-
IT café
Ubiquiti hálózati eszközök - téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
CsodaPOK
senior tag
Működik minden, kivéve ha Guest Portalt használsz, az nem fog.
Konfigurációt nem fogsz tudni módosítani és ha nincs mentésed, akkor újra kell konfiguráld a nulláról. -
_Dumber_
őstag
Ha van egy USG + UAP + USW flex mini a hálózaton, és a CK-t futtató számítógép bekrepál, akkor mi működik és mi nem a hálózaton?
Pl DHCP server, wifi hálózat, eszköz beléptetés működik? Ezt az eszköz kezeli ?
-
addikt
válasz MasterMark #5989 üzenetére
Jó lenne, de az RDP és a NAS más más IP-t használnak.
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
addikt
válasz MasterMark #5987 üzenetére
Az a baj, hogy az IP-m nem statikus.
-
addikt
válasz MasterMark #5985 üzenetére
RDP:
We couldn't connect to the remote PC. Make sure the PC is turned on and connected to the network, and that remote access is enabled.Error code: 0x204
NAS admin felület: Simon csak nem tölt be.
Ping visszaadja az IP-t.
-
Varszegig
veterán
válasz Borisz76 #5980 üzenetére
"Ha én itthonról megrendelem majd a ER4 -t ( 159 euró ) és az UniFi 6 Long-Range Access Point-ot (149 euró....ha majd Dec 15-e után elérhető lesz ) az EU Store-ból és K&H-s forintos bankkártyával online fizetem ?"
Megrendeled kint, és Revolutos kártyával kifizeted. Banktól függ, de minimum 10 Ft/Eurot nyersz.
-
rekop
Topikgazda
válasz Borisz76 #5980 üzenetére
Most van itthon is ER4 65k-ért megbízható boltból, ezt lehet én nem az EU store-ból rendelném. Az LR-t pedig megrendelném K&H kártyámmal amint elérhető, hogy minél hamarabb nálam legyen. Ekkora nettó összegnél az áfakülönbözet nem akkora tétel, hogy ezért szívességet kérjek. De ez én vagyok, ezt igazából neked kell eldönteni.
-
user12
őstag
válasz MasterMark #5979 üzenetére
Köszi
Én itt adtam hozzá a lokál portok alhálózatait, ezek szerint jól csináltam.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
Borisz76
veterán
Sziasztok.
Hogy járok jobban ?
Ha én itthonról megrendelem majd a ER4 -t ( 159 euró ) és az UniFi 6 Long-Range Access Point-ot (149 euró....ha majd Dec 15-e után elérhető lesz ) az EU Store-ból és K&H-s forintos bankkártyával online fizetem ?Vagy
Öcsém Németországban megveszi és eurós kártyával fizeti majd eljuttatja nekem ?
A dilemma okai :
- Németországban alacsonyabb az ÁFA ( 19 vs 27 )
- Nem lenne Forint => Euró átváltás a bank részéről...Szerintetek ?
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Zlcsi
senior tag
egy us-8 upgrade-elésnél elment a net és az áram is, azóta a network nem látja.
ilyenkor mi van? elég egy kihuzom-bedugom reset vagy gyáribeállítások vissza? -
ITcr0wd
csendes tag
Nézte már valaki, hogy az EdgeRouter-en miért van nyitva a 80-as és a 10001 portok?
PORT STATE SERVICE VERSION
22/tcp open ssh OpenSSH 7.4p1 Debian 10+deb9u7 (protocol 2.0)
53/tcp filtered domain
80/tcp open http lighttpd
8443/tcp open ssl/http lighttpd
10001/tcp open tcpwrappedThe challenge of hope is to overcome corruption.
-
addikt
válasz MasterMark #5968 üzenetére
A config.boot file-ban ez van írva: hairpin-nat enable
-
sanzi89
addikt
válasz MasterMark #5963 üzenetére
A Wizard felületen beállítható dolgokon, az első route inaktiválásán, az utolsó route kézi felvételén kívül semmit se csináltam.
[ Szerkesztve ]
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
addikt
válasz MasterMark #5965 üzenetére
Köszi, ezt USG-re SSH-n belépve lefuttatom és kész
-
ricsip
addikt
-
addikt
Sziasztok!
Tudnátok segíteni abban, hogy mit kell beállítanom, hogy a belső hálóüzatomon lévő eszközöket elérjem a külső host nevükkel
Kinti hálózatból kiválóan elérem az eszközöket, de a benti hálóbnól nem megy.
[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
-
MasterMark
titán
-
sanzi89
addikt
Beszereztem végül egy Edgerouter X-et, de idáig nem sikerült megcsinálnom azt, amit szeretnék.
Van 2 WAN kapcsolat, az egyik ETH0 PPOE, a másik ETH1 static IP. Azt szeretném megcsinálni, hogy MINDEN forgalom MINDIG az ETH0-án menjen ki kivéve(!) egy konkrét IP esetében, akkor az ETH1-en. Azt hittem, hogy egy static routing-gal szépen megcsinálom, de olyan, mintha a router berakna gyári route szabályokat, ami felülír engem?
Nem vagyok egy atom hálózat guru, de azt hittem ezt a lécet sikerül megugrani. Most itt tartok:De nem jó:
Az utolsó szabály az enyém, a többi gyári, illetve az első szabályt kikapcsoltam, mert ha jól értelmezem ez jelentené azt, hogy minden kérés menjen arra a GW-re, ami a Next Hop-ban van ami az ETH1 GW-je, ami nekem nem jó, nem is értem miért rak be ilyen szabályt. Ha meg nem ezt jelenti, akkor gőzöm nincs, hogy mit jelent. Összeségében mit rontok el?
Illetve a fenti nesze semmi fogd meg jól kérdésem után pár konkrétum. Ezek a szabályok között van prioritás/sorrend? Mit jelent az a sor, hogy Selected? És az, hogy in FiB?
Másik kérdés, hogy jól látom, hogy nem lehet a DHCP szervernek megmondani, hogy csak bizonyos MAC című eszközöknek osszon IP-t?
Köszönöm előre is a segítő válaszok!
[ Szerkesztve ]
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
rekop
Topikgazda
Gyakorlatilag 1Gbps feletti routing csak a két sfp+ port között lehetséges, a switch group és az sfp+ port között ez limitálva lesz 1Gbps-re. (csak zárójelben megjegyezve, olvastam olyat hogy a rev3.1-es hardverben 2.5Gbps kapcsolat volt a switch<->cpu között, majd a rev5-ben visszaálltak 1Gbps-re, de ez nem hivatalos információ)
-
ricsip
addikt
válasz MasterMark #5933 üzenetére
Most ezt a hibát kapom:
{vpn ipsec site-so-site peer 0.0.0.0 authentication}
VPN configuration error: cannot use authentication id with pre-shared-secret when local-address is 0.0.0.0-
-
Egon
nagyúr
a CPU és a switch group között max 1Gbps az átviteli sebesség.
Ez a gyakorlatban mivel jár, milyen hátrányokat okoz? Jól értem, hogy hiába a 2 10G-s port, 1 Gbit felett csak úgy tudnék két eszközt összekötni, ha a router 10G-s LAN portjára aggatnék egy 10G-s (vagy mondjuk 2.5G-s) switch-t?
Egyébként én látok fantáziát a plusz portokban. Pl. akinek nem elég a 24 port, de 30 alatti végpontja van, pont jól kiegészít egy 24-es swich-t egy UDM Pro."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
rekop
Topikgazda
válasz ITcr0wd #5952 üzenetére
Néhány dolgot ebben a hozzászólásban összeszedtem, ami infót akkor találtam erről a termékvonalról a community forumon. De ezek azért nem kőbe vésett dolgok, EA termékről lévén szó a végleges megjelenésig változhat bármi, akár hardverben, akár szoftveres fronton.
-
user12
őstag
válasz ITcr0wd #5952 üzenetére
Nem csak mobilról lehet.
Beintegrálhatod a mobilos app alá is, de böngészőből is megy. De igazából nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ez csak egy csökkentett környezet a saját guijához képest.
Bár ami nekem tetszik benne, az a remote terminal.
Én azt gondolom, hogy ki fogják bővíteni a beállítási lehetőségeket, illene minimum az Unifi szintjére.[ Szerkesztve ]
Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
ITcr0wd
csendes tag
Mennyire komolytalan az, hogy csak mobilról lehet valamit menedzselni. Lehet azt remélik ettől, hogy ha nem lehet szét-customizálni az UISP-ket akkor kevesebb hiba lesz, vagy lehet majd egyszerűbben konfigurálni (?), mert a népnek ez kell. A fene tudja. Viszont akkor lehet marad az ERlite3/EdgeMax vonal nálam.
The challenge of hope is to overcome corruption.
-
Bathalsar
aktív tag
Elvileg akkor kapod meg a store creditet, ha lejelentettél egy UVC-NVR mac címet, és igazoltad, hogy korábban már vettél egy UNVR-t is.
Ha csak UVC-NVR mac címet jelentesz le, akkor csak az UNVR-ra beváltható kupont kapsz.
-- Hű-ha! Mindig így kezdődik. Aztán majd jön a futás, meg a sikítás
-
ITcr0wd
csendes tag
Hmm, van pár negatívum.
És mi a helyzet, tudja menedzselni az UDM pro az Edge széirát? Nekem ES-24 van és fasza, jó cucc. Nem cserélném le csak azért mert a router egy Unifi. Vajon a EdgeSwitchre kötött eszközöket, hogy látja az UDMpro?The challenge of hope is to overcome corruption.
-
rekop
Topikgazda
válasz ITcr0wd #5926 üzenetére
Az UDM Pro-val jelenleg én is hadilábon állok. Ami számomra pozitívumok: 10Gbps WAN/LAN a jövőre nézve, ~3.5Gbps IPS, közös management felület a többi UniFi eszközömmel, NVR lehetőség (tervezek később UniFi kamerákra váltani, a G4 Flex-et várom). A switch ami benne van számomra felesleges, egyrészről kevés a port, a másik hogy a CPU és a switch group között max 1Gbps az átviteli sebesség.
És a legfájóbb hiányosság (ami miatt igazából még nem vettem meg) a jelenleg korlátozott konfigurálhatóságú UniFI OS. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy olyan funkciót ami nincs benne a GUI-ban, nem tudsz használni. Korábban az USG-hez azért adott volt config.json lehetősége aki esetleg többet akart, most ez már nincsen.
Nekem a multicast-relay és a wireguard mindenképp szükséges, amíg ezek nem lesznek, én nem fogok váltani Edgeos-ről. (igaz github-on találtam rá megoldást, de ennek működése és megbízhatósága számomra azért kérdőjeles)#5917 szpeti40
Ha most terveznél AP-t venni, akkor mindenképp azt érdemes. Ha már van legalább gen2-esed, akkor én várnék a váltással. Nálam van még egy gen1-es AP aminek megszűnik hamarosan a támogatása, azt fogom cserélni egy U6 Lite-ra. -
Pupi1973
csendes tag
válasz MasterMark #5936 üzenetére
Ide service / gui : Web GUI settings
-
Pupi1973
csendes tag
Sziasztok!
Edge routernél (ER-X) böngészöből való távoli eléréshez elég a gui portokat beírni ( meg persze ddns), vagy kell tűzfal szabály is?
-
ricsip
addikt
-
user12
őstag
válasz ITcr0wd #5928 üzenetére
Lehet paraméterezni, de csak SSH-n keresztül - de erről Rekop többet tud mondani.
Ha meg vagy elégedve az összeállított rendszereddel van még egy olyan alternatíva is, hogy Cloudkey gen2 Plus, ez is tud NVR szervert. Később meg tudsz hozzá venni olyan routert/gateway-t, amiben nincs Controller (pl UXG-Pro)Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
ricsip
addikt
válasz MasterMark #5930 üzenetére
Szóval ezt a részt simán hagyjam ki és ne konfiguráljam:
1. Use the dhcp-interface command instead of local-address
configure
delete vpn ipsec site-to-site peer er-r.ubnt.com local-address
set vpn ipsec site-to-site peer er-r.ubnt.com dhcp-interface pppoe0
commit ; saveaz első lépésnél pedig:
Peer: er-r.ubnt.com
Description: ipsec
Local IP: 0.0.0.0 -> ez szószerint "any" legyen begépelve, ne pedig 0.0.0.0 ?
Encryption: AES-128-
-
ricsip
addikt
-
ITcr0wd
csendes tag
Akarok NVR funkcionalitást, de nem most. Ami miatt most gondoltam, hogy egységesebb felület is kapnék, jobban lehet menedzselni. Bár például fingom nincs arról, hogy az EdgeOS adta nagyon jó paraméterezhetöséget továbbra is megkapnám-e. pl tűzfalszabályok, nat-olás, vlan, stb. Jó lenne ha erről valaki tenne fel screenshot-okat.
-
-
ITcr0wd
csendes tag
Érdemes lecserélni az ERLite3-at UDM-pro-ra?
Csak emellett van egy Edgeswitch-em és eddig Unifi vonalat nem használtam.[ Szerkesztve ]
-
bon
őstag
A készülék MAC ID-t beszereztem, de sokadjára sikerült úgy beírni az ellenőrző oldalra, hogy elfogadja, nem kell az egész számsort megadni. 50%-os kódot megkaptam amúgy. A cég tulaja nem zárkózik el a cserétől. nagyba függ a végösszegtől.
A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, RTX4070 Super, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P
-
ricsip
addikt
Sziasztok, ipsec site to site vpn-t akarok kihúzni 2 site között (tunnel helyi végén van edgerouter x, távoli végén opnsense). Mindkét helyen dynamic public rútolható WAN IP van, Pppoe fölött (Digi), és megakadtam.
Először csináltam az edgerouterx-s site-on DDNS-t ez alapján:
https://help.ui.com/hc/en-us/articles/204952234-EdgeRouter-Built-in-Dynamic-DNS -> ahol a példában eth0 szerepelt, azt lecseréltem mindenhol pppoe0-raEzek alapjan probaltam csinalni a tunnel-t:
https://help.ui.com/hc/en-us/articles/115011373628-EdgeRouter-Dynamic-Site-to-Site-IPsec-VPN-using-FQDNs
-> itt is cseréltem mindenhol eth0-t pppoe0-raitt akadok el:
2. Add remote and local authentication IDs.
configure
set vpn ipsec site-to-site peer opnsense.no-ip.com authentication id @edgerouterx.no-ip.com
set vpn ipsec site-to-site peer opnsense.no-ip.com authentication remote-id @opnsense.no-ip.com
commit ; saveNa ezt nem engedi commit-elni pppoe0-ra panaszkodik
[ Szerkesztve ]
-
-
bon
őstag
válasz CsodaPOK #5918 üzenetére
Én azért izgultam amikor az egyik, helyen az új 16U magas szekrényt, egy kipszkarton, hézag, tégla szendvicsre furták fel. Ha van hely 600-as alá én se megyek. kényelmesebb szerelni is.
A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, RTX4070 Super, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P
-
CsodaPOK
senior tag
válasz ITcr0wd #5897 üzenetére
Számolj hozzá még legalább egy PDU-t, ami alatt és felett 1-1U üres (ide-oda átnyúló adapterek, stb).
Ha szépen akarod csinálni, kelleni fog még legalább egy rendező a patch panel és a switch közé.Az eszközök mögött kell bőven hely a kábeleknek, ezért a 450-es mélységű szekrényeknél olyan 20-25 centit tudsz igazából használni. Meg azért a levegő is kellene tudjon valamelyest áramlani.
Én emiatt nem is szeretem a 450-es szekrényeket, max ha valami nagyon pici infra megy bele. 600-asban gondolkodj.Rittal, Triton, Legrand. Drágábbak, de szvsz megéri. Esetleg az olcsóbbak közül Digitus.
Falra szereléstől ne félj. 10-es Blau dübellel felrakod, még a gyerek is hintázhat rajta
-
addikt
válasz MasterMark #5916 üzenetére
Nagyrészt AC-s eszközök mellé van értelme wifi6-os AP-t venni?
-
bon
őstag
válasz ITcr0wd #5914 üzenetére
kisebb teljesítmény, gyengébb hatósugár.
UniFi 6 Lite Access Point
2x2 high-efficiency Wi-Fi 6
5 GHz band 2x2 MU-MIMO and OFDMA with radio rate of 1.2 Gbps
2.4 GHz band 2x2 MIMO with radio rate of 300 Mbps
Gigabit Ethernet, powered with 802.3af PoE
Compatible with UAP-nanoHD covers and recessed mounting bracketUniFi 6 Long-Range Access Point
1.3 GHz dual-core processor (now upgraded to support full-duplex 1 Gbps TCP/IP performance)2.4 GHz 4x4 MIMO radios
Features:
Four-stream high-efficiency Wi-Fi 6 technology
5 GHz band 4x4 MU-MIMO and OFDMA with radio rate of 2.4 Gbps
2.4 GHz band 4x4 MIMO with radio rate of 600 Mbps
Powered with 802.3at PoEA számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, RTX4070 Super, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P
-
rekop
Topikgazda
UniFi 6 Lite készleten az EU store-ban!
-
törölt tag
Basszus, igazad van, én valahol a Holdon jártam, miközben olvastalak, elnézést
Na, felhívtam a hawert. Aszongya, hogy ő az egyik kimenetet rakta rá egy ESP8266-os kütyü GPIO bemenetére, majd azt kapcsolta a Domoticzra MQTT-n, mert sajnos az UniFi olyan zárt rendszer, hogy egyelőre nincs átjárás más módon ezen két platform között (UniFi <--> Domoticz).
Magyarul: ha a UniFi Access relékimeneteket egy ESP12-re épülő wifi-modulra kötöd, és Tasmotásítod, akkor azt bármilyen okos vezérlő (Domoticz, HA, miegyéb) megeszi, és a jelek továbbíthatóak az otthon további eszközeinek felokosításra, de emellett magukat a beavatkozó szerveket is vezérlik (ajtózár, csengő). Ügyelni kell a jelillesztésre, azaz 12V ne menjen közvetlenül az ESP8266-ra, azt feszültségosztással max 3.3V-ra kell redukálni.
Ugyanez érvényes a mozgásérzékelő/ajtónyitás (DPS) érzékelő bemenetre: ESP8266 GPIO kimenetre kötheted, relével/optocsatolóval/tranzisztorral megfelelő jelillesztést végzel, és így közvetve felokosíthatod. -
-
Zlcsi
senior tag
válasz #68270080 #5906 üzenetére
félre értesz, én meg vettem a UniFi Access Starter Kit-t,
de hogy fog ez csöngőként működni?
megnyomja postás kint, az stimmt, hogy a telefonon pityegni fog az app, de a házban nincs másik vége mondjuk pl egy kaputelefon, vagy egy akármi...
ezt hogy oldotta meg? -
julius75
aktív tag
-
törölt tag
válasz ITcr0wd #5905 üzenetére
Nekem is Landberg van (vajszínű, vagy tört fehér), de néhány tapasztalatot engedj meg, hogy megosszak:
1. az üveg törékeny és gariban nem cserélik. Szállításkor összeszerelés után az ajtót mindig külön mozgasd (könnyen leszerelhető), és nagyon óvatosan bánj vele.
2. a csavarok anyái full gagyi módon vannak felhegesztve, így nekem 2 anya is levált összeszerelés közben és elforognak. Ezért mielőtt elkezded a szerelést, menetvágóval fuss át minden csavaranyán, mert a hegesztés miatt a menet deformálódik bennük, plusz a porfestés is beleszemetel a menetek közé, és így szorul benne a csavar.
3. Használj kenőanyagot is az összeszereléshez (olaj, szilikonzsír) a csavaroknál, mert sokkal hamarabb végzel.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Sajnos kittben kell vásárolnod, mert önmagában az UniFi Access Reader Pro nem fog működni, hiszen nincs beavatkozószerv (UniFi Access Hub), ami nyisson/zárjon/pittyegjen/zörögjön.
Jutúb videók: ez és ez
A többit megkérdezem a havertól, hogy csinálta, de 100%, hogy neki az Access Kit van felszerelve, úgyhogy magában csak a Reader Pro használatára ő sem fog tudni tanácsot adni. -
rekop
Topikgazda
Új hozzászólás Aktív témák
- Mindent visz: A GeForce RTX 5080 tesztje
- Megnyitotta kapuit a hardvercsárda
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- E-roller topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- AliExpress tapasztalatok
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- A 70 milliárd paraméteres DeepSeek R1 LLM-et is lokálisan futtatná az AMD
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Wharfedale 5.1 hangfal szett eladó + Yamaha RX-V440 6.1 erősítő
- Új Zsír Lenovo ThinkPad X13 G4 Üzleti Laptop 13.3" -40% i5-1335U 10Mag 16/256 FHD+ Intel Iris Xe
- HP OMEN 15-ek0007nh - i7-10750H, RTX 2070 8GB Max-Q, 16GB DDR4 RAM, 256GB M.2 SSD - WIN 11 - 1ÉV GAR
- MSI Gamer PC: i7-6700K // RTX 2060 // 16Ram // 512Gb SSD
- ASUS VIVOBOOK S14 S433EA - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 16GB - 512GB SSD - Win11 PRO - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest