Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Milyen routert?
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Windows 11
- AliExpress tapasztalatok
- Linux kezdőknek
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Microsoft Excel topic
- DIGI internet
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Trakk77
csendes tag
Sziasztok!
Egy termelés tervező programot szeretnék készíteni hobbiból.
A grafikus felület megjelenítésére wxPython és a Kivy között vacillálok.
Melyiket ajánlanátok? Esetleg más?Köszönöm.
-
b.kov
senior tag
Sziasztok!
Egy kissé amatőr kérdést szeretnék feltenni, és nem is 100%-osan Pythonról lenne szó.
Szóval a lényeg, hogy egy Telegram ChatBotot írok éppen, és ugye HTTP Requestek segítségével működik a dolog (béerkező üzenetek lekérdezése, üzenetek küldése). Nem is szeretném annyira részletezni, viszont:Van egy sendMessage függvény, amellyel üzenetet lehet küldeni adott chatID-val, szöveggel, illetve meg lehet mondani, hogy a parse_mode legyen HTML formátumú (linkeket szeretnék küldeni).
Így néz ki egy ilyen egyszerű hívás:
https://api.telegram.org/bot{TOKEN}/sendMessage?
text=<a href="https://www.google.com">Google</a>
&chat_id={CHAT_ID}
&parse_mode=HTMLEnnek ugye az az eredménye, hogy a kliens kap 1 üzenetet: Google, ami egy hivatkozás is egyben.
A problémám pedig a következő lenne: ha egy speciális html entity szerepel a <a></a> tagek között, akkor értelmeszerűen hibát dob, nem küld üzenetet. Ezeket ki kellene cserélni a megfelelő azonosítóval (pl.: & -> &. Azonban ha én ezt megteszem, akkor a következő történik: <a href="..">Dumb&Dumber</a>
esetén csak a Dumb lesz elküldve, a többi semmis lesz. Próbáltam numerikus azonosítóval is, de ugyanez a helyzet.Itt van egyébként a szóban forgó függvény formázás leírása: Formatting Options
Esetleg valakinek lenne valamilyen ötlete?
Előre is köszi, és bocsi ha túl hosszúra sikeredett. -
törölt tag
válasz #82595328 #1482 üzenetére
Sikerült rájönnöm a hibára. Én okoztam. Az volt a terv, hogy 2 fájllal dolgozom. Az egyik a wxFormbuilderrel létrehozott grafikus elemeket tartalmazza. A másik lesz a tényleges program, amiben én dolgozom.
Csak épp mivel nem értek hozzá ezért sikerült a programhurok létrehozásakor az első fájlra hivatkoznom.
Az alábbi programrészletet én raktam hozzá.if __name__ == '__main__':
app = wx.App()
frame = mainFrame.mainFrame(None)
frame.Show()
app.MainLoop()
Így persze figyelmen kívül hagyta a változtatásaimat. A javítás annyi volt, hogy a frame= mainFrame.mainFrame(None)-t kellett a frame = program(None)-ra cserélnem.
Magamat zavartam össze azzal, hogy a kilépés self.Close() parancsot még a saját fájlom létrehozása előtt beleraktam az első fájlba. Így aztán az később is működött. -
justmemory
senior tag
válasz #82595328 #1494 üzenetére
Sajnos ez a gtk2-re vonatkozik (mondjuk ettől még működik), azóta van már gtk3 is (tutorial), viszont ahogyan a hivatalos oldalon láttam, windows alatt maradt még a gtk2...
[ Szerkesztve ]
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
törölt tag
válasz justmemory #1493 üzenetére
Ha jól látom az utolsó hír 2011-s? Akkor inkább nem.
-
justmemory
senior tag
válasz #82595328 #1492 üzenetére
A gtk is multiplatform:"PyGTK applications are truly multiplatform and they're able to run, unmodified, on Linux, Windows, MacOS X and other platforms." - PyGTK hivatalos oldala
De nem erőszak. Azért javasoltam csak a kipróbálását, mert nagyon könnyen használható, hamar lehet sikert elérni vele, pár sor az egész és máris van ablakod meg gombot meg kiskutyafüléd; és minél jobban beleásod magad az egyikbe, annál kevésbé veszed rá magad, hogy kipróbáld a másikat. Saját tapasztalat: sehogyan sem tudom rávenni magam, hogy kipróbáljam a qt-t, mert "óó, gtk-val ez semmi perc"...--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
törölt tag
válasz justmemory #1491 üzenetére
Köszi a választ!
A qt-nél úgy tudom, ha fizetős programhoz használod, akkor fizetőssé válik, kivéve ha statikusan/dinamikusan(?) linkeled. Vagy valami ilyesmi. Ez egyelőre nem fenyeget, de hátha. Ezért a qt nálam kiesett. Igazából most kezdtem ismerkedni a grafikus felülettel. Mivel a két gépem közül az egyiken csak Win van, ezért fontos, hogy multiplatform legyen. Úgyhogy egyelőre marad a wxPython. Pláne ha a print függvény kimenetét át tudom irányítani konzolra! Ha nem akkor GTK. -
justmemory
senior tag
válasz #82595328 #1490 üzenetére
Hát én windows-on megmondom őszintén, hogy portable pygtk-t használok. Picit talán macerásabb bizonyos szempontból, de mivel ez nem fő terület nekem, csak egyfajta kísérletezgetés, így mindegy; céges gép lévén nem is tudok python-t telepíteni rá rendesen, tehát licencelési és egyéb dolgokban nincs tapasztalatom, bár nem gondolom, hogy lenne ilyesmi, hiszen csak telepíteni kell a pygtk-t és kész, onnantól működik a dolog. Linux alatt biztosan
A qt is jó lehet, esetleg érdemes abban is elmélyedned picit; és akkor itt válaszolnék a feltett kérdésedre is: tegyél egy próbát a gtk-val, ismerd meg egy kicsit, és aztán döntsd el, hogy bejön-e neked.
Mint mondtam, én picit kényszerből használom (noha használhatnék qt-t is...), vagy kezdtem el használni, de teljesen jó, a dokumentációja is tök rendben van, eddig mindenre találtam megoldást...
[ Szerkesztve ]
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
törölt tag
Igaz a Libreoffice is mintha GTK lenne! Nem nehéz Windowsra gtk-t telepíteni? Nincs vele licencelési gond?
Azért választottam a wxPython-t, mert tkinter túl egyszerű és nincs hozzá grafikus tervező. A qt-nél van valami licencelési macera, amivel nem akarok bajlódni. A gtk-hoz meg a glade-t tudom, de az tudtommal nincs Windows-ra. A wxPython meg mindent tudott, amit elvártam.
- könnyen telepíthető
- van hozzá grafikus tervező
- multiplatform
- nincs vele licenc probléma
Végre megjelent a végleges verzió Python3-hoz. Így már pip-pel is lehet telepíteni. A wxFormbuilder elég jónak tűnik mint tervező. Tök könnyen megoldottam, hogy külön fájlban legyen a grafikus felület és a programmag. Csak ott akadtam el, hogy a legegyszerűbb parancsot (print) se tudtam nyomógombhoz hozzárendelni. A teszteléshez meg kell.A kérdésem, hogy érdemes inkább a GTK-t választani? Miért?
[ Szerkesztve ]
-
justmemory
senior tag
válasz #82595328 #1487 üzenetére
Ahogyan colomb2 is írta, elfut ez szépen windows-on is, noha én elsősorban linux-on, azon belül is a telefonomon (Nokia n900) veszem hasznát (a gtk egy speciális változatának, ami hildon néven fut és az ujjal történő nyomkorászáshoz lett kitalálva). Ezért tehát a gtk az én esetemben...
-
törölt tag
válasz justmemory #1486 üzenetére
Ha már szóba került a GTK. Miért pont GTK? Nekem az a bajom vele, akkor csak linux(unix)-on fog futni. Ezzel ugrik a python egyik nagy előnye, hogy multiplatform. Vagy rosszul tudom?
-
törölt tag
válasz justmemory #1483 üzenetére
Azt hiszem megtaláltam itt, este kipróbálom:
https://stackoverflow.com/questions/3526461/redirecting-standard-output-to-print-messages-in-gui-instead-of-terminal
When you use the print statement with wxPython, where it ends up depends on how you called wx.App().
wx.App(redirect=False) or simply wx.App(0) will send print statements to a console window, otherwise they will be sent to a little textbox window.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz justmemory #1483 üzenetére
Nem hiszem, hogy ez a baj. A mainFrame-ben az megvan. Mint írtam a kilépés gomb működik. Ha áttenném a "self.Close()" függvényt a print helyére. Akkor ott is lefutna.
# Handlers for mainFrame events.
def megnyitasOnMenuSelection(self, event):
# TODO: Implement megnyitasOnMenuSelection
print('valami')
def OnQuit(self, event):
# TODO: Implement OnQuit
self.Close()Hibaüzenet nincs. Konzolban kimenet nincs. Én olyasmire tippelek, hogy vagy return kell, vagy kell valami külön parancs, hogy a konzolba irányítsam a kimenetet.
[ Szerkesztve ]
-
justmemory
senior tag
válasz #82595328 #1482 üzenetére
Szia,
én alapvetően ugyan GTK-t használok, tehát ez csak találgatás, de ott a funkciót és a gombot "össze kell kötni" pl. így:
def valami(widget):
print "akármi"
button = gtk.Button()
button.connect("clicked", valami)Ha nem rakom bele a
button.connect
részt, na akkor áll elő az a helyzet, amit te leírtál. De mondom, nem tudom, hogy a wx-ben miként van...[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
wxPython-nal kapcsolatban lenne kérdésem. Most váltottam tkinterről wxPythonra. A tkinterhez nincs normális grafikus tervező, meg elég csúnyácska is. Tkinterrel sokat használtam a print parancsot tesztelésre. Viszont wxPythonnál a print parancs kimenete valamiért nem jelenik meg konzolon.
A programom két fájból áll, az első tartalmazza a grafikus elemeket, a második pedig a tényleges programot. Ezt bemásoltam. A kilépés parancs működik, tehát a program jó, de a megnyitás gombra nyomva nincs hibaüzenet, és a konzolon se jelenik meg a parancs kimenete. Nem értem miért.
import wx
import mainFrame
# Implementing mainFrame
class program(mainFrame.mainFrame):
def __init__(self, parent):
mainFrame.mainFrame.__init__(self, parent)
# Handlers for mainFrame events.
def megnyitasOnMenuSelection(self, event):
# TODO: Implement megnyitasOnMenuSelection
print('valami')
def OnQuit(self, event):
# TODO: Implement OnQuit
self.Close()
if __name__ == '__main__':
app = wx.App()
frame = mainFrame.mainFrame(None)
frame.Show()
app.MainLoop()[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
válasz K1nG HuNp #1479 üzenetére
Akkor írhatod így is:
for index, kod in enumerate(adatok, 1):
szamok = set(kod)
if len(kod) != len(szamok):
ismetlodo = index
break
else:
ismetlodo = NoneA második példád elég célravezetőnek tűnik, momentán én sem tudnék egyszerűbb megoldást írni. Esetleg a
random.randrange()
függvényt használhatod, akkor nincs a második "-1", de sokkal egyszerűbb nem lesz. Ha minden igaz:n = 6
kodszam = random.randrange(10**(n-1), 10**n)[ Szerkesztve ]
"We spared no expense"
-
K1nG HuNp
őstag
válasz K1nG HuNp #1479 üzenetére
lejárt a szerk, és csak kiemeltem a kódot gyorsan a feladatból, vedd úgy hogy ott sincs az előző hszben az a rész , szóval:
import random
h = 6
szám = random.randint(10**(h-1), (10**h)-1)Van ennél egyszerűbb?
[ Szerkesztve ]
(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()
-
K1nG HuNp
őstag
válasz cousin333 #1478 üzenetére
köszi a lerövidítést, annyi, hogy a végén mindenképpen bele kell pakolnom az
ismetlodo = None
-be az indexet, mert ha a tiedet használom akkor ha nincs is ismétlődés az adatokban akkor is 1-et kapok indexnek, nekem viszont ha nincs ismétlődés akkor azt ki kell írnomAzért annak már örülök, hogy egy hónap alatt sikerült autodidakta módon felkészülnöm az érettségire programozásból. Megcsináltam minden eddig kiadott kétszintű érettségit és ha nem is lesz szép a kódóm, meg a lehető legrövidebb legalább működik ahogyan kell
Pythonba írni ezeket a feladatokat a C-hez képest ég és föld
Más: h hosszúságú random számot hogyan lehet a legegyszerűbben létrehozni?
n = 6
kodszam = random.randint(10**(n-1), (10**n)-1)
print("Egy {} hosszú kódszám: {}".format(len(ikod), kodszam))[ Szerkesztve ]
(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()
-
cousin333
addikt
válasz K1nG HuNp #1477 üzenetére
Az
if
-et nem tudja megszakítani, nincs is értelme. Szóval a külsőfor
-ból lép ki.Ha jól látom ez a kód a listákból álló adatok nevű lista annyiadik elemét adja meg (1-essel kezdve a számozást), ahol a listában van legalább egy ismétlődő elem.
Lehetett volna egyszerűbben is:
szamok = set(kod)
breakEkkor az index értéke eleve a keresett ismetlodo lesz. Valószínűleg létezik szebb megoldás is.
[ Szerkesztve ]
"We spared no expense"
-
K1nG HuNp
őstag
szamok = set()
for szam in kod:
szamok.add(szam)
ismetlodo = index
breakitt a break az eredeti, első for-t szakítja meg vagy csak az if-et? Működik rendesen a kód, azt csinálja amit kell, csak szeretném tudni pontosan, hogy mi mit csinál
-
Stanlee
őstag
Sziasztok!
Egyaltalan nem ertek python-hoz. Talaltam githubon (https://github.com/phyber/nzbchecker/blob/master/nzbchecker.py) egy egyszeru de nekem nagyszeru kis python code-ot, ami egy adott nzb file tartalmat ellenorzi egy nntp szerveren. Annyira kellene, hogy mielott elkezdem vadul letolteni a nntp szerveren levo uzeneteket meggyozodjek rola, hogy mind fenn van-e a szerveren vagy sem.
Az nzbchecker.py mar vagy 5 eves es nem Windows-ra irodott, de sikerult kigyomlalnom belole azokat a reszeket, ami miatt Windows 7-en es Python 3 alatt el sem indult (https://pastebin.com/QmrkFkLS). Jelen pillanatban mar az elejen elverzik a mutatvany:
ERROR: Could not open NZB file '<nzb xmlns="http://www.newzbin.com/DTD/2003/nzb">
<file poster=""hentaifan" <hentaifan@none.com>" date="1520732375
" subject="10 yo. 3D Movies! [2/2] - "09.jpg" yEnc (1/1)">
<groups><group>alt.binaries.anime</group></groups>
<segments>
<segment bytes="235305" number="1">LZadnY0-ytlcHjnHnZ2dnUU7-YXNnZ2d@giganews.com
</segment>
</segments>
</file>
</nzb>'Csakhogy az ERROR: Could not open NZB file utan kilistazza a nzb file tartalmat, szoval valamit tudott vele kezdeni, de lovesem sincs, hogy mi nem jo a kis programban, hogy nem akar mukodni. Ha valaki esetleg ra tudna nezni, hogy mi a baja a pastebin-en levo kodsornak, nagyon orulnek neki es ezer koszonet erte elore is!!!
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Zuzu
csendes tag
megoldottam egyedül de azért köszi
-
K1nG HuNp
őstag
Ezt lehet rövidebben?
cuccok = dict()
for termek in adatok[isorszam-1]:
cuccok.setdefault(termek, 0)
cuccok[termek] += 1Anno használtam valami 1 sorosat, ami ugyan ezt csinálta, tehát a dict-embe berakta a jelenlegi "terméket" ha még nem volt benne, ha meg már igen akkor csak hozzáadott 1-et az értékéhez
[ Szerkesztve ]
-
Zuzu
csendes tag
Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget kérni a hozzáértőktöl. (Python 2.7)
át kellene írni egy .py fájt hogy PL: valami.txt be írja ki a dolgokat.
erröl lenne szó [link]
az itt megjelenő mondatot kellene txt be irni
self.result_label = Label(frame, text="")Vagy legalább az alul megjelenő mondatot lehetne egérrel kimásolni.
irj léci privát üzenetet
köszönöm előre is.
[ Szerkesztve ]
-
KEAN
tag
Üdv,
nem próbáltam ki és csak feltételezek pár dolgot, de valami hasonlóra gondolok:
size = 100
for i in range(len(img): # Ez itt gondolom a sorok szama
for j in range(len(img[i])): # Ez meg gondolom az oszlopok szama
if not (i / size) % 2: # not megletevel/elhagyasaval lehet jatszani
img[i][j] = 255
else:
img[i][j] = 0Amúgy mindenképpen ott van a hiba, hogy a
k = not k
miatt minden körben változik ak
értéke.[ Szerkesztve ]
"Persze, hogy tudtam, csak nem sejtettem!"
-
axioma
veterán
Az i%size helyett nem num%size akart lenni??
Es/vagy a num+=1 az mar nem biztos hogy az if-en belul kene legyen.
Figy, egyszerubb ha elmondod, hogy hogyan akartad megcsinalni, sajat szavakkal leirva, es utana terunk vissza a kodra. Mert nekem a koncepcio onmagaban nem tiszta, hogy mi akart lenni.[ Szerkesztve ]
-
Gyb001
senior tag
Üdv.
Egy kissegítséget kérnék, 100 pixelszéles sávokat akarok generálni egy képre, de nem bírok rájönni hogy hol rontom el. :/
Valmiért minden második oszlopot feketén hagy, de miért? [kép]img = np.zeros((640,480), np.uint8)
size =100
k=False
num =0;
for i in range(len(img)):
for j in range(len(img[i])):
if(i%size<=size/2):
k= not k
num = num+1
if (k):
img[i][j]=255
else:
img[i][j] = 0[ Szerkesztve ]
A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station
-
nagyúr
válasz ghostie #1465 üzenetére
illetve a biztonság kedvéért ezt még futtasd le külön:
import sys
sys.defaultencoding()[ Szerkesztve ]
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
nagyúr
válasz ghostie #1465 üzenetére
elég sok minden lehet. elsőre add hozzá a connection stringhez ezt:
encoding = "UTF-8", nencoding = "UTF-8"
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
ghostie
tag
válasz justmemory #1463 üzenetére
Igen, pontosan ott száll el. Az sqlq egy szöveges változó, amiben az Sql Select utasítása van benne. Teszteltem egy kicsit tovább a dolgot. Úgy néz ki, hogy magában a viszonylag hosszú SQL utasításban maradt benne egy hosszú Ű, akkor adja ezt a hibaüznetetet. Ez sem jó, de ezen a problémán még át tudunk lépni.
Viszont ha az SQL utasítában nincs hosszú ű és ő, akkor lefut a lekérdezés, de az adatbázisban eltárolt ű és ő-ket lecseréli u-ra és o-ra (ha máshonnan, pl. pl/sql developerből kérdezem, akkor jól mutatja, vagyis az adatbázisban a megfelelő ékezetes betűk vannak eltárolva). Simán kiíratva a képernyőre is így jelenik meg, illetve csv-be írva is.
import sys
import csv
import cx_Oracle
csv_file = "tabla.csv"
outputFile = open(csv_file,'w') # 'wb'
output = csv.writer(outputFile, delimiter =';',quotechar =',',quoting=csv.QUOTE_MINIMAL, lineterminator='\n')
con = cx_Oracle.connect('**********')
cur = con.cursor()
sqlq="select * from F4101D where imitm=1"
cur.execute(sqlq)
for row_data in cur: # add table rows
output.writerow(row_data)
print (row_data)
outputFile.close()
cur.close()
con.close()[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz ghostie #1456 üzenetére
karakterkészlet-konverziós probléma. nekem is volt hasonló, kb fél éve, és ha jól emlékszem, akkor azt lett a megoldás, hogy már egy ugyanolyan karakterkészletű csv-be tettem bele. kellene kód a tiédhez.
-
justmemory
senior tag
válasz ghostie #1459 üzenetére
Jaaa... hmm, az lehet... Sajnos a Windows-os megoldásban nem tudok segíteni
Esetleg ez nem segít? Menet közben is lehet karakterkódolást csinálni.
-
ghostie
tag
válasz justmemory #1457 üzenetére
Szia, köszönöm ezt már próbáltam de sajnos nincs változás. Korábbi keresések alapján ez megoldás lehet, de olyat is olvastam, hogy csak linuxon működik. Én Windowson szeretném futtatni.
[ Szerkesztve ]
-
justmemory
senior tag
Szia,
ez alapján nekem sem világos, hogy pontosan mit is szeretnél azzal a két sorral, hogy:
GPIO.setup(23, GPIO.IN) # ez alapján a 23-asra állítod
input = GPIO.input(17) # itt pedig a 17-est olvasod/olvasnád ki.Vagy lehet, hogy csak én nem értek akkor valamit...
Awhile
után miért kell aGPIO
, és csak utána azif
?Egyébként ha folyamatosan szeretnél figyelni egy inputot, akkor lehet, hogy érdemes lenne a
threading
-et használni.[ Szerkesztve ]
-
ghostie
tag
Sziasztok,
Új vagyok még Pythonban, a célom az lenne, hogy egy Oracle lekérdezést futtassak le a szerveren majd az eredményt CSV-be írjam. A kis programom működik is, kivéve akkor ha az eredmény "ű" vagy "ő" karaktereket tartalmaz, ilyenkor már a cursor.excecute parancs elszáll hibával (cx_oracle modul):
Traceback (most recent call last):
File ".\oracle_select.py", line 32, in <module>
cur.execute(sqlq)
File "C:\Python36-32\lib\encodings\cp1252.py", line 12, in encode
return codecs.charmap_encode(input,errors,encoding_table)
UnicodeEncodeError: 'charmap' codec can't encode character '\u0171' in position 20: character maps to <undefined>Van esetleg valakinek ötlete, hogy hogyan lehetne kiküszöbölni ezt a problémát?
Köszönöm!
-
-
RAiN91
őstag
Sziasztok
Lenne pár kérdésem, kezdő vagyok:
import RPi.GPIO as GPIO
import time
GPIO.setmode(GPIO.BCM)
GPIO.setup(23, GPIO.IN)
input=GPIO.input(17)
while True:
GPIO
if(GPIO.input(17)):
print("pressed")
time.sleep(2)
print("1")
time.sleep(2)
print("2")
time.sleep(2)Azt szeretném, hogy ha input 17 igaz, akkor írja ki, hogy "pressed", majd 2 sec múlva "1", ismét 2 sec múlva "2".
2 problémám van a fenti kóddal:
Ha igaz a bemenet, akkor kb. fél másodperc alatt végignyomja amiket akarok, majd a következő körben íjra ki csak 2 másodpercenként.
A másik gondom az, hogy ha futás közben mégegyszer jelet adok a 17-es bemenetre, akkor újra ráindít.
A célom az, hogy ha 17-es bemeneten kap egy impulzust, akkor sorrendben nyomja végig a programot, de közbe már ne figyelje a bemenetet, tehát ne indítson rá ha véletlenül megint jel lesz a 17-en.
Kicsit bonyolultan fogalmaztam meg, de ennyire azért nem lehet bonyolult.
Köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
K1nG HuNp
őstag
Így néznek ki az adatokban az r-ek: "TI-2342", "BU-5523"
megadott = input("\n6. feladat\nAdjon meg egy rendszámot, az ismeretlent *al jelölje: ").upper()
illeszkedők = []
for o, p, mp, r in adatok:
for i in range(1, len(megadott)):
if r[i] != "*" and r[i] != megadott[i]: #nem csillag a betu tehat nezni kell de nem egyezik
break
else: #vagy csillag vagy nem csillag de egyezik:
illeszkedők.append(r)
if illeszkedők:
print("Az illeszkedő rendszámok:")
for r in illeszkedők:
print(r)
else:
print("Nincs illeszkedő rendszám!")Rendben lefut a kód, a feladatnak megfelel, csak nem értem miért van az hogy ha inputnak csak egy betüt adok meg (pl: "T") akkor nem kapok semmilyen rendszámot vissza, viszont ha már pl "TI"-t adok meg akkor az jó neki
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Köszönöm szepen mindkettőtöknek a választ
Jelen esetben nem érdekel hogy mivel, és melyik részével van a gond, csak az hogy megy vagy sem. És ez akkor alkalmas erre. Köszönöm -
KEAN
tag
try ... except szerkezetben bármilyen hiba történik, akkor aktiválódni fog az except ág, szóval a kérdésedre a válasz igen.
Amúgy lehet "szűrni" a hibákra, ha különféle módokon akarod lekezelni őket. (Persze neked most mindkét parancs IOError-t dobna, szóval ezzel itt és most nem sokra mész...)try:
some_risky_thing
except KeyError:
do_something_with_keyerror
except IndexError:
do_something_with_indexerror(A fenti példában csak a két "nevesített" hibát kapjuk el, minden más hiba a program leálláshoz vezet vagy legalábbis traceback fog keletkezni.)
-
justmemory
senior tag
Szia,
én úgy tudom, hogy ha a try-ban akármelyik feltétel nem teljesül, akkor már az except-re fog futni a dolog, magyarul ha a file1 nem nyitható, akkor error-t fog dobni.
Én egyébként lehet inkább így írnám (noha én is csak hobbista vagyok ):def olvasni():
try:
with open("testfile.txt”,”r”) as testfile, with open(“testfile1.txt”,”r”) as testfile1:
tartalom = testfile.readlines()
tartalom1 = testfile1.readlines()
amit_csinálni_akarsz()
akármi = "1"
except:
akármi = "0"
return akármiÍgy ha akármelyik fájlt nem tudja megnyitni, akkor az except-re fog futni.
A fenti módszer csak python 2.7 vagy afölötti verzióval működik, 2.6 és az alatt úgy kell, hogy:
try:
with open("testfile.txt”,”r”) as testfile:
with open("testfile1.txt”,”r”) as testfile1:[ Szerkesztve ]
-
veterán
Sziasztok,
try except
kérdésem lenne
Ha két feltétel van benne akkor mindkét feltételnek teljesülnie kell ahhoz hogy a ne fusson le azexcept
ág, vagy ha az egyik teljesül, de a másik nem, akkor lefut azexcept
?
(Bocsánat, ha hibásan fogalmazok, csak hobbi programozó vagyokTehát :
def olvasni():
try:
file = open(“testfile.txt”,”r”)
file1 = open(“testfile1.txt”,”r”)
akarmi = "1"
except:
akarmi = "0"
return akarmiItt mi történik ha file1 nem megnyitható?
vagy így a a helyes:def olvasni():
try:
akarmi = "1"
except:
akarmi = "0"
if akarmi == "1"
try:
akarmi = "2'
except:
akarmi = "0"
return akarmi -
Mr Dini
addikt
Üdv!
Tudtok ajánlani aszinkron támogató Firebase könyvtárat?
Minden egér szereti a sajtot... Kivéve a Logitech G305.
-
Vesporigo
aktív tag
Végül megoldottam a problémát.
A sendMail függvény szintaxisa a következőképpen nézett ki:def sendMail(to, subject, text, files=[])
Aztán az előre definiált csatolmányokat így tudtam hozzáadni:
sendMail(TO, "Statusz", BODY, attach1 + attach2 + attach3)
Nekem ez tűnt a legegyszerűbb megoldásnak, mivel amikor elhoztam a szerverekről a későbbi csatolmányokat, egyúttal változóként definiáltam őket, így már csak össze kellett őket fűznöm. Kb 3 napig böngésztem a netet megoldás után kutatva, de mind bonyolultabbnak tűnt.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
-
kezdosql
tag
válasz velizare #1372 üzenetére
Koszonom mindenkinek!
Igen, ok se gondoltak komolyan, ahogy azt mondtam, hogy megoldhato, kossuk meg a szerzodest, azonnal kodde valtak.
Nekem mar eleve a "telefonomon futott" dolog gyanus volt, nyilvan nem ott fut, csak a kepernyokepet viszi at, azt is erosen lebutitva.
-
KEAN
tag
válasz Vesporigo #1443 üzenetére
Szia,
ez a
sendMail
függvény honnét jön? Megnézve az smtplib doksiját teljesen más asendmail
szintaxisa. A fentebb linkelt oldalon tök jól le van írva, hogy mit is kellene csinálnod. (Létrehozni egy MIMEMultipart objektumot és ahhoz azattach()
függvénnyel hozzáadogatni a csatolmányokat, ha 3x, akkor 3x meghívva azattach()
-ot.)
... vagy valamit nagyon nem értek."Persze, hogy tudtam, csak nem sejtettem!"
-
Vesporigo
aktív tag
válasz justmemory #1442 üzenetére
Smtplibbel szeretném küldeni.
Igazából már megvan a 3 csatolmány, 3 különböző könyvtárból hozom el őket, csak szeretném mindhármat csatolni ugyanabba a levélbe.Az érdekelne, hogy ebben az esetben hogyan hivatkozhatok a több csatolmányra a sendMailben.
A másik megoldás, ami eszembe jutott, ez lenne:
sendMail(TO, "Statusz", BODY, ['attach1','attach2','attach3'])
Vagyis az előzővel ellentétben itt nem fűzném össze a fájlokat, hanem egyenként hivatkoznék rájuk.
Melyik megoldás lehet működőképes?
Nincs szükségem for ciklusra, mert a fájlokat definiálom, mikor elhozom őket különböző könyvtárakból. -
justmemory
senior tag
válasz Vesporigo #1441 üzenetére
Nem írtad, hogy milyen modult használnál ehhez... Én python-t sosem használtam még ilyesmire, de csak gyorsan rákeresve azt találtam, hogy az itteni 3. példa szerint egy sima for ciklussal lehet hozzáadni több csatolmányt. De mondom, nem tudom, sosem próbáltam; hátha jön majd valaki, aki már igen...
-
Vesporigo
aktív tag
Szeretnék egy emailhez csatolmányokat hozzáadni. Definiáltam 3 csatolmányt (attach1, attach2, attach3).
Valahol olvastam, hogy így is csatolhatom őket a levelemhez egyszerre:
csatolmany = attach1 + attach2 + attach3
sendMail(TO, "Statusz", BODY, csatolmany)Mit gondoltok, ez a csatolmány összefűzős megoldás működőképes? (Bocsi a buta kérdésért, még sosem írtam ilyet több csatolmánnyal.)
-
Mr Dini
addikt
válasz EQMontoya #1427 üzenetére
Köszönöm!
Végül mégis az aiohttp clientjét használtam, s nem bántam meg. Nagyon jól dokumentált, funkciódús dolog. Tökéletes a feladatra. Egy dolog hiányzik még, az pedig a timeout. Jelenleg az asyncio wait_for-ját használom, ami teszi szépen a dolgát, de érdekel, hogy lehet-e ezt valahogy "szebben" megoldani. Néztem a doksit, de nem találtam egyelőre erre vonatkozó információt.
-
axioma
veterán
En egyfelekeppen, azon belul szabalyosan formazok, csak az ajanlasokbol nem mindent tartok be. A fix behuzast igen, de nem 4-gyel, hanem 2-vel. Valtozokat ertelmesen. De azt peldaul sose ertettem, miert jo a relacios jelek korul plusz space-eket hagyni... en tomenyebben irom, ebben a Python plane jo partner [munkailag java-s vagyok, sokkal szoszatyarabb].
Termeszetesen, ahol kell, alkalmazkodom. Sot, szoftver karbantartaskor, bar nem vagyok rakenyszeritve, de ha a kod kozepebe kell beleirnom, akkor az ott aktualis stilust kovetem. Ha kulon osztaly vagy meretesebb fuggveny, akkor mar inkabb a sajatom. Ennek mar nem ront a minosegen, elottem is tobben es tobbfelekeppen irtak egyes reszeit... -
A sorhossz limit nálam is gond szokott lenni, főleg ha van egy összetett SQL lekérdezés. (az ilyen warn-ingokat ignorálom) De alapvetően igyekszem betartani az ajánlásokat.
Szerintem ha vki igényes akkor szánjon időt a formázásra is.
Mostanában nem kódolok sokat, de ha ránézek egy összetett kódra azért abból látszik sokszor, hogy mire számitson az ember...
Falra tudnék mászni, mikor össze vissza vannak kommentelve a dolgok, idébb odébb egy-egy tab befigyel...
spacek minden fele..., meg az idióta változó nevektől, össze vissza kis és nagybetükkelA tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
axioma
veterán
Igaz, hogy me'lyse'gben is ajanlott az embernek korlatoznia magat, de a 4 szokoz mint alap ajanlas nekem attol teszi nehezze olvasni, hogy erezhetoen egyre rovidebb sorokba kene beferni kommenttel egyutt (ha a sorhoz tartozik), ahogy egyre bentebbi szintrol van szo. A blokk beazonositasa meg azert mar nem olyan nagy problema ma mar, mint amikor a vi volt a prog.iras alapja...
-
Ha már formázás a pep8 egyértelműen meghatározza, hogy mit merre hogyan. Mindent nem lehet fejben tartani, de vannak jó kis tool-ok amiket ha ráeresztesz a kódra akkor adnak infót, hogy mi az ami stílus idegen.
pep8online.com - én legtöbbször itt ellenőrzöm a formázást.
A végén tényleg szép és olvasható kód leszA tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
veterán
Meglett a hiba.
A previous_status es a test fügvenyek visszaterési éréke nem volt azonos. return int(ertek) és jo lett -
veterán
Sziasztok,
hobbi programozó vagyok, és egy egyszerű if kicsit megakasztott, amit nem értek miért nem megy, ebbe kérném a segítségeteket.
Két értékem van
Az egyiket sql-ből olvasom ki a másikat pedig egy try except eredménye adja
a previous_status() jön az sql-ből, értéke 1 vagy 0 lehet,
a test() pedig a try except-ből szintén értéke 1 vagy 0 (try 1, except 0)
idáig nincs is gond, mert szépen kiírja az értékeket a printwhile shutdown() != "3":
print test()
print previous_status()
if test() == "1":
if previous_status() == test():
time.sleep(300)
else:
print "megy"
status_update(ok)
time.sleep(300)
if test() == "0":
if previous_status() == test():
time.sleep(300)
else:
print "nem megy"
status_update(nok)
time.sleep(300)A test() értéke jelenleg mindig 1.
és itt jön a gond, hogy a previous_status() 1 akkor is lefut az else, és akkor is ha az értéke 0 akkor is.
De miért?
Már kitéptem minden hajam[ Szerkesztve ]
-
Mr Dini
addikt
válasz cousin333 #1423 üzenetére
Sziasztok!
Python OOP esetében melyik könyvtárat érdemes HTTP kérések lebonyolítására használni? aiohttp-t, vagy requests a gyorsabb/jobb/megbízhatóbb?
Úgy vettem észre, hogy egyébként az aiohttp gyorsabb futást eredményez...
Szerk:
Bocs, nem válasz akart lenni!
[ Szerkesztve ]
-
cousin333
addikt
válasz K1nG HuNp #1422 üzenetére
Az eredményt tekintve megegyeznek. A technikai hátteret nem ismerem, de a list comprehension (az első megoldás) nem csak szebb és kompaktabb, hanem valamivel gyorsabb is. A disassembly jelentősen különbözik, de az első esetben van egy függvényhívás, aminek a hossza nem ismert.
ui: Nyilván a második példád helyesen:
lista = []
for nev, sorszam, valami in adatok:
if sorszam == 2:
lista.append((nev, sorszam, valami))Szerintem a fentiek igazak a második esetben is, a
lambda
javára.[ Szerkesztve ]
"We spared no expense"
-
K1nG HuNp
őstag
Ugye:
lista = [(nev, sorszam, valami) for (nev, sorszam, valami) in adatok if sorszam == 2]
és
lista = []
for nev, sorszam, valami in adatok:
if sorszam == 2
lista.append(nev, szorszam valami)megegyeznek?
ez is hasonló a def és a lambda esethez nem?
[ Szerkesztve ]
-
user112
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok segíteni Pmw-vel kapcsolatban (2.0.0)?
Installáltam (Anaconda3), de mindig hibára fut:AttributeError: module 'Pmw' has no attribute 'initialise'
például ennél a sornál:
ablak = Pmw.initialise()vagy egy mintapélda soránál:
Pmw.initialise(root) -
törölt tag
Igazából az intervallumokat én így akarom megadni:
intervals = (2,4,7,12)
Az egyes intervallumokat a változó egymás utáni elemeiből rakom össze (2-4,4-7,7-12), így kevesebb adat kell, relációkkal kezelem az átfedést.
azaz
if változó > intervals[0] és változó <= intervals[1]
parancsok
if változó > intervals[1] és változó <= intervals[2]
parancsok
Ez for ciklussal is menni fog, hiszen csak léptetnem kell a változó elemeit. Szerintem ez már menni fog.Persze simán át lehet alakítani ezt (2,4,7,12) erre (2-4,4-7,7-12) akkor ez is működhet.
for x,y in intervals:
for i in xrange(x,y+1):
parancs()De ez nekem még új. Majd kipróbálom.
Köszönöm a tippeket! Azt hiszem innen már elboldogulok.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz #82595328 #1415 üzenetére
1. ja hogy a listaval kapsz egy intervallumhoz tartozo argumentumot is, amit megadsz az egy darab parancsnak, igy mar ertem
2. az afor x,y in intervals:
nalam mar egy koztes lepes utani: az intervallum also es felso hatara mint tuple (vagy list) gondoltam hogy johet a feluletrol, nem csak 9-15 formaban (bar az se gond, mertmap(int,intervalstring.split('-'))
atalakitja. Tehat ha igy jon be, hogyintervals=[(1,5),(6,8),(9,15)]
vagyintervals==[[2,3],[4,6],[7,11],[12,15]]
akkor igy irnam le a felteteled:for i in xrange(szam-valami):
for x,y in intervals:
if x<=i<=y:
parancs()
Sot, ha tudod hogy a kulso ciklus mindig minden intervallumon vegigmegy, sztem ez egy sokkal robosztusabb kod:for x,y in intervals:
for i in xrange(x,y+1):
parancs()Igaz, ebbe most nem kombinaltam bele, hogy plusz jon a hozza tartozo ertek, de akkor lehet az
x,y,ertek
harmasa mint tuple/list az egy listaelem, es akkor azertek
-et irod a parancs() argumentumanak. -
justmemory
senior tag
válasz #82595328 #1416 üzenetére
Értem...
Egyébként nem kell ámfor
ciklussal hozzáadni, ez csak egy lehetőség volt a részemről, mert nem tudtam hogyan szeretnéd A listához bármilyen formában, bármikor hozzá lehet adni, nem kell a ciklus...--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
törölt tag
válasz justmemory #1413 üzenetére
Azt hiszem nem voltam egyértelmű, nem én adom meg, hogy hány elem lesz a listában. Grafikus felületen szeretnék egy űrlapot (kb. egy 2 oszlopos táblázat), aminek tetszőleges számú sora lehet.
for i in xrange(4):
lista.append(intervallum)Tehát ez biztos nem jó nekem.
for intervallum in lista:
if szam in intervallum:
parancs1Igen, ilyesmire gondoltam, csak lesz még egy for ciklus. Ami megmondja, hogy az egész hányszor fusson le.
Köszönöm!
Tehát a programrészlet valahogy így fog kinézni:for i in range(szam-x):
if szam in intervallum:
parancs1[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Pedig az tök egyszerű.
Az intervallum változó nem úgy nézne ki, hanem valahogy így
((intervallum1, hozzátartozó érték1),(intervallum2, hozzátartozó érték2),..(intervallumn, hozzátartozó értékn))
Innen már gondolom egyértelmű, hogy bármennyi elem esetén lesz külön parancs.for x,y in intervals: sajnos fogalmam sincs, hogy tudnám használni
-
justmemory
senior tag
válasz justmemory #1411 üzenetére
Bocs, lejárt a szerkesztési idő...
Mármint az intervallumok darabszámára nem kellene a lista esetében külön változó, mert ha fontos, akkor azt a
len(lista)
megadja.
Pl.:szam = 100
lista = []
# Ha mondjuk 4 intervallumot kérsz be, akkor pl.:
for i in xrange(4):
lista.append(intervallum) # Értelemszerűen stringben kell bekérni, különben ki fogja vonni egymásból a két számot...
# Ezt követően fog a listád úgy kinézni, hogy:
lista = ["1-10", "10-20", "50-100", "100-1000"]
if szam in intervallum:
parancs1 # Ha kifejezetten fontos, hogy éppen melyik intervallumban jár, akkor nyilván arra is figyelni kell.--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
axioma
veterán
válasz #82595328 #1410 üzenetére
Hat en itt mar azt nem ertem, hogy a
parancsok_i
hogyan allna elo, ha semmi korlat nincs a darabszamra.
Masreszt egyaltalan, a parancsok is leirhatoak azi
fuggvenyeben?
Egyebkent igen, lepj ki a szamlalos for ciklus gondolkodasbol,for x,y in intervals:
kell neked.[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
Olyan kérdésem van, hogy lehet-e olyan if-elif szerkezetet csinálni, aminél az if-elifek száma változó.
Egyszerű példa bekérek egy számot mondjuk:adj meg egy számot: mondjuk 100
egy másik változóban bekérek intervallumokat (1-10, 10-20, 50-100, 100-1000), de ezeknek az elemek száma változhat.A program váza így nézne ki:
for i in bármi - Az mindegy hányszor fut le a for ciklus.
if szám in intervallum1
parancsok1
elif szám in intervallum2
parancsok2
....
elif szám in intervallumn
parancsoknVan ötletem, hogy csinálnám meg. Az if-et beraknám egy for ciklusba az intervallum számát változóból illesztem be, azaz annyiszor futna le a for ciklus, amennyi eleme van a változónak. De hátha valaki csinált már ilyet, vagy jobb ötlete van.
[ Szerkesztve ]
-
EQMontoya
veterán
Valami ilyesmire lesz szükséged:
/bin/vikings -input eggs.txt -output "spam spam.txt" -cmd "echo '$MONEY'"
args = shlex.split(command_line)
print args['/bin/vikings', '-input', 'eggs.txt', '-output', 'spam spam.txt', '-cmd', "echo '$MONEY'"]
p = subprocess.Popen(args) # Success!
Az fontos, hogy popen hívásnál NEM textként, hanem listaként adjuk át az argumentumokat, mint a példában látható.
Same rules apply!
-
KEAN
tag
Hali,
több megoldás is lehet, én így hirtelen ezzel próbálkoznék:os.system('parancs.exe Argument1="{}"'.format(line))
Az idézőjelekkel még lehet, hogy játszani kell egy kicsit, ez a parancs.exe működésétől függ, de remélem a lényeg érthető.[ Szerkesztve ]
-
Pé
senior tag
Sziasztok
egy olyan problémám lenne, hogy van egy stringem :line = "egy logfileból beolvasott sor "
és ezt a változót bele kéne illesztenem egy system parancsba méghozzá ilyen formátumban :
os.system( 'parancs.exe "Argument1='változó' " ')
tehát a {változó} helyén kéne a {line} nak állnia. Próbáltam már mindenféle szimpla, dupla, ilyenolyan idézőjelekkel, zárójellel, de semmi.
Valami ötlet ?
Köszi -
cousin333
addikt
válasz AeSDé Team #1402 üzenetére
A Pycharm tudja mindazt, amit hiányolsz, de persze nem Netbeans-nek hívják, ezért máshogy működik.
16/17. sor: amint kiteszem a nyitó zárójelet (na jó, némi késéssel), kiírja a lehetséges paraméterek listáját, akárcsak a függvényhívás. Vagy Ctrl + P.
Mindkettőnél bekapcsolható, hogy a lista folyamatosan látszódjon. Ctrl + Shift + A után:
19 sor ugyanezt használhatja, de ha nem vagy biztos magadban, akkor Ctrl + Q és megkapod a hozzá tartozó dokumentációt, amit ki is tűzhetsz magadnak:
Remélem segítettem.
[ Szerkesztve ]
"We spared no expense"
-
AeSDé Team
őstag
Köszi, közben újra nekiestem az IDE-nek és megtaláltam 1-2 dolgot.
Bizonyos nagyon alap metódusoknál (pl. print) Ctrl+Space hatására tényleg kiegészít, van ahol viszont nem szeretne. Például a következő kódban:
[példa]16. sor: ha nem adok meg konstruktor paramétert, fogalma sincs, hogy oda egyébként kellene egy.
Illetve van neki, sárga aláhúzás, meg "Parameter 'number' unfilled...", de amikor ott állok a kurzorral akkor ezt nem lehetne valahogyan jelezni?17. sor: dettó
17. sor: ha megadok egy paramétert, nem kínálja fel azt, hogy annak a metódusnak vannak más paraméterei is, csak éppen van default értékük.19. sor: előbbi hiba, szintén nem kapok tájékoztatást arról, hogy milyen lehetőségeim lennének a random.randrange() paraméterezésére. NetBeans alatt például megkapnám a komplett listát arról, hogy milyen paraméterezéssel hívhatnám meg az adott metódust.
Ez pedig számomra hatalmas segítség, főleg akkor amikor ismeretlen objektumokkal van dolgom és fogalmam sincs arról, hogy még 5 féle módon tudnám paraméterezni az adott objektumot, csak éppen az IDE nem tájékoztat róla.
Nagyobb projekteknél pedig szerintem nem várható el, hogy én minden paraméterlistát ismerjek, vagy állandóan ott legyen előttem az összes osztály dokumentációjával.[ Szerkesztve ]
-
KEAN
tag
válasz AeSDé Team #1398 üzenetére
Én is csak azt tudom mondani, hogy a PyCharm-nál jobbat nem fogsz találni, elvileg támogatja az összes általad írt funkciót. Én ugyan Eclipse + PyDev kombót használok, de én régi motoros vagyok és nehezen váltok, de tervben van már, hogy belakom magamnak a PyCharm-ot is, mert egyértelműen jobb. Kisebb projektekhez meg a Notepad++-nál nincs egyszerűbb választás.
Új hozzászólás Aktív témák
- PS5 Lemezes 825GB - használt -
- GAMER félgép - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz
- AMD Ryzen 5 5600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó! 40.000.-
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -
- "Billentyűzet hibás" Dell Latitude 7390 laptop (13FHD/I5-G8/4GB/128SSD/MagyarVilágítós/Win11)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest