Új hozzászólás Aktív témák
-
n4n3x
csendes tag
Kiveszik bitcoin automatákból KP-ba
-
Tian66
senior tag
válasz
mephi666 #114 üzenetére
A bitcoin továbbra is biztonságos. Egy poolt hackeltek meg és nem a blokkláncot.
Ez olyan mintha azt mondanád, hogy nem biztonságos a forint mert betörtek egy bankba és elvittek egy csomót. A különbség, hogy a bank általában kárpótol a pool meg nem biztos. De, aki poolon vagy kriptotözsdén tartja a coinjait az tisztában van ezzekkel a veszélyekkel és vállalta. -
mephi666
nagyúr
-
mephi666
nagyúr
-
GodGamer5
addikt
https://thumb10.shutterstock.com/display_pic_with_logo/1054024/301997357/stock-vector-bitcoin-balloon-burst-with-pump-301997357.jpg
Nagyot fog szólni....
-
Snoop-y
veterán
-
törölt tag
válasz
Robert_F #108 üzenetére
Szerintem is jó ötlet. Ugyanis egyáltalán nem vagy következetes... TE kezdted el a hasonlítgatást, most meg nem hasonlítható semmivel. Most akkor el kéne dönteni hogy mi van.
A technológia mint ötlet kvajó. Az, hogy ehhez ilyen szintű és energiaigényű rendszer kell csupán üzemeltetés szinten, az irreális, pedig ha ezzel vehetnél kávét meg bármit is, üzemszerűen mint a bankkártyával a jelenlegi koncepcióval maghalna az egész.
Igen tudom, van ilyen irányú fejlesztés is. Attól még tény a tény, hogy jelenleg nem annyira fényes, sőt mint ahogy te meg még páran itt beállítjátok.
-
törölt tag
válasz
Robert_F #105 üzenetére
Egy szóval se írtam le a nemzeti vagy a valuta szót. Az nem érvelés, hogy van ennél szarabb is. Egyébként meg nem biztos hogy szarabb.
Nemzetközi színtéren a valutákkal spekulálnak, az állambácsi is játszik vele, és ezer meg egy faktortól függnek. Ez tény. Viszont sok nagyságrenddel nagyobb érdekek, pénzek, emberek forognak a valuták körül és játszanak, mint a btc körül. Így te a körtét nem is az almával hanem így egy 6 dimenziós képzeletbeli szervetlen vegyülettel hasonlítod jelenleg.
Egyébként meg idén nem volt abból is balhé, hogy valaki kivágott nagyobb adag btc-t a piacra, az beszakadt mint a kő, és fillérekért taroltak? De. Ez ha mindenki nedves álma bekövetkezik, és globális fizetőeszköz lesz, a darabolódás miatti felértékelődés miatt ez javuló vagy romló tendenciát vetíthet előre? Szerintem nem javulót...
-
Robert_F
tag
válasz
#06658560 #99 üzenetére
En ezt ugy ertettem hogy nincsen egy olyan 3. fel aki felulbiralhatja a te donteseidet. A banyasz nem biralhatja felul a te tranzakcioidat. Csak adminisztrativ munkat vegezhet. Ilyen ertelemben nem 3. szemely csak 1 fokonyvvezeto. Ellenben a bankok nagyon is beleszolnak es nem is engedelyeznek bizonyos tranzakciokat ha az nekik nem tetszik. Igy ertettem a 3. feleket.
-
törölt tag
válasz
mephi666 #102 üzenetére
A hw gyártóknak igazából mindegy. Főleg a btc vonalon, és ha a hw gyártók alatt az nv-t meg amd-t érted. Ezer éve nem használ senki vga-t btc-re, és a hatalmas kínai farmok miatt már asic minereket se éri meg venni...
És szerintem az altoknál sem tolják. Ugye elad egy csomót, de nagyobb a kockázata is számára. Nem tudja hogy milyen biossal, milyen rigben fogják használni, ha csak picit hülye a gazdája idő előtt meg tudja főzni, aztán visszaküldi garba...
-
mephi666
nagyúr
meg igazából milyen értéket is teremt a bányászat? kb. annyira komoly az egész, mint farmville-en termelő munkát folytatni és ezért virtuális pénzt kapni...
van egy elméletem, miszerint a hw-gyártók keze is vastagon benne van az egészben: pumpálják kicsit a pénzt a btc-be, cserébe viszik a hw-jeiket magas áron is (mert túlkereslet van), aztán a végén majd jókor kiszállnak és az lesz a mérlegük, hogy eladtak töménytelen mennyiségű terméket és még a btc-n is kerestek
alvégen meg a paraszt ott fog állni féltucat drágán vett vga-val, amit potom pénzért tud majd eladni, mert túlkínálat lesz a piacon...
-
csongi
veterán
Mennyit fog erni a bitcoin, vagy a papir penz, globalis katasztrofa eseten? Nem lesz aram. Er barmit is a bitcoin?
A papir penz meg jo lesz s@,,et torolni.
Egyik sem lesz kepes ujra epiteni semmit, eletet menteni, vagy tetot rakni a fejek fole.
Elmulik egyszer ez is, par embernek jobb lesz, par ember meg bukni fog.
Megint a szegenyebb reteg szivja meg, es veluk dolgoztatanak. A rendszert ok taplalajak. Minel tobb terulet lesz felzarkoztatava annal tovabb fog a rendszer fennmaradni. Minden szegenyebb regioba tomegesen lesznek uj banyaszok.
India, Kina, Kelet europa. Hany emberrol is beszelunk?
Es ez meg a lehetosegek felet sem eri el.
Lesznek megtorpanasok, de a fejlodo orszagokkal eletbe tarthato lesz ez az egesz.
Az a szomoru, hogy mekkore energia pocsekolas megy, mert a tehetosseg elereshez semmi nem draga. Pedig tovabbra is a tobseg szegenyebb lesz. -
-
Robert_F
tag
válasz
#56573440 #91 üzenetére
Jogosak is meg nem is az eszreveteleid: vannak egyetertesi gondok a btc es egyebek haza tajan es sajnos itt nincsen egy kiemelt vezetoseg aki dontest hoz, hogy: na akkor ezt fogjuk csinalni... Megis nekem igy is sokkal szimpatikusabb barmelyik kriptopenz a nemzeti valutaknal vagy az USD-nel. Ez az elso ilyen jellegu kiserlet a maga gyermekbetegsegeivel, de (szerintem) olyan potenciallal rendelkezik, amit meg most is nagyon nehez felmerni.
-
Robert_F
tag
Bocsanat, de le kellett nyomni 1 muszakot... A banyaszok (a btc mint infrastruktura nezopontbol is) fontos reszei a halozatnak: ok ervenyesitik a blokkokat es rajtuk keresztul kerulnek uj tokenek a rendszerbe. Lehet, hogy ez sokaknak nem tetszik, de ez a halozat igy lett kialakitva, annak erdekeben, hogy a blokkok es a blokklanc ne legyen hamisithato. Most lehetne sorolni milyen egyeb tulajdonsagai jelenthetnek erteket, csak nehanyat, fuggetlen, peer to peer digital cash, (ha ertheto a keszpenz analogia, ahol szinten nem kell megadni semmilyen szemelyes adatot 1 tranzakciohoz.) 24/7 elerheto es mukodik, nagyon gyors es olcso transzfer, anonim, ha mindket kulcs a tul. birtokaban van, akkor az rendelkezik a tokenekkel. (Bankoknal ez ugye nem biztos, hogy teljesul.) Es meg egyebek amik inkabb elvi nem gyakorlati jelentoseguek. (Bar lehetnek ettol meg nagyon fontosak.) Akinek ez nem jon be az nezhet maganak masik kriptopenzt, a kinalat boseges, vagy hasznalhat egyeb alternativ eszkozoket. (A kriptopenzeknel ugysem talal jelenleg jobbat.)
-
otapi
tag
-
Robert_F
tag
válasz
#06658560 #84 üzenetére
Ez a darabolás dolog még mindíg nem világos... Kifejtenéd? Végül is... Ezen a szétszórt gépekböl álló retek hálózaton a világon bárhova tudok értéket küldeni... Méghozzá villámgyorsan és olcsón... (Most más elönyökröl nem szólva.) Emellett: Jóember! Amint írtam: amikor vki BTC-t vásárol valami nemzeti valutáért: akkor: pontosan az történik, (a te analógiáddal is) hogy az adott nemzetgazdaság egy arányos részének értékét nem nemzeti valutájában, hanem BTC-ben fogja kifejezni... Emellett: én hosszú távon sokkal inkább bízom egy globális közösségi egyetértés mentén szabályozott közös pénzben, mint kis érdekcsoportok/nagy spekulánsok által befolyásolt nemzeti valutákban. (Az egész lassan okafogyott amúgy is...) Plusz: ugye szarják kedvükre a billió dollárokat/eurokat a rendszerbe... Hol van ez már attól, hogy nemzetgazdaságok valódi értékét tükrözze... És van még rengeteg egyéb aspektus, amire most nincs sajnos idö...
-
dabadab
titán
"Nincs mögötte semmi?... Végül is a komplett globális (és megbízhatóan müködö) infrastruktúra az semmi..."
Igen, az semmi. Az akkor lenne mögötte, ha lenne valami garancia arra, hogy adott bitcoint be lehet váltani az infrastruktúra adott részére - de nincs ilyen.
"Plusz az se zavarjon, hogy a fiat pénzekböl szivattyúzza az értékét..."
Ezt így hogy?
-
törölt tag
Nem, hanem a maximált össz mennyiség miatt deflációs: ha van most 1 BTC-d, a folyamatos darabolások miatt jobban jársz, ha nem költöd el, hanem vársz vele, mert a maximális mennyiség elérése utántól folyamatosan egyre többet fog érni.
Az a globális infrastruktúra mégis micsoda? Milliónyi szétszórt gép, ami semmi mást nem csinál, mint tranzakciókat hitelesít. Ez gazdaságilag még mindig nulla mögötte levő érték. Mi van egy normál valuta mögött? Az adott ország komplett gazdasága és kormánya. Na, vágod már a különbséget?
-
Robert_F
tag
válasz
#06658560 #36 üzenetére
"a mindíg kisebb darabokra vágjuk" - miatt deflációs? Sok neves szakértö bukkanhat itt fel a fórumon... Nincs mögötte semmi?... Végül is a komplett globális (és megbízhatóan müködö) infrastruktúra az semmi... Plusz az se zavarjon, hogy a fiat pénzekböl szivattyúzza az értékét...
-
-
törölt tag
Állami szinten meg még ennyi se kell. Ugye Usákiában a szőke hercig annyira pro-gun, hogy konkrétan mennek csődbe a gyártók miatta. A készletek az egekben, a vásárlókban nincs félelem, hogy holnap valamiért betiltanák a cuccaikat, így szépen kivárnak, mert egyre olcsóbb minden ami a fegyverekkel kapcsolatos.
-
W.Wilson
aktív tag
A deflációval az a baj, hogy visszafogja a gazdaságot. Ha a pénzed holnap többet ér, mint ma, akkor inkább holnap szeretnéd elkölteni. Visszaszorítja (vagy akár a mértékétől függően teljesen megöli) a hitelezést is, mert negatív kamatra nem fogsz kölcsönt adni, akkor inkább megtartod magadnak. Növeli a munkanélküliséget, mert ha felvettek mondjuk 100 egység bérrel, de egy év múlva már csak 99-et tudnának adni. Tehát vagy belemész egy folyamatos bércsökkentésbe, vagy kirúgnak.
-
BBorg
tag
válasz
#06658560 #36 üzenetére
- A deflációs megjegyzést nem értem a kis darabokra vágással kapcsolatban. Valami olyasmit olvastam, hogy 100 000 000 satoshi az egy bitcoin, ez alapján szerintem a bitcoin áfolyama akár 20 millió dollárig is emelkedhetne, ha azt vesszük kritériumnak, hogy a legkisebb egysége még hétköznapi árucseréhez használható legyen. A satoshi lekisebb értelmes értékét én most hasból 20 centben határoztam meg a példa kedvéért, ami valamilyen olcsó termék ára, amit úgyis jellemzően többdarabos csomaggal szoktunk venni.
- Nincs érték az arany árfolyamának 90%-a mögött sem. (szintén hasból a példa kedvéért). Ha holnaptól úgy döntenének az indiai nők, hogy többé nem tetszik nekik az aranyékszer és a befektetők, hogy többé nem bíznak az arany értéktartásában, akkor az árfolyam drasztikusan esne. Az ipar arany kereslete vélhetően messze a mostani árfolyam alatti árat indokolna (mint ahogy a játékosok GPU kereslete is alacsonyabb árakat generálna, ha az egyenletből kiesnének a bányászok). Az államilag működtetett pénzek mögötti garancia sem megkérdőjelezhetetlen (sőt! - pengő).Éppen ezért nagyon vonzó gondolat, hogy közösségi elven működtetett hálózatba vessük a bizalmunkat. De az előbbi hozzászólásomban leírtak továbbra is problémát okozhatnak (nem lehetek benne biztos, hogy A-tól vásárolt 1 bitcoinom x év múlva ugyanannyit fog érni mint B-től vásárolt 1 bitcoinom; áramfogyasztás; blokkchain méret; centralizáció)
-
törölt tag
Erre kértem, hogy sorold a példákat a tényleges hiperinflációkról, ahol az állam nyerészkedett rajtuk. Eddig pontosan nullát hoztál.
"Példának felhoztam a 2. VH-s Magyarországot, illetve Zimbabwe-t ahol kifosztották a földbirtokosokat (ezzel rontották az ország gazdasági teljesítményét) és egyszerre növelték az állam kiadásait."
Ezek közül melyik állam által indított hiperinfláció, és nem valaminek a következménye az infláció?
Mivel nem mondtad, hogy speciális esetekre utalsz, így a mondandód automatikusan általános érvényű. Ami már eleve ott bukik, hogy csak belső adósságot lehet elinflálni.
-
MageRG
addikt
válasz
#06658560 #67 üzenetére
"Hiperinfláció sose lesz magától, hanem az állam próbál túlságosan nyerészkedni." - erre gondolsz?
Az állam erején felül költekezik, és pénzteremtéssel pótolja a hiányt. Ennyit jelent.
Hogy eredetileg ki okozta? Szerinted a pénzeszközök használói. Legalábbis ezt értettem.
Szerintem meg az, ha az állam háborút indít. Vagy belebarmol a gazdaságba. Mindkettőnek a saját haszonszerzés a célja.
Példának felhoztam a 2. VH-s Magyarországot, illetve Zimbabwe-t ahol kifosztották a földbirtokosokat (ezzel rontották az ország gazdasági teljesítményét) és egyszerre növelték az állam kiadásait.Hiperinfláció előfordulhat valami extrém természeti katasztrófa miatt is, de erre sokkal kevesebb a példa.
"...határozottan állítottad, hogy az államnak érdeke és haszna. Univerzálisan."
Értelmes államnak nem, mert elkerüli. Egyéb esetben, lásd fent. Az univerzalitást még nem találtam meg a saját szövegemben. -
Pxs
aktív tag
Szerintem nem érdemes várni az eladással annak, aki korábban vett, most meg idegeskedik, hogy lesz pukk, vagy nem lesz pukk.
Kb. 1 évvel ezelőtt fogtam magam, és befizettem 20 EUR-t egy netes szerencsejáték oldalon. Van egy pókeres játékuk, ahol 4 kezdő pókerkézből kell megtippelni, melyik nyeri végül a kört a river-en. Először csak poénból 1-1 EUR-t dobáltam be tétnek, 1,5-2,00 odds-okon, aztán azt vettem észre, hogy nem is megy rosszul a dolog, sőt...fél óra múlva már 10-30-as tétjeim is voltak, és többszáz EUR-nál jártam. Még kb. 1 óra, és 3340 EUR-t mutatott az egyenlegem (nem vicc), amiből egy rossz megérzés kapcsán gyorsan le is hívtam a számlámra 500-at. Nem volt hülye ötlet, mivel pár körrel később elfüstölt úgy a fele (1.03 odds mellett), aztán rá 1 körre a maradék (1.05 odds-nál)!
Így is lett 20 euróból 500 euróm durván másfél óra alatt, de tanulság: ha már megtöbbszörözted a kezdeti pénzed, szállj ki...ezt üzenném minden reménybeli BTC-milliárdosnak.
[ Szerkesztve ]
-
-
MageRG
addikt
válasz
#06658560 #65 üzenetére
Mit kellene értelmeznem, most komolyan?
Arra a kérdésre gondolsz, hogy melyik állam profitál a hiperinflációból?
Hagyományos értelemben semelyik. Ez mindig egy kétségbeesett, tűzoltó intézkedés.
Ott nyerészkednek, hogy nem vágják vissza a kiadásokat. Ezt háborúban (pl. Mo., 2. VH) vagy miután szétbarmolták a gazdaságot (Zimbabwe, vagy most Venezuela) nyilván nem akarják/lehet bevállalni.A kontrollált inflációból viszont profitál az állam.
-
W.Wilson
aktív tag
A hitelpénzrendszer lényege, legnagyobb ütőkártyája az, hogy elméletben mindig akkora pénzmennyiség van a gazdaságban, ami az aktuális folyamatok lebonyolításához szükséges. Azaz egy növekvő gazdaságban a bankok egyre több pénzt teremtenek (=hiteleznek), míg recesszióban egyre inkább semmisítik meg a pénzt (= a vállalatok visszafizetik a hiteleket). Tehát ideális körülmények között a pénz értéke nem nőne és nem is csökkenne. Ezt soha nem fogják tudni az ilyen aranyat modellező kriptohülyeségek. A pénz ugyanis csak a gazdasági folyamatok kenőanyaga, ehelyett ezek mind önálló gazdasági jószágként tekintenek rá.
A nyomtatás nem igazán oszt vagy szoroz, hiszen a kp aránya 10% alatt van, ráadásul a kp is a kerbankokon keresztül jut a gazdaságba. A jegybank azzal próbálja meg szabályozni a pénz mennyiségét, hogy a kerbankoknak nyújtott hitel kamatát változtatgatja.
[ Szerkesztve ]
-
JBond
csendes tag
válasz
#74018560 #62 üzenetére
Jó a cikk!Ha a Winklevoss fivérek eladják a BC-kat azt mindenki észre fogja venni csak jó szokás szerint kivárnak hátha nő még valamennyit, aztán mikor már nem lesz árfolyamváltozás ,a csúcson amilyen gyorsan csak lehet eladják ha lesz vevő!Nem lepne meg ha a közeljővőben ez bekövetkezne!Kereslet kinálat mint itt sokan mondták eddig a sok-sok ransomware miatt is meg volt rá a kereslet főleg Usaban!Egy picit a tulipánmániára hasonlit :https://logout.hu/bejegyzes/stangli/tulipan_mania.html !
-
törölt tag
Azért nem gyenge, hogy úgy szakajtottak akkora összeget, amiért még országok is kuncsorognának, hogy a társadalmi hozzájárulások zéró volt. Ergo a büdös nagy semmiért lett egy csomó pénzük.
Eljött volna a kánaán?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Egyik topikba linkeltek phs arcokat pedig. Nincs ezzel baj, még akár realizálni is lehet valamennyire usd szinten hasznot, engem csak az zavar, amikor globális fizetőeszközként tekintenek rá. Ott jelenlegi formájában nem működne.
Viszont aki az elején felszedett egy marekkal, az most pl steamen játékot is vehet érte...
[ Szerkesztve ]
-
mephi666
nagyúr
válasz
#56573440 #56 üzenetére
nem kell messzire menni, a 2. vh után itthon is volt akkora infláció, hogy brutál címletek forogtak pengőből
ui: úgy érzem, nem sok van hátra, hogy pár nagyobb hal is bedobja a törülközőt, aztán boruljon a bitcoin-kártyavár... hallok olyanokat, hogy kinek mennyi pénze áll benne (mennyiért vett, mennyit "nyert" rajta), de olyat nem sokat láttam, aki azt mondta volna, hogy "ezt vettem bitcoin-ból"
-
MageRG
addikt
válasz
#06658560 #58 üzenetére
Tudom hogy ciki a Wikipediát idézni, de tessék:
"Economists believe that hyperinflations are caused by large persistent government deficits financed primarily by money creation (rather than by borrowing or by increasing taxation)."Vagyis állami túlköltekezés, amit pénzteremtéssel finanszíroznak. Szinte minden esetben ez volt a történelem folyamán.
-
MageRG
addikt
válasz
#06658560 #54 üzenetére
Én úgy tudtam, hogy a forgalomban lévő készpénz mennyisége nem követi a gazdaságot, ezért pótolják.
Továbbá mindig kicsit "előre" mennek. Vagyis többet nyomtatnak, mint kellene.
Mivel időbe telik, amíg az egész folyamat végighalad és a pénz beáll az új, valódi, kisebb értékére, az nyer, aki először továbbadja a pénzt.
Ki az? Hát az állam, amikor kifizeti az adósságát. Ezt hívják az "adósság elinflálásának".
Hiperinfláció sose lesz magától, hanem az állam próbál túlságosan nyerészkedni.
Ahogy infláció sem lesz magától, mert a normál piaci folyamatok szerint nőne a pénz értéke. (Csak akkor meg defláció lesz. Senki nem akarja továbbadni a pénzt. Míg végül megszűnik a kereslet iránta, és az egész bezuhan.) -
törölt tag
válasz
#06658560 #54 üzenetére
Az usák 10k dollárt nem azért csinálták. Ott az volt a mondás, hogy nagy összegeket kellett a pénzintézeteknek mozgatni, és nem tudták ezt megoldani máshogy gazdaságosan. Az forgalomba csak nagyon korlátozott mértékben került.
Most ezek a címletek irrelevánsak, egy számítógép elől milliárdokat tudsz mozgatni pillanatok alatt, anélkül hogy bárki fizikai pénzhez kéne nyúljon.
Afrikában már volt extrém példa mondjuk, az talán találóbb
-
azbest
félisten
válasz
#06658560 #54 üzenetére
a vicc az egészben, hogy pepitában ugyanez a coinokal is megvan, csak ott egyre apróbbra kell darabolni, hogy jusson belőle. Nem millió forintos bankjegy lesz, hanem milliárdad rész coin, mivel elfogy a forgalomból, és ez tovább gerjeszti, hogy betárazzák forgalmazás helyett. Zseniálisnak tartom, hogy a sokak számára egyébként is misztikus gazdasági rendszert inverz inerciarendszerbe téve, rengetegen megváltásként tekintenek rá. Pedig kb minden probléma megvan ezzel is, csak pepitában. Hiperinfláció helyett hiperdefláció. Majd pukk. Nem tanultak az emberek a deflálódó svájci frank hitelekből.
Ha egyszer kiderül az indítójának kiléte, akkor jelölni kellene a világblegnagyobb, nem törvénytelen gazdasági piramis játékának megalkotásáért a közgazdasági nobelre.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Át van gondolva: nem az állam kezdi el csak úgy nyomni a minél nagyobb címleteket, hanem reagál a folyamatokra vele: elfogy a pénz az embereknél, mert a pénz elvesztette az értékét, így az adott ország pénzzel ellátottságát az igényekhez csak nagyobb címletekkel tudják fedezni. Hiába nyomtattak például az EU-ban ötszáz dolláros, vagy az USÁ-ban tízezer dolláros címleteket.
-
Peter13
senior tag
+1
Én is azt látom, hogy a BC egy spekilációs eszkösz, amit azért vesznek emberek, hogy jó sokat keressenek rajta. Nincs is ezzel semmi baj (tőzsdén is jórészt ezért veszik a részvényeket), csak akkor kezeljük is így. Egyelőre a használhatósága meg a vélt/valós előnyeinek ecsetelése csupán eszköz, hogy támogassuk a belé vetett hitet ("nagyon jó lesz majd egyszer valamire"...."valakinek"..."valahogy"...), a további árfolyamemelkedés reményében.Persze, én is sajnálom hogy nem vettem 2 éve amikor még 600 volt az árfolyam (és már ott is fogtam a fejem, hogy mire), de ettől elvonatkoztatva, én sem vagyok meggyőződve hogy ez lesz a világmevltás a pénzügyi szektorban.
-
törölt tag
válasz
#06658560 #50 üzenetére
" Mondjuk a bizalom hiányát már most is mutatja a millió alternatívája."
Szerintem egyáltalán nem a bizalom hiányára utal. Az altkoinok azután lettek népszerűek nagyon, hogy "házi" körülmények között nem érte már meg btc-t bányászni. A vas megvolt, meg a hajlandóság is, így a "piac" reagált rá. Amikor megugrik az akármelyik alt nehézsége akkor is átáll egy vödör ember más altokra, mert azt éri meg.
A legnagyobb mondás alapvetően amit eddig hallottam a mindenféle kripto pénzekkel kapcsolatban, hogy a gazdag nem lesz gazdagabb csak azért mert gazdag. Ha most van 1 milliárd dollárod, akkor ha nem csinálsz semmit csak beteszed a bankba pl, akkor az neked "passzívan" is termel. Mondjuk ez meg azért hülyeség, mert bár jelenleg pl btc-ből ha ráülsz nem lesz 100-ból magától 110, de az értéke az drasztikusan emelkedik.
És egyébként pont ugyanannyira kitett a btc a "felsőbb hatalomnak" csak jelen helyzetben a hálózat üzemeltetői azok. Akik beleteszik a számítási kapacitást. Ezért -is- volt ugye a btc-n belül "szakadás" nem is oly rég.
-
törölt tag
Még egyszer: a BTC mit nyújt, ami akár minimális garanciát is adhatna? Semmit. Globálisan mi garantálja, hogy a bizalom megmarad mögötte? Pláne, amikor egy sor átírásával lehet új pénzt generálni? Mondjuk a bizalom hiányát már most is mutatja a millió alternatívája.
Hiperinfláció normál pénzeszközök esetén nem az állam felől indul, hanem a pénzt használók oldaláról. És jól működő gazdaságban nem jelentkezik. Vagyis az már a bizalmi válság következménye.
-
stefi76
aktív tag
Globális pénz , bla-bla-bla-bla....
Ezek a dumák mennek ideológiagyártásra, meg a tudományos techszövegek kellenek.
Miközben mindenki azt szálmoja ennek ellenére, hogy mennyi DOLLÁRT fog vele keresni.Na itt bukott meg mindegyikőtök szövege.
Mindenki nyomatja, hogy szuper-pénz, meg nincs infláció, meg felügyelet, meg közösség, meg ki tudja milyen piár dumákat - amiket azért szét lehetne szedni egyesével, de most nem ez a téma - és közben remegve várjátok, hogy a spekulációs cél teljesüljön: jó sok fincsi zöldhasú legyen a számlán.Mindenkinél.
Nézzük meg, még ezek a technológiai szektorban lévő srácok is millió dollárokra vágytak, eldobták a "szuper-pénzt",Na innen fussatok neki mind, hogy miért is a dolcsira csorog a nyálatok.
Eldobjátok a Ferrarit egy trabiéért?Hát hogy van ez?
-
Parano1d
tag
válasz
#06658560 #47 üzenetére
Azért ha megnézzük, hogy hány ország jelentett csődöt csak az elmúlt pár évtizedben, és mennyi ember veszítette el a pénzét adott esetben hiperinflációban, akkor az is nyilvánvaló, hogy ez a garancia nem elég.
Egy globális pénznél, amit mindenki elfogad, és nem irányít senki, az jelent igazi garanciát. Garanciát arra, hogy az állam bácsi nem tudja elvenni a pénzedet.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
A valódi pénz mögött még mindig ott van az adott állam, hogy azért a darab papírért, érméért adott mennyiségű értéket kaphatsz, s erre ad garanciát. Ami garanciát leginkább az adott állam gazdasága jelenti.
Relatíve ez is csak bizalom, viszont a BTC és társai mögött még ennyire sincs semmi. Csak a tranzakciót hitelesítő algoritmus. -
Parano1d
tag
válasz
#06658560 #36 üzenetére
Én a deflációs problémán túl, a bányászatot tartom problémának.
Az, hogy nincs mögötte igazi érték, az a mostani pénzeknél sem igazán probléma. Csak akkor, ha lokálisan gondolkodunk. Amennyiben globális pénzként tekintünk rá, nincsen jelentősége, hogy egy adott országnak mennyi a nemzeti összterméke.
De azért nézzük az előnyeit is:
Gyors, olcsó, 0-24 ami a mostani bankrendszerről egyáltalán nem mondható el.
De a legnagyobb feature, hogy nem lenne szükség a mostani értelemben vett bankokra, jegybankokra, a jogi, és bürokratikus szervek, csomó feladatát is átvehetné, a smartcontractok segítségével.
Ezen kívül feltehetően egy csomó felhasználási terület van, amire most még nem is gondolunk.
Ezek a dolgok egy újabb problémát fognak felvetni, hogy a hatalom nem szívesen mond le ezekről a privilégiumokról, és nyilván hamarosan megpróbálják betiltani, amivel elég nagy kihívás elé fogják állítani. -
válasz
Dr. Akula #39 üzenetére
Az a baj, hogy mindenki a Bitcoin-ról beszél, amikor a VGA-k árának növekedéséről beszélnek; holott már rég nem a Bitcoin az 'olcsó-gépes' farmolók célpontja (ott már nem rentábilis a dolog). Most inkább az Ethereumról hallani, meg még 1-2 másik alt-coin-ról, mint elsődleges célpont. Vagyis ha az egyik bedőlne, az még nem zárná le az egész lázat, hiszen csak átváltanak másik e-valutára a már meglévő vagy újabb gépeikkel.
Talán csak akkor csődölne be az egész e-pénz-biznisz egyszerre, ha valami olyan alapvető hibát találnának, ami az összes alapját (számítását/technológiáját) kérdőjelezné meg. Addig viszont várhatóan maradnak a magasabb VGA árak (vagy hullámokban változhat az áruk a további kereslet növekedése/csökkenése hatására, mint eddig). -
Aprósólyom
addikt
Kereslet kínálat. Mert nincsen akkora kereslet rá, amennyi balanszban tartaná kínálatnak a mértékét, így azonnal durván zuhanna az értéke. Mondom ezt annak a fényében, hogy valójában foglalmam sincsen a napi-heti kereskedési volumenről.
Vagy egyszerűen csak kivárnak, mert emelkedést prognosztizálnak.[ Szerkesztve ]
-
Aprósólyom
addikt
És igen! Srácok, a hardveraprón hirdetett cuccaim, csak jegyzett, nemzeti valutáért lehet megvenni. Hókusz-pókusz kizárva.
BTC és társai esetében mindig eszembe jut, hogy, az eddigi ismereteim szerint, minden fizető eszköz akkor bizonyolut hozzú távon működőnek, melyet viszonylagosan vagy kizárólagosan központosítottan kontrolláltak. Mikor decentralizáltá, elenyészően kontrollálható vált, az magával rántotta a piacot és egyenes út volt a rövid vagy hosszú távon bekövetkező durva hanyatlás. Hajrá! Bár igaz, a mai pénzrendszer sem sokkal jobb. Szóval segget csináltam a számból.[ Szerkesztve ]
-
paperboy
senior tag
Mondjuk azt nem értem, hogy akinek akár dollár milliárdjai vannak benne, az mire vár? Miért nem adja el? Ennyire kapzsik lennének? Ha nekem lenne ennyim benne, már biztos "megszabadultam" volna tőle. Nem kockáztatnék már tovább. Ja, hogy nem tudják eladni avagy nem egyszerű a dolog (meg később se lesz az)? Hmm...
-
devast
addikt
Te tényleg azt hiszed, aki nagyban játszik az btc-n keresztül mossa a pénzét? Mikor ott van két raklap offshore adóparadicsom... Váltó már nem utal ki neked pénzt személyi, lakcím,
prosztatavizsgálati eredmény 9 évre visszamenőlegstb nélkül... localbitcoins-on meg lehetetlen nagyobb mennyiséget eladni. A btc kimondottan rossz eszköz, ha te pénzt szeretnél mosni.[ Szerkesztve ]
-
Hunmugli
aktív tag
Valószínűleg Satoshi az első BTC milliárdos... Csak még nem adta el (akárcsak a Winklevoss fivérek)
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
BBorg
tag
A bitcoin téma nagyon érdekes. Portfolion olvasgattam neves üzletemberektől származó rövid véleményeket. A közös pont sok esetben az volt, hogy veszélyesnek tartották a bitcoint, de a "lufi" indokláson túl már nem bonyolódtak bele a dologba, hogy hogy s, miképpen is tekintendő lufinak. Ez adódhat abból is, hogy hiányos volt a fordítás, vagy nem volt hiányos a fordítás, de ők már feltételezték a közönségről, hogy minden technikai részlettel tisztában vannak, így fölösleges alapos magyarázattal szolgálni, vagy esetleg nem volt kellően megalapozott a véleményük.
A bitcoin működésének megértése közben az egyik problémás pontnak én azt találtam, hogy az egyik bitcoin a jövőben nem feltétlenül fog ugyanannyit érni mint a másik bitcoin. Tehát nem mindegy, hogy kitől veszem, illetve, hogy milyen előtörténete volt. Pl, ha évek múlva egy nyomozás felderíti, hogy az asdfown23r2aeö2nf22ö3ö23rnio cím érintett volt rakétatechnológia csempészésben, emberkereskedelemben és Zámbó Jimmy koncertjegy eladásban, akkor egy adott szervezet - aki elkötelezi magát az előbbi tevékenységekkel szembeni fellépés mellett - úgy dönthet, hogy nem fogad el fizetségeket olyantól, akinek az előtörténetében szerepel az előbbi cím.
A másik nagyon érdekes hátulütő: a hálózat áramfogyasztása. Erről ijesztő számokat lehet olvasni. A blockchain méret a távolabbi jövőben hasonlóan érdekes lehet.
A harmadik kétes pont: számomra nem világos, hogy a bitcoin hálózat fenntartása hosszútávon hogyan nem fog abba az állapotba torkollni, amikor egyre kevesebb node (és bányász) tartja fenn a rendszert. Ha egyre kevesebben vesznek részt a hálózat fenntartásában (mondják: "sima GPU-kkal már nem éri meg") az pont ellentétes a bitcoin fő vonzerejével, vagyis azzal, hogy a sok hasonló befolyással bíró szereplő egymás tevékenységét ellenőrző és kordában tartó viselkedése miatt bízhatunk a hálózatban. Attól tartok, hogy előfordulhat, hogy a végén csak egy (vagy egy érdekcsoport) marad, mert senki másnak nem éri már meg. Egy ilyen felállás pedig bizonyos szempontok mentén már nem sokban különbözik a jelenlegi pénzrendszertől (amelyben egy szereplő - az állam - felügyeli a pénz működését), szóval egy jó nagy kerülővel oda érhetünk, ahonnan indultunk.
-
Gabás
addikt
Kisebb a költsége, mint a kp-nek. A bankról nem is beszélve (meg egyszerűbb is)
Milyen esetben, melyik országban, milyen összegek esetében, milyen távú átutalásnál, milyen költségek beszámításával… Mert ez nagyon valószínűtlen, a bitcoin-tranzakciók konverziós veszteségét, kockázatait és illetékeit nézve
-
GeorgeV
aktív tag
válasz
vilmose33 #31 üzenetére
Hát igen. Ha ez egyszer elindul lefelé, akkor padlót fog néhány óra alatt. Ez idő alatt pedig eladhatatlan lesz.
Valaki(k) ezen nagyot fognak kaszálni. Csak nem tudjuk, hogy mikor kell sortolni. Elég, ha három nagykutya elkezdi szórni a bitcoin részvényeket, utána a pánik elviszi a többit. -
vilmose33
őstag
Kollégám barátja , vett még anno Dubajban 100ezerért, most kb 4milliót érhet. Még kitart nem adja el, de biztos megy az idegek harca. Kipukan a “lufi” vagy nem.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
De hogy lecsapjam a labdát, ahogy nézem 2013-ban már kibeszéktük a témát. Csak meguntam már újra és újra elmagyarázni az újabb és újabb naív embernek, hogy nem hinni kell, hanem érteni.
[ Szerkesztve ]
-
GabN73
addikt
De nem is akkora a kockázat, mégis az átlaghoz képest nagyot esett.
Lehet shortolni, tessék, hajrá. Sose értettem azokat az embereket, akik tutira tartják hogy lufi, és nemsokára durran, mégse tesznek semmit./Félreértés ne essék, nem istenítem a dolgot, megvan az előnye és a hátránya is, teljesen semlegesen állok a dologhoz. Inkább az zavar, hogy az emberek olvasnak egy cikket indexen/hvgn/portfólión/origón és máris szakértőnek tartják magukat a témában, majd ugyan azt írják/mondják vissza, holott félre van fordítva az eredeti cikk, 2 naponta változik a vélemény..../
azbest
Igen, pont ezt írtam, grat. -
azbest
félisten
hát persze, hiszen a sok milliárból hamburgert vesznek józsiék és nem ipari pénzmosásról van szó, hanem ez a világ megváltása az elnyomó bankoktól
Természetesen megértem, hogy sokaknak csurran cseppen belőle és ezért istenítik, akár tudják akár nem, hogy valójában miben vesznek részt. Ők fontos részei a rendszernek, velük legitimálják a forgalom nagyobb részét adó pénzmozgásokat. Csak úgy kitaláltam, hogy a bitcoint is azért forkolták le, mert a kínai tranzakcióktól beállt napokra a kisebb tranzakciós blokkméret miatt a rendszer, ezért kellett egy nagyobb blokkméretű változat
[ Szerkesztve ]
-
GabN73
addikt
Ezt a csak a bűnozők pénze, pénzmosás dolgot is el lehetne már felejteni
atike
Szerintem értenek annyira hozzá hogy miben és hogy tárolják azt a mennyiséget. És gondolom a kockázattal is tisztában vannak.
A Richter részvénye pedig 6.705 Ft-ról leesett 6.375 Ft-ra ma reggel.... Akinek abban van nagy pénze, akkor most áldozat lett? -
Nyirike
csendes tag
Nálunk terjeng egy sztori (elég megbízható barátom mesélte), hogy egy kollégája 1+ éve hardvereket (vga, proci meg ilyesmi) adott Bitcoinert cserébe (nem volt nagy ára) és most eladta őket. Közel tíz milliót kaszált a mostani eladással. Normális átutalással kapta meg a lóvét. Tehát ez már simán használható zseton.
Én is sajnálom, hogy kimaradtam a buliból, de mikor indult nem nagyon hittem benne, most meg már drága lenne beszállni.
-
azbest
félisten
hát ja, ha hirtelen egyben akarnának megszabadulni, akkor a túlkínálat miatt bezuhanna az árfolyama. De amíg hiányzikk, mert bányászással nem lehet sokat szerezni, akinek van az meg ül rajta, így megy fel az ára.
Egyébként fokozatosan adagolva valószínűleg simán elvinnék a kínaiak, hogy a coin segtségével vigyék ki kínából a hivatalos csatornákon kívül a milliárjaiakat, amit a kormányuk egyébként nem engedne.(#10) GabN73
wow, szép forgalom... nem is gondoltam volna, hogy mér ilyen mértéket öltött a pénzmosás vele. Bár valószínűleg naív vagyok[ Szerkesztve ]
-
GabN73
addikt
Fogadjunk hogy tudnék venni /igaz nem idehaza/ érte használt vagy új Ferrarit is?
Egy Ferka árát kb 5 perc alatt fiat pénzzé lehet tenni, a másik dolog, hogy vannak olyan kereskedők, akik nyitottak az ilyesmire /ingyen reklám mindig jó/ és akár BTC-t is elfogadnak.Illetve kicsi gondolkodással: egyben nagyon nagyon nehéz lenne eladni valóban. Viszont nem csak egy tőzsde/váltó létezik a világon, és szépen lehet darabolni. Elmúlt 24 órában 6,5 milliárd $-nyi BTC forgalom volt.
Az 5 legnagyobb BTC/USD pár ebből 5 DB tőzsdén/váltón 1.777.818.000 $ volt. /A Geminin /ők a tulajdonosok/ 122millió$ forgalom volt BTC/USD-ből az elmlúlt 24 órában/
Szóval nem lehetetlen egy nap alatt fiat pénzzé varázsolni, kérdés hogy mekkora hatással lenne a jelenlegi árfolyamra, ha egyszerre dobnák fel. -
PandaMonium
őstag
A cryptocurrency nem azoknak jó befektetés akik biztosra mennek és a kenyérre kellő pénzükkel kockáznak, hanem a "nagyoknak", akiknek meg se kottyan pár tízezer dollár veszteség néhány nap alatt, ha cserébe kicsit nagyobb valószínűséggel nyernek sokat a befektetett pénzükön. Szerintem ha nagyon akarnák fel tudnák valutára váltani - nyilván nem egy váltónál, egy összegben, hanem többnél több részletben.
[ Szerkesztve ]
-
janeszgol
félisten
válasz
macilaci78 #7 üzenetére
Oké, de ezekben van akkora kockázat, mint a digitális valutában?
Szerk.: hemaka a fején találta a szöget. Ezzel a "pénzzel" egyelőre nem csajoznék.[ Szerkesztve ]
-
-
hemaka
nagyúr
Mekkora epic story, pont cukorka penzebol kvazi ingyen milliardossa valni. Mas kerdes, hogy ott ulhetnek rajta, de nagyon elkolteni el tudjak vajon barmire is?
-Milliardos vagyok szivi.
-Akkor miert ulsz egy szar merciben es nem egy Ferrariban?
-Nem fogadjak el a bitcoint az olaszok.[ Szerkesztve ]
-
janeszgol
félisten
De ha szeretnék kiváltani, ki adna érte ennyit?
[ Szerkesztve ]
-
GabN73
addikt
Azért tegyük hozzá, hogy van egy nagy BTC váltójuk is... /Gemini/
-
pschio
őstag
HODL!
Új hozzászólás Aktív témák
it Azt nem tudni, hogy Mark Zuckerberg tényleg ellopta-e az ötletüket, de a virtuális pénzzel jó lóra tettek – egyelőre.
- Óra topik
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Autós topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- MWC 2025: A ThinkPad notebookokról sem feledkezett meg Lenovo
- További aktív témák...
- Yongnuo 85mm 1.8 (legújabb modell) - Sony E
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 Yoga Gen1 - i7-10G I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Meike 55mm 1.8 Pro objektív - Sony E
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i7-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 Gen2 - i7-1165G7 I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I W11 I Cam I Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest