Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Linux kezdőknek
- Windows 11
- XPEnology
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Amazon Prime Video
- Gmail
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Norton védelmi programok (NAV & NIS & N360)
-
IT café
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
bhonti
aktív tag
Ha valakinek szintén nem rakná fel a frissítéseket sem a pamac, se a pacman...
A pacui parancssorban képes volt kijavítani és végigment! (10 - Javítás)[ Szerkesztve ]
http://1kis.info.hu - Informatikus mindenkinek... 501065096 balazs@honti.tech
-
Shyciii
veterán
Én azért használok trizent, mert mikor a yaourt-nak reszeltek, akkor a legtöbb jót a trizenről olvastam (bár nagy különbségek nincsenek). Viszont amióta trizent felraktam, azóta a pacman parancsot nem is használom már. Egy az egyben kiváltottam a trizen-el.
-
törölt tag
Más téma. Arra van esetleg bővebb információtok, hogy mely chip-es wifi stick-ekkel van a legkevesebb probléma rendes Arch telepítéskor? Nem tudok dróttal netezni, csak wifi hotspot-om van. Egy darabig el lehet VBox-ban is tanulgatni, de szeretném igazi vasra is feltenni. A sufniból előkotornám a régi tanuló gépem.
-
törölt tag
válasz attilav2 #6291 üzenetére
Nekem nincs bajom a konzollal, terminállal. Cimbimet nem érdekli ez része a témának. Neki megfelel így, nem telepít semmit, csak frissít. Hozzám jön, ha gubanc van. Rutinból lövi a screenshotot és küldi nekem. A múltkori pacman gubancon kívűl az én botlásaim miatt kellett piszkálni a rendszerét.
-
őstag
válasz #63718632 #6290 üzenetére
Pamac-aur-ral jártam már úgy hogy egy csomagtelepítést vagy eltávolítást nem tudott megcsinálni, nem tartom megbízhatónak. Inkább a pacman, az a hivatalos megoldás, a grafikus csomagkezelők inkább arra jók hogy jelezzék ha van frissítés, vagy rákeresni egy csomagra kategóriák szerint. Telepíteni, frissíteni csak konzolból, pacmannal és valamelyik aur wrapperrel. A legszükségesebb kapcsolókat meg lehet jegyezni. A téma összefoglaló is írja a pacman alapvető kapcsolóit.
[ Szerkesztve ]
-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
Frawly
veterán
válasz #63718632 #6288 üzenetére
Mikor a yay-t felteszed, akkor is ugyanazt csinálod, csak git clone-nal szeded le a forráskódot, majd átváltasz a forráskód mappájára és makepkg -si, ami egy script de elvégzi a fordítást.
Abba igazat adok, hogy legalább 1 AUR helpert normálisan támogathatna az Arch, úgy, hogy a hivatalos tárolóban is benne legyen binárisan.
Közvetlenül a pamac-aur-t így telepíted a forráskód letöltése után, terminálban:
sudo pacman -Syu meson ninja
tar -xvf /ahová/a/pamacaurt/letöltötted/pamac-9.1.1-1.tar.gz
cd pamac-v9.1.1
mkdir builddir
cd builddir
meson --prefix=/usr --sysconfdir=/etc
ninja
sudo ninja install
-
törölt tag
válasz Shyciii #6284 üzenetére
Igazából én nem tudom megítélni a yay, a trizen és a pikaur közti különbségeket. Nem olyan régóta van kapcsolatom az Arch-al. Jobbára a yay addig kell, amíg feleteszem vele a pamac-aur-t.
Az utóbbi hetek történései is abból adódnak, hogy cimbimnek van két régebbi notija, amik még linuxal tökéletesen működnek. Vele meg sikerült megszerettetni a linuxot, igazából az XP után már nem kívánta a Windowst. Szeret töltögetni tecsőről és találtam is hozzá progikat. Egy gond van, amikor az api változás miatt egy program verzió nem tud működni, amíg az újabb ki nem jön, vagy frissül. Így lett a választás az ArchLabs, mert mindkét notin ez fut a legjobban, egyforma rendszer és itt frissül minden a leghamarabb. Úgy hogy nem kell ppa-zni, .deb-ezni, appimage-zni, snap-ezni, flatpak-ezni. Egy felületen frissül a rendszer és az AUR-os programok is. Ezért kell a pamac-aur csomagkezelő-frissítés kezelő. Ő csak használja a rendszert és így meg frissíti. El is van csodálkozva a frissítések mennyiségétől és intenzitásától.
Mélyebben majd mostantól tudok foglalkozni az Arch-al. -
törölt tag
Volna egy-két érdekes dolog még amit megosztanék veletek. Ma reggel telepítettem VBox-ba egy ArchLabs-ot, mert kiakarok néhány dolgot próbálni.
1: Yay telepítése.
Szóval ez alapján, ez jön szembe leghamarabb a találatok közt és itt is ez volt ajánlva.
[link]$ sudo pacman -S git
$ git clone https://aur.archlinux.org/yay.git
$ cd yay
$ makepkg -si
A folyamat rendben lefutott, majd terminálban próbálva:yay -Syu
vagyyay -S pamac-aur
A válasz az, hogy a yay parancs nem található.
Ezután gondolva Frawly javaslatára, amikor a pacman frissülékor is gond volt a yay-el. Megpróbáltam ezt a telepítést:git clone https://github.com/Jguer/yay.git
cd yay
make
sudo make install
Ez előtt töröltem a yay könyvtárat, mert a meglévőbe nem klónozta ennek a tárolónak a tartalmát. Továbbá a múltkor ago
hiánya miatt elhasalt ez a telepítés, így most azt is feletettem előtte.sudo pacman -S go
Így már működött rendesen a yay.2: VBox-ban full screen-ben ArchLabs.
Mindent telepítettem a guest-en, ami kell a kernelnek a VBox-hoz + interakciós szolgáltatások CD-ről is a"VBoxLinuxAdditions.run"
-t.
Viszont a tálca és az ablakok villództak nagyon zavaróan.
A legfrissebb VBox már a "Képernyő" beállítások menüben a "Grafikus vezérlő"-nek VMSVGA eszközt állítja defaultnak.
Ha a VBoxVGA-t (ez volt régebben a default) választom, akkor megszűnik minden villódzás, rendesen-normálisan lehet használni a rendszert.
Ez azért érdekes, mert más Debian alapú disztrók indításakor kimondottan nyavajog a VBox, az elavultnak számító VBoxVGA miatt.3: ArchLabs telepítése VBox-ba.
Aki kedvet érez hozzá, az ne lepődjön meg. Akkor, amikor automata partícionálást választva a telepítő szkript hibával kilép. A default beállítás ebben az esetben, UEFI-GPT szerinti rendszer. A virtuális gépünk meg BIOS/MSDOS-os default.(ha uefis gépet kreáltunk, akkor nem lessz probléma).
A lemezt manuálisan kell partícionálni a telepítő által kínált programokkal(msdos-partícióstábla, 512MB ext4-boot és a maradék ext4-root partíció). Vagy ha idegen a parancssoros partícionálás, akkor bebootolni a virtuális gépet olyan live ISO-val, amin van GParted. Majd újra indítani az ArchLabs ISO-val és követni a telepítőt, a mount menütől.
Jobban nem részletezném, mert maga a telepítő nagyon egyszerű. Ezt is jobbára a kezdő próbálkozóknak gondoltam elmondani.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Úgy néz ki helyre állt a rend. Bezártam minden futó programot és a "Munka menet és indítás" beállításokban kiválasztottam az automatikus mentést és bejelentkezéskor a munkamenet választó mutatását. Egy "default" menett munka menetem van, mint eddig, csak aktualizálva a mostani dátumra.
Most már munkamenet választó nélkül is rendesen megy minden bejelentkezés után. -
törölt tag
Az
/etc/xdg/autostart
-ban csak két tálcaértesítő indítás van:
-pamac-tray-budgie.desktop
-pamac-tray.desktop
A~/.config/autostart
-ban nincs se Pamac se Firefox bejegyzés.Tegnap mikor a frisstéssel küzdöttem, kikapcsoltam a Pamac-ban az AUR használatát és megpróbáltam "helyre rakatni" a frissítést. Most nem látom az az opciót. Szüttyögött a rendszer, majd negyed óra után nem tudtam sehogy se leállítani a folyamatot. Ekkor szabályos kijelentkezést és restartot csináltam. Közben a FF is meg volt nyitva. Azóta van ez a jelenség. Próbáltam volna htop-ban kilőni a Pamac-ot, de nem találtam a futó processzek közt.
-
törölt tag
Már leszedtem, nem abajgott semmi érte.
Lenne még egy kérdésem Xfce-vel kapcsolatban. Hol tud "beragadni" automatikus indításra, bejelentkezés után egy program. Ha nem volt olyan beállítási szándék, hogy benne legyen az automatikusan induló alkalmazások közt.
Multkor panaszolta a cimbim, hogy a QBittorrent elindul automatikusan, holott nincs beállítva sem a programban sem az Xfce-ben. Mostanra ez megszűnt, pedig nem tettünk semmit ez érdekében. Viszont tegnap este óta a Firefox és a Pamac indul el bejelentkezés után.
Hol lehetne bogarászni a rendszerben ez ügyben? -
őstag
Valamelyik oldalon egy leírásban láttam és azóta buzgón használom csomagok föggőségekkel való eltávolítására a pacman -Rscn parancsot. Hát most ráfáztam egy kicsit.
Felraktam a gnome gnome-extra csomagokat egy próba erejéig, majd eltávolítottam őket a szokásos pacman -Rscn gnome gnome-extra paranccsal. Hát csak néztem hogy utána nem volt net! Hát eltávolításra került a Networkmanager is! Telefonon megnéztem hogyan kell bekonfigolni a systemd-networkd-t, ezzel gyorsan megvoltam lett megint net. Aztán megnéztem pacman man oldalát és a -c --cascade kapcsoló volt a bűnös
-c, --cascade
Remove all target packages, as well as all packages that depend on one or more target packages. This operation is recursive and must be used with care, since it can remove many
potentially needed packages.
Mostmár csak az -Rs kapcsolót fogom használni föggőségekkel együtt történő eltávolításra, ha csak ki nem megy a fejemből-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
Frawly
veterán
válasz #63718632 #6270 üzenetére
A pacman -Rns yaourt paranccsal. Esetleg még az /etc/pacman.conf végén, ami benne van az archlinuxfr-es sor, azt kiszeded, vagy # jelet a sorok elé szúrva kikommenteled, majd futtatsz egy pacman -Syyu parancsot.
De még leszedni sem muszáj, hagyhatod fent, nem foglal sok helyet, használod helyette a yay-t.
-
törölt tag
Köszi szépen, elindult a frissítés.
Annyi lenne még, hogy ezen a rendszeren Yaourt van még Aurhelper-nek. Nyár elején még nem figyeltem a Yaourt elavultságát és az jött szembe legelőször, azt telepítettem. Most lecserélném Yay-re. Azt telepítettem már másik gépre. A Yaourt-ot hogyan tudom leszedni telejesen? -
Frawly
veterán
válasz #63718632 #6266 üzenetére
A legfrissebb, hivatalos tárolós ffmpeg-et. Ez most az Arch hivatalos tárolójában a 4.2.1-es verzió.
Tehát nyomatod fel ezeket:
sudo pacman -Rdd ffmpeg x265 libde265
sudo pacman -Syyu ffmpeg x265 libde265A dd kapcsoló kihagyja a függőségellenőrzést. Ha a telepítéskor reklamálna a függőségek miatt, akkor a -Sdd kapcsolóval próbáld telepíteni.
-
törölt tag
válasz #63718632 #6265 üzenetére
A nyáron volt hasonló anomália az x264 és x265 csomagokkal, de akkor nem tört ennyi minden. Arra már nem emlékszem hogyan oldottam meg. Most vissza bogarásztam a pamac-aur előzményeiben és ebben látom a hibát. Miszerint két ffmpeg csomag is telepítve van.
[2019-07-21 13:00] [ALPM] removed ffmpeg2.8 (2.8.15-2)
[2019-07-21 13:04] [ALPM] upgraded ffmpeg (1:4.1.3-1 -> 1:4.1.4-1)
[2019-07-21 13:40] [ALPM] installed ffmpeg2.8 (2.8.15-2)
[2019-08-18 16:56] [ALPM] upgraded ffmpeg (1:4.1.4-1 -> 1:4.2-4)
[2019-09-17 18:04] [ALPM] upgraded ffmpeg (1:4.2.1-1 -> 1:4.2.1-2)
A 2.8-as AUR-os csomag a másik meg a rendes Arch csomag. Mindegyik ugyan azokat a csomagokat rántaná magával vagy opcionális függőségben áll. Ezt már a Paste-ra teszem.
[link]Melyik ffmpeg-et hagyjam fenn?
-
törölt tag
Sikerült beleszaladni egy kis csomagtörésbe.
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (nem sikerült kielégíteni a függőségeket)
:: ax265 (3.2.1-1) telepítése megtöri a 'libx265.so=176-64' függőségét, amely ffmpeg2.8 által szükséges
x265 eltávolításra
audacious-plugins: opcionális függősége van ffmpeg: ffaudio input
audacity: opcionális függősége van ffmpeg: additional import/export capabilities
avidemux-cli: opcionális függősége van x264: for the corresponding video encoder plugin
avidemux-cli: opcionális függősége van libx264: for the corresponding video encoder plugin
avidemux-cli: opcionális függősége van x265: for the corresponding video encoder plugin
calligra: opcionális függősége van qt5-webengine: for Calligra Gemini
deadbeef: opcionális függősége van ffmpeg: for ffmpeg plugin
gegl: opcionális függősége van ffmpeg: ffmpeg plugin
imagemagick: opcionális függősége van libheif: HEIF support
libde265: opcionális függősége van ffmpeg: for sherlock265
parole: opcionális függősége van gst-libav: Extra media codecs
parole: opcionális függősége van gst-plugins-bad: Extra media codecs
parole: opcionális függősége van gst-plugins-ugly: Extra media codecs
phonon-qt5-gstreamer: opcionális függősége van gst-plugins-bad: additional codecs
phonon-qt5-gstreamer: opcionális függősége van gst-plugins-ugly: additional codecs
phonon-qt5-gstreamer: opcionális függősége van gst-libav: libav codec
qt5-multimedia: opcionális függősége van gst-plugins-bad: camera support, additional plugins
qt5-multimedia: opcionális függősége van gst-plugins-ugly: additional plugins
qt5-multimedia: opcionális függősége van gst-libav: ffmpeg plugin
smtube: opcionális függősége van mplayer: play videos with MPlayer
smtube: opcionális függősége van smplayer: play videos with SMPlayer
smtube: opcionális függősége van vlc: play videos with VLC
smtube: opcionális függősége van mpv: play videos with MPV
soundconverter: opcionális függősége van gst-plugins-ugly: Extra media codecs
soundconverter: opcionális függősége van gst-plugins-bad: Extra media codecs
soundconverter: opcionális függősége van gst-libav: Extra media codecs
soundkonverter: opcionális függősége van ffmpeg: ffmpeg backend
soundkonverter: opcionális függősége van mplayer: mplayer backend
webkit2gtk: opcionális függősége van gst-plugins-bad: media decoding
webkit2gtk: opcionális függősége van gst-libav: nonfree media decoding
youtube-dl: opcionális függősége van ffmpeg: for video post-processing
youtube-dl-gui-git: opcionális függősége van ffmpeg: convert video files to audio-only files
Figyelem: körkörös függőséget észleltem:
Figyelem: a(z) ffmpeg csomag saját x264 függősége után lesz eltávolítva
Szedjem le az x265 csomagot, majd update után tegyem vissza? -
Frawly
veterán
Akkor az még jobb, ha Qt5. Sose volt vele problémám egyik grafikus felület alatt sem ezekkel, sem X.org-on, sem Wayland-kompozitorokkal. Már csak ez az egy Qt-s progi van, amit használok, mivel ebben a legegyszerűbb leszervezni, ha valami torrentet csak részlegesen akarok letölteni. Persze hosszú távon ki lesz váltva vagy Transmission CLI-vel, vagy rtorrent-tel, és az utolsó Qt-s progit is végleg száműzöm.
-
F34R
nagyúr
-
őstag
válasz vargalex #6260 üzenetére
Persze, gnome-wayland session-t is próbáltam, minden QT-s app megy benne. SuSeTumbleweed-en Plasma Wayland sessionben is megy minden QT-s alkalmazás, Csak Arch plasma wayland sessionben nem.
-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
Frawly
veterán
válasz attilav2 #6259 üzenetére
A konfigfájlban adj hozzá billentyűzetkombinációt. De ha ilyen kattintási ingerenciáid vannak, akkor inkább ne tedd fel, mert tiling WM, amit billetnyűzetes irányításra terveztek. Tehát se ablakok, se ablakdekorációk, se tálca. Kattintani is kevés dologra lehet, teljes képernyős mód füleire, meg a panelen a virtuális asztalokra, és kifújt. Nem is azért írtam, hogy feltegyed, csak példának, hogy egy másik waylandes felületen is probléma nélkül futnak a Qt-s alkalmazások.
Alapértelmezésben Sway-ben Win+d indítja a dmenu-t. A többi billentyűparancsot a default configban tudod megnézni: /etc/sway/config fájlban, ezt másold át a ~/.config/sway/config fájlként, és módosítsd saját igényed szerint.
Egyébként ha Qt kell és Wayland, akkor a KDE5-öt is kipróbálhatod.
-
őstag
A Sway-t felraktam, ha elindítom csak egy üres asztalt kapok és a jobb egérgombra sem jön elő menü. Mit kell beállítsak, hol, hogy valamit el tudjak benne indítani?
qt5-wayland csomag telepítve van és a libek is megvannak a /usr/lib/qt/plugins/platforms
alatt de csak az xcb plugint tudja betölteni a plasma wayland session. Ez tuti valami Arch specifikus hiba.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz attilav2 #6256 üzenetére
Az Arch Wiki szerint fel kell tenni a qt5-wayland csomagot.
Nekem Gnome3 Waylanden és most SwayWM Waylanden nincs gondom a Qt-s alkalmazásokkal. Igaz most Sway-en egyedül a qBittorrentet használom, ami Qt-s, de az csak Qt4-es. Semmi baj nincs vele, nem fagy, pedig semmilyen spéci környezeti változót nem adok meg neki.
-
törölt tag
válasz attilav2 #6256 üzenetére
Ilyen mélyen nem vágom egyik rendszert sem, mint Te. Úgy látom az Open SuSe most favorit nálad. Anno engem nem fogott meg, viszont van egy fork-ja is (ha lehet így mondani). Lehet találkoztál már vele, a Gecko Linux-ról lenne szó.
[link]
Ha van kedved és időd megnézni ebben a kontexusban, mint a Fedora-OpenSuSe összehasonlítást.
Igazából akkoriban még ennyire sem voltam képben a témában és nem jött át, hogy Gecko-ék mit tesznek hozzá az eredetihez. Nekem csak annyi maradt meg, hogy default Ubuntu betűkészlettel operálnak és több minden van "összegerebjézve", mindazokból a kellékekből, amiket az anya rendszerre utólag kell feltenni. Ilyen volt a Korora is a Fedora-ra épülve, már egy ideje inaktívak. -
őstag
Kipróbáltam a fedora 31-est, borzalom A telepítője, partícionálója is viszont a gnome alapból waylandes rajta.
Szerintem a SuSe-nak van a legnormálisabb telepítője, partícionálója, és a majdnem fullosan működő Plasma wayland session is jó pont(a firefox kifagy alatta de minden más pl clementine is, megy). Archon azért nem fut a clementine és egy sor másik QT5 app Plasma waylanden mert a rendszer nem tudja betölteni a qt wayland platform plugint, sokat googleztam a hibaüzenetre, meg is próbáltam a talált megoldásokat de semmi nem segített.
Egyedül úgy működik majd' minden QT-s app waylanden ha a QT_QPA_PLATFORM=xcb változó be van töltve az /etc/environments-ben. De ezzel agyon is van vágva a wayland, mert így ugyan futnak az eddig nem futó Qt alkalmazások waylanden, de fagyogatnak egy idő után.
Amúgy a wiki QT5 alkalmazásokhoz a QT_QPA_PLATFORM=wayland-egl változót ajánlja vagy lehet még jó a QT_QPA_PLATFORM=wayland is, de ezeket a plugineket nem tudja betölteni Arch-on a plasma. Ha a QT_QPA_PLATFORM=xcb változó be van kapcsolva akkor a szokásos méretű az egérkurzor, de ha ez a változó nincs bekapcsolva(ez az alapértelmezés) akkor az egérkurzor nagy méretű, ez jelzi ha tiszta plasma wayland sessionben vagyunk X emuláció nélkül. Tumbleweed-en nagyméretű volt az egérkurzor a Plasma wayland sessionban, tehát nem volt bekacsolva az X emuláció a QT5 appoknak, a clementine így is szépen futott.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz attilav2 #6252 üzenetére
Sose késő rájönni ezekre. Pontosabban a mesa az hardveres 3D-s OpenGL gyorsításért felel.
A r600-as radeonokhoz meg alapból a kernelben lévő nyílt, legacy, „radeon” nevű, kernel mode setting (KMS) drivert használja a rendszer.
Az xf86-video-ati elvileg kéne, de már én is olvastam több helyen, hogy a telepítése nélkül is el lehet lenni. Így van ez Intel GPU-kkal is, azoknál sem kell már az xf86-video-intel csomag, igaz azoknál ez a tény hivatalosan is reklámozva van az Arch, Debain wikijeiben. radeon drivernél ilyet nem írnak.
A VDPAU nem függ a mesa-tól, sem a kernel drivertől, sem a Xorg-tól, hanem ahhoz külön csomagot kell feltenni: mesa-vdpau.
Az amdgpu nyílt kernel driver (és ennek a xorg-os párja) újabb kártyákhoz való, HD6000-es kártyákhoz még nem, hanem az attól újabb GCN architektúrájú kártyákhoz.
Az amdgpu-pro meg a zárt driver, de azt csak OpenCL-hez éri meg feltenni állítólag.
-
Frawly
veterán
Nekem Waylanden nem volt még gond egy játékkal sem. Vagyis 1-2-nél a teljes képernyős mód szórakozott első indulásnál, de ez sem a Wayland, hanem a SwayWM sara volt, és ilyenkor a játék menüjében előbb ablakos módot kiválasztva, újraindítva, majd újra teljes képernyős módot választva és újraindítva jók lettek ezek a játékok, utána akárhányszor indítom, probléma nélkül futnak.
Szerintem a Wayland teljesen élhető lenne, a gond az alacsony adoptációjával van, 2 bloat DE, 1 használható i3wm-klón érhető el rá, a többi rá írt DE/WM meg kísérleti tesztfázisban megrekedt demó, meg prealfa koncept. Tehát a választék nem valami nagy, ez vele a fő baj. Meg az is kár, hogy kevés az a natív waylandes alkalmazás, ami normálisan kihasználná azt az előnyt, amit nyújtani tudna. Pedig nem rossz a Wayland, gyors, a X.org-nál minimalistább, bloatmentesebb (még XWayland Xorg emulációval is). Tehát lenne értelme elterjeszteni, de a fejlesztők még nem ismerik, idegenkednek tőle.
Sokan tévesen ítélik meg a Waylandet, mert kipróbálják Gnome3, KDE5 Plasma alapokon, és az bloatnak tűnik. De azokon sem a Wayland a bloat, hanem maga az egész DE. Emiatt sokan azt hiszik, hogy a Wayland is olyan értelmetlen bloat, mint a systemd meg a Pulseaudio, pedig pont hogy fordítva. Csak jól kéne tudni használni.
-
F34R
nagyúr
válasz attilav2 #6252 üzenetére
xf86-s csomagok a Xorghoz kellenek driver szinten.. Mesa az egy 3D grafikus konyvtarcsomag... Mondjuk ha van amdgpu akkor felesleges az ati, hacsak nem valami nagyon legacy kartyad van.. Wayland ala is ugyanugy kell a grafikus driver, csak ott nem az X indul hanem a Wayland server. Viszont wayland alatt ne nagyon akarj jatszani mert a legtobb a Xorg-ra repul ra.
-
őstag
Rájöttem hogy a a grafikus gyorsításért, megjelenítésért, a mesa driverek (mesa mesa-vdpau libva-mesa-driver) felelnek. Az én kártyámnál konkrétan a r600-as driver, ez az Xorg.0.log-ból derült ki. Ha nincs feltelepítve az xf86-video-ati (radeon driver) illetve nincs /etc/X11/xorg.conf.d/20-radeon.conf akkor is vígan indul az X van vdpau meg vaapi, sőt 3d is. Akkor ez azt jelenti hogy az xf86-video-ati csomag teljesen felesleges? De adak ki az új kártyáthoz xf86-video-amdgpu Xorg drivert, akkor az is felesleges akinek újabb radeonja van mert a mesa úgyis megoldja? Waylandnál ha jól gondolom akkor mindent a mesa intéz.
-
őstag
válasz Shyciii #6250 üzenetére
Igen az Arch elég gyorsan megvan a frissítéssel, ha dkms kernelmoduljaid vannak (pl vmware hez kell) akkor kicsit tovább tart a frissítés, feltéve hogy a kernel is frissül. Tumbleweed-en hosszabb a frissítési idő, csak néhány naponta érkeznek frissítések és sok csomag frissül egyszerre, nomeg a zypper lassabb mint a pacman.
-
Shyciii
veterán
Igazad van. Én ma indítottam egy frissítést, és kb 132db elemet töltött le (ezek mind lent voltak, de mégis szükségesnek ítélte, mert compton helyett már picom lett a csomag, ami csak most derült ki), majdnem 400MB letöltés, és ezek telepítése. i3-as notebookon ssd-vel 1 perc alatt felrakta. Szerintem ez akármilyen sürgős könnyen kivárható.
-
őstag
Úgy telepítettem a Kde-t ahogy kellett.
pacman -S plasma, pacman -S plasma-wayland-session + a mesa csomagok, az xwaylandet is behúzta azthiszem.
A plasma metacsomag egyébként koránt sem tesz fel mindent, pl a konsole-t sem. A plasma meta csomag teszi fel a legtöbb összetevőt azthiszem, de egy tumbleweed kde alaptelepítéshez képest azért még mindig elég szegényes.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Ez igaz. Ennyiből a te megoldásod elegánsabb, nem vár még feleslegesen újabb X percet, hanem a frissítés befejeztével azonnal szabályosan leállítja a gépet. Viszont csak terminálból indított frissítéssel működik.
Bár a legegyszerűbb csak simán terminálosan futtatni a frissítést. Ha még letöltés közben van, és jön a telefon, akkor ki lehet lőni Ctrl+C-vel, vagy a letöltés végeztével a nem-et választani telepítéskor, így később is befejezhető a frissítés egy újabb futáskor. Ha viszont már telepíti a frissítéseket, és jön a telefon, hogy menni kell, akkor én azzal már nem trükköznék, megvárnám. Egy nem korszerűtlen, SSD-s gépen a legnagyobb Arch frissítés is, mikor az összes csomag lecserélődik (igaz ebbe nem kalkuláltam bele az AUR-os frissítéseket, amiknél forráskódból forgatással is megy el idő), végez kb. 2 perc alatt, annyit szépen a telefonáló megvár, míg indulok. Azért az elég furcsa hívás lehet, ami után annyira gyorsan kell indulni, 0 ms-on belül, hogy csak a telefont van idő letenni, meg Ctrl+C+shutdownt nyomni.
Egyébként még annyiból igazat adok a kollégának, hogy ez gyakori felhasználói igény. A windowsos topikokban is gyakran előfordul, hogy valakinek azonnal menni kéne, ezért kilövi a Windows frissülését, ami később gondhoz vezet. Ezért a moden OS-ek frissítés/csomagkezelőjébe be kéne építsenek egy hotkeyt, aminél van a frissítés befejeztével állítaná le a gépet, vagy az első alkalmas, menthető részműveletnél lőni ki a frissítést, úgy, hogy később be lehessen fejezni, adatvesztés és a telepítés tönkretétele nélkül. Teljesen kivitelezhető lenne.
[ Szerkesztve ]
-
bhonti
aktív tag
-
Frawly
veterán
Amit én írtam, az akkor is megy, ha nem parancssorból lett elindítva a frissítés. A Ctrl+Z valóban háttérbe teszi, de a poweroff nem tudom mennyit vár SigTerm vagy SigKill szignál után.
(#6243) attilav2: nálam nem volt gond a Clementin-nel, se Wayland KDE5, se Wayland SwayWM alatt. Szerintem valahogy furcsán gányoltad fel a KDE-t, ha rendesen, fullosan teszed fel, akkor Wayland alatt is futnia kell a X.org-os programoknak, XWaylandet használva. Mindegynek kéne lennie, hogy milyen session-t indítasz KDE-ből, legalábbis a Clementin futása szempontjából.
-
őstag
Az elég bosszantó hogyha Arch-on waylanddal indítom a Kde-t akkor crashel a Clementine zenelejátszó, míg ha Xorggal indítom a Kde-t akkor a Clementine simán fut, ki érti ezt
Tumbleweed-en a Kde wayland session alatt simán fut a Clementine.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
Frawly
veterán
Ilyen esetekben még azt tudod csinálni, hogy mikor jön egy ilyen telefon és menni kell, de nem akarod sokáig járatni a gépet, akkor nyitsz egy terminált, abban benyomatod a sudo shutdown +30 parancsot, és fél óra múlva leáll a gép magától. Ha nem nagyon lassú HDD-s szutyok, addig 10× végez egy Arch frissítéssel addigra, és nem csak a gép lesz szabályosan leállítva, de a frissítés is befejeződik normálisan.
-
őstag
Most próbaképp telepítettem az Arch-ot a kisebbik 64GB-os ssdm-re a 480G-oson a Tumbleweed egyelőre marad. Sokkal rövidebb idő alatt végeztem az Arch telepítésével mint a Tumbleweed ével. Waylandos Kde-t terveztem kipróbálni Arch-on, így xorg ot fel sem raktam csak a plasmát a plasma wayland session-t meg a szükséges mesa csomagokat. A wikiben leírtak szerint indult a Kde waylanddal! A Tumbleweed tényleg bloat az Arch-hoz képest, de össze akarom hasonlítani a két rolling disztrót. Vaapi gyorsítás wayland alatt vainfo szerint működik, vdpau viszont nem, ez ugyanígy van tumbleweed-en is.
-
whbear
senior tag
Köszi az infót. Volt időm. Csak jött egy telefon hogy azonnal indulni kell. Bár legközelebb hagyom hogy fusson le. Még nem kezdte el a frissítést, csak az üres helyet ellenőrizte. Ezért gondoltam hogy nem lesz gond. De lett. Lehet hogy mire értelmezte a megszakítást már benne volt a kernel frissítésben.
[ Szerkesztve ]
Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
Frawly
veterán
yaourtot már nem használunk. Megszűnt teljesen a támogatása. A yay-t ajánlom helyette, de vannak más alternatívák is. Szerk.: áá, látom, te is rájöttel.
Frissítés közben meg Ctrl+C-t nem nyomunk. Ha sietned kell, akkor eleve nem futtatod le a csomagkezelőt. Futtasd akkor, ha van rá időd. Főleg akkor nem szabad megszakítani, amikor már a csomagokat telepíti. Míg csak tölti őket, addig nem olyan nagy gond a megszakítás. Ha már frissítés közben jössz rá, hogy menned kell, hagyd úgy a gépet, hogy befejezze a frissítést.
[ Szerkesztve ]
-
whbear
senior tag
válasz #63718632 #6227 üzenetére
A Yaourt csinálta. Így sikerült helyreállítani.
Boot a Arch Linux live CD or USB drive.Get connected to the Internet: wifi-menu.Mount your root partition: mount /dev/sda# /mnt.Mount your boot partition: mount /dev/sda# /mnt/boot.Change your root directory: arch-chroot /mnt.Reinstall the kernel: pacman -S linux.Reboot and if successful.Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
törölt tag
Csak egy olyan "Mi van ha" kategóriájú kérdésem lenne. Van-e az intel-ucode.img és amd-ucode.img legeneráltságának és betöltöttségének jelentősége. Abban a tekintetben, hogy ezek megléte vagy nem megléte okoz-e virtualizációs megoldások használatában rendellenes működést?
-
whbear
senior tag
Sziasztok Urak!
Régen jártam erre mert az Archi ment rendesen több éven át. Ma reggel viszont a grub nem lép tovább, azt írja hiányzik a boot image. A HDD az jó, mert van rajta egy windowsos partíció is amit el tudok indítani.
Az esemény előzménye az volt, hogy a yaourt letöltött 364 frissítést és mielőtt ellezdte telepíteni nyomtam egy ^C - t, majd szabályosan leállítottam a gépet. Inkább hagytam volna lefutni, de rohanni kellett hirtelen.
Valami ötlet lenne hogyan lehetne életre kelteni mert elég fontos adatok vannak rajta és a mentés természetesen elmaradt már jó néhány hónapja..Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
Shyciii
veterán
Újabb fontos változás:
New kernel packages and mkinitcpio hooks
2019-11-10 - Giancarlo RazzoliniAll our official kernels: linux, linux-lts, linux-zen and linux-hardened, do not install the actual kernel to /boot anymore.
The installation is done by mkinitcpio hooks and scripts, as well as removals. There is no need for any manual intervention.
The intention is to make the kernel packages more self-contained, as well as making the boot process more flexible, while also keeping it backwards compatible.
As of now, only mkinitcpio has hooks for handling kernels installations and removals. We do not ship any for dracut yet, but it will have similar hooks in the near future. -
Shyciii
veterán
Sajnos az általad leírt megoldás lecövekel egy gépre (meló helyen ez működik is, ott pl Dashlane-t használunk Windows-ra), de a Chrome-ban tárolás lényege az unvierzalitása mellett az, hogy ezt bámelyik gépen megkaphatom ahol chrome van, márpedig az szinte minden gépen van. Mobilon szintúgy van, persze ott Brave Browser-t használok, de ugye az chromium alapú, így ott szintén automatikusan tudom használni.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Tudom, beállításokat és addonokat is. De erre minden böngészőnél van saját sync megoldás.
(#6217) jimmy399: én is vagy LUKS-szal vagy ATA jelszavas hardveres AES titkosítással védem a meghajtóim. De nem mindenki jár el így, nekik fontos, hogy a Keepass titkosít. Iletve fontos a password manager titkosítása akkor is, ha mondjuk a keepass adatbázist mondjuk átviszed telóra, ahol nem lesz se LUKS, se ATA/AES jelszó.
-
Frawly
veterán
válasz Shyciii #6215 üzenetére
Ezért nem érdemes egy böngészőnél lecövekelni, mert abban vannak a jelszavak, kártyaadatok. Erre password manager való, pl. Linuxra ajánlom a KeyPass X-et. Szépen el tudod menteni benne weboldalanként és bankkártyánként az adatokat, hogy aztán bármilyen böngészőben használd.
Az adatokat AES titkosítással tárolja, egy mesterjelszóval levédve, innentől csak erre az egyetlen egy jelszóra kell emlékeznek.
-
Shyciii
veterán
No erről a beépülőről nem is tudtam. Kipróbálom, mert én mpv-t használok Openbox alatt. Köszi
Amúgy én is csak azért használok Chromiumot, mert évek alatt sok mindent megjegyzett már (jelszavak, weboldalak, bankkártyák adatai amit csak vásárlásra használok, lakhely címe, szállítási címek, amit egy kattintásra beilleszt a megfelelő helyekre, meghát ugye a google accountomat is azonnal kezeli). -
-
Shyciii
veterán
Legutóbb mikor kipróbáltuk, akkor nem működött (mármint az előrefordított vaapi-s). Hiába volt bekapcsolva, a proci terhelésén látszott, hogy nem működik (mikor 1 éve először próbáltam, akkor jó volt). Igazából engem nem izgatott, mert a full hd-t egy egyszerű Kaby Lake-es i3-as proci is gond nélkül viszi úgy, hogy mellette röhögve csinálhatok bármit, úgyhogy engem hidegen hagy, hogy mit pörget, amíg a rendszert nem lassítja Meg amúgyis inkább mobilon nézek pár apróbb klippet, a nagyobbakat meg tv-n mobilról kinyomva. Filmeket meg winyóról tv-re kötve, úgyhogy a notebook+youtube nálam ritka
[ Szerkesztve ]
-
Shyciii
veterán
Egy időben használtam ezt a csomagot. Kíváncsi voltam a hardveres gyorsításra (akkor még működött), viszont a nagyobb baj ezzel, hogy pár lépéssel mindig le van maradva verziószámban, ami elég gáz, hogy ha épp súlyosabb hibákat javítgatnak (ami ez elmúlt időszakokban volt bőséggel a chromiumban).
-
őstag
Csakhogy eltörték a chromium-vaapi-bin csomagban a vaapi támogatást, ez a része nem működik. Míg SüSü-n minden további nélkül megy chromiumban a vaapi.
-
nagyúr
Komoly képzelőerőd van! Legalábbis az alapján, hogy a vaapi-t az nVidia-val hozod össze sűrűn. Szerintem az az Intelé, nVidia inkább vdpau vagy már én keverem?
Ebben viszont le vagyok maradva, mit használnak ezek helyett a lejátszók? Nem wayland meg vulkan-os dolgokra gondolok.
Lehet hülyén halok meg, de próbáltam utána nézni és itt még ugyanúgy ott van a vaapi és a vdpau is. Nekem ez a GPU gyorsítás annyira sötét felhős téma, jobban, mint a többi!
Lehet, hogy azért is vagyok ezekhez nokedli, mert egyik gépemben sincs GPU? No de valamit az integráltak is használnak.....Nem? De!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
vargalex
félisten
-
F34R
nagyúr
válasz attilav2 #6205 üzenetére
Meg mindig nem ertem miert kell neked az a chromium valtozat.... vaapi egy olyan szabvany amit mar legtobb lejatszo is dobott... legutobb az mpv. Ezt akkor tudom elkepzelni ha nouveau-s legacy GPU-d van meg. Archon egyebkent van AUR-ba csomag ra amit nem kell fordigatni... chromium-vaapi-bin
-
őstag
Nem vagyok expert linuxos, ezért a fájlrendszer jogokhoz nem nagyon értek, csak a chown paramétereit tudom ha valamit saját tulajdonba szeretnék venni akkor: chown -R felhasznalo:users, vagy ha root nak akarom adni akkor root:root ot írok, chmod paramétereit nem ismerem, shell scriptekhez sem értek, így nem is tudnám a chromium ubuntu dev ppa branch csomagjait makepkg scriptbe bedolgozni :)) 3 deb ből kellene arch csomagot gyártani maga a chromium, az ffmpeg-extra, és a lokalizációs csomag, ja és a legújabb 19.10 es ubuntus chromium dev csomagokat kellene átültetni, valaki a fórumról csinálhatna makepkg scriptet :)) Az arch-ot azért tudom egyébként feltelepíteni mert nagyon jó wikije van, és megvan a logikai érzékem hozzá. A tumbleweedben az tetszik hogy csak pár naponta kap frissítéseket, nem olyan nagy a tempo mint az Arch nál, kevesebbet változtatnak szerintem. Kulcsrakész desktop rendszert ad telepítés után, nem kell találgatnom mik az éppen hiányzó kde/egyéb csomagok, meghát az is közrejátszott a váltásban hogy lusta vagyok, az Arch al mindig van egy kis utómunka, meg hajt a kíváncsiság. Gentoo nekem magas, nem szeretek sok időt szánni a fordítgatásokra. Épp elég hogy a tv kártyám (tbs márkájú) opensource drivere vagy fél óráig fordul mert saját v4l tree-t fordít, minden kernel váltásnál újra kellene fordítani, ezért nem is üzemelem be sokszor linux alatt a tv kártyámat.
-
Frawly
veterán
válasz attilav2 #6199 üzenetére
Jó, végül is azt használsz, amit akarsz. Csak furcsa, mert Archról nem NyíltSüSüre szoktak váltani, hanem Voidra, Gentoora vagy LFS-re, vagy valamelyik BSD-re.
A jogokat állítani tudod scripttel is, nem kell kézzel minden frissítéskor. Sőt, beledrótozhatod az AUR-os makepgk scriptbe is.
De végül a disztró nem annyira számít, ha elérsz egy tudásszintet, onnantól mindegy lesz mit használsz, mindet be lehet állítani a saját igényeid szerint, és csak abban van különbség a disztrók között, hogy:
1) milyen módszerrel frissülnek2) milyen frissek a csomagok
3) mekkora a csomagválaszték a hivatalos és külső tárolókban.[ Szerkesztve ]
-
Shyciii
veterán
válasz attilav2 #6199 üzenetére
Kíváncsinak és is kíváncsi vagyok, így pl a clear linux-ot megnéztem virtuális gépen (kb 20 perc elég is volt belőle), meg szembejött egy Debian alapú Openboxot használó rendszer is, ami azért érdekelt, mert én is csak szimplán Openboxot használok. Ezt is megsasoltam kb 20 perc alatt és kész. Ezekre elég egy virtuális gép. Full telepítést ilyen kíváncsiságokra nem pazarolok
Új hozzászólás Aktív témák
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest