240 millió PC-t küldhet a szeméttelepre a Windows 10 támogatásának vége

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy amint a Microsoft a terveinek megfelelően megszünteti a Windows 10 támogatását, 240 millió PC-t küldhetnek a szeméttelepre az emberek.

A Canalys Research komoly figyelmeztetést adott ki: az elemzőcég szerint a Microsoft a terveinek megfelelően leállítja a Windows 10 támogatását, mindez pedig 240 millió PC-t küld a kukába: ennyi gép kerülhet majd a szeméttelepre.

Ezek a PC-k így 480 millió kilogramm e-hulladékot adnak ki, ami nagyjából 320 ezer autónak felel meg. A Canalys arra is kitért, hogy a Windows 10 támogatásának végével bár sok PC működőképes marad, de a biztonsági frissítések nélküli eszközökre nem igazán lesz kereslet.

A biztonsági frissítéseket a Microsoft 2028. októberig biztosítja a Windows 10-es eszközöknek, egyelőre meg nem határozott éves díj mellett.

Amennyiben a korábbi trendeket követi a kiterjesztett Windows 10-támogatás árazása, akkor az elemzők szerint költséghatékonyabb lesz új PC-kre átállni. Így még több régit dobhatnak ki.

A Windows 10 támogatása 2025. októberében áll majd le, az AI-technológiát integráló következő-generációs verziótól pedig a nem túl fényes PC-s piac fellendülését várják.

A Microsoft nem tért ki a Windows 11 futtatására alkalmatlan eszközök haszontalanná válásának környezeti hatásaira.

A merevlemezekre mindenesetre nagy lehet a kereslet, ezek anyagait az újrahasznosítás után az EV-iparban és megújuló energiaiparban használják. Ezeket állítólag általában a tervezett élettartamuk előtt dobják ki amúgy is, ami hatalmas ritkaföldfém-pazarlást okoz.

Azóta történt

Előzmények