Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz degu #11800 üzenetére

    Egyik félreértés:
    Ez a *tudas megszerzese*,a *teremtett vilag* megismeresere valo bibliai osztonzes sarkallatosan ellentmond az *alma sztorinak!*
    Az alma sztori nem is almáról szól, de nem ez a lényeg. A sztori a jó és a rossz tudásáról szól, nem a tudásról. Isten nem a tudást akarta elrejteni tőlünk, hanem a jó és a rossz meghatározását. Ez elég egyértelmű, de szépirodalmi vonalon bekerült a köztudatba az a hatalmas csúsztatás, hogy Isten féltékeny a tudásra.... ez hülyeség. Utána lehet nézni....

    Másik félreértés:
    ...2 vilag van!Az egyik az enyem,amiben elunk,a masik a Tied,ahol minden kerdesre van valasz,es ami tokeletes lenne,ha mindenki hinne...

    Nincs két világ. Nincs meg mindenre a válasz a Bibliában. És nem lenne tökéletes a világ, ha mindenki hinne Istenben. A világ itt soha nem lesz tökéletes.
    Ha együtt van 12 egymást szerető, hívő ember, a közösségük nem tökéletes, van vita, neheztelés, esetenként széthúzás, vannak félreértések, problémák, itt is valaki vezetővé akar válni. A Biblia erről hiteles képet fest pld a 12 tanítvány esetén. Jézussal vannak, hisznek benne, hisznek neki, hiszen feladták korábbi egzisztenciájukat, de láthatóan nem tökéletesek... pedig Jézus közvetlen közelében vannak... Nem idézek a versengésről, a pusztító indulatukról, a cserbenhagyásról, a kétszínűségről.... olvasd el az evangéliumo(ka)t és látni fogod.

    Én ugyanabban a világban élek, amiben te, csak nekem van egy Jézus nevű, kiemelten fontos barátom.

    Harmadik félreértés:
    Elgondolkodtam /amit mindig is sejtettem/ hogy milyen konnyu a hivoknek.
    Nem könnyű a hívőnek. Nincs se kémiai, sem pszichotikus kábítószernek alávetve, a saját bűnét nem tudja leplezni, esetenként megvallja mások jelenlétében, engedi, hogy hite miatt leegyszerűsítsék (nem te vagy az egyetlen). A fogfájás ugyanannyira fáj, az éhség ugyanúgy hat ránk, ha kirúgnak a melóhelyről vagy meghal egy barát,ugyanazokat stációkat kell végigküzdeni, mint másoknak, annyi a különbség, hogy van egy Jézus nevű barát mellettünk.

    Negyedik félreértés:
    Nem hulyenek nezem,csak elvakultnak,vagy befolyasoltnak.
    Olyan nincs, hogy az ember nincs befolyás alatt. Te is befolyásolva vagy jórészt olyan környezeti dolgoktól, amivel tisztában vagy, csak már olyan régóta ott vannak, hogy fel sem tűnik. Befolyásol, hogy milyen társadalmi rétegben élsz, hogy vidéken születtél vagy nagyvárosban, hogy milyen a bőr színed. Befolyásol a volt tanáraid életszemlélete, a szülői nevelés és életvitel pro és kontra. Befolyásol a főnököd pillanatnyi hangulata vagy a svájci frank árfolyama, de befolyásolnak a melletted közlekedők is, az autód megszerelő munkás alapossága....
    És befolyásolnak barátaid, rokonaid...
    És befolyásol a kísértő is, a nagy manipulátor. Nem közvetlenül szemtől szemben, hanem hátulról, a fülbe súgva... és őt észre sem veszed. Max akkor, mikor olyat teszel, amitől te is megrökönyödsz... hogy jutott ez eszembe? hogy voltam képes erre?

    Én nem titkolom. Befolyásolja életem Jézus, és szeretném, hogy egyre jobban függjek tőle. És egyre kevésbé olyan dolgoktól, amikről nem is tudok.... Mert Jézusról tudok, ő nyíltan jön, felismerhető :)

    Nekem nem kell magyaráznom az életem. Nem éreztem kényszert arra, hogy a Bibliával indokoljam a tetteim, szavaim. Ha így tenném, akkor tényleg két külön világban élnék... én magam. Lenne egy élet, amiben élni szeretnék, de a Biblia miatt meg kell magyaráznom magamnak és másoknak, hogy miért élek inkább egy másik életet...
    Csak hogy ez nincs így. Én nem azért vagyok hűséges a feleségemhez, mert a Biblia rám kényszeríti. Munkatársi körben, ha előjön a téma, nem azt mondom, hogy a Biblia törvénye miatt nem teszem, hanem azért nem teszem, mert nem akarom...
    Persze ez félreérthető, mert más sem csalja az asszonyt, pedig nem hívő, de a példát nem is ezért mondtam.

    Ötödik félreértés:
    Ez rendben is lenne,mert a Biblia tk.helyes erkolcsi normak gyujtemenye is,es az igaz,erkolcsos elet elesere osztonoz,
    A Biblia nem pusztán az erkölcsös életre ösztönöz... A Biblia szerint az erkölcsös élet önmagában kudarcra ítélt meddő élet... Ez az állításod is tévedésen alapszik.

    www.refujvaros.hu

  • llaszlo

    veterán

    válasz kymco #11801 üzenetére

    Miért van az, hogy te mindig csak a rossz dolgokat látod az emberben? Amiket leírtál abban csak a rossz dolgokat hoztad fel és csak rossz dolgokat írtál le (fájdalom, kirúgás, éhség) semmi jót. Számomra eléggé hihetetlen az a gondolkodásmód, hogy mindenki rossz és már eleve az is, hogy valaki hogyan nézheti csak a rossz dolgokat, hogyan fókuszálhat arra. Ha folyton azt nézzük akkor valóban úgy érezhetjük, hogy milyen szar világban élünk és milyen szörnyű az élet. Ha valaki így gondolkodik akkor valóban szüksége van valamire amibe kapaszkodhat pl isten. Én mindig igyekszem az emberek jó oldalát nézni nincs is szükségem semmilyen istenre vagy bármire aminek a létére NULLA bizonyíték van. Én a szeretetben és abban hiszek, hogy az emberek alapvetően jók és csak egy kis részük siklott ki és tévúton jár.

  • llaszlo

    veterán

    válasz kymco #11803 üzenetére

    Én nem értettem félre semmit. Talán nem az van, hogy ti minden embert alapvetően rossznak láttok? Dehogy nem mindenhol azt hangoztatjátok, hogy minden ember alapvetően rossz. Ezt már nem egyszer leírtad itt is. Akkor meg minek kell mellébeszélni?

  • kymco

    veterán

    válasz llaszlo #11804 üzenetére

    Akkor most röviden leírom, hogy mit nem értettél a konkrét hozzászólásomban.
    Több olyan dolgot is állított vitapartnerem, degu kolléga kissé gúnyos hangnemben a keresztényekről, amivel nem értek egyet.
    Ebből két válaszom ütötte ki a biztosítékot nálad. Nézzük az alapfelvetéseket:
    A világ tökéletes lenne (degu gúnyos állítása), ha mindenki hinne. Elég nehéz helyzetben lennék, ha ezt nem úgy cáfolhatnám, hogy a tökéletlenséget emelem ki. Persze, hogy olyan dolgokat írok, ami a tökéletlenségre mutat.... nos ezek után jössz te, és nem is figyelve a vitát ítélkezel... láthatóan nem olvasva az előzményeket...
    A másik felvetése degunak, hogy könnyű a hívőknek... erre a cáfolat az lehet, hogy NEM könnyebb, mint másoknak alapvetően, és jönnek a példák, amik az élet nem könnyű részét emelik ki... és te erre, csak erre ráharapsz, mint ponty a a főtt kukoricára.

    Persze beszélhetnénk arról, hogy milyen a keresztény ember emberképe, meg arról is, hogy én hogyan látom én az embereket, de a te felütésed után nincs nagyon kedvem rá, mert azt látom, hogy téged valami indulat elvakít, nem veszed tudomásul, hogy egy vita kellős közepén kiragadsz mondatokat, más környezetbe helyezed őket, és ez alapján már meg is hoztad az ítéleted.
    Ezek után nem akaródzik nekem feleslegesen koptatni a billentyűket...

    [ Szerkesztve ]

    www.refujvaros.hu

  • szab.tam

    nagyúr

    válasz kymco #11805 üzenetére

    én értem. :)

    topic-ról a véleményem feljebb megírtam. ennek, ilyen formában nincs értelme. azaz én nem látom...
    legalább is annak a szemszögéből, Akit mi képviselünk.
    az is igaz, hogy elő kell jönni alkalmas és alkalmatlan időben, de itt még a hely is az. kéretlenül senkit nem lehet fejbevágni az evangéliummal. és a menyországba sem lehet senkit akarata ellenére berugdosni. mert akkor az egy olyan hely lenne, ahol olyanok is lennének, akik voltaképpen nem is akarnak ott lenni...

    mentegetni a nézeteinket, hitünk szempontjait sem kell, Jézust megvédenünk aztán végképp nem. igaz, ha bántják, az ránk is ostorcsapásként hat, de Isten lévén megvédi magát, és eljön ítélni élőket és holtakat. vagy világosságot gyújt ott is, ahol legnagyobb a sötétség, mert hatalma van hozzá. mi, akik a megváltottakhoz tartozunk, és ezt hittel megvalljuk, tudjuk egyen egyenként, honnan hozott ki. akiket pedig nem hozott még ki, azoktól milyen jogon kérjük számon, nem tudhatják. hiszen mi sem tudtuk még a megváltaltanság állapotában, hogy Istennel való kapcsolatunkban hol állunk.
    a bűn fogalmát sem éthettük. hogy az maga egy állapot, az Istentől eltávolodottság állapota, és a bűnök, pedig ennek a következményei. amikor általában a bűnről hall az ember, akkor mindeki a btk-ban felsoroltakra gondol. ami ezt meghaladja, az emberi értelem tiltakozik bűnnek elfogadni...

    aláírásodhoz. én tudom a választ, de akkor is furán cseng. nem helyénvaló...

    [ Szerkesztve ]

    fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz D1Rect #11780 üzenetére

    Az, hogy valakit pappá szentelnek, vagy lelkész, illetve pásztor lesz, még nem biztosít automatikus bűntelenséget a további életre.

    Ha elfogadott álláspont lenne, hogy a papok ugyanolyanok, mint a nem papok, egy ilyen bűncselekmény "csak" annyi reakciót váltana ki, mintha egy "civil" követi el. De ez nincs így, azaz az elvárásaink ey pappal szemben magasabbak. És ilyen téren ez jól is van így.

    Szó sincs arról, hogy a papok pedofilok. Arról lehet szó, hogy vannak pedofil papok, mint ahogy vannak pedofil autószerelők és informatikusok is. És az is nagy valószínűséggel igaz, hogy a papság soraiban jóval kevesebben követnek el pedofil bűncselekményeket.

    Viszont ha egy ilyen ügyre fény derül, a botrány sokkal nagyobb. És megkezdődik az általánosítás. Sokakban valami perverz - hát nem furcsa? - megelégedettség érzést is okoz, mikor pedofil papokról szóló híradásokat hallanak.

    Azt külön lehet tárgyalni, hogy az egyházszervezet felső vezetése milyen lépéseket tesz ilyen ügyek kapcsán.

    Szóval az ,hogy valaki pap lesz, még nem véd automatikusan bűncselekmények elkövetése ellen.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • FehérHolló

    veterán

    válasz Dalai Láma #11807 üzenetére

    Egyetlen olyan vallás ismerek, ahol nincsenek pedofil emberek. :P

    Más: Keresztény testvéreket kérdezném, hogy volt-e valakinek tartósan (3 év+) olyan érzése, hogy beleunt az összes általa ismert keresztény gyülekezetbe (nem egyházba)?

    Skynet is real. It's called Google.

  • szab.tam

    nagyúr

    válasz FehérHolló #11808 üzenetére

    más nevében nem szeretek nyilatkozni, de: guga kolléga asszem ilyen. ő a gyülekezeti vándorlást olyan "tökélyre" fejlesztette, hogy most már remeteségben próbálja megélni a hitét. már többben próbáltuk elmondani ennek a hátrányait, de most ez az állapot neki megfelel...

    sajnos sok a nem élő, névleges gyülekezetnek nevezett, valójában világi formáció, ahol kenyér helyett kő az eledel. Isten lelke ihlette igehirdetés, evangélium nyista. és a gyülekezeti vándorlók, majd a végelg elhagyók az "aratott" következmények. kemény kritika ez nekünk....

    [ Szerkesztve ]

    fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz FehérHolló #11808 üzenetére

    Gyülekezet alatt közösségeket értesz, vagy kimondottan az (új)protestáns kisegyházakra gondolsz?

    Most hirtelen csak annyit tudok mondani, hogy ezt kicsit a házassággal lehet párhuzamba állítani. A házastársat is meg lehet unni, idővel kiderül, hogy nem tökéletes és rengeteg hibája van, amik egyre zavaróbbak.

    Ezt sokszor válás követi, vagy egy új kapcsolat valaki mással. Aki csábítóbb, jobbnak tűnik. Aztán idővel róla is ugyanilyen hiányosságok derülnek ki.

    Nem kell túl bátornak lennem, hogy kimondjam, nincs tökéletes emberi közösség. Még akkor sem, ha az összetartó erejük maga Isten.

    Egy szerelem átlagosan 2-3 évig tart, és utána elhalványul, a lángoló szerelem elmúlik. Az általad írt 3 év nekem egy kicsit egybevág azzal, amit írtam.

    Persze ez a részemről mind csak okoskodás, de nagy bajt talán nem okozok vele :)

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Noddy

    senior tag

    válasz szab.tam #11806 üzenetére

    Egyet értek veled.

    Jól összeszedted a dolgokat. Én se gondolom, hogy valaki innen térne meg, de Isten számára semmi se lehetetlen.
    Vannak kérdések amire válaszolunk. Úgy látom rengeteg tévképzet van a keresztyénekről és azok itt halmozottan előfordulnak legalább azokat lehet tisztázni.

    Gyülekezet megunásáról én még nem hallottam. Olyanról igen, hogy nincs igehirdetés és ott természetszerű az elhalás. De gondolom te nem olyanról beszélsz. Nem tudom, mit lehet megunni egy gyüliben? Bár én csak 3 éve vagyok tagja gyülekezetnek.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • Mr X

    veterán

    válasz Noddy #11811 üzenetére

    Ezzel csak az a baj, hogy nem válaszoltok a kérdésekre. Elmondjátok a ti verziótokat, ami viszont csak a hívőknek válasz, a kétkedőknek nem. :)

  • szab.tam

    nagyúr

    válasz Mr X #11812 üzenetére

    igen.

    mi rendre az ilyen és ehhez hasonló helyeken elmondjuk a válaszainkat.
    és legtöbbször azt, hogy Isten mitt tett az életünkben. csak azt a kétekdők többsége nem tekinti válasznak. és rögtön 2 új kérdést dob. és így tovább.
    ezzel még nem lenne baj.
    a probléma ott van, hogy a kérdező legtöbbször nem kíváncsi, hanem kétkedő. azaz inkább kötekedő. már rég eldöntötte magában, hogy ő nem akar egyet érteni. sőt megérteni sem. csak úgy csinál, közben pedig próbál igazolást találni a saját hitetlenségben.
    vannak a notorius ellentmondást keresők. ők is ilyen igazolás keresők. egyszerű a képlet. kell ellentmondást találni: akkor nem kell Isten, bűnbocsánat, sőt bűn sincs, így nem kell tartani a kárhozattól sem, hiszen az sincs. sokan követik ezt a logikát. de közben úgy csinálnak, minha ők csak kérdeznének...
    Jézus megváltása nem a kétkedőké. hanem a bűneiket felismerőké, bánóké és megvallóké.
    én ezt csak elmondani tudom. meggyőzni nem tudlak.

    és ugyanoda lyukadtam ki, ahová az elején. a részemről nincs értelme a topcnak. itt állok, és 2 sorra hosszasan magyarázkodok...

    de meg lehet próbálni valamit. 1 napra tedd félre a hivatásos kétkedésedet. mond azt, hogy nem tudod. próbálj meg őszintén Istenhez imádkozni úgy, hogy nem tudod, hogy Ő létezik-e. mondd meg Neki. kicsit paradox a dolog, hogy olyan valakihez szólsz, akiről esetleg azt feltételezed, hogy nincs, vagy nem úgy van, ahogy elképzeled, vagy szeretnéd.
    de ha Ő nem lenne, akkor ugye veszteni valód sincs. a magányodban szólítsd meg, és ne is említsd senkinek. így még ember sem fog rád furán nézni. Csak mondd meg Neki: ha Ő létezik, akkor valmilyen módon jenetse ki magát neked. de ezt abban a pillanatban nagyon őszintén tedd meg. úgy meg se próbáld, hogy abbana pillanatban is eldöntöd, hogy márpedig nem létezhet.

    sőt , személyesen Jézust is megszólíthatod. mondd meg neki, hogy valamilyen módon adja bizonyítkát neked, hogy Ő létezik. a saját szavaiddal, mintha a szomszéd szobában lenne egy ember, aki idegen, és abban sem vagy biztos, hogy ott van.

    egyszerű a képlet:
    ha Ő Isten, akkor megteheti, hogy valmilyen módon ezt tudatja veled.
    és amíg nem próbálod ki, eme elég egyszerű dolgot, addig nincs miről beszélni...

    enélkül annyi értelme van a tovább beszélgetésnek, mintha kokót, vagy inkább már madarat ( :D ) telefonon keresztül szeretnén boxban legyőzni....

    [ Szerkesztve ]

    fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

  • FehérHolló

    veterán

    válasz Dalai Láma #11810 üzenetére

    Ez egyben válasz Noddy-nak is.

    Nem, nem (kis)protestáns egyházakat értek, hanem közösségeket. A három évet meg kicsit félreértetted. 3 éve vagyok kiábrándult/beleunt állapotban.

    Rövid történet:
    Valamikor rómkat-nak lettem keresztelve. Végigjártam náluk az elsőáldozást és a bérmálást. Viszonylag gyorsan tanulok, kívülről tudtam az Újszövetséget, de senki nem kérdezte meg soha, hogy hiszek-e Jézusban.
    Utána az igazi (és természetesen egyben egyetlen) megtérésem után fel akartam számolni a "sötét múltat". Lelki tanácsért a régi papomhoz fordultam, aki szerint amit csinálok/csináltam, az Isten ajándéka. (Egyébként szentté is avattak már embereket csak ezért, szóval vicc.) Szerintem meg a Bibliában világosan le van írva, hogy bűn. Ekkor hagytam ott a római katolikusokat, és "tértem át evangélikusra", mert igazából egy evangélikus lelkésznek köszönhettem, hogy elfogadtam Jézust megváltómnak. Az evangélikus hitvallással (amire konfirmálás során megesküdtetnek) egyébként teljes mértékben, szóról szóra egyet tudok érteni. Persze szerintem részletkérdés a predestinációs állásfoglalásuk és a hasonlók, de a nagyobb egyházak közül az ő álláspontjukkal tudok leginkább azonosulni.
    Sokáig jártam egy nagyvárosi evangélikus gyülibe, ahonnét tanulmányaim miatt el kellett jönnöm Pestre. Azóta politikai és anyagi alapon elűzték a régi lelkészeket, a jelenlegi meg teljesen izébigyó, elkötelezetlen.
    A nagyvárosi evangélikus mellett a szolgálatomból adódóan jártam több gyülekezetbe is. Köztük református, metodista és baptista közösségekbe is. Reformátusban bár rengeteg barátom volt, valahogy nem fogott meg annyira, rengeteg politikai vonzata volt az alkalmaknak. Metodista nagyon jó volt, talán idilli is, de az egyházukból adódóan a lelkészt rövid idő után lecserélték (körforgó rendszer, országos szintű szabályzás). Baptista pedig nagyon zárt közösség. Én az egyszeri keresztség híve vagyok, nem kívántam bemerítkezni, ezért soha nem is kezeltek a közösség teljes értékű tagjaként.
    Aztán jött Pest, sok gyülekezetet végigjártam (legalább 8-at), mindegyikben legalább 3 hétig voltam. Az első komolyabból azután jöttem el körülbelül 1 percen belül, hogy a lelkész közölte, hogy jövő vasárnap itt lesz az egyházvezetés, sokan legyünk, mert rengeteg pénzt jelentene a közösség számára.
    A második komolyabb pesti gyülekezetem leginkább szekta volt, hamar ott is hagytam.
    A harmadikban egy évet töltöttem. Nagyon jó barátságokat kötöttem, de az egyházi alkalmak leginkább arról szóltak, hogy egy bibliai mondaton csámcsogtunk 2 órán keresztül, hogy a végén mindenki ugyanazt gondolja róla. Ez leginkább agymosásra emlékeztetett, amit nem pártolok. Közben a páromat egy másik városba vették fel egyetemre, így a pénteki alkalmakat felváltotta az ő látogatása, aztán szépen lassan kikoptam ebből a gyüliből is, mert semmi pluszt nem jelentett. (A párommal esténként szoktunk Igét olvasni, amit meg is beszélünk mindig.)
    Azóta is keresek, és egyre inkább azt gondolom, hogy az egyház (nem a gyülekezet) a hit legnagyobb ellensége.

    [ Szerkesztve ]

    Skynet is real. It's called Google.

  • doc

    nagyúr

    válasz Dalai Láma #11807 üzenetére

    nem buntetlensegrol van szo, hanem a katolikus egyhaz sokevszazados alszentsegerol
    az onmagaban is nagy problema, hogy a papok kozott boven vannak pedofilok. az viszont sokkal sulyosabba teszi a dolgot, hogy (es most szandekosan fogalmazok nagyon erosen) kihuzza a farkat egy kisgyerekbol, majd felhuzza a sliccet es odalep a szoszekre erkolcsrol es Istennek tetszo eletrol predikalni
    eleve groteszk ez az egesz colibatus, a katolikus egyhaz sajat maganak (es a merhetetlen penzehsegenek es hatalomvagyanak, aminek az egyik eszkoze gyanant talaltak ki anno a papi notlenseget) koszonheti amit kapott. teljesen termeszetellenes allapotba kenyszeritik a papjaikat (hiszen maga a Biblia is elmondja, hogy a ferfi es no egymasnak lett teremtve), aztan meglepodnek hogy elotornek beloluk az emberi szuksegletek. ettol meg nyilvan ugyanolyan felelosnek tartom a pedofil papokat, de nem egyedul ok, hanem a katolikus egyhaz is pont annyira felelosek ezekert az esetekert

  • Peethy

    őstag

    válasz FehérHolló #11814 üzenetére

    Igen, valóban nehéz kérdés, hogy pontosan hova is tartozzon az ember, hiszen gyakorlatilag a Bibliában két közösséget említ gyülekezetként: az egyetemes Krisztus követők egyházát és a helyi gyülekezetet. Mindkettőhöz tartozást előírja a Biblia, mint a lelki növekedés feltételét.
    Hogy miként találod meg azt a gyülekezetet, amely a látásoddal leginkább megegyezik és olyan hely, ahova szívesen tartoznál? Szerintem elsősorban azt kell megfogalmaznod, hogy milyen is pontosan ez a "gyülekezet". Itt nem feltétlenül elvárásokról van szó, amiket pipálgatsz (bár ahogy látom, nálad abszolút nem erről van szó), hanem arról, hogy tudod, mit tartasz fontosnak.

    Amit én tudok tanácsolni, hogy mindenképpen keress fel valakit, aki tud Neked segíteni. Esetleg ha érdekel, püben tudok küldeni egy személyt, aki már nagyon sokaknak segített eligazodni ilyen téren és számos ismerősöm az alapján találta meg a közösségét, hogy beszélgettek, ő pedig elmondta, hogy szerinte melyik gyülekezet látása egyezik meg leginkább ezzel. Utána pedig természetesen bele lehet kezdeni a hűséges munkába, jóban-rosszban.

    Azóta is keresek, és egyre inkább azt gondolom, hogy az egyház (nem a gyülekezet) a hit legnagyobb ellensége.
    Én úgy gondolom, hogy az a legnagyobb ellensége a hitnek, ha egy jogban rögzített közösség/egyház gondolja magáról, hogy kompletten hűséges hozzá Isten. Isten ahhoz a két eklézsiához hűséges, amit mondtam, ugyanakkor nagy örömmel nézi, ha ezek a helyi gyülekezetek összefognak.

    Szerk: ja igen, kihagytam, amit szab.tam is tanácsolt, mégpedig hogy az internetes, nyilvános megjelenési felületen nézz utána a gyülekezetnek. Úgy gondolom, hogy sokat elárul magáról egy közösség, ha egy igényes, frissülő és egészséges látást közvetítő honlapja van.

    [ Szerkesztve ]

  • szab.tam

    nagyúr

    válasz FehérHolló #11814 üzenetére

    én még gyülekezetbe járás előtt, minimális, azaz még annál is kevesebb ismeret után fogadtam el Jézust megváltómnak.

    azóta ide járok, 9 éve.
    innen letölthetőek az igehirdetések. Cseri Kálmán nyugdíjba ment, és az új lelkészünk Horváth Géza. töltsd le pár igehirdetését, és hallgassátok meg otthon. eldönthetitek magatok, hogy Ige szerű-e... (igazán kénylemes csemegézés.) :)

    [ Szerkesztve ]

    fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

  • Mr X

    veterán

    válasz szab.tam #11813 üzenetére

    Meggyőzhető vagyok, de nem azzal, hogy ha hiszek benne, majd meglátom.

    Az igazoláskeresést meg pont a hívőknél látom megjelenni. Pont ez a hit lényege, hogy bizonyíték nincs rá, hogy igazuk van. Ők elhiszik, de ehhez véleményem szerint bizonyos mértékben mellőzni kell a racionális gondolkodást.

  • FehérHolló

    veterán

    válasz szab.tam #11817 üzenetére

    Minden tiszteletem, ajánlottak már páran titeket, de nagyon messze van (2 óra oda-vissza). Ettől függetlenül lehet, hogy el kéne látogatnunk oda. :)

    Skynet is real. It's called Google.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz FehérHolló #11814 üzenetére

    Hát sok minden eszembe jutott, miközben olvastam a hozzászólásodat. Azt sejtem, hogy nem sok értelme lenne, ha kioktatnálak, vagy jól megmondanám, hogy mit kell tenned, vagy megnevezni egy konkrét közösséget, ahol biztosan nem fogsz csalódni.

    Írhatnám, hogy a hiba talán a te készülékedben van, és talán ezzel nem is trafálok mellé. De persze ez kicsit kioktatóan hangozhat, mintha én tudnám a frankót. Fogalmam sincs pedig...

    De mégis, lehet, hogy máshonnan kéne a dolgot megközelítened. Talán valami olyasmit keresel a közösségekben, ami nem is lehet meg egyikben sem. Például hol értelmezik helyesen a Bibliát? Ez gyülekezetről gyülekezetre, egyházról egyházra változik, más és más, és mindenki azt mondja, hogy ő tudja jól, a többek tévednek. Ha így nézed, esélytelen megtalálni azt a közösséget, amely egyedül van birtokában az igazságnak az ő teljes valójában. Ilyen közösség nincs.

    Nem ragozom tovább, mert minden leírt sor után kettőt visszatörlök, sőt talán ezt az egész kommentemet törölni kéne.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • FehérHolló

    veterán

    válasz Dalai Láma #11820 üzenetére

    A hiba biztos bennem van. Ezt nem hogy tagadom, még teli szívvel helyeslem is.

    Egy mondatba összefoglalva a "bajom": Jártam már rengeteg helyen eleget ahhoz, hogy közepesen kiismerjem magam ott, de sehol sem éreztem teljesen otthon magam. Kivétel talán az említett metodista gyülekezet, de annak vége van.

    Kezd szilárd meggyőződésemmé válni, hogy egy baráti csoportban sokkal jobban ki lehet tárgyalni - akár rendszeres jelleggel - hitéleti kérdéseket, mint egy gyülekezetben. A gyülekezet tagjai általában nem a valós énjüket mutatják a többség felé, hogy megfeleljenek az elvárásoknak, így nem is lehet velük teljesen őszintén beszélni. Sokkal jobb, ha lehullanak az ilyen kötöttségek.

    Egyébként meg nyugodtan írd le, amit gondolsz/eszedbe jut. Viszonylag fiatal vagyok még, de elég önfejű ahhoz, hogy ne kövessek semmit akaratomon kívül. :)

    [ Szerkesztve ]

    Skynet is real. It's called Google.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz Mr X #11818 üzenetére

    Tudományos bizonyítékot hiába vársz. Tudományos bizonyíték nincs és sosem lesz. A hit a tudomány hatáskörén kívül helyezkedik el. Ezért az ilyen irányú megközelítés eleve tévút.

    A hívő emberek nagy része általában rég túl van azon, hogy létezik-e Isten, vagy sem. Persze vissza-visszatér ez a kérdés, és nem szabad megijedni tőle. De a hit sokkal inkább a bizalom szinonimája. Ha egy edző azt mondja a sportolójának, hogy hiszek benned, azzal ugye nem azt fejezi ki, hogy elhiszi a sportolónak a létezését.

    Gondolom magad is tudod, hogy nem fogsz olyan mindent kizáró választ kapni Isten létével kapcsolatban ezen a fórumon, hogy minden kétséged elröppenjen és elfogadd Isten létezését. Aki ilyet vár el, annak még sokat kell tanulnia.

    Akit vallásosan neveltek, annak előnye van, mert beleszokik a hívő környezetbe. De neki is meg kell térnie, ami nem minden esetben következik be. Kívülről más az út. Aki eleve elutasítja Isten létezését, és nem ad esélyt neki, annak az embernek a megtéréséhez kisebb csoda kell. Bár ilyen is volt már a történelem során, nem is egy.

    Kívülről az egész vallás nagyon furcsán hat. Hétről hétre valami fickó mesél a többieknek egy épületben, együtt mondanak szövegeket, énekelnek. Most egy ilyen beszédnek kéne meggyőznie? Melyik vallásból, melyik felekezetből, melyik közösségből? Kintről jövőként honnan tudjam, hogy kinek van igaza? Aki a legmeggyőzőbb, aki a legelfogadhatóbb dolgokat állítja, vagy aki csak a Bibliát olvassa fel? Ki az az Isten, és mi közöm hozzá? Hol van? ... stb.stb.

    És ezekre a kérdésekre mindenki a saját igazát válaszolja, pl. ezen a fórumon is keresztény (vagy keresztyén) emberek is kb 3 egymásnak kicsit ellentmondásos igazságot tudnának felvázolni.

    Olvasd a Bibliát? De jó régen íródott, bizonyos magyarázatok nélkül akár még félre is lehet érteni. Mondjuk ne az Ószövetséggel kezd.

    Meggyőzhető vagyok, de nem azzal, hogy ha hiszek benne, majd meglátom.
    A hit "sajnos" olyan, hogy nem lehet róla meggyőzni. ennek más a forrása. De hát ez van.

    Meg ha már hiszel benne, nincs mit meglátni, mert hiszel benne :)

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Peethy

    őstag

    válasz FehérHolló #11821 üzenetére

    Egy csoport is lehet gyülekezet, tehát semmi gond nincs azzal, amit mondasz. Ugyanakkor egy nagyon fontos dologra felhívnám a figyelmed: a gyülekezet célja, hogy ebben a világban rajta keresztül kiábrázolódjon Krisztus teste. A gyülekezet nem arra van, hogy pátyolgasson, hanem arra, hogy egy konkrét feladatot be tudjak tölteni egy helyen, hűségesen. Ha mindez teljesül egy ilyen csoportban (amely nem ad hoc módon szerveződik és utána ugyanígy omolhat össze), akkor nevezheted gyülekezetnek. Érdemes elolvasni az Efézus 4. részét ezzel kapcsolatban.

  • FehérHolló

    veterán

    válasz Dalai Láma #11822 üzenetére

    Aki eleve elutasítja Isten létezését, és nem ad esélyt neki, annak az embernek a megtéréséhez kisebb csoda kell. Bár ilyen is volt már a történelem során, nem is egy.

    Bocsáss meg, de ezt túlmisztifikálod. Lehet, hogy te hívő családból származol, de szerintem a keresztények legalább fele nem. Nem olyan nagy lehetetlenség a páli fordulat sem, találkoztam már vele a világ népességéhez képest elég szűk ismeretségi körömben is.
    Azzal viszont nem vitatkozok, hogy minden megtérés egy csoda. :)

    Skynet is real. It's called Google.

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz FehérHolló #11821 üzenetére

    Én az ilyen dolgokról konkrétan a baráti társaságomban szoktam beszélni. Két-három emberrel. Ha túl sokan vagyunk, ott ilyen megosztásra nincs is lehetőség. Katolikusként pl. az a szerencsém (ennek viszont nincs köze ahhoz hogy kat. vagyok), hogy ahova misére járok, oda rengeteg ismerős jár ,akiket nem a vallási közösségben, hanem a "kinti" életben ismertem meg. Így nem elmegyek a közösségbe, hanem a közösségemmel megyünk pl. Istent ünnepelni. Aztán ugyanezekkel az emberekkel elmegyünk síelni, beülünk sörözni, stb.

    De komolyabb hitbéli témákról csak pár emberrel beszélgetünk. És itt tulajdonképpen mindegy is, hogy milyen felekezethez tartozunk.

    De emellett fontosnak tartom azt is, amikor egyszerre sokan dicsőítjük Istent, részt veszünk a misén, vagy imádkozzuk a Mi Atyánk-at. Ezek ünnepi alkalmak. Ezeknek van egy formalitása. A katolikusoknál kötöttebb, máshol lazább.

    Egy közösségben pl. nehezebb a saját gondolatokat elmondani. Vagy az aktuális kételyeket. Mert mit fognak szólni, ha megtudják, hogy épp haragszom Istenre? Vagy, hogy épp elbizonytalanodtam, stb... Egy szűkebb baráti társaságban, összejövetelen ezekről nyíltabban lehet beszélni, és nem feltétlenül egy polcról elővett dogma lesz a válasz, amivel aktuálisan épp semmit nem tudsz kezdeni.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz FehérHolló #11824 üzenetére

    Én is találkoztam ilyennel. Azt akartam megfogalmazni, hogy alapvetően más helyzetbe vannak akik eleve így nőnek fel, és más helyzetben, akik kívülről jönnek.

    Még katolikusként 15 év templomba járás után is sok rész hókuszpókusznak tűnt, mert nem ismertem a szimbolikáját. A gyermeki hit pedig egy idő után gátja is lehet a megtérésnek. Amikor rájövök ,hogy az általános iskolai hittanon tanultak nem is úgy vannak. Vagyis úgy vannak, csak lebutítva. De ha ezt nem mondja el senki, akkor hajlamosabb leszek kétségbe vonni. Felnőtt fejjel és a gyermeki vallási ismeretekkel. Persze, mert egy 10 évesnek nem lehet nekirontani a hit mély dolgaival. Viszont egy felnőttnek sem ezt a mesevilágot kell beadni.

    Aki felnőtt fejjel tér meg, annak nincs meg ez az előnye/hátránya. Ez akár meg is könnyítheti a dolgot.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

  • FehérHolló

    veterán

    válasz Peethy #11823 üzenetére

    Számomra kicsit mást jelent a gyülekezet, mint bármely egyház által propagált minta. (Mint például az általad leírt pünkösdi álláspont. :) )
    A gyülekezet nekem egy akármilyen egyházi hierarchiába tartozó, viszonylag állandó csoportosulást jelent, akik körülbelül ugyanazt hiszik, és hitben erősíteni tudják a tagokat.

    Az, hogy egy gyüli kórházat, iskolát, vagy szennyvíztelepet üzemeltet ezen felül, teljesen egyedi dolog.

    A te definíciód alapján a Vasárnapi Iskolai Szövetség is gyülekezet lenne, amikor valójában "csak" egy felekezetközi mozgalom, mely a gyerekek számára való igehirdetést tűzte ki célul magának.

    Meg ne érts félre, az ad-hoc módon szerveződött baráti csoportokat soha nem neveztem gyülekezetnek, mint ahogy nem is tartom őket annak az alkalmiságuk miatt.

    [ Szerkesztve ]

    Skynet is real. It's called Google.

  • FehérHolló

    veterán

    válasz Dalai Láma #11825 üzenetére

    Egy közösségben pl. nehezebb a saját gondolatokat elmondani. Vagy az aktuális kételyeket. Mert mit fognak szólni, ha megtudják, hogy épp haragszom Istenre? Vagy, hogy épp elbizonytalanodtam, stb...

    Pont ezt a magatartást értettem az előbb gyülekezeti képmutatáson.
    Ne vedd sértésnek, csak nevén nevezem. Eljátssza az ember, hogy ő milyen mély hívő, közben épp tele van kételyekkel.

    Szerk.: Azt a részt úgy látszik, már kitöröltem. Mindegy, ez már itt marad.

    [ Szerkesztve ]

    Skynet is real. It's called Google.

  • Noddy

    senior tag

    válasz FehérHolló #11814 üzenetére

    Tényleg félreértettem a helyzetedet.

    Amit én megtapasztaltam és nagyon fontos, hogy a lelkipásztor megtért ember legyen és Krisztus központú legyen az igehirdetés. Nálunk az ifi és a bibliaóra is olyan hogy szabad beszélgetés egy bevezetés után. De fontos, hogy olyan vezeti aki hitben előrébb van, tapasztaltabb (nem feltétlen korban idős).

    Én csak ref gyüliket tudok ajánlani Pesten, a budakalászit, pestszentlőrincit, fasori gyülekezetet. Személyes tapasztalatom nincs, de nekem is ezeket ajánlanák ha oda mennék :) (én Szegeden vagyok egyébként)

    A felekezet közi dolgokkal én is hadilábon állok, vannak baptista, nazarénus barátok és azt látom, hogy nem a felekezet számít a hitben de mégis vannak surlódások. Én soha nem tudnék nyugodt lelkiismerettel részt venni bármilyen alkalmon, és ez lehet az én nyakas kálvinista hozzáállásom, de Isten már sokat formált ezen a téren.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • kymco

    veterán

    válasz FehérHolló #11821 üzenetére

    Nálunk kiscsoportos biblia köri alkalmak vannak, és a politizálás nem pártok vonalában zajlik. A politizálás alatt azt értsed, hogy gyülekezeti szinten részt veszünk a város alkoholista mentő, drog prevenciós programjában, pontosan a város magáénak tekinti a kék kereszt körünk világi céljait, és az alapítványunk által szervezett drog prevenciós programjainkon megjelenik pártállástól függetlenül.
    A kiscsoportos alkalmaink 8-12 fővel zajlanak, kötetlen hangulatban, van úgy, hogy nem is a templomban, hanem egy-egy tag lakásán, házban.
    Szomorúan olvasom, a soraid, és nem győzök hálás lenni Istennek, hogy én eddig mindkét gyülekezetemben élő, szolgáló közösség tagja voltam, és csak lakhely váltás miatt kellett gyülekezetet váltanom.
    Tudom, hogy fontos a jó gyülekezet, de olyat nem fogsz találni soha, ami tökéletes lenne. Mivel senki sem tökéletes, előbb-utóbb mindenhol fel lehet fedezni hibákat. Ez kicsit olyan, mint a párválasztás. A párunk sem tökéletes, a hibáit lassan ismerem meg, és el kell fogadnom őket, és ő is elfogadja az enyéimet...
    A mi gyülekezetünk sem tökéletes, ezt onnan tudom, hogy én is tagja vagyok, sőt presbitere, és én sem vagyok az. De meg lehet élni a közösséget Krisztussal, a gyülekezetben és ez elfedezi a tökéletlenségeket. Imádkozom azért, hogy találj magadnak közösséget, hogy ne ess abba a hibába, hogy gyakorlott, éles szemeddel, a hibákat fürkészd csupán, mint amikor egy tökéletesen passzoló és kinézetű cipőt keresel a boltban, mert a gyülekezet nem szolgáltatás.
    Ne érts félre. Megértem a problémád, sok testvértől hallottam már hasonló vívódást. Nálunk is ragadtak már le notórius keresők, de voltak akik tovább vándoroltak. De sajnos ott a veszély, hogy az otthonkeresés átcsaphat a sok kudarc után cipőbolt effektusba, ahol is magamhoz keresek olyan gyülekezetet, ami nekem a leginkább megfelel... és amikor túl sok a "nekem", az "én", a "magam" egy érvelésben, akkor ott baj van... ott a hívő életem már rólam szól, és nem Krisztusról.
    És most meghasonulok, mert ezeket írom úgy, hogy gyülekezeti szinten el vagyok kényeztetve, és nem is ismerlek valójában téged. Amennyiben teljesen falsak a gondolataim, ne haragudj rám, csak továbbvittem a te történeted...

    www.refujvaros.hu

  • D1Rect

    félisten

    válasz Noddy #11829 üzenetére

    Hogyan lehet valaki "előrébb a hitben?" :F

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • Noddy

    senior tag

    válasz D1Rect #11831 üzenetére

    A Biblia ismer egy olyan fogalmat, hogy növekedés a hitben.
    Én ezt értettem itt ez alatt.

    Tudom, elég sok kánaáni szót használok, ezt már sokszor a fejemhez vágták.

    [ Szerkesztve ]

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • D1Rect

    félisten

    válasz Noddy #11832 üzenetére

    Ami azt jelenti, hogy...?

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • Noddy

    senior tag

    válasz D1Rect #11833 üzenetére

    Amikor az ember megtér sok mindent nem tud csak annyit, hogy Jézus Krisztus a megmentője.
    Tehát az élet csak utána kezdődik, addig halott volt az ember. És az ember elkezd foglalkozni Jézussal, Istennel az ő kijelentésével a Bibliával, elkezd gyülekezetbe járni, részt venni az egyházban. Kezdik érdekelni hogy ki az aki őt megmentette és próbálja csillapítani ezt a szomjat. Ez sok olvasással, gondolkodással jár. Persze közben éli az ember az életét és problémákba ütközik de érik örömök is. Mind a jó, mind a rossz dolgokban az ember megpróbálja magát Istenre bízni, mert ő erre bíztat és az ember meg is tapasztalja ezt. Tehát hitben növekedni azt jelenti, ahogy az embernek egyre több tapasztalata, tudása lesz Krisztusról, Istenről, Bibliáról élettapasztalatokkal alátámasztva. És ez a növekedés igazándiból a megtéréstől eltelt idő, de ez mindenkinél más tempójú. Valaki lassabban valaki gyorsabban növekszik, de ennek nincs jelentősége, a hangsúly a növekedésen van, de azt az Úr adja.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • D1Rect

    félisten

    válasz Noddy #11834 üzenetére

    Jól értem, hogy ez egyfajta magasabb szellemi szint?

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • Noddy

    senior tag

    válasz D1Rect #11835 üzenetére

    Én ebben nem látok magasabb szellemi szintet. Te hol látod benne?

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #11835 üzenetére

    Ez nem jó kifejezés. Ugyanúgy megváltásra van szorulva a hitben érettebb ember, és ugyanúgy neki is meg kell küzdeni a kísértéseivel.
    Ugyanakkor van mégis egyfajta lelki érés, de ez nem differenciálja a hívőket.
    Nehéz megfogalmazni jól, mert az egyik tévtanítás, a gnoszticizmus pont erre helyezi a hangsúlyt. A megszerzett tudásra, tapasztalatra. És így ők koncentrikus körökben helyezik el a "híveket", és a belső körök, már birtokában vannak a kevesek tudásának.
    És ez a kereszténységre nem igaz.
    Ószövetségi példa: Dávid tapasztalt, hitben évtizedeket töltött királyként, ahol is megélte, hogyan épül királysága Isten hatalmával, elbukik, és tönkre vágja a családi életét, és az a lenézett származású hettita Úriás, akit megölet célja érdekében, hihetetlen példává válik pld bajtársiasságból... de lehetne más példát is mondani, ahol Jézus konfrontálódik a farizeusokkal, akik a zsidó hit transzparensei voltak.

    www.refujvaros.hu

  • D1Rect

    félisten

    válasz Noddy #11836 üzenetére

    "Tehát hitben növekedni azt jelenti, ahogy az embernek egyre több tapasztalata, tudása lesz Krisztusról, Istenről, Bibliáról élettapasztalatokkal alátámasztva. És ez a növekedés igazándiból a megtéréstől eltelt idő, de ez mindenkinél más tempójú. Valaki lassabban valaki gyorsabban növekszik, de ennek nincs jelentősége, a hangsúly a növekedésen van, de azt az Úr adja"

    (#11837) kymco: Növekedni, akkor azt jelenti, hogy "több tudása van Istenről"?

    "Ugyanakkor van mégis egyfajta lelki érés, de ez nem differenciálja a hívőket."
    Ez nagyon helyes. :K
    Rendkívül könnyű visszaélni azzal, ha különbséget teszünk az emberek között.

    [ Szerkesztve ]

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • szab.tam

    nagyúr

    válasz D1Rect #11835 üzenetére

    nehéz körülírni. a "magasabb szellemi szint" megfogalmazás nagyon nem találó.
    ez egy összetett folyamat. nincsenek elhatárolt lépcsői. és nemcsak ismeretbeli fejlődésből áll.
    Jézussal való kapcsolata átszövi a benne hívő életét. amit megismer, azt magáéve teszi, lefordítja a hétköznapokra. kvázi engedelemsen, örömmel, önként változtat az életén, Isten szerint való módon. folyamatosn. mindig azt, amit meglát. és ez egy önmagá is generáló folyamat. megismer valamit, azt megteszi, megtanul egyre jobban bízni Istenben, jobban tud Rá figyelni, és egyre többet tud ismeretileg is befogadni.
    valami ilyesmi. egyre jobban nő a hitünk és bizalmunk Isten felé, javul a kapcsolatunk vele, egyre többet megtunk róla, (magunkról is, hogyan lát minket Isten).

    tehát ez nem pusztán egy szellemi folyamat. nem függ iskolázottságtól, műveltségtől, klasszikus értelemben vett inteligenciától. egy nagyon egyszerű, analfabéta ember, aki még nagyon kevesett hallott Isten dolgairól, de azt a keveset őszinte hittel befogadta, ő is tud így növekednia hitben. amikor Jézus azt mondja a gyerekekkel kapcsolatban, hogy ilyeneké az Istennek országa, akkor erre gondol. ők valószínű olvasni sem tudtak. de a gyermeki lelkület sokal őszintébben tud hinni, és befogadni, mint a kétkedő, megszilárdult, megkeményedett felnőtti szív. ez lágyul meg újból, ha hiszünk Istenben.

    növekedés a hitben. ellentéte a csökkenés.
    ezt is meg lehet ám érni. nem olyan, mint egy diploma, amit ha bezsákolsz, nem veszted el.
    ha el kezdünk nem figyelni Isten szavára, amit megmond, és megértünk , nem tesszük meg, akkor vissza is fordulhat a folyamat. és egyre kevesebbet értünk meg, és így tovább.
    de hiába megy el messzire a már egyszer megtért ember, Jézus az elkóborolt bárány példázatában elmodta, hogy nem hagyja elveszni.
    ilyen hullámvölgyet majdnem mindannyian átélütünk, és fogunk is. de Isten a növekedésre hív bennünket.

    [ Szerkesztve ]

    fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

  • Noddy

    senior tag

    válasz kymco #11837 üzenetére

    Igen talán nem jött le az írásomból, hogy ettől valaki nem lesz jobb mint a másik, de több ismerete, tapasztalata lesz. De attól ugyan úgy ő is Krisztusra szorul. Attól hogy valakinek kevesebb a tapasztalata nem lesz kisebb, sőt néha sokkal lelkesebbek, jobban égnek Isten ügyéért és ezzel példát adhatnak a kicsit megfásult "idősebbeknek", de nagyon fontos a józanság is amihez egy kis érettség kell. Kicsit hasonlít ez az ember növekedéséhez, attól nem jobb senki mert 40 éves vagy 60 éves egy 10 éveshez képest, inkább csak "más" és többet látott tapasztalt, de attól az is ugyanúgy képes hibázni. Pál ír ezekről a dolgokról a gyülekezeteknek sokat.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • D1Rect

    félisten

    válasz szab.tam #11839 üzenetére

    Akkor ez egy "valami", aminek nincs semmiféle bizonyítéka a külső szemlélő számára, csak valaki ezt állítja magáról?

    (#11840) Noddy: Már nagyon szeretném megérteni, hogy én hogyan tudom megállapítani biztosan, hogy valaki "növekedett a hitben". Hogyan tudhatom meg biztosra?

    [ Szerkesztve ]

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • szab.tam

    nagyúr

    válasz D1Rect #11841 üzenetére

    nem alkottak még rá mértékegységet.

    amikor valaki megtér, akkor ez kívülről is igen látványos tud lenni. nálam eléggé az volt. pia, cigi, szerencsjáték összes formája egy pillanat alatt eltűnt. nem kellett érte harcolnom. megkaptam Istentől ajándékba azt, hogy ezeknek a nagyon súlysos függőségeknek a hiányérzetét is tökéletesen, és teljes mértékben evette. megszabadította kényszerüktől.

    na: ez igen látványos volt kívülről is. hívő és nem hívő emberek számára is egyaránt a környezetemből.

    az ez után jövő egy lassú folyamat, kivülről igen nehezen mérhető, mert már nincsenek nagy, látványos történései.
    nem magamról állapítom meg. de a hívő testvérek, akik ismernek x éve, azok meg tudják ezt állapítanani.

    [ Szerkesztve ]

    fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

  • D1Rect

    félisten

    válasz szab.tam #11842 üzenetére

    Van egy barátom(konkrétan Mátyás, te találkoztál is vele) aki azt vallja, hogy az emberek a függőségüket egy másik függőségre cserélik le. ;)

    Amit említettél külső "jegyek" nem olyan dolgok amiket nem lehet megjátszani.
    A kérdésem arra vonatkozik, hogy tudja egy ember megállapítani, hogy jó helyen van-e?
    Hogy nem csapják-e be véletlenül?

    Szerintem én pl. simán tudnék működtetni egy "kisegyházat", ismerem hozzá eléggé a Bibliát, nehézkes nyelvezetét felhasználva, kombinálva néhány könnyen felismerhető alapvető igazsággal az életről remek el tudnám szórakoztatni magam. :))

    [ Szerkesztve ]

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • kymco

    veterán

    Növekedni, akkor azt jelenti, hogy "több tudása van Istenről"?
    Önmagában nem... mert a tudás önmagában kevés.
    A lelkészünk anno azt tanította, hogy önmagában kevés, ha valaki kívűlről fújja a Bibliát, ha nem tudja belülről...

    www.refujvaros.hu

  • FehérHolló

    veterán

    válasz D1Rect #11843 üzenetére

    Szerintem én pl. simán tudnék működtetni egy "kisegyházat", ismerem hozzá eléggé a Bibliát, nehézkes nyelvezetét felhasználva, kombinálva néhány könnyen felismerhető alapvető igazsággal az életről remek el tudnám szórakoztatni magam.

    Ha moslékkal etetsz, akkor a disznók fognak csak gyűlni. Bár a disznók valóban szórakoztatóak tudnak lenni egy ideig.

    Skynet is real. It's called Google.

  • D1Rect

    félisten

    válasz FehérHolló #11845 üzenetére

    De honnan tudhatja magáról az "igaz hívő", hogy ő valójában nem disznó akit megetettek moslékkal?

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

  • FehérHolló

    veterán

    válasz D1Rect #11846 üzenetére

    Minden hívőt sorba kell fejteni és a harmadik momentuma mutatja, hogy milyen gyorsan vált nézetet.

    Te honnan tudod, hogy az étteremben nem köpött bele a szakács a leveses kondérba? Sehonnan.
    Azt viszont érzed, ha már valaki evett előtted a kajából és a "végterméket" hagyta neked.

    [ Szerkesztve ]

    Skynet is real. It's called Google.

  • kymco

    veterán

    válasz D1Rect #11846 üzenetére

    Személyes kapcsolat Istennel... nem önmagában a lelkipásztor által elmondottakban való hit...

    www.refujvaros.hu

  • D1Rect

    félisten

    válasz FehérHolló #11847 üzenetére

    "Sehonnan."

    Pontosan erre jöttem rá én is. :)

    (#11848) kymco: Értem. Honnan tudod, hogy a "pásztor" nem vitt tévútra?

    MOD: Egyébként ez tök vicces, mert erre van olyan magyarázat ami teljes bizonyossággal megmondja, hogy honnan tudod, hogy "igaz felekezethez" tartozol. :))

    [ Szerkesztve ]

    "The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

Új hozzászólás Aktív témák