Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz azbest #141 üzenetére

Most ugye van magyar is már: Lilla vlogja, elég nagy sikert aratott. Nem néztem még végig, de sokan ajánlották már. Persze ez más azért, mert ő diákként volt kint, szóval teljesen más szemszög. Amíg diákként voltam, addig imádtam minden percét. Egyrészt újdonság volt, másrészt meg akkor még jóval fiatalabb voltam (ekkor készültek a logoutos blogjaim is).

Igen, rengeteg dolgot kihagytam, vagy csak felületesen említettem, például a hihetetlen rasszizmus (amikor egy afrikai-kínai félvér lányt nyilvánosan megaláznak tévéműsorban a nézők, mert hogy néz már ki). Meg hát a munkavállalás is megér kint egy misét, azt is lejátszottam a szopóágon, voltam rendőrségen is fegyelmi eljárásban egy félreértés miatt...
    De igazából azért sem merek ebből blogot csinálni, mert félek, hogy túl negatív lenne, másrészt meg tuti lenne egy rakás ember, aki jönne, hogy nem is úgy van az, meg jár ki üzletelni 1-2 hetekre és tök mást látott. Tudom, hogy vannak kint expatok, akik teljesen máshogy élnek, mint ahogy én éltem. Nagyon meghatározza szemléletet, hogy milyen munkád van, mennyi pénzből élsz és milyen baráti köröd van.

#143: Hát, elég durván pumpálják mondjuk az ingatlan piacot kint. Folyamatosan emelkednek az árak, de nagyon durván. Volt kint egy kb 45nm-es lakásom, amiben egy ideig laktam, eleinte olyan 3700-3800 RMB volt a bérleti díja (egy elég lelakott, de még átlagos épületben a 18. emeleten). Azon a környéken 2 évvel később ezek a méretű és felszereltségű lakások már ilyen 5-6000 körül mozogtak, és azt tudni kell, hogy a bérlők között/után nem nagyon csinálnak semmit a tulajok, legfeljebb egy takarítás fér bele, de egyre lelakottabb lakásokat adnak ki egyre drágábban.
    Illetve ott van az a nem kis projekt, hogy a belvárosban az ilyen és ilyen negyedeket folyamatosan dózerolják el, hogy toronyházak és plázák épüljenek a helyükre, és az itteni minimális nyugdíjból/fizetésből élő embereket beteszik újonnan épített külvárosi lakásokba, mert a telkük kivásárlási értéke olyan mértékben elszállt, hogy gyakorlatilag egy az egyben cserélhetik. És az ilyen helyen lakók meg persze várják, hogy mikor ér oda a városfejlesztési terv, hogy ők is pénzhez/lakáshoz jussanak. És mellette meg épülnek az irdatlan lakóparkok a külvárosban (mert oda olcsóbb építkezni), ahova a senki nem akar költözni, mert olyan messze van a várostól, hogy 1-2 órás út csak bejutni a munkahelyre, aztán haza megint 1-2 óra, és ezt a túlórával együtt már úgy éli meg az ember, hogy csak aludni jár haza.

törölt tag

válasz azbest #139 üzenetére

Oké, akkor rövid önéletrajz :)
    2011 és '16 között éltem kint Shanghai-ban, ami ugyan nem hogy tier 1 város, de a legnagyobb városa Kínának. Emellett jártam egy rakás kisebb-nagyobb helyen is természetesen, falvakban is, de most nem sorolnám az összeset fel, mert tényleg sok helyen. Volt közte főleg keleti-part, de Yunnan-Guizhou területek is, amiből az utóbbi a legszegényebb tartományok egyikeként van számon tartva.
    Konkrét atrocitás nem ért kint, ha nem számítjuk az ilyen alkalmankénti "elküldjük a külföldit a k... anyjába, mert biztos úgyse beszél kínaiul" megnyilvánulásoktól, de amiért szépen lassan a kvázi rajongásból ellenszenvbe csapott át a véleményem, az inkább az összkép. Az a csőlátás, pénzhajhászat, műveletlenség, ápolatlanság és nagyzolás, ami a legtöbb embert jellemző, hosszabb távon kiábrándító tud lenni. És persze ezek mellett magukat tartják a legjobbnak a világon, főleg a tősgyökeres shanghai-iak. Igen, itthon is van ilyen, de nem olyan sűrűségben azért, és nem is tudnak kinézni-lenézni, mert kívülálló vagy.
    Emellett van sok kínai barátom, és nem tudom azt mondani általánosságban, hogy mindenki ilyen ott, viszont sajnos kellően nagy számban igen, és ez a napi életet erősen befolyásolja szerintem.

És mindezt figyelembe véve igyekszem nem úgy állni a dologhoz, hogy az én véleményem az objektív igazság, mert én is csak egy nézőpontból láttam a helyet. Olyan mérhetetlen nagy ország, annyiféle emberrel, hogy szinte bármivel találkozhatsz, attól függően, hogy erre forgolódsz. A külvárosi masszázsszalonokban élvezkedő turistáktól a méregdrága kocsikban furikázó újgazdagokon át nagyon sok rétege van a társadalomnak, és a legtöbben ennek egy kis szeletét látják csak, amiből levonják a saját következtetéseiket. Aztán aki ebből videót csinál, meg befut vele, azt felhozzák példaként, hogy hát valójában ilyen Kína, pedig nem feltétlenül, csak ő így mutatja be.

törölt tag

válasz Kékes525 #135 üzenetére

Ja, mindegyik linked egy oldalra hivatkozik, a Freedom House cikkeire, ami egy amerikai szervezet, az amerikai kormány támogatásával. Szóval "független" forrásból van.
    A HVG-s kínás cikk meg simán csak pontatlan, ezt ki is fejtettem, de nyilván ez nem számít, hiszen a HVG megírta. Oké, legyen, hozok neked forrást: kínai minimálbér lista, RMB-ben megadva, az az 1-2$/óra egy kis fejszámolás után a shanghai-i minimálbért jelenti, ami jócskán a legmagasabb országosan, csak éppen Shanghai nem mellesleg a legdrágább város az országban, messze drágább mondjuk Budapestnél, talán olyan Róma, Párizs szinten van a legtöbb tekintetben. Igen, éltem ott, több évet, szóval ismerem az árakat, de ha megnézed a kommenteket is, kb arról szólnak, hogy "ennyiből hogy lehet megélni?", mert ott sem lehet. Nem kicsit, hanem nagyon nem. Illetve ilyen pozdorjából tákolt putrikban talán igen.
    Azt még amúgy beleszámoltad, hogy itthon például relatív olcsón (havi 7 ezerért) kapsz teljes körű TB ellátást? Mondjuk hogy ne menjünk messze, a csehekénél ez havi 100€ körül van. Kínában annyira minimális a kedvezmény, hogy gyakorlatilag majdnem saját pénzből fizetsz az ellátásért (TB kvóta van, ami ilyen 800-1000RMB fejenként és évenként, ebből kb kijön egy-két megfázás kúrálására való gyógyszer). Fájdalomcsillapítóért például külön kell fizetni az ellátásnál, mert amúgy nem adnak (sok sikert egy foghúzáshoz, ha nincs pénzed).

Azt hiszem hagyjuk inkább a témát, mert te is csak azt az oldalt nézed, amit látni szeretnél, ami igazolja az elképzeléseidet.

[ Szerkesztve ]

törölt tag

válasz Kékes525 #132 üzenetére

Oké, először is Kínában nem egységes minimálbér van, hanem területenként (jelentősen) eltérő. Ezt említi a cikk is, amit linkelsz, ennek ellenére elfelejti megemlíteni, hogy az adott minimálbért egy megavárosban számolták (ahol a vásárlóérték szinte nulla), vagy vidéken, ahol a szegényebb régiók árszintje miatt még meg is lehet belőle élni. Az ilyen fajta pontatlanság megint az a szint, mint hogy a létminimum alatt élők az ország lakosságának 70+%-át teszik ki, vagy bőven kevesebb mint felét. De legalább jól lehet vele hergelni az embereket. Többek között ezért van nálam a HVG is már egy kategóriában a Blikk jellegű lapokkal.

Amúgy meg demokráciaosztályzat? Milyen nézőpontból, milyen elvek szerint, milyen mértékegységben kifejezve? Vagy ez is csak egy ilyen önkényes szám, amivel lehet dobálózni? Ez még a doomsday clocknál is komolytalanabbnak tűnik, ne haragudj.

törölt tag

válasz Kékes525 #130 üzenetére

Igen, ezt már írtad többször is, de ha eltekintünk az elképesztő pontatlanságtól, amivel próbáltad alátámasztani ezt a következtetést, akkor sem egészen látom, hogyan jutnánk záros határidőn belül akár csak közelébe is egy totalitárius államberendezkedésnek.
    Ennyi erővel a németek és angolok például jóval közelebb állnak a zárt és korlátozott internethez, vagy az ausztrálok, és még lehetne sorolni, ahol mindenféle indokkal tiltogatnak be weblapokat.

törölt tag

válasz Kékes525 #128 üzenetére

Végül is a 70-80% nem sokkal több valóban mint a 40%, kerekítési hiba :)

törölt tag

válasz Kékes525 #124 üzenetére

Nyilván nem vagyok mindennel elégedett, szerintem sehol senki soha nem is lehet. Viszont azért élek többek között újra itt, mert elégedettebb vagyok vele, mint Kínával voltam. Nem látok bele mindenki háztartásába és kasszájába, de a családi és baráti környezetemben úgy általában bőven volt javulás az elmúlt 20-30 évben.

törölt tag

válasz Kékes525 #122 üzenetére

Ez nem ilyen egyszerű azért. A pörgős életvitelt itthon az emberek nagy része nem bírná ki. Budapest egy falu egy kínai városhoz képest, és még a bp-i életvitel is kaotikus és megerőltető azoknak, akik nem itt nőttek fel. A nagyobb pörgés pedig nagyobb nyomást, több stresszt és egyebeket hoz. Ezt fiatalon lehet szeretni, vagy elviselni, de korral egyre kevésbé.

A másik, hogy ha megnézed mondjuk Hongkongot, ott sincs az az őrült fejlődés, ami a külsőségeket illeti. Nem épül hetente új felhőkarcoló, nem bontják szét a fél város és húzzák újra, mégis nagyságrendekkel jobb város, mint bármelyik kínai. Oké, mondjuk ott is nagy a pörgés és stressz, de az egy üzleti és logisztikai csomópontja Ázsiának, az egyik legnagyobb.
    Nálunk is van fejlődés azért, csak nem olyan rohamos. Lehet irigykedve nézni azokra a helyekre, ahol mondjuk gyorsabb, de ott általában ez olyan áldozatokkal jár, amit legtöbben azért nem vállalnának be szerintem.

[ Szerkesztve ]

törölt tag

válasz Kékes525 #120 üzenetére

Lehetne nálunk is levinni a béreket jobban, hogy ide jöjjön egy csomó multi, meg felépíteni annyi gyárat, hogy ne legyen talpalatnyi föld, ahol még természetet látni, és lehetne nálunk is 4-500 feletti PM2.5 értéke a levegőnek (amikor nálunk szmogriadót rendelnek el, akkor megy kb 50 fölé). Ezt is elérték mind :K Hogy élhetetlen az ország, hogy nyílik a társadalmi olló a gazdagok és szegények között, hogy burjánzik a korrupció, stb stb.

Pénzt keresni lehet, hogy jobb ott, ellenben élni itt jobb. Szerintem.

törölt tag

válasz azbest #115 üzenetére

Nem hiszem, hogy sokan örülnének, ha Bp-en is ilyen felhőkarcoló-dzsungel lenne a folyó egyik oldalán :N

törölt tag

válasz t72killer #111 üzenetére

Ne gondold... Amikor kint több millióan kezdenek telefonálni, meg sms-t küldeni újévkor, semmi gond nincs a hálózatokkal, simán bírják a terhelést. Elég komoly infrastruktúrájuk van ám, nem szarral gurigáznak. Itteni ésszel felfoghatatlan embermennyiséget kell nap mint nap kiszolgálniuk, így nem nagyon hozná zavarba egy tömeges trollkodás sem. Illetve csírájában elfojtanák: sok rendszerben eleve ott van a szűrés bizonyos dolgokra, amit ki sem tudsz tenni. Ha jól emlékszem volt olyan, hogy WeChat-en akartam küldeni valami linket egy havernak, ami (mint kiderült) egy kényesnek ítélt weblapra mutatott, ő nem látott semmilyen üzenetet, nálam úgy mutatta, hogy átment, nála semmi nem jelent meg. Ebből az egyszeri ember úgy gondolhatja, hogy elküldte, a másik meg nem reagál rá, és agresszív beavatkozás nélkül elhal a téma.

törölt tag

válasz ddekany #107 üzenetére

Ez úgy szokott működni, hogy a fiókinformációk nem csak a felhasználónév, jelszó, meg egy-két opcionális adatból fognak állni (profilkép, nem, tartózkodási hely, stb), hanem kötelező érvénnyel ki kell tölteni a személyazonosító számot, illetve ennek hitelesítésére valószínűleg csatolni kell az igazoló dokumentum másolatát is. Ellenkező esetben (végleges) törlésre kerül a fiókod, minden adatával és bejegyzésével együtt.

törölt tag

válasz vicze #103 üzenetére

Igen, igazából valóban haladunk, de manapság aki ilyet le mer írni, azt is egyből beskatulyázzák a megfelelő oldalra. Nyilván nem jó két (vagy több) rossz közül választani, de amennyiben meg mindegyik oldal ténylegesen az ország érdekeit képviselné, és ellátná jól a feladatát, úgy nagyjából mindegy lenne ki ül a vezetői pozícióban. Illetve annyiban nem lenne mindegy, hogy egy érdemes egy megfelelően karizmatikus embert keresni, aki ezt megfelelően kommunikálja is. Ilyenkor viszont ugye a demokrácia is kicsit okafogyottá válik, hiszen miért kellene valakire szavazzál, ha képesek úgyis együtt dolgozni, és a közös érdeket nézni...? Attól tartok, hogy ez a szavazás csak egy színjátéknak jó, egy esetet kivéve, amikor van egyértelműen jó és egyértelműen rossz választási lehetőség, és fontos, hogy a jót válasszuk. És még ilyen esetben sem feltétlen célszerű, hiszen ilyen volumenű döntéseket az átlag emberre (és ide beleértem magamat is) bízni elég necces, mert nem érti, nem látja át a helyzetet általában, és ezért könnyen megvezethető.

törölt tag

válasz vicze #99 üzenetére

Az egy dolog, hogy lejáratta magát az ellenzék, de leginkább az a hatalmas baj, hogy mindenki csak fekete-fehérben képes látni a dolgokat (ha valami állami dologra azt mondod jó, akkor kormánybérenc vagy, ha ellenzed, akkor meg az ellentéte). És részben pont ezért a mindenkori ellenzék képtelen ellátni a funkcióját, mert gyakorlatilag mint egy gép, csak annyira képesek, hogy a kormány mond/tesz valamit, rögtön az ellentétét állítják. Ez nem működőképes taktika, mert így semerre nem halad egy ország, ha az egyik oldal pedálozik egyik irányba a másik meg az ellentétes irányba.
    Meg kellene tanulni, hogy ha demokráciát akarunk, akkor együtt kell működni, konstruktívnak kell lenni, mert nem az éppen pozícióban ülő egyéni sikeressége a lényeg, hanem az ország sikeressége. Csak hát ez is pont olyan utópia, amit gyakorlatilag sehol nem képesek megvalósítani a világon.

törölt tag

válasz DithenS #82 üzenetére

Hát igen, 1000€-ért családi házat nem nagyon bérelsz kint, bár attól függ hol. Egy ismerősöm ilyen 7-800-ért bérelt olyat, amiben mondjuk egyedül tök jó, baráttal/barátnővel még simán, de amint van család, már egyáltalán nem elég.
    De mondjuk ha olyanokat nézel, hogy például a németek nagyon szigorúan veszik a torrentezést is. Amíg itthon akár el is tud lavírozni elég sok ember a lebukás komolyabb veszélye nélkül, kint szinte azonnal jön a csekk a büntetésről, ami több száz € lehet. Szóval ilyeneken nem lehet spórolni, kell DVD-t venni, Netflixet, Amazon Prime-ot fizetni, stb. És azért így tudnak pörögni azok számok.

Ha normális munkahelyed van itthon (multinál akár), akkor nem olyan elérhetetlen az 1000-1500€ fizetés, amivel itthon már egész jól el lehet lenni.

törölt tag

válasz DithenS #78 üzenetére

Mondjuk azok alapján, hogy éltem Kínában is pár évet, és ugye itthon is nyilván, szerintem nagyobb különbség van még mindig a fenti kettő között, mint mondjuk az itthoni és kissé nyugatibb élet között. Azért több ismerőstől hallom azt vissza, hogy nem kolbászból van a kerítés nyugaton sem. Vannak jó dolgok, de ők sem a virágkorukat élik. De ez már nem a témához tartozik :N

törölt tag

válasz DithenS #73 üzenetére

Pedig szabadság van. Akárki indulhat a választásokon, akár te is, vagy én. Más kérdés, hogy pár ismerőst leszámítva senki nem fog ránk szavazni, de indulhatsz, megpróbálhatod. Ha tudsz elég támogatót szerezni, akkor még sikeres is lehetsz.

De nézd meg például őt, a legjobb példája annak, hogy bárkinek van esélye.

törölt tag

válasz #56573440 #54 üzenetére

Masszázs szalonban is lehet gond, egyik ismerősöm mesélte, hogy a kiadós masszázs után jött a tulaj két verőemberrel, hogy figyu, akkor most ennyi meg annyi pénz, különben híják a zsarukat. Mondjuk ő meg nem volt szívbajos, mondta nekik, hogy oké, hívjad, meglátjuk mennyire legális ez a hely :D Hát, nem hívták...

törölt tag

válasz vicze #52 üzenetére

Mondjuk nem ilyesmiért tennék szerintem, de zárhatnak börtönbe külföldit is ott.

törölt tag

válasz PR0JECTNR56 #45 üzenetére

Igen, bár a VPN-es hírt a minisztérium hivatalos nyilatkozatban cáfolta pár nappal azután, hogy feltűnt, de azért simán elképzelhetőnek tartom, hogy valahogy mégis be fog ez következni. Az utóbbi pár évben több lépcsőben szigorítottak a VPN használaton, egyes szolgáltatók már teljesen el vannak lehetetlenítve arrafelé.

Amúgy amikor megjelent ez a VPN-es hír, akkor több embertől hallottam, akik már 10-20 éve élnek kint, hogy ennyi volt, most költözik vissza onnan. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy elvileg az utóbbi években Kína próbál külföldieket bevonzani különböző területekre (főleg R&D), csak persze senki nem akar szinte menni, mert amit ott dolgozol, az ott is marad, nem lehet nagyon nemzetközileg publikálni, meg a nemzetközi tudományos életben részt venni. Illetve az átlag tudományos források sem állnak rendelkezésre (ilyen apróságok, mint github, vagy egyéb tárhelyek, meg dokumentációk, publikációk, stb).

törölt tag

válasz Apollyon #41 üzenetére

Ó, akkoriban még sokkal lazább volt pedig, annak már vagy 6 éve legalább. Pár éve még működött kint a Google kereső, Maps, és Androidon a G+ is, aztán szépen betiltottak mindent, most már az API sem megy.

Aztán meg jönnek a hírek az AI hátterű valós idejű arcfelismerő rendszerről, meg a valós névvel regisztrációról (ez kell minden online fiókhoz már, meg SIM kártyához és egyebekhez persze), meg a külföldiek osztályozó rendszeréről, meg (bár ezt cáfolták hivatalosan) a VPN teljes körű betiltásáról ...

Azért szép világot építenek arrafelé.

törölt tag

válasz #06658560 #39 üzenetére

Mondjuk azért szerencsére a büntető és végrehajtó hatalmukat én sem ismerem személyesen :) Illetve a büntetőt minimálisan, mert velük volt már nézeteltérésem.

törölt tag

válasz azbest #33 üzenetére

Beszélgettél már kínaiakkal arról, hogy mit szeretnének és mit tartanak jónak?

Ezek szerint akkor a video blogokhoz nem kell dupla titkosítású VPN, hogy publikálják, hanem csak simán fel lehet tölteni a helyi megosztó oldalakra, ugye? Ja, nem...

törölt tag

válasz azbest #13 üzenetére

Azért ne hasonlítsuk már azt, mai az USA-ban folyik Kínához :N Ha ott tartanának, akkor már az összes felszólalót, John Olivertől a sima bloggerekig elvitték volna valami átnevelő táborba, a műsorukat, meg felületüket bezárták volna.

Kína egy kemény hely, és egyre keményebb lesz. Az utóbbi időben már nagyon feszegeti az élhetőség korlátait (nyugati szemmel). Az a szerencséjük ott fent, hogy a nép nagy része nem túl okos és nem túl tanult, és leginkább egy dolog érdekli, hogy legyen megélhetése valahogy és legyen hovatartozása (nemzeti öntudat). Ezt a kettőt tök jól megoldják, vagy legalább is nem értesülhet senki az ellenkezőjéről, mert ugye hírt is már csak állami forrásból lehet közölni, átvenni.

Lehet, hogy ezek hatékony módszere, sőt. Ellenben én nem igazán szeretnék olyan világban élni, ahol ezek az irányelvek érvényesülnek.

Új hozzászólás Aktív témák