- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
A Chia az új zöld kripto valuta, ahol a blokklánc technológia a nagy energiafogyasztású, egymással versengő számítások (Proofs of Work) helyett konszenzusos, tárterület (Proofs of Space and Time) foglaláson alapul. Akit bővebben érdekel a Chia weboldlán tájékozódhat: [chia.net]a aki csak pénzt akar keresni, lapozhat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pauger
csendes tag
válasz szabadoslac #2659 üzenetére
Nem kell újra polotolni, alapvetően a te Chia appodat használja farmolásra.
Igen, TB (és idő) alapon osztoznak.
A programjuk kb két dolgot csinál:
- folyamatos tájékoztatást ad az ő szerverüknek, hogy mennyi plotod aktív, amikre percenként adnak pontot (plot mérettől függően k32 1 perc 1 pont, k33 1 perc 2 pont, stb), megszerzett pontok alapján osztják a coint
- egy dolgot változtat meg: config.yaml fájlban átírja a reward address-t, tehát ha van találat miközben a programjuk fut, akkor a cél a pool pénztárcája, és onnan osztják ki a mojo-t -
pauger
csendes tag
válasz szazbolha #2654 üzenetére
Hétfő kb 20 óra óta 0,022076524149 XCH-m gyűlt össze ott 144 plottal (15,35 USD), ami nem túl sok...
Ebből 0,008782524148 (azaz 0,002-vel több, csak azt - mivel akkor limitnek 0,01 volt a limit - automatikusan kiutalták és tranzakciós fee-ként levonták) a legelső blokkal érkezett (akkor még kicsi volt a pool nem kellett olyan sok részre osztani).
Azóta blokkonként kb 0,0002 kerül a kifizetetlen egyenlegemhez. -
pauger
csendes tag
Háhá, látom ezek szeirnt nem csak magamnak csináltam
#2593 szazbolha főként discordon nyomják a kommunikációt, és ott van egy #pool-wallet csatornájuk, ahol a kint van a hivatalos link. Emellett már van #block-found csatornájuk is, ahova teszik ki a kapott coin linkeket is.
Az én verzióm csak azért készült el, mert kicsit letisztultabb, automatikusan frissül (lusta voltam frissítgetni a chiaexplorer oldalt), és meg sem kell nyitni a tabot, mert a címsorban kint van a gross és net érték. -
pauger
csendes tag
válasz NorbixD #2577 üzenetére
11:58 óta megvan az 5. blokk is.
Az elsőt azonnal kiutalták, mert elértem az akkor még 0,001 limitet = 0,008782524049 (mert ugye levonták a 0,002 tranzakciós fee-t.)
Azóta a további 5 blokk 0,007151 XCH-t hozott. Most asszem 0,05 a limit... soká lesz meg...[ Szerkesztve ]
-
pauger
csendes tag
A sok kis lemez hátránya még hosszú távon az energiafelhasználás is, igaz nem fogyasztanak sokat, de sok kicsi sokra megy alapon, aki betesz 5 x 18 TB helyett pl 22 x 4 TB-t, azért ott már van különbség. átlagos 7 Wh/lemez esetén az első 35 Wh, utóbbi pedig 154 Wh, ami forintban havonta (nem tudom a pontos árát az áramnak, de 40 Ft környékén van kWh, így 40-el számoltam) ~1000 Ft vs ~4400 Ft, azért az a 3300 havonta nem is sok, de nem is kevés. Évente az már egy újabb 4-6TB lemez ára.
Az pedig, hogy a kicsiket könnyebb lesz eladni, sem teljesen értek vele egyet, nem mai viszonylatban kell gondolkodni, hanem aki most nagy lemezekkel beszáll, az majd 3-5-8 év múlva fogja eladni, amikor már a 4-6 TB-ra úgy nézünk, mint ma egy 500GB-ra, hogy gyakorlatilag csak plottolni jó -
pauger
csendes tag
válasz TZoltán79 #2492 üzenetére
5TB WD 2,5" USB 3.0 külsőt is használok.
Fontos, vannak olyan külső merevlemezek, amik akkor is alvó módba mennek, ha a Windows-ban beállítod, hogy ne aludjanak a merevlemezek. Ez ellen célszerű egy nagyon egyszerű .bat fájlt készíteni, ami pl a dátumot-időt beírja egy fájlba adott lemezen, ezt berakod a Windows feladatütemezőjébe, esemény: bejelentkezéskor, majd ismétlésre állítod pl 10 percenként.
Magyarázat: amikor érkezik egy challenge, akkor 20 mp-en belül át kell futnia a plot filteren, és 5mp-en belül pedig validálnia kell.pushd "%temp%"
makecab /D RptFileName=~.rpt /D InfFileName=~.inf /f nul >nul
for /f "tokens=3-7" %%a in ('find /i "makecab"^<~.rpt') do (
set "current-date=%%e-%%b-%%c"
set "current-time=%%d"
set "weekday=%%a"
)
del ~.*
popd
echo %current-date% %current-time% >> D:\up.txt
echo %current-date% %current-time% >> E:\up.txt
echo %current-date% %current-time% >> P:\up.txt
echo %current-date% %current-time% >> Q:\up.txt
echo %current-date% %current-time% >> R:\up.txt
Értelem szerűen fentiben annyi sor, ahány meghajtód van, és a betűjeleket módosítod. Mappába is teheted a fájlt. Én azért választottam a dátum-idő párost, mert így tudom ellenőrizni, hogy biztosan ébren tartotta-e mindet.[ Szerkesztve ]
-
pauger
csendes tag
Chia Core megoldása:
- te a saját gépeden farmolod, szimplán (háttérben a chia farmerét használja szerintem az ő programjuk is)
- a program amikor indítod, a config.yaml fájlban átírja
-- a full node peer-t a chia-core.com -ra
-- az xch target address-t (wallet) is a sajátjukra
így a pool kapja a 2CH-t, és mivel ők a full node peer is, így a hálózaton 1-nek látszódunk, és az ő szerverük mutatja be az összes plotot a chia main net felé.Mivel az eredeti yaml-ből készít egy _bak -ot, mikor leállítod a chia core-t, akkor visszaállítja eredetire, és a hivatalos chia-val solo-ban farmolsz tovább.
Nekem kb ennyit sikerült kiházmoznom. De mi van akkor, ha valaki visszaírja menet közben a saját wallet címére? (Bár gondolom időnként ellenőrzi a programjuk... és vagy bannol, vagy visszaírja)
[ Szerkesztve ]
-
pauger
csendes tag
válasz mgTerminator #2382 üzenetére
Gondolom nem előre elkészített, hanem mikor megrendeled, akkor pár nap alatt teleplotolja a te kulcsoddal, és utána küldi.
-
pauger
csendes tag
A biznisz már beindult
https://www.jofogas.hu/pest/6TB_HDD_50_chia_plottal_118649285.htm -
pauger
csendes tag
válasz Geradossz #2321 üzenetére
Ez https://miningpoolstats.stream/chia szerint francia, nem magyar...
[ Szerkesztve ]
-
pauger
csendes tag
"You really never need to plot a plot with a k size larger than 32."
Én egy darabot készítettem, de nem figyeltem, hogy milyen terhelés volt. Valahol olvastam, hogy éveken át jó lesz a K32, és majd sok év múlva fogják kivezetni, amikor már csak K33 lesz használható. Nyerési esélye semmivel nem több, mint 2 db K32-nek, csak a plotok teljes elfoglalt tárhelye számít.
Megtaláltam: [link] (valamikor 2026-2031 között lehet esélyes, hogy bannolják a K32-t)
[ Szerkesztve ]
-
pauger
csendes tag
válasz eldiablo #2248 üzenetére
https://hpoolchiacalculator.com/
Fenti szerint 0.03-hoz 55 TB szükséges (495 plot).
[ Szerkesztve ]
-
pauger
csendes tag
válasz corvin1984 #2205 üzenetére
Igen, ez megvan, hogy egy hálózaton külön kellene (port forwarding miatt főleg), de mi a helyzet, ha nem egy hálózaton vannak, hanem két teljesen más internet kapcsolaton (egyik digi, másik telekom)? Erről nem olvastál véletlen valamit?
-
pauger
csendes tag
A 127.0.0.1 az egy dedikált "saját" IP, tehát egy adott gép saját magát mindig azon éri el, egyenértékű a "localhost" kifejezéssel. Alapbeállításban a routerek 192.168.0.* vagy 192.168.1.* ip-ket osztanak ki DHCP-vel, ha csak nem állítják át. Tehát ha ugyanazon a helyi hálózaton van a fő gép és a arató gép (harvester) is, akkor a harvester configjában a fő gép ezen IP címét kell megadni. (érdemes fix ip-t adni neki, vagy ha a router tudja, akkor a DHCP szerverben hozzárendelni a hálózati kátya MAC címéhez egy adott IP-t)
A többi lépés is megvolt?
CA mappa másolása harvesterre, init parancs futtatása, config átállítása, majd harvester indítása, ami után a fő gép logjában is kellene látni a csatlakozást, és a gui-ban a farm advanced részénél is. -
pauger
csendes tag
válasz GAtesz77 #2193 üzenetére
Azt javasolják, hogy
- a fő gépen fusson a Chia GUI
- többin csak harvester (és parancssorból készíts plotot)
Bár megjegyzem jelenleg én is két gépen fuittatom GUI-t, mivel valamiért nekem a fő gépen nem jelent meg a harvester (Farm tab alján Show advanced options). Persze lehet csak nem vártam eleget a sync-re. És az is egy dolog, hogy nem helyi hálózaton csináltam, hanem interneten keresztül. -
pauger
csendes tag
Én is két WIN GUI-val farmolok, két teljesen külön hálózatról ez egyébként okozhat bármi gondot? Ami volt amolyan "ajándék" 0,0000000001 XCH, azt mindkét helyen látom.
Próbálkoztam az egyik gépen csak harvester daemont indítani (a fő farm ip-jét megadva), de a fő gépen a guiban advanced alatt nem jelent meg a harvesternél, így visszatértem a local harvesterre a második gépen is. Van valakinek ezzel bármi tapasztalata? -
pauger
csendes tag
Ma esti próba, Samsung NVMe SSD mellé 8 GB MemCache.
Cache nélkül átlag 16-18000 sec (jó persze ezek közt van párhuzamos is, hdd-vel szimpla 23000 sec), de szimplában is a legjobb 15300 sec volt.
Cache-elve 1 db plot (tehát nem párhuzamos) 14500 sec lett, ez nem sokat ad hozzá, én arra gondoltam, hogy esetleg valamit ír, majd azt visszaolvassa, majd ír, majd megint olvassa, de sajnos 1 perces memóriában tartás ezen nem sokat segített. Ami viszont jó hír, nem annyira melegszik az SSD, plusz HD Sentinel szerint csak 1,34 TB írás volt SSD-re.
Holnap csinálok még egy tesztet 16 GB cache-el. -
pauger
csendes tag
válasz Pisti181818 #1915 üzenetére
Ezzel ugyanaz, mintha sata ssd-t használnál, semmit nem ad hozzá, hogy m2 kártyát teszel bele, a 6gbit/s sebességet nem tudod átlépni.
-
pauger
csendes tag
Jogos lehetne, hogy a LAN vezérlő lassú, de semmit nem javult azzal, hogy tettem be egy TP-Link kártyát és azon mértem, és még azzal sem tudtam tovább növelni, hogy a két kártyát hídba tettem. A rendszer egyébként egy Samsung 860 EVO SSD-n van, tehát még az sem lassítja a mérési eredményeket, ram is elég (16GB) a router WAN2LAN throughput-ja 950 mbit/s, ezek szerint Békéscsabán a Digi nem tud többet
[kép] [kép] -
pauger
csendes tag
válasz szazbolha #1902 üzenetére
Én most másolom éppen fel a szüleimnél elhelyezett szervereme a helyben készített plot-jaimat.
1,8 TB kb 1 nap (20-25 MByte/s), tehát a 4TB kb 2 nap, és itt persze a feltöltés a kevés 1000/200 Telekom, a szerveren pedig Digi, viszont mivel ott letöltés, bírna többet.
Igazából 1000 letöltéssel (ha elég erős a gép) a fenti 5x-öse is meglehetne, de legyen max 80-100 Mbyte/sec napi ~ 7 TB kb letölthető.
Gondolom az említett plot értékesítőknek szabad szerver kapacitásuk van, XEON szervereken SAS lemezekkel meg gyorsan legyártják ezt a mennyiséget (10 plot)...
Bár i7 10700-asom van 32GB rammal és 1TB Samsung NVMe ssd-vel, és egy pár plotot gyártottam rajta (3-asával), de maradtam a winchesternél (egyesével), mert nem akarom megölni, sok esetben 70 fok körül járt, és a legnagyobb hátrányom a liquid hűtés, mert így nincs a közelben ventillátor ami hűtse.
-
pauger
csendes tag
válasz MasterDeeJay #1694 üzenetére
Kína keze van benne, betiltotta a pénzintézeteknek és fizetési vállalatoknak a kriptovaluta-tranzakciókkal kapcsolatos szolgáltatásokat. [link]
-
pauger
csendes tag
Nem csak a Chia és a BTC esik, gyakorlatilag minden kriptovaluta a béka segge alatt van...
-
pauger
csendes tag
Azon gondolkodom, vajon mennyire éri meg cloudban plottolni, valaki készített már bármilyen számítást?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest