Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Tigerclaw

  veterán

  Ez nem kicsit sci-fi ízű projekt. Mármint a lényegi összetevők még talán a tervezőasztalokon sem léteznek, csak a fejekben. Iszonyatos pénz, munka és idő, miközben a célt nem is látni. Nem tudják hogy mit keresnek, nem tudják hogy hogy keressék, ergo észre se veszik, hogy megtalálták, sőt azt se hogy találtak valamit...és ha találnak is valamit, mihez kezdenek? Felbontanak egy üveg pezsgőt és elégedetten hátradőlnek a székben?

  Szerintem van elég kritikus probléma a földön is, amire megoldás kellene.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • quarros

  tag

  Nézd. Ha az ember sosem próbálkozna az ismeretlennel akkor most lehet hogy te is egy ökröt hajtanál előre egy ekével, mert az egy milyen jó, gazdaságos, gyors megoldás a szántásra... :DDD

  Sosem tudhatjuk, hogy mi mire lehet jó, és miből indulnak ki forradalmi áttörések.
  Sokkal nagyobb problémának látom azt, hogy az az iszonyatos rádiójel szemét amit termelünk a földön (és szatelitákról a földre irányítva), az egész projekt müködőképességét megkérdőjelezi. Mert baromi nehéz lesz (ha nem épp lehetetlen) a szemét és hasznos adat szétválasztása.

  [ Szerkesztve ]

 • Psych0

  őstag

  Kíváncsi vagyok, hogy egy ilyen hatalmas hálózatnál hogyan oldják meg a szimultán mintavételezést, hogy értelmezhető adatokat kapjanak.

  "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

 • Ruuwa

  tag

  A lényegi összetevők valószínűleg már prototípus szintjén léteznek, különben nem adtak volna a megvalósításra pénzt.

  Ha egy földi halandó körülnézhetne mondjuk az IBM boszorkánykonyhájában, gyanítom, hogy a látottak felét varázslatnak könyvelné el, a másik felét pedig nem értékelné, mert nem fogná fel a jelentőségét.

  Valami tréfás, humoros, mégis mélyenszántó gondolatokat magában hordozó, rövid, velős mondat, mely egyéniségem rendkívüli sokszínűségéről tesz tanúbizonyságot.

 • buherton

  őstag

  LOGOUT blog

  Csak azokkal a rádióhullámokkal van gond, amik visszaverődnek légkörről. De mint tudod a kozmikus sugárzás nagy energiájú fotonokból áll, ami azt jelenti hogy hullámhosszuk nagyon rövid (rövidebb mint a látható fény). Viszont amiről te beszélsz, annak sokkal, de sokkal hosszabbak (hosszabbak mint a látható fény) a hullámhosszuk. Nem beszélve arról, hogy ezek a "tányéros" antennák irányítottak (Az elv nagyon hasonlít a Newton féle távcsőhöz), emiatt lehet, hogy a hatalmas égboltról, csak egy porszemnél is kisebb pontra tudj fókuszálni, anélkül, hogy a környező csillagok/háttérsugárzások ne zavarják meg.

  Biza ha jobban bele gondolsz az ökrös megoldás sokkal gazdaságosabb. Mivel nem kell a föld mélyére ásni vasércért/szénért, nem kellenek kohók, nem kell háromszor körbe utaztatni a világon az alkatrészeket, meg a nyersanyagokat/kőolajat. Jah és ha elromlik akkor vehetsz egy újat, aminek eredményeképpen ismét háromszor körbe utazza a világot az alkatrészei. Míg ha ökörrel csinálod lesz természetes trágyád, foglalkozhatsz állatokkal, természetben lehetsz, és ha megdöglik, akkor lesz hús/komposzt. Jó persze a szántás nem megy olyan gyorsan, de minden helyben van, és ha valahol csúnyán néznek a másikra, akkor sem kell aggódnod a kétszeres olajártól :) .

  tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

 • VaniliásRönk

  nagyúr

  Az ilyen foldhozragadt gondolkodas lesz a vesztunk. Problemak mindig voltak es mindig is lesznek. Megoldasokat eddig sem talaltunk az ismert eszkozokkel, csak a hataraink feszegetese es ujabbak felkutatasa viszi elore az emberiseget. Csak elore tudunk menekulni, a stagnalas recessziohoz es vegul osszeomlashoz vezet.
  Dobbenet, hogy a tortenelem mennyire nem jut el az agyakig...

  "Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)

 • Tigerclaw

  veterán

  Szerintem a rengeteg találmány jó része annak köszönhető, hogy valami konkrét problémára volt válasz, kézzelfogható haszonnal kecsegtetett (nem csak anyagi haszonnal) és a feltaláló emiatt meg tudta győzni a támogatóit, vagy a befektetőket, gyárosokat, hogy érdemes támogatni anyagilag a munkáját. Érdekes, hogy napjainkban rengeteg pénz jut ilyen projektek támogatására, mégis erősen lecsökkent a fejlődés.

  Elolvastam, hogy mi az az 5 kutatási projekt, ami miatt az egész elindul és a legtöbb scifi filmbe való... teremtés mítosz, élet bölcsője, földönkívüli élet keresése, fekete lyukak, sötét anyag... Gyakorlatilag alig van benne olyan terület, aminek a következő évszázadokra hatása lehetne. Emellett már eddig is hihetetlen összegekből nagyon sok csillagászati projekt indult már el, rengeteg rádio, infra, röntgen, optikai teleszkóp van szerte a földön és az űrben, minek még egy játékszer a kutatóknak? Szeretem a csillagászatot, az űrutazást, de még a holdra se tudunk eljutni, se a marsra. Ha már van ennyi zsé, akkor költsék next gen hajtóművekre, vagy olyan űrsiklókra, amik olcsóbban képesek pályára állni, hogy beindulhasson a holdbázis projekt. Még a földről is alig tudunk valamit, amitől az életünk függ, a hold se érdekel minket, pedig elérhető lenne, de bezzeg milyen érdekes hogy az x millio fényévre található galaxisban mi történt x millio éve.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • blackrulz

  nagyúr

  ez így van. ahogy katonai célra is iszonyat összegeket öltek olyan dolgokba anno ami ma átlag usereknek elérhető, ahogy az f1 fejlesztések is vagyonokat emésztenek fel, de minek is lenne a kocsikban esp, abs, stb,

  maga a fejelsztés, hgoy ilyen szinten magas a léc, már jó dolog, ezek is szép lassan leszivároghatnak 20-30 év múlva akár az átlag halandók közé, még ha semmit nem találnak a kutatók akkor is.

  a minek ez vállrándítás legyintés soha nem vitte előre a világot

  tigerclaw: nem lett volna atombomba, nem lenne esélyünk se pl fúziós erőműre. energia meg kell és pont. és ez csak egy példa.

  megismerhetjük a földet. egy rakat pénzből tuti lehet 100 új fajt találni. so what? itt nem az a lényeg hogy találnak e valamit vagy nem. a technológia amit kifejlesztenek teljesen új alapokra helyezheti akár pár generáció múlva az egész társadalmat.

  [ Szerkesztve ]

  Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  szalag... mivel fognak odaszállítani annyi szalagot, amire exabájtokat lehet írni?

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • julius666

  őstag

  Őszintén szólva kétlem hogy a projekt ilyen volumenben megvalósulna, de adott esetben elláthatja az IBM-et pár évtizedre fiókból elővehető, akár élesben is tesztelt technológiai újításokkal. :))

 • trolglodita

  csendes tag

  A kézzelfogható haszonnal kecsegtető találmányok pedig gyakran valamilyen alapkutatásra épülnek.
  Lehet, hogy néha visszásnak hat, hogy hadronokkal meg rádióhullámokkal játszunk, míg sokaknak nincs mit enni, de nem emiatt van szarban a világ. Ezek valódi értéket termelő projectek, nem egy cég profitját növelendő hasztalan termékek előállítása (=energiapazarlásból pénz csinálás, az évszázad üzlete - nekik).

 • Tigerclaw

  veterán

  A Föld azért fontosabb, mert szimbiózisban élünk a növény és állatvilággal és nem tudni, hogy melyik faj kihalása milyen láncreakciót indít el, márpedig naponta tünnek el olyan fajok az elmúlt évszázadokban, amik millió éve itt vannak. Folyamatosan csökken az erdőterületek száma, nő az elsivatagosodás. A fejlett világ kormányai magasról tesznek arra, hogy a buta paraszt, benszülött folyamatosan írtja azokat az erdőket, amik a legtöbb oxigént adják, de nem az a bűnös aki irtja az erdőt, hanem az aki arra kényszeríti hogy írtson. A nyugatnak kényelmes hogy a harmadik világ elmaradott, és egyszerű, mert a cégei így kényelmesen ki tudják zsákmányolni az ország erőforrásait.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Ruuwa

  tag

  Itt is konkrét problémákra keresnek megoldást. Nevezetesen az adott adatmennyiség feldolgozása, tárolása és továbbítása a probléma. És kézzel fogható haszonnal kecsegtet, mert a világháló előbb vagy utóbb kinövi a jelenlegi infrastruktúráját.

  A next gen. hajtómű meg azért kicsit nagyobb falat, mint a hálózatépítés. Sajnos nem elég annyi, hogy akkor áttervezzük az üzemanyag bejuttatását, vagy az égéstér geometriáját. Az űrutazás mindaddig költséges mutatvány lesz, amíg a szükséges üzemanyag tömege több, mint a hasznos teher.

  És jelenleg nincs semmi olyan a holdon, ami felkeltené a befektetők érdeklődését.

  Abban viszont egyetértünk, hogy kevesebbet költ az emberiség olyan projektekre, melyeknek nem a rövidtávú pénzügyi haszonszerzés a célja, mint kéne.
  De én reménykedem benne, hogy a fizika évszázada után a következő a biológia (szociológia) évszázada lesz.

  Valami tréfás, humoros, mégis mélyenszántó gondolatokat magában hordozó, rövid, velős mondat, mely egyéniségem rendkívüli sokszínűségéről tesz tanúbizonyságot.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  mit írt az erdő?
  egyébként nagyon kevés fajjal élünk szimbiózisban. másrészt meg nemigen találsz olyan fajt, ami millió éve itt él.
  a kétcentemért...

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Dare2Live

  nagyúr

  2020ra egy ultriumra felfér mondjuk 40terra, ami így tippre reálisnak tűnik. Egy ultrium kazetta 10*10*2cmes. Egy köbméter 5000kazetta. Egy szabvány nagykonténer nagyon tippre legyen 2*2*10es= 40 akkor 40*5000*40terra = 8.000.000terrabajt. Az meg 8.000petabyt vagy 8exabyte.

  Akkor egy kamion konténer 8ada is elég. :)

  Gondold meg milyen sávszélt képvisel az a repülő ami ezt viszi.... :Y

  A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

 • Tigerclaw

  veterán

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Élő_kövület

  Szerencsére még vannak ilyenek, de az állításom lényege nem az volt, hogy millió vagy százezer, hanem az, hogy az ember hatására párszáz év alatt tünnek el fajok és ahogy mi fejlődünk ez a kihalás exponenciálisan növekszik.

  Talán vannak egysejtűek valahol a mély óceánokban akik nem függenek a többi élőlénytől, de a magasabb rendű fajok mind függenek a más fajoktól, akik megint függenek más fajoktól. Nem tudjuk mikor fog kihalni egy olyan madárfaj, ami eddig Afrikában kordában tartott valami rovarfajt, ami egyszer csak megjelenik nálunk és lezabálja jobb esetben a termést rosszabb esetben meg mondjuk az erdők fáiról a levelet. Esetleg kipusztul egy ragadozó hal és egy nem domináns növényevő faj elszaporodik és mivel a vizek kapcsolatban állnak egymással, bárhova eljuthatnak. Az is lehet hogy a növényevő hal fog eltünni és a vizben elburjánzik az alga, mert van bőven műtrágya ami bemosódik a földekről a vizekbe, azután az alga megváltoztatja a víz oxigéntartalmát, amitől még több faj tűnik el. Nem vagyok biológus, de biztos történnek ilyen dolgok.

  Valahogy ezek fontosabbnak tűnnek, mint az hogy 2 milliárd €-ért építsenek még 3000 db rádioteleszkópot és a naponta begyűjtött sokszáz terabyte-nyi sugárzási adatot feldolgozzanak olyan módszerrel amiről azt se tudják, hogy működik-e.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • #47982080

  törölt tag

  Jó dolgok ezek a kutatások, csak személy szerint inkább maradtam volna az első hozzászólások között leírt ökröknél és ekénél.
  Már olyan okos az emberiség hogy csuda. De ha már ilyen okosak vagyunk akkor törölnék el a pénzt a világról hogy tényleg a fejlődés legyen a cél ne a haszonszerzés ;)
  És ha már ilyen okosak voltunk, vagyunk, leszünk, vajon hogy tűntek el és fognak eltűnni népek kultúrák? Nem beszélve az általunk "elpusztított" dolgokról.
  Írom ezt úgy hogy műszaki cucc mániás vagyok minden szempontból, de látom hogy értelme igazából nem sok, inkább butít. Nyilván sok információ elérhető de ettől meg inkább csak felszínesek leszünk.
  Ettől függetlenül hajrá a kutatásoknak ;)

 • Alchemist

  őstag

  Bármelyik téma akkorát dobhat a tudományon, hogy alapvetően megváltoztathatja a civilizációs paradigmákat.

  A nap kérdése: na ki tudja, hogy milyen projectnek is volt a fedőneve a "deep space telemetry"..??
  :D

  Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.

 • quarros

  tag

  "Csak azokkal a rádióhullámokkal van gond, amik visszaverődnek légkörről. De mint tudod a kozmikus sugárzás nagy energiájú fotonokból áll, ami azt jelenti hogy hullámhosszuk nagyon rövid (rövidebb mint a látható fény)."

  A hullámhoszból adódó eltérésben igazad van, de amire én gondoltam az a tányérok "detektornál" fellépő interferencia hatás. Hogy közérthetőbb legyek az az állandó háttérzaj amit jelenleg generálunk az bizonyos tartományokra torzitó hatással lehet (pontosabban azok amelyek a vizsgált jeltartomány hullámhosszának töbszörösei) egyszerüen azért mert a vevő kristályra mindenképp hatnak ezek a zajok, lévén a kozmikus háttérsugárzáshoz képest ezek nagyságrendekkel hangosabbak.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  ettől még a grammatikanáci mondatja velem, hogy az erdőirtás az rövid i.

  másrészt meg tény, hogy pusztulnak fajok, melegszik a Föld, de biztos, hogy ez az ember hibája? Mit is csinálhatna a Föld egy jégkorszak végén, mint hogy melegszik?

  (#19) quarros: a saját gyártmányú háttérzajt teljesen jól lehet kalibrálni egy műholdról indított ismert állapotú jellel.

  [ Szerkesztve ]

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Dare2Live

  nagyúr

  Sok akadálya nincs. Veszel egy földet, meg ökröt aztán hajrá...

  A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

 • Ghoosty

  őstag

  Te vagy már a sokadik, aki el akarja tüntetni a pénzt. Ha nincs pénz, akkor mi alapján határozod meg, hogy ki mennyi erőforrást vehet ki a "közösből"? Egyenlőség soha se lesz, mert nincs annyi Ferrari. Ha ezt valahogy mégis megoldják és lesz annyi Ferrari, akkor ki lakhat a tengerparton, kinek lehet Dunára néző fás környezetben Budán villája. Ha nincs pénz, akkor nem tudod korlátozni a fogyasztást, pedig így hogy minden egyes forintért keményen megdolgoznak az emberek, mégis óriási pazarlás van, el se akarom képzelni mi lenne, ha minden "ingyen" lenne. Ha bármivel korlátozod a fogyasztás, pl jegyrendszer, akkor máris a pénz egy kezdetleges formáját vezeted be. A másik oldalról: ki a fene fog elvállalni stresszes vagy veszélyes munkát, ha ugyanannyit ér, mint mondjuk füvet nyírni, kertészkedni, erdészkedni (de berakhatod az általad gondolt legkényelmesebb munkát is).

  [ Szerkesztve ]

 • quarros

  tag

  Bocsi de ezt kifejtenéd? Nem egészen viilágos, hogy mire gondoltál. :F

 • Tigerclaw

  veterán

  A fajok nem felmelegedés miatt tűnnek el, sőt a sok széndioxid kibocsájtásnak sem az üvegházhatás a legnaggyobb problémája, hanem az, hogy egyszerűen szennyezzük a környezetet. A szennyezés azt jelenti, hogy az élő környezetet élhetetlenné tesszük az élőlények számára. Emellett nem csak szennyezzünk, de közvetlenül csökkentjük is az életterüket rombolással és irtással. Arról nem beszélve amikre a mai napig közvetlenűl vadásznak ok nélkül.

  A globális felmelegedés egy gumicsont.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • t|-|om!

  addikt

  Hidd el, előrébb vagyunk sok területen mint azt a világ gondolná. :)

  [ Szerkesztve ]

 • Ruuwa

  tag

  Olyasmi ez, mint amikor a konyhában előveszi az ember (vagy az asszony) a kis mérleget, mert kell 200 gramm liszt. A mérleg 0-át mutat, mert nincs rajta semmi. Rárakja a tálat, amibe a lisztet önti majd, és mivel a tálnak is van tömege, ezért a mérleg már 130g-ot mutat. Ezért addig önti a lisztet, amíg a mérleg 330g-ot nem mutat. Ismeri a tál tömegét, ezért ki tudja küszöbölni a tál okozta mérési hibát.

  Ismert jelet elküldök a műholdról, de a földön a zavaró hatások miatt már valami mást detektálok . Ezért addig maszatolok mindenféle egyenletekkel, amíg a detektált jelből vissza nem kapom az eredeti jelet. Az egyenleteket a többi detektált jelre alkalmazva, azokat is visszaállítom a zavarás előtti állapotukba.

  [ Szerkesztve ]

  Valami tréfás, humoros, mégis mélyenszántó gondolatokat magában hordozó, rövid, velős mondat, mely egyéniségem rendkívüli sokszínűségéről tesz tanúbizonyságot.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  Amikor eléri a Föld külső övezeteit a jel, legyen az fény vagy nem látható elektromágneses sugárzás, akkor egy csomó különböző rétegen kell átjutnia, ami torzítja a jelet. A torzulások pontos mikéntjét meg lehet mérni úgy, hogy űrállomásról vagy műholdról ismert alakú mérőjelet küldenek le és megnézik, hogy az hogyan torzult. Amennyit a mérőjel torzult, annyival lehet változtatni a csillagászati jeleket, és akkor néhány réteg hatása kiküszöbölődik (nem mind, mert nincsenek elég magasan műholdak).

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • MacCaine

  őstag

  The Venus Project.

  A cikkhez: ilyenkor bánom, hogy nem a holland IBM-nél dolgozom. :) Másrészt meg ennyi pénzből kirakhatták volna az egészet az űrbe. Mint a Hubble-t...

  Pee for Houston, pee for Austin, pee for the state my heart got lost in... And shake twice for Texas. :-DDD

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  nem tudnák hűteni...

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Kopi31415

  félisten

  Mert a világür nem lenne megfelelö hütöközeg?
  Én ott inkább pont a megfagyástól tartanék- egy proci, alaplap gondolom nem komálja a -150°C-ot és társait. Vagy a napos oldal melegére gondolsz?

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • Ghoosty

  őstag

  Ezt a Venus Projectet eddig csak ilyen Zeitgeist fanoktól hallottam. Egyszer már nézegettem, de nem találtam benne választ arra, hogy ki lakhat Dunára néző budai villában. Se arra, hogy ki vállalná a veszélyes munkát.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  Amikor Föld-árnyékban van, akkor megfelelő hűtőközeg, amennyi hőt egy ilyen termel, az simán megvédené a lefagyástól. vagyis attól nem de... :))

  viszont amikor nem árnyékban van, hanem éri a napfény, annak a melegítő hatását plusz a saját termelt hőjét nem hiszem, hogy tudnák hűteni.

  [ Szerkesztve ]

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • MacCaine

  őstag

  Gondolom ennek a megoldása is meglenne idővel. A földi projekthez sem létezik még minden technológia.

  (#31) Ghoosty: esetleg nézd meg alaposabban.

  [ Szerkesztve ]

  Pee for Houston, pee for Austin, pee for the state my heart got lost in... And shake twice for Texas. :-DDD

 • quarros

  tag

  De tudnák hüteni. Erre már van kész megoldás, csak nagyon költséges: napelemek felhasználásával épített hőpajzs ami energiát szolgáltathat az aktiv hütéshez is de elsősrban a rendszer energiaellátására használják lévén a pajzs és a mühod között limitálni tudják a hőhidak számát ezzel szükségtelenné téve a plusz hütést.

  A korábbira: Tehát a torzult jel utólagos szürésével transzformációjával előállítják az eredeti jelet... Hát ez müködhet de nem minden esetben (de mostmár takarékra teszem a kételkedésem).

  [ Szerkesztve ]

 • Ghoosty

  őstag

  Akkor idézhetnéd, mert én sehol sem találom. (Az angol is megy.)

 • MacCaine

  őstag

  Mennyi ideig keresgélted?

  (Egyébként már a Zeitgeist filmben is benne volt...)

  Pee for Houston, pee for Austin, pee for the state my heart got lost in... And shake twice for Texas. :-DDD

 • Ghoosty

  őstag

  Azt a ferdítéssel, félremagyarázással teli fost nem voltam hajlandó megnézni (elég volt csak néhány részlet), így feleslegesen mondod, hogy benne van abban is.

  Nem lenne egyszerűbb leírni, hogy hogyan akarsz igazságosan elosztani egy sokszorosíthatatlan erőforrást. Az, hogy sci-fibe illő megoldásokkal majd egyszer valamikor az embernek nem kell veszélyes munkát végezni azt még részben el tudom fogadni.

  [ Szerkesztve ]

 • Tigerclaw

  veterán

  Nem mintha jelenleg működne az erőforrások igazságos elosztása.

  [ Szerkesztve ]

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Ghoosty

  őstag

  Nem is állította senki, hogy működik a mostani rendszerben. Bár igazságtalannak sem nevezném. A mostani az kb az erősebb kutya b*szik elven működik, de azért van némi kontrol a kutya felett.

  Véleményem szerint sokkal igazságosabb, ha keményebben dolgozok, akkor többet kapok. Mint hogy ha keményen dolgozol jobban megdicsérnek, de ugyanannyi jár, mint aki szarik bele mindenbe.

  Az természet is ilyen, mégsem mondja senki, milyen igazságtalan, hogy az oroszlán megeszi a zebrabébit.

  [ Szerkesztve ]

 • {Zodiac}

  senior tag

  Oda vagyok a sci-fi-ért, meg vissza, de ez már nekem is túlzásnak tűnik... :F

  Öntörvényű Sünmalac

 • MacCaine

  őstag

  Ebben az esetben tökéletesen felesleges tovább beszélgetnünk a témáról, mert olyanról kellene meggyőzzelek, amit alapvetően elutasítasz, vagyis parttalan vita lenne belőle.

  Pee for Houston, pee for Austin, pee for the state my heart got lost in... And shake twice for Texas. :-DDD

 • Dare2Live

  nagyúr

  "Oda vagyok a sci-fi-ért, meg vissza, de ez már nekem is túlzásnak tűnik..."

  Ez mármár aláírásgyanús. A SciFi az pont az ami mármár túlzás/megvalosíthatatlannak/SciFinek tűnik. Nem?
  imho ugyanilyen túlzás/megvalosíthatatlan dolog volt a 60as évek emberének a holdraszállás, anno angliában a gőzmozdony. És anno mindkettőnek megkérdejelezték az értelmét. Mint most te is ennek. :)
  De az ITER projekt is uilyen. Megvalósíthatatlan/túlzás/Scifi.

  Amúgy imho pont az ilyen SciFik tudnak nagyon nagyot lökni a világon/emberiségen.

  A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

 • {Zodiac}

  senior tag

  :) Nem. Sok minden értelmetlennek tűnő dologban látom a szándékot, az irányt viszonylag tisztán, de ez ZS kategóriás scifi... egyszerű parasztvakítás. Mi van annak a hátterében, amibe iszonytató összegű lóvét tolnak vakon, azt sem tudva, hogy valaha is meg lesz az a cél, amiről még nem is tudnak, hogy mi az.

  Mozdonyról világosan lehetett tudni mi a célja. Holdra szállás kivagyiságból, na meg persze konkrét kérdésekre konkrét válaszul történt meg. De ebben semmit nem látok.

  Öntörvényű Sünmalac

 • Dany007

  veterán

  "De ebben semmit nem látok."

  Mert felületesen nézed. Ide passzoló mondással élve: "nem látod a fáktól az erdőt".

 • Dany007

  veterán

  Kifutottam a szerk. időből.
  Szal javaslom olvasd el újra a cikket, az egészet ne csak a címet. És ha még mindig nem látod benne a jövő lehetőséget, a jövő technológiáit, akkor szólj és legjobb meglátásom szerint kielemzem neked :)
  De ezek alapján gondolom akkor a CERN-i LHC-ben se látsz semmit... :U

 • Dare2Live

  nagyúr

  Az elektromosságról szoló mi értelme van ennek anekdotát hallottad? Esetleg einstein relativitás elméletérő párat? Na meg elöbb hozták a CERNes pldat... annak aztán mi értelme...?
  De ha neked a kiváncsiság is ok mint holdraszállás.... akkor végképp nem tudom mi a bajod evvel a projektel. Össze se lehet hasonlítani gdp arányosan mennyivel is lesz olcsobb mint a holdra szállás.

  [ Szerkesztve ]

  A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

 • Tigerclaw

  veterán

  Igen, de pl. az ITER-nek kézzelfogható és óriási haszna van/lesz/lehetne, ahogy a holdkutatás is az előszobája lehetne a komolyabb űrutazásoknak több tekintetben. Egyrészt lehetne indítóállomás, hiszen jóval kisebb a gravitáció, nincs légkör és föld vonzása is nagyobb, mint itt a hold vonzása. Másrészt jóval nagyobb olcsóbb és biztonságosabb állomás építhető ott, mint az űrben.

  Ennek a 2 milliárd euros projektnek nincsenek kézzel fogható hasznai, ráadásul hiányzik a tudás a rengeteg adat szűréséhez és feldolgozásához. Eszközök vannak, de nincs cél és nincs tudás. A tudás pedig nem abból fog jönni, hogy a jelenlegi többszáz rádioteleszkóp mellé még építenek 3000 db-ot. Stephen Hawking, Einstein és a többiek nem ilyen brute force módszerrel és szuperszámítógépek erejével érték el azt amit elértek. Több haszna lenne az űrbe kivinni még pár rádio, infra, röntgen teleszkópot és mondjuk a napot tanulmányozni egyszerre mindenféle szenzorral, sőt akár a föld felé is lehetne fordítani párat, hiszen csak onnan lehetne folyamatosan követni a változásokat.

  A legtöbbet egyébként az mond el a dolgokról, hogy melyik kutatási projekt indul magánpénzből és melyik adókból. Olyan az egész, mint az állami cégek vs. magánszektor...az előbbinek nincs gazdája, ezért nem hatékony. A kutatóknak egy ilyen projektben fel se kell mutatni eredményt, mert nem is várja el tőlük senki, hogy eredményesek legyenek. Olyan, mint a szuperszámítógépek használata az egyetemeken...kb. 95%-ban haszontalan, amit számoltatnak a géppel.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Dare2Live

  nagyúr

  Nade honnan tudod melyknek lesz haszna... Lehet Iternek semmi, ennek meg igen.

  ld az elektromosságos, relativitás elméletes pldat. El se tudták képzelni mire lesz jó. Most meg elektromosság nélkül "nem lenne semmi", de relativitás elmélet nélkül se lenne csillió dolog ld pl GPS.

  Amikor azt írod töb értelme lenne az ürből a napot tanulmányozni.... másnak meg ez hülyeség.

  "Olyan az egész, mint az állami cégek vs. magánszektor...az előbbinek nincs gazdája, ezért nem hatékony."
  Fordítsuk meg. A magánszektor millióegy dolgot nem támogatna mert nem lát benne hasznot, nem látja benne a megtérülést sem. Ott van pl az általad is nagyra tartott ITER is. Hát magáncégek nem dobták volna össze rá a pénzt.

  [ Szerkesztve ]

  A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

 • Dany007

  veterán

  De nem érted a lényeget.
  Nem feltétlenül a projekt céljának lesz kézzel fogható haszna. Persze igen nagy a valószínűsége, hogy annak is.
  Hanem konkrétan a projekt létrehozásához szükséges technológiai áttörések új technológiák kifejlesztésének lesz kézzel fogható haszna. Ha úgy tetszik, a projekt lehet egy ürügy annak okán, hogy a hozzá szükséges ma még nem is létező technológiákat kifejlesszék. Amit mondjuk 15-20 év múlva mi is élvezhetünk majd a hétköznapokban.

  Elhiheted, hogy az LCD kijelzőt sem azért fejlesztették ki a 70-es években hogy szép nagy tévéket lehessen belőle csinálni ami előtt a család esténként tévézhet.

  Ami pedig szintén fontos a projekt egészét nézve:

  - "a déli féltekén megépülő hatalmas rendszer létrehozásában 20 ország 67 szervezete vesz részt"

  Ilyen szintű összefogás a technika és a tudomány előremozdításáért igen ritka jelenség! A cégek legtöbbször versenyeznek egymással. Országok háborúznak egymással... stb... és így fejlődik a technika. De az ilyen direkt összefogás sok esetben hatásosabb lehet, mint egy háború.

  De akkor nézzük részletesen.

  Ez az elérendő cél:

  "Ez idő alatt az afrikai sivatagoktól kezdve Ausztrália és Új-Zéland kietlen területeiig sok ezer tányérantennát állítanak fel, melyek egyetlen közös célt szolgálnak: az eddigiekhez képest mérhetetlenül több rádiójelet felfogni a világűrből, majd ezeket az információkat kielemezve minél többet megtudni az univerzum történetéről és működéséről."

  Ennek eléréséhez pedig olyan új technológiákra van szükség, amelyeknek jórészét még fel sem találták, ki se fejlesztették.

  Ezek pedig csak szemezgetve:

  "- naponta egy exabájtnyi feldolgozatlan adatot gyűjt majd össze – ez durván duplája annak, amennyi információt a web jelenleg naponta generál."

  Ennek az infrastruktúráját és technológiáját feltalálni, kidolgozni nem kis teljesítmény lesz. És egy 10-20 éven belül nekünk is a mindennapi életben szükségünk lesz rá.
  Gondolj csak bele, 10 éve még egy 20-40GB-os vinyó számított nagynak. Ma meg már az 1000GB-os se számít igazán nagynak.

  "- alakítanak ki egy olyan architektúrát, amely különlegesen gyorsan, ugyanakkor minimális energiaigénnyel képes a nyers adatok feldolgozására."

  Mindezt persze energia hatékonyan szeretnék megoldani. Ez szintén korunk egyik fő problémája. Nagy teljesítmény kis energiaigény. Ez létfontosságú a fenntartható fejlődés kapcsán!

  "- A 3D-chipekben több, akár több tíz rétegnyi áramkört építenek egymásra a gyártás során, amivel a chipek közti összeköttetések jelentősen lerövidíthetők.

  - A tárolás a második nagy kihívás, mivel az SKA esetében évente 300-1500 petabájtnyi adatról lesz szó.

  - hogy milyen technológia kapcsolja majd össze az adatgyűjtő, a számításokat végző, illetve a tároló rendszereket, melyek fizikailag igen távol lesznek egymástól, illetve igen nagy területeken helyezkednek el.

  - nanofotonikában, ahol a fényt használják jelátvitelre szilíciumalapú optikai kábelekben – itt a kutatás egyik célja lesz, hogy a közvetett, átalakítással járó elektronikus módszerek helyett inkább egy közvetlen jelátvitelt használjanak,"

  Szóval mindez olyan területeken jelenthet áttörést az IT világban, amire most még lehet azt mondod nem számít, de egy 10-20 éven belül létszükséglet lesz. Ezért jók az ilyen projektek, mert olyan technológiák kifejlődését segítik elő, amire majd csak 10-20 év múlva lesz szükségünk. De akkor ha ott leszünk, már lesz egy kész minta ami alapján elkezdődhet a sorozatgyártás és a technológia bevezetése a hétköznapokba. Nem akkor kell majd hirtelen előhúzni egy ötletet a kalapból, hanem lesz konkrét tervezet rá.

  Szerk.:

  Gondolj csak bele, amikor Newton felírta a gravitációval kapcsolatos egyenleteit, vagy épp a bolygómozgásokkal kapcsolatosat, gondolta volna bárki, hogy párszáz év múlva többek közt ezek segítségével repülni fogunk? Vagy, hogy többek közt ezek segítségével műholdakat fogunk pályára állítani a Földkörül? Nyilván nem!

  Ha a cikkben szereplő projektet sikerül megvalósítani, akkor lesz egy olyan adattárolási és továbbítási rendszerünk ami ~ fényévekkel megelőzi a jelenlegit. Az energiahatékonyságról nem is beszélve. Remélem ennek mérhetetlen előnyeit nem kell részleteznem!

  [ Szerkesztve ]

 • nincskanál

  tag

  Én arra is kíváncsi vagyok, honnan fognak szalagot beszerezni. Nem hiszem, hogy túl sokan gyártanának ma ilyet.
  Bár az is lehet, hogy amire gondoltak, nem is nagyon fog hasonlítani a hagyományos szalagokhoz.

Hozzászólok Aktív témák