Új hozzászólás Aktív témák

 • julius666

  addikt

  válasz nort_on #49 üzenetére

  A papír cryptorol (ETF/ETN) egyébként mi a véleményetek? Egyrészt jó drágák (persze ez ilyen árfolyammozgások mellett irreleváns lehet, illetve továbbra is eltörpül a TBSZ adóelőny mellett), másrészt szerintem itt hatványozottan jelentkezik az a kockázat, ami ugyan minden ETF befektetésnél jelen van, de mivel elég alacsony ezért soha senki nem foglalkozik vele: a partner kockázat.

  Ugye amikor ETF-et vesz az ember akkor valójából nem a konkrét "terméket" veszi, hanem egyfajta ígéretet, a befektető és a "termék" között meglepően hosszú láncolat van (alapkezelő, letétkezelő, stb). Részvény ETF esetében tényleg lényegében 0 az esélye, hogy a letétkezelőt pl. hackertámadás éri és volt nincs token. Cryptonál azért láttunk már ilyet (tőzsdéktől rendszeresen lopnak). De a piac szabályozatlansága miatt egyébként is lehet egy csomó, előre nem látható egyéb veszély is. A kockázat márpedig mindig a befektetőé, ha van is valami biztosítás az alapban, jellemzően lófütty a teljes állományhoz képest (anno arany ETF-eknél poénból nézegettem ilyeneket a részletes prospektusban).

  IMO a crypto egyetlen igazi hozzáadott értéke végfelhasználói szemmel, hogy tarthatom saját walletben a zsét és akkor biztos lehetek benne, hogy az enyém. Ha valami nagy gebasz van a crypto világban, nekem továbbra is van n db BTC-m/ETH-m, max lebegő veszteségem van fiatban mérve. Ha egy ETF alap körül van gebasz, simán felszámolják az alapot és lenyeletik a bukót a büfikkel. Not your keys, not your coins.

Új hozzászólás Aktív témák