Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
liksoft
nagyúr
válasz csapos2 #1099 üzenetére
Lehet fölé is engedni, igazából itt lenne jó tartani. De a legtöbbször nem sikerül. A gyári adat szerint 60, én 50 fölé nem engedném semmiképpen. PDF: [link]
Szerk: Szerencséd volt, épp gép előtt ültem. Ritka hétvégeken.
[Szerkesztve]Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
csapos2
addikt
válasz liksoft #1098 üzenetére
Ez igazán gyors volt,köszönöm
Ha egy hozzáértő szerint a környezeti hőmérséklet fölé 5-8 fokkal célszerű engedni,akkor meg sem nézem a gyári adatokat.Nekik úgysem a tartósság szempont.Egyébként egy maxtor sata 6B200MO típusról van szó.Van ezzel a típussal konkrét tapasztalatod,melegedés téren?
[Szerkesztve]Lelkiismereted méri önzésed őszinteségét. Hallgasd figyelmesen.
-
liksoft
nagyúr
válasz csapos2 #1097 üzenetére
A drive típusa alapján nézd meg a gyári oldalon. Mindenütt feltüntetik az üzemelési min-max hőmérsékletet. IDE esetén egyébként 42-45 fölé hosszú távon nem célszerű engedni, SCSI-nél 5-8 fokkal többet lehet. De ez csak általános érték. A környezeti hőmérséklet fölé 5-8 fokkal célszerű engedni. (kb)
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
csapos2
addikt
Üdv mindenkinek!
Arra lennék kíváncsi,hogy milyen magas hőmérsékletet visel el egy hdd,üzem közben,károsodás nélkül?Nem extrém próbának szeretném alávetni,hanem a biztonsági határt szeretném tudni.
A segítséget előre is köszönöm
Szerk: Továbbá azt szeretném még megtudni,hogy az everest álltal mért hőmérsékleti adatok mennyire helytállóak a hdd esetén?
[Szerkesztve]Lelkiismereted méri önzésed őszinteségét. Hallgasd figyelmesen.
-
liksoft
nagyúr
Vagy sikerül javítani a helyzeten, vagy kuka. A teszt előtt a tápcsatlakozót igazítsd meg. A tesztprogit a gyári oldalról [link] tudod letölteni.
A még winyón lévő adatokat minél hamarabb (lehetőleg azonnal) mentsd le.
Ha fizikailag sérült a winyó, akkor egy egyre romló állapot, ami bármikor lavina szerűen romolhat tovább. Vagyis nem lehet megjósolni, hogy meddig működik még. Lehet, hogy 1-2 hónap (folyamatos romlás mellett), vagy akár csak pár perc.
Szerk: Az adatkábel is lehet ludas, de ritkábban. Lehet, hogy érdemes lenne teszt előtt azt is kicserélni.
-
liksoft
nagyúr
Ha felületi hiba, akkor semmivel. Abban az esetben ha hibás tápfeszültség miatt hibásan írt a felületre, akkor a drive teljes felülírása a gyári tesztprogrammal segíthet. Lehet, hogy ezt az inicializálást többször is meg kell csinálni ahhoz, hogy használható winyót kapjál. De vigyázz, ez CSAK hibás írás miatti hibákat képes javítani (fiókos winyóknál szokott sűrűbben előfordulni).
Valódi felületi hiba esetén a drive alkalmatlan a további használatra, ugyanis annyi a hibás terület, hogy várhatóan nagyon hamar tovább szaporodik. Így ki sem lehet zárni az aktív területről, hiszen máshol újabbak jelentkeznek.
Tudom, nem jó hír. Ha van rajta anyagod, gyorsan mentsd át máshová (amig még lehet).Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
liksoft
nagyúr
válasz BobChemistry #1089 üzenetére
Szia!
Az átviteli hiba, ritkán winyó, inkább kábel. Igazítsd meg a csatikat, hátha kontakt hiba. A Hita inkább mechanikával mint elektronikával hal meg, ezért gyanakszom kevésbbé a drive-ra. Nem vaklárma, valami történt, de ez még nem jelent nagy hibát, vagy hogy halálán lenne. Célszerű figyelni. A HDSentinel progiban lehet, hogy nyúzóteszt is lesz. Csak ötlet, a megvalósítás még távolabb van. (ON-line smart progi már most is sok extrával, itthoni fejlesztés és a legtöbb funkciója free. [link])Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
BobChemistry
őstag
válasz liksoft #1087 üzenetére
szia liksoft
a Speedfan Smart mezőjében az Ultra ATA CRC Error rate sorban a 3. oszlopban megjelent egy 1 szám. Eddig mindig 0 volt ott.
ez csak az egyik hdd esetében van így - a régebbinél - a másik az változatlan
hdd: hds728080pla380 hitachi sata2 2db
esetleg vaklárma?Bármilyen közel vagy valakihez, végtelen a távolság köztetek.
-
RedWing
aktív tag
Üdv! Lenne egy hatalmas problémám! Van egy Maxtor DiamondMax Plus 9-es (6Y060L0420400) hdd-m...tegnap a külső rack-em megadta magát (kábel...), azóta a ''vinyó'' egyik partícióját nem tudom elérni. Valami RAW féjlrendszert ír ki rá... Nagyon fontos adataim voltak rajta (munka, tanulmányok, képek...)!!! Tudna valaki segíteni??? Előre is THX!!!!!!
Egy mérnökkel vitatkozni olyan, mint bírkózni egy disznóval a sárban. Néhány óra elteltével rájössz, ő élvezi!
-
tzoli986
tag
hali!
van egy maxtor diamondmax plus 8 40gb ata/133
date:26aug2003
code:NAR61590
lba:80293248
6e040l0510605
sn:e1gedhpe
vinyóról való elektronikám.
2000pénz plusz postaköltésg lenne.
akit érdekel írjon a t.zoli986@freemail.hu-ra -
The DJ
addikt
válasz liksoft #1082 üzenetére
Úgy lesz...
Csak pont most másoltam rá 40 giga fontos adatot és nem szeretném ha megadná magát.
Na próbálkozom hátha történik valami, mindenesetre köszi az eddigi segítséget!!https://astrogate.hu - PC & Laptop Szerviz + Shop - Alaplap javítás, zárlatos tápkörök javítása, BIOS hibák orvoslása.
-
liksoft
nagyúr
Ha nehezen indul (lassan detektál), akkor valószínűleg hibásan olvas a felületről. A drive többször ráolvas, és egysze jól ki tudja olvasni. Ha az olvasási limit alatt nem tudta hibamentesen beolvasni a szektort de javítható volt a hibaalgoritmus alapján, akkor jegyzi elő csak a SMART feltételezhetően hibásnak. Ekkor vizsgálat alá kerül. Ha később jól olvasható, akkor kiveszi a vizsgálatból. Ha mindig sérült, akkor átallokálja hibátlan területre. Ha másik gépben is ugyanezt produkálja, akkor nagy valószínűséggel valamelyik eleme már csak szivességből dolgozik. A csati nem szokott ilyent produkálni, inkább a mechanika. Lehet motor (nehezen forog - fordulatszám problémák), belső erősítő, külső panelhiba (ennek a legkisebb az esélye). A tapasztalat alapján megfőzhette magát.
Próbáld ki másik gépben is. Hátha ott jó.Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
The DJ
addikt
válasz liksoft #1080 üzenetére
Pont így van...egyedül 1 kábelen masterként.
Előtte volt mellette író, de lehúztam és ugyanaz.
Megpróbálom kicserélni a kábelt akkor hátha...
Csak nekem az is furcsa, hogy már a bootnál, amikor felismeri a gép a HDD-ket akkor nagyon sokat áll a gép.
Soha nem szoktam látni az alaplap üdvözlőképét, de most másodpercekig áll és ha megnyomom az esc-et akkor bejön, hogy detecting drives...stb. és ott áll egy darabig utána továbbmegy, csak ez is nagyon zavaró.
Meg az XP betöltése nálam max 3 ''csík'' így meg akár 1 percig is elszöszöl velehttps://astrogate.hu - PC & Laptop Szerviz + Shop - Alaplap javítás, zárlatos tápkörök javítása, BIOS hibák orvoslása.
-
liksoft
nagyúr
HDSentinel válasza a riportra (elküldtem Neki):
''Én elsore a kábelre tippelnék.
Ha van mellette valami (pl. CD/DVD olvasó vagy író) akkor meg kellene próbálni azt levenni és simán egyedül master-nek beállítva muködtetni, hátha az segít.''Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
The DJ
addikt
válasz liksoft #1078 üzenetére
Igazad van, a tárgy lemaradt
Mostmár 51 fokos a HDD thermometer progi már pirosban mutatja...
Belerakom egy 2 ventis rackbe akkor hátha segít valamit.
Kábelnek jónak kell lennie, eddig minden ami rajta volt hibátlanul működött.
Tápcsatikra se gyanakszom, bár már cserélgettem azokat is és a kábeleket is, de semmi változás.
Köszi a segítséget, majd figyelem a topikot!https://astrogate.hu - PC & Laptop Szerviz + Shop - Alaplap javítás, zárlatos tápkörök javítása, BIOS hibák orvoslása.
-
liksoft
nagyúr
Átküldtem Sentinelnek is. Szerintem az 50 fok kicsit sok, jó lenne hűteni. Kábel, tápcsatlakozó, BIOS beállítás jó? Ha van ötletünk, jelentkezünk.
Azért a levélnél tárgyat írhattál volna. 1 másodpercen múlt, hogy nem végezte a kukában, mint a kéretlen társai !!!!!!Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
The DJ
addikt
válasz liksoft #1076 üzenetére
Elküldtem a riportot a mail címedre...
2 HDD is van a gépben, de a Maxtor a lényeg, a Samsung tökéletesen működik.
Nem tudom mit tudsz ebből kinézni, nekem kínai
De remélem tudsz valamit mondani, mert reggel óta másolok, a HDD már 50 fokos és még 20%nál vagyok ilyen sebességnél + a gépem is úgy fogja, hogy az valami hihetetlen.https://astrogate.hu - PC & Laptop Szerviz + Shop - Alaplap javítás, zárlatos tápkörök javítása, BIOS hibák orvoslása.
-
The DJ
addikt
Üdv.
Van egy 60 Gb-os Maxtor HDD (6L060J3), ami csak PIO módban akar működni
Eddig jó volt azt mondta a tulaja, de letört pár tüskét a HDD csatijáról és újra lett forrasztva az egész (szakember által)
Most viszont nagyon belassítja a gépet ha másolok rá és a bott is 4-5x-esére nő.
Próbáltam már eltávolítani a Másodlagos IDE csatornát, amin van, hogy hátha újradetektálja a rendszer, de mindig csak PIO marad és így nagyon idegesítő a sok szagggatás meg a 2-3000-es másolási sebesség.
Mit próbáljak még ki?
Azt nem hiszem, hogy baja esett volna forrasztás közben, mert akkor nem is menne szerintem...https://astrogate.hu - PC & Laptop Szerviz + Shop - Alaplap javítás, zárlatos tápkörök javítása, BIOS hibák orvoslása.
-
liksoft
nagyúr
Azonos install esetén a betöltendő modulokat keverve hozhatja fel a rendszer, miközben az észlelt változást adminisztrálja is. Így az ''új'' kevert rendszer sokszor befagy, ami ezek után az eredeti helyre visszaállított külön állapotban lévőknél is jelentkezik. Az adatok általában nem sérülnek, hiszen nem a file-rendszer sérül, hanem az OP adminisztrációja (melyik modult milyen paraméterekkel mikor és honnan töltsön be, és az ezek közötti kommunikációs csatornák leírásai).
A file-kezelők meg annyit írnak, amennyi a másolandó anyag. A gond mentés során az, hogy a törölt adatokra rá. Nem a mennyiség, hanem a felülírás a gond. Ha csak olvasok, akkor 98 egyáltalán nem ír vissza adatterületre, XP viszont a drive adminisztrálását igencsak szereti (Sys-Vol-Inf). Szerencsés esetben csak a már allokált területekre ír, de előfordulhat, hogy új területre is lesz szüksége a művelethez, és akkor a szabad (de lehet, hogy épp a mentendő adatot tartalmazó) területre ír. Vagyis nem a másoló programoktól, hanem magától az operációs rendszertől kell védeni a mentendő drive-ot.Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
liksoft
nagyúr
válasz Matthew #1067 üzenetére
Nem! Ugyanis ekkora túlfeszültség 99%-os eséllyel tönkreteszi a mechanikán belül lévő fejszerelvényre épített belső erősítőt és a fejeket is. Így ha a külső elektronikát lecseréled, akkor a fejmozgatás (felállási procedúra) közben spirális felülírást kockáztatsz. Mivel a gyári adatokat is a felület tárolja, ha ezeket is sikerül agyonvágni, akkor semmi esélye nem lesz még profi cégnek sem a mentésre.
-
föccer
nagyúr
válasz liksoft #1065 üzenetére
Vigyázat, a Mic.... rendszerei össze tudnak omlani, ha a másik winyón is megtalálják magukat.
De ha MSW op mellé beteszünk egy másik gép rendszerlemezét, még nem veszélyeztetjük <nagy mértékben> az adatok épségét? Illetve ha az ''egyszerű'' file-kezelőkkel próbálok hozzányúlni a vinyóhoz, akkor <ha csak olvasást kérek<megpróbálom lemásolni az adatokat>> mennyire van veszélyben a menthető adatállomány? <szoftver kérédés: mennyit írnak a filekezelők a vinyóra?>
Remélem érthető voltam, ha nem akkor pontosítok..Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
liksoft
nagyúr
válasz Atti1970 #1062 üzenetére
A leírtak alapján azt feltételezem, hogy FAT rendszer volt a winyón, és eléggé töredezett. Ha ez igaz, akkor a mai technika segítségével van 10% képed, a többi az enyészeté. Ha valóban az ékezetek miatt nem tud dolgozni a progi, akkor olyan környezetben kell menteni és olyan progit kell használni, aminek ez nem jelent problémát. Vagy nevek nélkül a felületen megkerestetni a képeket, és utólag visszanevezni azokat. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az ékezetes és túl hosszú nevek használatát ugyan megoldották, de nem tökéletes. A hordozhatósága a gépek között sokszor siralmas, így célszerű ékezet nélkül 64 karakternél rövidebb neveket használni. Valamint a könyvtárszerkezetet is max 8 mélységig kihasználni úgy, hogy a teljes elérési út ne legyen ~250 karakternél hosszabb. Ebben az esetben csak kirívó esetben nem lehet az adatokat átvinni másik gépre.)
A legfontosabb viszont, hogy addig amig az adatok nincsenek biztonságban, erre a winyóra TILOS írni, így tehát erről rendszert futtatni is. Ha tehát ezen van a rendszered, akkor 220 kikapcs (még a leálláskori adatokat se írja vissza a lemezre), és másik gépben kell a mentést megpróbálni. Vigyázat, a Mic.... rendszerei össze tudnak omlani, ha a másik winyón is megtalálják magukat.Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Freddy TNT
őstag
válasz BobChemistry #1060 üzenetére
Szerintem nem, mivel az SATA1 követelményeinek megfelel.
-
Freddy TNT
őstag
-
Atti1970
csendes tag
Tisztelt Guruk!
Adatmásolást és áthelyezést csináltam két gép közt. Egyszer nem figyeltem és lesikáltam a családi képtárat a vinyómról. Próbálkoztam Data Recovery -vel, de a visszahozott jpg fájlok nagy részét hibásnak látja minden képnézegető. Hogyan lehetne ezeket kijavítani? Kb 600-800 képről van szó. olyan 10%-ot jelenít meg hibátlanul. Úgy vettem észre, hogy az ékezetes könyvtárakban tárolt adatokat nem bírta visszahozni.
Üdvözlettel Attila -
mr_ricsi
veterán
válasz BobChemistry #1053 üzenetére
Ez a kábel egy eSATA kábel. (külső SATA kompatibilis. A fémlap ennél jelent meg, mint előírás, és valószínűleg nem az árnyékolás, hanem a tartósság miatt van rajta)
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
liksoft
nagyúr
válasz BobChemistry #1058 üzenetére
Nem a kábel a gyorsabb, hanem a rendszer ahol használják. A hibátlan működéshez viszont a jobb árnyékolásra szükség van. Elmegy a régivel is, de több ultra ata crc error-os blokk várható (a régivel). Az új tehát nem gyorsabb, hanem biztonságosabb.
-
BobChemistry
őstag
válasz Freddy TNT #1054 üzenetére
A saját alaplapomhoz Én is sata I kábelt kaptam, bár az narancssárga - msi lap, de ismerősöm most vett gépet (giga alaplap, A64 X2, 250GB sata II hdd, stb.) és az Ő alaplapjához (nf4u chip, ami már támogatja a sata II-t) már ez a sata II kábel van
mindössze a kíváncsiság miatt kérdeztemBármilyen közel vagy valakihez, végtelen a távolság köztetek.
-
Freddy TNT
őstag
válasz liksoft #1055 üzenetére
Nekem is szimpatikusabb. A promise karihoz azonban nekem is csak ilyen piros kacatot adtak. Vagy ez drága cucc és azért nincs mindenhol ilyesmi ?
Az árnyékolásról meg annyit, hogy nekem rohadt hosszúak ezek a piros vezetékek. (2*30cm) Az árnyékolásnak azt a részét nem értem, hogy akkor miért nem fémes a csatlakozó a vincsiken ? Nekem tiszta műanyag. -
liksoft
nagyúr
Őszinte leszek. Én még nem használtam ilyen kábelt, így csak az általános ismereteim alapján adok választ.
A sebesség növekedésével egyre inkább megnő az árnyékolás szerepe. Mivel a csatlakozókra (SATA I-II) bármilyen winyó (SATA I-II) feltehető, így kábelezési probléma nem lehet. Viszont a magasabb átviteli sebesség ha antennaként nézzük a kábelt, kisebb antennát (rövidebbet) kíván meg. Ezért a környezeti zaj is ami a SATA kábelre (antennára) ráülhet, jelentősebb, így jobban zavarja a kommunikációt. Ennek egyetlen ellenszere, hogy paneltól panelig az adatkábeleket árnyékoljuk. A SATA II-es kábelvégeken ez az árnyékolás látható. Tisztességes csatlakozó esetén ennek megvan a párjában is a kapcsolódó része. Így IC-től IC-ig árnyékolható az adatátviteli csatorna, ami feltétele a zavarmentes működésnek.
Szerk: Sokkal jobban tetszik ez a kábel mint a régi piros gagyi.
-
Freddy TNT
őstag
Nekem ez az SATA II kábel új dolog. Nekem SATA II-es cuccaim vannak,de ilyen sima piros kábelt kaptam, mint ami az alsó képen is van. Szerintem inkább csak más gyártóról van szó.
Használtam az alaplapomra kötve is, ami csak SATA I-et támogatott. Nekem samsung vinyóm van(SATAII-es) és az van ráírva, hogy ha SATA I-es vezérlőre kötöm, akkor zárjam össze az xy lábakat az ábra szerint.
Hitashin nincs ilyen felirat ? -
BobChemistry
őstag
rövid kérdés: sata II hdd-k (hitachi) és sata I-et tudó alaplap (nf2) között lehet sata II kábelt használni?
csak mert nem teljesen egyforma a két kábel, a sata II-en van valami vékony fémlemez
sata II
sata I
[Szerkesztve]Bármilyen közel vagy valakihez, végtelen a távolság köztetek.
-
liksoft
nagyúr
válasz Freddy TNT #1050 üzenetére
A 33 és a 66 között kétszeres az átviteli sebesség. Nem viccből írom. DMA használata esetén a processort alig fogja meg az átvitel, a PCI csatornát meg az átvitt adatok arányában osztja. Mivel a hangkártya kevés adatot használ (winyóhoz képest) így nem sokat lassít. Persze ha 6 csatornán 192/24-ben nyomod neki, az más.
Anno a lassú 33-as winyóknál lehetett hallani, ahogy P1 után P2-re feltéve ''duruzsolás'' helyett ''ropogott''. Hasonló a helyzet itt is. Ha a gép felé lassú az átviteli csatorna a mai winyóknál is hasonló a helyzet. Hiszen a lemez már odébbfordul amikor megkapja a következő utasítást, így várnia kell a pozíció odafordulására. Vagyis hiába a gyors kártya és a gyors winyó, ha az alaplap állandó várakozásra kényszeríti mindkettőt. Ebben az esetben látható, hogy a pont ezt tudó konfig és a jóval gyorsabb között látható különbség a leírtak miatt alig tapasztalható.
Tehát akkor jó egy rendszer, ha a sebességek alapján is azonos tudásúak és összehangoltak.Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Freddy TNT
őstag
válasz liksoft #1047 üzenetére
Bocsánat, hogy OFF-olok,de egy-két kérdést szeretnék feltenni még:
1, 66 MHZ-s PCI foglalatban nőhet-e az Irás/olvasási sebességem a jelen körülmények között ? <persze egy új alaplappal>
Most csak egy audigy2 és a Promise van a PCI foglalatokban.
2, Vagy ez a két kártya még nem használja ki a PCI határit ?
3, Egyáltalán mennyit ''ehet''sacc /kb a hangkártya a 33Mhz-ből ? (jelenlegi PCI-ra gondolok)
4 ha egy eszköz nem üzemel az adott pillanatban (pl: nem szól hang a hangkártyán keresztül) akkor az általa felhasznált sávszél szabad, vagy lefoglalt ?
Tudod kicsit irritál, hogy alig egy-két dologban jobb,de közel ötször annyiba került, mint egy olcsó RAID kari
A válaszokat előre is köszönöm !
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
válasz Freddy TNT #1046 üzenetére
Igen, a több progi futásánál pont arra gondoltam amit írtál. Vagyis kisebb a holtidő. A hibaalgoritmus meg pl: a Sil 10 körüli hiba esetén kiakad, nálam sokszor az egész rendszer kifagyott . A Prom meg megy tovább. Van lehetőségem menteni a menthetőt.
-
Freddy TNT
őstag
válasz liksoft #1045 üzenetére
''más a support és más a hibakezeléses algoritmusa.'' őőő asszem nem teljesen értelek. Ha megdöglik az egyik vincsim, akkor nem tök mind1, hogy milyen profi az adott kártya ? RAID0 esetében persze.
A winyók cache algoritmusáról lövésem sincs. Annyit tudok, hogy 8 megásak.
A rendszer abszólút nem lehetett terhelt egyik esetben sem,mert friss winekről van szó. Itt mondjuk van pár % a promise javára(CPU), ami mondjuk digizéskor vagy játék közben jól jöhet,de semmi több
Egyébként csak tesztprogival mértem. (hdtach és drivespeed)
''Ha több progi egyszerre dolgozik, akkor várok tőle jobb eredményt.'' - ezt le lehet valamivel mérni, vagy csak amolyan megérzés alapján ? A Silicon image esetében volt, hogy egyik partícióról vagy másik vinyórol másoltam a RAID-re és amíg be nem fejeződött a másolás addig szinte használhatatlan volt a gép. Ilyen most nincs, ha erre gondolsz. Vígan kotorászok a gépen meg indítgatok ezt-azt miközben dolgozik a háttérben. -
liksoft
nagyúr
válasz Freddy TNT #1044 üzenetére
Szia!
Köszi az eredményeket, kicsit érdekesek számomra.
Csak tesztprogival nézted, vagy az OP alatt is. Ugyanis ha csak egy alkalmazás hajtja meg, akkor az NCQ logikusan nem fog működni. Ha több progi egyszerre dolgozik, akkor várok tőle jobb eredményt. Ami viszont az árat illeti, más a support és más a hibakezeléses algoritmusa. Ezeket csak akkor fogod érezni, ha sz@rb@n leszel, de akkor nagyon. A Promise kártyák tapasztalatom szerint messze a legkorrektebbek közé tartoznak. Tehát a biztonság az, amit megfizettél. A másik meg az, hogy a winyók cache algoritmusa sem mindegy, a rendszer terheltsége, stb......Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Freddy TNT
őstag
Szia Liksoft !
Először is szeretném megköszönni, hogy segítettetek, bár sajnos nem tudtam elolvasni
Bocs, hogy egy kicsit OFF-olok,de azt mondtad érdekel a véleményem:
Először is k***** drága volt. Ezt úgy érzem le kellett szögeznem
Az összeakadás az integrált Nvidia hálókarival volt. Jelenleg a másik integráltat használom....kicsit luxus egy gigabites hálókarit 512/128-as internetre használni, de hát ez van Máshogy nem megy a szekér,mert biosban hiába állítgattam nem ment. Összeakadt még a hangkártyával is,de azt cserélgetéssel kiküszöböltem.
Olyan nagy dolgokat nem vártam ettől a karitól, de titkon reméltem, hogy legalább 10MB/s -el javulni fog, na meg a random acces is kissé lejjebb megy......
És íme az eredmények :
Silicon image :
Random acces: 14.2
CPU 12%
Average read 82.6Mb/s
(serial ATA 150, TCQ & NCQ nincs)
Blokkméret: 4kb
Promise :
random acces 14.3
CPU 7%
Average read 78.2%
(Serial ATA 300 <vezérlő és vincsik is!> TCQ & NCQ enabled)
Blokkméret 128 kb
- legfrissebb bios a Promise kártyán
- legfrissebb driver
Az idegeimet szétszedte a RAID-be fűzés is, ugyanis a könyv szerint csak be kell lépni a biosába, autodetect ....után ok,ok,ok....stb és kész is. Ehez képest át kell állítani a vincsiket ''Spare'' módba vagy mi a fenébe, mert addig azt mondja, hogy nincs elég vincsim.
NA meg a tonnányi idegeskedésről, hardverütközésről és a 4 órányi másolgatásról már ne is beszéljünk...
kb ilyen fejeket vágtam, miután megkaptam az első eredményt.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
Uraim!
Az lehetséges,hogy az eddigi sata fordítókat leváltva keletkezett ez a hang?Mert a régi ''nyamvadt'' tápomon nem volt sata csatlakozó,így átalakítót kellett használnom.Namost ugye abban csak négy szál van,míg a tápból kijövö csatlakozón ott az ötödik is a narancssárga.Mire is jó az az ötödik szál?Lelkiismereted méri önzésed őszinteségét. Hallgasd figyelmesen.
-
liksoft
nagyúr
válasz mr_ricsi #1041 üzenetére
Alkatrészként vásárolt tekercs, egy beszállítótól. Nekem is FSP van, és bizonyos terhelésnél ''zenél''. Utálom, de ezen kívül nincs vele bajom. Gondolom nem jelent problémát, mert már rolót húztak volna. Alkatrészgyártóból meg mára nem sok maradt.
-
mr_ricsi
veterán
válasz liksoft #1039 üzenetére
''a tápegységben lévő egyik tekercs (tranzformátor) nincs rendesen rögzítve a vasmagon.''
De mi az esélye annak, hogy egymás után két tápjának ugyanaz legyen a baja? (Az egyis FSP, a másik Chiftec, tehát ráadásul jó minőségűek is.)Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
liksoft
nagyúr
válasz csapos2 #1038 üzenetére
Gyanítom, hogy a tápegységben lévő egyik tekercs (tranzformátor) nincs rendesen rögzítve a vasmagon. (Nem együtt öntötték ki műgyantával, hanem külön készülhetett a tekercs.) Így egy bizonyos terhelés esetén lép fel a kapcsolóüzemű tápban olyan frekvencia, ami a tekercs segítségével hallható hangot ad. Más terhelésnél más frekvencián dolgozik a táp, így ott nem hallható, vagy a tekercs számára nem mozduló állapot jön létre. Valószínűleg mindkét tápgyártó ugyanattól a beszállítótól vásárolja ezt az elemet a táphoz, így lehet, hogy mindkettő ''zenél''.
-
csapos2
addikt
Üdv!
Szóval semmi ötlet? Egyáltalán jó fele keresgélek?Vagy ennek a jelenségnek köze sincs a vinyóhoz?Lelkiismereted méri önzésed őszinteségét. Hallgasd figyelmesen.
-
liksoft
nagyúr
válasz megabit #1036 üzenetére
Szia!
A Maxtornak 10 esetből 9-szer a fejszerelvénye a hibás. A Fujitsu firmware-e sérül legtöbbet, de nem kizárt a fejszerelvény hibája sem. A Toshiba fejszerelvényes szokott lenni. Ezek javítása esetleg a teljes mechanika átépítése minden esetben ''jó buli''. Rossz hibadetektálás és alkatrész használata esetén (pl.: másik drive panele) csúnya sérülést lehet okozni. [link] [link] [link] Így mindhárom mentéséhez elengedhetetlenül fontos a tiszta tér, és a hibátlan alkatrész. Az egyéb eszközöket már meg sem említem.
A tömeges vásárlásra meg a hardware piacon [link] nagyobb az esély. Vennek mindenfele hibas 2.5'' es 3.5''os vincsiket.
a konkurencia
(a fényképek tulajdonjoga minket illet - MH..2040AT (matrica nélkül érkezett))
-
megabit
csendes tag
Sziasztok,
Vennek mindenfele hibas 2.5'' es 3.5''os vincsiket. Most elsosorban Maxtor 4K040H2 (D540X-4K sorozat), Fujitsu MHT2040, es Toshiba MK4025GAS erdekelne (Ezekbol hibatlan is johet), de persze minden mas, akar nagy tetelben is.
egyeztessunk telefonon: 06 209 609 488
udv,
bit
[Szerkesztve]www.adatmentes.net
-
csapos2
addikt
válasz mr_ricsi #1032 üzenetére
Pedig a tápból jön .A típusát tekintve FSP Zen ,az előző táp is ugyanezt csinálta az egy chieftec GPS-350EB-101 A volt.A hang érdekes módon csak akkor jelentkezik ha képet nézek,ha csak simán mondjuk a böngészőt mozgatom , akkor semmi
Lelkiismereted méri önzésed őszinteségét. Hallgasd figyelmesen.
-
mr_ricsi
veterán
válasz Freddy TNT #1028 üzenetére
Az ESCD újraosztja az alaplap erőforrásait, pl. az IRQ-kat.
Szerintem próbálkozz a kártyával más PCI slotokban, ill. tilts le minden felesleges eszközt az alaplapon. (Amelyeket később sem akarsz használni.)Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
válasz Intelligencs #1024 üzenetére
Gyanús volt, hogy olvastam már hozzád hasonló tüneteket, ezért is kértem 17-én, hogy linkeled az eredeti probléma-leírásodat. Azóta módszeresen kerestem a másik hsz.-t, és lám, ma meg is találtam.
Teljesen véletlenül...Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
csapos2
addikt
Üdv mindenkinek!
Lenne nekem itt egy kis problémám.Adott egy sata vinyó,maxtor 6B200MO,mostanában érdekes dolgot csinál.Amikor olyan képet nézek amit mozgatnom kell,akkor a táp felől érdekes sivító,talán ciripelő hang jön.Megnéztem,a hang a tápból jön az biztos.Kipróbáltam egy másik vinyót is ami ata volt és azzal is ugyanez a hangjelenség van.Namost a kérdésem az lenne,hogy most akkor ez a vinyó miatt van?A táp az most lett kicserélve és az előző táppal is ugyanez volt.Esetleg valami ötlet,mi lehet ez?
A segítséget előre is köszönömLelkiismereted méri önzésed őszinteségét. Hallgasd figyelmesen.
-
liksoft
nagyúr
válasz Freddy TNT #1028 üzenetére
Ha XP-t teszel fel rá, akkor az XP topic lesz a nyerő erre a problémára. Könnyen lehet, hogy az NCQ környékén van gond, így ott is érdemes kutakodni. Viszont a pontos gépleírás mindkét helyen kell majd.
Én pata winyó mellett próbálnám második lemezként először. Így ki lehet deríteni mire van szüksége, és egyáltalán megy-e korrektül az alaplappal, vagy esetleg chipset ütközés is van. (Hiszen nagyon új a kártya, lehet, hogy régi alaplapot túlzottan nem fog szeretni.) Ha így megy, akkor próbálnám csak meg az újról a boot-ot.Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Freddy TNT
őstag
SOS help!
Valaki legyen szives kisegíteni. Van egy ''kissebb'' hardverütközésem vagy mi a fene. Nemrég vettem egy RAID vezérlőt és hosszas bajlódás után be is lett lőve rendesen.
Azonban 10 újraindításból és Bios buzerálásból egyszer sikerült csak elindítani a telepítőt... Az esetek többségében már akkor kiakad a gép, mikor felpörög a cd és el akarja indítani a telepítőt. Miután kikapcsoltam a bios-ban az auto ESCD-t sikerült elindítani a telepítőt, azonban a restart után ugyan az a helyzet és többet már a cd-ről sem bootol be..
Hogy lehetne ezt megoldani ? -
föccer
nagyúr
És milyen Pendrive? Mikori, menniyt volt használva? Csak ezzel a dokumentummal van baj? Vagy az egész meghajtó elérhetetlen?
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
őstag
-
liksoft
nagyúr
válasz Intelligencs #1024 üzenetére
-
őstag
válasz mr_ricsi #1015 üzenetére
Jaja, ez pont ugyanolyan, mint az enyém, csak az enyém nem ad SMART hibákat, de ezt a BOOT-oláskor megállást, kattanást, stb. ugyanígy produkálja. (Illetve csak produkálta, mert most a polcon pihen.)
Meg tudnád nekem adni, ez melyik topikból van?The Amiga, Born a Champion
-
-
liksoft
nagyúr
Az idő és a fesz is számít, hiszen teljesítményt nyomsz bele. Először egy mérés nem árt azt hiszem. A parkoló sávról nagyobb erő kell, hogy kimozdítsd. Így nem is olyan egyszerű, de megoldható. Viszont egy 386SX alaplapot sok helyen ingyen dobnak utánad. Egy floppy, pici progi és már megy is. Lehet, hogy hamarabb célt érsz. De ehhez működőképes winyó kell. A fedélcsere viszont a por miatt kritikus.
-
-
liksoft
nagyúr
-
net84
őstag
válasz liksoft #1009 üzenetére
Uram!
Bocsi az off-ért, de hátha itt kapok valami segítséget...
egy régi quantum hdd-t építgetek át dísznek és kis ''elektrónikai'' segítség kellene...
a fej mozgását szeretném vezérelni egy elektrónikával - pontosabban az abba égetett programmal (és a hdd elektrónikáját szeretném kihagyni ha lehet)
Meg tudom valahogy direkt hajtani a fejmozgató (ha jól láttam) tekercset? Milyen elven működik ez? Valaki tudd ebben segíteni, vagy kezdjek el kísérletezni a meghajtással?
Előre is köszi!Read only...
-
mr_ricsi
veterán
válasz Intelligencs #1008 üzenetére
Nézd csak, találtam egy hasonló problémát:
[link]Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
qwertly
addikt
Sziasztok tudna valaki abba segitenni,hogy a winyom miért ''patog''idönként olyan hangotad mintha pesgös üveget nyitnák fel patan 1.Valamilyen progival lelehet elenörizni az állapotát
-
őstag
válasz liksoft #1009 üzenetére
Értem és köszönöm.
A HDD Sentinelt már próbáltam, telepítés és indítás után jobbra alulra le is került az ikonja, de amikor meg akartam nyitni a főablakot, csak egy 2 cm-es csík volt látható, gondolom a program fő ablakának a teteje, illetve annak is csak egy kis darabja. Szóval nem megy a progi... Írok is a srácnak.
Igen, én sem értem mi az értelme annak, hogy RAID-ben lévő vinyóknál nem látszik a SMART. De azt azért jól gondolom, hogy ilyenkor is működik, csak épp én nem tudom megnézni?
A winchestereket egy 8 cm-es házhűtő venti hűtötte közvetlen közelről, egy jól szellőző házban (Chieftec Dragon).The Amiga, Born a Champion
-
mr_ricsi
veterán
Nem tudnád az eredeti hozzászólásodat -amiben a problémádat leírtad- idelinkelni?
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
liksoft
nagyúr
Szia!
Szerintem a 747-es végű tűnik gyengébbnek. Bár egyiknél sincs átallokált szektor, de ennél jóval nagyobb (háromszoros) az ECC-vel javított (hibaalgoritmus alapján hibamentesen javítva olvasott szektor), valamint a C4 és C6 tartalmaz értéket. Ezek azt jelentik, hogy 8 db olyan szektort már talált, amit hibamentesen nem tudott olvasni, még nem allokált át, de bejegyezte további vizsgálatra. Ha hibás írás miatt nem olvasható, akkor vissza fogja adni aktív területnek, de ha továbbra is hibázik, akkor átallokálja a későbbiekben. Ez még csak figyelmeztető jel.
Örülnék annak, ha HDSentinel programjával is megnéznéd, és a riportot elküldenéd Neki. Ő sokkal jobban ismeri ezt a témát mint én. [link] A végkövetkeztetést mondja meg Ő. Nekem annyi hozzáfűznivalóm van, hogy sajnos a SMART nem mindig ad helyes eredményt. Az esetek többségében ~80-90% teljesen helytálló a diagnózisa, de van amikor csúnyán melléfog. Jó lenne tudni azt is, melyik milyen hőmérsékleten dolgozott. Sajnos a RAID winyók SMART-ja nem emelhető ki. (Nem értek egyet azzal, hogy ezt a funkciót a kártyagyártók nem támogatják, de ellene nem tudok tenni.)Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
őstag
Liksoft & mr_ricsi!
Korábban már írtam a problémámat, hogy van két 160-as Samsung SATA-m RAID0-ban, amiben időnként leállt az egyik DRIVE. Nu, most kicseréltem két új vincsire, a két problémás vincsi SMART értékeiről meg külön-külön csináltam screenshot-ot.
Szeretném megkérdezni tőletek, hogy Ti mit láttok a képeken? Okoskodásom szerint az a vincsi lehet a rossz, amelyik többször pörgött fel, mint a másik. Elvégre a két merevlemez MINDIG is RAID-ben ment, tehát elméletileg ugyanannyiszor kellett volna elindulniuk. Amelyik lényegesen többször indult el, az lesz a rossz, hisz annak kellett leállnia többször is.
Igen ám, de a start/stop count szinte tök egyforma mindkettőnél. (Gondolom ez számlálja az elindítások számát.) Most akkor mi a rák lehet?
[link]
[link]
Az adatok alapján melyik tűnik a rosszabb vincsinek?
[Szerkesztve]The Amiga, Born a Champion
-
liksoft
nagyúr
válasz Rez_Grof #1006 üzenetére
Szia!
Egy darabig még biztos.
A 2,5''-os drive-ok általában mechanikai hibásak. Vagy letapadnak, vagy ha ''kattognak'' akkor az olvasóerősítő megy el a fejszerelvényen. Kapacitástól és egyéb hibától függően várhatóan 5-7 óra alatt menthető. Feltétele, hogy a felületen a jelek épen legyenek.
A letapadást rázással - ütéssel nem célszerű elindítani, mert csúnyán fizikailag szokott sérülni a felület és a fej is. A kattogós meg egyértelműen alkatrészcserés. Tehát mindkettő tisztateres. Az IBM egyes laptopjaiban van egy security chip mely nélkül a winyó kiszerelt állapotban nem indítható el. (Ügyes védelem a lopás ellen, de megkeseríti a mentő életét.) Így lehet, hogy az is kell a mentéshez.
Ha érdekes, keressen meg telefonon engem (20-as), vagy a Peti kollégámat a 70-es telefonon.Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Rez_Grof
őstag
válasz liksoft #1005 üzenetére
Hello Mester!
Van egy insmerősöm akinek a T21-es ibm notijában elszállt a vinyó.
Mit lehetne vele csinálni? Egyszer kikapcsolta aztán már nem indult el ez a hiba jelenség.
Látom a honlapotokon hogy ingyens most a bevizsgálás meddig tart az akció?
Üdv.A bus station is where a bus stops. A train station where a train stops. On my desk, I have a work station....
-
liksoft
nagyúr
Az nekem ment. - És LIKSOFT.
Nem használtam. Nálam a mentéseknél az adatok gyorsan forognak, így ilyen eszközt nem tudnék használni. Amit tudnia kell, masszív fémdoboz legyen, vastag belső borítással (2-3 centi a falától). Az erősségét nem kell magyarázni, a fém pedig azért, hogy Fereday kalitkaként a külső mágneses terektől védje a kazettákat. Ezt segíti, ha a külső faltól kicsit beljebb is van. A fedél és az alsó rész jó ha fémesen érintkezik záráskor.Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Gina81
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek. Most inítottunk egy céget és nemrég merült fel a mentések elhelyezésének problémája. Úgy hallottam, hogy nem mindegy hogy miben és hogyan tároljuk ezeket a szalagokat. Láttam néhány cikkett a neten, állítólag vannak spéci, erre kifejlesztett tároló táskák, valami Turtle Case ha minden igaz. Ismeri ezeket valaki?!?!? Esetleg használtatok már ilyent??!! Mi a tapasztalat jók ezek?! Én itt találtam meg a legtöbb táskát: www.edpland.hu Válaszoljon aki már használt ilyent, érdemes-e ezekbe befektetni.
Köszi, sziasztok
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 QVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Újszerű Kingston SSDNow UV400 480GB SATA3 SUV400S37/480G -2,5 SSD meghajtó
- Sandisk Extreme Pro microSDXC kártya 256GB
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest