-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dave™
nagyúr
válasz Synaptic #37951 üzenetére
Én Surface Pro-val kezdtem a Linuxos pályafutásom, még a wlan sem működött normálisan (a vicc az, hogy Windowson sem volt sokkal megbízhatóbb, mert valami gagyi Marvell vezérlőt sikerült belerakniuk). Aztán valahogy minden egyre simább lett, a legutóbbi épített gépemen meg a mostani Ryzenes mini PC-n minden flottul megy Manjaro-val, már-már unalmasan simán.
-
nagyúr
válasz Synaptic #37951 üzenetére
Szerintem alakul ez, 6 éve nulla unixos ismerettel az akkori nem ennyire felhasználóbarát disztrókkal szerinted könnyebb volt? Akkor nekem is volt olyan hardverem, amivel a legtöbb disztró nem szimpatizált, semmi gond, megyünk tovább.
Nem hinném hogy ehhez a hármashoz linux alatt , minimum programozónak+matematikusnak és atomfizikusnak is kell lennie az embernek.
Tényleg nem, ha én nulla számtech ismerettel is megoldottam.
mert tisztában vagyok mi a root felhasználó a és cpslck sincs beragadva.
Arra emlékszel, hogy telepítéskor az adataid és jelszavak megadásánál adtál-e meg külön root és user jelszót vagy bepipáltad a "használja ugyanazt" sort? Hülyén hangzik, de egy telepítésen végig lehet menni elég gyorsan next-next-finish módszerrel, mint ha Windows lenne, meg lehet kicsit lassabban, minden sort értelmezve. Később ez meghálálja majd. Itt van ez a root és user jelszó dolog is, persze több disztrónál ezt kivették a nokedli userek kezéből és csak egy jelszót kell megadniuk. Nem piszkálásképpen mondom, de az elején ugyanígy járnak azok, akik felsorolják milyen unixos meg szerverüzemeltetős előéletük van. Mert úgy ugranak neki, hogy ez nekik ujjgyakorlat, hiszen.....ilyenkor a Linux tanít. Ez van. Fog ez menni.
kerüli minden olyan ember aki ragaszkodik a feltelepítem és működik dolgokhoz.
Vicces, de igen sok telepítésen túl vagyok már, feltelepítem és működik. Ennyit számítana az, hogy nulláról indul az ember és így is áll a dolgokhoz? Egy modern desktop Linux már-már tökéletes, annyi baja persze van, hogy qrvára nem Windows és nem szerverOS. Nagyon nem az.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Frawly
veterán
válasz Synaptic #37947 üzenetére
Ez a simán beenged milyen jelszóval történik? Root felhasználó és az egyéb felhasználó jelszava megegyezik? Néha trükkös lehet az is, hogy más billentyűzetkiosztás vonatkozhat a konzolra (systemd loadkeys), és más a grafikus felületre (setxkbmap). Arra is figyelj, ha van beállítva kiosztásváltó gyorsbillentyű, akkor nehogy rátenyerelj arra jelszóbekérés előtt, mert nem mindig veszi észre az ember, és emiatt nem működhetnek ékezetes jelszavak. Vagy ha pl. a Caps Lock be van ragadva.
De mint mondtam, a root felhasználó jelszava, és a saját nem root felhasználód jelszava (amivel szintén rendszergazdai jogú jogosultságot tudsz szerezni, azzal progit indítani), az nem biztos, hogy egybeesik, és grafikus felületen nem tudom melyiket kéri a rendszer, míg terminálban simán sudo-nál a nem root felhasználó jelszavát kéri, kivéve, ha a kifejeztten root-tal való futtatást állítasz be, pl. su parancs.
Ez egy komplex problémakör, meg kell tanulni az alapokat, meg a rendellenességnek tűnő dolgok okát diagnosztizálni.
-
nagyúr
válasz Synaptic #37945 üzenetére
Ja most Manjaro van éppen terítéken, no akkor a PPA-kat felejtsd is el (az csak Ubuntu alapúakhoz jó). Viszont még lehet, hogy csak a hivatalos oldalon van fenn a 455.28. az Arch package keresője is oda hivatkozik. Akkor viszont ilyenkor onnan is felrakhatod.
Hogy jó/jobb lesz-e.....majd kiderül.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Synaptic #37941 üzenetére
de az sem állapot hogy mikor játszani támad kedvem akkor felrakom a drivert , ha filmet nézek vagy csak simán olvasgatok akkor meg leszedem
Régebben pont erre volt a switchero nevű app, ami a panelon egy kattal átkapcsolt. Nem tudom, most van-e még vagy helyette valami....Ez marhaság, ez a hybridekre volt/van, bocsi.
Driverek ügyében meg az van, amit lev258 kolléga említ.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Synaptic #37941 üzenetére
Az a baj, hogy míg a normál a drivert valóban nem feltétlenül, addig a gyárit erősen ajánlott úgy feltenni (legalábbis a hivatalos ppa-ból). Ugyanis a driverek kiadása nem a rendszer kiadását követi és emiatt nem része automatikusan a frissítéseknek sem. És bizony simán lehet bug, ami nálad gondot okoz.
Linux alatt Intel és AMD vonalon általában egyszerűbb az élet, az esetek többségében Nvidia-val is. Csak utóbbi esetén, ha mégsem, akkor többet kell kínlódni.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
growler
őstag
válasz Synaptic #37936 üzenetére
PPA: [link] Vagy másként megfogalmazva:
"A PPA lényegében egy személyes csomagtároló, bárki készíthet magának aki akar és rendelkezik a kellő ismeretekkel hozzá. Általában saját alkalmazások vagy/és a kiadásokban levő csomagok frissítéseinek terjesztésére használják. Tudni kell tehát azt, hogy ezek nem teljesen megbízható források, de a segítségükkel kiegészíthetjük és frissen tarthatjuk rendszerünket..." -
Frawly
veterán
válasz Synaptic #37923 üzenetére
Nem kell semmi beállítás. Bár ez attól is függ, hogy milyen disztró, most az Ubuntu topikból feltételezve még mindig Ubuntu, azon semmit nem kell állítani, hogy tudja.
A 3 másodperces beállást htop-ban meg iotop-ban, esetleg nettop-ban kéne nézni, ezek terminálos alkalmazások, terminálban futtatni, megnézni, hogy mikor beáll, akkor mire vár, proci van felcsavarva, lemezműveletek, hálózat.
-
nagyúr
válasz Synaptic #37910 üzenetére
Ezek a gép hw/sw-es adatai, a kimazsolázás helyett kijelölés és
Programkód
gomb megnyomása hasznosabb lett volna. Gondolom látod az én TB-számos kimenetemet és a tiedet is. De azt is látod mennyivel több hasznos adat van ezekben, mint amit először felraktál?Ha akarsz kísérletezni:
nvidia-graphics-drivers-455
Mesa 20.3
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Synaptic #37908 üzenetére
Super infók. Bár az
inxi -Fxxx
terminal kimenet enyhén hasznosabb rendszerinfókat ad.például
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: MintCbeta-8570p Kernel: 5.4.0-42-generic x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 9.3.0 Desktop: Cinnamon 4.6.7 wm: muffin 4.6.3
dm: LightDM 1.30.0 Distro: Linux Mint 20 Ulyana base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:
Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8570p
v: A1029D1102 serial: <superuser/root required> Chassis: type: 10
serial: <superuser/root required>
Mobo: Hewlett-Packard model: 17A7 v: KBC Version 42.38
serial: <superuser/root required> BIOS: Hewlett-Packard v: 68ICF Ver. F.62
date: 04/07/2015
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 42.4 Wh condition: 42.4/42.4 Wh (100%) volts: 12.5/10.8
model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion serial: 33254 2013/03/12
status: Full
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel Core i7-3520M bits: 64 type: MT MCP
arch: Ivy Bridge rev: 9 L2 cache: 4096 KiB
flags: avx lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 23147
Speed: 1295 MHz min/max: 1200/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1531 2: 1588
3: 1321 4: 1628
Graphics:
Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Hewlett-Packard
driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0166
Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa
resolution: 1600x900~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 4000 (IVB GT2)
v: 4.2 Mesa 20.0.8 compat-v: 3.0 direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio
vendor: Hewlett-Packard driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
chip ID: 8086:1e20
Sound Server: ALSA v: k5.4.0-42-generic
Network:
Device-1: Intel 82579LM Gigabit Network vendor: Hewlett-Packard
driver: e1000e v: 3.2.6-k port: 4060 bus ID: 00:19.0 chip ID: 8086:1502
IF: enp0s25 state: down mac: 88:51:fb:c6:eb:de
Device-2: Intel Centrino Ultimate-N 6300 driver: iwlwifi v: kernel
port: 4040 bus ID: 24:00.0 chip ID: 8086:422b
IF: wlo1 state: up mac: 24:77:03:ec:d6:00
IF-ID-1: wwan0 state: down mac: 66:cd:8b:88:e8:f1
Drives:
Local Storage: total: 465.76 GiB used: 203.54 GiB (43.7%)
ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WDS500G2B0A-00SM50
size: 465.76 GiB speed: 6.0 Gb/s serial: 194598803518 rev: 30WD
scheme: MBR
Partition:
ID-1: / size: 21.53 GiB used: 14.93 GiB (69.3%) fs: ext4 dev: /dev/sda8
Sensors:
System Temperatures: cpu: 63.0 C mobo: 0.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 233 Uptime: 5h 10m Memory: 11.57 GiB used: 2.71 GiB (23.5%)
Init: systemd v: 245 runlevel: 5 Compilers: gcc: 9.3.0 alt: 9 Shell: bash
v: 5.0.17 running in: gnome-terminal inxi: 3.0.38[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Synaptic #37902 üzenetére
Nagyon faja! Akkor viszont tényleg a KDE-vel van a gubanc, lehet az is, hogy a kompozitor-t kellett volna állítgatni. Mivel nem nagyon ismerem a KDE-t, nekem is okozott már meglepetést a kompozitora!
Most Mint van fent , nézem a House sokadik évadát , nyitogatok-csukogatok és nem akad. Bódottság
Hát ugye a Mint az Mint. Legalábbis a Cinnamon felületen eleve beépített kompozitor van, most ugyan van egyetlen kapcsolója, eddig még ez sem volt, de nekem ez 6 éve nem okozott kompozitálással kapcsolatos gondokat.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Synaptic #37875 üzenetére
Látom gyökeret ver itt a kérdésed, nincs nVidia ill semmilyen VGA-m, de pár dolgot meg kell tenned, hogy akinek van, lássa a problémádat! Célszerű lenne pastebin-t használnod a kimenetekhez és annak a linkjét/linkjeit ide beraknod!
1.
VLC-t indítsd terminalból egy problémás mediafájl-lal, a terminal ki fog írni mindent, valószínűleg a hibát is.
2.
Ellenőrizni kell, milyen vdpau csomagok vannak fenn, kb itt a képen láthatóak.
3.vdpauinfo
kimenet is lényeges lenne. (vdpauinfo-t fel kell hozzá telepítened)
4.
ezeknek a parancsoknak a kimenetei is kellenek, amit itt felsoroltam.Ha ezek megvannak, lehet továbblépni és így már hátha valakinek lesz használható tippje is.
Ja és a legelső, hogy a tárolóból tedd fel a zárt nvidia drivert! Azzal célszerű végigmenni a folyamaton először. Amíg ezek nincsenek meg, nem is említem a 3. fontosat, a kompozitort! (lehet, hogy az default jól van egyébként)
Ha ez így egyszerre sok, csinálhatod lépésenként is.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Synaptic #37875 üzenetére
Manjaro alatt szerintem azért működik, mert azon új verziós kernel és mesa csomag van. Míg Ubuntu-n a régi, igaz lehet frissíteni azon is az extra kerneles tárolóból. De NV kártyánál sajnos majdnem mindig ki vagy téve ennek a szopásnak, hogy nem tudsz tőle kernelt meg fontos rendszerkomponenst frissíteni, mert sorra eltöri majd a zárt GPU driverrel való kompatiblitást. Ezért kéne az NV-ának ezt a csak azért is zárt driver című szabadságharcot feladni, és beállni a többi gyártó után az opensource driveresek sorában.
Ugyanis Linuxon a legtöbb szoftvernek nem csak „sima” függősége van, hogy milyen csomagok kellenek neki, hanem még az is meg van kötve, hogy azokból min-max. milyen verzióval kompatiblis, ha a szükséges csomag fent van, de az vagy túl régi, vagy túl új, simán eltörhetnek dolgok, ami nálad bugként, fagyásként csapódik le. Sokan ezért is preferálják a rolling disztrókat, pl. Arch, Manjaro, Fedora, mert azon újabbak a csomagverziók és kisebb az esélye, hogy egy csomagfüggőség nem lesz jó elavultság okán. Ugyanis legtöbbször a régi csomag a probléma, az sokkal ritkább, ha azért bugzik, mert valami túl új verziós neki.
Egyébként jó driverrel próbálod elvileg, a GTX1080-as kártyákhoz elvileg a 450.8xxx-es driver való, de ha a disztrón vagy a disztró tárolójában túl régiek a csomagok, akkor lehet, hogy csak a 435-ös ággal fog jól menni. Így elsőnek mindig azt az NV drivert telepítsd, ami a disztró hivatalos tárolójában van.
-
Frawly
veterán
válasz Synaptic #37851 üzenetére
Sajnálattam olvasom, bár ezek nagy része tipikusan kezdős user errornak tűnik, ezekben mindenki belefut az első időkben. A legtöbb szoftver minden disztróban ugyanazon néven fut. A Gnome-ban van néhány kivétel, ahol szeretnek átnevezni, pl. a Nautilus a „Files / Fájlok”, a gnome-disks a „Lemezek / Disks” nevet kapja, ezt én se szoktam támogatni. De a többi egyezni szokott. Néha van annyi különbség, hogy az egyik disztrón a csomag nevében kötőjel van, a másikban alsó kötőjel, a harmadikban meg egybeírják a szoftver több elemű nevét, mikor csomagnévről van szó.
A NAS könyvtárak felmappelése gondolom SMB-vel van megoldva, ami egy windowsos protokoll, rohadt sokféleképpen lehet bekonfigurálni, szerver és kliens oldalon is, és a disztrókészítők nem tudják, hogy a te NAS-os milyen beállítással használja. Ők próbálnak a legtöbb esetben arra menni, hogy default Windows beállításokhoz igazodjanak, de az nem biztos, hogy a NAS-odhoz is jó lesz! Eleve Samba-megosztásnál már az se egyértelmű, hogy milyen protokollverziót használ.
Az egér görgetési sebességét attól függ milyen grafikus felületen kell állítani. Elvileg létezhetnek egerek, amiknél nem is lehet, mert a driver nem támogatja, bár kétlem, hogy esetedben ez forogna fent, nagyon valószínűtlen.
A 450-es NV driver megint olyan, hogy kéne tudni, hogy pontosan milyen GPU-d van, pontosan melyik disztró, melyik verzióját próbálod. Plusz ne feledd, hogy Linuxon nem az nVidia oldaláról töltögetünk drivereket, ez nem Windows!!!!!!!! A tárolóban lévő NV drivert használjuk, amit a csomagkezelővel rakunk fel, ez nagyon fontos, mert az passzol a disztróban lévő kernel, mesa, stb. verziójához. Még legjobb esetben hiába is való a 450-es driver a te kártyádhoz, meg rakod fel valahonnan, ha a disztróban régebbi kernel, vagy grafikus felület, vagy akármi van, akkor bugokat, fagyásokat produkálhat. Meg lehet köszönni az NV-nak, hogy a zárt drivereivel kell szórakozni, ilyen probléma nincs Intel és AMD kártyákkal, mert azok nyílt driverrel mennek, frissülnek a kernellel.
Szóval ezek a problémák megoldhatók, csak meg kéne írnod a GPU-d és az egérhez a géped vagy egered pontos típusát, disztró pontos verzióját és kiadását (pl. sima Ubuntu 20.04, ami alapból Gnome-mal jön). Ezek nagyon lényegesek ahhoz, hogy ezeket a problémákat el lehessen hárítani.
Azt látom egyébként az aláírásodban, hogy Ryzen 3900X és 1080Ti van, de nem tudom, hogy pontosan erről a gépről van-e szó, meg jelenleg pontosan milyen disztrót futtatsz. Gondolom Ubuntu 20.04, a default Gnome-mal, ez csak erős tipp lenne, de nem találgatunk, ez nem a jós és látóasszonyok topikja, hanem fórum szakmai topikja, amiben tisztázni kell a részleteket.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Synaptic #37851 üzenetére
Az gond, hogy sokezer app van? Nehéz rátalálni, az igaz, de ha ismered a Windowsos programot és beírod ide, feldob csomó alternatívát.
Cinnamonnál ott van az alap fájlkezelőben a NAS, csak be kell írni az azonosítókat, bár írták, hogy csak azonos hálózaton működik, én még nem próbáltam, van saját filemanagere böngészőben.
nVidiát nem ismerem, de azt azzal a verzióval tudod csak használni, amit ahhoz ajánlanak. Se régebbivel, se újabbal nem megy. Az egérgörgetés az ilyen, kell a konfigolásához külön kis appot feltenni.
Úgy néz ki a Linux egyébként, hogy vannak desktop Linuxok, amiket átlag user felrak és használ, ezek jórészéhez nem nagyon kell hozzá sem nyúlni, például ilyen a Mint Cinnamon.
Akinek nem elég egy fullos desktop Linux, az viszont bizony arra kényszerül, hogy elkezdjen megoldásokat keresni, viszont gyakorlatilag szinte mindent meg lehet oldani.
Szóval mindenki megtalálja a neki megfelelőt, a baj akkor van, ha valakinek spécibb dolgok kellenek és elvárja a home usereknek készült disztrótól, hogy minden pikkpakk működjön, ahogy azt Windowson megszokta. Nem fog, a Linux nem erről szól és ilyenkor kezdik el a Winesek szidni, hogy ez szar. Nem, ez pont így jó, minden home usereknek összerakott nagymama disztró csak egy plusz, hogy az is használhassa, aki totál nokedli hozzá. Sokan felrakják böngészőt használó nagyszülőknek ás ők gond nélkül használják.
A Linux nem Windows. Ez a mondat bár rövid, nagyon jól leképezi a lényeget, de ezt előbb-utóbb mindenki megérti. Másik közhely, hogy egyáltalán nincs ingyen a Linux, az időddel fizetsz érte.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Horgász topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Xbox tulajok OFF topicja
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- CES 2025: közeleg az AMD és az NVIDIA CES előadása
- Androidos fejegységek
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Whisky topik
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- World of Warcraft Burning Crusade Collector's edition bontatlan
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest