Új hozzászólás Aktív témák

  • Stanlee

    őstag

    válasz forumpista #75720 üzenetére

    Piactorzito lenne, ha az unio barmelyik gyartot is tamogatta volna uj gyarto kapacitasok kialakitasaval.

    A lehetosegek es a tarsadalmi hasznossag az ket kuonbozo dolog.

    Ha az unio kiirt volna a tavasszal egy tendert, hogy mar meglevo gyartokapacitas bovitesre kapjanak cegek tamogatast azert, hogy felvigyek a rendelkezesre allo termelesi kapacitasokat x milliard adag/evre, akkor annak az lett volna a vege, hogy valaki(k) megnyeri(k) a kiirast es utana a vesztesek beperelnek mindenkit. Ezert sem EU, sem nemzeti szinten egyetlen orszag sem kezdett akcioba.

    Nemetorszagnak megvolt a lehetosege, hogy 2 mRNS alapu oltoanyag fejlesztonek adott tamogatast az oltas kifejlesztesere (Biontech es CureVac), de akkoriban nem gondoltak arra, hogy a tamogatas melle oda kellene tenni a bergyartatas lehetosegenek a fejleszteset is.

    A Biontech azert allt ossze a Pfizerrel, mert a Pfizernek van Puurs-ban es az USAban tobb helyen sajat gyarto kapacitasa, igy ha az oltoanyag OK, akkor tudnak gyartani es mehetnek tovabb a Pfizer bergyartoihoz (pl. a Baxter Halle-ban), hogy azok is gyartsanak.

    Modernanak nincs sajat gyartosora, o a meglevo bergyartoit lefoglalta, igaz a Pfizer nem is ment volna oda, mert a know-how-t felti. Es itt jon a kepbe az, hogy tarsadalmilag elonyos lenne licenszet osztani, de a ceges erdekek e felett allnak, meg akkor is, ha mondjuk Nemetorszag odaadta volna 1 havi viruskezelesre szant penzt (10 mrd eurot), csak a pfizer adja ki mas bergyartoknak a biontech altal kifejlesztett oltoanyagot. Mert meg az is jobban megeri, mint otthon uldogelni es varni, hogy majd egyszer lesz eleg oltoanyag.

    Igy utolag okos az ember, de Bill Gates ezt mar tavasszal szorgalmazta, csak ugye o mar annyira utalat targya, hogy mindegy mit mond, nem hallgat ra senki.

    “Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

Új hozzászólás Aktív témák