Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
ALI_G
veterán
SMART, azt írja mindenre, hogy rendben, az érték megfelelő (everest). Ha kell adok report-ot. Vagy ezt akkor a másik topicba?
p.s.: a vinyón van egy borda, most 40 fokos, a házban van szellőzés, meg nyitott is.
p.s.2: a kábelt még nem próbáltam ki másikkal, de meglesz.
[Szerkesztve] -
őstag
-
ALI_G
veterán
Hi!
Olyan gondom van, ami valszeg már felmerült párszor. ~vinyó haldoklás, vagy vergődés ez sajna nem vicces. Vázolnám a helyzetet, remélem nem leszek hosszú:
Adott egy 80as régi, melegedő maxtor. Sokáig volt fő vinyó, de nyáron leváltottam egy 250esre (SATA-s), mivel úgy éreztem lassul, csökken a teljesítménye, mind olvasás, mind írás terén. Ez asszem természetes is kb. 3 év múltán, vagy még több, már nemtom mikori,de régi. A kábelen csak ő van, masterben IDE 1-en. Régebbi alaplapommal (na ez hosszú story, volt gondom lapokkal, most egy nf7 s v2.0 van, régebben MSI K7N2 delta, majd ue. csak platinum, utóbbi bedöglött) sokat bénázott. Nem ismerte fel BIOS. Volt hogy csak sokadjára. Akkor még volt mellette egy DVD író, és volt, hogy vmiért ki is ütötték egymást. Egyiket se látta. Dugdostam már össze-vissza, hogy működjön. Az nf7emben is van h nem látja a BIOS reggel. ilyenkor el se indul OPrendszer, mert erről indítja a SATA vinyón lévő XP-t (SP2). Amikor nem látja a BIOS, akkor bootnál kattog 2-3x. leáll néha, majd felpörög (ezt még WIN közben is eljátsza néhányszor).
A sebessége katasztrófa. Mikor még megvettem a 250-est, akkor 80asról 250esre ment az írás kb. 45-55 megával. Azóta lement 20-ra, ma meg 6 megával tudtam csak írni (80->250esre). Kb. 3 gigát másoltam át, végig 6-7 mega sebességgel. Közben nem futott sokminden (winamp, Firefox, tűzfal+vírusirtó, és TC). Valszeg a vírusirtó fogta meg, de ilyet még sose csinált, hogy ennyire. Mind nagy fájl volt. (pl linux DVD). A meghajtók alig töredezettek, 80ason 20 giga szabad hely, 250esen meg 80 szabad. Csak reggel óta megy a gép. Erőforrással sem hiszem, hogy gond lenne (adataimnál).
hosszan-röviden ennyi. meg fog halni? 5let?
gyors teszt: NUL-ra másoltam, végig 7 mega. Ez nagyon gáz. -
őstag
Meg fogom szüntetni a RAID0-t, csak kölcsön kellett kérnem vincsiket, hogy az adataimat le tudjam menteni. Természetesen a fontos adataim archiválva vannak, meg azok nem is itt vannak, hanem egy RAID1 tömbön (dual RAID rulez), tükrözve. A RAID0 a rendszerem, meg ide grabelem a DVD-ket, itt konvertálok, stb., a sebesség miatt.
Egyébként egy házhűtő venti tolja rá a levegőt, szóval abszolút szobahőmérsékletűek a vincsik. Nekem inkább úgy tűnik, hogy pont bekapcsolás után hajlamos leállni a motor, ha már megy fél napja a gép, akkor nem döglik le. De megfogadom a tanácsod, és SMART tesztet fogok lefuttatni. Melyik SMART progit ajánlpd? Simán az Everest-ben lévő elég?The Amiga, Born a Champion
-
föccer
nagyúr
ahamaham értem. Szépen lassan gyűlik az infó...
Tehát csak a saját működésének vezérlését végzi. Maga a filekiosztás kezelése az op rendszer feladata.
Még egy kérdés { és mára nem zargatlak többet }: A nagy fileok, amik több szektorba kerülnek. az OP egy fileként kezelni { nem tudunk csak fél filet másoni ugyebár }. Ezek szerint a filok darabolását is a vinyó végzi?Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
liksoft
nagyúr
válasz Intelligencs #887 üzenetére
Szerintem a RAID-et szüntesd meg, nem életbiztosítás a Te helyzetedben. Ha külön lesz, SMART progival meg kéne nyaggatni. Lehet, hogy túlmelegszik (most is megnézheted kézzel, mennyire meleg). Nagyon ritkán, de találkoztam olyan IC-vel, melyben szakadt volt a belső kivezetés. Alapban elindult, bemelegedett és ekkor ''működött'' a szakadás benne, visszahült és megint dolgozott. Úgy mint a vasalóban lévő bimetál.
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
liksoft
nagyúr
Nem. A winyó csak tárolóeszköz. Gondolj bele, régi eszközön nem tudnál új file-rendszert tárolni, ha a winyó dolga lenne. Nem, csak tárolóeszközként dolgozik. De a hibás területek elfedése, SMART, és egyáltalán maga a működés vezérlése a mikrogép feladata. A servo olvasása alapján tudja, hogy sávon áll vagy kezd lecsúszni onnan a fej. Ha elmozdul, ki kell számolnia mekkora és milyen irányú mozgatással áll ismét sávközépre. Tehát állandó korrekciót végez, miközben írja, olvassa a szektorokat. Ha sérülten olvas, újra próbálkozik, korrigál a hibajavító kódból és ha nem tudja felülethiba miatt a szektort javítani, akkor áthelyezi a felületen máshová. Ezek a redirektált szektorok. Ezeket a SMART segítségével le tudod kérdezni. Tehát van mit csinálnia alapban is. (Az SCSI és SATAII NCQ-t még meg sem említettem.)
-
őstag
Köszönöm a választ, és mr_ricsi-nek is!
A vinyó egy 160-as Samsung SATA, és egy RAID0 tömb része. Ha utasítást kapna az OP rendszertől, akkor gondolom a tömb mindkét vincsije leállna, nem csak az egyik. Továbbá, ha az OP rendszer állítaná le, akkor az tudná, hogy leállt, ergo ha valamit akarna tőle, akkor újraindítaná. Az én OP rendszerem azonban ilyenkor mindig elGURUl, ebből arra következtetek, hogy nem az állította le.
A tápcsatikat már átcseréltem (másik ágra is átraktam a vinyókat a tápon, másik molex-SATA átalakító kábelt is használtam), a tápom meg egy 480-as Thermaltake, szóval annak röhögve bírnia kellene.
Nekem csak az a furcsa, hogy leáll, majd fél perc múlva újraindul. Miért nem romlik el úgy, hogy nem is indul újra, az isten verje meg az ilyen hülye hibákat!
[Szerkesztve]The Amiga, Born a Champion
-
föccer
nagyúr
5. önálló mikrogép, így az is meghibásodhat
Ez annyit jelent, hogy elvileg az OP, meg a BIOS nem is tudja, hogy mit csinál a vinyó? Azok csak ''odaszólnak'' neki, hogy ''szolgáltassa'' ezt meg ezt a filet a vinyó meg teljesen függetlenül teszi a dolgát?
Konzekvencia: Ha tudom a vinyók ''nyelvjárását'' akkor nem is kell alaplap meg számítógép? Adojk neki tápot, és egy mikrokontroller segítségével elkezdem vezérelni?Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
liksoft
nagyúr
válasz Intelligencs #883 üzenetére
Igen, de ritka.
1. tápellátás (Mr_Ricsi)
2. OP leállítja
3. BIOS leállítja
4. motorvezérlő hibája
5. önálló mikrogép, így az is meghibásodhat
6. kábelen hibásan olvas utasítást - motor leállítást
Tehát van választék.Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
mr_ricsi
veterán
válasz Intelligencs #883 üzenetére
Ebben Liksoft a szakértő.
De igen, a vinyónak is lehet ilyen hibája, viszont gyakoribb, hogy kontakthibás a tápcsati, vagy a táp nem bírja ellátni a konfigot.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
őstag
-
mr_ricsi
veterán
''A Samu hdd-re rá van írva hogy 3 év''
Idézet a M. garanciális ügyintézés útmutatójából:
''Mik azok a tények, amelyek fennállása meghiúsítja a garanciarendezést?
A Mistral ComputerWorld Kft.-nél vásárolt termékeket minden esetben az erre felhatalmazott kereskedelmi egységgel helyeztessék üzembe, illetve szereltessék be, mivel a nem felhatalmazott kereskedelmi egységek által üzembehelyezett alkatrészek jótállása (szavatossága) irányti igényeket (vitás esetben) elutasítjuk! Éppen ezért jótállási (szavatossági) igényük bejelentése mellé (vitás esetekben) mindig kérjük a szakszerű beszerelést, illetve üzembehelyezést végző, felhatalmazott kereskedelmi egységek számláját vagy annak másolatát bemutatni. A felhatalmazott kereskedelmi egységek névsora üzleteinkben és a jótállási jegyen is megtalálható. ''
Erre hivatkozva kibújhatsz a gépük összerakása alól: ha Te csinálod, elvész a gari.
[Szerkesztve]Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
liksoft
nagyúr
Időnként tudni kell nemet is mondani, ha a másik érdeke úgy kívánja.
Vagyis nem elég utalni rá, MEG KELL mondani, mi a különbség a gagyi és a minőségi táp között. Mivel ez az egyik legfontosabb része a gépnek, így ezen NEM SZABAD SPÓROLNI. Ha igen, akkor én az ismeretségi körben nem vállalom a gépet.Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
liksoft
nagyúr
válasz tzoli986 #871 üzenetére
Más a könyvtárszerkezetben a file bejegyzése (név, dátum, elhelyezkedés a lemezen) és más a felületen tárolt adat. Ha az adatterületet átírod, akkor a törölt bejegyzést megtalálva (nem írja felül a bejegyzést, hanem odateszi megjegyzésként, hogy törölve lett - így visszahozható ha az adatterületen nem lett felülírva) még látszólag visszahozza. De mivel az adatait felülírtad, már nem menthető. Akkor van esélyed így a mentésre, ha véletlen törlés után a gépet azonnal kikapcsolod (akár drasztikusan reset + rikapcs, vagy 220 kapcsoló) és másik gépen (a scandiszk-et nem ráeresztve) keresed a töröltek között. Ha megtaláltad, akkor is nem a mentendő, hanem a másik winyóra másolod a megtalált (mentett) adatokat. Ugyanis hiába találod meg, ha a mentés során írod esetleg felül. Ezért tilos a mentés végéig írni a mentendő lemezre.
-
liksoft
nagyúr
Megmondtad előre, hogy tisztességes tápot vegyenek?
Ha nem: vállald a következményét, segítsd őket a továbbiakban is.
Ha igen: add oda a mentett adataikat, és hagyd magukra őket. Ugyanis nem tanultak még a saját hibájukból sem. Így máskor is a Te eszközöddel verik a csalánt.
Utólag két dolgot tehetnek. Vagy becserélik tisztességes tápra (ha nem megy, vesznek egyet, ezt meg odaajándékozzák a rosszakarójuknak), vagy mellé tesznek egy tápvédőt. Pl: MAXX [link].Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
tzoli986
tag
találtam enmrég egy progit ami elméletileg adatmentésre szolgál...
finaldata enterprise a neve.
ismeri valaki?
gondoltam most letesztelem,szóval töröltem egy file-t és most kerestetem vele.
azt írja,hogy 10 óra mire átnézi 75gb-ot.amúgy multkor már próbaképpen megnéztem vele egy kisebb területet és olyan file-okat dobott ki amiket már elméletileg legalább 3szor felülírtam.persze visszahozni nem tudta,de egyáltalán hogy találta meg??? -
Feco73
csendes tag
Hello!
Egy kis segítség kellene:
Eltüntettem a partícióimat, de sikerült visszahozni (undelete) a rendszerpartíciót.
De nem hajlandó bebootolni! Verifying DMI Pool Data... és innen nem megy továbbT
120Gb sata samsung (10Gb-52Gb-52Gb). -
liksoft
nagyúr
Ha még valamennyire megszólal, akkor szokott segíteni, ha udma-ból kiveszi az ember. Nem mindig, de a lassítás egy feszültségtüskékkel agyongyötört illesztő IC-nek segítség. Elektronikai szemmel: a határértéken dolgozó ide csatolási felületnek van ideje beállni a megfelelő feszültségszintekre. A belsejének meg van ideje összekaparni az adatokat.
-
fasyrt
őstag
Háhh!
Az én gépem (3., amibe betettem a vinyót), nagy kínlódás után felismerte a BIOS. Win bootolt vagy 10-12 percig, és 1-2 percenként meg-megáll a gép. Intéző nem látja, Everest és GDB viszont némi kínlódás után felismeri. Így most el kezdtem lementeni róla a fotókat, videókat...
Mindazonáltal nem kísérletezgetem a formattálásával, vetetek velük 1 rendes tápot meg 1 rendes vinyót.
Köszönöm a segítségeteket!
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
-
mr_ricsi
veterán
''De érdekes, a honlapjukon nem tünették fel, hogy IBM-mel kapcsolatbanállnak''
Én azt olvastam róluk, hogy amikor az IBM átadta a HDD részlegét a Hitachinak, akkor ez a kínai gyár nem kellett nekik, és felvásárolta az Excelstor. (Vagy csak a gyártósort.)
Én láttam olyan vinyójukat, ami alul tele volt IBM IC-kkel, és kívülről is 1az1ben IBM-szerű volt.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
liksoft
nagyúr
Szia!
Ez az: [link].
A Conner annak idején amikor felvásárolta a Seagate, úgy néz ki, hogy egy amerikai gyártósort meghagyott és Conner Technology néven dolgoztak tovább. Időnként feltűnnek, időnként meg el. A neten is nehéz megkeresni. Egy link a termékükről: [link]. Amikor a Sea felvásárolta, 2GB volt a plafon. Itt a hasonlóság egy átmeneti állapotban: [link]. 1-2 éve már a 80GB-nál tartanak, sőt az Excelstor is gyártja.
Ez a 3. vagy 4. darab amivel összefutottunk, alkatrész nincs hozzá. Nehezen, de valószínűleg beszerezhető. Az viszont idő. Vagyis semmit nem igérek, de azt betartom.
[Szerkesztve]Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
fasyrt
őstag
válasz mr_ricsi #860 üzenetére
Tudom, nem ezért gondoltam, hogy Maxtor. Hwsw-n olvastam valahol, de akkor ő is rosszul tudta. De érdekes, a honlapjukon nem tünették fel, hogy IBM-mel kapcsolatbanállnak, 2000-ben alapított normál HDD gyártó cég, a hitachval áll kapcsolatban.
Szerk.: Jaa jó. Most jöttem rá, hogy a Hita vásárolta fel az IBM HDD részét.
[Szerkesztve] -
fasyrt
őstag
No, felszenvedtek a képek is... Büdös Voip mizéria, tököm má ebbe a szenny feltöltésbe... No:
Felülről:
[link]
[link]
Alulról:
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
Segítenek a képek?
Felülről:
http://www.kepfeltoltes.hu/060120/IM000435_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://www.kepfeltoltes.hu/060120/IM000440_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Alulról:
http://www.kepfeltoltes.hu/060120/IM000441_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://www.kepfeltoltes.hu/060120/IM000445_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://www.kepfeltoltes.hu/060120/IM000446_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://www.kepfeltoltes.hu/060120/IM000447_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://www.kepfeltoltes.hu/060120/IM000448_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
01. 23-ig nem lehet linkelni. Idiótaság.
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
válasz Zaparozset #852 üzenetére
Semmit! Azt már felülírtad a nagy kapkodásban. Elveszett. Adatmentésben annyit tudok segíteni, hogy ha elhozod, rá tudok küldeni olyan progit ami a text állományokat kigyűjti. Mindegy neki, hogy unikod vagy sima txt, átkonvertálja txt-be. Ha a felületen van még szemétként abból az anyagból amit keresel (csak akkor lehet rá esélyed, ha 1-2 héten belül szerkesztetted és azóta sokat nem írtál a lemezre), akkor azt ömlesztve megkaphatod. Viszont számolj 3-500 ezer txt file-al. Ugyanis a progi uninteligens, és nem tudja kiválogatni mit írtál, hozzáteszi az OP és a progik összes szövegét, logját stb...
Ha úgy gondolod, hogy 2 órai munkadíjamat látatlanban megéri, keress meg mail-ben. Mindegy mit találok, 1 nap gépidőt tutira lefoglal, nekem kb 2 órám tisztán rá fog menni. Így ha behozod, ezt könyörtelenül elkérem. A gépet pedig minél tovább használod, annál kisebb az esélye bármilyen mentésnek.Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
liksoft
nagyúr
Szerintem is a táp kuka, ha a gép még él, akkor hálát lehet adni az égieknek. Az Excelstor meg IBM, Conner, régen Maxtor és Quantum utángyártó, címkéző volt. Így ha még típust sem mondassz, halvány lila gőzöm sincs, melyik. Típus esetén ha a neten nem azonosítható be fénykép alapján, a helyzet hasonló. A fénykép lesz, ami az eredeti gyártót és típust meghatározza, addig segíteni senki sem fog tudni.
-
Zaparozset
tag
Kicsit elhamarkodtam a kérdések özönét, nem hiába hiszen be vagyok parázva egy kicsit!
Lényeg az hogy megvan a mit kerestem viszont dokumentumok több mint a fele érthetetlen. Ezzekkel mit lehet csinálni hogy jó legyen???Sz.F.P.
-
Zaparozset
tag
Hi!
van egy 160 gigás vinyóm 30-130 arányban megosztva! 30-ason van a win és töröltemróla fontos dolgokat véletlenül! felraktam a getdataback és lefutattam és nem talált semmit azaz talált de nem azt ami nekem kéne. Dokumentumok képkek és egyéb ilyen dolgok, SHIFT+DEL-el töröltem két-három napja! getdataback-en kívül lehet valamit még futtatni, és ha nem akkor érdemes elvinni valami adatmentőhöz?
Formázva nem volt és most is az a win fut ami akkor és a getdataback alatt is ez a win fut!
Előre is köszi!Sz.F.P.
-
mr_ricsi
veterán
-
fasyrt
őstag
Arra tudtok valami okosat, hogy ha van egy excelstor (tudomásom szerint javított Maxtor) vinyó, amit a bios sem ismer fel, és a gépet bekapcsolni 1 jó ideje csak a tápkábel ki-be húzkodása után lehetett, van valami esély az adatmentésre?
Nem lehurrogni, nem én vok a ludas, én szóltem jó előre nekik... A mentésért is, meg a tápért is. -
liksoft
nagyúr
válasz tzoli986 #845 üzenetére
Típusonként más-más hangot adnak kikapcsolva a drive-ok. Én nem hallottam amit Te. Így pontosan válaszolni sem tudok rá. Működés közbeni szokatlan kattogás tápfesz, motor vezérlés, fejszerelvény, servo áramkör hibájából adódhat. Ha egyszer kattog, egyszer nem, az tápra enged következtetni első lépésként.
-
tzoli986
tag
csak kérdés szinten...ha kotyog akkor már baj van?mert amiről a multkor írtam,hogy nem ismerte fel a gép utánna meg mégis és azt mondtad rá,hogy valszeg a nyák nem érintkezik rendesen és azért van az is kotyogott...meg ha mozgattam hallatszott,hogy valami mozog benne.kicsit fémes nyöszörgős hangon(én arra tippeltem,hogy mozog benne a lemez).szal ilyenkor közeleg a vég? vagy mi várható ha kotyog?
-
liksoft
nagyúr
válasz JamesHolden #843 üzenetére
Szerintem letapadt eredetileg. Azért nem indult. Valahogy mégis sikerült elindítani, aminek valószínűleg a következménye az lett, hogy a fejszerelvény sérült. Vagy elhajlott rajta a fej, vagy leszakadt róla. Ilyenkor alumíniumig képes szétszedni a felületet belül. Ez már nagy valószínűséggel tényleg nem menthető.
-
JamesHolden
aktív tag
nah
benn voltam szervizbe a meghalt vinyom miatt
faszi kérdezi: ''meghallgattad ezt a winchestert mielőtt behoztad?''
mondom Nem! kérdem miért?
ilyet szól, hogy ''kotyog''
meghallgattam és télleg ilyen kicsit zörgős, kicsit sípolós hangot adott a vinyó (mintha 2 gumit összedörzsölnénk kb. olyat)
nade a lényeg: ő is azt mondta, hogy nem lehet vele semmit csinálni -
tzoli986
tag
akkor ahol admin-t írt felül ott keletkeztek a rossz szektorok ahol adatot ott meg egyszerűen hiányzik egy szelet a fileból és ezért nem sikerült menteni?
mostmár szinte semmit sem értek.példáúl,hogy akkor miért nem írta felül az összes admint?miért csak azt a párat?
ja meg hogy a firmware akkor pontosan hol van letárolva?
van egy pár lba amit nem használ a vinyó és ott van vagy hol?
vagy egyszerűen egy kis statikus memória van beépítve és ott?
meg akkor ezért írja ki az np40-et,mert nem tudja betölteni a firmware-t mechanika hiba miatt?mondjuk ha statmemóián lenne akkor az nem lehetne a baj,hogy mechanika hibás. -
mr_ricsi
veterán
''A fejszerelvény ívpályás mozgatására gondolsz?''
Bocs, ez még mindig a tegnap hatása. Korábban olvastam olyan technológiáról, amivel a fejet mindig az érintőre merőlegesen tartják, és ezzel a sávok közelebb kerülhetnek egymáshoz, és több adat fér egy lemezre.
Azt hittem, hogy ez már az, de most már látom, hogy ''csak'' a mélységi adatrögzítés.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz tzoli986 #826 üzenetére
''de ha nem mechanika hibás,csak egyszerűen elment a nyák(mondjuk egy táp elvitte,mint anno nekem)akkor működika nyák csere''
Anno neked a 20G-ás vinyód kizárt, hogy Samsung volt.
Liksoft írta: ''De a BIOS tartalmazza sok esetben a gyári számot, valamint több gyártónak azonos elektronikában 15-20 egymás adataival nem működő program változatát is! ''
A hibátlan működéshez az kell, hogy a nyákon és a felületen ugyanahhoz a firmware verzióhoz tartozó, összeillő adatok legyenek. Ha egy gyártónál 20 féle firmware verzió lehet ugyanabban az elektronikában, akkor véletlenszerűen választva 20 elektronikából 19-cel nem fog normálisan működni.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
''tudtommal jelenleg a legbiztosabb adattárolási módszer még mindig az, ha egy (ill. inkább 2, távol egymástól) csak mentésre használt winyón van az adat.''
Én úgy tudom, hogy az optikai adattárolást biztonságosabbnak tartják, mint a vinyósat.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
liksoft
nagyúr
válasz tzoli986 #833 üzenetére
Mert a ''hibátlan'' területen a szektor adatrészét írta felül a mozgó fej, ami a felületre spirálisan írt vissza a hiba miatt. Egyes területeken adatrészt ért a felülírás, míg máshol adminisztrációt (servo, szektorfejléc - ezeket a gyár írja fel spéci servopadon, a fej mechanikus léptetése mellett).
-
tzoli986
tag
akkor ha jól értem mikor elment a tápm és kinyírta a nyákot akkor keletkeztek azok a hibák amiket megtalál és azok nem is a gyári hibák?
és ezekszerint egy egyszerű nyák cserével ugyanúgy kell mennie a vinyónak mint ahogy azelőtt ment ha nem lett mechanika hibás közben.akkor miért csinálta azt,hogy a hibátlan felületen lévő adatokat nem tudtam egy az egyben lehúzni rólla? -
liksoft
nagyúr
válasz tzoli986 #831 üzenetére
Az autot értem, sajnálom, de nem tudok változtatni rajta. Ha nem tudod megfizetni, mivel családom van, enni kell adni nekik, nem tehetem meg, hogy odamegyek, megcsinálom, és ezért fizetek is még Neked. Vagyis akkor vagy elvesztek az adataid, vagy felteszed a polcra és ha lesz pénzed, leadod mentésre.
A winyót meg még mindig nem érted (vagy alapvető információkat - működési elvet - nem ismersz, vagy megint felületesen olvasol). Igen, vannak rajta hibák, melyeket a gyár megkeres, és a GYÁRI HIBALISTÁBAN rögzít. Ha ez sérül, a drive nem működőképes. Ha ezen felül talál még (igaz állandóan ugyanazokat) akkor a mechanika mechanikusan vagy mágnesesen SÉRÜLT !!!!! Ezt írtam le az előző hsz-ben. Nem írom le mégegyszer.
Egyébként az a hibás terület a hibás írás során úgy sérül, hogy servot vagy szektorfejlécet ír felül a fej. Ezek nem javíthatóak, csak a szektor adatterületén keletkezett íráshibák. Azért lehet egy területre behatárolni, mert ott írt a meghibásodás pillanatában, így itt hibázott. A mechanikád hibás, hiszen teljes kapacitását hibamentesen nem tudod kihasználni. Az, hogy Te kiiktattad a hibás területet és a maradékot használod, a Te magánügyed, de ettől a tény tény marad, hogy a mechanika hibás.Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
tzoli986
tag
én eddíg úgy tudtam,hogy mikor a vinyókat gyártják alapból vannak rajta rossz szektorok(ezt több helyen is olvastam már,nem magamtól gondolom így).na én ezekről a szektorokról beszéltem és nem arról hogy a mechanika széttverte.mert ha rossz lenne a mechanika akkor egyre több lenne a rossz szektor idővel.nekem meg nincs több rossz szektorom mint volt,hanem ugyanazokat találja meg állandóan,hiába rakom be a hibás szektorok listájába.nemtom ezt miért csinálja úgyhogy kipartícionáltam az egész részt ahol volt rossz szektor.
ezt a távolság témátmeg talán hanyagoljuk,mert az annak nem gond akinek van pénze utazni.lehet akármilyen fontos az adatom,ha nem tudok elmenni odáíg ahol megcsinálják.
egy egyszerű példa:eltörik a kocsidban a külső féltengelycsukló.20km-re van egy szerelő aki meg tudja csinálni(nem megy házhoz az fix,mert szerszámok meg minden egyéb...)a szállítás mondjuk 10000Ft-ba kerül,de neked max annyid van rá,hogy megvedd az új csuklót.az autó a munkaeszközöd,tehát nagyon fontos lenne,de nem tudsz annyit fizetni az útra.na ezt hogy oldod meg?mert attól,hogy azt mondod,hogy ez nagyon fontos nekem nem terem ott a hiányzó összeg.remélem érted,hogy mit akarok mondani... -
liksoft
nagyúr
válasz tzoli986 #826 üzenetére
Amit írtam, azt is felületesen átfutod.
Mivel a mechanika tárolja a fimware-t és a HIBATÁBLÁKAT IS, így a hibátlan mechanikához illesztett másik elektronikával a drive 100%-os lesz! Ha vannak rajta hibás szektorok, akkor azokat létrehozhatta hibás írással a döglődő elektronikais. Akkor viszont a mechanika már hibás. Igaz, nem fizikai, hanem mágneses hibák vannak rajta, de a mechanika (mivel szerelt megbonthatatlan egység - működés szempontjából) nem tökéletes, tehát HIBÁS.
Javaslom, olvasd el kétszer, háromszor a szakmai szöveget, próbáld meg értelmezni, és inkább kérdezz ha valami nem teljesen világos. Hozzászólásaid komoly tévútra vezethetik a kezdőket. Ezt pedig nem tartom szerencsésnek.
Szerk: A távolság pedig MÉG MINDIG CSAK A TE SZEMSZÖGEDBŐL meghatározó tényező. Hidd el, igenis vannak annyira fontos adatok, hogy a 2-300km eltörpül mellette.
[Szerkesztve]Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
brd
nagyúr
Én biztosan, hogy nem Vinyón tartanám tovább a fontos dolgokat, mert mivan, ha megint repül az egész rendeszer?
Ami azt illeti, tudtommal jelenleg a legbiztosabb adattárolási módszer még mindig az, ha egy (ill. inkább 2, távol egymástól) csak mentésre használt winyón van az adat.The only real valuable thing is intuition.
-
liksoft
nagyúr
válasz mr_ricsi #820 üzenetére
Kismanók 10 perces váltásban dolgoznak a fejeknél, és a biteknek megfelelően kézzel forgatják. Az újabb típusban (amit említ a cikk) már megpróbálják a munkaidőt 15 percesre bővíteni, és mindkét kezükkel fognak dolgozni. Így gyorsabb lesz az átvitel, és nő a felületi kapacitás.
-
liksoft
nagyúr
válasz mr_ricsi #821 üzenetére
2-3 lemezre számoltam megközelítőleg az időt, munkában. Ennyi simán belefér a mentés árába, mint a winyóra való másolás is. Ez hozzátartozik a mentéshez. Ha viszont valaki nagyon ragaszkodik 3-400GB esetén is a DVD-hez, hát megkaphatja, de akkor már a nagy darabszám miatt felszámítom a nyersanyagot és azt az 5 percet lemezenként. Nem hiszem, hogy megéri. Egyébként ritka a DVD-s mentés már manapság. Valamint lehetőleg TDK vagy Philips lemezeket használok, hogy hosszú ideig lehessen olvasni, hiszen ez egyszerre az adatok archiválása is egy példányban. Ahogy Föccer írta, nem szívesen futnék bele 1-2 hónap multán nem olvasható lemezbe.
L3zl13: Inkább összecsapom a szakvéleményt (időt spórolok, mert nem ollózom, hanem mindenkinek egyedileg írom) de a mentett adatokat jó minőségben szeretem átadni.
A számolásnál térjünk vissza a 128GB-ra? (Inkább ne )Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
tzoli986
tag
az oké,hogy ha hibás a mechanika akkor nem tudja betölteni...mondjuk én eddíg azt hittem,hogy a firmware-t egy csip tárolja a nyákon.mindegy.de ha nem mechanika hibás,csak egyszerűen elment a nyák(mondjuk egy táp elvitte,mint anno nekem)akkor működika nyák csere.tény hogy azt a részt ahol a gyárihibás szektrorok vannak nem tudom normálisan kizárni,de annyi,hogy ketté partícionáltam és kész.igaz,hogy így buktam 5gb-ot egy 20gb-os vinyóból,de a másik oldala,hogy nyertem 15gb-ot és az tökéletesen működik.
a távolság meg attól is függ,hogy milyenek az adatok.egy cégnek biztos nem gáz utazni 300km-et egy adatmentésért,ha mondjuk elszállt az éves munka,de egy átlagembernek akinek mondjuk képek videók zenék vannak rajta lehet húzós...
amúgy nem mondtam,hogy adj ingyen alkatrészt.
a forrasztásról nem tudtam hogy ennyire leht gáz,de haver egyszer forrasztott már vinyóra csatlakozót.igaz tápot hanem olyat ahova az ide megy ott volt letörve egy láb,de simán sikerült,pedíg semmi spéci dolgot nem művelt,csak felkapta a pákát és odanyomta... -
föccer
nagyúr
Na, ha már igy szétoffoltuk a topikot, akkor elmondom hogy szerintem miért hibás ez az elképzelés, hogy 'Az adatnak csak addig kell olvashatónak maradnia, amíg az ügyfél hazaviszi, és feltolja a gépére.'
Szóval egy adatmentő cég, és szerintem minden normális cégnek úgy kellene gondolkodnia { és szerintem liksoft így is gondolkodik} Hogy nem ad ki gyenge minőségi munkát a keze közül. És miért? Mert szerintem, ha valaki kifizet valamiért akár 100 ezer forintot csak azért, hogy azok a bizonyos adatokat valaki 'megmentse' számára, akkor annak vannak bizonyos elvárásai. Ez az elvárás nem biztos, hogy megáll azon a ponton, '' Ja, csak tudjam selmésolni a gépemre!''.
Miért? Mert akinek már száltak el fontos adati, az nagyon hamar megtanulja, hogy bármikor elszálhat megint. Ebből kifolyólag, Én biztosan, hogy nem Vinyón tartanám tovább a fontos dolgokat, mert mivan, ha megint repül az egész rendeszer? Akkor menjek megint százezrekért mentetni? ÉS mi van akkor, ha ezúttal nem tudják helyreállítani? Akkor úszott több éves munkám? Csak azért mert spóroltam egyszer 3 órát a dvd íráson?
Szerintem az a tiszetsséges és elvárható egy adatmentő cégnél, hogy ha képes a teljes helyreállításra, akkor átadjon egy 'klón' meghajtót, valamint biztosítson számomra egy 'biztonsági másolatot', hogy az adott pontról keljes csak az esetleges adatokat menteni.
Szerintem.Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
L3zl13
nagyúr
válasz mr_ricsi #821 üzenetére
Miért ne írhatná 8-16x sebességgel? Nem adatarchiváló cég, hanem adatmentő. Az adatnak csak addig kell olvashatónak maradnia, amíg az ügyfél hazaviszi, és feltolja a gépére. Hogy egy hónap múlva már sz@r az szvsz nem az adatmentő cég felelőssége.
Aki hülye, haljon meg!
-
mr_ricsi
veterán
Liksoft:
Hogy a pcsába fordítják menet közben a fejet egy ilyen vinyóban?
[link]Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
föccer
nagyúr
Főleg, hogy 8,25/2 az 4,125 ,és nem 4,25
Bocsi, ez már tényleg kötekedés
[Szerkesztve]Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
mr_ricsi
veterán
''Matematikát még gyakorold egy kicsit. ''
Bocs, de vasárnap reggel óta összesen 3 órát aludtam. (És lehet, hogy azt is éppen a hsz írása közben...)
De a példában ügyfélként szerepeltem, tehát jófelé fogott a ceruzám.
[Szerkesztve]Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
liksoft
nagyúr
Csak az emberi munkát számoljuk, a gépidőt nem. Tehát 1 DVD írása kb 5 perc. (lemezcsere, gép indítás, leállítás, felügyelet) És írásellenőrzést szeretünk. De az, hogy mennyivel írunk, a feladat függvénye. Én is tudok számolni, így nem hagyhattam ki az előző hsz-t.
-
L3zl13
nagyúr
A lényeg a matek sehogy nem jön össze, mert 8,25/2 != 4,25
Mellesleg akkor már miért nem 4-gyel dolgoztok.
Egyébként meg remélem pusztán a DVD írás idejére nem teljes órabért számoltok. Elég durva lenne, ha 19k-t kellene fizetni csak DVD írásáért óránként!
[Szerkesztve]Aki hülye, haljon meg!
-
mr_ricsi
veterán
válasz tzoli986 #805 üzenetére
''az adatmentést általában dvd/cd-re szokták csinálni,tehát nem kell megvenni még egy vinyát.''
Számoljunk csak:
150GB adat az 33db DVD-re fér fel. 1 dvd megírása 15 perc (biztonságos 4x-es sebességgel), az tehát összesen 4,25 óra. Valamelyik adatmentő cég bruttó óradíja 19200Ft. 1db márkás gyári tokos DVD 300Ft, a 200GB-os HDD pedig 25000.
Kiírás DVD-re:
4,25óra x 19200 = 81600Ft
33 db x 300= 9900Ft
Összesen 90500Ft.
Kiírás vinyóra:
1 óra x 19200Ft = 19200Ft
1vinyó x 25000Ft= 25000Ft
Összesen 44200Ft. (És ezt csak beteszem a gépembe, és minden adat azonnal hozzáférhető)
Én biztosan nem DVD-n kérném az adataimat!Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
liksoft
nagyúr
válasz tzoli986 #805 üzenetére
Nagyon szépen kérlek, máskor winyó témában NE adj tanácsokat!
Ezért:
Az elektronika minden azonos szériánál azonos áramköri elemeket tartalmaz. Viszont van benne BIOS-hoz hasonló program. Tehát a valódi működtető programot a felületről tölti be bekapcsoláskor, a hibalábláival (általad p és d lista) együtt. Tehát a felületen van a lényeg, így hibás fej vagy a gyári adatok sérülése esetén a drive működésképtelen, hiába tökéletes az elektronika. De a BIOS tartalmazza sok esetben a gyári számot, valamint több gyártónak azonos elektronikában 15-20 egymás adataival nem működő program változatát is! (Alaplap BIOS update esetén Te próbálkoznál intel chipsetre via bios-szal ha ugyanaz a gyártó? Ugye nem. Hát itt se tedd!) Vagyis tedd össze a kezed, és buzgón fohászkodj az égiekhez, hogy az általad említett típusnál a cserenyák működjön a mechanikával.
Magyarországon a települések közötti távolság hidd el, eltörpül az adatok fontosságához képest. Az meg, hogy kinek mennyi pénze va, az a magánügye és a saját baja. Sajnálom, de a családban 5 gyerekről kell gondoskodnom (3 saját - de ez igazából nem tartozik ide), így ha valaki valóban nagyon rászorul, segítek, de alkatrészben nem vagyok hajlandó ráfizetni. Arról nem is szólva, hogy nem egyedül dolgozom, és a kollégám bizonyos testrészével nem verhetem a csalánt. Tehát a mentésnek ára van. Ha belegondolsz, a több ezer parlagon heverő winyó az alkatrészraktárban, a pormentes tiszta tér biztosítása, a szerszámok, vásárolt és saját fejlesztésű programok mind az ég ajándéka, és az ölünkbe pottyant. Ha viszont nem, akkor a mentések árából kell ezt a hátteret biztosítanunk. (Biztosíthatlak, párszor 10 millióból tudnád csak összerakni.)
Igen, CD-re vagy DVD-re is lehet mentést csinálni, ha az 2-3 darabnál nem több. De 3-400 GB-ot írj ki DVD-re, főleg ha 8-15 GB-os capture file is van közöttük. Te hát winyón célszerű átadni. Valamint ha hibátlan, akkor a fizikai másolatot visszatéve a gépbe, van esélye, hogy ott folytatja, ahol abbahagyta. Más típusú adatok is léteznek, nem csak olyanok mint a Tiéd.
A forrasztást meg senkinek nem ajánlom, aki nem csinálja nap mint nap. Ugyanis a statikus feszültségtől kezdve a többrétegű nyák hőtágulásáig (esetleg megszakad a vezeték - nem véletlenül létezik az egész panelt hátulról átmelegítő infra melegítő, hogy csak egy példát említsek) ''ezernyi'' buktatója van. Egy apró IC alatti zárlattól (nem látható) úgy elmehet a mechanikán belüli áramkör, hogy felültörli a felületeket! Ügyes ötlet forrasztásra biztatni a másikat ismeretlenül és a veszélyekre való felhívás nélkül.
Több ponton nem vagy tisztába a veszélyekkel és a működési mechanizmussal. Ha a sajátodat ''rendbeteszed'' az a te dolgod, de másét lehetőleg ne.
U.i.: Elnézést, ha erősebb volt a szokásosnál, de ha az óvatos helyreigazítás nem használ, kénytelen vagyok kíméletlenül leírnom a saját véleményemet.Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Colalite
csendes tag
Hali!
Probléma:
Van egy (volt egy) Maxtor 80-as vinyóm, amin a smooth chip elfüstölt, sajna !
A vinyó egy részén családi fotók vannak, lekellene mentenem róla, ehhez jó lenne egy működő elektronika:
Maxtor DiamondMax Plus 9 80 GB ATA/133 HDD
Code: YAR41BW0
SN: Y2J1RFNE
6Y080L0422611
Mfg.Date: 03OCT2004
Ha valakinek lenne hozzávaló cucca, nagyon örülnék! (és természetesen meg is venném, ha nem horror az ára)
Segítségeteket előre is köszi! -
tzoli986
tag
válasz JamesHolden #806 üzenetére
szerintem igen.
máskor meg óvatosabban takaríts... -
JamesHolden
aktív tag
köszönöm a válaszokat!
természetesen nem mertem hozzányúlni, inkább minél előbb bevittem egy szervízbe
amúgy maxtor volt, egy 160-as
az adatlapomon már egy új vinyó van, egy 200Gb-os...
kíváncsi leszek, menthető lesz e még az a maxtor -
tzoli986
tag
válasz mr_ricsi #804 üzenetére
mr_ricsi:
nemtom annak a hozzászólásnak konkrétan mi volt az értelme,mert egy bizonyos szinten minden nyák a mechanikához van belőve.
lásd p list d list.nemhiszem,hogy ezenkívűl más is függne a mechanikától.max az lba száma.ez szoftveresen mind javítható,tehát ha leszedsz mondjuk egy 80-as samsungról egy nyákot és átrakod egy ugyanoly vinyóra(feltételezzük,hogy mint liksoft is írta a mechanika nem rossz és ezért nem nyírja ki a jó nyákot) gondolod hogy az úgy nem működik?mert én nehezen tudom elhinni.
azt meg nem tudom így hirtelen,hogy ki hol lakik így nem javaslom senkinek,hogy hova menjen...én példáúl debrecen közelében lakok és ha valami baj lesz a vinyómmal tuti nem megyek szaladgálok fejetlenül liksoft után,mert lehet nem lenne olcsó dolog.hiába mondjuk,hogy az adatok azok milyn sokat érnek ám,mert ha valakinek nincs rá pénze akkor nincs.
az adatmentést általában dvd/cd-re szokták csinálni,tehát nem kell megvenni még egy vinyát.csak ha feltétlenül szükségesnek érzi.azt nem tudom,hogy hogy jön ki neked több mint 100k.vagy felétek ennyivel drágábban dolgoznak? lehet.
az nyilvánvaló,hogy ha valaki nem tud forrasztani akkor nem nyúl a pákához.vagy ha mégis akkor valószínű,hogy tisztában van vele,hogy megvan az esélye,hogy rá fog b*szni a dologra,mert esélyes,hogy elront valamit.ha valaki csak azért kezd el forrasztani,mert én azt mondom neki,hogy forrasszon akkor szerintem annak az embernek már régen rossz...
remélem érted,hogy mit akarok ezzel mondani. -
mr_ricsi
veterán
válasz tzoli986 #803 üzenetére
''én se azt mondtam,hogy mindenki álljon neki ha ért hozzá ha nem''
Szerintem viszont ezt írtad: ''ha tényleg szakadás baja van akkor egyszerűen forraszd vissza''.
Aki nem ért hozzá, az általában fel sem tudja mérni a veszélyeket, mert nem ért hozzá. Főként, ha azt írják neki, hogy ''egyszerű''. (Pl. ha egyszerűen pisztolypákával nekiáll, attól elszállhatnak a nyákon az alkatrészek.)
''ha valami fél képpen mégis elcsúszna a forrasztáson akkor új nyákkal még használhatja''
Az adatainál egy 200G-ás Samsung vinyó van megadva. Szerintem ez a nem működő vinyója.
Ha viszont Samsung, akkor a panelcserével ez az esélye: [link]
Szumma: ha a vinyójával elkocogna pl. Liksofthoz, és valóban csak egy forrasztással orvosolható a hiba, akkor max. 5eFt-ért visszakapna egy garantáltan működő vinyót, és az összes adatát. Ha rád hallgat, és maga nekilát, akkor a legrosszabb forgatókönyv szerint kell egy új vinyó a mentett adatainak (~25eFt), és egy 100eFt-ot meghaladó számlája is keletkezik az adatmentésért. (150GB egyszerű másolása is minimum 1 óra, aztán a hibamegállapítás, a panelcsere, stb.).
Ebben a helyzetben nem az sk. forrasztást kellett volna javasolni, szerintem!Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
tzoli986
tag
válasz mr_ricsi #802 üzenetére
én se azt mondtam,hogy mindenki álljon neki ha ért hozzá ha nem.csak azt mondom,hogy ha valami fél képpen mégis elcsúszna a forrasztáson akkor új nyákkal még használhatja.mondjuk ez tulképpen teljesen felesleges hozzászólás volt,mert úgy is vágja mindenki plusz még félre is értetted.vegyétek úgy,hogy nem mondtam semmit.
-
mr_ricsi
veterán
válasz tzoli986 #801 üzenetére
''ha nem sikerül a forrasztás akkor keresni kell hozzá egy másik nyomtatott áramkört.''
Ez nagyon hibás hozzáállás! Aki nem biztos benne, hogy a forrasztás után múködni fog a vinyó, az egyáltalán ne is fogjon hozzá!Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
tzoli986
tag
válasz JamesHolden #799 üzenetére
nemtudom,hogy hogy csináltad,hogy rászorult a cooler tápcsatlakozója.
amúgy ha tényleg szakadás baja van akkor egyszerűen forraszd vissza.ha nem sikerül a forrasztás akkor keresni kell hozzá egy másik nyomtatott áramkört.
amúgy az adatmentéssel kapcsolatban annyit,hogy pont ma néztem egy debrecni cég árlistáját és azt írták,hogy nyák hiba esetén az adatmentés 10-30ezer Forint.namost 150gb esetén inkább a felsőhatár környékén kell gondolkozni...
Új hozzászólás Aktív témák
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Bontatlan - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Újszerű Kingston SSDNow UV400 480GB SATA3 SUV400S37/480G -2,5 SSD meghajtó
- Samsung 870 QVO SATA III 8TB SSD
- MP600 PRO NH 1TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 10TB Western Digital DC HC330 HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest