Nem akárkik az első bitcoin-milliárdosok

Azt nem tudni, hogy Mark Zuckerberg tényleg ellopta-e az ötletüket, de a virtuális pénzzel jó lóra tettek – egyelőre.

Az elmúlt hetek, hónapok egyik legizgalmasabb jelensége a kriptovaluták, főként a bitcoin árfolyamának szédítő emelkedése, mely még a valóban hozzáértőeket is zavarba ejti. Habár komoly szakértők magyarázzák e virtuális pénz mibenlétét, a lehetséges pozitív hatásait, és már állami szinten is egyre több helyen fontolgatják bevezetését a befektetések támogatása érdekében, azért a bitcoint és társait még mindig komoly gyanakvás övezi. Kezdve onnan, hogy továbbra is csak legendák keringenek eredetéről, át azon, hogy az alvilág rárepült a lehetőségre, egész odáig, hogy az ilyen mértékű szárnyalás a pénzügyi szektorban megalapozottan kelthet félelmet – a szélsőségesen elítélők buborékról beszélnek, mely hamarosan durran, míg a pártolók a jövőt látják benne.

De annyi bizonyos, hogy az elképesztő sebességgel felértékelődő bitcoin már megindult a 12 ezer dolláros határ felé – holott egy-két hete még a legmerészebb elemzők is csak annyit jósoltak, hogy év végére elérheti a 10 ezer dollárt.

Mindenesetre ennek a folyamatnak köszönhető, hogy már nyilvánosan is üdvözölhetjük az első bitcoin-milliárdosokat – akik nem akárkik, ismerhetjük őket korábbról. Egy ikerpárról van szó, Tyler és Cameron Winklevossról, akikre akkor figyelhettünk fel, amikor a testvérek a Facebook indulása és kezdeti kirobbanó sikere után beperelték Mark Zuckerberget. Ebben az időszakban máig igen homályos hátterű küzdelmek zajlottak, melyek tétje és oka az volt, hogy ki is találta ki azt a közösségi oldalt, mely már akkor a világ egyik legjobb bizniszének tűnt. Zuckerberg és a fivérek perében az utóbbiaknak nem sikerült bizonyítaniuk vádjaikat, de végül kiegyeztek, a testvérek kaptak 65 millió dollárt peren kívül. Ebből a pénzből Winklevossék még a kezdet kezdetén, 2013-ban 11 millió dollárért vásároltak bitcoint, ez az akkor forgalomban lévő virtuális pénzmennyiség egy százaléka volt.

Hogy mekkorát kerestek rajta, elég annyit mondani, hogy akkor ők 120 dollárt fizettek egy bitcoinért, így a befektetésük a mostani árfolyamon már több mint egymilliárd dolláros értékre emelkedett.

És persze az a kérdés – pl. a Facebookon hetek óta pörög a téma profik és amatőrök között is –,: megtartani vagy eladni? Meddig megy még felfelé a bitcoin? A fivérek egyelőre még tartják.

Azóta történt

Előzmények

  • A gépeddel bányásszák a pénzt

    A Kaspersky kutatói úgy látják, hogy újra felerősödött az a tendencia, hogy bűnözők botnetekkel vadásznak a digitális pénzekre.

  • Ma kettéválhat a bitcoin

    Egyre inkább úgy tűnik, elkerülhetetlen a blokklánc kettéválása. A szakértők szerint ez nem baj, csak ügyesnek kell lenni.