Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Windows 11
- Amazon Prime Video
- Nem sietett az EU-s hatóság, 6 éve történt hiba miatt büntette meg a Metát
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Asustor NAS
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Mikrotik routerek
- AliExpress tapasztalatok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kékes525
félisten
Igen, ismerem, -én Lázártól hallottam, egy sajtó tájékoztatón mondta- de azóta el is felejtették. Ez is bizonyítja, hogy miért is kell nekik Paks2. Az esetleges megszűnő Uniós források (2020-tól várható) pótlására, hogy legyen mit lenyúlniuk. Pedig ilyennel nem szabadna játszani. Ehhez túl veszélyes, pláne egy ilyen kis országban, egy atomerőmű.
[ Szerkesztve ]
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
dabadab
titán
"miért nem próbáljuk az atomerőművet minden áron kikerülni? (és még így is simán lehetne a végén, hogy az a tuti...!)"
Mondjuk ha választani lehetne, hogy Pakstól szabaduljunk meg vagy a visontai meg a százhalombattai erőművektől, akkor én inkább az utóbbiakat választanám, mert azok valóban komoly környezetszennyezést produkálnak.
DRM is theft
-
dabadab
titán
válasz Kékes525 #156 üzenetére
A múltkor már felvetették kormányzati körökből is, hogy az lesz, hogy felvesznek egy piaci kamatozású kölcsönt és abból előtörlesztik a "nagyon kedvező kamatozású" orosz hitelt.
DRM is theft
-
Kékes525
félisten
válasz t72killer #155 üzenetére
+1
Tegyük hozzá azt is, hogy a Paks2-re felvett kölcsön a mai hitelfelvételek türkérben nagyon drága. Sokkal kisebb kamatra is lehet kapni kölcsönt. Elméletileg, már amennyit tudunk a szerződésről, le lehetne cserélni sokkal olcsóbbra is, de valamiért nem cserélik.Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
t72killer
titán
Lehet idővel szükségünk lesz egy Paks2-re, de a jelenlegi olajár-trendek mellett semmi értelme nem volt. Ráadásul a nagy titkolódzás 100%, hogy ezermilliárdos nagyságrendű lopást takar, úgyhogy ebből az életben nem jön ki jól az ország, ha a nagyit felültetjük generátort tekerni, már azzal jobban járunk...
Egyébként: Paks1 maradjon, tisztább fosszilis erőművek maradjanak, a fogyasztást kéne kicsit megfogni. A nap amúgy ha fejlődik a napelemtechnika, akkor valós alternatíva lesz (mondjuk a mostani ~20% helyett 70-80%-os napelemtáblákkal), sokkalinkább mint az esős-felhős de napelemmániás németeknél.
#154: a hidrogén olcsó szállítását kéne megoldani és É-Afrikai országokban vízbontó-erőművekbe beruházni Igen, hidrogénnel lehetne fűteni, repülőt hajtani, sötét helyen áramot termelni, stb. Horribile dictu szénből könnyen cseppfolyósítható de relatíve kevés CO2-t eredményező propánt gyártani pl a hagyományos benzines autók meghajtására (az Otto motor szereti).
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
törölt tag
Jah a jelenlegi akku technológiával ez esélytelen. Aztán azokat is újra kéne hasznosítani, etc...
"amikor borult az ég és szélcsend is van, akkor beindítod a gázerőművet, olajat, szenet, stb."
Meg nyilván este, meg amikor hirtelen kéne nafta, meg, meg meg...
"ez nyilván elég ritkán történne meg..."
Ez nyilván rohadt gyakran történne meg, mivel itthon pl nem csak nyár van, szél meg nem sok, úgyhogy maradjunk a napnál. Tök jól hangzik sok számítás amit beferdítenek azzal, hogy a nyári értékeket kivetítik éves szintre, mert a júni-júli környékén maxos napos órák száma ami jobb esetben is 290-300 az télen helyenként 0-ára eshet, a szórt fényben a hajadra kenheted az eleve alacsony hatásfokot sajnos.
Értem a logikádat, de a matek nem adja ki az a baj szerintem. Ha azt szeretnénk hogy egész nap túlnyomó részt mondjuk napelemek termeljék az áramot, akkor azt télen is tudni kéne. Ahhoz iszonyatleírhatatlan mennyiségű panel kéne, aminek egy jelentős része nyáron meg bele futna a német parába. És akkor ott van bármi naplemente után (igazából jóval előtte de mindegy), hogy a hőerőművet nem lehet ukmukfukk felfűteni és indítani, az atom szintén zenész, akkor mi? Gáz? Üzemszerűen? Rohadt nagy sz@pás lenne főleg, annak is van felfűtési ideje, és nem is túl hatékony így .
Még az is reálisabbnak tűnne, ha végre kigurulna valami jó, olcsó, nem ritkaföldfémekkel teleszórt -amik a nevükből meglepően következtetve rohadt ritkák- cellás móka, megújuló energiákkal mehetne ezerrel a víz bontás, aztán utána a hidrogénnel lehetne hajtani sok dolgot.
Ezzel szemben jelenleg nincs semmi ilyen ami akár csak nagyságrendileg is képes lenne kezelni hazánk energiaigényét, ami meg azért jellemzően nem csökkenő tendenciát mutat.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
ahogy te elképzeled a gáztűzhely mellől...
példa egy gázerőműről:
Indítási idő:
forró indítás (leállítás után 8 órával): 35 perc
hideg indítás: 2 óraA gyorsan ki-be kapcsolhatók általában kevésbé hatékonyak. És nem úgy megy, hogy össze vissza kapcsolgatnák. Eleve az is csökkentheti az élettartamát. Meg mire beindul már régen mások az igények.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy mindenféle ismeret nélkül felesleges találgatnunk, hogy mi a jó. Ezt a szakemberekre kell bízni. Ahogy említve volt az akkus pufferelős megoldásnak is eljöhet még az ideje. Lehet most még az atom a legolcsóbb és legkevésbé szennyező. Szerintem paks2-vel is nem az a legnagyobb probléma, hogy atom, hanem az, hogy nincs átláthatóság. Hogy egy baromi nagy lenyúlás lesz az egész. Ettől még jelenleg lehetne jó számunkra az atom, csak nem így...
-
arty
veterán
válasz #56573440 #151 üzenetére
amikor borult az ég és szélcsend is van, akkor beindítod a gázerőművet, olajat, szenet, stb.
ez nyilván elég ritkán történne meg... így ha nem FOLYAMATOSAN járatod, akkor szvsz egész környezetbarát lehetNE(a tárolásra valóban nincs valódi megoldás, egyelőre és szvsz hosszabb távon se az akku a megoldás, az említett degradáció miatt.)
"ugyanitt hazájából elüldözött nigériai herceg aranybányájának tulajdonjogát megtestesítő NFT jegyezhető."
-
törölt tag
"Egy bizonyos százalékig jelenleg úgy néz ki, hogy simán használható a megújuló, de amíg nincs megoldva a tárolás, addig ez nem igazán lehet elsődleges energiaforrás."
Írtam is. Semmi bajom vele, sőt. Viszont csak egy darabig lehet ezt tolni, jelenleg az ilyen jellegű energiatermelésre alapozni országosan _nem_ lehet.
Valaki írta valamelyik topikban, ahol erről volt szó, hogy náluk pl az elektromos autók aksiját használják este buffernek a hálózaton. Feldugod tölteni, viszont ez nem csak tölt, hanem ha kell vissza is táplál a hálózatba egy bizonyos szintig, ezzel tudják kompenzálni a hálózat kilengéseit. Az ötlet lehet jó, csak ugye az aksik degradálódnak, még ha 80-70% között "engedélyezett" a hálózatnak játszani vele akkor se túl kellemes, illetve ehhez kell egy olyan penetráció az elektromos járműveknél, ami itthon sokáig nem lesz még.
"miért nem próbál az országunk/elmünk esetleg valami intelligens gridet csinálni, "
Mert jelenleg nem nagyon van rá működő példa sehol legjobb tudomásom szerint. Pedig vannak nálunk is boldogabb, gazdagabb országok is.
"ha országszerte baromira túl lenne lőve a napelemes kapacitás, központilag vezérelhetően, s a kisegítő erőműveket tényleg csak nagy ritkán kéne bekapcsolni, az miért nem lenne jó?"
Persze ez rohadt jó lenne! Az is jó lenne ha ingyen lenne a sör, de tőlem elég ha a soproni ipa csak, mert arra kvára rákattantam most Én támogatnám azt is, hogy minden rab generátorra kötött bubikat tekerjen napi 8 órában, de a ha meg a lenne meg a társai jelenleg utópisztikusak.
Azon túl meg what? Lemegy a nap, felhős az ég, akkor mi? A kohónak, az acélműnek meg a háztartásoknak is azt mondod hogy sorry? Akkor jöhet a szél. Ami vagy fúj vagy nem. Vagy elég erősen vagy nem. Ez nem így megy...
Mondom, én nyitott lennék alapvetően bármire -is-. Csak az a baj, hogy jelenleg -is- azzal küzd boldog boldogtalan, hogy valahogy tároljon energiát. Vannak jó megoldások pl felszivattyúzzák a hegyen lévő tárolókba a vizet és ha kell azzal turbinát hajtanak. De ez is esetleges és függ az országtól, pl nálunk mit hova? Nincs nekem bajom a megújuló energiákkal mint írtam, de a realitás talaján maradva _jelenleg_ nem látszik hogy erre akárcsak országos szinten is építeni lehetne mint elsődleges forrás. Persze masszív szemléletváltással, sokat lehetne tenni, de mindenek előtt rohadtul kéne olcsón, környezetkímélő módon, nagy tömegekben gyártható tároló, az se zavar, ha valami kis önkisülésű, nagy fajlagos energiatárolású kondi az, amivel át lehet a kocsikba sikítani sok naftát pillanatok alatt, és nappal meg pakolná tele a tetőre szerelt nap, vagy a szél. De az utópiát hagyjuk meg a hívőknek meg a többieknek, maradjuk ha lehet a realitás talaján
-
arty
veterán
válasz #56573440 #149 üzenetére
most honnan van áramunk? és onnan holnap már nem lesz?
a most használt gázerőműves megújuló kisegítés miért nem jó?
+miért nem próbál az országunk/elmünk esetleg valami intelligens gridet csinálni, hogy a napelemem ne "égesse el" német mintára a hálózatot, amikor süt a nap? miért a tényleg elcseszett német példa A példa, hogy miért nem jó a napelem?ha országszerte baromira túl lenne lőve a napelemes kapacitás, központilag vezérelhetően, s a kisegítő erőműveket tényleg csak nagy ritkán kéne bekapcsolni, az miért nem lenne jó?
miért nem próbáljuk az atomerőművet minden áron kikerülni? (és még így is simán lehetne a végén, hogy az a tuti...!)
de persze mindez költői."ugyanitt hazájából elüldözött nigériai herceg aranybányájának tulajdonjogát megtestesítő NFT jegyezhető."
-
törölt tag
"miközben a világ épp fordulatok köszöbén áll... (fuzios erőművek, napenergia, szélenergia, vízenergia)"
A fúziós erőművek iszonyatosan kanyarban sincsenek. Az, hogy labor körülmények között pillanatokra már van működő példa arra, hogy a bevitt energia bizonyos esetekben kevesebb lehet mint a kivett, nos az még nem mondás. Majd amikor egy két évig folyamatos üzemben ezt tudják, akkor lehet gondolkozni, hogy szép lassan lesz ebből valami.
Nap/szél energia semmire sem megoldás. Lásd a németeket. Tök kicsri hogy a szélerőművekre is napelemeket szerelnek szép lassan, de mellette a barnaszén meg a feketeszén szennyez mint atom, és nehezen kikerülhető, hogy pl gázerőműveket ne használjanak, ugyanis a kilengéseket a hálózatban azzal lehet értelmesen kezelni. Egy bizonyos százalékig jelenleg úgy néz ki, hogy simán használható a megújuló, de amíg nincs megoldva a tárolás, addig ez nem igazán lehet elsődleges energiaforrás.
A víz is jó lenne, de egy korrekt erőmű megépítése se 2 perc, nem lehet bárhol megtenni, pl kicsiny főleg lapos hazánkban hol? Azon túl meg a környezeti terhelése annak se 0... Sőt. A melegedő klímánkat elnézve meg a jövőben nem vagyok biztos hogy egy nagyon jól működő történet lehet, ha beüt egy komolyabb aszály, nos ott a tároló vízszintje is apad, és a kohót csak nem lőheted le félúton...
Ha majd lesz fúziós erőmű, ha majd megoldjuk a tárolást, nos akkor nagyon boldogok leszünk. Addig viszont kéne valami ami működik is, és ki tudjuk vele húzni a kánaánig.
-
arty
veterán
engem nem érdekel a szomszéd eladósodottsága és a gdp-s aránya sem
az érdekel, hogy elképesztő módon csúszunk bele az egyre nagyobb adósságba, amiből semmiféle kiút nem látszik! (még most se, amikor "jól megy a szekér" - állítólag. mi lesz amikor nem megy ennyire jól?)paks2 nem váltja ki az olajfüggésünk, lévén olaj akkor is kelleni fog - mélyül viszonyt a függésünk általa a putyini, autokrata oroszország felé. ennek kellene tapsikolni? ráadásul az olajnak "nincs kamata", a hitelnek igen. miközben a világ épp fordulatok köszöbén áll... (fuzios erőművek, napenergia, szélenergia, vízenergia)
miközben sehol európában nem sikerült még időre, értelmes pénzből atomerőművet építeni az elmúlt időszakban. de majd itt, a vizesvébével is triplájával elúszú országban tuti menni fog(a hsz-ed végével egyetértek, de ezért neked is kell tenned tettekkel, pénzel. vagy egy "simcska" áll be mögéjük is....)
"ugyanitt hazájából elüldözött nigériai herceg aranybányájának tulajdonjogát megtestesítő NFT jegyezhető."
-
Hát, nem tudom... A tény, hogy a legtöbb állami megaprojekt gyakran nemhogy profitot, de még a beruházás költségeit sem hozza vissza, nem a "busás megtérülést" vetíti lelki szemeim elé. Jellemzően az állam által, állami bank hiteléből, állami kivitelezővel állami cégnek szánt beruházások nem akarják visszahozni az árukat, de kit érdekel, nincs profitorientáció, pénzt meg át lehet rakni egyik zsebből a másikba, meg van pl. eladható eszköz is. Ezt lehet fújni egy darabig, de nem véletlenül csökkent az ország hitelminősítése idén májusban.
Meg "fiatal kapitalisták"... Ilyen mértékű tervgazdálkodás meg a külföldi, nemzetközi hitelezési módszerek nem éppen kapitalista vonások szerintem. Ott a linkelt tanulmányban is, hogy gyakran marginálisan érintenek olyanokat, mint kockázatkezelés, megtérülési ráta vagy az erőforrások ésszerű elosztása. Áll a 20 milliárd USA dollárból megépített műtárgy, kit érdekel, hogy belátható időn belül visszahozza-e az árát, de legalább fel lehet vágni vele. Ugyanez a külföldi hitelekkel is, pl. Laosz vagy Indonézia esetében. Tök mindegy, hogy a hitelfelvevő ország belerohad-e a hitelbe, tudja-e fizetni azt, lényeg, hogy ne japán/koreai/USA hitelből menjen. Ha pénz nem jön vissza, majd lesz kínai befolyás helyette.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
törölt tag
Most ugye van magyar is már: Lilla vlogja, elég nagy sikert aratott. Nem néztem még végig, de sokan ajánlották már. Persze ez más azért, mert ő diákként volt kint, szóval teljesen más szemszög. Amíg diákként voltam, addig imádtam minden percét. Egyrészt újdonság volt, másrészt meg akkor még jóval fiatalabb voltam (ekkor készültek a logoutos blogjaim is).
Igen, rengeteg dolgot kihagytam, vagy csak felületesen említettem, például a hihetetlen rasszizmus (amikor egy afrikai-kínai félvér lányt nyilvánosan megaláznak tévéműsorban a nézők, mert hogy néz már ki). Meg hát a munkavállalás is megér kint egy misét, azt is lejátszottam a szopóágon, voltam rendőrségen is fegyelmi eljárásban egy félreértés miatt...
De igazából azért sem merek ebből blogot csinálni, mert félek, hogy túl negatív lenne, másrészt meg tuti lenne egy rakás ember, aki jönne, hogy nem is úgy van az, meg jár ki üzletelni 1-2 hetekre és tök mást látott. Tudom, hogy vannak kint expatok, akik teljesen máshogy élnek, mint ahogy én éltem. Nagyon meghatározza szemléletet, hogy milyen munkád van, mennyi pénzből élsz és milyen baráti köröd van.#143: Hát, elég durván pumpálják mondjuk az ingatlan piacot kint. Folyamatosan emelkednek az árak, de nagyon durván. Volt kint egy kb 45nm-es lakásom, amiben egy ideig laktam, eleinte olyan 3700-3800 RMB volt a bérleti díja (egy elég lelakott, de még átlagos épületben a 18. emeleten). Azon a környéken 2 évvel később ezek a méretű és felszereltségű lakások már ilyen 5-6000 körül mozogtak, és azt tudni kell, hogy a bérlők között/után nem nagyon csinálnak semmit a tulajok, legfeljebb egy takarítás fér bele, de egyre lelakottabb lakásokat adnak ki egyre drágábban.
Illetve ott van az a nem kis projekt, hogy a belvárosban az ilyen és ilyen negyedeket folyamatosan dózerolják el, hogy toronyházak és plázák épüljenek a helyükre, és az itteni minimális nyugdíjból/fizetésből élő embereket beteszik újonnan épített külvárosi lakásokba, mert a telkük kivásárlási értéke olyan mértékben elszállt, hogy gyakorlatilag egy az egyben cserélhetik. És az ilyen helyen lakók meg persze várják, hogy mikor ér oda a városfejlesztési terv, hogy ők is pénzhez/lakáshoz jussanak. És mellette meg épülnek az irdatlan lakóparkok a külvárosban (mert oda olcsóbb építkezni), ahova a senki nem akar költözni, mert olyan messze van a várostól, hogy 1-2 órás út csak bejutni a munkahelyre, aztán haza megint 1-2 óra, és ezt a túlórával együtt már úgy éli meg az ember, hogy csak aludni jár haza. -
Kékes525
félisten
válasz #16820480 #138 üzenetére
Sehol nem írtam azt, hogy nálunk rosszabb a helyzet mint Kínában, még azt sem, hogy egyforma. Csak azért hangsúlyoztam a kínai előrehaladást, mert te a magyart relativizáltad. Azt elismerem, hogy a Kínai helyzetet jobban ismered, de viszont te a magyart nagyon elkened.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz adlersson #142 üzenetére
A gdp és adósság önmagában semmit sem jelent. Az számít, hogy tudják-e fizetni a kamatokat az adósságra. A templom egerének hiába 0 az adóssága, amit neki adsz, az sosem lesz visszafizetve. Az normális, hogy az exponenciálisan növekvő cégekbe, országokba rengeteg pénzt öntenek, mert jó eséllyel busásan megtérül.
Persze ettől még van ott is lufi, de nem feltétlen a befektetési mód miatt, hanem kulturális okokból (szerkezetkész lakások értékesebbek, mint a lakhatók) és mivel túl fiatal kapitalisták még.
-
Hmm... Milyen jó is lenne Mo.-n 10-20 év alatt 250-300%-os debt-to-GDP-t összehozni, mert képmutatás végett öntjük a hitelt meg nem térülő infrastruktúrális beruházásokba (ld. a sokat istenített 20000km-nyi nagysebességű vasút stb.).
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
azbest
félisten
válasz #16820480 #140 üzenetére
Ez így korrekt, nagyon köszönöm
A videók kapcsán, akiket elsősorban nézni szoktam (advchina a közös csatornájuk, serpentza), nagyjából hasonló képet festenek az országról, ahogy te is összefoglaltad. Ők is kb 8 éve élnek kinn. A szép és jó dolgok mellett a problémákat is elég jól bemutatják. Például ők is meséltek olyan esetről, amikor a kajálda emeletén lévő "masszázs" szalonról nem tudta a túrista, hogy inkább kupi, aztán a haverját akarták megverni, mert ő elment az igénybe nem vett happy ending kifizetése nélkül. És bármi történik, ha egy kínai azt kiabálja egy külföldire, hogy szidja kínát, akkor az utcán sétáló emberek is simán elkalapálják az illetőt, főleg, ha az nem ért kínaiul.
De beszéltek a lost generation-ről, akik talán az itthoni komcsi generációra emlékeztetnek. Meg a rasszizmusról, átverésekről, munkavállalással kapcsolatos problémákról (odaházasodva olyan vízumuk van amivel nem vállahatnak munkát). Pro és kontra.. szóval egész őszintének tűnik. Egyedül a politika az, amit nem bántanak, mert az tabu, de azért óvatosan azt is megemlítik, a másik srác csatornáján volt is egy kis összefoglaló, hogy mit lett volna jó tudni előre[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Oké, akkor rövid önéletrajz
2011 és '16 között éltem kint Shanghai-ban, ami ugyan nem hogy tier 1 város, de a legnagyobb városa Kínának. Emellett jártam egy rakás kisebb-nagyobb helyen is természetesen, falvakban is, de most nem sorolnám az összeset fel, mert tényleg sok helyen. Volt közte főleg keleti-part, de Yunnan-Guizhou területek is, amiből az utóbbi a legszegényebb tartományok egyikeként van számon tartva.
Konkrét atrocitás nem ért kint, ha nem számítjuk az ilyen alkalmankénti "elküldjük a külföldit a k... anyjába, mert biztos úgyse beszél kínaiul" megnyilvánulásoktól, de amiért szépen lassan a kvázi rajongásból ellenszenvbe csapott át a véleményem, az inkább az összkép. Az a csőlátás, pénzhajhászat, műveletlenség, ápolatlanság és nagyzolás, ami a legtöbb embert jellemző, hosszabb távon kiábrándító tud lenni. És persze ezek mellett magukat tartják a legjobbnak a világon, főleg a tősgyökeres shanghai-iak. Igen, itthon is van ilyen, de nem olyan sűrűségben azért, és nem is tudnak kinézni-lenézni, mert kívülálló vagy.
Emellett van sok kínai barátom, és nem tudom azt mondani általánosságban, hogy mindenki ilyen ott, viszont sajnos kellően nagy számban igen, és ez a napi életet erősen befolyásolja szerintem.És mindezt figyelembe véve igyekszem nem úgy állni a dologhoz, hogy az én véleményem az objektív igazság, mert én is csak egy nézőpontból láttam a helyet. Olyan mérhetetlen nagy ország, annyiféle emberrel, hogy szinte bármivel találkozhatsz, attól függően, hogy erre forgolódsz. A külvárosi masszázsszalonokban élvezkedő turistáktól a méregdrága kocsikban furikázó újgazdagokon át nagyon sok rétege van a társadalomnak, és a legtöbben ennek egy kis szeletét látják csak, amiből levonják a saját következtetéseiket. Aztán aki ebből videót csinál, meg befut vele, azt felhozzák példaként, hogy hát valójában ilyen Kína, pedig nem feltétlenül, csak ő így mutatja be.
-
azbest
félisten
válasz #16820480 #138 üzenetére
Bár mások hivatkoznak arra, hogy neked jobb rálátásod van a kínai viszonyokra, tehát nem te kérkedsz vele, megkérhetlek, hogy röviden összefoglald, mikor és melyik városokban jártál? Mert a logoutodból csak annyit tudtam leszűrni, hogy 7-9 évvel ezelőtt sokat voltál kinn tier1-es városokban, végleges kiköltözésen gondolkodtál. Most meg eléggé ellentétesnek tűnik a véleményed Kínáról, ért valamilyen attrocitás kinn?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Kékes525 #135 üzenetére
Ja, mindegyik linked egy oldalra hivatkozik, a Freedom House cikkeire, ami egy amerikai szervezet, az amerikai kormány támogatásával. Szóval "független" forrásból van.
A HVG-s kínás cikk meg simán csak pontatlan, ezt ki is fejtettem, de nyilván ez nem számít, hiszen a HVG megírta. Oké, legyen, hozok neked forrást: kínai minimálbér lista, RMB-ben megadva, az az 1-2$/óra egy kis fejszámolás után a shanghai-i minimálbért jelenti, ami jócskán a legmagasabb országosan, csak éppen Shanghai nem mellesleg a legdrágább város az országban, messze drágább mondjuk Budapestnél, talán olyan Róma, Párizs szinten van a legtöbb tekintetben. Igen, éltem ott, több évet, szóval ismerem az árakat, de ha megnézed a kommenteket is, kb arról szólnak, hogy "ennyiből hogy lehet megélni?", mert ott sem lehet. Nem kicsit, hanem nagyon nem. Illetve ilyen pozdorjából tákolt putrikban talán igen.
Azt még amúgy beleszámoltad, hogy itthon például relatív olcsón (havi 7 ezerért) kapsz teljes körű TB ellátást? Mondjuk hogy ne menjünk messze, a csehekénél ez havi 100€ körül van. Kínában annyira minimális a kedvezmény, hogy gyakorlatilag majdnem saját pénzből fizetsz az ellátásért (TB kvóta van, ami ilyen 800-1000RMB fejenként és évenként, ebből kb kijön egy-két megfázás kúrálására való gyógyszer). Fájdalomcsillapítóért például külön kell fizetni az ellátásnál, mert amúgy nem adnak (sok sikert egy foghúzáshoz, ha nincs pénzed).Azt hiszem hagyjuk inkább a témát, mert te is csak azt az oldalt nézed, amit látni szeretnél, ami igazolja az elképzeléseidet.
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
válasz #16820480 #133 üzenetére
Igen, ezt már többször írtad, de ha eltekintek az elképesztő pontatlanságtól, olvasd el a cikk hivatkozásait és azok további hivatkozásait. Eddig tőled összesen nulla bizonyítékot láttam. Bizonyítékok nélkül csak terelsz, relativizálsz.
-
azbest
félisten
Kína fejletlenebb régiói kapcsán ez egy egészen jó dokumentumfilmnek ígérkezik:
Conquering Southern China (reddit). Ha jól emlékszem nyugati amazon prime videón is fenn van. Amúgy meg vimeo-n.
Azóta leforgatták a Conquering Southern China dokut is [link], ez még post pruduction alatt áll.Egyébként, szerintem az sem mindegy, hogyan szegény valaki. Ha már modern körülmények közt szegény, az sokkal rosszabbnak tűnik, mint ahol mondjuk évszázados lemaradás van, de az akkori viszonyokhoz képest jól élnek. Egy egyszerű vidéki földműves, aki a múlt században él, sokkal inkább lehet boldog, mint mondjuk egy modern világ gettójában élő szegény.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Kékes525 #132 üzenetére
Oké, először is Kínában nem egységes minimálbér van, hanem területenként (jelentősen) eltérő. Ezt említi a cikk is, amit linkelsz, ennek ellenére elfelejti megemlíteni, hogy az adott minimálbért egy megavárosban számolták (ahol a vásárlóérték szinte nulla), vagy vidéken, ahol a szegényebb régiók árszintje miatt még meg is lehet belőle élni. Az ilyen fajta pontatlanság megint az a szint, mint hogy a létminimum alatt élők az ország lakosságának 70+%-át teszik ki, vagy bőven kevesebb mint felét. De legalább jól lehet vele hergelni az embereket. Többek között ezért van nálam a HVG is már egy kategóriában a Blikk jellegű lapokkal.
Amúgy meg demokráciaosztályzat? Milyen nézőpontból, milyen elvek szerint, milyen mértékegységben kifejezve? Vagy ez is csak egy ilyen önkényes szám, amivel lehet dobálózni? Ez még a doomsday clocknál is komolytalanabbnak tűnik, ne haragudj.
-
Kékes525
félisten
válasz #16820480 #131 üzenetére
Az "elképesztő pontatlanságról".
Kínai minimálbér = magyar minimálbér
"a legfrissebb adatok szerint a kínai minimálbér elérte a visegrádi országok, így Magyarország minimálbérének a szintjét."
Ez 2014-es adat. Nem hiszem, hogy most rosszabb lenne a helyzet.
A Freedom House friss jelentése lesújtó képet fest a magyarországi demokrácia állapotáról
sereghajtó a demokrácia szempontjából a régióban
The False Promise of Populism - Freedom House
Azt állítottam, hogy közeledünk. Eléggé szembetűnő.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Kékes525 #130 üzenetére
Igen, ezt már írtad többször is, de ha eltekintünk az elképesztő pontatlanságtól, amivel próbáltad alátámasztani ezt a következtetést, akkor sem egészen látom, hogyan jutnánk záros határidőn belül akár csak közelébe is egy totalitárius államberendezkedésnek.
Ennyi erővel a németek és angolok például jóval közelebb állnak a zárt és korlátozott internethez, vagy az ausztrálok, és még lehetne sorolni, ahol mindenféle indokkal tiltogatnak be weblapokat. -
Kékes525
félisten
válasz #16820480 #129 üzenetére
Igen, de a lényeg nem ez. Legalábbis a mi szempontunk szerint nem. A lényeg az, hogy mi öles léptékkel haladunk az illiberalizmushoz, ha tetszik közeledünk a török, orosz és a kínai rezsimekhez politikai berendezkedésben. Ez pedig egyre kevesebb szabadságot, kevesebb jólétet, kevesebb demokráciát jelen. Ez pedig előbb utóbb az internet szabadságának csökkenését fogja jelenteni, mint ahogy az említett illiberális államokban is egyre kevesebb van ebből is.
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
"Kínában meg 1milliárdan"
Nem sokkal több (relatívan), mint nálunk. De hát nem értük még el azt az illiberális szintet, ahol most ők állnak. De sajnos nagyon igyekszünk.
"Ahogy UK-ben és USA-ban is óriási a szegény réteg, csak nincs reklámozva, csak úgy látod, ha ott élsz vagy ottani médiát nézel."
Azt hiszem tisztában vagyok a USA és az UK helyzetével. De ezzel együtt is náluk sokkal jobb a helyzet, jobb az átlagélet-színvonal, mint nálunk, még akkor is, ha a Brexit miatt az UK-ban komoly visszaesés lesz várható.
[ Szerkesztve ]
-
vicze
félisten
válasz Kékes525 #126 üzenetére
"Magyarországon 4 millióan élnek a létminimumon, vagy alatta."
Kínában meg 1milliárdan, egy kicsit nagyobb az ország és mások az arányok, nyilván a fejletlen vidék senkit se érdekel és a kormány se mutogatja. Ahogy UK-ben és USA-ban is óriási a szegény réteg, csak nincs reklámozva, csak úgy látod, ha ott élsz vagy ottani médiát nézel.
A szegénység egy csöppet más országonként, pl. ami UK-ben létminimum az otthon jólét, és fordítva M.o. Kína viszonylatban. A fejlődés nem a semmiből jön, akkor lehetséges leginkább ha kizsákmányolsz embereket, minél többet annál nagyobb lehet a fejlődés.
Ezért is vicces a Brexit mert a jelenlegi fejlődés túlnyomórészt az olcsó bevándorló munkaerejét köszönhető, régen ez a gyarmatokról származott, most az EU-ból, erre elvágják, önszántukból úgy hogy a munkaerő hiány óriási, de angol el nem végezné. -
Kékes525
félisten
válasz #16820480 #125 üzenetére
Néz körül, lehet hogy neked jól megy, én sem panaszkodhatok, de Magyarországon 4 millióan élnek a létminimumon, vagy alatta. Ez minden, de nem jó, nagyon nem. Másrészt ami most folyik itt az a szabadság, a demokrácia módszeres leépítése aminek a vége az lesz amit Orbán a követendő államokként megjelölt: Törökország, Oroszország, Kína. Oda jutottunk ahonnét a beszélgetésünk elindult. Most én kérdezem, azt akarod ami Kínában van?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Kékes525 #124 üzenetére
Nyilván nem vagyok mindennel elégedett, szerintem sehol senki soha nem is lehet. Viszont azért élek többek között újra itt, mert elégedettebb vagyok vele, mint Kínával voltam. Nem látok bele mindenki háztartásába és kasszájába, de a családi és baráti környezetemben úgy általában bőven volt javulás az elmúlt 20-30 évben.
-
Kékes525
félisten
válasz #16820480 #123 üzenetére
"Ez nem ilyen egyszerű azért."
Nem azt írtam, hogy azt az életvitelt szeretném. A problémám az, hogy a rendszerváltozás óra eltel idő alatt semmire se jutott az ország. Sőt a kilátásaink most sokkal rosszabbak mint voltak akár néhány éve is.
"Nálunk is van fejlődés azért, csak nem olyan rohamos. Lehet irigykedve nézni azokra a helyekre, ahol mondjuk gyorsabb, de ott általában ez olyan áldozatokkal jár, amit legtöbben azért nem vállalnának be szerintem."
Nézd meg a környező volt szocialista országokat. 2000 körül szinte mindegyiknél jobban álltunk, most viszont az utolsók vagyunk és csak süllyedünk tovább. A kilátásaink nagyon rosszak. Szerinted jó úton halad az ország? Nagy vonalakban Te megvagy elégedve mindennel?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Kékes525 #122 üzenetére
Ez nem ilyen egyszerű azért. A pörgős életvitelt itthon az emberek nagy része nem bírná ki. Budapest egy falu egy kínai városhoz képest, és még a bp-i életvitel is kaotikus és megerőltető azoknak, akik nem itt nőttek fel. A nagyobb pörgés pedig nagyobb nyomást, több stresszt és egyebeket hoz. Ezt fiatalon lehet szeretni, vagy elviselni, de korral egyre kevésbé.
A másik, hogy ha megnézed mondjuk Hongkongot, ott sincs az az őrült fejlődés, ami a külsőségeket illeti. Nem épül hetente új felhőkarcoló, nem bontják szét a fél város és húzzák újra, mégis nagyságrendekkel jobb város, mint bármelyik kínai. Oké, mondjuk ott is nagy a pörgés és stressz, de az egy üzleti és logisztikai csomópontja Ázsiának, az egyik legnagyobb.
Nálunk is van fejlődés azért, csak nem olyan rohamos. Lehet irigykedve nézni azokra a helyekre, ahol mondjuk gyorsabb, de ott általában ez olyan áldozatokkal jár, amit legtöbben azért nem vállalnának be szerintem.[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
válasz Kékes525 #120 üzenetére
Lehetne nálunk is levinni a béreket jobban, hogy ide jöjjön egy csomó multi, meg felépíteni annyi gyárat, hogy ne legyen talpalatnyi föld, ahol még természetet látni, és lehetne nálunk is 4-500 feletti PM2.5 értéke a levegőnek (amikor nálunk szmogriadót rendelnek el, akkor megy kb 50 fölé). Ezt is elérték mind Hogy élhetetlen az ország, hogy nyílik a társadalmi olló a gazdagok és szegények között, hogy burjánzik a korrupció, stb stb.
Pénzt keresni lehet, hogy jobb ott, ellenben élni itt jobb. Szerintem.
-
Kékes525
félisten
Egy igazi illiberális állam. Magyarországon is illiberális állam épül. Mikor fogjuk utolérni Kínát?
-
törölt tag
válasz t72killer #111 üzenetére
Ne gondold... Amikor kint több millióan kezdenek telefonálni, meg sms-t küldeni újévkor, semmi gond nincs a hálózatokkal, simán bírják a terhelést. Elég komoly infrastruktúrájuk van ám, nem szarral gurigáznak. Itteni ésszel felfoghatatlan embermennyiséget kell nap mint nap kiszolgálniuk, így nem nagyon hozná zavarba egy tömeges trollkodás sem. Illetve csírájában elfojtanák: sok rendszerben eleve ott van a szűrés bizonyos dolgokra, amit ki sem tudsz tenni. Ha jól emlékszem volt olyan, hogy WeChat-en akartam küldeni valami linket egy havernak, ami (mint kiderült) egy kényesnek ítélt weblapra mutatott, ő nem látott semmilyen üzenetet, nálam úgy mutatta, hogy átment, nála semmi nem jelent meg. Ebből az egyszeri ember úgy gondolhatja, hogy elküldte, a másik meg nem reagál rá, és agresszív beavatkozás nélkül elhal a téma.
-
t72killer
titán
válasz Exowienqt #109 üzenetére
Nyilván ha 100millióan egyszerre kezdenének trollkodni, akkor lezúznák a komplett kormányzati IT-t. Viszont a kínai nép elég békés fajta, pár aktivista blogolgat csak, fórumokon se hiszem, hogy többtízmillió "problémás" eset lenne. Ahogy a jelen háborúi, lehet a jövő forradalmai is lehet a neten fognak lezajlani?
-
vicze
félisten
válasz Exowienqt #109 üzenetére
Nem a lényege ennek, hogy ne tudj névtelen maradni, ami az ottani kormánynak erős probléma, hisz név nélkül következmények nélkül tehetsz, mondhatsz bármit. Úgy hogy kötelezően valós identitáshoz kell kötni egy accountot, "probléma" esetén megmondja a szolgáltató az illető adatait és csá. Nem kell IP-t vadászni X proxy-n keresztül stb. Részben pszichológiai gátlótényező is, az online rendzavarás ellen.
-
Exowienqt
csendes tag
Mondjuk azért az megnézném, hogy kétmilliárd ember regisztrációját milyen giga-kormányszervvel próbálják majd figyelemmel követni. Azt tudom, hogy keményen cenzúrázzák is az internetes tartalmakat, de azért ez még egy két nagyságrenddel annál is nagyobb erőforrás-befektetést igényelne.
Aki másba beleesik, magának ás vermet.
-
törölt tag
Ez úgy szokott működni, hogy a fiókinformációk nem csak a felhasználónév, jelszó, meg egy-két opcionális adatból fognak állni (profilkép, nem, tartózkodási hely, stb), hanem kötelező érvénnyel ki kell tölteni a személyazonosító számot, illetve ennek hitelesítésére valószínűleg csatolni kell az igazoló dokumentum másolatát is. Ellenkező esetben (végleges) törlésre kerül a fiókod, minden adatával és bejegyzésével együtt.
-
ddekany
veterán
Elég hiányos a cikk... Feltételezem (de nem tudom) csak az állami szervek nézhetik meg a valós adataidat tartalmazó adatlapodat, nem mindenki. Tehát trollkodoás stb céljából marad az anonimitás. És aki korábban már csúnyákat mondott, ezért nem fogja megadni ezeket az adatokat? Gondolom neki zárolni kell a fiókját majd az oldal üzemeltetőjének... de megint nem tudhatjuk, ez sem derült ki.
-
vicze
félisten
Az államadósság, egy olyan dolog, hogy meh. Ha azt nézed, hogy az államadósság arányunk alacsonyabb mint az osztrákoké, akkor le lehetne vonni a következtetést, hogy jobban állunk. Ennél azért kicsit bonyolultabb.
Igazából az hogy kapunk hitelt az a hitelezői oldalról a gazdaságba/politikába vetett hit. Legnagyobb hitel amit felveszünk az a Paks2 lenne(nem tudom, hogy jelen vagy múltidő őszintén szólva), aminek a megépülésével áramellátás oldaláról megszűnne az olaj függésünk(és úgy egyáltalán az energia import), ami hosszútávon egy igen pozitív dolog lenne, mivel drasztikusan csökkentené az állam kiadásait.
USA konkrétan duplázta az államadósságát gigantikus szintre, és eszébe nem jutna senkinek, hogy bajban lehetnek majd a közeljövőben.Az viszont egy gigantikus probléma, hogy jelenleg az államháztartás, 100%-ban függ a EU támogatásból, olyan szinten, hogy előre el van költve. Ez azért probléma, mert a korrupció miatt ennek folyósítást elég könnyen leállítja az EU, ezért is van az EU ellenes kampánya a kormánynak, hogy amennyiben ez megtörténik(épp történik) könnyen lehessen a "gonosz" EU-ra mutogatni, hogy hát miattuk nincs pénz.
Amúgy az ellenzék sajnos nem változott, a front emberek változnak a háttérben ugyanazok vannak sajnos. Én nagyon szurkolok, hogy a Momentumból párt és értelmes párt legyen, mert múlt nélküli pártként úgymond tiszta lappal indulnának és leperegne róluk minden sárdobálás, ami miatt erősebb lehetne.
[ Szerkesztve ]
-
arty
veterán
válasz #16820480 #104 üzenetére
Én nem skatulyázlak be, mert leírtad, hogy SZERINTED haladunk, ellenben felemlegetnék pár kényelmetlen tényt:
- a nominális államadósságunk évente ~1000 mrd forintal nő, miközben sok "tartalékunkat" jórészt feléltük (manyup egyszeri 3000mrd, manyup évi 350mrd, sokmilliárd eurónyi devizatartalék, eu támogatások)
- a gdp-be mindig minden beleszámolandó, ami nem feltétlen tükröz tényleges teljesítményt (pl egy eu támogatásból megvalósult térkövezés, amit utána ráadásul fenn kell tartani...?? ez "eredmény"? mi történik ha recesszió van és az audi kevesebb autót ad el? stb)
- a társadalmu különbségek folyamatosan nőnek, szegények-gazdagok és fiatalok-idősek tengelyeken valódi időzített bombákon ülünk---
Egyébként nem érdemes egy ország egykori, bukott kormányait adó ellenzéket összemosni a még nem bizonyított, sosem kormányzó ellenzékkel. Persze nyilván a kormánypropaganda zabálja az ilyen felosztást, csak ez kb olyan relativizálás, hogy a nyugat is megfigyel, tehát ugyanolyan, mint kína.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Igen, igazából valóban haladunk, de manapság aki ilyet le mer írni, azt is egyből beskatulyázzák a megfelelő oldalra. Nyilván nem jó két (vagy több) rossz közül választani, de amennyiben meg mindegyik oldal ténylegesen az ország érdekeit képviselné, és ellátná jól a feladatát, úgy nagyjából mindegy lenne ki ül a vezetői pozícióban. Illetve annyiban nem lenne mindegy, hogy egy érdemes egy megfelelően karizmatikus embert keresni, aki ezt megfelelően kommunikálja is. Ilyenkor viszont ugye a demokrácia is kicsit okafogyottá válik, hiszen miért kellene valakire szavazzál, ha képesek úgyis együtt dolgozni, és a közös érdeket nézni...? Attól tartok, hogy ez a szavazás csak egy színjátéknak jó, egy esetet kivéve, amikor van egyértelműen jó és egyértelműen rossz választási lehetőség, és fontos, hogy a jót válasszuk. És még ilyen esetben sem feltétlen célszerű, hiszen ilyen volumenű döntéseket az átlag emberre (és ide beleértem magamat is) bízni elég necces, mert nem érti, nem látja át a helyzetet általában, és ezért könnyen megvezethető.
-
vicze
félisten
válasz t72killer #100 üzenetére
Amúgy a kormány konkrétan 1,5évig a menekültekkel viszonylag humánusan, és a lehetőségeinkhez képest korrekten járt el. Eme tényt sokan elfelejtik. A debreceni nagy média visszhangú eset után kezdődött el az egyre erősebb ellenszenv, és igazából ezt valamennyire meglovagolta a kormány a saját népszerűsítésre, és a kapacitás probléma miatt olyan utat választott, ami több szempontból bár érthető és szükséges, de másik oldalról nem humánus módon járt el. Nem állok egyik oldalra se mert tisztában vagyok mindegyik oldal érveivel, indokaival és indíttatásaival, ami miatt tudok azonosulni bármelyik állásponttal.
Sajnos összességében egész Európa rosszul kezeli továbbra is a helyzetet, mind a két oldalon, ami inkább mélyíti a problémákat nem pedig a megoldás felé visz.A második bekezdés az a korrupció, mind a kettő. Ebből sajnos nincs hiány.
(#101) sheratan:
"így semerre nem halad egy ország"
Igazából jelenleg még M.o. halad, gazdasági növekedés van(így vagy úgy), és mint írtam, amíg ez tart nem lesz oka a többségnek a változtatásra. Pont az a probléma, hogy sok kormány által tett dologgal egyetértek viszont sokkal pedig nem. Azt se tudom mondani, hogy minden rossz vagy hogy minden jó.
Amíg az a választási lehetőséged igazából, hogy két rossz közül melyik legyen, az politikai kiábránduláshoz, és a demokráciából való kiábránduláshoz vezet, ami pedig szabad utat enged idővel a diktatórikus berendezkedésnek. -
t72killer
titán
válasz #16820480 #101 üzenetére
"Meg kellene tanulni, hogy ha demokráciát akarunk, akkor együtt kell működni, konstruktívnak kell lenni, mert nem az éppen pozícióban ülő egyéni sikeressége a lényeg, hanem az ország sikeressége." - ott a pont A gond az, hogy ebben egy miliméternyi előrehaladás sem történt az elmúlt száz évben, sőt
-
törölt tag
Az egy dolog, hogy lejáratta magát az ellenzék, de leginkább az a hatalmas baj, hogy mindenki csak fekete-fehérben képes látni a dolgokat (ha valami állami dologra azt mondod jó, akkor kormánybérenc vagy, ha ellenzed, akkor meg az ellentéte). És részben pont ezért a mindenkori ellenzék képtelen ellátni a funkcióját, mert gyakorlatilag mint egy gép, csak annyira képesek, hogy a kormány mond/tesz valamit, rögtön az ellentétét állítják. Ez nem működőképes taktika, mert így semerre nem halad egy ország, ha az egyik oldal pedálozik egyik irányba a másik meg az ellentétes irányba.
Meg kellene tanulni, hogy ha demokráciát akarunk, akkor együtt kell működni, konstruktívnak kell lenni, mert nem az éppen pozícióban ülő egyéni sikeressége a lényeg, hanem az ország sikeressége. Csak hát ez is pont olyan utópia, amit gyakorlatilag sehol nem képesek megvalósítani a világon. -
t72killer
titán
Ácsi, "menekült"-ügyben az állam nem a saját állampolgárával, még csak nem is szerződött EU/egyéb partnerek állampolgárával szemben jár el, hanem a az ENSZ menekültek KÖTELESSÉGEIRE vonatkozó előírásait megszegő egyénekkel szemben intézkedik. Amikor százmilliók indulnak/százmilliókat hajtanak új területet hódítani, azért erről az "apróságról" nem árt nem megfeledkezni. Mo.-gon az egyetlen létjogosult menekült jelenleg az ukrajnai polgárháború elől menekülő - uis nincs közben békés ország.
Ahol releváns panaszkodni az az, amikor pártpreferencia miatt kirúgnak egy iskolaigazgatót+analfabéta pártkatonát tesznek a helyébe, amikor csak és kizárólag haver nyerheti a közbeszerzést, ami a végén "érdekes módon" 3x annyiba kerül, mint az előirányzat, és még sorolhatnám. Ja, mégcsak véletlen se magyarországról van szó, bármilyen hasonlóság a véletlen műve
[ Szerkesztve ]
-
vicze
félisten
válasz #56573440 #95 üzenetére
Annyit hozzá kell tegyek, hogy bár otthon még a jogállamiság fennáll és magas az állampolgárok szabadság szintje, de vannak olyan helyzetek, ahol nem etikusan, és nem humánus módon jár el az állam, pl. menekültügy. Tisztában vagyok minden aspektusával, pro kontra érvekkel, és egyáltalán nem vitát indítani szeretnék, mert ez túl politikai, és nem célom ilyen jellegű vitát indítani.
A kormány bizonyos tevékenységei (részleges média kontroll, plakát kampány) inkább a totalitárius hatalomgyakorlás jellemzői, de ez azért részben megtalálható igazából nyugatabbra is, pl. FOX New, TrumpTV (Real News) + kampányok, ez szintén részlegesen állami szinten történik, de inkább ki-kibukó korrupció jele mint a totalitárius rendszer, ahogy itthon is elsősorban ez a célja.
Magyar politikával a legnagyobb probléma, hogy nem létezik valós ellenzék, mert olyan szinten lejáratta magát minden más párt, hogy gyakorlatban nincs valós választási lehetőség. Minden ellenzéki erő annyira gyenge, hogy a kormányzó pár kisebb beavatkozásokkal is gyengén tudja tartani, és egy egypárt rendszerhez hasonló berendezkedés valósul meg, ami nem jó. Lehetsz bármilyen pár és politikai nézet híve, de egy demokratikus rendszer számára nem egészséges az 1 túl erős párt. A minimum a 2 pólus lehetőség szerint 4 vagy több párttal. Igazából amíg nem fog a gazdaság rosszabbra fordulni, kis eséllyel fog változni a dolog, mivel ahogy Kínában is jelenleg az emberek többségén a berendezkedés megfelel, mert gazdaságilag a többség jól él, így ez itthon is igaz.
DithenS-nél az a baj, hogy a magas szintű korrupciót látja inkább szabadság korlátozónak, de az hát ""csak"" korrupció, és igazából a fent említett média tevékenység is inkább ennek az eltakarása. Ezt korábbi kormányok is megtették, de sokkal rosszabbul csinálták.
-
t72killer
titán
Valamennyi korlátra mindíg szükség van, ha egyedül élnél emberként a Földön, akkor az anyatermészet állítana korlátokat. Olyan sosincs, hogy bármit kitalálsz, meg is lesz valósítva, mindíg adott egy "játszótér".
A "demokratikus" rendszerek olyanok, amilyenek. Mindíg azzal "árulják magukat", hogy nagyobb játékteret adnak a polgáraiknak, de ez a játéktér sose végtelen. Vagy korrekt vagy simlis okokból sokszor még az indokolhatót is korlátozzák - lásd ugye a bűnüldözés kérdését, avagy mennyire kontárkodik a hatóság a normális állampolgárok magánéletéb. Illetve mennyi bűnöző ül a magánéletbe kontárkodó egyenruhás szervezetek soraiban, akik a megfigyelő apparátust kihasználva arra verik ki, ahogy az alaszkai házaspár csinálja a kiseszkimót.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
"Igazából majd nem hogy sehol"
Igazából leginkább sehol, mert az érvrendszered alapvető pillére volt hogy interneten követve vagy, ami börtön. Tehát ahol internet van, ott definíciód szerint nem állhat a buli. A maradék meg világ háta mögötti zugok és harmadik világbeli afrikai történetek. Egy lakatlan szigeten jó szabadnak lenni, mert bár bármit megtehetnél nem tudsz, Mozambik meg Togo se túl csábító turistaként sem, nem hogy élj ott...
"Nyugat kizsákmányolása nagyon nem jó"
Zsákmányoljon ki inkább a kelet? Futottunk olyan kört is. Úúúúdejóisvolt. A hatalmas szabadság, hogy senki nem szólt bele semmibe, bármit megtehettél meg akármit is, hatalmas tuti volt az. Az, hogy a kritikus újságírókat néha lelövöldözik az benne van a pakliban, rosszkor voltak rossz helyen, balesetek vannak na...
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Szánalom.
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
-
törölt tag
-
DithenS
senior tag
válasz #56573440 #81 üzenetére
Azért ez nem így van,besúgó volt de nem figyelte minden lépésed,ma meg már az e-mail címeket is tudják akik akarják.Ez nem szabadság,az sem hogy az EU inkább Nyugatból áll,ők vannak a politikában is többségben (már csak a létszámuk miatt is) Az EU meg nem segélyszervezet,nem érdekli hogy te hogy élsz,őket a pénz érdekli amit innen kivihet.
Megelégedettségben élő nyugat-európai polgárt mi késztette volna arra, hogy sorsközösséget vállaljon az általa lenézett és nem kedvelt kelet európaiakkal? Ugyan miért akarná a nyugati polgár befogadni az instabil szegény és más történelmi kulturális hagyományokkal bíró Ukrajnát? Az Európai Unió mégis társulási szerződést kötött vele ami a csatlakozás előszobája. Ugyanis a 43 milliós létszámmal nagy gazdaságot hozhat létre aminek a bevéltele a Nyigati Államokhoz megy.Ez van.
Ez nem szabadság,akkor lenne szabadság ha érdeke lenne mindenkinek a jólét de inkább hagynak a nyomorban és dolgozz 140nettóért amiből a szabadságot meg sem ízlelheted mert nem lehet új autód,nem mehetsz el nyaralni,nem vehetsz meg semmit sem igazán.Egyszerűen csak a lakás bérlésre elmegy 60-80 Ft és akkor még vannak számlák és még csak nem is ettél.De igen ez szabadság... -
törölt tag
Hát igen, 1000€-ért családi házat nem nagyon bérelsz kint, bár attól függ hol. Egy ismerősöm ilyen 7-800-ért bérelt olyat, amiben mondjuk egyedül tök jó, baráttal/barátnővel még simán, de amint van család, már egyáltalán nem elég.
De mondjuk ha olyanokat nézel, hogy például a németek nagyon szigorúan veszik a torrentezést is. Amíg itthon akár el is tud lavírozni elég sok ember a lebukás komolyabb veszélye nélkül, kint szinte azonnal jön a csekk a büntetésről, ami több száz € lehet. Szóval ilyeneken nem lehet spórolni, kell DVD-t venni, Netflixet, Amazon Prime-ot fizetni, stb. És azért így tudnak pörögni azok számok.Ha normális munkahelyed van itthon (multinál akár), akkor nem olyan elérhetetlen az 1000-1500€ fizetés, amivel itthon már egész jól el lehet lenni.
-
DithenS
senior tag
válasz #16820480 #80 üzenetére
Igazából Nyugaton addig jó míg egyedül élsz eseteg haverokkal.Addig él mindenki mint marci a hevesen.De amint lesz család úgy sajnos egyre eltűnik a jólét (M.O-hoz képest akkor is jobb).Sok orvos aki vissza jött pont erről beszélt.Odakint egy normális lakás bérléséhez elkérnek vagy 1000 eurót is,akkor a biztosítások is drágábbak kint,az árak is kicsit magasabbak szóval az előny nem is olyan nagy.
-
törölt tag
Nem mennek jól. De kinahoz képest kánaán.
"Az szabadság ahol megfigyelnek?"
Mert a börtön egyetlen ismérve is ez. Bazzeg jó hogy szólsz, amióta van besúgó, informátor, tehát kb 3000 éve legalább börtön van...
Hol van akkor szabadság? Van olyan a vilagodban? Kegyetlenül szar lehet így élni ahogy te...
-
törölt tag
Mondjuk azok alapján, hogy éltem Kínában is pár évet, és ugye itthon is nyilván, szerintem nagyobb különbség van még mindig a fenti kettő között, mint mondjuk az itthoni és kissé nyugatibb élet között. Azért több ismerőstől hallom azt vissza, hogy nem kolbászból van a kerítés nyugaton sem. Vannak jó dolgok, de ők sem a virágkorukat élik. De ez már nem a témához tartozik
-
DithenS
senior tag
válasz #56573440 #74 üzenetére
Mi alapják szürtem le azt hogy a politikusok szarnak ránk? Például azért mert Németország elitje a no-go zónákról tudomást sem vesz csak a helyiek,ehhez képest nyomatják befelé a menekülteket a terroristákkal együtt véve.
"Mesélj miért nincs szabadság. "
Szerintem erre felesleges válaszolni.Fent kitárgyaltam már.Az szabadság ahol megfigyelnek? A börtönben figyelik a rabokat álltalában.De fent leírtam már,minek kérdezed újra?
Magyarországon is jól mennek a dolgok szerinted? -
DithenS
senior tag
válasz #16820480 #75 üzenetére
Azért nem árt valami Jogászi végzetség,tanulatlan embernek nem hisz senki Amúgy nem úgy értem hogy nem lehet leváltani senkit sem,azt mondom hogy aki hatalmon van az azt csinálhat amit akar.Ha meg nincs ellenzék akkor pedig egy hajszál a diktatúrától bár abban más a hibás.Szóval nem azt mondom hogy Európa egyenlő Kínával de nem is vagyunk sokkal szabadabbak.Európában is csak Nyugaton van megélhetés meg a Skandináv országokban,ők abból élnek hogy részben kizsákmányolják a Keletet és a Déli államokat ezért lehet ott gazdaság,bár ez talán már világpiachoz tartozik.
-
DithenS
senior tag
válasz #56573440 #74 üzenetére
Például azért mert Orbánt diktátornak tartják külföldön sok esetben,persze nem jelentik ki de nézz meg pár interjút ahol nem a demagóg szöveget nyomatják.Az agymosás meg itt is megy,lásd plakátok,lásd levelek,lásd az idősek hivogatása (amit ugye mai napig nem tudjuk hogy fért hozzá a kormány legálisan) ez mind agymosás és működik sajnos.Szóval ha ez szabadság és itt nincs agymosás mint Kínában akkor ez tévedés.Az internetet is minden áron le akarják korlátozni az EU-ban és vannak tervek is.Persze nem mondom hogy be is vezetnék de ha nálunk is vannak ilyen idióták hatalmon akkor ki tudja.Ha nem most majd 50 év múlva.
-
törölt tag
Pedig szabadság van. Akárki indulhat a választásokon, akár te is, vagy én. Más kérdés, hogy pár ismerőst leszámítva senki nem fog ránk szavazni, de indulhatsz, megpróbálhatod. Ha tudsz elég támogatót szerezni, akkor még sikeres is lehetsz.
De nézd meg például őt, a legjobb példája annak, hogy bárkinek van esélye.
-
törölt tag
"Nem hiszek az összeesüvési elméletekben annyia,de egyszerűen mikor itt sincs szabadság hülyeség Kínát elővenni."
Mesélj miért nincs szabadság. Én még szeretnék mondjuk szabad fegyverviselést, de te még mit szeretnél?
"Meghatározhatod hogy melyik politikus szarjon a fejünkre és ennyi."
Valóban? Mutatnál rá egy forrást hogy ezt mi alapján szűrted le? Mert konkrétan minden különbözik, a személyhez, munkavállaláshoz fűződő jogaidtól kezdve. Pls oszd már meg hogy mire alapozod az állításodat, mert gyakorlatilag minden ellentmond ennek...
-
DithenS
senior tag
Nem hiszek az összeesüvési elméletekben annyia,de egyszerűen mikor itt sincs szabadság hülyeség Kínát elővenni.Meghatározhatod hogy melyik politikus szarjon a fejünkre és ennyi.Hiába van Köztársaság,nálunk még is olyan törvények születnek ami nekünk rosz a politikusoknak meg előnyt szerez és hatalmat.Sajnos itt sem sokkal jobb a helyzet,Németországban lassan meg már meglesz a 100 no-go zóna amiről a politikusok szintén nem beszélnek,nálunk az az agymosás hogy nem beszélnek valamiről a nép meg elfelejti.
-
DithenS
senior tag
Amikor írtam fáradt voltam,pont abba kelet belekötni? Főleg hogy igazából megértetted így is úgy is.A lényeg ahogy írtad Észak Koreában katonai diktatúra van míg Kínában diktatúra.Hatalmas különbséget jelent.Alapból Kína szabad kereskedelmet gyakorol és a világpiacokból él,Észak Koreaában meg pont az ellenkezője,mint ha nem is létezne számunkra,egyedül a rakétáival tudjuk hogy vannak.
-
vicze
félisten
válasz t72killer #69 üzenetére
Átmegyünk kamuidézetekbe? Ebben a műfajban John Oliver sokkal jobb.
-
0P1
aktív tag
"Észak Korea katonai diktatúra,Kína meg hivatalosan Köztársaság amúgy szocialiumus."
Először is, Kína hivatalosan "Népköztársaság" , akármit is jelentsen ez a szó. Persze semmit sem jelent, ez is egyfajta köztársaság, csak ez populistábban hangzik, és jobban el lehet adni a tudatlan tömegeknek.
Populista / demagóg kormányok valamiértr nem szeretik a "köztársaság" szóösszetételt az ország hivatalos megnevezésében.
És mi az , hogy "szocializmus" ?
Olyan nincs, és nem is volt soha, sehol. (Kommunizmus sem, és nemzetiszocializmus sem azok is csak utópiák volt, aminek az ideológiai megalapozásával különböző diktatúrákat , fasiszta rendszereket működtettek különböző országokban)
Katonai diktatúra pedig lehet köztársaságban és monarchiában is, ez független az államformától. Persze általában inkább a köztársaságokra jellemző manapság.Kicsit kavarod a fogalmakat.
Egyébként Kínában is diktatúra van , még ha nem is katonai , hanem polgári.
-
vicze
félisten
Néz jelenleg egy olyan országban élek, ami abszolút szabad akaratából úgy döntött, hogy tökön rúgja a saját gazdaságát, szembeköp minden politika korrektséget, és kilép a világ legnagyobb gazdasági társulásából. Én ezt demokráciának és a nép akaratának nevezném. Valaki szerint ez a demokrácia csődje, van aki szerint a demokrácia mintapéldája.
Egyetértek vele? Nem. Hülyeségnek tartom? Igen. Ha ezt kijelentem az utcán érdekel valakit? Nem...
Lehet ezen vitatkozni, hogy az ország egyik fele megkeseríti a másik életét, de amíg ezt demokratikusan és szabad akaratunkból teszik igazából hajrá. Viseljék a következményeit.Nagyon sajnálatos módon a jelenlegi világpolitikai helyzetben túl könnyen racionalizálható a megfigyelés jelenlegi szintje. Az hogy milyen különböző összeesküvés elméleteket lehet rakni, abba ne menjünk bele.
-
arty
veterán
"Nyilván lehet hogy agymosott vagyok, de akkor a szabad döntés,"
pontosan, az vagy!
eleve: a francia forradalom nevű kitaláció, humbug ugye ... általánosban ezzel mosta az agyad a gonosz, libsi háttérhatalom, pedig az egész eszme sose létezett és teljesen abszurd is
-
MageRG
addikt
Ööö, ez nem erőszakkal nyugatosítás, hanem polgári átmenet.
Honkongnál kristálytisztán látszik, mennyire kapaszkodik a kínai pártvezetés a hatalomba.
Az ottaniaknak nem lehet nyomni a néphülyítést. Ők már belekóstoltak a jólétbe, és tudják mit jelent majd ha minden posztra ejtőernyősöket tesznek."Mindenütt az a vezetés sikeres, amelyik irányítani tudja az alattvalóit."
Az lehet, de nem biztos hogy ott a legjobb élni.
Kína dilemma előtt áll: a gazdasági liberalizáció magával hozza politikait is. Az viszont a párt halálát.
Hogy modern eszközökkel hogy és meddig fogja ezt lefolytani, az kérdéses."What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
DithenS
senior tag
Köszönöm a részletes választ.Nem gondolom én sem hogy Kínai politika megy jó irányba,sőt ellenzem ezeket a terveket.De Nyugattal sincs minden rendben,tudtad hogy Budapesten is vannak arcfelismerő kamerák amiket a titkosszolgálatok előszerettek használnak? NSA meg szinte minden rendszerbe behatol,itt sem különb a helyzet csak nem tudunk róla.Az adósság meg jó is meg nem is.Kis mértékben jó mert növeli gazdaságunkat de ha eladósodnak nagyon az emberek és az ország az már negatívan érint mindenkit.A tőzsde is kezd aggasztó lenni mert régóta bika a piac,végtelenségig nem tud növekedni és emelkedni mert mind egy bolygóra vagyunk zárva,előbb utóbb beszakad ami egy mini válságot okoz.Szóval itt sem sokkal jobb a helyzet mert lehet hogy bármit megtehetsz,csak lehet épp figyeli valaki Nyugat se a szabadságról szól csak nagyobb a kalitkád.
-
vicze
félisten
Mivel a Kommunista Párt van hatalmon immáron 70éve így bizony kommunizmus van Kínában. Vannak választások amúgy, amit valahogy a kommunista párt nyer mindig mivel 2 legális párt van Kínában. A Kommunista párt és a más egyéb kisebb kommunista szervezetek egyesült szervezete, minden más párt illegális. Ezzel van Hongkongiaknak némi problémája, mivel 2050-re ugyan ez a rendszer kerül bevezetésre.
Amúgy maga a gazdaság az részben kommunista/szocialisat vonásokat tükröz Viszont a gazdaság túlnyomó többsége a "Special Economic Zone"-ra koncentrálódik, amik lényegéén szabad kereskedelmi zónák, és teljes egészéében kapitalizmus uralkodik, itt sokkal nagyobb az emberek szabadsága is mint a zónán kívül, kisebb az állami kontroll."Kínai emberek elmehetnek más országokba"
Igen feltételekkel, ha bizonyos vallási vagy etnikai csoport részese vagy akkor lehet hogy nem kapsz útlevelet. De igen az emberek többsége szabadon utazhat, ez is a nyugati nyitás része volt. Emigrálni nagyon nem fognak, mert a többségnek nincs oka rá a jelenlegi gazdaság mellett, csak pl. a tibetieknek, de ők nem kapnak útlevelet.Nyilván lehet hogy agymosott vagyok, de akkor a szabad döntés, ami lapján meghoztam az az álláspontot, hogy elítélem azokat akik vallási/etnikai/politikai alapon üldöznek másokat, pusztán egy belém programozott hazugság. De akkor mindenki más álláspontja is az eme logika alapján, és senki álláspontja se valós.
Nyugat bukását főleg azok emlegetik, akik nem értik hogy működik a gazdaság és leginkább csak pl. a fentebb emlegetett adósságok felfoghatatlan számait látják, és nem értik, hogy a gazdasági válságok és összeomlások, a növekedés része, és sokkal rövidebb ideig tartanak, mint a növekedési fázis. Igen el fog bukni, majd újra felépül és így tovább. Persze ez egy alig 200éves folyamat lehet hogy majd változni fog idővel.
-
t72killer
titán
NÉPköztársaság. Kínai Köztársaság = Tajvan.
-
őstag
-
DithenS
senior tag
válasz #56573440 #25 üzenetére
Észak Korea katonai diktatúra,Kína meg hivatalosan Köztársaság amúgy szocialiumus.Kínai emberek elmehetnek más országokba míg Koreában nem ez a helyzet.Viszint az agymosásban egyet értek veled! Viszont honnan tudjuk,hogy mi nem vagyunk e átmosva agyilag? Nyugat bukását is nagyon emlegetik.
-
t72killer
titán
válasz #16820480 #43 üzenetére
Kemény. Az a baj, hogyha egy ilyen nagyhal nekiáll keménykedni, a többiek (USA, Ny-EU - nem beszélve a féldiktatúrákról) is kedvet kapnak hozzá, max mindíg egy fokkal finombabb formában.
#46: egyelőre lehet hova menni - bár azért elég nagy kiesés egy kutatónak, ha megszűnik egy kontinensnyi munkalehetőség. Viszont ha a fentebbi bekezdésem realizálódik, max egy lépéssel menekültél el a diktatúra elől
#54: hehe, fritzünk meglepődött, hogy egy k@rva pénzt kér?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #56573440 #54 üzenetére
Masszázs szalonban is lehet gond, egyik ismerősöm mesélte, hogy a kiadós masszázs után jött a tulaj két verőemberrel, hogy figyu, akkor most ennyi meg annyi pénz, különben híják a zsarukat. Mondjuk ő meg nem volt szívbajos, mondta nekik, hogy oké, hívjad, meglátjuk mennyire legális ez a hely Hát, nem hívták...
-
törölt tag
válasz #16820480 #53 üzenetére
Amikor kint voltam a helyi gyártó embere még a reptérről befele jelezte hogy hátő figyuka. Nem egy túl népszerű célpont a turistáknak, így leginkább rajtam kívül alig lesz bárki külföldi a környéken, a helyi hölgyek viszont -több mint- rajonganak az európai prédáért. Volt vendégük talán a németektől, akinek reggel jelezte a hölgy hogy némi támogatásra kp formájában azért igényt tartana, majd amikor nem kapott a rendőrséggel jött vissza, hogy megerőszakolták. Innentől egy nyelvi és kulturális szakadékokkal tarkított aktiviti kezdődött, ami miatt lekéste a csávó a gépét is hazafele meg társai. Úgyhogy javasolja hogy ha a bakancslistámon lenne ilyen vagy épp megéheznék, akkor a plázában van masszázs szalon, fix áron fix szolgáltatást nyújtanak, fixen, ott nem igazán lehet ilyen gond És tényleg. Állítólag.
-
vicze
félisten
válasz #56573440 #51 üzenetére
Nem fog tudni beszámolni róla.
Jó külföldiként csak kiutasítást kap, csak saját állampolgárokat viszek el nyilván. De azért rendesen beleszólnak más országok dolgaiba is. -
törölt tag
Csak érteném hogy miért kell ennyire sarkítani... Egyébként is vannak, voltak lesznek anyagok, amiket a kormány közeli csatornák nem fognak lehozni, legyen bármelyik kormány, de a 21.században azért akad pár más kommunikációs lehetőség ami akár még fizetne is egy ilyen anyagért. Volt már rá precedens.
Itthon leírhatod büntetlenül azt hogy az adott kormány sz@r? Aham. Akár kiteheted a saját valós fb profilodba? Persze. meghurcol érte valaki? Jellemzően nem. Próbáld meg ezt kínában, aztán várjuk a beszámolót.
-
t72killer
titán
A hatalom fél a néptől... Az jó, hogy sorolják az állampolgár kötelességeit, de mi van az állam kötelességeivel?
"tilos a pornográfia," - aha, és a párttitkár elvtársék mire recskáznak?
#48: ha a dailymail szerkesztőségébe sétálsz be UK-ben, kétlem, hogy rádesne a zongora és jóval több keményvalutát kapnál az anyagért, mint vmelyik jöttment hazai lapocskánál
[ Szerkesztve ]
-
Mirman
őstag
Lehet szidni a kínai diktatúrát de azért tegyük fel a kérdést hogy ha pl itthon valakinek lenne egy olyan videó a birtokában hogy az Orbánt a Rogán lepippantja akkor mennyi lenne az esélye rá hogy ezen videóval besetaljon egy szerkesztőségbe anélkül hogy véletlenül ráesne egy zongora ? ...
-
vicze
félisten
válasz PR0JECTNR56 #45 üzenetére
Az üzleti felhasználású VPN-ek maradhatnak nyilván, így csak a lefizetés mértéke emelkedhet az említett területen.
-
törölt tag
válasz PR0JECTNR56 #45 üzenetére
Igen, bár a VPN-es hírt a minisztérium hivatalos nyilatkozatban cáfolta pár nappal azután, hogy feltűnt, de azért simán elképzelhetőnek tartom, hogy valahogy mégis be fog ez következni. Az utóbbi pár évben több lépcsőben szigorítottak a VPN használaton, egyes szolgáltatók már teljesen el vannak lehetetlenítve arrafelé.
Amúgy amikor megjelent ez a VPN-es hír, akkor több embertől hallottam, akik már 10-20 éve élnek kint, hogy ennyi volt, most költözik vissza onnan. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy elvileg az utóbbi években Kína próbál külföldieket bevonzani különböző területekre (főleg R&D), csak persze senki nem akar szinte menni, mert amit ott dolgozol, az ott is marad, nem lehet nagyon nemzetközileg publikálni, meg a nemzetközi tudományos életben részt venni. Illetve az átlag tudományos források sem állnak rendelkezésre (ilyen apróságok, mint github, vagy egyéb tárhelyek, meg dokumentációk, publikációk, stb).
-
vicze
félisten
Wow just wow...
Én kérnék elnézést, hogy érdeklődök a világpolitika és a magamat körülvevő világ iránt és nem csak a Barátok Közt egy kis M1 állami propagandával fűszerezve a "kulturális beállítottságom". Biztos a mocskos nyugat megfertőzött valamivel. Lehet elkaptam az a kíváncsiság és érdeklődés nevű elég ronda kimenetelű betegségeket.
Látom hogy mennyire jól informált vagy a témában, igazad van a hülye ferdeszeműek csak az elnyomásból értenek, és az nyugatnak egyetlen esetben se sikerült rákényszeríteni a kultúrájukat mert nem működik, Hongkong, Macakó, Tajvan, Dél-Korea, csak a propagandában létezik, pusztán kitaláció az egész.
Emberként nincs joguk a szabadsághoz, a szabad vélemény nyilvánításhoz, a vallási szabadsághoz, a kulturális szabadsághoz.
-
törölt tag
Ó, akkoriban még sokkal lazább volt pedig, annak már vagy 6 éve legalább. Pár éve még működött kint a Google kereső, Maps, és Androidon a G+ is, aztán szépen betiltottak mindent, most már az API sem megy.
Aztán meg jönnek a hírek az AI hátterű valós idejű arcfelismerő rendszerről, meg a valós névvel regisztrációról (ez kell minden online fiókhoz már, meg SIM kártyához és egyebekhez persze), meg a külföldiek osztályozó rendszeréről, meg (bár ezt cáfolták hivatalosan) a VPN teljes körű betiltásáról ...
Azért szép világot építenek arrafelé.
-
Bird
addikt
De mégis itt akarja megmondani valaki, hogyan éljenek más országban. Pedig a saját lakosaikon múlik minden. Nem csak a vezetés határozza meg a népet, hanem a nép is a vezetést. A népnek is meg kell érnie a változáshoz
Viktor tényleg Te vagy az? Milyen volt Horvátország?
[ Szerkesztve ]
.:A konzolozás körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.:.
-
Apollyon
Korrektor
válasz #16820480 #40 üzenetére
Nekem minden ilyen, hasonló témájú, Kínát érintő hírekről egy korábbi hozzászólásod jut eszembe, amiben azt írtad, hogy imdb-n rákerestél valami filmre, aminek a címében benne volt a "freedom" szó, és megszakadt az internetkapcsolatod, többször reprodukálható módon.
De még enélkül is tényleg elég rideg ez az egész.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
cog777
senior tag
Azert igy is veres diktaturanak gondolom Kinat. Evente - a becslesek szerint -100000 embert hasznalnak fel a kinai bortonokbol szervdonornak. [link]
Ha valaki a rendszer ellensege es jol tartjak a bortonben akkkor kezdhet aggodni...[ Szerkesztve ]
HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
törölt tag
"Néha irígylem az egyszerű világnézetű embereket, akiknek elég, ha megmondják mit gondoljanak és rögtön harcias demagógiába fordulnak, ha valaki belemegy a részletekbe és nem osztja teljesen az álomvilágukat."
Azért az megvan, hogy pontosan jellemezted a viselkedesed itt? Mert egy pillanatig nem is karcolgattad a realitás talaját, nem hogy részleteket. De az ív és az érvek hiánya az király azért.
-
-
arty
veterán
Ha kinaban szabadon lehet rendszerkritikusan videoblogolni, minek az ilyén netezok ellen torveny es egyaltalan: azonosithatosag? Amugy egyiket se vittek el? Soha? Aki mar nem blogol, az csak beleunt? Mind?
Attol meg, h valami demagog, lehet igaz.
-
azbest
félisten
Szövegértési problémát vélek felfedezni. Attól, hogy értem az okokat, még nem jelenti azt, hogy mindennel egyetértek. Néha irígylem az egyszerű világnézetű embereket, akiknek elég, ha megmondják mit gondoljanak és rögtön harcias demagógiába fordulnak, ha valaki belemegy a részletekbe és nem osztja teljesen az álomvilágukat.
Amúgy gondolom az a több száz és több ezer mindenféle nemzetiségű, kínában élő videoblogger is kínai ügynök és csak rendőri kísérettel készít videókat és tölt fel a netre.... ja nem.
Talán nem csak hollywood-i filmeket kellene nézni egyeseknek Főleg nem csak a hidegháborúból.
De mégis itt akarja megmondani valaki, hogyan éljenek más országban. Pedig a saját lakosaikon múlik minden. Nem csak a vezetés határozza meg a népet, hanem a nép is a vezetést. A népnek is meg kell érnie a változáshoz. Előbb a saját portán kéne sepregetni.
[ Szerkesztve ]
-
arty
veterán
mi is hogy osszeomlottunk a rendszervaltas utan. meg a japanok 2.vh utan. meg mind, ahol atalakultak.
jol irta itt valaki: a neger szedjen csak gyapotot, mi? fejlodni?! kacc, uri huncutsag, csak a nyugatiaknak jar.
amugy a fennsik miatt, ha megse lesz haboru csak izmozas... ? merugye csak tettekkel lehet barmit is arrafele elerni, fenyegetve nem, abbol nem tanul a keleti!
-
arty
veterán
aztamindenit, nem is kellett sokat varni az elso nyugat es kina koze egyenlosegjelet tevore
ezert neked fizetnek vagy magadtol a bolcsesseg?
ha leirom h fujjorban, semmi nem tortenik. ha kinaban fujjolok, elvisznek.
ugyanaz. ja."ugyanitt hazájából elüldözött nigériai herceg aranybányájának tulajdonjogát megtestesítő NFT jegyezhető."
-
törölt tag
Azért ne hasonlítsuk már azt, mai az USA-ban folyik Kínához Ha ott tartanának, akkor már az összes felszólalót, John Olivertől a sima bloggerekig elvitték volna valami átnevelő táborba, a műsorukat, meg felületüket bezárták volna.
Kína egy kemény hely, és egyre keményebb lesz. Az utóbbi időben már nagyon feszegeti az élhetőség korlátait (nyugati szemmel). Az a szerencséjük ott fent, hogy a nép nagy része nem túl okos és nem túl tanult, és leginkább egy dolog érdekli, hogy legyen megélhetése valahogy és legyen hovatartozása (nemzeti öntudat). Ezt a kettőt tök jól megoldják, vagy legalább is nem értesülhet senki az ellenkezőjéről, mert ugye hírt is már csak állami forrásból lehet közölni, átvenni.
Lehet, hogy ezek hatékony módszere, sőt. Ellenben én nem igazán szeretnék olyan világban élni, ahol ezek az irányelvek érvényesülnek.
-
törölt tag
"Másrészt a kultúrális különbségek miatt sem érdemes a saját elképzelésedet rájuk erőltetni."
Akarja a fene, de ne mondjuk hogy egy rendszer nem sz@r ha a szabad véleménynyilvánítás tönkreteszi...
"Az is kultúrális különbség, hogy a nyugatiakat könnyebb fenyegetéssel irányítani meg félelemkeltéssel."
Volt olyan elképzelés is, hogy a négerek egyedül gyapotföldekre valók, mert nem emberek.
Értem én meg szerintem más is, hogy a jelenleg regnáló rendszer hatalmának elmélyítéséhez és megőrzéséhez ez szükséges. Ettől még nem kéne elvenni az élét az egésznek azzal, hogy hát az oroszok meg amerika itt meg ott nagyobb gci. Nem sok helyen vágnak kényszermunka táborba pl ítélet, tárgyalás, vagy bármilyen megkezdett eljárás nélkül, vélt vagy valós indokkal. Nem sok helyen végeznek ki ennyire átláthatatlanul és gyorsan embereket, csak az elmúlt pár évben rengeteg téves ítélettel kapcsolatos történet jutott ki, és ki tudja mennyi van még elsikálva.
De. Pont olyan mint a nyugati országok, bármit és akármit -is- megtesz a hatalomért -mint látjuk- a rezsim, a gazdaság egy pár ember kezében, cserébe egyre keményebben kell fogni a népet, hogy ne akarjon számára jobbat. Ezzel semmi bajom nincs, nem tervezek ott élni, és szarabb helyek is vannak a világban, de ettől még hiába kulturális háttér meg történelem ehhez képest az állampolgár szintjén az nem túl ideális világ.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
A propaganda oda vissza megy. Csak számomra furcsa, hogy közép-európaiként valaki teljesen más, távoli országok érdekeivel azonosul. Akár keleti, akár nyugati.
Másrészt a kultúrális különbségek miatt sem érdemes a saját elképzelésedet rájuk erőltetni. Az usa is mindig belebukik, amikor erőszakkal akarja nyugatosítani a keleti országokat.
Az is kultúrális különbség, hogy a nyugatiakat könnyebb fenyegetéssel irányítani meg félelemkeltéssel. De ha valóban történik valami, akkor könnyen kinyílik a bicska és akkor könnyen mozgósíthatóak. Ez jól látszik az utóbbi évtizedek történéseiben is. Nem érdemes a tettig elmenni ellenük.
A keletieket viszont hiába fenyegeted, azok nem félősek. Ha fenyegetőzöl, akkor hamar összefognak és ellened mennek és helyben hagynak. Viszont, ha példát statuálsz és nem a levegőbe beszélsz, akkor nem pattognak. Nem véletlenül oldják meg erővel a konfliktusaikat és nem véletlenül izmoznak indiával is egy értéktelen fennsík miatt. Ha egyszer engednek, az szétszaggathatja az országukat.
Mi meg itt középen, akár fenyegetnek, akár ütnek, akkor is csak morgolódunk az orrunk alá. Sokan pedig megfelelési kényszerből és irígységből még jelentgetik is a náluk szorgalmasabbakat. De persze olyat nem, aki valóban veszélyes, mert attól félnek. Szóval így mondjuk meg a tutit bármelyik nálunk sikeresebb ország működéséről.
Érted már, hogy ezek a különbségek csupán abból adódnak, hogy más kultúrában más mentalitásúak az emberek? Mindenütt az a vezetés sikeres, amelyik irányítani tudja az alattvalóit. Ha kicseréled az emberek felett a rendszert, akkor összeomlik az ország, mert nem véletlenül lett olyan vezetőjük amilyen. Aki nem bírt velük, azt szétszedték.
Észak-Korea kapcsán sem fekete-fehér a kép. Hasonlít a helyzet Kubára. Az usa nem volt képes teljesen megszállni őket, mert az oroszoktól kapott támogatást mindkét ország anno. Mondjuk nem is volt sok választás nem elfogadni a segítséget. Így aztán, ha nem lehetett az usáé, akkor ne legyen senkié alapon megtiltották a világnak, hogy kereskedjen velük, általános embargó volt, amit hadiflottával ki is kényszerítettek. Lényegében azóta is blokád alatt tartják őket. Ennyit arról, hogy mi van, ha nem engedik az amcsi haderőnek bevinni a nyugati tőkét. Aztán, hogy azóta miért az a vezetés sikeres, ami van ott, megint csak kultúrális kérdés.
[ Szerkesztve ]
-
hemaka
nagyúr
Helyes, a sok fotel karatelyos dezsot legalabb megkukizzak majd.
crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
thesound
addikt
Indulhatnak a lekérdezések az eddigi profilozással összegyűjtött adatok mélyére és hivatalosan mehet a fekete autó a rendszer kikiáltott ellenségéhez.
[ Szerkesztve ]
Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be. - Kodály Zoltán
-
törölt tag
"ebből nagyon jól látszódik mekkora humbug ez a jelenlegi "rendszer", ezzel ugyebár csak egy bizonyos réteg jár jól, az emberek 99%-a nem..."
1: a büdös, romlott, hazug nyugaton ezt leírhattad úgy, hogy nem kell félj hogy jön érted a kocsi. Ezen el kéne gondolkozni ugye...
2: mondj 1 rendszert amiben ez fordítva van. Jahogy. Bocsika.
Tök mindegy milyen államadósság és társai vannak bárhol vagy akárhol. A cenzúra mindenhol káros, a szólásszabadság meg a szólás utáni szabadság nélkül megint semmit nem ér. Egyébként meg várható volt, eddig is jól látható tendencia volt a bezárkózás, ez most csak még egy szög a koporsóban. A nép ne lássa hogy máshol szabadabban élnek, döntenek, hogy máshol a paraszt nem parasztként kell megdögöljön, hogy máshol nincs kényszermunka tábor, ezek mind károsak. Észak Koreában tökéletesen működik az agymosás, csak elég hermetikusan kell zárni. Menni fog itt is.
-
vicze
félisten
Szép szám 19 billiónak írják.(106%) 2008-as válság alatt lett ennyi miután kimentették a bankokat.
Így lett a világ adósságának 1/3-a nálunk. Kínáé 4 billió, fele akkora GDP-vel...(42%-os arány), ebben nincs benne Hongkong adóssága mi hozzácsap még 1 billiót. Japáné meg 10 (221%), Kínához képest fele akkora GDP-vel immáron vagy 10 éve. Magyar 80% és így tovább... Mindenki lehúzhatja.
Tudom ajánlani Kolumbiát 1% alatti aranynál.
De nem mennék bele mélyebben, mert sok értelme nem lenne számodra, ha csak a számokat látod, és azt nem hogy mi van mögötte. -
cami][us
senior tag
tartsák tiszteletben mások személyes jogait
A hét vicce.
-
Manbal
senior tag
úristen, te nagyon el vagy tájolva ember... szépen nyomod itt agyatlan módon, a nyugati propagandát... Kína nélkül az USA úgy dőlne be mint a xar, még a jelenlegi nem kicsi méretű manipulációnál nagyobbal sem lehetne megmenteni őket az államcsődtől... az USA-t csak a petrodollár tartja életben, meg FED manipulációja... egy olyan ország ahol közel 20.000 milliárd dollár az államadósság, és szart sem számít... ebből nagyon jól látszódik mekkora humbug ez a jelenlegi "rendszer", ezzel ugyebár csak egy bizonyos réteg jár jól, az emberek 99%-a nem...
-
Snoop-y
veterán
válasz Blindmouse #16 üzenetére
Touche...
New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
kolopele
nagyúr
Nálunk meg Orbánt szokták szidni mert itt diktatúra van. Röhej.
[ Szerkesztve ]
-
vicze
félisten
"Persze ennek más nagyhatalmak örülnének."
Miből gondolod, hogy örülnének, az utóbbi 30éveben annyi pénz lett Kínaba pumpálva nyugatról, hogy a gazdaság megingása fájdalmas lenne a világgazdaságnak. Túl kockázatos az olcsó munkaerő elvesztése és pontosan a politikai stabilitás miatt maradhat fenn, mert minden eme állapotot kritizáló el van hallgattatva. Különben már rég Afrikában gyártanánk mindent, fél marék rizsért.
A Kínai gazdaság csodában az emberek agymosása és munkára való fegyelmezése is erősen közre játszik, így a kommunista munkás tökéletesen megfelel a nyugati tőke számára biorobotnak, míg pl. az indiaiak erre teljen alkalmatlanok nagy tömegben, ők másra használhatóak."múltban vérrel folytották el az elszakadni vágyókat"
Milyen múltról beszélsz?
Az átnevelő táborok, a tibeti nép elnyomása és irtása a mai napig, a hongkongiak lehető legjobban való megfélemlítése, nem a múltban játszódó dolgok, hanem mindennaposak.
A kínaiak nem szolidabbak lettek, hanem jobb lett a média kontroll, és ahogy egyre jobban erősödik egyre kevesebb dolog jut el a külvilág felé. Értem, hogy amiről nem tudsz nem történik meg. De még mindig ÓRIÁSI különbség van a heti szintű nyilvános kivégzések és terroristák guantánamóba szállítása között. Tudtommal még nem lőnek le a rendőrök(max mások) ha Trumpot fikázom (még...).
Mondjuk ha pár ilyen eset megesik, és viccből utasítják ki sorban a nyugati riportereket egy országból, végül is tök normális és bárhol megtörténhet."Ha pedig az országban uralkodó rendszer ellen tevékenykedik, akkor mindenütt számíthat a meghurcolásra."
Megint csak nem mindegy, hogy a rendszer elleni tevékenység tömeggyilkosságra való buzdítás vagy támogatása, vagy pedig szórólap osztogatás után elkapnak az utcáról és másnap már egy gödörben végzed. Valahogy érzek árnyalatnyi különbséget."modern kína semmivel sem tűnik szélsőségesebbnek"
Persze amíg megvan a piros kis könyved és azt teszed amit a nagy vezető mond, és csak azt addig persze... Továbbra is különbség van, hogy ha felszólalsz a rendszer ellen belehallhatsz-e vagy sem.Az pl. ne zavarjon, hogy Tajvan teljesen demokratikus módon működik, és a mai Kínai fellendülés szinte teljes egészében nekik köszönhető, az onnan kiszervezett számtalan céggel és gyártással. És nem kellett hozzá kommunista diktatúra hogy virágzó ország legyen... És akkor nem szeretnék belemenni Észak vs. Dél-Koreába... Szépen látszik mi történik ha nincs nyugati pénz a gazdaságba pumpálva.
-
gabor.79
tag
Európában is bevezethetnék, hogy mindenhol csak valós adatokkal lehessen regisztrálni, hozzászólni, mert ez jelentősen növelné a webes szolgáltatások minőségét.
A webkettes "forradalom" után elterjedtek a közösségi oldalak, amelyek a felhasználók által generált tartalomra építik (részben) magukat. Viszont a felhasználók túlnyomó többsége nemhogy értéket nem tud felmutatni, hanem kifejezetten hülye, és képtelen hasznosat előállítani.
Ez azzal jár, hogy dömpingszerűen el vagyunk árasztva az értéktelen hozzászólásokkal, fényképekkel, bármivel, akire pedig érdemes lenne figyelni, csepp a tengerben. Ezért kapcsolják le egyre több helyen a profik által készített tartalmakmakhoz a hozzászólási lehetőséget.
A webkettes "forradalom" technológiai részében szinte minden újítás a webfejlesztők munkáját könnyítette meg, de például azzal egyáltalán nem foglalkoztak, hogy a folyamatosan növő internetes tartalomban könnyebben lehessen keresni (szemantikus web).
A webkettes "forradalom" mindkét fronton megbukott, a kiötlői rövidlátása miatt.
Tipikus példa a fenti kettőre az ITcafé hozzászólásai Flash ügyben: sokan zsigerből gyűlölték a Flash-es oldalakat, mert lassúak voltak, elvonták a figyelmet, megölték a számítógépet. Most, hogy eltűnt, átvették a helyüket a javascript alapú oldalak, amelyek ugyanúgy megölik a gépet és elvonják a figyelmet.
Általánosságban elmondható, hogy az emberek túlnyomó többségének fogalma sincs semmiről, csak határozott véleménye.
-
vicze
félisten
válasz PR0JECTNR56 #12 üzenetére
Az hogy valami illegális, nem azt jelenti, hogy nincs, nem csinálják. Azt meg, hogy Kínában, vagy a 8kerben van valaki soha nem mondod meg.
-
azbest
félisten
azért nem árt különböző nézőpontokból is vizsgálni a helyzetet:
Kína történelmét sokáig az egymást gyilkolászó hordák jellemezték. Az, hogy egy vezetés alatt sikerült egyesíteniük, elkerülték a nyugati hatalmak gyarmatosító szándékait, azért nem semmi. Vannak súlyos és véres foltok a történelmében, amelyre a maiak sem büszkék. Erre egyik példa a kábítószer ellenességük.
Kína erejének alapja az egy kézben lévő vezetés. Ha hirtelen mindenki bármit megtehetne és midnen etnikum el akarna szakadni, önállóságot és külön elbírásált akarna, akkor szilánkokra robbanna az ország. Persze ennek más nagyhatalmak örülnének.
Egy részről valóban szomorú, hogy a múltban vérrel folytották el az elszakadni vágyókat, de más szemszögből viszont az országuk szétszaggatását követelő szélsőséges mozgalmak közt csapnak szét.
Ha megnézed oroszországot, hogy az autonómiát akaró területeken hogyan folytották vérbe az aktivitást (csecsenföld, grúzia) vagy hogyan foglaltak el már nem hozzájuk tartozó területeket (ukrajna), akkor ahhoz képest egész szolídak mostanában a kínaiak.
Ha megnézed, hogy az usa hogyan érvényesiti az érdekeit külföldi területeken (afganisztán, egyiptom, szíria, irak, vietnám, korea, kuba....) és a saját állampolgáraikat is elhurcolhatják, ha ráfogják a terrorizmus gyanúját, törvénytelen börtönökbe, külföldi kínvallató táborokba, akkor ehhez képest sem meredekebb kína.
A szürke, semmivel sem foglalkozó, átlagembernek kb mindegy melyikben él. Ha pedig az országban uralkodó rendszer ellen tevékenykedik, akkor mindenütt számíthat a meghurcolásra.
Nem az számít, hogy minek hívják az államformát, hanem az, hogy a lakossággal szemben hogyan viselkedik a vezetés. Abban pedig a modern kína semmivel sem tűnik szélsőségesebbnek, mint bármelyik más nagyhatalom. Az hogy demokratikusan vagy diktatúrában verik be a fejedet az teljesen mindegy, hisz a vezetés utasítását követik mindkét helyen.
Az, hogy melyik államforma keret hatékonyabb az irányításra, az csak kultúrális kérdés. Nyugaton azt szabad, amit engednek. Keleten pedig az tilos, amit tiltanak.
-
PR0JECTNR56
addikt
"tilos a pornográfia, az erőszak, a terror vagy más bűncselekmények népszerűsítése"
Szerencsére ezen írányelvek alapján a kínai webcam lányok áldásos stresszoldó tevékenysége a felnőtt szórakoztatásra specializálódott oldalakon nem számít tiltott tevékenységnek, mivel sehol sem népszerűsítik vagy reklámozzák a szolgáltatásukat.
-
Crafter32
őstag
"óvakodjanak nemzeti alapú gyűlöletkeltéstől, az etnikai diszkriminációtól és a nemzeti egység aláaknázásától" : Hu bakker mekkora álszentek ezek.
-
SaGaIn
senior tag
Végül is majd kétmilliárd embernek megfelel akkor valahogy csak lehet boldogulni Kínában. Én még nem jártam ott de azért egyszer megnézném, sajnos akkora az ország, hogy minimum 2 hét kéne a látnivalók 10%-ának megnézésére is
"DOS addresses only 1 Megabyte of RAM because we cannot imagine any applications needing more." Microsoft in 1980 "We can" -said Google, than they made Chrome. What happend next is history.
-
SaGaIn
senior tag
Talán csökken majd a nők kizsákmányolása... legalábbis ezt remélik. Majd terjesztik feketén nem online eszközökkel
"DOS addresses only 1 Megabyte of RAM because we cannot imagine any applications needing more." Microsoft in 1980 "We can" -said Google, than they made Chrome. What happend next is history.
-
BonFire
veterán
A pornó miért tilos?
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest