- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
A Chia az új zöld kripto valuta, ahol a blokklánc technológia a nagy energiafogyasztású, egymással versengő számítások (Proofs of Work) helyett konszenzusos, tárterület (Proofs of Space and Time) foglaláson alapul. Akit bővebben érdekel a Chia weboldlán tájékozódhat: [chia.net]a aki csak pénzt akar keresni, lapozhat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
monchichi20
aktív tag
válasz mgTerminator #2699 üzenetére
Nekem már anyi sincsen
-
mgTerminator
veterán
Srácok az a téma a discordon hogy mennyire éri meg ez a chia! Ti hogy látjátok?
Nekem ezzel a 0.0002XCH hozammal a megtérülés is erősen kérdéses... -
fasyrt
őstag
válasz eldiablo #2694 üzenetére
Kb. egy nap elment ra, mire kiramoltam mindent a regi hazbol es atköltöztem az ujba.
Keszülj lelkiekben es hideg sörrel.
Muszaj volt, hogy kinezzen valahogy, mert az asszony megölt volna egy olyan akombakom fakerettel, amit ez egyik kollega kotort aprorol.Sz.:
@szazbolha
Egy korrekt polc lehet csinos, kabelmanagementtel, rezgescsillapitassal. De az az apros akombakom kritikan aluli. Fotokat termeszetesen kerünk.A hazba 16 lemez fer, a lap tud 8-at es egy LSI 9207-8i tud meg 8-at. Ha vennek meg vinyot (ami a csillagokban van momentan megirva), mar csak be kell tolni es elö van keszive mindegyik slotnak a tap- es adatkabel.
[ Szerkesztve ]
-
szazbolha
addikt
Ez korrektül néz ki. Én is költözöm, de a polcot tovább tart megcsinálni mint gondoltam.
1 gép marad csak ez miner lesz és a tervek szerint 16-20 db belső HDD-t és 4 külsőt fog hajtani. 2db 8 csatornás LSI Megaraid kártya lesz benne.
A HDD-k többsége egy polcon fog sorakozni a gép felett, hűtés nélkül egymástól 3,5 cm-re[ Szerkesztve ]
-
eldiablo
addikt
válasz mgTerminator #2646 üzenetére
-
kovsol
titán
válasz szabadoslac #2679 üzenetére
Akkor lehet pontosabban kellene kérdezni. Eleve azonos csatoló interfésszel rendelkező SSD-k közt is hatalmas eltérés lehet.
May the Force be with you!
-
szazbolha
addikt
válasz szabadoslac #2677 üzenetére
Elvileg 1,5-1,7x gyorsabb 1-1 plottal, de az NVMe sokkal jobban párhuzamosítható, szinte csak a mérete szab határt mennyi plot menjen rajta párhozamosan. Illetve természetesen a a CPU teljesítménye és a fedélzeti RAM mennyisége.
-
BOBO6
aktív tag
válasz Ereshkigal #2655 üzenetére
Ez a megoldás ezeddig nem volt ismert számomra, így ma is tanultam valamit!
-
fasyrt
őstag
válasz szabadoslac #2679 üzenetére
Na jo, de mennyi parhuzamosra?
Mert mutatok en neked 10 oras plotolast nvme ssdn. -
kovsol
titán
válasz szabadoslac #2677 üzenetére
Tessék ez egy SATA SSD vel, ha csak egy fut rajta. Ha viszont egyszerre több plotot csinál egy meghajtón, ott jelentős egy gyors NVME SSD előnye.
[ Szerkesztve ]
-
szabadoslac
tag
Van gyorsaság beli különbség a SATA SSD. illetve az NVMe. SSD. között Plot készítésnél?
Ha igen mennyivel lehet lassab a SATA. Nálam az NVMe. 8 óra alatt készíti el.
-
lacy86
addikt
Valaki hasznal plot keszitésre Samsung 980-at? ( nvme )
Ha igen akkor irjon már rám legy szives. -
törölt tag
Amúgy ha vakit érdekel...
90% Firecuda 520 2tb nvme ssd 2600tbw alza garival eladó sorba került
600tbw elhasználva -
Mr.Csizmás
titán
válasz mgTerminator #2669 üzenetére
[CrystalDiskInfo] kell neked.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
törölt tag
[link]
Ez valakinek?
Lehet én is felteszem 731 plottal
De csak farmer gépként -
válasz mgTerminator #2669 üzenetére
Amelyiknél van ssd life left abból vagy aminél tbw van ott meg abból és adatbázisból. Gondolom.
[ Szerkesztve ]
-
mgTerminator
veterán
válasz MasterDeeJay #2666 üzenetére
A kérdés csak az, hogy mennyire tudja pontosan a HD Sentinel az SSD-ről az adatokat!
Feltettem az 5.60 Pro-t, a 2Tb-os WD Blue SSD-mre azt írta hogy 100%-os, az 5.70 pro sentinel már 96%-ot ír 85Tb írásnál.A másik amiért kételkedem a hitelességében: [link]
320TBW, a hivatalos oldalon a max kapacitásra 4Tb 2560TBW-t ír, ami visszaosztva 320TBW.
Ha 6%=55Tb, akkor mire 0 lesz, kb 800Tb, nem?
-
lacy86
addikt
-
kovsol
titán
válasz oZone762 #2632 üzenetére
Alaplap biostól függ, hogy milyen támogatás van benne.
Nekem is 2700X van X570 lapban, amikor megvettem még az 1x00 szériát is támogatta akár. Ahogy kijött az ötös széria kivették a régi procik támogatását, és már csak 2-3-5 szériát támogatja a lapom.
Ezt a processzort már 1,5 éve használom és volt 50e Ft akkor újonnan.May the Force be with you!
-
-
eldiablo
addikt
válasz Zoli1977 #2647 üzenetére
Igen, de olyanom nem volt otthon, X570M Pro4 volt a home szeró, az lett upgradelve.
A méret elég fontos volt, illetve hogy ha úgy alakul másra is használható legyen (+vgaval játék, pl).#2646 mgTerminator,
X570 nem tiltott le, jelenleg 9db sata és 4db NVMe van bele szúrva.
Ha lenne még egy NVMe SSDm akkor 5 SSD-s RAID0-t is csinálhatnék.
Este lövök rőla képet. -
pauger
csendes tag
válasz szabadoslac #2659 üzenetére
Nem kell újra polotolni, alapvetően a te Chia appodat használja farmolásra.
Igen, TB (és idő) alapon osztoznak.
A programjuk kb két dolgot csinál:
- folyamatos tájékoztatást ad az ő szerverüknek, hogy mennyi plotod aktív, amikre percenként adnak pontot (plot mérettől függően k32 1 perc 1 pont, k33 1 perc 2 pont, stb), megszerzett pontok alapján osztják a coint
- egy dolgot változtat meg: config.yaml fájlban átírja a reward address-t, tehát ha van találat miközben a programjuk fut, akkor a cél a pool pénztárcája, és onnan osztják ki a mojo-t -
pauger
csendes tag
válasz szazbolha #2654 üzenetére
Hétfő kb 20 óra óta 0,022076524149 XCH-m gyűlt össze ott 144 plottal (15,35 USD), ami nem túl sok...
Ebből 0,008782524148 (azaz 0,002-vel több, csak azt - mivel akkor limitnek 0,01 volt a limit - automatikusan kiutalták és tranzakciós fee-ként levonták) a legelső blokkal érkezett (akkor még kicsi volt a pool nem kellett olyan sok részre osztani).
Azóta blokkonként kb 0,0002 kerül a kifizetetlen egyenlegemhez. -
Borisz76
veterán
Pusztán kíváncsiságból :
Plot méret : 101 GB
De milyen adatok vannak benne ?
Mit kreál bele ?Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
szazbolha
addikt
Pár napja figyelgetem a Core "magyar" pool-t.
Rettenetesen gyorsan fejlődik, már elérte a 100 PB-t.24 órával ezelőtti méretük szerint (Kb. 60-70PB) napi 20 találatnak kéne bejönnie.
De a nyilvántartás szerint csak 14 sikerült. Ami 30-40%-os veszteség. [link]
Korábban írtam, hogy ez önmagában nem gond, ha mondjuk 1 hét távlatában kiegyenlítődik és közelítik majd a számított napi bevételt. -
BOBO6
aktív tag
válasz Ereshkigal #2648 üzenetére
Azért, mert alapból raid vezérlőként közbeékelődik az os és a lemezek közé, így közvetlenül nem látsz rá a lemezekre, hanem tömbbe kell szervezned azokat. Ez nem feltétlen hátrány (én használok is így lemezeket), viszont chia esetében a raid1-nek nem érzem létjogosultságát, a raid0 meg plotoláskor fejti ki jótékony hatását, de farmhoz nem kell.
IT módban viszont minden lemezt közvetlenül tol fel a rendszer alá.
[ Szerkesztve ]
-
szazbolha
addikt
Az szép eredmény,. Kici kínai nem küldte meg a V3-as alaplapot, szóval a sokmagos xeonos plottolásról erről lemaradtam, de már gyak teleplottoltam mindent.
Ma elcsábultam és vettem egy 6TB CMR-es HDD-t. Csak azért, hogy berakjam a SATA-s rendszer SSD helyére. Így nem vész el a SATA port ezen lesz a rendszer a miner gépben.
-
szazbolha
addikt
válasz gratzner #2639 üzenetére
Megnyugtatásképp: Szerintem az itt fórumozók többsége nem éri el a netes sebesség adatokat beleértve magamat is. Nálam 20-30%-os a lemaradás (hasonló intel gen4 és gen9 konfigokhoz képest). Nem tudom az okát, lehet a Chia GUI használata. Linux elvileg gyorsabb 10%
Viszont van pár fórumtárs akik igen jó eredményekről számoltak be, őket kéne kikeresd a és felvenni velük a kapcsolatot.
Úgy emléxem a többségük intel i9-el produkálta a jó eredményeket.A rossz hír: van valahol egy linkelt teszt, amiben a memória és a többszálasítást vizsgálták. Az i9 jól skálázható és jól teljesít 5-6 szálíg és 6GB memóriáig, az AMD ellenfele hektikus eredményket adott azonos konfigban és kissé lassabb is volt.
-
BOBO6
aktív tag
Viszont van egy olyan vonzata is a sok kis hdd-nek, hogy ha 1-2 elhullik, akkor "csak" az az 1-2-4TB ugrott, ha viszont egy nagyobb, mondjuk 14-16TB-os lemez döglik be, az visszaplotolás szempontjából sokkal fájdalmasabb.
Ettől függetlenül kétségtelen előnyei vannak a kevesebb nagyobb meghajtónak. -
törölt tag
válasz szazbolha #2615 üzenetére
https://www.alza.hu/i-tec-usb-30-tolto-hub-16-porttal-es-90-w-halozati-adapterrel-d5560566.htm?kampan=adw1_alza_pla_all_smart-shopping-campaign_all-products_c_9050452_JP910n16&gclid=Cj0KCQjwnueFBhChARIsAPu3YkQunVy9p-8pUWa7QPm9sO8R-uX8VL4PlQ8-65-9syRW3qKn2dFtXewaAh9jEALw_wcB
Ez volt
Ilyenem is van csak akkor még jóval olcsóbb vol....[ Szerkesztve ]
-
kigyi_23
addikt
Mitől melegedne? Alig van használva a HDD nekem is van USB-n winyóm és 25-28 fokosak folyamatosan, de a WD-k sem mennek 33-34 fölé úgy, hogy zárt helyen vannak semmi sem keringeti a levegőt körülöttük és a WD-re közben még plotolok szóval van rajta írás is. Amikor csak farm megy rajt néhány fokkal ez is beeshet. Ezek az értékek teljesen normálisak, sőt hosszú távon a legegészségesebb a 30-35 fok közötti tartomány. A gyártók is ezzel számolnak üzem-hőmérsékletnek nem a túlhűtött winyókkal.
https://www.youtube.com/user/kigyi23/
-
gratzner
tag
Sziasztok!
Május 24-én kezdtem a Chia témát, azóta első naptól olvasok mint a gép, videót nézek, informálódok stb. Erre a fórumra csak hétfőn találtam rá sajnos
1200 hsz-ig jutottam az elejétől, de olyan gyorsan változnak a dolgok, hogy most ugrottam egyet mára, nem akarok folyamat lemaradni, épp elég hogy későn hallottam a dologról... Feltennék néhány kérdést, aztán folytatom a visszaolvasást.A tervek évekre szólnak, ha be nem dől fullra a chia. Az nem zavar, ha leesik az árfolyam, éveket is hajlandó vagyok várni a változásra.
Nézegettem a konfigokat múlt héten plotolni, aztán péntekre kialakult a kis park, de egyik sem hozza a netes eredményeket
Egyelőre adott 4 plotter-farmer gép egyben, majd farmerekkel bővül ha úgy lesz... Most a cél az lenne, hogy mielőbb televerni a hdd-ket plottal ezért ez a felállás.
Szerintem vannak itt totál hasonló plotter konfigok a társaságban, remélem olyan is akad aki rendet tenne a fejemben beállítás ügyében kísérletezek nyilván 1 hete, de lassan megy a tapasztalatszerzés a plotolási idők lejárta majd újra indítása stb miatt, értitek nyilván...
Egyelőre win10 friss + chia gui de nyitott vagyok linuxra is ha kell az örömhöz :)
Szóval az alábbi összeállításokat kellene finomhangolni. Akár kiegészíteni, változtatni stb. belefér...
Egyik gépen próbáltam az nvme-t helyettesíteni pci-sas-sata átalakítóval 4 db 10k sas vinyóval raidben, de nem hozta a megváltást, pedig hosszú távon valami hasonló lenne a cél az ssd-k tönkre vágása helyett
A mostani nvme-k mehetnek a lecsóba, erre szánom őket.
1-3. Plotter (ebből van 3 db) ezek kb 12-16 plotot csinálnak most/ gép/ nap (cél a 20 lenne, mert elvileg bírnia kellene)
Ryzen 3600 + Mugen hűtő
32 GB 3200 MHz
120 SSD csak a rendszernek
1 db ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 2TB tempnek (3500/3000/1280tbw)4. Plotter (1 db) ez kb 20at csinál most naponta, de tudnia kellene elvileg 30 fölött.
Ryzen 3900x + Mugen
64 GB 3200 MHz
240 ssd csak a rendszernek
2 db ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 2TB tempnek (3500/3000/1280tbw) csíkozott szoftveres raidbenElosztva 300 tb hdd és jön még mellé sztem pár 100 tb lassan, csak plotoljanak már végre rendesen a plotterek.
Úgy számoltam ezekkel a konfigokkal 1 hónap alatt megtelnek a hdd-k, de egyelőre mást látok
Amúgy folytatom 1200tól a fórumot, csak gondoltam inkább bekérdezek most már, mert a gépek dolgozzanak csak ahogy tudnak, ha már megvannak.
Köszi előre is!
Hajrá! -
-
BOBO6
aktív tag
válasz mgTerminator #2634 üzenetére
Gigabyte igen Ryzen alatt! Irja is a kiskönyv, és valóban, ha van _valami_ az m.2 foglalatban, az kapásból -2 sata port, ha viszont sata m.0-t használsz, akkor -3 sata port!
Ezért tértem át Asrockra, X570 PRO 4, 8 sata, 2+1(wifi/bt) m.2, négy merevlemez raid0 tömb, négy satás ssd raid 0 tömb és két nvme ssd egyszerre hasít mint a szél. -
BOBO6
aktív tag
-
veterán
az a baj, hogy a raid kártyám a max 2 TB-os HDDket tud kezelni így a második RAID kártyát lehet el is adom a kábellel amit vettem tőled ... vagy szerzek még 2 TB-os hddket nem tudom még egy 12-es riget gondoltam összerakni de azt már USB alapon (megvan hozzá minden usb hub, kábelek, táp, 10 hdd csak az a fánya USB-s kínai dokkoló nem jön már 1 hónapja és elég overkill lenne 3TB-os hddket 2 TB-osként használni ...
-
oZone762
tag
válasz TZoltán79 #2606 üzenetére
2700 megy 570-es alaplapban? Ez jó hír, úgy tudtam az 5x0 alaplapok visszafele nem kompatibilisek a 3xxx sorozatnál régebbi procikkal. A kérdésem igazából arra vonatkozott, hogy érdemesebb-e régi 16 szálas 2600-at venni az újabb 12 szálas 3600 helyett ha a cél 6 párhuzamos plot (2*1TB SSD).
-
Danex
addikt
válasz oZone762 #2629 üzenetére
chiacalculator szokott kiírni értéket, hogy mennyi volt az előzőheti emelkedés, előző héten ez az érték még ilyen 55-60% körül volt, most már csak 37%-ot ír, remélhetőleg nem csak a poolra várakozás miatt lassult a történet.
Én hosszútávra gondolkozom, 5cent/TB mellett is közel évi 50-60%-os hozamot lehet elérni vele (nem számolva, hogy a merevlemezt később el lehet adni), de ugye ez az érték most még jelenleg azt hiszem ilyen 30-35cent/TB -
oZone762
tag
Amíg exponenciálisan nő a hálózat fix értéket hasonlítgatni felesleges. Nekem napi 9-10 plottal 0,01 XCH körül oszcillál. Ez így volt 6TB-nél is, és most is így van 26TB-nél. Én azt tervezem tolok bele egy kis pénzt és növelem a plottolás sebességemet, hogy legalább a HDD befektetésem ne csak 1 hónap múlva hozza a pénzt. Aztán arra számítok, a konszolidáció nyáron beáll, eladom a régi plottoló gépem és inkább már csak farmolok.
De ehhez jó lenne ha legalább az árfolyam ne esne, mert az exponenciális növekedés az árfolyamcsökkenéssel együtt eléggé overkill. -
eldiablo
addikt
válasz Zoli1977 #2625 üzenetére
Lehet igazad van, de akkor kérlek mutass olyan Intel lapot, amin legalább 8db SATA port van +2-3 M.2 és mindegyiket lehet egyszerre használni korlátozás nélkül. Én eddig ilyet nem találtam.
M12E - "When M.2_1 is operating in SATA mode, SATA6G_2 will be disabled. "
Ezt tudja egy 320K feletti prémium Inteles lap. -
Danex
addikt
hpool-on tegnap 150plottal 4.7$ volt a bevétel.
hpool-os becsült érték alapján, elvileg közel 5.2$-nak kellett volna lennie
Chia calculator alapján pedig 5.35$ -
-
kovsol
titán
válasz eldiablo #2620 üzenetére
Tesztek alapján első fázisban számít a multicore teljesítmény, a többiben meg inkább az egy szállas teljesítmény. Mondjuk a Ryzen procik főleg a 3 és 5-ös széria ebben se marad el már.
Na meg itt nem ég és föld eltérésről beszélünk, hanem pár százalék.[ Szerkesztve ]
-
szazbolha
addikt
Olyat vennék, aminek van saját tápja. Ennek 48W-ja van a 7 portra, ami 6-7W/port.
Korábban egy fórumtárs linkelt olyan 16 portos eszközt amin a portok 10W-osak és 90W-os a tápja, de az drágább is volt.
Nekem megfelelne a TP-Link is, ha nem akarnék 6-7 HDD-nél többet rákötni.ebay-ről rendeltem 7 portosakat ismeretlen teljesítményű táppal. Majd kiderül.
-
Alex91
félisten
Sajnos nekem kompatibilitasi gondjaim voltak vele (nem ismerte fel a radugott eszkozt, es csak usb2.0-an mukodott). Visszakuldtem...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
lacy86
addikt
Szerintetek ez jo HUB lenne tobb HDD tarolására?
[link]
Ezt kötném ra a gepre es utana mehet be a kulso HDD. -
ZoZoˇˇ
aktív tag
-
veterán
válasz whitetiger11 #2599 üzenetére
-
-
ZoZoˇˇ
aktív tag
Reggelt
Hol érdemes tárolni chiát? Holnap meglesz hpoolon 0,1, és nem pénzre szeretném váltani .Maradna chiába. Hpoolon nem szívesen tartanám .https://www.facebook.com/horvathphotography524/
-
Krugszvele
senior tag
Nem létezik kockázatmentes állampapír.
-
monchichi20
aktív tag
válasz monchichi20 #2605 üzenetére
megoldodott
-
TZoltán79
kezdő
oZone762 -nek akartam válaszolni ,csak rossz gomra nyomtam
Én világeletembe inteles voltam,de vegigneztem mindent és amd mellett dontottem,vettem x570es asus alaplapot am4 ezek kb 1 árba annak intelessel, ezen van 8 sata port meg 1 csomo usb port,meg m2, procibol eloszor 12 mag 24 szálas ryzent neztem 157ert és ez joval olcsob volt az inteleseknel ill ebben a kategoriában asszem mar csak xeonok voltak és hozza az alaplap joval dragabb lett volna. igy maradtam ryzen 7 2700x ami 8 mag 16 szál, ez 60000 el olcsobb volt a masik procinál és olcsobb a 8 magos iteleknél is. úgyhogy ez mellett döntöttem, vegre kiprobálom az amdt :d és ha beszarik minden esetleg akkor is van sztem 1 viszonylag normalis gépem. Az meg h mennyit plotolsz hááát ezen is gondolkodtam,ha folyamat van vinyod es több 100Tbot akarsz felplotolni akkor lehet megérné olyan gépet összerakni,mi napi nagyonsokat tud, de sztem pár 10 Tbra eleg ekkora proci is ,sztem ezzel is lehet mar 5-6 plotot futtatni párhuzamosan v többet. Nekem most 2147 sec alatt csinalt meg 1 plotot 4 mag 4szál 16gb ram és 1tb kc400 ssd ,jövö héten már gyorsabban gyártok. Amúgy ez a kc400 szeria is jo lehetett ,mert 1600Tbw van irva gyartoi oldalon, a mostani kingstonok joval kevesebbek..ezzel akkor jol jartam 3-4 éve leesett a kamionrol 40000ért és akkor eredeti ár 120 volt, most meg ja pár év után is többet ér
[ Szerkesztve ]
-
monchichi20
aktív tag
hello.
Egy fúra kérdésem lesz, az mitől van hogy 30 plotból csak 20 lát a chia gui??
Én is csak anyit találtam ami azonos a chia guiban. -
oZone762
tag
válasz MasterDeeJay #2602 üzenetére
Olyan pc-t akarok összerakni, amit utána meg is tarthatok.
-
válasz oZone762 #2600 üzenetére
Xeon 2678v3 + kinai x99 ddr3 lap + 4x16gb ram 100eft alatt kijöhet. 12 mag 24 szál ha sok plotot akarsz indítani. Gond az hogy egy hónap mire ideér. Vagy ha szerencséd van akkor 16-20 magos xeon Goldot Aliról + LGA3647 lap, az is jó sok plothoz de 100eft felett lesz.
146eért adtam el 18 magos 2686v3 +jingsha x99-8d3 + 128gb ram + toronyhűtőt. És még kerestem is rajta. Hirdettem sokáig a procit, senkinek nem kellett.
Ezek persze inkább 6+ plot párhuzamoshoz jók.[ Szerkesztve ]
-
Danex
addikt
Intellel szerintem jobban jarhatsz, de minden ár kérdése
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- MediaTek alapokon dolgozik a Honor Pad V9 is
- Sorozatok
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Milyen TV-t vegyek?
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- iPhone topik
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest