Új hozzászólás Aktív témák
-
k-adi
nagyúr
China’s DeepSeek Outsmarted America
A nyugati fejlesztok ezert vannak sokkolva, mert elhittek, hogy csak nyers erovel lehet eredmenyt elerni, mikozben meg lehet oldani okosan is.
És pont ez a propaganda amit nyelsz mint kacsa a nokedlit. Én semmilyen hiteles információt nem láttam arra, hogy bármilyen úttörő megoldás született volna. Állítás van kínai részről, semmi egyéb.Valami pedig valószínűleg lehet a háttérben, és ha van is az nyilván ipari titok akkor, tehát ezért nem láttál még infót róla. Most képzeld el, ha "nincs szankció" és nem kell okosban beimportálni a legjobb cuccokat és tényleg van valami jobb algo, akkor hol tartanának. Vagy lehet, hogy a katonai változat már az és a gyengébb modell is elég volt a chatGPT leiskolázásához úgymond. Ha másra nem is, arra jó volt, hogy felkavarta az állóvizet és most talán többen is átgondolják, hogy merre tovább ha gyorsan akarnak lépni.
-
Darmol
senior tag
-
nihill
őstag
A Suprás példád nagyon jó, csak nem úgy.
Halálos Iramban 1. rész, amikor Dom-ék versenyeztek.
Mindenki pon' lexarta hogy a másik hogy rakta össze a saját kocsiját, mindenkinek megvolt a lehetősége autót építeni előtte.
Csak ez érdekelte őket, ki lesz az első.
Na ezért nem az a lényeg a DS történetben hogy vajon mennyiért csempészték be hozzá a gyorsító kártyákat.[ Szerkesztve ]
-
Darmol
senior tag
Jó ideje nem nagyon kommentelek, mert folyton törlik nekem pedig nagyon nincs rászánható időm mostanában a semmire, csak most gyenge voltam.
Egyébként lehet hülyeséget írtam a 100 milliárd dollárral, mert fejből írtam hirtelen. Egy nagy nullával tévedhettem, és inkább ezer milliárd dollárról van szó. Vagy többről.[ Szerkesztve ]
-
Darmol
senior tag
Az elmúlt évek után nem túl meglepő az intenzív valóságtagadás.
Csak néhány tény részletekbe bele nem menve a szalagcímekből:
- A DeepSeek nyilt forráskódú, tehát bárki leellenőrizheti, hogy a közölt teljesítmény adatok mennyire valósak. Eddig senki nem kiabált.
- Sam Altmann nyilatkozata: "“An impressive model, we will obviously deliver much better models.” Szó szerinti fordításban: Lenyűgöző modell, de mi nyilvánvalóan jobb modellt fogunk leszállítani." Jelentése: Bakker, ez tényleg tudja azt amit a mienk, de majd valamikor (de nem most és nem holnap) szállítunk jobbat (hiszen nekik nyílt a forráskóduk a mienk zárt tehát azt lopunk el belőle amit csak akarunk), ha a konkurencia ül a seggén és nem csinál semmit. Remélem ez megnyugtatja a befektetőket.
- 100 milliárd dolláros értékcsökkenés az AI piacon. De tudjuk, a befektetők hülyék, de van felesleges 100 milliárd dollárjuk, így nem tájékozódnak szakértőknél, inkább elégetnek 100 milliárd dollárt, mert miért is ne.
- Mondtam már, hogy 100 milliárd dollárról van szó? Mármint volt két napja. Az nV esése megállt 17%-nál?De mivel a fentiek megkérdőjeleznék, hogy a kínaiak tudnak akármiben is jobbat fejleszteni mint a nyugatiak, ezért teljesen nyilvánvaló, hogy a leggazdagabb befektetők ostobák, és végül is ki az a Sam Altmann? Milyen jogon nyilatkozik bármiben is AI terén? Ő egy senki a PH nyilvánvalóan mindenhez is sokkal jobban hozzáértő közönségéhez képest.
[ Szerkesztve ]
-
Kapanyél
őstag
Tényleg elhiszi bárki is, hogy ott működnek a szankciók?! Hát egy szaros Takko meg Décathlon sem volt képes megállni, hogy szállítson Oroszországba: pármillió EUR-ért eladták az anyjukat is.
Akkor egy alsó hangon tizenmilliós (csak!) lakossági felvevő piaccal rendelkező országba nem exportálnak valahogy?
De, exportálnak és semmi sem változott. Semmi. -
kilua
senior tag
Igen. A modell betanítàsànak számítási költsége annyi.
Előtte le kell tölteni az adatokat, mérnökök kellenek akik kidolgozzák hogyan stb az nincs benne.
Mégis azt hiszem valami 100 milliókba kerül ugyanez a gpt o1/claude 3.5 szintű modellek esetén. Azért meglepő az 5 sokaknak ... legalábbis a befektetők pénzét arra használta el az openai/antropic/meta llama
De most érted, a Microsoft 80 milliárdot akar költeni adat központokra. Itt meg: a képzés 5 millió, a futtatása: a 32b verziója a deepseeknek ami az o1 preview szintjén áll elfut egy jobb VGAn. A nagy modell ami az o1 szintjén áll 95%al olcsóbb mint az o1.
[ Szerkesztve ]
-
kilua
senior tag
Akit mélyebben érdekel a téma
[link]Ha túl hosszúnak találná valaki be lehet illeszteni deepseekbe az szépen összefoglalja akár magyarul is
-
-
nemlehet
őstag
válasz
Carlos Padre #29 üzenetére
Ha ugy tortent volna az mar nyilt titok lenne
És ezt mondod te az alapján hogy.... Trust me bro?Azt, hogy maskepp csinaltak, mint a nyugat jol mutatja, hogy nem Nvidia exluziv, sot
Mit csináltak máshogy? Van bármilyen magyarázatod arra, hogy mi az a magic amivel sikerült megkerülniük a problémát, hogy végső soron az AI csak mátrix műveletek halmaza. Azt, hogy ezt traineld tensor magok kellenek, minől több van annál gyorsabban megvan ez a folyamat.
Nincs olyan if littlechineseai = true
then tensor=magic....
Kérdezz már meg egy AI fejlesztőt, hogy mi a véleménye erről az egészről. Dobálóztik itt olyan fogalmakkal mint hatékonyabb kód amikor ez egy lózung.
Az pedig, hogy mennyibe kerult Kinanak a csempeszett hardver plane lenyegtelen, mert a nyugati piacon nem annyi ugyannannak a hardvernek a beszerzesi koltsege.
De fogd már fel hogy nem lényegtelen... Esküszöm.... Oké hozzunk egy analóg példát. A haverod kihív egy gyorsulási versenyre.
Te megjelensz egy RS8 Audival. Ő megjelenik egy agyontuningolt 1500 LE Supraval aminek gyári a kasztnija. Majd amikor lenyom vele akkor utána mosolyog, hogy jajj ez csak technika meg a sofőrön múlik és csak tegnap vette a kocsit a szomszéd paptól 2 üveg páleszésrt amikor ez nyilván nem igaz, mert 20 millió értékű top notch versenyalkatrészekkel van tele a motor.Továbbra is a Deepsee-nek nem a megléte a csoda, hanem az, hogy állítólag 6 millióból készült el hobbiprojektként.
A nyugati fejlesztok ezert vannak sokkolva, mert elhittek, hogy csak nyers erovel lehet eredmenyt elerni, mikozben meg lehet oldani okosan is.
És pont ez a propaganda amit nyelsz mint kacsa a nokedlit. Én semmilyen hiteles információt nem láttam arra, hogy bármilyen úttörő megoldás született volna. Állítás van kínai részről, semmi egyéb.
De te magad is tobb szaz millio dollart emlegetsz a fejlesztessel kapcsolatban, mikozben az usa tobb szaz MILLIARD dollart kolt a fejlesztesre es senki nem latja hol a vege.
Ez meg csak szimplán de facto téves állítás. Ha megnézed az OpenAI működési költségeit az kb 3 milliárd dollár amiben benne van a teljes infrastruktúra üzemeltetés költsége, rengeteg fejlesztés magán az LLM-en kívül és miegyéb. Az, hogy Trump bejelentett egy 70 milliárd dolláros AI fejlesztési programot amiben kb semmi konkrétum nincs nem egyenlő azzal, hogy 1 db specifikus LLM modellt több száz milliárd dollár kifejleszteni. Nem annyi. Amit én olvastam olyan 200-500 millió dollár között van szigorúan véve a az LLM fejlesztése attól függően hogy mennyi és milyen adaton akarod trainelni, mennyi ideig és utána mire akarod használni. -
cami][us
senior tag
válasz
Carlos Padre #29 üzenetére
az usa tobb szaz MILLIARD dollart kolt a fejlesztesre es senki nem latja hol a vege.
Főleg fizetésekre, meg infrastruktúrára. Állítólag ez fog kiváltani komplett szakmákat, közben még az üzemelés is borzasztó drága. Legalábbis feléjük. -
Carlos Padre
veterán
Ha ugy tortent volna az mar nyilt titok lenne
Azt, hogy maskepp csinaltak, mint a nyugat jol mutatja, hogy nem Nvidia exluziv, sot. Az pedig, hogy mennyibe kerult Kinanak a csempeszett hardver plane lenyegtelen, mert a nyugati piacon nem annyi ugyannannak a hardvernek a beszerzesi koltsege. A nyugati fejlesztok ezert vannak sokkolva, mert elhittek, hogy csak nyers erovel lehet eredmenyt elerni, mikozben meg lehet oldani okosan is.#28
Fanboyokon kivul senki nem hiszi el a 6 milliot vagy a side project sztorit, ezt mar irtam korabban. De te magad is tobb szaz millio dollart emlegetsz a fejlesztessel kapcsolatban, mikozben az usa tobb szaz MILLIARD dollart kolt a fejlesztesre es senki nem latja hol a vege.[ Szerkesztve ]
-
nemlehet
őstag
De miért az eredmény a lényeg? Senki sem mondta, hogy kína nem TUD AI modellt építeni ha nagyon akar. Senki se gondolta, hogy az embargo teljesen lehetetlenné teszi azt hogy ők teljesen saját LLM-et építsenek.
Fel nem foghatom, hogy nem látod a problémát ezzel az egésszel. Az egész bejelentésben az a nagy cucc, hogy állítólag ez 6 millió dollárból készült egy sideprojectként amikor ez egészen biztos hogy nem igaz, valószínűleg több száz millió dollárnyi állami pénz van a dolog mögött.
Totál arra emlékezetet ez az egész topic amikor az intel fanboyok fújták, hogy nem rekedt meg az intel csak még pihentetik a fiókban a csodaprocesszort. -
nemlehet
őstag
válasz
Carlos Padre #22 üzenetére
De hogy a retekbe lenne már mindegy? Ha pont ugyan úgy csinálták mint a nyugat csak mondjuk a csempészés miatt 5x annyiba került amiről hazudnak abban mi az úttörő vagy különleges?
Én is tudom azt mondani, hogy 9 nővel 1 hónap alatt kihordattam egy gyereket de mivel nem igaz ezért nem is különleges.
De oké, felőlem mindenki úgy nyalja be a kínai kamut és dezinformációt ahogy akarja. -
Robitrix
senior tag
érdekes, hogy ha egyáltalán sikerül rá regisztrálni kollégának sikerül azért simán a kínai kormány propagandát nyomja olyan kérdésekre, mint Tibet megszállása, a Tienamen téri mészárlás, az ujgur munkatáborok stb. Az utóbbiak szerinte önkéntes egészég fejlesztési táborok... ja ahol puskatussal és bakancs rugdossáal fejlesztenek. Mint ahogy Auschwitz csak egy leánynevelde volt....... szóval egy kínai propaganda faszságnak tűnik.....
-
Carlos Padre
veterán
Fogadd el, teljesen mindegy hogy csinaltak meg ha megcsinaltak azt, amire a nyugat szerint nem kepesek. Megcsinaltak, es az is biztos, hogy sokkal kisebb koltsegbol es erofarrassal, mint ami mondjuk az amerikaiak rendelkezesere all. Ahogy az is biztos, hogy a "side project" sztory teljesen kamu, amivel azt akarjak megetetni a vilaggal, hogy a katonai AI fejlesztesek jovan elobbre jarnak.
-
nemlehet
őstag
válasz
Carlos Padre #19 üzenetére
Egyáltalán nem mindegy, hogy hogy csinálták... Ne szórakozzunk már. Amíg az ellenkezője bebizonyosodik szerintem nyugodtan feltételezhetjük hogy ugyan úgy csinálták mint az amcsi cégek csak hazudnak róla. Rengetegszer történt már ilyen, aki követi a telekommunikációs bejelentéseket egy időben több száz "5G vezérlésű" csodabogár projektet demóztak kínában és kb mindegyikről azonnal kiderült, hogy sokszor még csak nem is 5G alapú hanem simán RC-vel távirányítják...
-
Carlos Padre
veterán
Mar vartam mikor fog kipukkadni az "Nvidia brute force megoldasain kivul nincs elet" lufi.
Oszinten, kicsit kesobbre vartam, hogy bedolnek. Nem hiszem el, hogy meg azt is elfogadta az amerikai piac, hogy az uj Nvidia alapu AI kozpontokat atomeromuvel egyutt kell epiteni a jovoben, mert nincs jobb alternativa
-
bambano
titán
Tévúton jár az ai? persze, ez kérdés?
Hogy is építették meg az SR-71-et 60 éve? CIA fedőcégeken keresztül vettek titánt az oroszoktól. És ezek akarnak embargót mások ellen?
A politikus legalább olyan hülye, mint a nagy tőzsdei befektetők zöme. -
nemlehet
őstag
Mi az, hogy tekintsünk már el a pénztől meg a propagandától... Ennek az egész témának pontosan ez a 2 fő pontja...
Kína hozzáfér relative modern hardverhez, csak nem a csúcshoz. A korlátozásnak nyilván nem az a célja, hogy nekik sose legyen AI modelljük, hanem az, hogy lépéshátrányba kerüljenek, lehetőleg minél drágább és lassabb legyen nekik ezt behozni.
Kínában tudsz venni pl 3090-eket. Ha eleget összeraksz clusterbe akkor simán tudsz bármilyen AI modellt trainelni, amit csak akarsz. Nyilván ez nem költséghatékony, de ez a kínai államnál (és itt elérkezünk a második ponthoz) egyáltalán nem is szempont.
Ennek a mutatványnak 2 célja van. A felszínen kína pózol, hogy ők simán piacverő LLM modellt hoznak le, sőt még jobb is mint a nyugati.
A felszín alatt pedig kína azt sugallja, hogy felesleges az embargo és a korlátozás mert nem működik miközben egy hatalmas tőzsdemanipulációs ablakot nyitott amit ki is használnak sokan.
A fehérház szerintem semmin se lepődött meg, max azon vakarják a fejüket, hogy hogyan tudnák megfogni azokat akik segítettek a korlátozások kijátszásában.Ha te elhiszed, hogy ennek a történetnek bármely pontja is igaz abban a formában ahogy ezt jelenleg tálalja a sajtó akkor van egy eladó hidam számodra...
-
hmmm... lehet, h megkérdezi a ChatGPT-t?
Kinézném ezt is belőlük.
Kicsit megmozgatták az AI lufit, ez is valami. -
sheteshuta14
lelkes újonc
A Guardiannak csak az a baja, hogy cenzúrázták az állampártnak kényes témákat
.
Soha nem fogjuk megtudni az igazságot. Olyan emberek, akiknek érdekük tovább fújni a lúfit, azt mondják, hogy Szingapúron keresztül szereztek be a kínaiak rengeteg H100-ast. A Scala AI kínai származású lufifújója meg is erősítette mindezt, hogy a developerek kvázi elárulták neki. A másik oldalról pedig annyit, hogy mindig is szerettek zavarosban halászni.
Ha előbújna most belőlünk a Dezső András, akkor megkérdezhetnénk: Ki engedélyezte ezt a pártból és miért most ? Figyelmeztetés vagy hencegés ? Ha ezt közzétették, mi lehet még a spájzban ?Nyugaton meg nem tudom mit gondoltak. Majd pont egy olyan országot fognak elzárni a fejlődéstől, ahol a természettudományos/mérnöki pálya komoly társadalmi megbecsülésnek örvend és a diktatúra által támogatott.
A technológián kívül minden adott hozzá, hogy ki is fejlesszék.
Miközben az USA-ban sírógörcsöt kapnak a celebek a narancsszedő kolumbiaiakért. Mások a társadalmi prioritások.[ Szerkesztve ]
-
nihill
őstag
Tekintsünk már el a pénztől meg a propagandától.
Egy, adott technológiában szankcionált ország free-ben kirak a netre egy olyan szintű megoldást, ami a nem szankcionált legjobb fizetősökkel egyenértékű.
Nyilván vihart kavar pénzügyileg stb, de a fehér házban valószínűleg azon megy most a találgatás, hol tarthat kína abban amit viszont nem raknak ki a netre... -
nemlehet
őstag
De a 6 millió nagyon is lényeg. Teljesen irreális állítás és egyértelműen propaganda és tőzsdemanipulációs céllal lett bedobva.
Továbbá az AI hardware minősége vagy modernsége nem a modell jóságát határozza meg hanem azt, hogy mennyi idő betanítani. Kis túlzással egy GT1030-on is tudsz AI modellt fejleszteni (nyilván amíg beleférsz a memóriába) csak k*rva sokáig fog tartani.
Az idő drága, főleg egy ilyen projektben, plusz jó eséllyel a watt/performance is sokkal kedvezőbb egy AI gyorsítós top of the line kártyán. Ettől még meg lehet csinálni igazából bármelyik CUDA képes kártyával.
Tehát szó sincs arról, hogy itt valami papíron lehetetlent csináltak AI szempontból.
Amúgy fokozzák a híreket, mostmár állítólag ez csak egy side projectje egy trust fundnak és véletlenül jobb lett mint a vezető nyugati AI modell.
Kína sok mindenre képes de ez olyan szintű bullshit, hogy elképesztő. Itt jó eséllyel nagyon vastag állami támogatás van a project mögött amit papíron máshova könyveltek hogy úgy tűnjön csak 6 millióba került.
Az, hogy beindult a tőzsdei manipuláció meg nem csoda, nagyon sokan keresnek rengeteg pénzt most ezen a pánikon. -
Csandi
őstag
A kisember sentiment alapján tradel, szóval ők "bekajálták" igen. Az intézményes befektetők meg véleményem szerint rengeteg profiton ültek csak nem adhatták el, mert nem volt rá okuk, most kijött ez a hír akkor ráfogják, hogy ezért realizálnak pár milliárd $ profitot, az magával húzza a kisembereket is, aztán majd úgyis visszaveszik, mivel akármilyen AI-t is fognak használni a népek, nV-től kelleni fog hozzá hardver.
-
nihill
őstag
Itt most nem a 6 millió a lényeg, hanem hogy a szankciók miatt nem elérhető (hivatalosan) számukra ugyanaz a technológiai szint ami a nyugatnak igen, aztán meg ennek ellenére mégis ők villantanak most nagyot.
Bár simán lehet, hogy épp a szankciók miatt jobbak, ahogy .LnB is írta. Amúgy én is erre tippelnék, mégha tudtak is szerezni fű alatt fullos tudású AI kártyákat (egészen biztos), azt akkor sem olyan szinten/mennyiségben mint a nyugat, ezért muszáj voltak gondolkodással pótolni.
+ az az AI szint amit most letettek az asztalra, az nagyon nem az a szitu, hogy ha van sok kártyám akkor tudom hozni, ha nincs sok kártyám akkor meg nem, hanem ez valósan egy fejlettebb szintű AI, az csak extra hogy vélhetően (sokkal) kevesebb hw igénnyel.[ Szerkesztve ]
-
fogselyem
senior tag
FUD
-
.LnB
titán
A nagy AI cégeknek érdekükben áll fenntartani az illúziót, hogy ezek drága project-ek, hogy a befektetőket le tudják húzni. Aztán most Kína fityiszt mutatott. Arra vagyok kíváncsi, hogy tényleg gyengébb chipek kényszerítették rá őket, hogy találékonyabbak legyenek és ez meghozta a gyümölcsét. Vagy titokban csak kaptak fejlett chipeket?
Új hozzászólás Aktív témák
it Felforgatta az AI-piacot és a nyugati cégek helyzetét a kínai DeepSeek, a tőzsdén is nagy mozgások voltak – az NVIDIA egy nap alatt 593 milliárd dollárt veszített az értékéből. A DeepSeeket azóta kibertámadás is érte.
- Delta Force - Megjelenési dátumot kapott a kampány
- Automata kávégépek
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Urban Myth Dissolution Center teszt
- GTA V
- Bestbuy játékok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Delta Force (2024)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...