Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Windows 11
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Bitcoin topic
- Microsoft Excel topic
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- ASUS routerek
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kutga
nagyúr
válasz cog777 #48190 üzenetére
+1
Beállítod subnet routerként, és kényelmesen eléred az alhálózatod.
[ Szerkesztve ]
'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
-
kutga
nagyúr
válasz ///Krisz\\\ #48137 üzenetére
Én a
/mnt
alatt szoktam mindent csatolni.[ Szerkesztve ]
'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
kutga
nagyúr
válasz ///Krisz\\\ #48131 üzenetére
Azt is, amit a kolléga írt, mármint hogy melyik felhasználó alól induljon?
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz ///Krisz\\\ #48128 üzenetére
A konfigot is átírtad? Működik most?
MOD
Amúgy lehet ezzel már inkább ide kellene mennünk. [link][ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
media_dir=A,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve/Zenek
media_dir=P,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve/Kepek
media_dir=V,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve/VideokÍgy helyesen.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz ///Krisz\\\ #48125 üzenetére
'Permission denied' jogosultság hiányára utal.
ls -l
mit mutat ezeken a mappákon?Ha ugyanazon mappában szeretnél többféle médiát, akkor szerintem nem kell megadni a fajtáját,
media_dir=/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve
elegendő, vagy létre is hozhatsz három almappát képeknek, videóknak, zenének.media_dir=A,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve/[B]Zenek[/B]
media_dir=P,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve/[B]Kepek[/B]
media_dir=V,/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letöltve/[B]Videok[/B][ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz ///Krisz\\\ #48123 üzenetére
sudo systemctl status minidlna
Ez mit ad vissza?
Az utolsó
media_dir
bejegyzés nem jó, nem definiáltad a média típusát. Auser
-t próbáld ki a saját felhasználóddal, neroot
-ként.'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
kutga
nagyúr
válasz emilll #48109 üzenetére
Első körben átnézném a
sudo raspi-config
alatt a beállításokat, ahhoz, hogy a wifi működjön először be kell állítani az országot, szerintem a BT beállításait is át tudod nézni ez alól.Wi-Fi is currently blocked by rfkill.
Use raspi-config to set the country before use.Nincs valami ilyen üzeneted boot után? Ha Raspberry Pi Imagerrel készíted el az os-t, abban egy csomó mindent be lehet állítani előre, többek között a wifi ország kódját is, úgy emlékszem.
-
kutga
nagyúr
válasz wassermann #48102 üzenetére
RPI4-es lapoknál már nincs ilyen korlátozás?
-
kutga
nagyúr
MOD
Sajnos kifutottam a szerkesztési időből, de úgy tudom a B+ sem rendelkezik még gigabites lan csatlakozóval, érdemes lehet rádugni egy usb-gigabit ethernet adaptert? Csak mert az épp van itthon, nem használom. [link]'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
RPI3B+ alaplap a gyártói, 5.1V / 2.5A tápegységgel hány darab 2,5 collos, külső házban lévő meghajtót képes ellátni? Van itthon 1 darab 2,5 collos 5400-es hdd, és 1 darab 2,5 collos ssd, amit rátennék. Ha nem bírja, milyen külső, aktív hubot lenne érdemes használni?
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz ///Krisz\\\ #48088 üzenetére
Ennek örülök, a minidlna szolgáltatást is átnézheted ilyen szemmel. [link]
-
kutga
nagyúr
válasz ///Krisz\\\ #48083 üzenetére
Szerintem nem jók a jogosultságok. Próbáld ki így.
Először állítsd le a transmission szolgáltatást.
sudo systemctl stop transmission-daemon
Utána rakd rendbe a jogosultságokat, a horvathkrisztian felhasználó alól.
sudo chown -R $USER:$USER /home/horvathkrisztian/Torrentek/Folyamatban
sudo chown -R $USER:$USER /home/horvathkrisztian/Torrentek/Letoltott
sudo chmod -R 775 /home/horvathkrisztian/Torrentek/Folyamatban
sudo chmod -R 775 /home/horvathkrisztian/Torrentek/Letoltott
Ha még nem tetted volna meg, a transmission konfig fájlban add meg a megfelelő könyvtárakat.
sudo nano /etc/transmission-daemon/settings.json
"incomplete-dir": "/home/horvathkrisztian/Torrentek/Folyamatban",
"download-dir": "/home/horvathkrisztian/Torrentek/Letoltott",
"incomplete-dir-enabled": true,
Be kellene állítani aztán, hogy a transmission szolgáltatás a horvathkrisztian felhasználó alól fusson, ne az alapértelmezett debian-transmission alól
sudo nano /etc/init.d/transmission-daemon
USER=horvathkrisztian
sudo nano /etc/systemd/system/multi-user.target.wants/transmission-daemon.service
User=horvathkrisztian
sudo systemctl daemon-reload
sudo chown -R $USER:$USER /etc/transmission-daemon
sudo mkdir -p /home/$USER/.config/transmission-daemon/
sudo ln -s /etc/transmission-daemon/settings.json /home/$USER/.config/transmission-daemon/
sudo chown -R $USER:$USER /home/$USER/.config/transmission-daemon/
Ha mindent jól beállítottál, akkor indíthatod a szolgáltatást.
sudo systemctl start transmission-daemon
Itt van hozzá egyébként egy jó leírás. Ha gondom volt a transmissionnel, azt szinte mindig a nem megfelelő jogosultságok miatt volt. [link]
-
kutga
nagyúr
válasz ///Krisz\\\ #48080 üzenetére
Mit mutat az
ls -l
parancs a letöltés mappán?'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
kutga
nagyúr
válasz ///Krisz\\\ #48076 üzenetére
Ez a két alkalmazás szerintem pont kezdőknek való, viszont be kellene állítani a médiát tartalmazó mappák jogosultságait. A
chown
éschmod
parancsoknak olvass utána.'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
kutga
nagyúr
válasz E.Kaufmann #48067 üzenetére
Itt azt írja lehet, de nem veszélytelen. [link]
Csak kíváncsiságképpen, mi a baj az usb kábellel? Pár ezerért már van official táp. [link]
MOD
ricsip
A helyedben lehet rákötnék a gépre egy kis ssd-t külső házban, és a boot partíció kivételével arra tenném rá az oprendszert, szerintem jobb, mint az sd kártya. [link][ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
Igazából rendszer alá sosem terveztem nagy kártyát, adattárolásra inkább hdd-t, ssd-t használtam, sőt, mostanában úgy raktam össze az rpi alapú gépeket, hogy csak a boot partíciót hagytam az sd kártyán, minden mást áthelyeztem külső tárolóra.
-
kutga
nagyúr
válasz RaPiDsHaRe #48030 üzenetére
Ezt nézd meg hozzá. [link]
-
kutga
nagyúr
válasz sad_Vamp #48026 üzenetére
Egyelőre PS4 kontrollert vettem, az tökéletesen működik. Van itthon egy másik, PS3 kontroller is, amit eredetiként vettem, de hamar kiderült, hogy utángyártott, azt még nem sikerült csatolni a géphez, az az érdekes, hogy usb-n keresztül sem működik, pedig így meg is lenne a két kontroller, több egyelőre nem kell.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Használ itt valaki retropie-t, és ha igen, milyen kontrollerrel? Pi3b+ a vas, nemrég került vissza hoznám, a gyereknek raknék össze valamit.
-
kutga
nagyúr
Az rpi arm alapú, így arm alapú windows operációs rendszert képes futtatni, de nem tudom ez mennyire életképes. Ahogy a kolléga is írta, Raspberry Pi Os vagy valamelyik másik Linux disztribúció való rpi-re.
Ha windows a cél, akkor egy használt minipc a jó megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz wassermann #47496 üzenetére
Nálunk is valami hasonló a helyzet. Igazából talán még öt éve próbáltam desktopként használni, de már akkor sem volt valami erős.
-
kutga
nagyúr
válasz wassermann #47493 üzenetére
Ki lehetne próbálni egy ssd meghajtót az oprendszer alá, bár szerintem inkább a proci lesz kevés. Nálunk anyámnál üzemel torrent és dlna szerverként, desktop üzemre nem fognám be.
-
kutga
nagyúr
válasz duffbeer #47451 üzenetére
Ha használni akarod az eszközt "out of the box", akkor MÁR nem a Pi a legjobb választás.
Igen, a Pi melós az elején. Anyámnál mondjuk azt raktam össze, néha-néha letöltésre, filmnézésre jó oda.
-
kutga
nagyúr
válasz duffbeer #47447 üzenetére
Igazából egyszer kellett végigmenni a beállításokon, azóta megbízhatóan működik. Ez nem android rendszer, hanem egy másik linux alapú disztró, a gyári android ott van mellette, de nem használom.
-
kutga
nagyúr
válasz duffbeer #47445 üzenetére
Médiatár, okostelefonról történő vezérlés, feliratok letöltése, média folytatása onnan, ahol abbahagytam (utóbbi sorozatoknál különösen jól jön), ami hirtelen eszembe jutott, de olyan apróságok is, mint hogy pl. a beletekerés is sokkal precízebb, vagy finomabban tudom állítani a hangerőt. A Sony tévé lejátszójánál kapok egy mappalistát, esetleg kisképeket, és ennyi.
-
kutga
nagyúr
válasz Vasti74 #47442 üzenetére
Őszintén szólva, sokáig használtam én is a 4k tévé saját lejátszóját, a szerver mellette dlna-n keresztül szolgáltatta a tartalmat, kissé fapados, de jól működött végülis, magának szépen állította a képfrissítést és a felbontást. A Kodi az amlogicon viszont tud jópár olyan kényelmi funkciót, ami miatt végül vettem egy kínai boxot.
-
-
kutga
nagyúr
válasz sztanozs #47406 üzenetére
Így próbáltam, de nem indult el. Az otp bit megfelelően be van állítva, Raspberry Pi Imager programmal feltettem az usb vinyóra a megfelelő os-t, de nem indult el.
sonar megoldását végig kattintgattam, úgy betölt, de nyilván az sd kártya benne maradt a gépben.
-
kutga
nagyúr
Ez tetszik, ki is próbálom este. 8 giga elegendő szerinted a rootnak? Qbittorrent, Radarr, Sonarr, Jackett, Portainer, DLNA, SMB, RPIVPN futnának rajta, ami lehet dockerben.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
RPI3B+ az alany, szeretném beállítani egyszerű kis média szervernek, erre a célra tettem bele egy 64GB-os sd kártyát, raspberry pi os 64bit lite verzió (desktop nélkül), addig jutottam el tegnap, hogy telepítettem a frissítéseket rá, de semmi többet.
Haladnék tovább a projekttel. Az adatokat egy külső usb házban lévő 1 terás 2,5" hdd-re tenném, viszont érdekelne, hogy az oprendszer nem mehetne-e a külső tárolóra, ami valószínűleg megbízhatóbb, mint az sd kártya. A tápegység a hivatalos raspberry táp, a külső háznak nincs külön tápellátása, eddig viszont gond nélkül üzemelt.
Többféle videót is találtam erről az interneten, de mind desktop környezetből indult, a lite verziót hogy tudnám átrakni a hdd-re?
Valami ilyesmi működhet?
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz duffbeer #47359 üzenetére
Mindent szívesen fogadok. Mondjuk engem nem feltétlen érdekel a sebesség, beállítom, és el is felejtem kb, amíg megy a kötelező seed, addig nem nagyon szoktam hozzányúlni a letöltött tartalomhoz.
-
kutga
nagyúr
válasz duffbeer #47355 üzenetére
A beállításokat érdemes átnézni, én a bittorrent topikban az összefoglaló alapján csináltam. Mondjuk nálam messze nem tölt teljes sávszélességgel.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz Peter.70 #47352 üzenetére
A cigam által linkelt leírás szerintem is jó kezdésnek, annyi, hogy én torrent kliensnek inkább qbittorrentet tettem fel, és rss-en keresztül, weben adom hozzá a torrent fájlokat.
[ Szerkesztve ]
-
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
RPI4-et állítanánk be nas feladatokra, erre a célra van otthon egy WD Red 2,5" terabájtos hdd otthon, külső 2,5" usb3 házban.
Ahogy olvastam, már nem nehéz beállítani a pi-t úgy, hogy usb-ről bootoljon, a kérdésem, hogy teljesítményben egy ilyen hdd hogyan viszonyul mondjuk egy cl10 sd kártyához, illetve, mivel a háznak nincs külön áramellátása, a pi hivatalos tápegységgel meg tudja-e hajtani?
-
kutga
nagyúr
válasz havri1 #47250 üzenetére
Szia!
OMV telepítéséhez itt van a leírás.
Ebben alapból van smb, a dlna is pár kattintás. Ha megvagy a telepítéssel, nézz át az OMV topikba, az összefoglaló alapján el tudod végezni az alapbeállításokat.
Docker, plex témában én dbtech videóiból tanultam sokat, itt találod őket. Van ami még 5-ös verzióhoz készült, de 6-os esetében is használható.
-
kutga
nagyúr
válasz havri1 #47246 üzenetére
Szerintem raspberry pi os jó alap lenne ehhez, smb, mint alapszolgáltatást kellene először beállítani, aztán a szolgálatásokat meg docker alá fel lehetne vinni. De omv is mehet rá, ahhoz videót is tudok küldeni.
-
kutga
nagyúr
-
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/urak!
Van annak valami hátránya, ha Raspberry Pi Os alól futtatom a Kodit vagy Libreelec alól?
Nemrég vettem egy RPI4-et lejátszónak, de szeretném másra is használni, headless módon (qbittorrent, pihole, plex). Jelenleg LE fut rajta, de szívesen kipróbálnám a Pi Os-t is, csak nem tudom milyen extra beállításra van szükség, vagy csak felteszem és kész?
-
kutga
nagyúr
válasz adabra #46935 üzenetére
64 bites os-re szerintem csak új telepítéssel tudsz váltani. Én egy másik SD kártyára tenném fel a friss os-t és a régiről másolnám át ami kell, az meg maradhat backupnak.
-
kutga
nagyúr
válasz Archttila #46711 üzenetére
Nem rossz ötlet. Elsőre nyilván Raspberry Pi Os-re gondoltam, headless természetesen, desktopra nincs szükség. Korábban használtam még Plexet és Pihole-t, de erre a gépre nem tervezem.
MOD
Nagyjából nekem is valami hasonló lenne az elképzelésem a szolgáltatásokat illetően.[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Szeretnék összerakni otthon egy kis szervert, rpi4 alapon, Qbittorrent, minidlna, samba szolgáltatást futtatnék róla, szerintetek erre elegendő lehet az 1GB-os változat? Letölteni leginkább fhd felbontásban szoktam, lejátszásra a tévé lejátszóját használom, ezen kívül több kliens nem is igazán csatlakozna hozzá.
Jelenleg egy Asus 16/64-es router üzemel média szerverként, működik, bár kissé fapados.
[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
válasz bwin.party #43733 üzenetére
A path nem jó így. \\(raspberry pi ip címe)\(megosztott mappa neve) kell legyen. Zárójelek nélkül persze.
-
kutga
nagyúr
válasz bwin.party #43728 üzenetére
Nálam így működik.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Raspberry Pi OS-t be tudom úgy állítani, hogy az apt-update és apt-upgrade automatikusan menjen bizonyos időközönként?
Egy kis média szerverként üzemel az RPI3, desktop sincs hozzá, ssh-n keresztül szoktam frissíteni kézzel.
-
kutga
nagyúr
válasz azbest #42791 üzenetére
Igen, tehát a router sugároz egy wifi hálót, ahhoz akarok vezeték nélkül kapcsolódni, és etherneten egy pc-nek osztani az internetet. Tulajdonképpen egy wifi sticket akarok csinálni a Pi-ból.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Van arra lehetőség, Raspberry OS alatt, hogy a Pi-t csatlakoztatom a meglévő wifi hálózatomra, majd ezt a kapcsolatot lanon osztom tovább pc-nek (RPI3B+)?
-
kutga
nagyúr
válasz Suineg #42272 üzenetére
A Raspberry oprendszere fut rajta, dlna, smb meg torrentre használom. Az OMV nekem feleslegesen bonyolultnak tűnt erre a célra.
Van egy másik, Amlogic boxom, azon Coreelec fut, ott csomó beállítást meg lehet csinálni grafikus felület alól.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Van itthon egy RPI3B+ meg pár kihasználatlan merevlemez, mivel szükség lenne rá, gondoltam készítek belőle egy otthoni kis szervert, csak backupra, de úgy, hogy külső, tehát nem az otthoni hálóról is el tudjam érni (jó lenne pl. folytatni a munkát otthonról).
A kérdésem, hogy merre érdemes ezzel elindulni?
FTP biztonságos pl. erre a célra? OMV-t próbáltam régebben, de mintha kevés lett volna neki a Pi hardvere. Mivel tényleg csak annyi lenne a feladata, hogy alkalomadtán fájlokat másolok rá, valami kis erőforrású oprendszer elég lenne talán.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Suzuki topik
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Lexus, Toyota topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Külpolitika
- Bemutatta első aktív zajszűrős fejhallgatóját a 1More
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Ryzen 5 5600, Asus Tuf B550M, RX 5700XT, 16Gb DDR4 3600MHz CL16, 1Tb M.2 Gen4 SSD, FSP 600W 80+Bronz
- Gamer PC: Ryzen 5 5600X // RTX 4060 Ti // 32Gb Ram // 1Tb SSD
- Minőségi GARANCIÁS Gamer PC! Ryzen 7 5700X/RX 6700XT/16GB RAM/1,25TB SSD
- HP Elitedesk 800 G2
- ASUS ROG GR6 i5-5200U 16GB 2 512GB SSD GTX 960M - ultra pici, ultra csendes, bivalyerős gép - olcsón
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest