- Több évre leszerződött a Spotify és a Universal Music Group
- Az európai gyógyszerügynökség otthagyta az X-et
- Az App Store-ban már kiütötte a ChatGPT-t a DeepSeek, tévúton az AI-szektor?
- Paul McCartney szerint nem szabad hagyni, hogy az AI kifossza a művészeket
- 65 milliárd dollárt költ AI-ra idén a Meta; készül Trump AI-akcióterve
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
Ez mondjuk tényleg nem hangzik túl praktikusan, bár már vagy 5 éve nem használtam aktívan Excelt, hirtelen nem is emlékeztem erre a bajára. Ritkán a LibreOfficet veszem elő itthon.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
félisten
Én a Quake 2-nél hagytam fel végleg az addig sem túl aktív játszós aktivitásommal, úgyhogy a Quake 3 már kimaradt.
De az Excel vágólapkezelése szerintem érthetetlen. Miért törlődik a vágólap tartalma minden beillesztéskor????
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
válasz ubyegon2 #342 üzenetére
De ezeken a cuccokon alsó hangon pár tíz MB-os file-okkal dolgoznak
@quailstorm : A franc tudja, közös információs táblázat töltögetéséhez jó az online Excel, de arra ugyanúgy elég lenne egy gúgli docs is, vagy bármi, ami online felület, és többen tudják írni egyszerre.
Komolyabb dolgokhoz az asztalit használjuk melóban. Én keveset Excelezek, szóval amíg engedte a policy, addig simán dolgoztam Linuxról@Rowon : Én azon csodálkozok, hogy 1-2 kollegának még nem tört össze a gépe
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
veterán
Tudok emiatt összezúzódott billentyűzetről
Nálam utoljára ilyet a Quake 3 Arena okozott, az Excel még nem.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
félisten
válasz quailstorm #340 üzenetére
Abszolut megértelek, de ugye az előbb említett arányokban megegyezhetünk, de ne is, legyen inkább 1:10000 arány.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
quailstorm
nagyúr
válasz ubyegon2 #339 üzenetére
Én a profi felhasználásba látok bele és ott még a OneNote esetén is inkább az asztali a preferált. Egy pár hónapig használtam mostanában az online Excelt de visszaváltottam az asztalira végül. Azt tudom hogy vágólapos agyvérzést kaptam, a pontos hibát most nem tudnám lépésről lépésre leírni. De az asztaliban egyből úgy ment, ahogy én akartam.
-
félisten
válasz quailstorm #334 üzenetére
Mindent még nem tud azért az online Excel például. Egyrészt a UI és a vágólap se tökéletes, nem pont ugyanúgy viselkedik.
Rendben, de 100-ból 99 felhasználónak elég bőven az online? Tuti, mivel mi kb 1000-en használtuk az MSO-t online 85%-nak csak mobilja van (tisztatéri labormunka, nem gép előtt ülős). A prof felhasználás más tészta szerintem. Ők használják Winen natívban.
De félreértés ne legyen, ha tizen bíztatnak se akarok senkit Linux felé terelni, isten ments!
[ Szerkesztve ]
-
válasz ubyegon2 #333 üzenetére
"havi előfizus online elérés..."
Igen, sajnos - de egy Lightroom hogyan működik online? Vagy egy After Effects?Az egész annak az eredménye, hogy a MS meglátta a pénzt abban, hogy ne csak Windowson menjenek a cuccai+előfizetés+nem kell fejleszteni se Nekem ugyan nem hiányzik...
@Quailstorm : Meg pl. olyankor van gond, amikor meghajtóról nyitsz meg dolgokat/mentenél az online-ban. Sharepointon frankó, meg Onedrive-on. Na ezek olyan dolgok, hogy vagy nem otthoni, vagy kerülöm mint a tüzet
A VBS-t meg olyankor akarod felgyújtani, amikor abban írnak meg gyártáskritikus Excel táblákat, és menjen mindenen is. Persze te oldd meg, mert aki fejlesztette, az már nincs ott, vagy nem foglalkozik vele.@bence1024 : 1080p 60fps böngészőben szerintem egy gen1 i5-ön is elmegy... Mondjuk Alpine Linux. A 30fps sem terheli ki teljesen, 50-60%.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz quailstorm #334 üzenetére
Az Excel vágólapkezelése azért Windows alatt is konkrétan botrányos.
Tudok emiatt összezúzódott billentyűzetről. És nem csodálkozom rajta...
MaCS
-
quailstorm
nagyúr
válasz ubyegon2 #333 üzenetére
Mindent még nem tud azért az online Excel például. Egyrészt a UI és a vágólap se tökéletes, nem pont ugyanúgy viselkedik. Másrészt vannak az Excel bővítmények, például a solver, vagy akár a VBS makrózás, ami nyilván nincs az online verzióban.
De lehet egész komplex Excelt írni ezek nélkül, egyik Excel guru barátom írt olyan Cheat Engine-hez használt memóriatartalom-elemzőt és szerkesztőt amibe csak beilleszti a megfelelő HEX stringet és mindent megcsinál akár mobilon is, akár weben is.
De nem ez az átlag felhasználás. -
félisten
Pedig az igen jó lenne, ha több Adobe cumó lenne rá.
Tök felesleges, ahogy olvasom milyen irányba halad az Adobe is, havi előfizus online elérés...szóval akár a Linux is jó, de nem akarok senkit odacsalogatni. A melós hozzáférésem is ilyen az összes MS appon, otthon a Linuxos notebookon vagy mobilon mindent tudok kezelni. Régebben gondolom kellett volna Windows a melós appokhoz.
Szóval pár év és tényleg ugyanazt megcsinálod Linux alatt, mint Winnel. Az, hogy winfanok ettől görcsrohamot kapnak, ki nem *-ja le? Mi látjuk, akik használjuk, mekkora változás volt 10 év alatt és még csak azt se mondom, hogy ez a Linux érdeme. Erős gép kell sok RAM-mal és bármilyen OS lehet a gépen, ez a jövő.
-
válasz tasiadam #325 üzenetére
Anyámnak van egy Mate-s laptopja, de inkább csak tartalék TV-nek, netezni outdated tableteken szeret. Soha nem akart megtanulni még egy vágólapot se, ami csak olyankor gáz, amikor valakinek el kell küldeni valamit.
Olyankor megmutatom, hogy hosszan nyomod a képet, mentés, filekezelő, megosztás...@Rowon : Pontosan tudható, hogy a szürke licencek hogy működnek, az biztos, hogy nem user adatokkal
@MaCS_70 : KMS szerver sok nagy cégnél is van, csak az nem okosított forrásból...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz quailstorm #318 üzenetére
qailstorm, tasisdam, nagyon köszönöm!
Hasznos információt kaptam Tőletek -- de így már végképp nem értem, hogy miért kötelező a MS szerint.
Oké, rendben, hogy az általános biztonság javítása fontos küldetés (tényleg az), de ezen az áron?
MaCS
-
veterán
válasz tasiadam #322 üzenetére
Én egyszerűen nem hiszek abban, hogy egy olyan oprendszert, ami a cég honlapján került 40k+ ezer forintba, azt majd egy ingyenes szoftver neked odaadja szintén ingyen. Ha ez igaz, akkor a KMS fejlesztője (vagy fejlesztői) egy idióta. Semmi sincs ingyen, valamivel a KMS használói is biztosan fizetnek, ha mással nem a user adatokkal. Persze ez részemről csak spekuláció.
-
tasiadam
veterán
Anyamnak skylake i5, nvme ssd, 2*4gb ram, Z alaplap. Oke, olcso volt, de netezni hot eleg egy ubuntu 20 vagy 22 LTS is. Az meg 7 ev vagy mennyi. Es meg az azt koveto 24LTS is siman menni fog. Ha a chrome megy, neki mar eleg, mert ha egy mappat arrebb rakok az eredeti helye ala 1 sorral, mar nem talalja. Ha ennyire ert hozza, mindegy mi az OS, mig megy. Viszont nekem eletemben SSD hiba miatt 2x halt meg a windows, es kb 10x a ceges gepen a linux. Igy mint nem munkas gep, a wint megtartom.
[ Szerkesztve ]
Még mindig másodrangú állampolgár
-
quailstorm
nagyúr
válasz tasiadam #322 üzenetére
Igen, ez fontos, hogy a lopott aktiváló kód és az eredeti forrásból szerzett KMS emulátor között nincs különbség a biztonságot tekintve. Az más kérdés, hogy ha beírod a Google keresőbe a népszerű KMS emulátorok nevét, akkor ajándékkal társított verziót kapsz.
Amúgy egyáltalán nem titkosak a KMS emulátorok, szinte mind nyílt forráskódú, GitHub-on elérhető (ami a Microsofté).[ Szerkesztve ]
-
Semennyire nem fogja, mert nincs ilyen. A userek nagy része nem nagyon foglalkozik olyasmivel, hogy mi fut a gépén. :S
@Ubyegon2 : "Jönne a sok nyekergés, hogy miért nem megy az Adobe programja meg az MS Office, etc... "
Pedig az igen jó lenne, ha több Adobe cumó lenne rá.
Offisz365 meg már megy, step by step leírást találtam rá, tesztképpen melóban feltettem, minden működik, licencelés, stb is.@hunluki : Én is ezzel kezdtem itt... Lesz olcsó 4magos lapos, nekem ugyan nem baj
@bence1024 : Milyen kenyérpirítód van?
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz quailstorm #318 üzenetére
Itt leginkább a géphez nem értő otthoni userek fognak szívni.
Aki annyira nem ért a számítógép kezeléséhez, hogy a böngészőn kívül sehol máshol nem mozog rajta, annak elég lenne egy ingyenes, felhasználóbarát Mint is.
Apám laptopja pár hónapja elkezdett betegeskedni. Amíg ki nem derítettem, hogy mi volt a baja, addig beleraktam egy másik SSD-t, amin Debian futott, emlékeim szerint LXQt-val. Ki volt rakva az asztalra a Chrome ikonja, neki az a laptop lényege.
Másnap megkérdeztem tőle, hogy minden rendben van-e? Azt mondta, hogy igen, csak amikor bekapcsolja a gépet, utána ilyen betűk meg számok jönnek le a képernyőn. Systemd boot output.
Szóval ja. KMS-t meg soha senkinek nem raknék a gépére... Beszélgettem pár hónapja egy idősebb palival, aki már évtizedek óta számítógépeket szerelget fusiban. Elmondta, hogy mindenkinek KMS-sel telepít...... Na erről ennyit....Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
tasiadam
veterán
Ahogy quali irta, kulcsokat tarol, viszont mindenki mashogy oldotta ezt meg. Amikor a win11-nel kiderult, hogy a TPM az kotelezo, akkor az emberek olni kezdtek egy mofulert es ilyen 10e ft volt darabja, elotte meg ugy vagtak utanad, mert a kutyanak se kellett. Asszem AM3 lapok, meg haswell es talan a skylake procik se tudtak ezt, csak a dragak, igy hirtelen keleltt a kulso. Az AMD az am4-nel a CPU-ba rakta a modult ha jol remlik, az intel meg idovel szinten berakta a kulonallo cuccat egy CPU TPM-ba. Ugye szervernel meg ott all az ember, hogy van 1 az alaplapon, amit hasznal a base OS, hypervisor, akarmi, es ha virtualizalnak, akkor virtualizalt TPM kell minden egyes VM-nek. Lehet, hogy rosszul emlekszem, de win server 22-nek mar nem volt TPM csekkje, hanem siman felment. Ki erti ezt...
Szerk: latom kiegeszitette quali a BitLocker-el. Ja. Nekem van o365 es ott tarolok par kulcsot. Ezzel ugye az a gaz, hogy minek a TPM, ha van o365, azaz ha lenne 365 elofizetesem es belepnek az elejen vele, akkor a telepitonek le kene tojnia, hogy van modul, vagy se.
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
Aki nem vett szürke kulcsot hanem KMS akármit használ, annak valószínűleg lesz megoldás ingyen, mint ahogy Windows 7 esetén is volt 2023-ig.
Itt leginkább a géphez nem értő otthoni userek fognak szívni.#315 MaCS_70:
Kriptográfiái kulcsokat tárol és a géptől függetlenül kriptográfiai műveleteket végez. Az UEFI és a rendszerbetöltés sértetlenségét hivatott ellenőrizni. Szóval hasznos lehet rootkitek és egyéb a rendszerindítást módosító vírusok ellen. A legfontosabb, hogy ha van TPM, akkor a BitLocker (és más egyebekhez generált) privát kulcsa sose kerül a számítógép által kiolvasható területre. Tehát ellopni sem lehet.
Itt egész jól össze van foglalva angolul.Ettől független a CPU kompatibilitási lista, az teljesen önkényes.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Úgy látom egy másik oldal is lehozta hírnek ezt a témát és ott is kialakult egy vita Linux kontra Windows témában. Vannak érdekes hozzászólások a cikk alatt: [link]
-
félisten
válasz tasiadam #310 üzenetére
Ez a TPM pontosan mit csinál?
A Windows 11 megjelenésekor megnéztem egy erről szóló vitát, és számtalan érv szólt ellene és mellette, de a valódi jelentősége nem derült ki számomra. Mármint olyasmi, ami egyébként ne lenne megoldva.
Arról viszont volt szó, hogy az EU-nak jó oka és szándéka is lehet arra, hogy adatvédelmi okok miatt betiltassa a TPM chipeket. (Erről azóta sem hallottam.)
MaCS
-
veterán
válasz tasiadam #310 üzenetére
De ez ne eroltetett legyen, hanem opcionalis.
Na igen. Felmerült egyébként lehetőségnek a további ESU támogatás, ami fizetős lesz: [link] Idézem:
ESU is a paid program that provides individuals and organizations of all sizes with the option to extend the use of Windows 10 devices past the end of support date in a more secure manner.
De mennyibe fog kerülni?
Final pricing and enrollment conditions will be made available closer to the October 2025 date for end of support, approximately one year before the end of support for Windows 10. ESU will be free for all Windows 365 customers.
365 előfizetőknek ingyenes, az nagyon szép gesztus, de azért eleve fizetnek, a M$ honlapján úgy látom, hogy az egyszemélyes előfizetés 25k forint/év. Ha már most sokan nem hajlandóak 2-3000 forintért egy szürke Win10 kulcsot venni, akkor majd az ESU-t vagy a 365-öt fizetni fogják? Persze. Nem gondolom, hogy magánszemélyeknél elterjedt lesz, cégeknél még csak-csak. Nálunk a jelenlegi géppark 5 éves, szóval csereérett lenne, korábban 3 évente cserélték, csak beütött a Covid meg a chiphiány, aztán maradtak a jelenlegi gépek, amik még vígan viszik az SAP-t meg az irodai programokat is. Nem tudom, hogy mi lesz a vége, a rendszergazdánk se tudja, pedig már érdeklődtem nála, hogy szerinte Win10 marad, vagy Win11. Lehet kivárják a jövő évet, hogy több infó legyen az ESU áráról.
-
Dr. Akula
félisten
-
tasiadam
veterán
A TMP chrck ertheto is lehetNE, es igy egy hardverhez kotheto lenne az adott rendszer. Ugye igy nem valoszinu, hogy kilopjak a laptopod, abbol az ssdt-t es bepattintjak a masik gepbe, mert pl a lakat kulcsa opcionalisan egy kodulban van, vagy CPU-ban. De ez ne eroltetett legyen, hanem opcionalis. Akae az user jobb vedelmet? Vegyen TPM-et, vgy "uj" gepet, vagy bitlocker es o365, de semmikepp se eroltetve. A masik 2 checket megint nem vagom. Csinaltam megjelenese idejen VM-et, es a CPU-val nem tudott mit kezdeni a VM ESXi alatt, de azota ez megoldva ujabbakban. Proxmoxnal kb hasonlo. By default qemu CPU-t kap, es nez, mint hal a szatyorban, hogy ez mi, mert nem intel es nem AMD, hanem egy virtualis valami, es bukik. Ilyen is elofordult. Raadasul van meg olyan szerver, amin nincs TPM, de nem EOL, ezert a hypervisor kell tudjon virtualizalni. Zsenialis
-
bence1024
tag
Szerintem mindenki használjon olyan rendszert, amilyet szeretne!
Zárható a topik!
-
Attila0
őstag
"Ez van, dübörögjön a gazdaság, gyártani kell az új alaplapokat, most biztos veri az asztalt örömében az Asus, az Asrock, meg a többi nagy alaplapgyártó is, hogy okádhatják ki az új lapokat ész nélkül."
Én még azt sem mondanám hogy egy 1150/51-es deszkából sosem kellene utánpótlás. Tehát nem kellene hogy a ezen hardvergyárak gyárak végleg becsődőljenek. Csak a termelést kellene visszafogni
-
félisten
Szerintem jó lenne, ha jobban elterjedne a Linux a Windows terhére.
Fog terjedni amúgy, Linuxos topiktársaktól olvasom, hogy a játékok alkalmazhatósága miatt más VGA gyártó is ráfekszik a Linuxos gamer témára, azt hiszem az nVidia éppen, ezt Kapitány (CPT.Pirk) tudná pontosabban elmondani, én sose játszom Linuxon. Sem.
Szóval nem is vagy naív ebben a témában, optimista az persze igen. De én sem vagyok pesszimista, mert az idők szelét nem lehet megfordítani, még Királyuram se tudná! (bocs, hogy sunyin megemlítem, de szerintem ez se bántó ebben a formában)
hunluki
Olvastalak a topik elején, nekem tetszik, amit művelsz, respect!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- OLED TV topic
- Synology NAS
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Visszatér a Pebble
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- X13 Gen2i 27% 13.3" FHD+ IPS i5-1135G7 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- P1 Gen3 27% 15.6" FHD IPS i7-10850H T1000 32GB 1TB NVMe ujjlolv gar
- MacBook Air 13 (Late 2020) A2337 EMC3598 27% 13.3" Retina LCD IPS M1 16GB 256GB magyar vbill gar
- Latitude 5430 27% 14" FHD IPS i5-1245U 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- Honor 90 12/512GB dobozos szép gyári független 1 év jótállás
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest