Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz RAiN91 #145586 üzenetére

    Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a laptop belső SSD-jére történne a Windows 10 telepítése és nem az USB HDD-re, amely utóbbira amúgy nem is engedi olyan formában, max. Windows To Go módszerrel, ellenben az továbbra sem derült ki, hogy a Rufus esetében az MBR-BIOS vagy a GPT-UEFI séma szerint lett kiírva a telepítő.
    Ha a Rufus esetében a GPT-UEFI séma lett kiválasztva, akkor az UEFI only bootolást teszt lehetővé, míg az MBR-BIOS séma legacy (CSM) szerinti bootoláshoz való, de akár UEFI-nél is működhet, ha támogatja a PC, annál az UEFI firmware a standard FAT16/32 mellett NTFS fájlrendszerű telepítési adathordozóról is a bootolást.
    Nemcsak a Rufus opció a telepítési adathordozó elkészítéséhez, hanem pl. az MCT is, sőt alapesetben eleve adja magát az utóbbi használata, amivel létrehozott telepítési adathordozó legacy (CSM) és UEFI módban egyaránt bootolható.
    Alapesetben elég a bootolásnál F12 / egyéb billentyűvel előhívható boot menüben kiválasztani a megfelelő boot eszközt, UEFI szerinti telepítéshez értelemszerűen az UEFI előtagú eszközt.
    Ha engedélyezve van UEFI módban a Fast Boot és annál is az Ultra Fast opció, akkor előfordulhat, hogy nem lehet pl. USB-s meghajtóról bootolni. De akár akkor is, ha az SSD-re van már egy WIndows 10 telepítve és az bekapcsolt Fast Startup mellett lett leállítva.
    Ha az SSD-n jelenleg van már egy Windows 10 és műküdik, akkor nem teljesen világos miért kell okvetlenül újratelepíteni, de mindegy.
    Ha esetedben láthatóan ekkora problémát okoz egy USB-s telepítési adathordozóról bootolni, akkor az újratelepítéshez másik lehetőség a már meglévő Windows 10-en belül az alaphelyzetbe állítás, ott a személyes fájlok megtartása / minden elem eltávolítása opció választása attól függően, hogy cél-e a személyes fájlok megtartása vagy sem.
    Lehet akár egyéb módon is telepítési adathordozó nélkül újratelepíteni Windows 10-et, lásd a másik válaszban már linkelt leírást.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák