Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Linux kezdőknek
- Mikrotik routerek
- Facebook és Messenger
- Mozilla Firefox
- Freemail
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
Új hozzászólás Aktív témák
-
skater86
tag
válasz neilszab #196 üzenetére
Ez a 2012-es TV, káva szempontjából jó választás. De erről nem tudok véleményt mondani, ahogy hallottam nem sok különbség van a 2011-eshez képest. Az tényleg kérdés, milyen távolról nézed, főleg 3 db-ot. A 40-esből 3 db már dúrva lenne
Szerintem a céljaidra teljesen megfelel az 5000-es széria. Az 5500-asban ugye van net, más különbségről nem tudok. De szerintem nem sokat neteznél távirányítóval főleg h a géphez lesz kötve, monitorként. -
neilszab
őstag
válasz skater86 #195 üzenetére
Szia, az input lag nagyon fontos, szimulátorozáshoz lesz.
Az sajnos rossz hír ha nem lehet leszedni a széléről a díszcsíkot, most éppen ezt a típust nézegetem, ez keskenyebb keretű és nincs díszítés: UE32EH500032-esnél nagyobbat nem szeretnék, az már túl nagy a céljaimra, nem jó őket olyan közelről nézni... 3 db-ot
Szimulátoros versenyek - www.GTR-Masters.hu
-
skater86
tag
válasz neilszab #194 üzenetére
Nem lehet leszedni, egyben van a keretel, legalábbis ahogy néztem. Simán egy monitornak használva teljesen jó, nem zavaró, meg zerintem szépen is néz ki, többet összerakva viszont zavaró lehet. Nem vagyok otthon, de a káva kb 30-35 mm lehet. A vékony kávás, jó lenne több monitornak, csak azzal annyi a probléma hogy drága...ezen kívül az inpit lag nagyobb, mert több képjavító van benne, de ezt tudod. Mondjuk a 40D6500-oson sem vészes az input lag, egy kicsivel magasabb, de lehet azt már nagyobb gémerek nem viselnék el. Nekem konkrétan azon is jó játszani. Ha kell valami infó, esetleg kép a káváról, akkor csinálok. Viszont a 40-est nem bánnád meg a 32 helyett, de a pénz nagy úr tudom...
-
skater86
tag
válasz neilszab #192 üzenetére
Hello!
Nekem D5000-esem van 40-esben. Ami szinte ugyanaz mint a D5500. Tehát input lagban is egyező. Én monitornak használom, kb 1,5 m-ről. A tapasztalatom a TV-vel, hogy input lag nem észrevehető, pedig szoktam játszani rajta, de semmi zavarót nem tapasztalok ilyen téren. A beállításokkal egész jó képet ki lehet hozni a TV-ből, színek stb...Negatívumként a feketét hoznám fel és az edge ledes világítást. Mivel közelről használom ezért a háttérvilágítást le kell venni alacsonyra, más különben megfájdul az ember szeme, de ezzel a fekete szín is javul sokat, persze a fényerőt is be kell állítani ehez. Az edge led egy picit zavaró, de ez is tapasztalatom szerint magasabb fényerőnél jelentkezik. Egy kicsit érezhető a bevilágítás oldalról, de a fényerőt levéve nem zavaró. Színte elhanyagolható, nem mérvadó. Ezeket leszámítva teljesen jól használható játékokra. Nálad ami zavaró lehet, hogy a kávája széles ennek a TV-nek és ha 3 TV-t akarsz összerakni, lehet zavró lesz, bár nem tudom pontosan hogy akarod használni, de ez amit még figyelembe vennék.Üdv!
-
neilszab
őstag
Sziasztok, építek egy 3 monitoros rendszert szimulátorozáshoz és erre a típusra gondoltam 32-es méretben.
Esetleg vkinek van tapasztalata hogy működik PC-vel játékokkal, mekkora az input lag, van-e bármi egyéb zavaró jelenség... sajnos a cikkben ilyen jellegű infókat nem találtam...
Előre is köszi!
Szimulátoros versenyek - www.GTR-Masters.hu
-
opera11
tag
Megoldás a problémára, ha más is belefutna.
Tömören: Próbáld kikapcsolt jelszóval, titkosítással. Azért egy MAC-cím szűrést nem árt bekapcsolni.
Vicces aláírás helye
-
opera11
tag
Üdv!
Vettem egy Samsung UE32D5500 készüléket és hozzá egy WIS09 WiFi adaptert. A gondom az, hogy miután beállítom a WiFi-t és faszán működik, ha kikapcsolom a TV-t, majd újból bekapcsolom, akkor nem megy fel automatikusan a WiFI hálózatra, hanem hibaüzneteket dob.
Ha ilyenkor ismételten megadom a WiFi adatokat, vagy megnyomom a rooter útválasztóját, akkor ismételten megcsinálja a WiFI hálózatot.Ez normális? Megoldási ötlete van valakinek?
Mivel több WiFi készülék van, ezért a DHCP Reservation-nál beállítgattam, hogy melyik készülék milyen IP-t kapjon, de a probléma továbbra sem oldódott meg.
Írtam Samsung ügyfélszolgálatra, de sok reményt nem fűzök hozzá.
Vicces aláírás helye
-
RudY
addikt
Az egyszerűség kedvéért létrehoztam 3 mappát a megosztott külső wincsin:
Music, Pictures, Videos
A tv alapból kedveli ezt a hármast, ide másolgatom, amit szeretnék megjeleníteni a tv-n, majd ha módosítás történik, AllShare kiszolgáló újraindítása és kész.
Egyébként itt találsz még rengeteg hasznos tippet és tanácsot, érdemes látogatni
[Samsung LCD és LED TV] -
rekid
addikt
Hali!
Bővültünk egy ilyen készülékkel itthon, szeretjük is nagyon viszont az all share nem nagyo akar menni. Win7 -es laptoppal használnám sima LAN-on keresztül, a TV látja a laptopot de "nincs jogosultságom" hozza. Winben van megosztott mappa "mindenkinek" engedélyezve.
Van valakinek ötlete?[ Szerkesztve ]
Gyáva népnek nincs hazája!
-
torian2
csendes tag
Ha természetes kép beállítást van használva, akkor nincs dinamikus kontraszt. Többinél valamennyire mindeféleképpen van kikapcsolt állapotban is, de kevésbé vehető észre. 46c6000-nél van így, de feltételezem, hogy itt is. Persze a természetes módban sokkal kisebb a kontrasztarány és az nagyon látszik. De megszokás kérdése.
[ Szerkesztve ]
-
dussy
őstag
Sziasztok!
3 típus között vacillálok: 5500 / 6000 / 6500Hosszú távra tervezek, de az ár sem mind1...
Pár érvet várok pro és kontra! Köszi!https://hardverapro.hu/apro/apple_iphone_13_spigen_tough_armor_kek_tok/friss.html
-
Agrox
tag
köszi-köszi, én is elkezdtem filózgatni a nagyobbon, majd még otthon méricskélek kicsit. egyelőre nekem is analóg tv adás jön, de már a nyakamon van a váltás digitálisra, csak nem jutottam még el odáig. A választásom nekem is mindenképp az 5500-ra fog esni, kérdés csak az, hogy mekkora méretben az biztos h nem 37esben mert pár ezer forint választja el mindenhol a 40-estől.
Asrock H97-Pro4, Intel i5-4590, Coolermaster Hyper TX3, Gigabyte Gtx 1060 WF2 OC
-
fant0mi
őstag
Én 2 hete vettem 40"-ost. Igényem nincs a 3D-re, így nekem megérte.
A 32" méretet kicsinek éreztem gondolatban, pedig 55 centis képcsövesről váltottam. (A tv az ágyam végétől nem messze helyezkedik el, kb 2,3-2,4 meterre a fejemtől.)
Én eredetileg a 37"-osat akartam volna, sőt az 5000-rest. Aztán a 37D5000 és a 37D5500 között volt 6ezer Ft különbség, amit úgy véltem, hogy már a plusz garancia (így összesen 5 év) megér nekem, amit a Smart TV-kre adnak. Viszont Auchanban akciózva volt a 40D5500, ami olcsóbb volt, mint a 37D5500. Így lett nekem 40D5500-am.
Csalódás csak a menüben ért, mintjárt írom hogy mi, de csak azért mert nekem csak analóg kábeltv-m van.
Egyrészt a "csodás" minőségű adások a 40"-on igencsak szembeötlőek, de nem túl nagy baj, mert filmeket főleg gépről nézek (Allshare wifivel), azok meg jó minőségűek. Nekem eddig mindent lejátszott, amim volt: divx, xvid, mp4, mindenféle belsejű mkv.
Másrészt analógon a csatornanév meg a guide nem jön, viszont én sajátkezűleg a menüben sem tudtam elnevezni a csatornákat (vagy csak én vagyok nagyon béna?). Kimentettem pendrive-ra a csatornalistát, SamToolBox-szal elnevezgettem és visszatöltöttem a tv-be. Ennyi csak ami kellemetlenséget okozott.
A clouding fekete képernyőn látszik csak, de ez a LED tv-k jellegzetessége, hátránya. Együtt tudok ezzel élni. -
Agrox
tag
látom elég szubjektív a téma, de azért meg szeretném kérdezni, hogy megéri-e ez a Tv, mert most állok tv vásárlás előtt, és nekem a szobámba maximum a 32" ideális, Samsungokra hajazok, ismerősök tapasztalatai, minimális saját. nyílván fontos a szép kép támogassa normálisan az usb eszközöket, és a videóformátumokat, mint pl ez, annyira elég(itthoni kb 3 éves LG kb semmit nem ismer fel) és kb ebben az árban gondolkodom. ha nem ezt, tudnátok mást ajánlani?
Asrock H97-Pro4, Intel i5-4590, Coolermaster Hyper TX3, Gigabyte Gtx 1060 WF2 OC
-
fant0mi
őstag
válasz Tesztelo.hu #178 üzenetére
Port műsorújságja valamiért 1 órával korábban jelzi a műsorokat
Hát valóban nem lehet szinkronba hozni a port.hu widgetet az órával. Most úgy működik nekem, hogy GMT+2-re van állítva, DST off. Igaz, hogy az óra siet a valóshoz képest 1 órát , de a port.hu widget jó helyre teszi az időcsíkot.
(Nekem nem számít milyen idő van beállítva a tv-n, úgysem ott nézem. Csak analóg a kábeltv-m, így a port.hu widgetem van csak megnézni a műsort, nincs guide.) -
Tesztelo.hu
senior tag
válasz GeneraL_XTX #78 üzenetére
Van annak azért értelme. Ha a Smart TV funkciókat használod, sokkal jobb okostelón begépelni a szöveget, és ha az asszony eldugta a távirányítót, akkor is átveheted a hatalmat.
Viszont: Bosszant, hogy a HD-s Youtube tartalmakat is csak kis felbontásban játssza le (pedig, mint kiderült, viszi a HD-s MKV-t is), illetve a Port műsorújságja valamiért 1 órával korábban jelzi a műsorokat, pedig a tv órája helyesen van beállítva. Illetve nem értem, hogy miért nincs webböngésző alkalmazás... (Ezt csak a 6000-s sorozatba építi be a Samsung, pedig csak szoftver kérdése a dolog.)
-
harry
veterán
Nagy méretben is van jó 130k körül Vagy legalábbis volt, tavalyi év kifutó modelljei, sajna legtöbbet már nem kapni - helyette jönnek ugyanolyan áron, kisebb, és jobbnak reklámozott modellek, tipikusan gyenge edge-led, és társai.
Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
Gusztáv
addikt
Igen, 82" nem lenne rossz . Azért most már lassan tényleg átállnak a csatornák 16:9-re, így hagyományos képaránnyal rendelkező embereknek lesz rossz (az a legidegesítőbb, amikor a reklám 16:9-es, utána meg a műsor 4:3-as ). Ha lenne helyem, akkor én is 40" körül választanék, de úgy vagyok vele, hogy inkább legyen egy mérettel kisebb, mint alacsonyabb kategóriás.
Laci
-
harry
veterán
82" tényleg jó lenne Amúgy azt néztem, hogy a 32" 16:9 képaránnyal kb. olyan magas lesz (1-2cm dif), mint a mostani "hagyományos" 63cm-es CRT-nk, csak ugye szélesebb. Szóval jó, hogy 63cm helyett 82cm lesz, de pl. magasságában nem változik. Sőt, ha valaki 72cm CRT-ről vált, alacsonyabb képet is kap - igaz szélesebb.
Másfelől, 130k körül is lehet kapni 40-42" TV-t - akkor meg már talán inkább a nagyobbat.
Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
Gusztáv
addikt
Persze nem azt mondom, hogy rossz irányba haladunk . De azért egy 82" tv-n is el lehet tévézgetni. Főleg, ha a hagyományos tv nézésre gondolunk, ott azért még nem túl gyakori a HD tartalom (ugye a 2 nagy kereskedelmi csatorna még csak most áll át sd-ben is 16:9-re).
Laci
-
madgie
titán
Bizony, milyen jó is lett volna, 127 centis tévén nézni a villogást meg olyan szobába rakni, ahol elfér a kétméteres képcső hátrafelé (meg milyen íve lett volna a képernyőnek is...). Akkor is nagyobb tévét néztek volna az emberek, ha megvalósítható és megfizethető lett volna. A moziban sem két méteres vásznon nézed a filmet.
-
gordn
tag
Bocs,hogy megint itt olvasgatok.
A fogyasztói társadalom az ilyen...a marketing megteremti az igényt,arra van(lesz)termék,aztán ezt fokozzák,majd a dolog megvásárlásával a fogyasztó kielégíti azt az igényét amit a marketing támasztott.Mindenki boldog(????)...
200évvel ezelőtt nem volt ilyen gond-nem volt áram a lakásokban.
A szórakozás arra való,hogy ne kelljen gondolkozni,ugye...
Visszatérve a tv-re.Nekünk itthon nincs lapos tv,mert addig,amíg a most előfizetett csatornák többsége nem hd,addig minek.Már tudom,hogy a mostani árfolyamon 150e-nél többet nem adnék tv-ért. -
Gusztáv
addikt
Kicsit vicces belegondolni, hogy a plazma / lcd tv-k megjelenése előtt mekkora tv-ket néztek az emberek, és hogy elégedettek voltak vele. Ugye crt-ben a 72 cm-s már jónak számított, talán még volt 94 cm-s is, de az már heroin árban. Annál nagyobbak csak a hátsó vetítéses tv-k voltak, de olyan monstruma elég kevés embernek volt.
Most ott tartunk, hogy a 32" tv-t a többség leszólja, hogy milyen kicsi.Laci
-
LeonHard
csendes tag
@ Dzsekó - szerintem 3m-rôl a 26-os TV nagyon kicsi lesz. Amig nem vettem meg a 42-es tévémet 2 és fél méterrôl néztem 22-est. Hát, nem volt egy nagy élmény. Ha megteheted inkább még várj és gyüjtögess. Évekig fogod bánni a rosz vételt, nem is beszélve arról, hog az árak még esni fognak, mert túltermelés van LCD tévékbôl
Mindig az okos enged, ezért uralkodnak a hülyék.
-
Gusztáv
addikt
Például, hogy van akinek nagyobb TV nem fér el? Vagy az új szekrénysor árát is egyből a számla végére lehet írni. Nekem még a 32" között is komolyan kellett válogatnom, hogy melyik fér be a 81 cm-s helyre. És teljesen elégedett vagyok velem. Most épp egy 55" D6500 samu lcd-n van az irodámban, azért ezt hazavinném (de nem nagyon férne el).
[ Szerkesztve ]
Laci
-
Ijk
nagyúr
Láttam ezeket az olcsó LED-tv-ket, a mai napig nem értem mi visz rá embereket hogy megvegyék őket. Ebből a pénzből kifutja egy 42"-os plazma és egy médialejátszó.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
gordn
tag
Klassz cikk.
Végre nem 500eFt-os tv...
Ráadásul van még ember ,aki TheSmiths-t hallgat -
gordonfreemN
addikt
¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
Dzsekó
addikt
válasz BloodRay #152 üzenetére
Köszi az infót. Akkor nem éri meg a LöGö, mert full HD-n csúnyább az SD adás, mivel az kis felbontás, videókat meg pc-n nézek. Majd ha a nagy tv-t lecserélem, oda már mehet a videólejátszás is.
Philips-ben mennyire vagy otthon? Miért nincs már 9000-es széria? Olyat néztem volna ki a LED pro miatt (nem edge-es), de már levették a termékpalettájukról, és a 8000-es széria egyik tagja sem LED pro-s. Szóval miért nincs a Philipsnek LED pro-s tv-je? Nem vált be a technológia?
-
gejala
őstag
Ha otthon jó volt, akkor a mozival volt baj, ugyanis a 3D élvezhetősége egyenesen arányos a képmérettel. Persze az se baj, ha nem spórolják le a fényerőt.
Épp ezért különbözik egyébként a normál mozi, illetve az IMAX élmény. IMAX-ben jön ki legjobban a "benne vagyok a filmben" érzés, míg normál vásznon inkább az előtér-háttér elkülönítés látszik.
-
-
-
gejala
őstag
Jelenleg az a legnagyobb baj a 3D-vel, hogy szinte az összes film konvertált és pár hónap alatt csinálják meg. Ebből sose lesz rendes 3D és ezt az emberek is észrevették. Meglátják, hogy csak utólagos konverzió a film és inkább 2D-ben nézik meg.
Az Avatar óta alig volt valóban jó 3D film. Igazából egyedül az idei Transformers 3 lett tökéletes (ez viszont tényleg zseniálisra sikerült), illetve a tavalyi Tron: Legacy is jó volt. Plusz még néhány animáció, pl. How to Train Your Dragon (szintén lenyűgöző).És itt kell megjegyezni, a 3D lényege az, hogy térérzetet adjon a képhez és beszippantson a filmbe. Az ilyen kijönnek-dolgok-a-nézőtérre megoldások B kategóriás horrorokba valók (Piranha 3D ). Egy ilyen jelenet mindig kizökkent a filmből, holott pont az ellentettje miatt jó a 3D.
Emiatt a 3D-t nem lehet "túlzásba vinni" se, ha jól van megcsinálva, mert olyankor nem azzal foglalkozol, hogy 3D, hanem belemerülsz a filmbe. Csak utána otthon a 2D fog elkeserítően laposnak tűnni.De szerencsére a kiálló tárgyas 3D-t egyre jobban kezdik hanyagolni a stúdiók, mert már egyre többen érzik, hogy ez gagyi. Viszont jó 3D még mindig csak néhány készül évente.
[ Szerkesztve ]
-
BloodRay
veterán
válasz Spiderman #128 üzenetére
1. opció: Samsungos vagy.
2. opció: Soha nem tesztelted még a 2 megoldást.(#140) Dzsekó -> Te tudod neked megéri e az árkülönbözetet. A különbség, hogy az LV5500 full hd és usb-ről lejátszik videót.
"A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83
-
kpal
nagyúr
Jó Tv de lehetne vagy 20e Ft-al olcsobb .
-
dezz
nagyúr
válasz Jim Tonic #149 üzenetére
Azt hiszem, egyrészt az a baj, hogy túlságosan kihangsúlyoznak néhány 3D-s látványelemet, amik csak mint egyfajta pillanatnyi attrakció jelennek meg, másrészt túl nagy felárat kérnek mindezért. Nekem speciel semmi szükségem a nézőtér felé kinyúló kardokhoz és hasonlókhoz -- épp elég, ha olyan a kép, mintha egy nagy (és nyitott ) ablakon át nézném az egészet. Vannak filmek, ahol a 3D mellékes, de ártani nem árt, ha nem viszik túlzásba, és vannak olyanok, ahol nagyon-nagyon sokat tehet hozzá. Pl. 3D-ben még sokkal szívbemarkolóbb egy-egy nagyon szép táj (ha arra gondolunk, hogy mondjuk 100 év múlva már csak sivatag lesz), nem beszélve persze hatalmas tereket bemutató űrjelenetekről egy sci-fiben, stb.
Más szóval, talán legagyisították az egészet, hogy az egyszeri néző is hümmöghessen és nyissa a bukszáját, amiből most azonnal akarnak miné többet kihúzni.
Remélem, azért előbb-utóbb beáll az egész valami normális szintre.
-
nagyúr
Jó, maradjunk a normális hangnemnél akkor, mert csak félreértettük egymást.
Utoljára a Henriportert (sic!) néztem meg 3D-ben egy kisebb csapattal, "nekem mindegy melyik verzióra megyünk" alapon. Már sokadszorra jövök úgy ki, hogy mindenkitől (igen, kivétel nélkül) azt hallom, hogy nem érte meg a plusz 400Ft. Pedig tényleg ű, meg á, meg aztakurva a lépcső, a szálló hamu a nézőtéren, és a többi, de nem ez adja el a filmet. A filre voltam kívácsi, nem a 3D-re, és pont olyan jó lett volna 2D-be. Plusz nem kell 3-4x levennem a szemüveget, mert nyomja a kobakom. És míg leveszem, mindent nézhetek duplán, ami nem volt nagy élmény.
De:
én abba a kategóriába tartozom, aki nem csípi a kalózokat. Tönkreteszi a PC-s játékipart és a filmipart is. Persze aránytalanul drága mindkettő, de a lopás az nem elfogadott nálam. A filmipar mindent elkövet, hogy megmentse a mozikat, és a 3D (szerintem) csak ennek a szüleménye. Amúgy egy nem sokat érő valami, ami jól adnak el a marketingesek.
Amíg újdonság. Mert ha ez elmúlik, akkor tényleg muszáj lesz újra jó filmeket gyártani. Ugyanis ha jó a film, akkor 2D-ben is tele a mozi, hanem nem, akkor nem fogja tudni eladni a 3D. Innen nézve a 3D-nek nincs túl nagy jövője, szerintem.
A Sony nagyon tolja, legalább mint a BluRay-t. Az is nagy sikersztori.Mondom, nekem mindegy, szerencsére nem a 400Ft-on múlik.
Nekem a mozi csak a nagy vásznat és a pattogatott kukoricát jelenti. Az érzést. Nem a látványt. Otthonra meg nem fogom felvenni, mert ott sem a látvány érdekel.[ Szerkesztve ]
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
dezz
nagyúr
válasz Jim Tonic #147 üzenetére
Jajj, mintha nem lenne itt pár bősz ellendrukker...
Ha te nem vagy az, hát nem, de a hozzászólásod alapján úgy tűnt.Általában azt temeti valaki túl korán, amit nem igazán kedvel... Mellesleg a hozzászólásodban volt egy jó adag cinikusség is (hiszen ha meg is hal a dolog, az nem most rögtön lesz). Ez is véletlen?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Jajj, milyen ellendrukker? Ne légy már gyermeteg. Én néztem már 3D-s filmet, látom is, azon felül, hogy nyom a szemüveg, semmi bajom vele. Csak a cikkekre céloztam.
Ellenben úgy reagálsz, mintha elvettem volna a játékod.
Ellendrukker... Hol vagyunk?Igen, elolvastam a cikket. Azért szedtem elő. Csak felvetettem a sorsát, anélkül, hogy bármelyik végkifejlet tetszésemre vagy nemtetszésemre lenne.
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
válasz Jim Tonic #142 üzenetére
Miért kellene meghalnia?
(#141) Tommee: A labdával mi a baj?
Én akkor is látom az említett dolgokat 50 Hz módnan, ha nem azt figyelem, hiszen akkor is ott van a szemem előtt. (De ha éppen nincsenek ilyen kontúros csíkok és hasonlók, akkor is kellemesebb a folyamatosabb mozgás.)
-
nagyúr
Ma még plusz pont a 3D? Én azt hittem, már rég meghalt az egész.
-
Dzsekó
addikt
válasz BloodRay #116 üzenetére
Akkor a következő kérdés, ha nem 100Hz-es az LV5500, akkor megéri-e a 26PFL3405-höz képest a 25 ezres felárat. Tudom ott az IPS panel, de én szemből nézném a TV-t kb. 3m-ről és Philipsnél mondják, hogy szépek a színei. A lényeg számomra az lenne, hogy a kockásodás, elmosódás, utányhúzás, stb. digitális szarságok minél kevésbé lehessenek láthatóak. Ugye a 100Hz ezen lendítene egy csöppet pozitív irányban, de ha egyik sem az, akkor megéri-e az árát a Philipshez képest az LG?
-
Destructo
senior tag
Most voltam a cora-ban és lád mi volt kitéve? POnt ő! mondjuk 139 ért de most ezen a 4 ezren ne kötekedjünk.Full korrekt a tv..elég hülyének néztek ott vizsgálgattam.Ennyipénzért minden tud,képe nagyon szép élvezhető,játékot,és koncertet tudtam ott rajta nézni tetszett mindd a 2 ő.
Szerintem aki ilyet akar venni az nem jár rosszul vele.
-
dezz
nagyúr
Nézz meg egy meccset (akár SD-ben)! Oldal irányú elmozdulásnál megduplázódnak a fehér csíkok a pályán, illetve a jobban megrúgott labda, stb. Ugyanez a helyzet pl. a szöveges scrolloknál is. Emellett elmosódottabbak is az élek ahhoz képest, amilyen lehetne. (Mindez azért van, mert 50 Hz-nél túl sok ideig látunk egy-egy képkockát LCD-n, ill. a közöttük lévő áttűnések sem egy szempillantás alatt zajlanak le.) Egyébként 100 Hz-hez szokott szemmel még az 50 fps-es mozgás is észrevehetően kevésbé folyamatos, lágy.
-
Ricco_hun
senior tag
Hát igen, én pont ezért tervezek majd lk530-at, de sajna mire meg lesz rá a zsé, addigra az f1-es szezonnak is vége, úgyhogy azt majd csak jövő tavasszal tudom megnézni. De te majd leírhatnád, hogy milyen volt a Spa-i futam az 50Hz-es lk450-en.
A nyúl ugrik, a pók mászik, de a teve köp; A vészrendszer nneem működik!; ...ráadásul életveszélyes hazugság. Életveszélyes, mert veszélyes az életre.
-
dezz
nagyúr
"az IPS glow elég lehangoló látvány (bár szemből pont nem látni)"
AS-IPS-en és IPS-Pro/Alfán nem olyan feltűnő. A második az eddigi legjobb fajta IPS, de tudomásom szerint csak Panasonicban van, jó drágán. Az elsőért nem kérnek olyan sokat, pl. a nagyobb LG-kben és egyes Philipsekben (itt talán már 32"-ben is) található meg.
Fontosabb talán a natív kontrasztarány, ami az olcsóbb IPS-eknél 1000:1 alatt van valamivel és AS-IPS-nél is csak 1300:1-1500:1. IPS-Pro/Alfán úgy emlékszem 2000:1 fölött némileg. (Szemben a VA-k 2-3-4000:1-es értékeivel.) Nappal teljesen jó így is, de sötétben kezd kevés lenni. Nem árt a háttérfényt a környezeti megvilágításhoz igazítani (vagy a szenzorra bízni) és talán a dinamikus vezérlés engedélyezése sem dőreség esetünkben.
(#111) Salak: Mi ezen a fura? A mozivásznat sem tízméterekről nézzük.
Scarton csak 576i megy át! HD-hoz HDMI kell.
Sajnos a UPC-nél kódoltak a digitális adások és a belga, német, stb. UPC szolgáltatással ellentétben Magyarországon a chipkártya sem használható máshoz, csak a saját médiaboxukhoz, így nem foghatók a tévékben lévő DVB-C tunerrel. HD adásokhoz HD-s médiabox kell. (Az m1, m2, stb. HD változata külön csatornán jön!)
(#123) fokukac: "Az LCD-n a labda egy fehér csík formájában látszik, amikor elrúgják, a plazmán nem."
Ma már LCD-nél sem minden esetben igaz, főleg ami az idei, 2ms-es, 100 Hz-es IPS modelleket illeti. (Lásd pl. Philips 42PFL4606H. Ebben a Natural Motion is fejlettebb, mint az előző évi modellekben vagy akár az idei LG-kben. [Megjegyzem, egy olyan bugja van a készüléknek, hogy az élesség 0-ás beállításon is viszonylag magas, de ezt elvileg nemsokára javítják.])
"A hagyományos, SD TV-adás szintén sokkal szebb a plazmán"
Itt is sok függ a tuneren és az elektronikán. Pl. a Philips elég jó ezekben (kiemelném, hogy pl. a dinamikus [temporális] zajcsökkentés nem okoz olyasféle motion-blurt, mint sok más márkánál -- de egyéb szempontból is meglepően jó).
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
Nem könnyű összehozni, de sajnos még létezik. Mondjuk nekem eszembe nem jutna fél napokat játszani ugyanazzal, meg a játékok nagy része időnként tölt, akkor meg eltűnik egy kis időre a HUD, tehát nem fog beégni. Fogalmazzunk úgy, hogy elvetemült WoW-ozáshoz nem való a plazma
-
nagyúr
Na, csak, hogy bíztassalak, a nagyszüleimnek ilyen C550-est vettünk tavaly, igaz, akkor még kb. 130 ezerért mérték, szóval ahhoz képest ez nagyon jó ár. Az analóg kábeltévé-adás borzasztóan néz ki rajta, mint minden lcd-n (a plazmákba szerelt tuner nagyságrendekkel szebb képet képes produkálni), a divx-ekkel jól elbodogul, illetve a HD-videóknál kb. minden másodikat vitt a lejátszója. A digitális tartalom jól mutat rajta, persze az ilyen 50Hz-es LCD-k mozgókép-felbontása csak 300 és 500 sor között változik, a plazmák ebben is jobbak.
Amúgy a legjobban azzal járnál, ha megnéznéd személyesen.Pleased to meet you - hope you guess my name
-
Spiderman
csendes tag
A CMR a Samsungnál a 100/200/400/800 Hz gyűjtőneve. Hogy azon belül csak interpoláció van, vagy ahogy te fogalmaztál, villogtatás, vagy mindkettő, az más kérdés. (Itt persze valóban scanning backlightról van szó). Persze ez ízlés kérdése - de szerintem meg éppen, hogy az interpoláció az, amit semmit sem ér. A "villogtatással" sokkal hatékonyabban és az eredeti információtartalmat jobban megőrizve lehet az elmosódást csökkenteni.
OOO (The One, The Only, The Original)
-
Salak
aktív tag
Értem, és el is hiszem, csak igazából eredetileg a Samsung LE32C530-t néztem ki, amiről kiderült, hogy tavalyi modell és már nem árulják, így tulajdonképpen már a "semmiért" is fizethetek +10k-t csak azért, mert az idei utódmodelljét kell venni. Akkor már nehezen szánnám rá magam még 15k-ra még ha minden bizonnyal igazad van abban, hogy jobb/szebb lehet. Az igazság az, hogy ebben a filmezős dologban nem vagyok olyan "ínyenc" vagy vájtszemű, hogy igényelném ezt a pluszt. (PC-n is sima dvix formátumban nézem a sorozatokat/filmeket), nem vágytam mindenképp hd-re, persze vitán felül áll, hogy szebb és tudom, hogy kisebbségben vagyok ezzel az "igénytelenségemmel".
A labdás csíkhúzás már jobban aggaszt..."Winners never quit and quitters never win."
-
atti_2010
nagyúr
És kérlek, hagyd ki az érvelésből a 26-os LCD-k fogyasztását. Betettem egy 32 is, van akinek a fogyasztás nem elhanyagolható dolog.
[ Szerkesztve ]
1.Asrock FM2A88X+ Killer,A10-5800K,Kingston 2x4Gb 2400Mhz,Int X25-V SSD,SF Pro S.F.-450P14XE. 2.MSI-A75A-G55,A8-3870, Kingston 2x2GB2000, MSI R9-270, Zen 400.
-
nagyúr
"Filmezni legtöbbször pc-ről, monitoron szoktam, a tv igazából "hagyományos" tv funkcióban működik majd: tv, xbox, tv-ből is főleg sport. Szóval erre talán jó a 32-es lcd, nem feltétlen kell nekem a "moziélmény"."
Persze, jó. De pont ezek azok a felhasználási területek, amire a plazma még jobb, csak minimális odafigyelést igényel (ne maradjanak sokáig ott a logók, vagy a játékoknál a HUD-ok).
Az LCD-n a labda egy fehér csík formájában látszik, amikor elrúgják, a plazmán nem. A hagyományos, SD TV-adás szintén sokkal szebb a plazmán, játszani is tökéletesen alkalmas a kicsi lag miatt.
Amúgy pedig, ha meglátnád, hogy néz ki egy film, vagy sorozat egy ilyen tévén, soha többé nem a számítógépen néznéd...A többi kérdésed Elefánt megválaszolta.
[ Szerkesztve ]
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
nagyúr
válasz atti_2010 #113 üzenetére
Én nem tukmálok. Kérdezte, hogy ár-érték arányban hogy áll a tévé, amit belinkelt. Mondtam, hogy szvsz jó, de, ha már ár-érték arányról van szó, nagyságrenddel nagyobb élményt érhet el 15 ezer forint többlet-kiadással, ha vesz egy 42-es plazmát.
Cáfold meg kérlek, hogy egy 72%-kal nagyobb képfelületű megjelenítő (a 42-es ennyivel nagyobb, mint a 32-es) jóval nagyobb élményt nyújt. És kérlek, hagyd ki az érvelésből a 26-os LCD-k fogyasztását.
-
-
Salak
aktív tag
Szia,
Köszi az infót!
Tehát akkor elvileg a falból jövő upc kábelemet a tv-be dugva simán kellene fognom a hd adásokat? A upc oldalán a csomagoknál külön van "hd" csomag, amihez ír 9 hd csatornát, de ahhoz direkt hd-s beltéri egység (doboz) van. Nekünk most iylen csomagunk van, hanem sima digital gold, szerintem abban nincs is hd csatorna Vagy csak én nem látom..
"Winners never quit and quitters never win."
-
elefant
őstag
szia,
"Sportnál ezek szerint hajlamos "akadozni" a kép gyors mozgások esetén?"
Hát előfordulhat, de simán lehet, hogy ami másnak zavaró, az neked meg se kottyan. Ha vigasztal, ez a top tévéknél is előjön, de igazából egyátalán nem túl gyakran, szóval emiatt nem kell aggódni. Mindenesetre akkor jársz a legjobban, ha elmész egy áruházba és megnézed saját szemmel. Megkéred az eladót hogy tegyen rá ki sportot stb.
"HD adáshoz külön arra alkalmas beltéri egység is kell, ugye? Mert a menüben hiába kerestem, nem találtam ilyen HD "állítót". Bocs a hülye kérdésért, de nem értek hozzá.
Nem kell. Ha van egy szoba antennád akár, akkor semmi nem kell hozzá, hogy HD-ben nézd a digitális adásokat.
"Ha rákötöm az xboxot, számít a képminőség szempontjából, hogy scart vagy hdmi-n megy bele?" Elvileg nem hiszem
"Az eco-mód az, amikor így sötétetbbé "tompítja" a képet? Kvázi "dim-meli"? Mert akkor az legtöbbször igencsak az élvezhetőség rovására megy, nem?"
hát az eco mód több mindenből áll össze. alacsonyabb fényerő, kikapcsolt képjavító funkciók, külső fényérzékelő szenzor alkalmazás + iylesmi. igen a minőség rovására megy. ne kapcsold be!
-
madgie
titán
válasz atti_2010 #115 üzenetére
Jaja, bár sokszor hiába jó a panel, ha fapados az elektronika illetve nem tudja beállítani normálisan a tévét a júzer. Egyébként ha nem a játék a fő cél, akkor személy szerint az x-PVA-t (nem C) preferálom LCD fronton, az IPS glow elég lehangoló látvány (bár szemből pont nem látni)
-
madgie
titán
Még a 26" vs 42" is durva különbség, az elhelyezés meg sokszor (nem mindig!) akarat kérdése, mi anno négyen laktunk 48 négyzetméteren, mégis elfért a nagyobb tévé, csak bátran kellett hozzáállni.
atti_2010: egy kezemen nem tudom megszámolni, hány ismerősöm bánta meg, hogy divatledes, 32" csodát vett.
[ Szerkesztve ]
-
atti_2010
nagyúr
Kért egy ajánlatot 32 LCD-re erre te igen agresszív módban megpróbálsz rátukmálni egy 42 plazmát, nyilván látott már 40 LCD-t és el tudja dönteni mire van szüksége.
1.Asrock FM2A88X+ Killer,A10-5800K,Kingston 2x4Gb 2400Mhz,Int X25-V SSD,SF Pro S.F.-450P14XE. 2.MSI-A75A-G55,A8-3870, Kingston 2x2GB2000, MSI R9-270, Zen 400.
-
nagyúr
válasz atti_2010 #107 üzenetére
hú. és nyilván az 50 col és a 26 col közti különbség se számít, ugye?
egy 50 colos tévé kb. 3,7-szer nagyobb nézőfelületet biztosít, ezt se kéne figyelmen kívül hagyni. Az eco-módokat meg szerintem végképp hagyjuk...
Ha napi 4 órát nézed, akkor egy 130 wattos fogyasztású tévé havi 15,6 KWh áramot fogyaszt el, ami 780 Ft.
UGyanez egy 23 W fogyasztású 26 colos tévének látszó tárggyal 138 Ft, tehát spórolsz 640 forintot, illetve 100% moziélményt.Amúgy én 42-es plazmát javasoltam a kollegának 100e Ft-ból, az pedig kb. 100 wattot fogyaszt.
-
Salak
aktív tag
Hú de fura, nem gondoltam volna hogy ennyire közelről optimális nézni ekkora tv-ket. Igazából én főleg sportadásokat néznék rajta, ritkábban filmeket.
nyilván nem a fogyasztás az elsődleges szempont, de azért figyelembe venni talán érdemes. Filmezni legtöbbször pc-ről, monitoron szoktam, a tv igazából "hagyományos" tv funkcióban működik majd: tv, xbox, tv-ből is főleg sport. Szóval erre talán jó a 32-es lcd, nem feltétlen kell nekem a "moziélmény".
Képminőség szempontjából milyennek minősül az általam említett 32-es Samsung? Kb ez a legfontosabb szempont. Sportnál ezek szerint hajlamos "akadozni" a kép gyors mozgások esetén?HD adáshoz külön arra alkalmas beltéri egység is kell, ugye? Mert a menüben hiába kerestem, nem találtam ilyen HD "állítót". Bocs a hülye kérdésért, de nem értek hozzá.
Ha rákötöm az xboxot, számít a képminőség szempontjából, hogy scart vagy hdmi-n megy bele?
Az eco-mód az, amikor így sötétetbbé "tompítja" a képet? Kvázi "dim-meli"? Mert akkor az legtöbbször igencsak az élvezhetőség rovására megy, nem?
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
válasz atti_2010 #109 üzenetére
ECO módban szvsz egy mai, átlagos 42" plazma sem eszik 80W-nál többet átlagban, sőt, filmek alatt még kevesebbet (több a sötét jelenet, akkor meg alig eszik a plazma). az én régi típusú 2009-es 50" plazmám sem nagyon eszik 140 felett ECO-ban. Egyébként még kábeltévére so-so, de normális mozifilmeknél eszembe nem jutna "ekómódozni" (fogyimérővel szórakoztam, mikor megvettem). Minek vettem tévét, szürke, fakó képet nézni?
Salak: dehogy mindegy, HDMI-n kösd rá a tévére a boxot.
[ Szerkesztve ]
-
atti_2010
nagyúr
-
atti_2010
nagyúr
A haver 26 LCD-je eco módban 23W eszik , azért ettől még nagyon távoli 130-150W, ahol sokat megy a TV bizony jókora számlácskát lehet vele kerekíteni.
-
nagyúr
2 méterről nem is láthatod a full HD felbontást ekkora méretben.
Egy 50 colos plazma ideális nézési távolsága van 2-2,5 m körül, egy 42-es tévéé pedig 1,8 m körül, erről találhatsz szép táblázatot a plazmás topic 1. hozzászólásában.A 4-5 évvel ezelőtti plazmák valóban sokat ettek, de a maiak már a töredékét, szvsz átlagban csak picit többet, mint egy hasonló méretű lcd. A plazmáknál a képtartalomtól függ a fogyasztás, sötétebb képtartalomnál kevesebbet eszik, világosabbnál többet, nekem az 50-es plazmám kb. 130-150 wattot eszik átlagban, de volt olyan, hogy huzamosabb ideig csak 85 wattot mért a fogasztásmérő. Szerintem egy tévévásárlásnál kb. ez kéne, hogy legyen az utolsó szempont, a képminőség, és a moziélmény sokkal fontosabb. Egy 32-es LCD sajnos nem ad moziélményt, max. 1 méterről...
nekem anyámék 42-es tévéje is iszonyat picinek tűnik, nemhogy egy 32 colos...Pleased to meet you - hope you guess my name
-
Salak
aktív tag
Köszönöm a gyors választ.
Igazából nem nagyon lenne jó nagyobb tv, mert így is túl közelről nézzük szerintem, kb 2m-ről. Másrészt, ha jól tudom (javítsatok ki ha nem) a plazmák (jóval?) többet fogyasztanak. A másik tv a lakásban egy régebbi 42-es plazma, de a kisebb szobába elégnek gondolom a 32-est is, LCD tv-m eddig nem volt.A menüben nem is lehet állítani, hogy milyen felbontásban fusson a tv (tehát, hogy éppen hd vagy sem, ez az adástól függ kizárólag? A menüben csak iylen előre beállított profilok között lehet váltogatni?
-
nagyúr
szerintem nagyjából pont ennyit (90e ft) ér egy 32 colos LCD, ráadásul ez nem is (edge) led-es, tehát jobb, homogénebb a kép.
Mondjuk ismét elmondanám, hogy 10-15 ezer Ft hozzáadásával olyan, 10 collal nagyobb plazmát lehet kapni, ami képi élményben, színekben, mozgásmegjelenítésben nagyságrendekkel jobb, nem is lehet egy napon említeni egy 32-es lcd-vel, lemossa azt
[ Szerkesztve ]
-
Salak
aktív tag
A itteni vita és egyebek függvényében a Samsung le-32d550-et mennyire tartjátok jónak ár/érték arányban?
Köszi előre is!"Winners never quit and quitters never win."
-
atti_2010
nagyúr
válasz BloodRay #101 üzenetére
Ezt az LG Hungary írja.
Vagy az a True motion lenne? Akkor nagyon cselesek de jelenleg ez a legjobb vétel 26 -ban.
[ Szerkesztve ]
-
atti_2010
nagyúr
Fentebb már utaltam rá: LG 26-LV 5500 és meg IPS panel van benne ami ugye sz@rá veri a TN-t, nekem is ajánlották mert vásárlás előtt állok, de most nagyon örülök hogy nem kapkodtam el mert majdnem Samut vettem.
-
BloodRay
veterán
-
Márk
senior tag
Nagyon jól érthetően, ábrákkal illusztrálva elmagyarázva.
2009.08.: LG 42LH4000 ---> 2011.08.: PANASONIC TX-P42G20E ---> 2014.05.: PANASONIC TX-P50UT50E ---> 2017.05.: PIONEER 9G KURO PDP-LX5090 tuned by janos666
-
dezz
nagyúr
Csak nagyon röviden, mert ez már kezd eléggé off lenni.
Néztél te már 16 fps-t? Nem hiszem, hogy elviselné a mai közönség. Játékoknál is a játszhatatlan kategória.
A 48 fps talán nem több, mint a 24? Ezt már alkalmazzák is, de nem a 24 fps helyett, hanem mellett.
"De ennél egyszerűbb négy-ötszörözni a frissítési frekit." -- Ha itt most a plazma alap-frissítéséről beszélsz, akkor igen, persze, többszörözni kell, csak nem mindegy, hogy mozgás-interpolációval tesszük vagy anélkül. Az utóbbi esetben olyasmi lesz, mint a moziban, ahol szintén többször villantanak fel 1-1 képkockát, más szóval többszörös black frame insertion van (hogy ne túl sok ideig lássuk ugyanazt a kockát folyamatosan, de ne is villogjon az egész kép).Visszatérve a cikkbeli tévére, ha a field-rate alapon képzett, 1/50-edes képkockánként 1x (azok között), azaz mp-enként 50x illesztenének be a háttérvilágítás megszakításával black frame-et, az hasonlóan villogna, mint az 50 Hz-es CRT-k, amire ugye ma már ki kíváncsi? Ugyanakkor, a mozgásélmény jobb lenne, mint ahogy most van az 50 Hz-es LCD-ken, hogy jó 15ms-ig ugyanazt a mozgásfázist bámulhatjuk, majd egy pár ms-es áttűnést a következőbe, és így tovább, ami eléggé természetellenes; nem beszélve a ~24p/25p-s anyagokról, amik így megjelenítve még darabosabbnak tűnnek. Köztes megoldás: 2x "villantani". Így 100 Hz-es lesz a villogás, ami nem zavaró, viszont 1-1 képkockával többször is "szembesülhetünk", így az agy nem tudja rendesen kitölteni a köztes űrt (feketeség). Így is jobb lesz egy picivel a mozgás, de közel sem lesz olyan folyamatos, mint mozgás-interpolációtóval. Mozifilmekhez jó, sporthoz és hasonlóhoz nem annyira.
-
MaUser
addikt
A 16 fps iszonyú kevés, az már inkább képregény, mint film. Ma már semmiképpen sem felelne meg. Még a 20 fps sem. A 24 fps éppen azon a határon van, ahol még elviselhető a darabosság és a nyersanyagköltségek sem túl magasak.
16 fps -> Lumiere-féle régi szabvány. Moziiparnak megfelelne, mert olcsóbb lenne nekik, de nem így alakult a hangosfilm miatt. Őket a profit érdekelte/érdekli,még azokat is átverik akikből élnek, lásd "Hollywood accounting". Ha gyerekkorunktól 16 fps-t néztünk volna, valószínűleg fel sem tűnne, ahogyan az mp3-ak után sem tud sok gyerek ma már mit kezdeni egy élő filharmonikus zenekarral, mert nem érti, hogy mit hall. (Félelmetes egyébként, hogy rengeteg gyerek nem ismeri fel a hegedűt/nagybőgőt/dobot élőben, pedig milliószor hallotta már zenékben/Tv-ben és felismeri az alakját...) Az, hogy 100-ból 10 ember nézhetetlen találná a filmet nem érdekelné őket, ahogyan most sem érdekli a 3D-nél...
A digitális érában nem sokból állna mindenestül átállni magasabb fps-re, de jó oka van, hogy nem erőltetik mindenáron és minden téren: lásd filmlook, amiben nagyon fontos szerepe van az álomszerű hatást keltő darabosságnak. A mozifilmek mozgásinterpolációs fps-növelt lejátszása elveszi ezt az effektust és olyanná teszi, mint egy sima videofelvétel!
Nem sokból tart átállni? Nem hát, csak olyan felvevő/kivetítő kéne ami tudná a megfelelő fps-t. Jelenleg én ilyenről mozi szinte 48 fps felett nem tudok és ezek is inkább csak kísérleti darabok, főleg felvevőknél. (Persze ez lehet az én tájékozatlanságom is.) Filmlook-ot tudsz csinálni magasabb fps-s anyagból, de mozgást visszaadni kevesebb fps-esből jóval nehezebb, főleg nagy felbontásnál.
Ezzel kapcsolatban megjegyezném, hogy úgy tűnik, nem tudsz róla, hogy a normál interlace adásoknál (amennyiben nem ~24p/25p a forrás) 50/60 mozgásfázisos a mozgás, a field-rate kihasználásával (azaz minden félképen új mozgásfázis van, ettől lesz fésűs, ha simán összeillesztik őket egy full frame-be).
-> ezért ott már a kezdetektől jóval nagyobb frissítési frekiben gondolkoztak (60 vs 50Hz) a hálózati áram frekvenciájának figyelembevételével, de cselként fél képenként frissítenek Itt a field-rate, bár tény hogy nem elég egyértelmű, de mentségemre szolgáljon, hogy nem egyetemi jegyzetnek szánom.
Visszatérve még a ~24p-re, teljes képes villogás (mint anno a legelső kísérleti mechanikus vetítőknél) akkor sem lenne plazmán vagy LCD-n, ha 24 fps-sel játszák le (lásd pl. 24p mode). Csak a mozgó és a háttértől erősen eltérő színű objektumok szélén jelentkező villogásról beszélhetünk.
Akkor villogás tényleg nem lenne, de 24Hz-et már fáradtan vagy a periférikus látómezőben, stb. így is villogásnak látnál, kivéve ha nem használsz valami szűrőt a megjelenítőben ami ezt kompenzálja. De ennél egyszerűbb négy-ötszörözni a frissítési frekit.''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''
-
NogeOne
tag
Vásárlás előtt vagyok.. nekem nagyon bejön : )
-
dezz
nagyúr
Bocs, de a te mondókádban is van pár korrigálni való.
A 16 fps iszonyú kevés, az már inkább képregény, mint film. Ma már semmiképpen sem felelne meg. Még a 20 fps sem. A 24 fps éppen azon a határon van, ahol még elviselhető a darabosság és a nyersanyagköltségek sem túl magasak.
A digitális érában nem sokból állna mindenestül átállni magasabb fps-re, de jó oka van, hogy nem erőltetik mindenáron és minden téren: lásd filmlook, amiben nagyon fontos szerepe van az álomszerű hatást keltő darabosságnak. A mozifilmek mozgásinterpolációs fps-növelt lejátszása elveszi ezt az effektust és olyanná teszi, mint egy sima videofelvétel!
Egészen más a helyzet természetesen az olyan élő felvételekkel, mint pl. a sportesemények, ahol a ~24/25p elfogadhatatlan és egy bizonyos határig éppen az fps növelése a cél. Ezzel kapcsolatban megjegyezném, hogy úgy tűnik, nem tudsz róla, hogy a normál interlace adásoknál (amennyiben nem ~24p/25p a forrás) 50/60 mozgásfázisos a mozgás, a field-rate kihasználásával (azaz minden félképen új mozgásfázis van, ettől lesz fésűs, ha simán összeillesztik őket egy full frame-be). A normálisabb deinterlace algoritmusoknál alapvető ennek figyelembevétele.
Visszatérve még a ~24p-re, teljes képes villogás (mint anno a legelső kísérleti mechanikus vetítőknél) akkor sem lenne plazmán vagy LCD-n, ha 24 fps-sel játszák le (lásd pl. 24p mode). Csak a mozgó és a háttértől erősen eltérő színű objektumok szélén jelentkező villogásról beszélhetünk.
-
GIJoe
addikt
Eco módban: 22 watt <3
-
MaUser
addikt
válasz atti_2010 #84 üzenetére
Nagyon szépen kérlek nézd át legalább az alapokat.
Kezdésnek jó lesz a wiki is: http://en.wikipedia.org/wiki/24p
Nagyon röviden némi összegzés, mert nem szeretném ezt sok helyen lejátszani...
A mozikban először 12-26 (Lumiere-féle standard 16 fps volt) fps-t használtak (15 fps-től látunk közel folyamatos mozgást), elsősorban a filmtovábbítási mechanikák korlátai miatt. Igen, nem a mozgás visszaadása volt az elsődleges, hanem az, hogy hogyan tudtak tisztán mechanikai úton olyan felvevő lejátszót csinálni, ami a filmtekercset közel azonos sebességgel tudta mozgatni. És ráadásul a filmet nem is 12-26 fps-sel játszották le, mert eszméletlenül villódzott volna, ezért általában minden kockát 2x-3x játszottak le, ami még ma is így működik. Tehát egy moziban te 48-72fps-sel látsz egy filmet, amit 24 fps-sel rögzítettek, de minden kockát többször "lejátszanak", mert ha nem tennék, akkor villogna a film.
Később kialakult az egységes 24fps, de ez sem a mozgás miatt, hanem mert a hangosfilmnél a hangot a filmmel együtt szinkronban kellett rögzíteni és ennyi fps kellett, hogy a hang normális minőségben rögzíthető legyen a tekercsre. (30 méter/percről beszélünk a 35 mm-es filmnél!) Ha elfért volna 16 vagy 20 kockán, akkor most 16p-ről vagy 20p-ről beszélnénk... Természetesen a mozgóképfelbontás olyan-amilyen 24fps-nél, de nyilván nem csinálhattak 100fps-t, mert akkor teherautóval kellett volna egyetlen kópiát is kivinni a moziba. És ugye még ma is elsődleges költség egy filmnél, hogy "hány kópiával indít". Ugye egy két órás 35mm-es film közel 3km film még 24fps mellett is! Így egyelőre maradt a 24 képkocka duplázása/triplázása vetítéskor. (Pana plazma pl. négyszerez, azaz 94 fps-sel játszik le 24p-s filmet, hogy ne lássunk villogást.)
Nyilván moziban még lehet így trükközni, de az analóg TV-knél nem volt sávszél, ezért ott 48 vagy 72p-t nem lehetett átvinni alapból. Egy CRT-nél a 24Hz eszméletlen villogásban csapna át, ezért ott már a kezdetektől jóval nagyobb frissítési frekiben gondolkoztak (60 vs 50Hz) a hálózati áram frekvenciájának figyelembevételével, de cselként fél képenként frissítenek (interlace). Na most ez jól is működött a '90-es évek végéig amikor is sokan kitalálták, hogy ők digitális tartalmat akarnak nézni (DVD/laserdisc). Nyilván a TV nem tudott 24p-t ezért a DVD-re és a laserdisc-re a TV-knek megfelelő felbontású anyagot raktak. Közben jött a HD felbontás, de ott meg ugye először ragaszkodtak a megszokott 50/60 Hz-hez interlace-ben vagy 25/30 Hz-hez progresszív módban (teljes képkockát megjelenít a kijelző). Természetesen ilyenkor sem 25/30 fps-sel nézted a HDTV-t hanem jóval nagyobb frissítési frekin, elkerülve a villogást (50 vs 100Hz).
Na és most érünk el a 24p-ig: a HD adathordozók megjelenése után a gyártók kitalálták, hogy akkor az az igazi moziélmény ha nem kell pull-down-nal és gyorsítással vacakolva a gyárilag 24fps-sel forgatott filmet 25 és 30 képkockába valahogyan belemókolni (megadott linket nézd!). Így folyamatosabb lehet a mozgás. (Figyelem a TV-d továbbra is 120Hz-en (Samsung) vagy 96Hz-en (Pana) megy és nem 24-en, egyszerűen többször rak ki egy képet és már nem kell szórakozni, hogy hogyan osszon el 24 képet 25 vagy 30 felé.) Amit tehát a fraps kiír az a film forrása és nem az, amit a monitoron látsz. (Nézd meg a monitor OSD-jén a valós frissítési frekit.) MPC fog neked kiírni érdemlegesebb adatokat, de ott is a kiküldött jelet a TV már konvertálni fogja!
Természetesen Hollywoodban is tudták eddig, hogy mozgáshoz nem jó a 24p, de ezt ügyesen használják/használják az operatőrök különféle hatások létrehozására, mivel az analóg technológiával a sok filmszalag költsége miatt nem lehetett növelni az fps-t. A digitális technológiára váltással ez immár lehetővé vált, ezért már forognak is az első próbafilmek 48p-vel (Hobbit, Avatar előzményfilm), de nyilván idővel eljutunk a 96/120p-ig, mert ez az a határ ahonnan már tényleg nincs értelme feljebb lépni még mozgásfelbontás növelésének céljából sem.
''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''
-
Destructo
senior tag
Először is köszönjük a tesztet.Másodszor nekem tetszik nagyon ez a TV-cske.Lehet számomra BestBuy...Tervezem valami televízió vásárlását,na majd kiderül,hogy smint.Gyűjtögetem a típusokat ezt elmentem elég előkelő helyre!
Üdv mindenkinek szép napot!
-
nicu71
addikt
nekem ez a tv símán megfelelne,bár egyelőre a tavalyi c650-et még nem cserélném le vele...az nagyon ott van
"-Te jó ég,mindjárt 8 óra!!! - Amilyen éjszakám volt,még jó hogy nem 9 !?"
-
DarkByte
addikt
Ezek a TV-k egyébként a digitális TV adást fel is tudják venni pendrive-ra vagy ez csak a set-top-box-ok kiváltsága?
-
atti_2010
nagyúr
Nagyon messze jutottunk az eredeti vonaltól, késő van már , aki nem hiszi amit mondok próbálja ki a film -Fraps tesztet.
-
MaUser
addikt
válasz atti_2010 #73 üzenetére
Elárulod nekem, hogy mi a különbség egy a periférikus látómezőben elhelyezett 50Hz-el villogó LED és egy ugyanott elhelyezett ugyanakkor méretű, másodpercenként 50-szer világos és sötét tartalmat váltó LCD/plazma cella között?
Emlékszel még a CRT-s időkre, ahol a profi monitorok egyik fő jellemzője a szokásosakon kívül (színhűség, színkép lefedése, torzításmentesség) a vízszintes frekvencia volt? Az LCD-k gyakorlatilag két dologban voltak jobbak a kezdetektől a CRT-knél: a torzításban és a villogás mentességben, mivel ott a statikus tartalom nem frissül. Ellenben filmnél pl. egy svenknél nincs statikus tartalom, így ilyenkor megkapod az 50Hz-es régi CRT-d.
A 100Hz-et anno még a CRT-knél azért találták ki, mert még álló képnél az emberi agy úgy-ahogy hagyja magát átverni, de az evolúciónk miatt a mozgásra sokkal érzékenyebbek vagyunk. (pl.: a szúnyogot csak akkor vesszük észre ha elrebben a falról, de magán a falon észre sem vettük; vagy a mozdulatlan egeret/bogarat nem látjuk meg a fűben; a zsákmányállatok sem véletlenül merednek mozdulatlanná, ha nincs más esélyük, stb.) Ez a hatás egy svenkelésnél ugyanúgy eljönne egy sima 50/60Hz-es LCD-n is, ezért kell ide is a minél nagyobb frissítés. Nem véletlenül van szinte minden TV-ben.
Sok egyetem, főiskola tanít képfeldolgozást/vizuálergonómiát, nézz szét az egyetemek oldalán, sok hasznos jegyzetet találhatsz ezekről a témákról.
[ Szerkesztve ]
''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''
-
dezz
nagyúr
válasz atti_2010 #81 üzenetére
A 100 Hz alatti villogás zavaróságát jogosan hozták fel, és nem mint elképzelés, hanem konkrét tervezési szabály. Az epilepszia viszont nem tartozik ide, tekintve, hogy 50 Hz-en és fölötte nem vált ki epilepsziás rohamot a villogás, csak zavaró.
"Ezen felül az esőcseppeken megtörhet a fény és változik a rezgésszám is."
Pfff... A monokromatikus fénynek még a színe sem változik, nem hogy a villogás alacsony rezgésszáma. A fehér LED-ek fénye összetevőire bomlik, de a villogás rezgésszáma itt sem változik.
[ Szerkesztve ]
-
atti_2010
nagyúr
Úgy tudom, 50 Hz-es és afölötti villogás már nem vált ki epilepsziás rohamot, mert ezekre a frekvenciákra már nem reagál ehhez szükséges módon az agy. Arról nem beszélve, hogy akkor a sima 50 Hz-es CRT TV-k is tömeges rohamokat váltottak volna ki. Ehhez képest csak egyes, lassabb villogást tartalmazó rajzfilmek váltottak ki ilyet. Mindegy, lényegében nem is én hoztam fel, de esetleg el tudom képzelni hogy kocsikban nem engedélyezik csak megh. körülmények között.
Ezen felül az esőcseppeken megtörhet a fény és változik a rezgésszám is.
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
válasz GeneraL_XTX #75 üzenetére
Látszania kell, hiszen onnan még teljesen jól látni az egyes pixeleket (ergo HD-ra tökéletes távolság). Én speciel még akkor is látom, ha az egyes pixeleket már nem, mert van egyfajta összhatásuk.
(#77) atti_2010: Úgy tudom, 50 Hz-es és afölötti villogás már nem vált ki epilepsziás rohamot, mert ezekre a frekvenciákra már nem reagál ehhez szükséges módon az agy. Arról nem beszélve, hogy akkor a sima 50 Hz-es CRT TV-k is tömeges rohamokat váltottak volna ki. Ehhez képest csak egyes, lassabb villogást tartalmazó rajzfilmek váltottak ki ilyet.
Esetleg több villogó LED közötti interferencia hozhat létre kellően alacsony frekvenciákat, de csak akkor, ha mind más frekin megy.
Éppen, hogy az a "hatásosabb", minél nagyobb látóteret fel le a villogás.
Jópofa, hogy te jössz a trollkodással, amikor te ragaszkodsz mindenáron olyan abszurdumokhoz -- több ellenvéleménnyel szemben --, hogy az 50 Hz-es villogás nem zavaró, nem látni a különbséget 50 fps és 100 fps között (sőt ~24/25 fps és 100 között is alig), stb.
(#79) atti_2010: Én is foglalkozom ilyesmivel privátin, nem tegnap óta, de ez nem publikus.
----------
Na jó, én itt feladom. Szóljatok, ha "tiszta a terep" és lehet értelmes keretek között tovább társalogni.
[ Szerkesztve ]
-
atti_2010
nagyúr
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz zsirfecske #76 üzenetére
Igen, de sok értelmét nem látom, kényelmetlenebb mint távirányítóval ugynis az egész kezelőfelület nem fér el a képernyőn.
Természetesen kell hozzá a beépített wifi adapter vagy egy wifis router amivel kábelen van összekötve
És nem csak samu telóval lehet én speciel i4-en próbáltam.
[ Szerkesztve ]
-
atti_2010
nagyúr
Igen nálad vagy nálam, de aki hajlamos rá? Van aki pihenten sosem reagál az ilyenre de 2 napi nem alvás után egy neontól összerogyik,vezetés közben egy állandó vibráló fény nagyon veszélyes lehet, az uncsim asszisztens és ilyen meréseket végez magam is meglepődtem.
Te, figyu, mint írtad, sem az 50 és 100 Hz közötti villogást nem látod/nem zavaró a számodra CRT-n, sem a ~24/25, 50 és 100 fps közötti különbséget a mozgásban... Inkább hanyagold a témát...
Más egy monitort bámulni és más egy töksötét szélvédőn egy pici fényforrás villódzását nézni ami eső esetén nagyítva kerül vissza a szemedbe, kezdem azt érezni hogy trólkodni akarsz. Máskülönben meg az ilyen gépjárművel kapcsolatos szabályok néha 10-20 x-ára vannak biztosítva.
[ Szerkesztve ]
-
zsirfecske
addikt
hülye kérdés, de samsung okostelefonnal távirányítható ez a tv? nem láttam rá utalást.
-
dezz
nagyúr
válasz atti_2010 #73 üzenetére
50 Hz fölött elég nehezen tudna epilepsziát kiváltani, de attól még nagyon zavaró.
Te, figyu, mint írtad, sem az 50 és 100 Hz közötti villogást nem látod/nem zavaró a számodra CRT-n, sem a ~24/25, 50 és 100 fps közötti különbséget a mozgásban... Inkább hanyagold a témát...
-
atti_2010
nagyúr
Az epilepszia szindróma miatt van, egyes esetekben epilepsziás tünetet okozhat a vezetőknél ha az a szélvédőn huzamosabb ideig villódzik egy fényforrás és párosul a fáradsággal, ne keverjük már ide is a televíziózást.
-
MaUser
addikt
Hülyeséget ne beszéljünk már. Autóiparban pl. nem lehet LED-et 100Hz alatt hajtani PWM-mel egyik nálunk lévő gyártó követelményei szerint sem (pedig van belőlük jópár), mert 10 perc után szétüti a sofőr fejét, főleg ha a periférikus látóterében van. Éjszaka meg általában emelni is kell a frekit és csökkenteni a fényerőket (olyan gyártóknál, ahol tényleg figyelnek az ilyenekre)...
De te is egyszerűen kipróbálhatod. Dobj ki egy statikus képet egy 50Hz-es CRT-re és koncentrálj egy mögötte/mellett lévő képre vagy nézz rá fáradtan. Vagy dobj össze egy kis progit ami LCD-n garantáltan másodpercenként 50-szer frissíti a képet (pl. árnyaltban picit eltérő színeket rajzoltatsz ki). Ha nem látod, hogy villog akkor az emberiség ama 1 ezrelékében tartozol akinek az agya nagyon hatékonyan tudja összemosni a mozgást. Részegen/fáradtan garantáltan villogónak fogod látni a 100Hz-et is....
-
dezz
nagyúr
válasz atti_2010 #69 üzenetére
Fraps nélkül is tudható, hogy a mozifilmek ~24/25 fps-esek. A többit meg már leírtam, nem szeretném ismételni magam.
Azt majd a modi dönti el...
(#70) Donvit078: Mozgás: ez azért erősen típusfüggő. Pl. az idei 100 Hz-es Philipsemen (LCD) elég élesek a mozgások, meg vagyok vele elégedve. (Majdnem olyan jó, mint az előző 100 Hz NaturalMotionös CRT-n, az is Philips volt.)
Ami a felbontást illeti, abban is vannak különbségek (és a beállítások is erősen befolyásolják a dolgokat, néha nagyon elszúrják a bolti üzemmódot), bár az SD az SD, nem nézhet ki úgy egy HDTV-n, mintha eleve HD lenne.
Arra is vigyázni kell, hogy sok boltban a beragadt több éves készülékeket mutogatják, amíg el nem mennek.
[ Szerkesztve ]
-
Donvit078
tag
Csevejbe bekapcsolódva én jó magam azért tettem le a led ill. plazma tv vásárlásról mert amikor bementem a boltba és mondtam hogy kössük rá egy kicsit a sima kábelre a tv-t pont egy kézilabda meccs ment hát iszonyat milyen pacák rohangáltak a labda meg húzta a nagy csíkot a képen még 3-400 ezres led és plazmák képernyőin is akkor mondtam magamba hogy ilyet soha ez ennyi pénzt nem ér meg, ami megy parasztvakítás belső hálózaton HD filmek és képek azok szép képet adtak de a kábel vagy antenna az botrányos volt. Még kell neki pár év szerintem mire kiforrja magát.
[ Szerkesztve ]
vegetáriánus vagyok...csak növényevő állatokat eszek
-
atti_2010
nagyúr
Nem flame-t akarok, de szeretném ha páran akiknek kedvük tartja lefuttatnának egy -két filmet a Fraps szoftal és véleményt mondanának, de miért lenne flame nem az időjárást vitatjuk meg és nem is beszelünk rondán, azon felül meg karácsonyra többen szeretnének TV-t vásárolni nem ártana felkészülni mert több gyártónál is lehúzásra utaznak.
-
Ricco_hun
senior tag
Akkor 100Hz-es tv lesz. Tv adásnál majd 100Hz be, amikor meg 720p-t, 1080p-t nézek gépről, akkor meg 100Hz ki. Bár gondolom azért nem ennyire "fekete-fehér" a dolog, úgyis majd tartalma válogatja.
A nyúl ugrik, a pók mászik, de a teve köp; A vészrendszer nneem működik!; ...ráadásul életveszélyes hazugság. Életveszélyes, mert veszélyes az életre.
-
dezz
nagyúr
válasz atti_2010 #66 üzenetére
Ha így lenne, akármennyi marketinggel sem lehetne eladni a (valódi) 100 Hz-eseket a felár miatt... De szerintem itt a topikolvasók között is vannak jópáran, akik teljesen jól látják a különbséget.
ps. A #64-esre az előzőben válaszoltam, utólag beszerkesztve, légyszi majd olvasd el.
ps.2. Fogadd el, hogy nem vagyunk egyformák! Nem kellene ezt tovább rakozni, nem lenne jó, ha flame-nek nyilvánítanák az egészet. Az utóbbi napokban több topikkal is ez történt, 1-1 értetlenkedő és ebet karóhoz kötő miatt. Ne te légy a következő topikbehalasztó... -
atti_2010
nagyúr
Lehet hogy kiforrott szemed van az ilyesmire de ez a vevők 1 % sem érinti, nincs miről beszélni, mindenkinek ajánlom akit érdekel a dolog hogy az ingyen letölthető Fraps-al futtasson le egy filmet és azután nyilatkozzon.
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
válasz Ricco_hun #59 üzenetére
Igen. De majd meglátod, ha ott lesz a tévé. F1-hez, meccshez és sokminden máshoz szinte elengedhetetlen -- a mozifilmeknek (és a direkt 25p-sen felvett tévéfilmeknek) viszont nem tesz jót, mert olyan lesz, mint ha az Izaurát néznéd (azt is tévékamárával vették fel).
(#60) bbandi: Anno a mozgókép hajnalán 1-1 kép 1x villant fel, és bár így erősen villogott, a mozgásnak jót tett. Később valóban megtöbbszörözték a villogások számát, amivel megszűnt a látható egészképes villogás, viszont a leírtak miatt a mozgás darabossága (és a mozgó testek szélein a stroboszkóp hatás) jobban kijött. Számodra talán teljesen folyamatos a mozgás a moziban? Hát sokaknak nem az, nagyon nem.
(#62) atti_2010: Csak légyszi értsd meg, hogy itt nem 75 vs. 100-ról van szó, hanem 50 vs. 100, ami sokkal jobban látható -- nem beszélve a ~24/25 vs. 100-ról.
Az meg egyéni dolog, hogy kinek mennyire gyors a látórendszere. Akinek nem eléggé, örüljön, nem kell 100 Hz-re költenie.
(#64) atti_2010: A mozifilmeknél a darabosság és a stroboszkóp hatás csökkentése érdekében amennyire lehet, élnek a motion blurrel. Bár az oldal irányú, nagyobb területre kiterjedő mozgás hatásain így sem lehet sokat segíteni, mert egy nagy köd lenne az egész. Attól, hogy egyesek nem látják, mások még igen. És nem, az utóbbiak sincsenek kevesen, főleg ha ~24/25 vs. 100 fps-ről van szó. Ezt légyszi fogadd el.
Ráadásul egész más a helyzet egy motion blur nélküli sportfelvétellel.
De szerintem te is jól látnád a különbséget, ha egymás mellett néznéd őket.
[ Szerkesztve ]
-
atti_2010
nagyúr
Most tetűnk be egy full HD filmet, ez 25 FPS-en megy ha nagyon megnézzük látszik némi akadozás de ez nagyon aprólékosan nézve, könyörgöm hol vagyunk a 75-100 FPS-től?? És ezt bárki kipróbálhatja odahaza aki kételkedik csak a Fraps egy TV és egy PC kell hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
atti_2010
nagyúr
Sőt a 4-ik film fut 60 fps-en egy 26C4000-on és senki nem vesz észre semmit pedig 60 megy és nem 75-ön, hol van még a 100??
[ Szerkesztve ]
-
atti_2010
nagyúr
Ne jeleskedj mert úgy maradsz, pár kollégával belőttünk egy bencmarkot 75-re és 100 FSP-re, hogy te különbséget tudsz tenni az lehet de mindenki jót nevetett rajta.
-
Spancho
senior tag
Nem rossz tv ideje lenne már váltani ,még mindig egy 128millió éves philips van itthon
Valamelyik nap voltam a "MMarkt"-ba és beszarás milyen tv-k vannak már.
Fél milla felett már olyan hogy nincs is kerete ,vagy max fél centi... asszem 8k-s széria.A nyuszik és az őzgidák is várják a majálist, hát miért lennél épp te szomorú?
-
bbandi
tag
Tudomásom szerint moziban a 24 fps-t úgy viszik (vitték?) fel a fúziós frekvencia fölé, hogy 2-3-szor villantottak fel minden képkockát. Az miért nem látszik darabosnak?
Ehhez lazán kapcsolódó kérdés: Miért létezik még interlaced mód? Azt tudom, hogy milyen technikai korlátok vezettek a feltalálásához, de nem értem, hogy a DVB szabványokkal miért nem tértek át 576p25-re.
[ Szerkesztve ]
-
Ricco_hun
senior tag
"Megjegyzem, én nem preferálom a mozifilmek ilyetén nézését, mert elveszi az álomszerű feelinget, a 100 Hz-et elsősorban sportesemények és más effélére használom."
Akkor te azt mondod, hogy mozifilmre (23,976 fps) fölösleges a 100Hz, de például egy F1-es közvetítésnél jól jöhet?
Végre le kéne tennem valahol a voksom 50Hz vs. 100Hz ügyében. De valszeg 100Hz lesz, ha igaz, hogy azokba eleve jobb paneleket szerelnek, plusz F1-et tényleg néznék rajta.
-
Ribi
nagyúr
válasz atti_2010 #56 üzenetére
Régi monitorok legalább 60 Hz-től indultak és nekem attól igenis kifolyt a szemem ha sokáig néztem. 85Hz volt az ahol már tudtam viszontlag sokáig nézni, de inkább 100Hz.
És itt mons nem a sima LFD frissítésről van szó, mert az mint tudjuk nem villog.
Álló képen ha 1 Hz lenne a frissítés sem villogna, mert nem villog.
Itt egy "technológiai újítás" miatt villogtatják a képet. -
dezz
nagyúr
válasz atti_2010 #56 üzenetére
Na ne viccelj már, 75 és 100 Hz (nem MHz) között még sokkal jobban látni a különbséget pl. CRT-n, az első még erősen villog, a másodiknál már nem látható a villogás. De nem is tudom, hogy jön ide a 75 Hz?
És de, fps-ekről is szó van, ha van mozgás-interpoláció, az megduplázza (50 fps -> 100 fps) vagy épp megnégyszerezi (24p/25p-ről) az fps-t.
Mellesleg a Hz a villogástól függetlenül azt is megadja, hogy hány fps-t tud megjeleníteni az adott készülék, akár CRT, akár LCD. (Leszámítva amikor ki van kapcsolva egy játékban a V-sync és tört képkockák jelennek meg.)
[ Szerkesztve ]
-
atti_2010
nagyúr
A vita a megaherceken kezdődött semmilyen FPS-rol nem volt szó, 75 és 100 FPS között természetesen van különbség.
Nem láthatsz semmilyen köztes kockát 100Hz-en mert nem képes érzékelni a szemed, bármi történik is 75Hz felett. Hol írtam én FSP-t.
[ Szerkesztve ]
-
dezz
nagyúr
Jaj, beszéltek itt össze-vissza 100 Hz témában...
1. Az 50 Hz villogást (50 Hz CRT vagy ha 50 Hz-en villogtatnák az LCD-t) nagyon is feltűnően látható (lenne)! Én pl. ki nem állhatom az 50 Hz-es CRT-t emiatt.
2. Ha 1 rendes képkocka + 1 fekete kocka elven működne ez a CMR, sokkal jobbak lennének a mozgások (kb. mint egy 50 Hz-es CRT-n), mivel az agy kitölti a fekete részt, a saját mozgás-interpolációjával!
3. Csakhogy ez ugyanúgy 50 Hz-en villogna! Néztem már ilyen tévét, nem villogott 50 Hz-en, így hát valami másról van szó. Valószínűleg arról, hogy nem 1x, hanem 2x villantanak 1 képen belül (egyet közben és egyet utána), így 100 Hz lesz a villogás, viszont így a mozgás nem, vagy alig lesz jobb, mivel a szem mindig 2x látja ugyanazt a mozgásfázist egymás után. Így lőttek az egésznek.
(#54) atti_2010: Éppenséggel látható a különbség 75 fps és 100 fps között. (Ha te nem látod, az a te dolgod, de ne általánosíts!) De itt még csak nem is erről van szó, hanem 50 fps vs. 100 fps. (Direkt írtam fps-t, az egyértelműség kedvéért.)
Sőt, mozifilmes anyagnál ~24/25 fps vs. 100 fps, amit csak a vak nem lát. (Megjegyzem, én nem preferálom a mozifilmek ilyetén nézését, mert elveszi az álomszerű feelinget, a 100 Hz-et elsősorban sportesemények és más effélére használom.)
(#47) GeneraL_XTX: És téged nem zavar a plazma bizsergése? Tudniillik a plazma cellákat nem lehet analóg módon szabályozni (ill. csak nagyon szűk tartományban), így hát PWM (impulzus-szélesség moduláció) rendszerben hajtják őket és próbálják visszaadni az árnyalatokat. SD korszaki távolságból nézve nem annyira zavaró, de ahonnal HD-hoz nézzük, hát én nem bírom 5 percnél tovább.
[ Szerkesztve ]
-
atti_2010
nagyúr
-
harry
veterán
válasz atti_2010 #49 üzenetére
Bah... nem egyet-nem-értesz, hanem nem érted, miről van szó.
Nem a szemmel látható _villogáson_ van a hangsúly, hanem azon, hogy a fekete-villogtatós módszerrel előállított 100Hz képfrissítés esetén (gyorsan)mozgó kép kevésbé folyamatos, mint az, ha fekete-kép-villantás helyett egy, a köztes kockákból számolt képpel dolgozna.
Nem a villogást fogod látni, hanem azt, hogy kevésbé folyamatos.
(Már így elméleti szinten, tapasztalatom ezzel kapcsolatban nincs).Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
Ricco_hun
senior tag
válasz atti_2010 #49 üzenetére
Igen, villogást (talán) nem érzékelsz, de attól még át vagy bacva és a gyors mozgások is ugyanolyan elmosódottak lesznek, mint egy sima 50Hz-es lcd-n.
A CRT-ket meg kár volt belekeverni, mert távolról sem arról van szó.BloodRay: Akkor pl. egy LG 32LK530 megfelelő lenne?
[ Szerkesztve ]
-
atti_2010
nagyúr
válasz Ricco_hun #48 üzenetére
De ezt te nem érzékeled a szemeddel tehát nem értem mi vele a gond? Ha valamivel nem értek egyet az még nem trollkodás, ott voltak az 50Hz CRT-k es senkinek nem fojt ki a szeme, mikor bejött a 100 Hz-es Grunding maga volt a csoda, az ára is.
-
Ricco_hun
senior tag
válasz atti_2010 #27 üzenetére
Muszáj volt beletrollkodni, inkább olvastál volna vissza. Itt arról van szó, hogy ez a samsung led tv úgy tudja a 100Hz-et, hogy minden képkocka között lekapcsolja a háttérfényt. Ez a kamu 100Hz.
-
atti_2010
nagyúr
az egy dolog, hogy ki mit akar, de van a világon ár-érték arány is, és ebben ez a tv eléggé rosszul áll...
Mint fentebb írtam ott az LG IPS paneles és csak 100k, ár érték aránya sokkal jobb.
-
veterán
Nálam nem férne, meg én monitorként és tévéként használom majd a tévét, amit veszek (mondjuk a cikkben szereplő nincs a kosárban), így nekem kicsit előnytelen a nagy. Hogy LED vagy sem, az kevésbé foglalkoztat.
Amúgy igen, ha átáll mindenki digitálisra, van értelme a nagy képnek.
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
"Nem mindenkinek kell, nemmindenki akar 42"+ tévét"
Ja, hitegeti magát, aztán átmegy a szomszédhoz, ott meglátja, hogy az ugyanannyiért, vagy olcsóbban vett, 42-50" tévé még jobb képet is ad... hát, cumi. Pár ismerősöm már megszívta ezzel, de ha neki divat-LED kellett hát hajrá.
-
nagyúr
válasz jegenye77 #39 üzenetére
ugyanaz az SD-adás százszor jobban mutat plazmán, mint lcd-n,
lcd-n nézhetetlen, a plazmák tunerja nagyságrendekkel jobb.
Steve: az egy dolog, hogy ki mit akar, de van a világon ár-érték arány is, és ebben ez a tv eléggé rosszul áll...
[ Szerkesztve ]
-
jegenye77
addikt
-
nagyúr
Jó ár?
Egy pici, edge ledes (ergo inhomogén) lcd 135 ezer forintért?Olcsóbban kijön egy 42 colos plazma, vagy akár 15 ezer forint rádobásával egy 50 colos plazma is megvehető, ami nagyságendekkel magasabb moziélményt nyújt, sokkal szebb színekkel, sokkal jobb mozgásmegjelenítéssel...
A 42 coll 72%-kal nagyobb, az 50 coll pedig 144%-kal nagyobb kép-felületet ad.
Persze, amíg van, aki megveszi a 32-es lcd-ket 135 ezerért addig jó a samsungnak.
[ Szerkesztve ]
-
Gabor970
addikt
32" 135e HUF? elég vicces. Monitor ez, nem TV. 150e Ft áron 50"-51"-es plazma van, azon lehet filmet is nézni
Tanulj meg alkalmazkodni a körülötted levő világhoz, mert a világ nem fog tehozzád! /boda
-
Taky
senior tag
Inkább egy 40-es C650 142-ért... Engem ez a LED nem győzött meg, ennyiért.
"Tökéletes program nem létezik, csak olyan, amelynek még nem találták meg a hibáit." Pascal
-
Z_A_P
addikt
A két QuickTime video felejtős, ezeket még csak nem is látja
Ez nem hinnem h akkora baj, soha nem lattam senkit aki ilyet hasznalt volna...
MKV, AVI, MP4, ISO. Ennyi eleg.Ellenben az erdekelne (ezt nem lattam a tesztben), hogy DTS/AC3 hangot a lejatsztobol hogyan lehet atvinni az erositobe? A Dig. audio kimeneten attolja dekodolas nelkul?
OK
-
-
kerelo
aktív tag
Jó kis TV.köszi a tesztet
Lássanak hát csodát,kicsik és nagyok,a becsületes ember én magam vagyok "bendeguz"
-
atti_2010
nagyúr
-
BloodRay
veterán
válasz Ricco_hun #26 üzenetére
Normális 100Hz: Samsung 6-os széria; LG lednél tavalyi LE5300-tól(lcd-nél 5-ös sorozattól most is), idén LV4500-tól; Philips-nél tavaly 5-ös szériától, idén 4-esben is van és van olyan amelyik 5-öben nincs, szóval kutyulva van rendesen...; Sony-nál csak a 720-as szériától van, alatta egyikben sem;
(#27) atti_2010 -> Samsung CMR 100Hz = háttérfény villogtatás...
[ Szerkesztve ]
"A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83
-
atti_2010
nagyúr
Nem tartom jó vételnek ott az LG 32-LV 5500 IPS panellel szerelt össze sem hasonlítható a kettő.
Ricco_hun Milyen villogtatásról álmodozol a mostani LCD-m 75Hz megy mégsem villog, ez nem CRT.
[ Szerkesztve ]
-
Ricco_hun
senior tag
Úristen. Nem gondoltam volna, hogy a Samsung 2011-ben még használja a villogtatós 100Hz-et. Vagy csak a LED-es tv-knél?
Akkor szerinted is jó a 100Hz, csak az normális (referencia pontok alapján kiszámított köztes képkocka) 100Hz legyen. És az honnan tudható meg, hogy mely márkák/modellek alkalmaznak rendes 100Hz-es technológiát? Pl az LG TrueMotion-je jó?
Alapvetően sima lcd-t keresek, a led nem éri meg a felárat.A nyúl ugrik, a pók mászik, de a teve köp; A vészrendszer nneem működik!; ...ráadásul életveszélyes hazugság. Életveszélyes, mert veszélyes az életre.
-
dchard
veterán
" A gond csak, az, hogy úgy tűnik, nem lehet teljesen likvidálni. Azt tapasztaltuk, hogy egy kicsit még akkor is változtatja automatikusan a fényerőt, ha elvileg ki van lőve ez a funkció…"
Az A6-os Samsungomnál ugyanez a helyzet. Borzasztóan zavaró és nem tudok megszabadulni tőle.
Dchard
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
junior11
veterán
Jó teszt, köszönjük (de megint Samsung...). Mikor lesz lehetőség tesztelni a SONY idei tévéit ís (gondolok itt pl. az EX/NX/HX720-as modellekre)?
The Truth Is Out There - Az igazság odaát van
-
s1ru2
aktív tag
Egy szó sem esik soha arról, hogy, ha PC-vel kötik össze az ilyen tesztelt TV-ket akkor, minek nevezik el a kapcsolatot... Személyes tapasztalatból tudom, hogy már Samsung 32A656-nál sem mindegy, hogy melyik HDMI-n kötöm össze és milyen nevet adok neki. Gondolok itt arra, ha PC-nek nevezem el akkor a legtöbb funkciót nem érhető el, de ha Blu-Ray-nek akkor minden ki be kapcsolható, kedvemre állítható. Mondomanom sem kell ez a képminőség szempontjából, nem mind1... Ez sokaknak fontos lenne szerintem, akik monitornak akarnak ilyen jószágot használni.
[ Szerkesztve ]
Z87 Extreme4 / i5-4670k / Xigmatek S1283 / GTX1080 / 16 GB DDR3 / LG32UD89 / Panasonic 50DX710m / D5100 / 18-105 / Nikkor-Q.C Auto 1:2,8 f=135 / Nikkor H Auto 1:3,5 f=28 / Nikkor S Auto 1:1,4 f=50 / Galaxy S8
-
BloodRay
veterán
válasz Ricco_hun #13 üzenetére
CMR 100Hz = villogtatós megoldás = túrót sem ér.
Szerintem 50Hz-es tv-t nem érdemes venni. Egyrészt a képjavító szerintem sokat javít a képen, másrészt pedig az "50Hz"-es modellekben a panel is jóval gyengébb általában."A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83
-
villamos
őstag
belekerült mégy egy, valószínűleg a látássérülteknek szánt, képet kinagyító lehetőség is
Véleményem szerint inkább arra való, ha műsorszolgáltató f.sz módon továbbítja az adást, akkor ennek segítségével ki lehet javítani. Igen gyakran előfordul, hogy egy 16:9 es felvételt 4:3 -ban adnak le, így a két oldalsó csík mellett alul és fölül is megjelenik egy. Ennek a funkciónak a segítségével ki lehet tenni a képet teljes képernyőre, és még a műsorszolgáltató logója, 12 es karika stb. is eltűnik.
Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!
-
Rover623
félisten
DVI Audio bemenet???
WTFprimus inter pares
-
aktív tag
Szerintem annyira nem drága.......nekem bejön!
Köszönöm a cikket istökjó.2009-ben kizárt csaló tag után kaptam 1 feketét:(
-
Ricco_hun
senior tag
Leírnád bővebben, hogy mit értesz CMR 100Hz és nem CMR 100Hz között. Én úgy tudom, hogy van a képkiszámolós meg a fekete villogtatós 100Hz, de ez utóbbit szerencsére már elég kevesen alkalmazzák.
Ki tudnád fejteni a véleményed a 100Hz-ről (akár privátban is), mert mostanában ez a vesszőparipám. LCD tv vásárlás előtt állok és nem tudom, hogy kell-e ez nekem. Az lcd topikban többen azt írták, hogy 100Hz nélkül már rá sem bírnak nézni a képre, mert annyira elmosódott a gyors mozgásoknál.
Apropó a cikk is megemlékezhetett volna a 100Hz-ről a képjavító eljárások résznél.
Szerk.: a warezolt dvdscr divx-en én is jót derültem. 1. legalább lenne rendes dvdrip, 2. át lehetett volna nevezni a videót.
[ Szerkesztve ]
-
miko_
tag
Nekem is ilyen tv-m van valóban a gyors mozgásnál nem a legjobb de e mellett rengeteg jó tulajdonsága van gyönyörű kép remek médialejátszó smarttv stb.
-
flash-
veterán
nagyon jó a teszt,megnézném azt is hogy egy magasabb kategóriás samsung lcd mennyivel ad szebb szineket,illetve egy összehasonlító kalibrátoros tesztet
-
ProEvoFan
nagyúr
ez a TV 135 000 forintért teljesen rendben van, szerintem
-
BloodRay
veterán
Azért azt a 100Hz CMR-t nagyon nem hívnám "100Hz technológiának"... Semmit nem ér a gyors mozgásoknál, teszteltem eleget.
Betekintési szöge gyengécske még emellett a készüléknek. Ezeken kívül elmegy."A gép pentium 4-es. Mit mondjak még róla?! Leírom mégegyszer. PENTIUM 4." -► Henky83
-
aktív tag
a "kiprószáltuk" az alcímben mit jelent?
Peace is a lie, there is only passion...
Új hozzászólás Aktív témák
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve
- Elemlámpa, zseblámpa
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- AGM H Max - faék strapakivitelben
- További aktív témák...
- Spl decibelmérő eladó és egy 6darabos lifepo4 akku pakk
- Egy pár gránit hangfal alátét lap eladó, 34x30x2 cm, csiszolt, leélezve, gyönyörűek
- Google Pixel Buds Pro 2 - Bontatlan
- Sennheiser G4ME ONE minőségi Gamer fejhallgató minden tartozékával, kifogástalan állapotban.
- Édes kis semmiség dvd eladó (Cameron Diaz)!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest