Új hozzászólás Aktív témák

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz Mr X #11818 üzenetére

    Tudományos bizonyítékot hiába vársz. Tudományos bizonyíték nincs és sosem lesz. A hit a tudomány hatáskörén kívül helyezkedik el. Ezért az ilyen irányú megközelítés eleve tévút.

    A hívő emberek nagy része általában rég túl van azon, hogy létezik-e Isten, vagy sem. Persze vissza-visszatér ez a kérdés, és nem szabad megijedni tőle. De a hit sokkal inkább a bizalom szinonimája. Ha egy edző azt mondja a sportolójának, hogy hiszek benned, azzal ugye nem azt fejezi ki, hogy elhiszi a sportolónak a létezését.

    Gondolom magad is tudod, hogy nem fogsz olyan mindent kizáró választ kapni Isten létével kapcsolatban ezen a fórumon, hogy minden kétséged elröppenjen és elfogadd Isten létezését. Aki ilyet vár el, annak még sokat kell tanulnia.

    Akit vallásosan neveltek, annak előnye van, mert beleszokik a hívő környezetbe. De neki is meg kell térnie, ami nem minden esetben következik be. Kívülről más az út. Aki eleve elutasítja Isten létezését, és nem ad esélyt neki, annak az embernek a megtéréséhez kisebb csoda kell. Bár ilyen is volt már a történelem során, nem is egy.

    Kívülről az egész vallás nagyon furcsán hat. Hétről hétre valami fickó mesél a többieknek egy épületben, együtt mondanak szövegeket, énekelnek. Most egy ilyen beszédnek kéne meggyőznie? Melyik vallásból, melyik felekezetből, melyik közösségből? Kintről jövőként honnan tudjam, hogy kinek van igaza? Aki a legmeggyőzőbb, aki a legelfogadhatóbb dolgokat állítja, vagy aki csak a Bibliát olvassa fel? Ki az az Isten, és mi közöm hozzá? Hol van? ... stb.stb.

    És ezekre a kérdésekre mindenki a saját igazát válaszolja, pl. ezen a fórumon is keresztény (vagy keresztyén) emberek is kb 3 egymásnak kicsit ellentmondásos igazságot tudnának felvázolni.

    Olvasd a Bibliát? De jó régen íródott, bizonyos magyarázatok nélkül akár még félre is lehet érteni. Mondjuk ne az Ószövetséggel kezd.

    Meggyőzhető vagyok, de nem azzal, hogy ha hiszek benne, majd meglátom.
    A hit "sajnos" olyan, hogy nem lehet róla meggyőzni. ennek más a forrása. De hát ez van.

    Meg ha már hiszel benne, nincs mit meglátni, mert hiszel benne :)

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák