, de szerintem nem éri meg a vesződséget ezt kibogozni. Scriptből - úgy vélem - ez nem megy.
Hogy hol van a lefordított program? Állítsd át az Arduino IDE-t szószátyár módba (file/preferences/Show verbose output compilation,upload) és látod, melyik temp területre teszi,
de a lefordított programot is el tudod file-ba menteni, ha akarod (sketch/Export compiled binary)Szóval megoldási javaslat:
Minden "programot" összefűzni forrásnyelvben egybe, paraméterezni, hogy mikor melyik rész fusson és hogyan, lefordítani, feltölteni, és paraméterekkel (pl. soros port) vezérelni a futást.
De hátha másnak van jobb ötlete.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
nagyúr
Hát a leírásod alapján a nodemcu-val kéne próbálkoznod, az működik parancssorból (Lua nyelven), de ha jól értem, te shell scriptet szeretnél arduino-n futtatni? Mert az nem fog menni. Bár annyi féle projekt van arduinora, még talán shell parancsértelmezőt is írhatott akár valaki, basic például van.
Bináris biztosan keletkezik, hogy átmenetileg hová kerül és lehet-e vele amúgy valamit kezdeni, azt majd az okosok leírják (én is kíváncsi vagyok), de a program végül az arduinora kerül, és a pc-től teljesen függetlenül fut rajta.[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Sziasztok! Új vagyok még a témában. nagoyn sokat olvastam, meg tanultam az elmúlt pár éjszaka. De 1-2 dolog csak nem bír a kőkorszaki fejembe beleférni:
Oké van egy program, ami a kommunikációs felület. Megírom benne a kódot. Vagy kölcsön veszem.
Lefordítom. A lefordított program hová kerül? Linux alatt mondjuk. Lesz egy xy bináris?Következő: a program felölti a kódot és futtatja. Ezt a programon kívül meg lehetcsinálni? Mondjuk linux terminálból valahogy felölteni?
Mert ami projekten dologzok, úgy tudnám megoldani, hogy shell szkript küldi a kódot és futtatja is.
Meeert: csak shellben tudok némi programozást kipréselni magamból. A kódot meg innen-onnan szedegetném. Még jó, hogy frí .
il sole non sorge più ad Est!
-
ngabor2
nagyúr
Van egy PCF8574 i2c modullal felszerelt 20x4 karakteres lcd kijelzőm. A címe 0x20, ezt már megtaláltam. Viszont érdemben működésre nem tudom rávenni. A neten sokat ajánlott fmalpartidaféle NewLiquidCrystal lib van fenn, a háttérvilágítás megy, de mászkál a kurzor és semmit nem ír ki. A példaprogram se működik, csak hogy érdekesebb legyen.
Érdemes szenvedni vele, vagy fejeltsem el, esetleg vegyek másikat?
mod: ezt a fórumot már átnyálaztam. Semmi változás.
mod2: ez hiányzott:
LiquidCrystal_I2C lcd(0x20,4,5,6,0,1,2,3,7,NEGATIVE);
[ Szerkesztve ]
-
Gergosz2
veterán
Szerintem internet országban magad is találnál segítséget. Kezdésnek egyszerűbb projektek, de pl a tied is jó lehet. Ismerkedj a hardverrel, mit tud, meg hogyan. Villogtass ledet, használd az ADC-t stb. Jobban jársz ha magad járod ki az utata, és nem copy-paste-z nyomsz, mert akkor tényleg megtanulod használni.
Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito
-
vargalex
félisten
Szia!
Most azt várod, hogy nézzük meg helyetted? Láthatólag az előző linkeden található is működőképes. Ha úgyis lesz mindened, majd kipróbálod. Nekem pl. nincs is ilyen led kijelzőm.
Egyébként az Arduino, ESP8266 szerintem nem copy-paste programozásra való. Legalábbis úgy nem sok értelmét látom....Alex
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok!
Most ismerkedek az esp-vel.
Vettem két ilyen modult.
Az egyiket felkonfiguráltam AP-nak. Szépen működik is.
A másikat most próbálom életre kelteni. Arduinon keresztül sorosan írogatom neki az AT parancsokat.
Minden rendben van, mert az AT parancsra megkapom az OK választ.
Amit legelőször szeretnék tenni az, hogy átállítom a modult kliens módba. Sajnos az
AT+CWMODE=1
parancsra
ERROR
-t kapok.MI lehet a gond?
-
A214
aktív tag
Sziasztok !
Kutakodtam megint.
Ez itt számomra is kivitelezhetőnek tűnik.[link]
Innen [link] ha bemásolom az arduino programba a kódot és feltöltöm a WEMOS D1 mini Prora akkor gyakorlatilag műkődné a dolog.
Video szerint összekötve a kijelzővel.
Persze a hiányzó Libraryket előtte felraknám hogy ezeket is "kezelje".
#include <SPI.h>
#include <Adafruit_GFX.h>
#include <Max72xxPanel.h>
#include <time.h>Jól gondolom?
Aztán nem tudóm nem lehetne ezt kiherélni ,hogy csak az időt mutassa,nekem nem kell más opció egyenlőre.
Megnézné valaki ,hogy ez szintén NTP szerveren keresztül aktualizálja az időt.
Köszönöm.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz vargalex #5869 üzenetére
Úgy értem, hogy feszt okoskodik, ha lejárt egy tanúsítvány, vagy https url-lel http-re irányít át, és letiltja az oldalt. Mozilla dettó. Tudom miért csinálják, de nem vagyok óvodás, el tudom dönteni, hogy vállalom-e a "kockázatot", de nem, és ki sem lehet kapcsolni.
A másik, hogy a Google önhatalmúlag eldöntötte, hogy bünteti azokat az oldalakat, amik űrlapot használnak, de nem https címen futnak. Minden oldal váltott (a PH is emiatt) és megőrülök a lassúság miatt. Főleg mobilon mire bejön egy oldal minden szirsz.r scripttel meg reklámmal, a hajam kitépem néha. Ez a chrome böngésző kapcsán jutott eszembe, mert az is Google termék.
Bocs az offért.[ Szerkesztve ]
-
A214
aktív tag
Vagy ez [link]valaki kipróbálná, hogy mennyire stabil a működésük.
Köszönök mindent ha meglesznek a cuccok majd még ide pofátlankodok.
üdv:Amatör[ Szerkesztve ]
-
A214
aktív tag
Rendben akkor letölthető.
Működőkepés amúgy ?
A kommentek szerint valakinek nem. -
A214
aktív tag
akkor bocs az amatőrködésért de nálam ezt dobja a chrome:
Az Ön kapcsolata nem privátA támadók megpróbálhatják ellopni adatait (például jelszavakat, üzeneteket vagy hitelkártyaszámokat) innen: ftp.wizworks.net. NET::ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID
-
vargalex
félisten
Szia!
Nyilván nem azt mondom, hogy rosszabb a d1 mini pro, mint a sima mini. Sőt, vannak előnyei. Ez elsősorban a külső antenna csatlakozó. Ez bizonyos távolság fölött jól jöhet. A 16 MB flash viszont valószínűleg csak akkor jelenthet előnyt, ha nem Arduino IDE-ből programozod, hanem NodeMCU firmware-t teszel rá és esetleg nagyon hosszú lua scriptet tennél rá. Bár, nem biztos, hogy előfordulhat ilyen eset.
Alex
-
quint
aktív tag
Minden előzmény nélkül eszembe jutott az, amikor az öreg székely átkiabált a szomszédba:
- Hé, szomszéd! Disznót vágunk, aztán elkélne egy kis segítség!
- Mi kéne, kés?
- Nem, disznó! -
A214
aktív tag
válasz vargalex #5851 üzenetére
Üdv.
Most rendeltem Gergosz2 által ajánlott Wemos D1 mini pro.
Remélem nem lövök vele mellé.
Szeretnék vele meghajtani egy 4x összefűzött 8x8 mátrix LED MAX7219 ,NTP szerverről frissíthető órát raknák össze.
Ehez kérnék majd tőletek segítséget.kérdések:
1.Hogy kössem össze a két eszközt ?
2. Kódot honnan lehet hozzá letölteni?[ Szerkesztve ]
-
vargalex
félisten
válasz Gergosz2 #5849 üzenetére
Nyilván nem sok a $3, de azért mégis több egy kicsivel, mint még egy d1 mini ára...
Igazából én azon lepődtem meg, amit itt írtál (konkrétan az "Itt a fórumon elég sokan a Wemos D1 mini pro-t favorizáljuk" szövegre gondolok).
Gyors keresés a topicban a d1 mini pro kifejezésre. Nekem nem ez jön le...[ Szerkesztve ]
Alex
-
Gergosz2
veterán
válasz vargalex #5848 üzenetére
így van, de én a pro-t szoktam venni. Szerintem senkit sem vág földhöz az a -3 dollár és legalább lesz antenna csati ha kell. Sokat szívtam anno a nodemcu nyák antennájával, azért is tértem át erre. Sőt ezen még az is jobb.
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok! Életem legelső címezhető ledjét szeretném életre kelteni ,de sajnos megakadtam.
Kérlek segítsetek nekem ,laikus vagyok, és semmiféle segédanyagot nem találtam.Ezekkel rendelkezem:
5V 2A táp
1m (60led) szalag
arduino
sound detectorelőször is, a táp negatív és pozitív ágait csatlakoztattam minden eszközhöz.
-negatív ág:
GND (sound detector)
GND (arduino)
GND (szalag)
(az nem tudom h probléma e hogy a táp nem teljesen 5,0 V-ot ad le hanem 5,2V-ot, de lehet csak a multiméterem jelzi ki hibásan.-pozitív ág:
+5V (sound detector
VIN (arduino)
+5V (szalag)ezután az arduino egyi kanalóg csatornáját hozzákötöttem a sound detectorhoz
arduino: A0
sound detector: OUTaztán a digitális csatornáját az arduinonak a szalaghoz
szalag: DO
arduino: D6mindezek után bedugtama tápot minden megkapja a feszt. és mini usb-n keresztül csatlakoztattam a gépemhez. feltettem az arduino IDE-t beállítottam a megfelelő portot, bemásoltam netről egy kódot, rámentem a feltöltésre, elvileg sikeresen feltöltötte. az arduino indikátorled villog, meg világít de a ledből még semmi fény nem szűrődött ki. Mi lehet a baj, mi lehet a hiba? Kérlek segítsetek!
-
A214
aktív tag
válasz Gergosz2 #5843 üzenetére
Köszi, felraktam azt a csomagot a videó szerint .Te is azt linkelted.
Most már megjelentek a programon belül a 8266 lapok.
Mást erről az oldalról nem kell mokolni?
Kérdés ha rádugom majd a win7 felismeri ,nem kell drivert telepíteni?
Akkor mára ennyi majd rendelem a cuccokat.
Amit linkeltél D1 ez külső antennás?
-
Gergosz2
veterán
Nekem ilyen van : [link]
Nem kell semmi firmware-t frissítened, csak leszedni az Arduino Core az ESP8266-hoz. Itt van hozzá minden: [link]
Szerk: Ja most látom, a videó is ezt mutogatja.
Szerk2: Emitt meg a linkelt led mátrixhoz jó lib.-ek: [link]
[ Szerkesztve ]
-
A214
aktív tag
Tehát ha meglesz a WeMos D1 mini PRO és csatlakoztatom usb keresztül első körben mit kell csinálni?
Firmware frissítés?
Aztán, hogy tudom rábírni hogy az Arduino 1.8.2 kommunikáljon vele?
Ennyi lenne csak?[link]
Esetleg segédlet van valahol?[ Szerkesztve ]
-
Gergosz2
veterán
Fentebb is említett ESP8266. Itt a fórumon elég sokan a Wemos D1 mini pro-t favorizáljuk ami nagyjából 6 dollárt kóstál.
A linkelt led mátrixhoz úgy rémlik van library is, így gyakorlatilag egy NTP szerverrel való csevegés után már tudni is fogod az időt ami egyszerűen kiirathatsz rá.
[ Szerkesztve ]
-
A214
aktív tag
Sziasztok!
Amatőrként szeretnék összeállítani egy órát.
Jó lenne ha interneten keresztül frissítené az időt.
A kijelzője :[link]
Mi kellene még hozzá?
Kaphatok itt esetleg segítséget,támogatást?
Köszönöm[ Szerkesztve ]
-
quint
aktív tag
Ma megjelent az ESP32 könyv frissítése.
-
brickm
őstag
Sziasztok!
Wifi modulbol melyiket ajánlanátok?
Arra gondoltam, hogy a 8266 lehet nekem az ideális választás, hiszen soros bemenete van,a mit könnyedén tudok vezérelni egy arduinoval akár, viszont van benne tárhely és önállóan tud futtatni kódot, így pl a riasztórendszeremhez tudom kapcsolni és független elemként is tud üzemelni az online ki\be-kapcsoláshoz. -
gyapo11
őstag
mert az arduino PWM jelet állít elő a test és a tápja között. Ebből szűrés után lehet "analóg" jelet előállítani.
Lehet olyat is, hogy van egy bináris számláló, aminek a kimenetein egy ellenállás létra. A számlálót táplálja (és amikor kell reseteli) az arduino, a kimeneten meg lépked fölfelé az analóg feszültség. 8 bites számláló 256 szintet tud, de két 8 bites már 65536-ot. Ha a lépkedést nem akarjuk ráengedni a vezérelt eszközre, akkor kell még egy tároló is.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
tibi-d
tag
válasz #43680768 #5828 üzenetére
Találtam egy elgondolkodtató megoldást, érdemes ötletet meríteni belőle.
https://programmingelectronics.com/arduino-controlled-battery-charger/
A segédtápokat mindenképpen lecserélném kapcsolóütemü kivitelre, mert 30V-ból 5-12V-ot így előállítani nagyon veszteséges, és az IC-k erősen melegednének. A hall elemes áramérzékelés nagyon ötletes megoldás.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz BTminishop #5802 üzenetére
Simán is össze tudod válogatni, ha rászánod az időt az ALI-ról, annyi előnye is van, ha te válogatod össze, hogy egyúttal amikor utána olvasol meg is ismered a cuccokat.
[link]
Amire szükséged lesz az nagyon sok 10k ellenállás, és arduino szenzorokhoz való kábelek, illetve ne elégedj meg egy breadboarddal és feltételezem olyan kezdő vagy mint én akkor egy nagyobbon könnyebb dolgozni.
[link]
Most is kettő ilyen van egymás mellé rakva és a kettőn összedugdosva az aktuális projekt, mint referencia.
[link] -
-
törölt tag
Persze, intelligens akkumlátor töltőt akarok építeni, ami a következő paraméterekkel dolgozik
Manuális és automatikus beállítással elterjedtebb akkumulátor tipusokat tudja tölteni.
"Zselés" 4-20A, mindenféle "ólom" 10-74A-ig, "egyéb" akkumulátor profil
Mindegyiknek más a töltő profilja elméletben fejben már összeraktam hozzá mindent.
Figyelni kell az akkumulátor feszültséget, hőmérsékletét (itt a változás a lényeg) és még pár dolgot. Ez alapján szabályozni kell a töltőfeszültséget és áramot.
Amikor kész a töltés váltson át csepptöltésre. Legyen benne szulfid oldás, döglött akkumlátoron töltés "beindítás"
Az ötlett onnét jött, hogy szükségem van egy olyan töltőre amivel az autóm és a mocim akksiját ha kell tudom tölteni. Illetve a családban fellelhető minden egyéb akkumlátort. Főleg a mociknál vannak érdekes példányok, ami nem két forint
Na és persze az sem árt, ha szabályozott kimenetett tudok biztosítani a akksis fúromhoz is. áramkorláttal mivel átalakítottam az akksikat lI-ionra. (egyenlőre laptop táppal és fesz és áramkorlátozó áramkörrel töltöm)
Nem értek hozzá csak hobbi projekt. -
tibi-d
tag
válasz #43680768 #5824 üzenetére
Az "áramot is" kifejezésből arra következtetek, hogy egy tápegységnek a feszültségét, és áramkorlátját is arduinoval szeretnéd állítani. Ez azért bonyolult feladat, mert az arduino PWM jelet állít elő a test és a tápja között. Ebből szűrés után lehet "analóg" jelet előállítani. A probléma a referenciaponttal van. A fezsültségszabályzónak a referenciapontja a test, az áramszabályzó referenciapontja a mindenkori kimeneti fezsültség. Ezt illeszteni az arduinóhoz csak galvanikus leválasztás után lehetséges. Más a helyzet, ha csak áramgenerátort akarsz építeni, mert akkor az arduinó referenciapontját lehet kötni a kimenetre, vagy a szabályzó a test felől szabályoz "negatív szabályzás".
-
törölt tag
Sziasztok, van valakinek valamilyen ötlete, hogy Arduino-val hogy tudok szabályozható áramkorlátozót (nem feszültség) építeni 0,5-6A között. Feszültségszabályzót arduino alapon MOSFET-tel már csinátlam. Csak most szeretnék egy olyat, ahol a szoftverből tudom korlátozni az áramot is.
-
Zoja™
őstag
Ez elég komoly kapcsolás, el is mentettem, köszönöm szépen.
quint: Igazából az építés öröme miatt ejtett gondolkodóba az egész. Tisztában vagyok vele, hogy készen olcsóbban meg lehet oldani az egészet, de abban nincs meg az az érzés, hogy igenis én raktam nulláról össze.
[ Szerkesztve ]
-
huniross
tag
Sim900a-hoz itthon működő firmware-t nem tud linkelni valaki? Amiket találtam nem jók. Köszi
-
quint
aktív tag
Ha nem valami egészen ütős (boltban milliós nagyságrendű) audiofil láncot akarsz összerakni, akkor ma már nincs értelme diszkrét alkatrészekből végfokot építeni. Vegyél például valami Tripath TK2050 (vagy hasonló) modult, ráraksz egy tápegységet, és fillérekért kész a boldogság: néhányszor százezres hangfalat bőven ki tud szolgálni.
-
zka67
őstag
Szia, én csináltam már magamnak, igaz nem arduionval, hanem más mikrokontrollerrel, de a lényeg látszik:
távirányítós hangerő- és hangszínszabályzóA lényeg az LM1036-os IC ami analóg jelekkel vezérelhető.
[ Szerkesztve ]
-
Zoja™
őstag
Igazából már szemezgettem a Quad-dal, de még nem volt ,,bátorságom" neki kezdeni.
A cél egyébként nem az volt, hogy DAC-ként használjam az arduinot, csak tekergetős potméter helyett nyomógombos megoldás érdekelt.
Erre a kis erősítőre viszont tényleg a régi megoldás marad, a későbbiekben ha lesz lelki erőm egy komolyabb erőlködőt össze rakni, azt biztos komoly tervezés és sok kérdés fogja megelőzni úgy, hogy a végeredmény szinte minden igényt kielégítsen. -
tibi-d
tag
Harminc évvel ezelőtt, mikor a saját erősítőmet építettem, én is mertem nagyot álmodni, de én infravörös távirányításúra építettem. Természetesen a Quad405 végfokra épült. A távirányító egy videoton TV adó-vevő egység volt, az előerősítő TDA1028, TDA1029, TDA1524 triumvirátusra épült. Ebben az időben földi halandó csak álmodhatott a microvezérlőkről. Ma biztos egy WI-FI, Kékfog, mobil kompatibilis erősítőt készítenék. A végerősítőt hagynám meg. A Quad 405 továbbfejlesztett változatát építemén meg. Amatőr utánépítésre szerintem még nem találtak jobbat.
Egy kis kedvcsináló: http://www.bsselektronika.hu/index.php?w=h6twlJTfnj .
A hangfrekvenciás jel feldolgozásához sokkal erősebb vezérlőre van szükség, minimum RPi3 és barátaira. Az audiofilek ezt is szentségtörésnek vennék. Szerintem a legegyszerűbb, és a legjobb a jó öreg sztereó potméter, még ha manuálisan kell is vezérelni. -
quint
aktív tag
Ha PC-s hangfal, akkor készen is vagy, mert a billentyűzeteden nagy valószínűséggel ott vannak a "volume up" és "volume down" gombok
De picit komolyabban... Az Arduinot nem szabad beleraknod az analóg jel útjába, mert abból csak egy határ kaksi lesz. Pár dollárért kaphatók cél IC-k, azoknak a vezérléséhez lehet az Aurduinot használni. Megoldási lehetőség rengeteg van.
-
Zoja™
őstag
Uraim, van mód arra, hogy egy arduinot digitális hangerőszabályzásra használjunk?
Találtam itthon 2 régi hangfalat, van egy 2x12W-os erősítő modulom is, gondoltam összeházasítom a cuccokat egy aktív PC-s hangfallá, de ha megoldható, akkor nyomógombokkal szeretném a hangerőt szabályozni. Természetesen a DAC-tól jövő jelet szeretném szabályozni, ami ha emlékeim nem csalnak, akkor 75mV környéki feszültséget jelent, gondolom ezt még elbírja az arduino.
Keresgéltem a neten, de nem találtam nekem megfelelő dolgot, vagy csak rossz helyen keresgéltem.
A méret miatt elsősorban egy attiny85-ös lapkára gondoltam, van is itthon egy ilyen:Tudom, hogy egy potméterrel jóval egyszerűbb lenne, de az élet szép, megbonyolítanám egy kicsit.
-
nagyúr
válasz FireKeeper #5811 üzenetére
Ez kisebb.
Nekem is van egy projekt ötletem, pár napja kerestem én is ujjlenyomatolvasót, akkor találtam. Elég drága.[ Szerkesztve ]
-
FireKeeper
nagyúr
sziasztok!
valaki használt már valamilyen ujjlenyomat-olvasót? egy projekt-ötletem lenne, amihez kéne, de csak ilyet találtam, ennél pedig valami kisebb kéne.
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
Janos250
őstag
válasz mate1396 #5808 üzenetére
Ízlése válogatja, ki melyiket kedveli.
Az általad linkelt fő baja szerintem, hogy túl van az ÁFA határon (ami 22 Euro), ezért megfogják a vámon. Ki kell érte fizetni az ÁFÁ-t, a vámkezelési díjat, plusz egy csomó idő, macera. Ezért tartom jobbnak "darabokban" rendelni.
A ez pl. még vám határ alatt van akkor is, ha dobozzal együtt rendeled. Hogy milyen processzorú lap (UNO, MEGA, stb.) az egyéni döntés kérdése. Az UNO a legáltalánosabb, annál többet tud a MEGA. Mégtöbbet egyéb lapok.
Pl. én az STM32 alapú lapokat szoktam javasolni, de ez ízlés kérdése.
http://www.ebay.com/itm/STM32-STM32F103RC8T6-ARM-Cortesx-M3-Leaflabs-Leaf-Maple-Mini-Module-for-Arduino-/262878977587?hash=item3d34cede33:g:Ze4AAOSwXYtYuSrr
Vagy valamelyik ESP8266 alapút, pl. WEMOS D1 R2-t, ha nem akarsz egyszerre sok lábat, de meg akarod tanulni a WiFit.
Arra figyelj, hogy a "régebbiek" (UNO, MEGA) 5V-osak, az "újabbak" 3.3 V-osak, és ez a szenzorok illesztésénél lényeges lehet.Ha esetleg eredetiben, vagy hazai vásárlásban gondolkodsz, a gatyád rámegy, és gyakorlatilag nem kapsz jobb minőséget.
[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
veterán
Valakinek sikerült már redőny távirányítót másolni és vezérelni? Van egy RF433, de a lehallgatás és a másolás elvileg megy de a visszajátszott kóddal nem tudom vezérelni a redőnyt... szeretném külső-belső hőmérséklet és napsugárzás alapján automatizálni a redőny vezérlését ...
-
mate1396
tag
Sziasztok!
Bocsi nem olvasok vissza biztos sok kérdés volt már ezzel kapcsolatban, de teljesen kezdőként melyiket kit-et ajnálanátok megvásárlásra arduinoból? (forrás: ali, ebay stb.) Igazság szerint én ezt néztem ki (ismerősök azt mondták édemesebb megvenni a megát ha egyszer veszek) [link] -
CHIPman
nagyúr
Üdv.
Rákerestem a topicban, de átfutva a találatokat nem jutottam eredményre. Arduino (vagyis ESP8266, de kb lényegtelen)-kompatibilis
infra ADÓval
találkozott már valaki? Vevőt találok rengeteget, de adót nem. Klíma távvezérlését kéne megoldani neten, és elvileg minden adott, csak infra adót nem sikerült még találnom.[ Szerkesztve ]
hardverapro.hu/tag/chipman - keresek 1TB 2230 SSD-t, Thrustmaster TCA X-et
-
A214
aktív tag
Sziasztok!
Készíteni szeretnék egy NTP szerveren keresztül kommunikáló ledes asztali órát.
összeállítás:
- NodeMCU Lua ESP8266 ESP-12 WeMos D1
-Red 1.2' 4 Digit 7 Seven Segment LED Display Clock IIC time for_Arduino uno r3
-SYB-170 White bread board
Ebben kérnék segítséget!
Próbálkozott már valaki ilyennel?[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
Én a Banggoodról rendeltem egyet, volt hozzá frankó doboz, meg minden. (De nem igazán érdekli a célszemélyt.)
-
nagyúr
Én az Aliról rendeltem gyakorlatilag mindent, és mindent külön, amire szükségem volt, célirányosan. Lehet egyszerűbb lett volna, ha egy starter pack-et rendelek, de a legtöbb elég drága volt, ami a vám miatt sem mindegy.
-
BTminishop
aktív tag
Sziasztok, szeretnék elkezdeni foglalkozni az arduinoval. Tanulmányozni stb.
Elektróztam régebben minimális szinten de a hétköznapokban programozó vagyok és a C nyelvet is ismerem. Hol érdemes szerintetek rendelnem starter pack féleséget? Aliexpressről vagy akár eredetit. Várom az ötleteket.
Szép estét
Új hozzászólás Aktív témák
- Android játékok topikja
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Cybertruck Taipeiben
- OLED TV topic
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Eufy X10 Omni - lát, de nem néz
- Apple asztali gépek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- War Thunder - MMO Combat Game
- További aktív témák...
- Nintendo Switch OLED 19.0.1 Dual-Boot Cfw + 128GB MicroSD + Atmosphere 1.8.0, 3 hó garival!
- XBOX ONE S 1TB, dobozában, gyári tarozékaival és 6 hó garanciával, Bp-i üzletből!
- XBOX ONE X 1TB, makulátlan szép állapotban, 6 hó teljeskörű és 1 év SW garanciával Bp-i üzletből!!
- XBOX Series X, dobozában, gyári tartozékaival, 2025.06.28.-ig gyári garancia!! Bp-i üzletből eladó!
- GIGABYTE Nvidia Geforce GTX 1080 TI Aorus
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest