- Beköltözhet az eBay a Facebook Marketplace-re
- Zuckerberg Trumppal együtt szorítja vissza a cenzúrát, válaszolt az EU
- Elon Musk meghatározóvá teszi a SpaceX-et Olaszországban
- Trump is bejelentett egy 20 milliárd dolláros adatközpont-fejlesztést
- Nem minden chipért kapkodnak, leépít az egyik japán chipgyártó
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Zuckerberg Trumppal együtt szorítja vissza a cenzúrát, válaszolt az EU
- Facebook és Messenger
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Router gondok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Mobilinternet
- Rendszergazda topic
- Beköltözhet az eBay a Facebook Marketplace-re
-
IT café
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #28897 üzenetére
Szoftveres alatt mit értesz? Ha például a LUKS is ide tartozik, akkor ott lehet jelszót módosítani. Sőt... ott több eltérő jelszóval is lehet dolgozni egyszerre.
Ui: ékezetes karakter bármilyen jelszóban nagy hiba. Szerintem. Főleg, ha a BIOS bootoláskor nem ad megfelelő billentyűzet kiosztást.
[ Szerkesztve ]
Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #28894 üzenetére
Köszi. A hardveres titkosítás veszélyére nem gondoltam.
Úgy emlékeztem, hogy azt is lehet resetelni adatvesztés árán.
Így azt hiszem, jobb ha azt hanyagolom.Hardveres titkosításnál nem is lehet módosítani a jelszót adatvesztés nélkül?
-
válasz Frawly #28829 üzenetére
Az infót köszi
Érdekes, mert a 4.19 helyett 5.x akar feltenni. De nem biztos, hogy a kernel verzió a gond.
Az kezd feltűnni, hogy az nem bootol, amihez frissen generálok initramfs-t, vagy miután grub update van. A 4.19 azon verziója, ami fent volt korábban, az megy.Amint hozányúlok a kernelhez, az újabb verzió nem megy.
Ami furcsa, pl. grub konfigba UUID generálódik, a fstab-ban meg filerendszer címke van megadva.Ugyanakkor a 4.19 így is megy...[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
inf3rno
nagyúr
válasz Frawly #28793 üzenetére
Szerintem önmagában nem gond, hogy a systemd ilyen, ami gond, hogy szinte az összes disztroba belenyomják, ahelyett, hogy a fazon hobbi projektje lenne, hogy hogyan csináljunk Linux-ból Windows-t. Én azóta mióta először hallottam róla értetlenül állok az egész előtt.
Buliban hasznos! =]
-
ivana
Ármester
-
Lenry
félisten
válasz Frawly #28754 üzenetére
Mi speciel a zfs miatt használjuk, az tényleg fasza.
Attól viszont sírni tudok, hogy 3 külön program kell egy rendszerfrissítéshez és simán benne van a pakliban hogy upgrade után nem bootol.
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
inf3rno
nagyúr
-
haddent
addikt
válasz Frawly #28695 üzenetére
Hát én letiltani tudok segíteni, csak aztán, hogy mi lesz nem tudom, fogalmam nincs kapásból ez mit csinál
De
systemctl status systemd-random-seed
-del nézd meg, hogy hol a .service, pl nálam:... Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/systemd-random-seed.service ...
És konkrétan töröld ki (backup után) Vagy kommentezd ki az ExecStart -ot és rakj be egy echot a helyére vagy valamit
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #28689 üzenetére
Nálam ez egy ubuntu szerveren jött elő. Valamelyik service (lehet, hogy saját készítésű volt) túl sok véletlenszámot használt, sajnos a részletekre nem emlékszem.
Próbáltam megkeresni, mert telesírtam vele a fórumokat, de helyette ezt találtam: [link]
Hátha valamelyik komment segít.
Illetve egy másik bug report: [link]
Ebben az az érdekes, hogy mindkettő a 243-as systemd telepítésével hozza összefüggésbe (persze lehet, hogy ugyanaz a bejelentő, csak a nick más)És a poettering által javasolt olvasnivaló is segíthet: [link]
[ Szerkesztve ]
-
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #28640 üzenetére
Nade én pont ezt próbáltam elmagyarázni: a kérdezőnek nem fix blokkolás kellene, hanem egy olyan eszköz, ami jelzi, ha valami kommunikálni próbál a neten és rákérdez, hogy mehet-e. Erre tudtommal nincs megoldás linuxon.
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #28638 üzenetére
Miért, feldob előbb egy dialog boxot, hogy mehet vagy tiltod?
Mert ha nem, akkor mégis kérdezés nélkül.Ami a repokat illeti... keresni kellene, de volt már rá példa, hogy ezekbe is bejutott malware. És ugye a *verse repok nem támogatottak az ubuntu által. Ezeket a magam részéről nem tartom megbízhatónak. Itthonra elmegy, de céges szerverre háromszor meggondolnám, hogy bármit feltegyek ezekből.
-
samujózsi
senior tag
válasz Frawly #28634 üzenetére
Viszont ez kérdés nélkül tilt, tehát nem igazán jó arra, amire használná a kérdező.
SP4C3: nagyon rég volt amikor ilyet akartam, akkor egy nagyon profi linuxos munkatársam viszonylag részletesen elmondta, hogy linuxon miért nem lehet ezt megoldani. Sajnos pont a részletekre nem emlékszem, csak annyira, hogy egy linuxos rendszer nem tudja követni, hogy milyen alkalmazás akar kommunikálni, csak azt, hogy melyik process.
Elvben írható lenne modul, azóta lehet, hogy írtak is ilyet, ami ránéz a pid alapján a program nevére, de kérdezni akkor sem tud igazán, hogy mehet-e.
Ötleteim talán lennének, de azok megvalósításához az én tudásom biztosan kevés, a kérdésedből meg arra tippelek, hogy te sem napi 48 órában dolgozol vele
Ismeretlen, nem megbízható forrásból származó programot valami világtól elzárt konténerből futtatnék, de az sem egyszerű, főleg, ha GUI is kell neki.Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
SP4C3
veterán
válasz Frawly #28632 üzenetére
Először is: köszi mindenkinek az ajánlásokat, próbáltam a gufw-t, sajna nem
tud olyat, amit én szeretnék.
Frawly - 112%, hogy szeretnék rá tűzfalat, sőt olyat, amilyet leírtam,
tehát szűr és kérdez, hogy minek engedem a nethozzáférést és minek nem.A befelejöveteltől nem kell félnem, LAN-hoz csak megbízható gépeknek van hozzáférés, net felé és felől ott a Router NAT-tal meg tűzfallal. Tehát nem ilyen védelemre kellene a tűzfal.
Viszont, nem szeretném, hogy a modern software-ek rendetlenkedjenek. Pl. egy fotónézegetőnek qrvára semmi keresnivalója a hálózaton, szeretném tudni, ha menne.-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Frawly #28544 üzenetére
De mégis meghal az i915 driver, mindegy melyik disztróval próbáltam. Úgy néz ki várni kell egy 5.2 utáni kernelre... Valahová be kellene küldenem ezt a cut here dolgot, hogy eljusson a megfelelő emberhez.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Frawly #28539 üzenetére
Azt írja a Windows, hogy Intel HDGraphics van benne. Dolgoztunk korábbi, hasonló Intel SOC modulokkal, de azokon is mindegyiken Intel beépített grafika volt. Csak azokon ment minden disztró gond nélkül.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Plasticbomb
addikt
válasz Frawly #28535 üzenetére
HD4000 gen7 ha minden igaz. Elvileg van linux driver, i915 vagy i965 de nem emlekszem, s nem folytattam a keresest, bizvan abban, hogy onnan mar meg talalja a megoldast.
CPT Pirk: Milyen kernelekkel probalkoztatok?
[ Szerkesztve ]
ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)
-
-
Plasticbomb
addikt
válasz Frawly #28517 üzenetére
Biztos vagy benne, hogy csak a SATA meghajtok eseteben trimmel?
[attiladeak@attila-manjaro-pc ~]$ sudo fstrim -v -a
[sudo] password for attiladeak:
/boot/efi: 510,7 MiB (535519232 bytes) trimmed on /dev/sda1
/mnt/GamesSSD1TB: 597,4 GiB (641424367616 bytes) trimmed on /dev/sdd1
/mnt/m2ssdNTFS: 46 GiB (49443680256 bytes) trimmed on /dev/nvme0n1p3
/home: 158,1 GiB (169744207872 bytes) trimmed on /dev/sda3
/mnt/GamesSSD512: 88 GiB (94443651072 bytes) trimmed on /dev/sdc1
/mnt/m2ssdEXT4: 63,8 GiB (68470444032 bytes) trimmed on /dev/nvme0n1p2
/: 37,5 GiB (40238280704 bytes) trimmed on /dev/sda2
[attiladeak@attila-manjaro-pc ~]$csak, hogy egyertelmu legyen: az m2ssdNTFS m2ssdEXT4 /dev/nvme0n1p3 /dev/nvme0n1p2 particiok nekem ugyanazon a meghajton vannak, azon van egy swap is a p1en, s ez a meghajto egy SAMSUNG 970 pro 512GB NVMe SSD. Nem M.2 Sata, hanem NVMe.
[ Szerkesztve ]
ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)
-
nagyúr
válasz Frawly #28517 üzenetére
Persze ez esetben nem okoz gondot, de jobban tudod nálam, hogy a meghajtókkal kapcsolatos parancsokkal igencsak óvatosan kell bánni! Ezek a legkritikusabb műveletek értelemszerűen.
Az elbaltázott parancs eredménye lehet szűz meghajtó vagy levélnehezék is akár.....mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Plasticbomb
addikt
válasz Frawly #28490 üzenetére
Mukodne, ha lenne jatek, ami hasznalna, illetve ha az alapok leteznenek hozza, hogy lehessen hasznalni. Mivel egyedul nVidianak van realtime RT feature a kartyaikon, igy nincs meg megcsinalva linuxon.
A Raytracing quakeII is nvidia kotott.
-
veterán
válasz Frawly #28441 üzenetére
Ha már a HDS témánál tartunk... smartctl-el hogyan lehet megnézni, hogy mennyire életképes a winyó? Jelenleg van egy scriptem, ami a HDS-ből kiolvassa, hogy 100%-os-e a HDD. Ha nem, akkor értesít.
Ugyanezt smartctl-el hogyan lehet megoldani?
Sok HDD egyben, olcsón ---> https://hardverapro.hu/apro/sata_hdd-k_2_5_es_3_5/hsz_1-50.html
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #28449 üzenetére
Bár így visszaolvasva magam, asztali gépen a CentOS 6 lehet nem jó ötlet. Szerintem már a böngészők is olyan régiek benne, hogy egy csomó weboldalt nem jól jelenítenek meg.
@vargalex: Az AUR-ból letöltött hdsentinel is a hdsentinel weboldaláról letöltött bináris. Az AUR script csak automatizálja a beszerzési folyamatot, letölti a weboldalról, pacman csomagot gyúr belőle, amit telepít. Azzal egyetértek, hogy inkább a „minek” kérdéses itt.
-
-
nagyúr
válasz Frawly #28443 üzenetére
A gnome-disk az egy öszvér megoldás, egyébként sokan jónak tartják, mert elég komplex, de lemez-toolnak vacak, az igaz. A benchmarkos része is használható szerintem, a smart lista nem annyira jó. Ez home usereknek elég még ha a smartmontools is idevesszük, nekik nem kell több.
Cli-s azért szintén van jó pár, elég régen kellett lemezeket nézegetni, nem is nagyon ismerem a cli-s programokat, de szerintem le van ez a terület fedve eléggé.
Mit nem tudsz Linux alatt megnézni, úgy őszintén? A legújabb SSD-knél talán lehet valami abban amit mondasz.....
(#28444) Doky586
Addig meg win alatt összeállítom a telepítendő cuccokat.
Nem sok értelme van ennek így, ha emiatt kérdezted pár nappal előtti 32/64-es témát. No meg ha nem igyekszel, elfogynak a 32bites disztrók.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Frawly #28441 üzenetére
Szerintem azért nem is nagyon fejleszti az ember a Linuxos HDS-t, mert tudja, hogy itt azért van sok cli-s program erre. (meg ugye a Wines verzió a fizetős) Kezdőknek is van pár GUI-s, az említett smartmontools szinte minden szükséges adatot mutat. Legfeljebb a kezdők nem igazán ismerik ezt sem.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #28439 üzenetére
Az a baj, hogy sok kezdő linuxos nem tud elszakadni Linuxon sem a windowsos logikától, weboldalakról szedett dolgokat telepít,
Speciel a HDS Linuxos változatát(ami a képen is van) weboldalról szedik le még nem kezdők is, vagyis szednék, de minek? Épp elég program van meghajtók vizsgálatához.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Frawly #28389 üzenetére
Valid az is amit írsz, de nekem kicsit minden amolyan tanuló challenge is, kihívás. Néha nincs értelme, vagy túllövök a célon, de tanulok általa (ami általában szívás, de hát ez van). Az észrevételeket köszi, igen, SSD titkosítást használtam korábban, földi halandót megakasztja, egy sznóden 2 viszont lehet, tudna meglepőt mesélni az "irodából" Gyanítom, van kiskapujuk hozzá. (Mondjuk nem érdekel).
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Frawly #28299 üzenetére
Kösz a biztatást. Ja nem.
Amúgy nem tudom mit vártál. Az emojiik korában plain text emailt küldeni egy külső szemlélő számára totál átláthatatlan levelezési listára...
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz Frawly #28252 üzenetére
valószínűleg az intel az elsődleges, ő végzi az asztal renderelését. Így a külső kártya csak a másik által renderelt képet teszi ki, ami a pcie 1 sávon (exp gdc expresscard) áttolva elég harmatos, főleg nagyobb felbontásoknál.
Kíváncsiságból én is nézegettem beállításokat az nvidia kártyámmal. Az nvidia zárt driverének felületén van beállítás arra, hogy melyik legyen az elsődleges. Az intellel renderelve, egpu-n mutatva 4k felbontású asztalnál lett vagy 3 fps Szóval gyorsan visszatettem alapra. Nálad is azt kéne megnézni, hogy lehet a külső kártyát elsődlegessé tenni.
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #28246 üzenetére
Erre senki? A külső kijelző működik, amit az eGPU-ra kötöttem, de az eGPU nem, nagyon lagol, szerintem az integrált GPU erőlködik, de nehezen tudja kipréselni magából az 1080p-s felbontást.
Win10 alatt hekkelés nélkül működik a cucc, a külső kijelzőn automatikusan az eGPU-t használja.
-
ivana
Ármester
válasz Frawly #28248 üzenetére
Debug printeket tuti nem fogsz kapni dyndbg nélkül.
Szóval:
1. Támogatni kell a kernelnek (valószínűleg támogatja)
2. Mountolod a debugfs-t# mount -t debugfs nodev /sys/kernel/debug
3. Bekapcsolod arra amire szeretnéd [link]Arra kell vigyázni, hogy túl sok printeléssel elég lazán ki tudod csinálni a kernelt.
-
nagyúr
válasz Frawly #28189 üzenetére
Mielőtt ubyegon éljenezne, hogy megint a rolling miatt törik el valami,
Ezt már megbeszéltük párszor, de látom pereces üzemmódban vagy! Nálad lehet pár olyan addon, amit érint, vagy csak én vagyok annyira home user, hogy fel sem tűnik, hogy sz*r a FF?
Most desktopon használom, de megnézem a notebbook rollingjain is.....
ublock, translator, scrollanywhere van csak fenn meg h264ify
[ Szerkesztve ]
-
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #28189 üzenetére
A vicc az, hogy nem csak az összes addont, de az összes témát is letiltotta. Kinulláztam a profilt, és próbáltam az addonokat és témákat újra letölteni és hozzáadni, de azt írja, hogy a Download failed. Please check your connection. A kapcsolattal természetesen semmi probléma nincs, minden oldal bejön.
Feltettem a tárolóban a 66-os stabil Firefoxot. Ez is ugyanazt csinálja. Wtf.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Frawly #28187 üzenetére
Ez lesz. Bár igazság szerint inkább csak a kihívás miatt - illetve hát privát családi fotók, hobbi fotósként tele vagyok RAW fájlokkal, szép emlékekkel, kigyepáltam már rengeteget, de hát így is maradt, 8 éve gyűlik..
Szóval nekik valami "redundáns" megoldást keresve agyaltam egy raid1-es tömbön, bár logikai hiba (félrenyomok és törlök) ellen nem véd, de valahogy mégis megnyugtat.
Amin még agyalok, hogy egy másik lokáción elhelyezek egy kis mini gépet vmi linux-al és arra át-sync-eltetem a fájlokat rendszeresen. Nálam most lett 1000-es Digi, anyámnál meg szintén elérhető ott, ahova most költözik pár hónapon belül és akkor lenne a pincében egy kisfogyis mini ITX kütyüje benne egy X terás HDD-vel, első sync SATA-n a gépemben, aztán leviszem hozzá a kütyübe az egyik vinyót, rendszert telepítek, kis szoftver konfig és ollé.
Így ha magamnál bármit elcseszikélek, ott még mindig meglesz.
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Mr Dini
addikt
válasz Frawly #28172 üzenetére
Ok, desktop. De ez nem az oprendszer típusától függ, hogy most van-e GDE vagy sem. Hanem egész egyszerűen azért, mert az otthoni hálózatok nagyja eleve NATolva van. Ott is van iptables, csak a routeren. De feltételezem, hogy a kolléga nem desktopon tervez PHP, webszerver, FTP kombót futtatni, hanem valami VPS vagy akármilyen szolgáltatáson.
(#28173) vargalex
Én a VPS/dedikált szerver világban élek. Ott a legesleggyakoribb lépés, hogy a szerverednek saját külső IPv4-es, illetve nemritkán IPv6-os címe van, s alapból minden ki van engedve a netre. Az a használóra van bízva, hogy használ-e tűzfalat, vagy sem.
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
veterán
válasz Frawly #28168 üzenetére
és alapból 0 szabályt tartalmaz, ki/beenged mindent
Mostanában kedztem el dolgozni CentOS szervereken, és pont az a helyzet, hogy minden le van tiltva, és külön meg kell nyitni a portokat.
Sok HDD egyben, olcsón ---> https://hardverapro.hu/apro/sata_hdd-k_2_5_es_3_5/hsz_1-50.html
-
Mr Dini
addikt
válasz Frawly #28168 üzenetére
Linuxon nem nagyon használnak az emberek tűzfalat
Hát azért én inkább mondanám, hogy de. Egy épeszű konfig általában tartalmaz tűzfalat, amiből a kerneles iptables/mostmár nftables messze a legjobb választás vélményem szerint. Ez az ufw is csak egy iptables wrapper, nem teljesértékű tűzfal, csak iptables szabályokat hoz létre.
Az FTP meg fetételezem a passzív kapcsolódás miatt nem ment a kérdezőnek. vstfp konfigban a passzív porttartományt is elérhetővé kell tenni. De ahogy olvasom ez a probléma már megoldódott.
Ahogy az én korábbi failoveres anomáliám is. Volt egy olyan ötletem ma, hogy a gazdagép gateway-t fogom használni. Hát megy is.
-
Mr Dini
addikt
válasz Frawly #28159 üzenetére
Az egész fizikai szerveremhez egyetlen egy hálókártya tartozik, ez DHCP-n kap egy statikus IP-t, amin megy a net. Egyébként OS oldalon a NIC az eno1 interface-t kapta meg, illetve van egy bridge rajta, a vmbr0, amit a Proxmox hozott létre. Feljebb posztoltam konfigot róluk.
Viszont e mellé vettem még egy statikus IP címet, ami szintén ugyanazon hálókártyához tartozik, de a DHCP sosem osztja ki neki. Ezt az OVH úgy hívja, hogy failover IP, amit két módon, IP aliasing, illetve IP bridging-gel lehet használni. Ennyi a setup.
-
Mr Dini
addikt
válasz Frawly #28156 üzenetére
Más a szituáció, itt nincs DHCP szerver, NAT se. Vagy egy NIC két IP-vel. Az egyiket a kártyához valóban DHCP cím rendel, de az egy fix "külső" IP, míg a másikat csak manuálisan lehet a VM-hez rendelni. A kérdés, hogy hogyan.
-
nagyúr
válasz Frawly #28133 üzenetére
Elementary anno az alma utánzó kinézettel lett népszerű, de a saját felület és a plank-on kívül gyakorlatilag elég korlátozott a beállíthatósága persze mihez képest. Amikor próbáltam, ennél is lehetett saját tweak csomagot felrakni, ami már bevált a semmire sem jó Gnome esetén is. Képtelen vagyok felfogni, miért butítják a Gnome-ot, ahelyett, hogy ezt a tweak-elést is integrálnák. Persze a mostani Ubuntu-s Gnome-nál érezhető volt, hogy Unitys-nak kell lennie.....
Azok a disztrók, amik valami saját DE-t vagy más spéci dolgot hoznak ki, hogy azzal legyenek különlegesek, többnyire belefulladnak ebbe az erőfeszítésbe. Mondhattok akármit, de anno ez a Mint-nek a Cinanmonnal nagyon sikerült, de másnak nem annyira.
A PoP amúgy kb egy teljesértékű disztró saját kinézettel, de ezt a PoP 76-os eszközök miatt dobták össze, szerintem semmi olyan nincs benne, amit egy nem totál kezdő ne tudna bármiből összehozni.
A Chakra az más, az már a saját útját járva kicsit tud más lenni, mint a többi népszerű Archklón. (nem is az gyakorlatilag teljesen már...) Ott aztán jól megrágják végső kiadás előtt, RC 18 nem tudom mikor lesz. De amúgy tényleg jó és gyorsabb a hype-olt Manjaro-nál! A Manjaro a disztrók hype-kingje! De ha valamit felraksz mellé, hisztis kernel panic tör rá.
(#28134) emvy
Tudom, köszi! Épp emiatt is említettem abban a hsz-ben, hogy most is 4. Jó ideig megelőzte az Ubuntu-t és a Mint-et, azért azt senki nem gondolta, hogy többen használnák, mint előző kettőt, nem beszélve a Debian-ról, Fedora-ról meg a többiről. Kérész életű hype.
[ Szerkesztve ]
-
Plasticbomb
addikt
válasz Frawly #28130 üzenetére
Ez a baj, higy csak ki be kapcsolásra vannak opciók, nincs olyan, higy szinek állítása, illetve ha winben beállítom, újraindítás alkalmával csak az alaplapi ledek őrzik meg a beállítást, az addressable csatikon teljesen elveszíti a fonalat s visszaáll defaultra.
Majd szépen kifundálom, csak idő kell.
-
nagyúr
válasz Frawly #28129 üzenetére
Elementary múltkor is feljött, most is 4. a DW-n, a PoP 76 meg egy x-edik Debian/Ubuntu alapú disztró Gnome felülettel, a témája, ami értékelhető, Mint-re is Ubira is letölthető volt anno, már általánosan mindenre, be lehetett állítani barátságos kinézetűre. De kb ennyi a különbség a többi Ubuntu alaphoz képest. Ez az LWM-es dolog van még, de az nem érdekelt.
[ Szerkesztve ]
-
Plasticbomb
addikt
válasz Frawly #28122 üzenetére
De ez az, hogy le lehet, de akkor meg pont az veszik el, amiert ezzel is gondoltam, amikor terveztem ezt a gepet. Jo masfel evvel ezelott. Pont az a baj, hogy nem a villogas kell, hanem egy kellemes szint szeretnek latni. Ennyi. Ugyanannyi a letjogosultsaga, mint pl a vizhutesnek egy PCben, ami szinten van a gepben, de azt meg az UEFI vezerli, szal ott nem problemas ez a kerdes. En sem haragudok ra, ertem en, hogy ez kesobb jelentkezik linuxon, mert mas az igenye ennek a retegnek, illetve meg mashol tart a mi szukseges ehhez/ahhoz listan.
Ohh, egyebkent pl en nem latom, hogy desktophoz minek erintokepernyo, akkora baromsagnak tartom, nem fer a fejembe, de ugyanakkor ertem, hogy nem csak az asztali gepen, aminek a monitorja bo masfel kartavolsagra van tolem van ez kitalalva, szal biztos van, akinek fontos...
Nem is prioritas, ket napja nem butykoltem rajta semmit, majd szep lassan ezt is kitalallom, ahogy OpenCLt is kifundaltam, legalabbis a felet a problemaknak... Kicsit jatszottam vegre, pl Star Citizennel. Ma meg. mindjart teszem magam vizszintbe.
Pelda kepek:
Ez az alapertelmezes, ami egyebkent nem nez ki rosszul, de 10 perc utan azert nem ezt akarom hasznalni.
Ez az, amit szeretnek beallitani.
Kabelezest ne nezzetek, az meg egy adag munka meg penz lesz. Tul nagy a haz, nem eleg hosszuak a kabelek, illetve a felso radit is at fogom rakni alulra, plusz alig par hete epitettem be a vizhutest, s meg nem szereltem a helyere a tapot, amit a gep felso reszeben tartom, ahol nincs viz...
-
nagyúr
válasz Frawly #28123 üzenetére
Ja, egy éve, a PoP theme egész jó amúgy, maga a telepítés meg.....hát ugye, ha 1ügyű Mint-es csinálja, akkor érdekes eredmény születik.
Nyilván nem ilyen Pop-szutykot kell feltenni, aminek a telepítője rendes particionálásra sem ad lehetőséget.
by Frawly 2018-04-09[ Szerkesztve ]
-
Plasticbomb
addikt
válasz Frawly #28110 üzenetére
Igyal egy teat, nagyon mergesnek erzem a hozzaszolasod.
Azert ez nem csak egy mining gep, hanem a gepem, amit hasznalok erre is arra is. S a vilagitassal nem az a kerdes, hogy neked tetszik-e, hanem en szeretnem, hogy mukodjon. Epp ez az, hogy nem ezer szint szeretnek, hanem egy kellemes narancs szint(Alapertelmezesben bekapcsolt allapotban fenyorgiat rendez, amit nem akarok, de UEFI alatt csak kikapcsolni lehet, illetve be.). Ebbol a szempontbol jo vagyok, mert az egesz mukodik win alatt, egyetlen szoftver kell hozza.
Egyebkent mar felig haladok azzal is, csak meg kell heckelni, hogy felismerje a ramokat, illetve a ket addressable headert (WS2801 ledekbol allo sorok lognak rajta, PWM jellel vezerli), de nekem csak az i2c-n keressztul az aura controllert kell vezerelni, amibol egyik sem erheto el a kernel altal "felkonfiguralt" smbus csatornan, hanem egy masodikon vannak becsatlakoztatva, amit a kernel nem keres/tolt be. Erre van az a patch a piix4-i2c driverhez, igymar betolti, s lehet mahinalni, de meg nem 100%, mert nem latja a tobbi ledet, csak az alaplapi ledeket, amiket szepen vezerel is.
Egyebkent a megmarkolas problemas lenne, azzal ki kene tepnem a vizhuto blokkokat is, mert azokban van beepitve. Igy is lesem, hogy fogyott a vizbol, szal mar csak ezert sem tepkednem ha lehet.
Szepen osszeall ez a gep, meg kellenek megfelelo kabelek a PSUhoz, mert rovidek a msotaniak, illetve az egyik radiatort at kell pakolnom, mert nem optimalis a jelenlegi elrendezesben. Meg kel meg 3 ventillator, illetve porszurok, stb. PLusz meg par SSD, hogy kenyelmesen elferjenek a szoftverek/OSek.
Egyebkent a szobat is ledsorral vilagitom meg, ami egy arduinobol s 10 meter ws2801 ledbol all, illetve egy 200Wos szabalyozhato feszultsegu tapbol. Egesz jol mukodik, csak azt kene megcsinalnom, hogy a telomrol tudjam kapcsolgatni bluetoothon keresztul.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #27887 üzenetére
Na, végül ez is megoldva. Mostantól már az asciiquarium a képernyőzáram.
Írtam rá egy scriptet:
#!/bin/bash
swaymsg "workspace 2"
termite -e 'asciiquarium' &
sleep 0.6
swaylock -e -c FFFFFF00
killall perl
swaymsg "workspace 1"Az alapfelállás az, hogy előbb elindul az asciiquarium egy új terminálablakban, majd utána elindul rá a waylandes swaylock képernyőzároló, ami transparensz hátteret tesz ki, így a zárolóképernyő nem is látszik, hanem a mögötte terminálban futó asciiquarium képét látni folyamatosan. A kettő közé be kellett toldani egy várakozást, és a Sway WM-ben virtuális asztalt kellett váltani és beállítani, hogy az asciiquarium mindig fullscreen-ben fusson, különben nem működik rendesen, de ezek a Sway baromsága miatt szükségesek csak. Így zároláskor békésen úszkálnak az ASCII halacskák Egy szépséghibája van, az asciiquarium perl alkalmazás, és a futása alatt elég magas a procihasználat (1 szálon 12%, ami 3% összprocihasználat), de a cmatrix esetében sem sokkal alacsonyabb, bár még kibírható tétel.
A killall rész kicsit gányolós benne, máshogy nem tudom kilőni az asciiquariumot. Hiába próbálom regexp-pel nem fogadja el. Pedig előre tudom, hogy "perl /usr/bin/asciiquarium" néven fog futni, a PID előre nem ismert.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #28056 üzenetére
Erre is megvan a megoldás, ezzel a módszerrel:
output=$(clear; do_a_lot_of_output_here)Arra kellett még figyelnem, hogy kiírás közben a kurzort el kell rejtenem egy escape szekvencia kiírásával, így már minden olyan, mint a watch parancsra, csak ki lehet lépni q billentyű lenyomására. A script végül így alakult:
#!/bin/bash
while true; do
output=$(clear; cat /proc/cpuinfo | grep MHz; echo -e; sensors | grep -e '°C' -e 'RPM'; echo -e; free -wm; echo -e; uname -rom; echo -e; df -h | grep /dev/sd )
echo -e "$output \n\e[?25l"
read -n 1 -t 1.9 input
if [[ $input = "q" ]] || [[ $input = "Q" ]]; then break; fi
done@s1999xx: én is ezt a megoldást találtam meg végül. De nem baj, hogy betettem, mert kiegészítettem ezzel az \e[?25l szekvenciás kurzorelrejtéssel. Így már teljesen olyan, mint a watch parancs, aminek ezt alapból kéne tudnia, hogy a paraméterben beállított billentyű figyelésére is lépjen ki.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Frawly #28055 üzenetére
Na, mire megírtam a hozzászólást, meg is találtam a megoldást: a read parancsot kell a -n 1 és -t kapcsolókkal ellátni. Az -n 1 paramétert ismertem, az csak egyetlen karaktert kér be egy egész sor helyett. De a t kapcsoló új, amögé be lehet írni másodpercben megadva, hogy meddig várjon, és ez egyben a sleep parancsot is kiváltja.
Így meg is szakad a script egy gombnyomásra, de észrevettem egy másik gondot vele. Így a kiírt tartalom a clear (képernyőtörlés) miatt villódzik, míg a watch parancsnál nem villog. Erre valami megoldás? Próbáltam printf "\033c"-t is, az is letörli a képernyőt, de azzal is villódzás van.
Több egymás után lefutott parancs kimenetét írom ki, minden 1-2 másodpercben. Viszont mivel az egyes parancsok lefutása igénybe vesz pár ms-ot, így villog a képernyő. Esetleg lehetne, hogy a kimenetet először valami fájlba vagy bufferbe irányítani, majd mikor lefutott az összes parancs, akkor egy nekifutásra kiírni a tartalmát?
[ Szerkesztve ]
-
Plasticbomb
addikt
válasz Frawly #28034 üzenetére
--skip missing nem mukodik, most volt erkezesem kiprobalni.
Amennyire tetszik elsore a fedora, annyira buko, ha ennyire vaskalapos.
-
válasz Frawly #28008 üzenetére
Nem működik így se,hiába vettem a saját tulajdonomba. A minidlna mind pendrive, mind usb-s merevlemez esetén permission denied hibát dob. Pedig most az ssd-n levő meg az usb-s eszközökön levő cuccoknak is én vagyok a tulaja, bármelyik fájlt is nézem.
Fstab-ban nem kell még pluszban valamit beállítani?<< Tananyagok: informatikaora.hu >> Lego technic 42139 eladó
-
Plasticbomb
addikt
válasz Frawly #28025 üzenetére
Az a baj, akkor meg le akarja szedni a steamet, de majd kesobb probalkozom vele megint. Mara mar eleg volt, inkabb jatszanek egy kicsit.
--skip-broken amire te gondolsz, nem?
-
vargalex
félisten
-
0xmilan
addikt
válasz Frawly #27952 üzenetére
A szerver pont attól szerver, hogy nem fut rajta sallang, nem kötsz rá monitort, nincs grafikus felület, egér, webkamera, ...
Nalam pont attol szerver, hogy webkamera van rajta es
motion
-nel nezi, ha ellopjak a csokimat.
Barmi lehet szerver. A laptopod is webszerver lesz egypython3 -m http.server
parancs utan.[ Szerkesztve ]
-
addikt
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Frawly #27954 üzenetére
De Proton nélkül hogyan? A Steam csak a natív Linuxos játékokat viszi úgy, amik mennek is szépen. Ez valami hülyeség lesz a protonon belül, mert ezeket az exe fájlokat a sima wine futtatja, csak ott ugye nincs Steam.
-
bambano
titán
válasz Frawly #27943 üzenetére
belépsz egy könyvtárba a lemezen, mindegy, melyikbe.
dd if=/dev/zero of=test.dd bs=1M &
majd pár másodperc várakozás után
rm test.dd
és megvárod, hogy lefusson a dd. mivel már letörölted a könyvtárbejegyzést, ezért amikor a dd kilép, felszabadítja a helyet. viszont a kinullázott terület jól tömöríthető.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
törölt tag
válasz Frawly #27918 üzenetére
Megtalálta ugyanúgy a GPT sémát és a partíciókat a típusokkal együtt, mint a win-es gépen a szintén GPT sémát. A probléma az volt, hogy visszaállítás után mégsem működött. A grub is panaszkodott indításkor, hogy nem klafa valami. Szóval az, hogy új GPT séma lett üresen kiírva még nem jelentette volna az adatvesztést. Valamiért a visszaállított raid nem lett olvasható, pedig mind az FS, mind a partition flag jó volt ahogy megtalálta.
-
Vladi
nagyúr
válasz Frawly #27161 üzenetére
"Persze lehet, hogy 3.10-esen is van valami kernelmodulos hekkelős megoldás, amivel valahogyan működésre bírhatók az NVMe-meghajtók, ezt nem tudom, de azt igen, hogy ilyen modern technológiához modern kernel dukál."
Mint pl a 2.6.....
Idézet innen : Intel® Linux* NVMe* Driver Reference Guide for Developers
"This document is intended for developer and software companies, it should be noted that kernel 3.3 had a stable
NVMe driver version included, and various distributions have back ported the driver even to kernel 2.6 versions. "Így néz ki nálam:
[root@localhost ~]# modinfo nvme
filename: /lib/modules/3.10.0-862.11.6.el7.x86_64/kernel/drivers/nvme/host/nvme.ko.xz
version: 1.0
license: GPL
author: Matthew Wilcox <willy@linux.intel.com>
retpoline: Y
rhelversion: 7.5
srcversion: 30450E89667604AF8B90469
alias: pci:v*d*sv*sd*bc01sc08i02*
alias: pci:v0000144Dd0000A822sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v0000144Dd0000A821sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001C5Fd00000540sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001C58d00000003sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d00005845sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d0000F1A5sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d00000A55sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d00000A54sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d00000A53sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d00000953sv*sd*bc*sc*i*
depends: nvme-core
intree: Y
vermagic: 3.10.0-862.11.6.el7.x86_64 SMP mod_unload modversions
signer: CentOS Linux kernel signing key
sig_key: D4:11:5F:11:00:55B:5686:05:AB:75:21:73F1:AC:548
sig_hashalgo: sha256
parm: use_threaded_interrupts:int
parm: use_cmb_sqes:use controller's memory buffer for I/O SQes (bool)
parm: max_host_mem_size_mb:Maximum Host Memory Buffer (HMB) size per controller (in MiB) (uint)
parm: io_queue_depth:set io queue depth, should >= 2
[root@localhost ~]#Jah ez a Matthew gyerek behekkelte a 3.10-es el linux kernelbe. Mármint akkor amikor épp nem a driveren dolgozott....
il sole non sorge più ad Est!
-
bambano
titán
válasz Frawly #27094 üzenetére
az ldap maga szabvány. hogy abból mit gányolt el az ms, az meg titok.
de nem csak az ldapot, hanem az autentikációt is megtákolták, ami eredetileg kerberosból származott.
illetve minden nagyobb windows kiadásnál és patchnál belegányolnak az smb protokollba is.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
vargalex
félisten
válasz Frawly #27087 üzenetére
Most nem azért, de az LDAP egy MS független protokoll, egyáltalán nem reverse engineering-el készült. A szabványos elérés miatt csinált az MS LDAP API-t is az AD-hez. De máshogy is elérhető a címtár. Vagy ti LDAP alatt általában a címtárakat értitek? Ilyen értelemben sincs köze egymáshoz az OpenLDAP/Novell eDirectory/stb. megvalósításoknak az AD-hez... Annyi, hogy mindegyik egy címtár.
Alex
-
Flowtation
őstag
válasz Frawly #27087 üzenetére
Bocsánat, hogy beleugatok. Ezekben igazad van, viszont - bár próbáltál segíteni - mégis ellent kell mondjak. Ez egy iskola. Itt nincs olyan ki kell alakítani a gépparkot, azt kialakítják helyetted. Nincs olyan, hogy megtanítom mancikát, mert 1. nem akarja, 2. nem lehet, 3. nincs rá idő. Nézhetünk előre, de minek, mikor 10 centire vagyok a faltól? Ezzel persze én is magam ellen beszélek, azt is megértem, hogy tanultabb, tapasztaltabb szakik meg akarnak óvni a nyitott szájjal a f.szerdőbe tipikus esetétől. Ezért is kérdeztem előbb, mintsem jöttem úgy, hogy fel van telepítve a szerver, hogyan tovább. Engem csak érdekel a dolog, és van rá kapacitásom.
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
bambano
titán
válasz Frawly #27082 üzenetére
"Ezek az AD/LDAP megoldások szabványosítva vannak, direkt olyan szinten kompatibilisek, hogy windowsos klienseket is kiszolgálnak linuxos szerverről": lol, te sem ismered a microsoftot. az ad pont annyira lett megtekerve, hogy szabványos ldap és kerberos kliensekkel ne lehessen használni.
én nem tudok hivatalos, ms által támogatott ad-ről linuxon. van samba4, amiben megpróbálták visszafejteni a protokollt, az vagy sikerült, vagy nem, vagy belepiszkált azóta az ms, vagy nem, vagy bele fog a következő peccskedden.
továbbra is azt erőltetném, hogy akinek keresni kell az indokokat, hogy miért váltana linuxra, az ne váltson. ha sem a feladat, sem az igény, sem a szaktudás nincs meg, akkor minek erőlködni?
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Flowtation
őstag
válasz Frawly #27082 üzenetére
Köszi!
Ezek jó hírek. Nem is kell nekem minden tudás, eleddig sem használtam ki, sőt. A legnagyobb innováció az volt, hogy létre lehetett hozni külön csoportokat, hierarchia szerint, meg lehetett "klónozni" pl. usereket, szóval semmi különleges.(#27083) sh4d0w
Köszi neked is. Asszem már írtam, hogy most is win van, de váltani szeretnék, nem véletlenül jöttem ide. Kifejezetten linuxozni szeretnék és csak a szerveren, a tanaraknak igen nehéz lenne az átállás és nem is vesződnék velük. (tisztelet a kivételnek) De a tököm tele a win kínlódásaival, legalább ezen részen kiváltanám ezt is.Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz Frawly #27047 üzenetére
Mindenképp vt-d-s i-vel dolgoznék, i5 v i7, AMD vonalon meg Ryzen. A webes felület azért gondolkodtatott el, mert két hosting-nál is cPanel volt és annyira tökjól tette a dolgát mindenféle beállításban, bármit változtattam, hogy azt mondtam magamban, wow, ez klassz, jól kiforrta magát. Emlékszem, milyen volt a Webmin 10 éve - kalap szar. Lehet ma is, nem én akarom ezt itt kijelenteni, mivel nem követtem. Lehet, ennél a két hostingnál a cPanel nem a gyári volt, hanem hülyére bugfixelt saját kézzel kikalapált találmány (ergo, a gyári default cPanel köhögős, de a a szkripteket helyre teszik alatta, jó lehet).
Igazából annyi van csak, hogy nálam nem minden fekete fehér és nincs olyan, hogy full szar, vagy nemszar. Amin dolgozik az ember rendesen, az előbb utóbb összeáll.
Matekoltam itt az időm, hogy most akkor helyi virtuális háló a host-nak, arra tűzfal dolgokat stb. beállítgatni, egyik gép natolva, másik nem, csak egy transzparens proxy, helyi DNS és DHCP kiszolgáló setup, ftp szerver, SAMBA szerver, szinkronizáló script-ek, rahedli crontab mókolás, hogy mikor mi fusson le néha, aminek értelmét látom, SQL, webszerverek, stb stb, áhhh.
Nem akarom 40 évesen még mindig a nulláról magam keverni a betont, inkább hozatok transzportbetont, pontalap, lefúrják a földbe, áthidalók, falak és áll a ház. Kb.
Sokkal jobban érdekel ma már a logikai felépítése a dolgoknak és magasabb szinten agyalni, mint ultraminimál szinten konzolban túrni már megint az ezredik conf-ot. Jobban izgat azon kattogni, hogyan hozok össze milyen magyar törvényeknek is megfelelő számlázót a webshop engine-emmel, mint már megint valamelyik konfiggal hajat hullatni és úgy reméltem, nyerhetek működő, automatizált script-ekkel némi időt.
De nem, áhhh, megyek Windows-ra
Sziasztok.
-
nagyúr
válasz Frawly #27035 üzenetére
Ezt a jelzőt én semmiképp nem használnám rá.
Akkó' te ne használd! (ha nem ismered a jelzőt, akkor keresni kell helyette valami alternatívát)
(#27036) colomb2
Az is egy módszer. Én már csak azért is fidelek erősen, mert a Tg kipenderítésem előtt is valami ilyen téma miatt volt gondom. Persze, hogy kikelek az ellen, ha valaki másokat felügyelget és írása alapján félanalfabéla!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #27029 üzenetére
Próbáltam sugallni, de nem ment át, a Debianra nem érvényes, amit írsz, úgy talán érvényes lenne, ha azt írnád, a Debian stable! (nem véletlenül írom oda mindig a Buster szót)
Ez nem Arch, hogy van egy változat és szevasztok.
Hogy mi az előnye így az Arch-csal (bocs, ezt biztosan nem jól írtam) szemben? Az, hogy Debian.
Én is kérdezhetném, mi az előnye az Arch-nak, ha a Debian ennyire rugalmas?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- TCL LCD és LED TV-k
- SSD kibeszélő
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Eredeti játékok OFF topik
- Garmin topik
- Autós topik