Hirdetés
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
b3er
aktív tag
Üdv nektek!
Lenne 1 kérdésem, hogy kell letiltani v szabályozni a Vistába azt h a Videokártya tudjon használni a rendszermemóriábol is? mertnincs szükségem rá,
Vista x64 Ultimate van a gépen,a gép az adatlapomon
köszi előreis! -
medvezsolt
senior tag
Üdv Emberek! Kéne egy kis help
Gondoltam kap egy esélyt nálam a Vista, minden oké, felraktam minden drivert ( VGAbol a legujjabb amit az nvidia oldalán találtam) , audigy hangkarimhoz is találtam egy jót) ..XP alatt semmi gond velük amugy.
A lényeg, hogy néha gondol egyet a Vista és bekék halálozik,..szó nélkül..probáltam lePausolni a kék halál üzijét de nem lehet....megprobáltam elolvasni de nem hivatkozik semmi fájlra hátha nvidia driver gond,...szal ez szerintem valami specifikus vista gond lehet, nincs rá valami hotfix?P vagy megoldás...
-
Melack
veterán
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy feltettem a gépemre a WMP 11-et Vista alá, majd a frissítések után fel sem indul, feladatkezelőben sem látom a futó exe fájlt. segítségeteket előre is köszönöm!
-
kanmajom
tag
sziasztok!
nem túl régóta van vistám és az alábbi a problémám:
a billentyűzet nem képes követni a sebességemet, ki-kihagy egy pár betűt és nem tudom ez mitől van. biztos hogy nem a billentyűzet hibája, mert korábban xp prof. alatt ez nem volt illetve ha átrakom a notimra amin xp home van szintén nem csinálja ezt.
a billentyűzet: Labtech wireless ultra flat. -
Velocity
aktív tag
Sziasztok!
A gondom a következő. Particionálgatnám a winyómat, de...
van 2 particio a 160 gigás winyon:c: 140 GB rendszer
d: 8,22 GB HP-Recovery (foglalt: 5,42GB)mindkettő gyárilag rajta van, ugye a d-n vannak a telepítők stb... a c: meghajtón ha kijelölök mindent TC-ben akkor elvileg 22,2 GB az összes cucc (minden látszik módban), viszont ha a c: tulajdonságaira megyek akkor 41,1 GB-ot mond foglaltnak. Nem értem hol van az a 19 GB.
Lapozófájl 1024-2048ig.ccleanerrel letakarítva, minden felesleg eltűntetve. Valakinek ötlet hogyan varázsolhatom elő azt a közel 20GB-t?
szerk, hátha jól jön a helphez: HP Pavilion dv6960 noti eredeti Vista Home Premium SP1-el...
köszi előre is
-
-
-
lúzer
veterán
vista alatt érdemes registry takarítót használni?
és melyiket?
ccleaner? -
azbest
félisten
ha jól emlékszem más fórumokon úgy általában is írták, változtatás nélküli telepítővel is... valamiért a végén megakad a telepítő, de ide módban felmegy simán... mondjuk sp1es telepítő lemezném talán már nem csinálná ezt, nem tudom.
--
A bugos hálózatkezelésem megoldódott... nem, nem töröltem a vistát
nforce network driverben ki kell kacsolni az interrupt moderation-t és törölni a zone alarmot... így se lassulás, se szaggatás nincs félnapos futás után sem -
azbest
félisten
Dell Inspiron 1720, google-ban találtam ezt működő megoldásként a telepítő megakadására
-
SityuBp
csendes tag
Szewa Mindenkinek!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy tegnap a noteemon futó vistan csináltam egy scandisk/chkdsk párost. Újraindult a gép megcsinálta, de azóta betöltés közben megáll a bejelentkezés képernyő elött. Csak fekete képernyő rajta az egér. (mondjuk az müködik)
Probálkoztam automatikus meg nem automatikus rendszervisszaállítással, meg teljes visszaállítással, de mindenre azt írja nincs visszaállítási pont.Ami azért is érdekes mert tudtommal, bevolt kapcsolva minden ilyesmi, sőt régebben már csináltam is egy ilyet, csak akkor nem rendszer hiba miatt, és a futó vista alól.
Mit lehet ilyenkor tenni? - Format C: azt újra az egész vista nyavaja?!- remélem nem
köszi a hsz-eket előre is!
-
-
válasz
azbest #24178 üzenetére
elég sok notit telepítek, de még nem találkoztam olyannal, amelyiknél nem ment volna fel a vista ahci/sata módban!
milyen notinál tapasztaltad ezt? és ugye nem azért furdulhatott elő, mert valamilyen könnyített vista telepítőről ment (volna) a telepítés?
mert ilyen viszont már előfordult; kolléga hozza a notit, hogy nem megy fel rá a fiának a vista, pedig milyen szuper kis telepítőt csináltak hozzá, sp1 beletéve, és felesleges dolgok kivéve belőle! hát ja, tényleg kivettek belőle sok felesleges dolgot...
a lényeg; az én lemezemről simán ment a telepítés ahci módban is! -
azbest
félisten
válasz
Core2duo6600 #24016 üzenetére
Amikor bedugul a hálózat, akkor a zone alarm felelős a szaggatásért... el is távolítottam.
Sokat javít a sebességen ha kikapcsolom az interrupt moderation a drievr beállításainál..vicces mikor 500k le és 11 mega byte feltöltési sebesség van lanon, most ezzel 8/11 lett bár lefele ingadozott... indítás után stabil 11 le is ... majd reggelre kiderül megint bedugul e (pedig nincs és forgalom, nem torrentezek, letöltés sem megy)
(#24047) kali :
újabban bizonyos laptopoknál a vista telepítő sem kezeli a satát (rendesen) és át kell váltni ide/ata módra, hogy felmenjen -
Core2duo6600
veterán
válasz
haralambusz #24176 üzenetére
No várj.
Laptopon valahol van egy cd image, vagy egy rejtett partició asszem annak a tartalmát kéne kivésni valamilyen módon dvd korongra.Ez az új divat, hogy ezen is spórolnak.
Angol verziót tudok linkelni, ebből a szempontból egyezik a gyárival.
Tehát nincs kokányolva sp1 nélküli,. -
haralambusz
tag
Sziasztok!
Ismerősöm most vett notit és a vistával már most problémák vannak, egyszerűbbnek látjuk ha leszedjük az előretelepített verziót és újra húznánk!
A probléma hogy hiába adnak Win Vista Home Premiumot a notihoz, telepítőlemez nélkül nem megyünk vele semmire!
Honnan lehetne beszerezni eredeti Windows Vista Home Premium telepítőlemezt, amelybe integrálva van az SP1?
Vagy esetleg valaki nem tudna nekem másolni egyet, némi pénzösszeg fejében?Netről szedtünk le, de eredetit sehol sem találtunk, csak mindenféle buheráltat
-
Sanci789
aktív tag
Hali. Újra húzom majd a Vistát és most fel rakom mellé az XP-t is. Külön particót fogok csinálni a lapozófájlnak ahogy moonman írta a winportalos oldalon. Kérdés: Mind két rendszernek mehet ugyanaz a particióju lapzofáj vagy mind 2nek csináljak külön külön?
-
lizakattila
senior tag
válasz
Gyuri27 #24170 üzenetére
Hali!
Ezt nekem is csinálta, csak nálam az Ultimate.
Én felraktam a Vista Codeck pack-et, és azóta a mekia player is lejátszik mindent. -
Gyuri27
félisten
-
lizakattila
senior tag
Hali!
A gondom a következő lenne:
EZT a hibaüzit kapom indításkor. És emiatt a ccc sem indul el, valamint a Vista SP1 sem megy fel.
Viszont újratelepíteni nem tudom a .NET Frameworkot.
Valakinek ötlet? -
-
Lenry
félisten
válasz
Chuckyx #24162 üzenetére
ne tedd OFF-ba a kérdésed, úgy nehezebben vesszük észre
próbáltál frissíteni az asztalon? hátha eltűnik... nekem be szokott jönni
ha ez nem jön be, akkor valószínűleg az az ikon a users/public/desktop-ban van, ami a közös asztal, minden user asztalán megjelenik a tartalma
tudtommal rendszergazda jogú felhasználók módosíthatják a tartalmát, valszeg te nem vagy az
-
-
Chuckyx
tag
Sziasztok! Egy triviális probléma, amitől romon vagyok! Az asztalomon van egy ikon, amit nem tudok törölni/áthelyezni/átnevezni....semmit
, mert " az elem nem található"
. A tulajdonságai között nem tudok új elérési utat megadni
. Ha valaki meg tudná oldani, nagyon hálás lennék! Köszönöm.
-
lúzer
veterán
válasz
Alkarcsont #24156 üzenetére
persze magyarral, a kódod megvan
-
válasz
Alkarcsont #24156 üzenetére
Akkor ezt nem fogod honosítani. Probáld meg egy magyar telepítőlemezzel. Ugyan ezt a kiadást tedd fel és aktváld be a német kóddal.
-
lúzer
veterán
válasz
Alkarcsont #24151 üzenetére
reinstall nem jó?
-
WonderCSabo
félisten
-
válasz
Alkarcsont #24151 üzenetére
Melyik Vista verzió van rajta?
Csak az Ultimate és Enterprise verziót lehet egy MUI pack segítségével honosítani.
Különben vagy lecseréled, vagy upgrade.
Mivel legális kell legyen hozzá telepítő kód. Megpróbálhatod azt is, hogy beszerzel egy magyar nyelvű telepítőt, és beaktiválod azt ezzel a kóddal. -
Alkarcsont
senior tag
válasz
Alkarcsont #24117 üzenetére
UP! a kérdésremre nem tud senki semmiféle megoldást?
-
-
lúzer
veterán
Biztonsági frissítés Windows Vista rendszerhez (KB954211)
Biztonsági frissítés Windows Vista rendszerhez (KB957095)
Biztonsági frissítés Windows Vista rendszerhez (KB956841)ezek közül az egyik igencsak belassította az indulást
más nem tapasztalta?vagy beáll pár nap/indítás után?
-
pityeszka
őstag
Sziasztok,
vista alatt mivel tudok partícionálni?PM8.0-val nem megy,felrakja de az egész vinyót rossznak látja.Vírusírtót sem tudok telepíteni mert "kompatibilitás" szavakkal dobálózik.Próbáltam rendszergazdaként is futtatni,de nem megy.
üdv
-
-
válasz
Szellem. #24141 üzenetére
na, közben lejött a rev 2.0 leírása; igen, ő már tudja az ahci módot! a bios leírásában is egyértelműen szerepel a beállítási lehetőség;
Onchip SATA Mode (nVIDIA® nForce 520 chipset)
Enables or disables RAID for the SATA controllers integrated in the nVIDIA® nForce 520 chipset.
IDE Configures the SATA controllers to PATA mode. (Default)
AHCI Configures the SATA controllers to AHCI mode. Advanced Host Controller
Interface (AHCI) is an interface specification that allows the storage driver to
enable advanced Serial ATA features such as Native Command Queuing and
hot plug.
RAID Enables RAID for the SATA controllers.szóval a tiédben akkor hiába is keresed ezt, az nem tudja!
hogy a kérdésedre is válaszoljak; a vista a szó szorosabb értelmében nem jelzi, hogy van-e ahci mód vagy nincs, azt akkor tudod például megnézni, ha ncq képes vinyód van, és az eszközkezelőben a vinyóra vonatkozó résznél nem tudod ezt aktválni (halvány, vagy meg sem jelenik a funkció)
-
Létezik, hogy ha van ahci mód, akkor van lehetőség ezekre a beállításokra:
-
válasz
Beowulf_78 #24140 üzenetére
Az kizárt dolog, hogy lehuzzam. Garanciális a gép.
Ha megbontom, csá gari. -
-
Beowulf_78
addikt
Akkor ezt megbeszéltük. A játékok törése az más tészta...aláírom hogy az okozhat gondot sok esetben, de nem jellemző. Általában ha gond van a töréssel, "leáált a *.exe" hibaüzenet van, esetleg blue screen, de ez megint csak ritka. Lassulást ebből adódóan kizártnak tartom, vagy működik vagy nem, de az nem a sebességben fog megmutatkozni.
Nekem OP rendszer törés miatt még nem volt gondom, pedig pár verziót már kipróbáltam.
Fórumokon utánaolvasam az AHCI-nek...azt mondják otthoni felhasználásra tök felesleges, és lassul is tőle pár % a vinyó. Szerver gépeknél van előnye ahol sok a párhuzamos adat. A Hot swap jó dolog, de ez kiváltható egy gép leállítás-újraindítással. Nem hinném hogy az a 2-3 perc oszt vagy szoroz amíg újraindítod a rendszert. Szóval csak ezért felesleges bonyolultság szvsz. A natív SATA az jó dolog lenne csak fogalmam sincs hogy kell bekapcsolni.
-
Sanyix
őstag
Ha egy meglévő xp x64 sp2 mellé másik particióra rakok egy vista64, mekkora esély van rá, hogy nem lehet elindítani többet az xp-t?
-
Morden24
nagyúr
válasz
Beowulf_78 #24128 üzenetére
Winrar bench azért szar, mert a program "szar", vagyis bajai vannak 64biten, teljesen irrelevàns a vench eredmény, ezzel ne is gyere.
Mellesleg mi is a gond a Bioshock-al?Szénné jàtszottam a jàtékot 64biten, az Ati bugon kìvül semmi baja nem volt. Igaz, nem is valami selejtes warezpéldàny, meg a Vista sem.
-
válasz
Szellem. #24133 üzenetére
nem mindegyik sata alaplap tudja alapból, ahogy nézem, esetedben csak a rev 2.0 verzió tudja! most töltöm le annak is a leírását - csak lassan jön -, mindjárt okosabbak leszünk. viszont a gigabyte letöltési részlegében is csak a rev 2.0 esetében van külön sata ahci driver, a rev 1.0 laphoz csak sima sata raid driver van.
-
De alapból tudja az ahci módot vagy sem? Van benne valami NV Sata Controller.
Az operációs rendszerben(Vistában) hogyan vagy mi módon jelenik meg, hogy ahci módban van a hdd-m, milyen lehetőségekben nyílvánul meg??
rev 1.0 a típusaMellesleg ezt írják "SATA 3Gb/s & RAID
This platform supports reliable storage solution for enhanced data protection and data accessing performance. Serial ATA 3Gb/s is firstly introduced in this platform to provide blazingly 3Gb/s bus bandwidth thus higher disk performance. The NVIDIA® RAID allows multi-disk designs to be set up as RAID 0, 1, 0+1, 5 based on users' priority of protection/ performance. This NVIDIA® RAID function makes the RAID even more accessible by introducing the innovative windows-based facility" -
-
válasz
Beowulf_78 #24128 üzenetére
na, haladunk; már nem csak azt forgatod ki amit írok, hanem amit gondolok is...
feltételes módban írtam, hogy idézhet elő problémát (legyen az fagyás, lassulás...stb)
ja, és nem kötekedésből írom ezeket, csupán rühellem a tört és piszkált oprendszereket és alkalmazásokat! és nem főként azért, mert valaki nem vette meg drága pénzért, hanem mert sokszor a törés/piszkálás miatt van probléma az oprendszerrel, és a kedves felhasználó meg kijelenti, hogy sz@r a vista - pedig alapban nem is azzal lenne a gond, próbaverzióban esetleg tökéletesen működik!
és ha már itt tartunk; a átékok törései is okozhatnak problémát, a vista meg érzékenyebb az ilyesmire, mint például az xp!ahci -> hot swap, native command queuing
-
Beowulf_78
addikt
Nekem még biztos van mit tanulni a témával kapcsolatosan ezt sosem vitattam.
Nézd...kizártnak tartom hogy a GRID probléma a kormánnyal, a DIRT probléma, Bioshock probléma, a gyenge WinRAR bench eredmény....és még sorolhatnám, az OEM törés miatt van. Mert ha ezt gondolod akkor neked is bőven van még mit tanulni a témával kapcsolatban.az ahci módban nem csak a sebességen van a hangsúly, hanem néhány olyan funkcióban is, amit ahci nélkül nem képes kihasználni a rendszer/merevlemez
Oké, és mik ezek a funkciók?
Azon kívül hogy müxik a hot plug...
-
-
-
-
válasz
subaruwrc #24118 üzenetére
Megmondom neked az őszintét, hogy tudom hogy anno én is rengeteget kinlódtam vele, de aztán a végén működött, már egy idelye nincs fent a gépemen, de épp gondolkodtam rajt, hogy felrakom, ugyhogy ha megvárod, akkor megírom, hogy hogy is sikerült működésre bírnom, mert már nem emlékszem
-
Az AHCI módot hogyan lehet ellenőrizni?
Nem vágom ezt a dolgot.
A BIOS-ban nem is találtam olyat, hogy lehetne ezt állítani.
Ilyenem van, hogy: SERIAL-ATA RAID Config/ NV SATA RAID function: és ez nekem disabled. Ha enabled-re állítom, akkor mi van? -
Levin01
őstag
Csak pusztán morbid kiváncsiságból kipróbáltam az SP1-es 32bites Vistát. Most is ugyan olyan sz...r mint volt. Egy guriga taknyot nem adnék érte
Lassú, instabil, túlkomplikált. Maradok Xp-nél.Grat Microsoft!
-
lúzer
veterán
sikertelen frissítést hogy lehet kivenni a listáról?
le volt csekkolva, csak nem volt net mikor rányomtam
utána hiába tette fel, ott a listán 2× sikeres, sikertelen -
subaruwrc
félisten
hello.
esetleg tud valaki ötletet adni hogyan lehet játszhatóvá tenni a vistán az f1 challenge 2007-et?
ultimate 32 bit az alany. sp1. ha simán elindítom a játékot intro után kidob appcrash-sal. f1 2007 . exe a hibás modul. ha rendszergazdaként futtatom csak pályabetöltés előtt dob ki ntd.dll hibával. a játék is patchelt. kompatibilitási mód változtatása nem segít. valakinek van ötlete?
köff.
-
Alkarcsont
senior tag
Hali.
Haver vett egy Toshiba Satellite L350-es laptopot Deutscheland-ban minden nagyon szép minden nagyon jó még frankó jogtiszta Vista is van rajta csak az a gond, hogy német...
Van valami mód arra hogy magyarrá lehessen varázsolni ezt az oprendszert?Válaszotokat előre is köszönöm.
-
Gyuri27
félisten
Sziasztok. A probléma a következő. Adott egy hp noti vista business-l és mp 11-l. Film lejátszásakor kiírja nem tudja lejátszani. Megoldásként javasolja a szin kezelés csökkentését és a monitor felbontásának is a csökkentését. A bs viszont lejátsza hibátlanul. Mi akar ez lenni és hogyan lehet megoldani?
Köszönöm előre is. -
válasz
Beowulf_78 #24114 üzenetére
honnan tudod, hogy én mivel vagyok képben, és mivel nem?
szerintem rosszul itélsz meg...
tudom, hogy miként működnek a törések! és nem értük teszek, hanem ellenük
például az oem bios "törés" a legveszélyesebb ilyen téren, az idézheti elő a legnagyobb problémát a rendszerben!
a vista - de bármilyen más oprendszer - képébe bármilyen belenyúlás - nem kell annak feltétlenül törésnek lenni - már önmagában előidézhet lassulást és inkompatibilitást.
hogy az ms full eredetinek látja a tört oprendszer, annak viszont az égvilágon semmi köze a sebességhez és kompatibilitáshoz!
nem mondtam, hogy rossz a konfigod - nagyon is jó az -, csupán arra gondoltam, hogy ismerni kell a lehetőségeit, és ki is kell tudni használni!
az ahci módban nem csak a sebességen van a hangsúly, hanem néhány olyan funkcióban is, amit ahci nélkül nem képes kihasználni a rendszer/merevlemez.
de mindegy, nem az én véleménymet kell helyretenni, hanem inkább tanulnod kell még kicsit a témával kapcsolatban... -
Beowulf_78
addikt
Gondolom nézted a konfigomat..ha ezen nem megy a Vista X64 rendesen akkor semmin.
Memory remap funkció nem minden BIOS-ban van. Ezt a natív SATA módot hogy tudom beállítani? Erről még nem hallottam, bár a kompatibilitáson nem segít. A vinyóim sebessége jó, a rendszer egy 10000rpm 150GB WD Raptoron van, mégis kíváncsi lennék erre a natív SATA módra.
AHCI még nincs aktiválva, de most fogok telepíteni valószínű 3 OP rendszert és azokat már mindenképpen AHCI módban... XP SP3, Vista X32, Vista X64. Egy tesztben erre azt mondták, hogy tök mindegy hogy AHCI vagy nem. Nincs mérhető különbség. Hol egyik hol másik mód a gyorsabb, tehát lényegébben tök u.a.
Viszont a nem jogtiszta Vista aktiválásával nem igazán vagy képben. Semmi köze a sebességhez, és a kompatibilitáshoz. Full eredetinek látja, és a MS update is. Mielőtt bootolna a rendszer, ott nyúl bele az aktivátor, tehát még1x mondom semmi köze a sebességhez, de ez már súrolja a warez-t úgyhogy be is fejezem. Csak azért írtam le, hogy az általánosan kialakult véleményedet a jogtiszta nem jogtiszta OP rendszerek sebességével kapcsolatosan helyretegyem. -
SoSTo
csendes tag
válasz
WonderCSabo #24100 üzenetére
Szia!
Okés, köszönöm szépen a válasazod, nem sokára megpróbálom, majd írok, hogy sikerrel jártam-e...
Pacsi!
-
b3er
aktív tag
válasz
WonderCSabo #24111 üzenetére
Nemmannak tuttam be, legalább tehettél volna 1 vigyorgó pofát
-
b3er
aktív tag
Nem aztmodtam h bevagyok rugva álljon meg a menet
csak szétbuliztam az agyam este és ittam, másnapos és fáradtvok és nem hullarészeg
-
derossi
aktív tag
válasz
WonderCSabo #24103 üzenetére
megoldódott ,köszi!!!
-
WonderCSabo
félisten
Új funkció a Gmailben: részegen ne írj levelet! - lehet hogy a fórumon is be kéne vezetni?
MOD: OFF
-
válasz
Beowulf_78 #24087 üzenetére
de, komolyan gondolom! sőt...
mellesleg te a te konfogodat mérted, más konfiggal más és más eredmények jönnének ki! csak kicsi eltérésekkel, de eltérésekkel!
kirpbóbáltam korábban több konfigon is az ultimate és home premium 32 bit és 64 bit változatait is, kíváncsiságból viszonyítgattam, hasonlítgattam, de nem csak a pontok, és mért értékek érdekeltek, hanem végül amit korábba is említettem; nem lógott a levegőben feleslegesen/kihasználatlanul x mb/gb memória! ennyi!
lehet vitatkozni, hogy xp vagy vista, 32 bit vagy 64 bit...stb, kinek hogy...
esetleg próbálj meg megfelelő hardverre normális (nem piszkált, buherált, tör) vista 64 bit oprendszert feltenni, megfelelő illesztők és alkalmazások kíséretében, a rendszer legyen megfelelően beállítva (már a bios is, minden fullon, igényesen; remap, ahci...stb), ne menjen semmi csökkentett módban (nativ ide és társai), minden beállítás a leg optimálisabb legyen, és próbáld ki úgy a rendszert 64 bit alatt... -
b3er
aktív tag
válasz
WonderCSabo #24103 üzenetére
Jah jó mostmár látom figyelmetlen voltam, hát télleg másnapos vagyoook
-
Új hozzászólás Aktív témák
•Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
•Tilos az OFF!
- Le Mans Ultimate
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Windows 11
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- Samsung Galaxy A12 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Lenovo Legion Pro 7 16IRX9H INTEL I9-14900HX RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest