Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
daneel_hu
addikt
válasz dgyuri0123 #7299 üzenetére
"Nálam szinte vaksötét van, ha mozizunk. Egy db 1 wattos led "sor" pislákol a tévé mögött, aminek gyakorlatilag szinte nulla fényereje van. (egy gyertya fény kb.)"
Ezt nem tehetjük meg, két pici gyerekünk van.
De inkább csak óvatosság na. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz daneel_hu #7298 üzenetére
Ha ezt a lényeges információt korábban megosztottad volna, akkor (számomra) nem lett volna félreérthető, hogy miért használsz ilyen beállításokat.
Nálam szinte vaksötét van, ha mozizunk. Egy db 1 wattos led "sor" pislákol a tévé mögött, aminek gyakorlatilag szinte nulla fényereje van. (egy gyertya fény kb.)
Csak azért "lógtam ezen a szeren" ennyi ideig, mert nem hittem el, hogy nem bántja a szemed a 40-es oled fényerő.
Ezennel javaslom minden "új" oled tulajdonosnak, hogy gondolja újra az eddigi beállításait. "Vaksötét" (moziterem) környezetben csínján az oled fényerővel. Bár, mindenki úgy használja, ahogy akarja, csak ne rontsa el szándékosan egy vacak beállítással úgy, hogy még egy lcd is szebb/jobb képet adjon nála, mint az oled.
"csak a zene van"
-
daneel_hu
addikt
válasz dgyuri0123 #7297 üzenetére
Csontsötét szoba nálunk sosincs.
Valószínűleg itt van a kutya elásva.A nappaliban van az OLED tévé. (45 m2-es helység)
Lámpák:
- 36 db spot az álmennyezet keretben
- teljes élfény (ledsor) az álmennyezet keretben
- konyhasziget felett 3 nagy LED lámpa
- konyha felett 9 spot
- ülőgarnitúra felett 2 nagy lámpa (2x3 ledizzóval)
- étkezőasztal felett egy 8 ledes csillár.Ezekből valamelyik mindig fel van kapcsolva.
Vagy 1 vagy több.
Ha mindent felkapcsolok, akkor nagyjából nappali fény fogad.Szóval 45-ös az oled light, de nem sötétben.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz Batyops #7294 üzenetére
A 25 mégsem 40 vagy 60. Azt még én is elviselném, bár még mindig picit sok egy sötét szobában (szerintem). De a 40-es oled fény már annyira bántó, hogy elképzelni sem tudom, miért lehet jó.
Napsütésben elvből nem nézek semmilyen filmet, így nem is kell ide-oda tologatnom az oled-fényerőt. Tévéadásnál meg tökmindegy, hogy az a szar amit nézek, épp milyen kontrasztú.
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
Madwe
nagyúr
válasz daneel_hu #7288 üzenetére
Szerintem te a fényerőre gondolsz, míg általában az oled fényről beszélünk amikor 18 meg 25 körüli értékeket ajánlunk sötét szobába. A féynerő 50en a jó, felette fakul, ellenben az oled light 100on se szürkíti a feketéket - csak kisüti a szemed sötét környezetben
Emiatt az ajánlott a következőképpen alakul
sötét szobában:
Oled light 15-30 között (nálam 20 lett a befutó, s ez már naplemente után is jó)
Contrast 85-100 között (nálam 95 a befutó)
Fényerő 50világos szobában:
Oled Light 40-100 között (nálam 90 a befutó - süt a nap/díszkivilágítás megy)
Contraszt 95-100 között (nálam 100 lett a befutó)
Fényerő 50Az esetek 99%ban sötét szobában nézem. Ha filmet nézek, akkor 100% hogy sötét lesz, ha játszanék, akkor is, ha random sorozatot nézek vagy a hiradót, akkor van hogy megy a díszkivilágítás/süt a nap s nem húzom le a rolót. De olyankor nem érdekel, s ez amúgy is ritka
[ Szerkesztve ]
-
Batyops
aktív tag
válasz dgyuri0123 #7291 üzenetére
Nálam a B7-es sötét szobában oled fény 25-re van állítva 85-ös 90-es kontraszt mellett. Számomra ez igy teljesen jó. A világos szoba beállításnál van olyan 40-50 között ,de azt szinte nem is használom mert ha filmet nézek úgyis besötétítek szóval nem is használom a világos szoba beállításokat.
-
daneel_hu
addikt
válasz dgyuri0123 #7291 üzenetére
Nem akarok vitatkozni, de szerintem nem sokan vannak a topikban akik 16-18-as oled light-on nézik a cuccost.
Rajtad kívül. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz daneel_hu #7288 üzenetére
Ha a plazmát is ezerrel toltad, akkor mindent értek. Nálam ott is 45-48 körül állt a kontraszt...ha jól emlékszem, de hallottam másnál 100 körüli értékekről is. És ott ugye a kontraszt, gyakorlatilag a plazma cella fényerejét (fűtését) változtatta úgy, mint olednél az "oled" fényerő. Csak olednél még ott egy "kontraszt" is, amivel még ennél is pontosabban össze lehet hozni a megfelelő kép-dinamikát. Szerintem...
És ennek semmi köze sem a 910V-hez sem egyéb oledhez. A "fényerő" alatt én kizárólag oled fényerőt értek, nem "világosságot", aminél 50 felett valóban fakul, mint állat. 90-es kontraszt + 40-60-as OLED fényerő SDR-en egyszerűen, nem lehet jó. Egyéni ízlésnek el tudom fogadni (nagy nehezen), de hogy mindenkinek így "kellene" néznie egy oledet, azt kétlem. Verőfényes szobában esetleg még el lehetne viselni, de sötét szobában tartós szemkárosodást okoz, ezt borítékolom.
"Rtings" szerint: "B7", "C7" 17-16-os oled fényerő mellé 100-as kontraszt. Tényleg nem értem ezeket a túlzó beállításokat nálad. Vagy "mindenki szembe jön az autópályán". (ha érted)
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
daneel_hu
addikt
válasz dgyuri0123 #7287 üzenetére
Próbáltam már mindenhogyan.
Egyedi beállításokkal, javasolt beállításokkal, gyári profilokkal, stb.. stb...Az biztos, hogy számomra a 18-hoz közeli oled-fényerő elfogadhatatlan.
Teljesen mindegy, hogy mennyi mellette a kontraszt és a fényerő.
(kontraszt mellesleg 90 körül van beállítva, ellenben ha a fényerőt 55 fölé nyomom akkor a feketék kezdenek kiszürkülni.
Természetesen ezek a beállítások SDR-re vonatkoznak, HDR-nél teljesen máshol vannak a csúszkák.MINAP beszéltük, hogy valószínűleg teljesen más beállítást igényel egy 910-es mint egy E6V.
(többen megerősítették)
De az tény = nem bírom a ködfátyolos megjelenítést, nálam a plazma is 1000-el dübörgött.
Este, sötét szobában kicsit visszaveszem de ennyi. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz daneel_hu #7247 üzenetére
"45-ön van az oled-fény, de 70-esen is símán nézem."
"Nem a fényerő égeti a szemed hanem a brutális kontraszt. "
Pedig de. Próbáld egyszer fordítva (95-100-as kontraszt és az oled fényerővel "keresel" hozzáillő beállítást). Egész másképp fest majd a dolog.
"csak a zene van"
-
hm15
senior tag
Nekem mindkettő van, és képes a vetitő 24en 444-et fogadni. De nem ettől lesz jobb kép, viszont ahogy János is írta, így van a legkevesebb konverzió HTPC-vel. Autó mód van benne, felismeri a jelet és nem számít, h 24 vagy 60p. Ezzel szemben az OLED is fogadja, de nem auto és van PC mód is.
-
Huha81
tag
Ha esetleg valaki gondolkodik egy LG 65b7d-n, akkor lesse meg ezt: [link]
Nemet felebarataink jol belehuztak a black friday-ba -
okiszPSX
tag
Sziasztok.
Samsung QE55Q7Fam
Ez már jó választás oledben? Megéri a 420at most akcióban?
Vagy oledben meg ez az alja. Azt is látom, h van cam végződésű is plusz 30ért.
Köszi a választ. -
Zsmester89
őstag
Telekomnál rendelt 55b7v nektek mennyi idő alatt ért ki a rendeléstől számítottan (vagy éppen nem, mert lemondtátok)?
9.-én fogom tudni megrendelni a fos flottás csomagom miatt, de félek, hogy az ünnepek miatt nem ér ide dec.31-ig és bukom a 2+3 év gari akciót.
Köszönöm!A "Hogyan lehetsz milliomos?" c. könyvet egy csomagban árusítják a BTK-val.
-
Joshi
titán
Lehet hogy LCD-t kellett volna vennem, ennyi f_ságot amit itt olvastam. Meg is szédültem.
-
janos666
nagyúr
"Gondolhatod hogy mennyi jelentősége van játéknál a 4:4:4 Chroma Subsamplingnak."
Ez részemről csak spekuláció, de szerintem (tapasztalati alapon tippelgetve) az élek mentén látható "recék" (aliasing) hasonlóan viselkednek a chroma subsampling hatására, mint az apró betűk. Szerintem hihetőnek kéne hangzania, hisz lényegében az apró betűk görbe vonalai is némileg töredezett élek, ez is vektorgrafika erősen véges felbontással raszterizálva. Szóval kicsit leegyszerűsítve: mint ha kicsit látványosabbá tenné videojátékokban az aliasing-et a chroma subsampling (kihangsúlyozza a recéket).
Bár ezt 2k-ban figyelgettem, 4k-ban eleve sokkal kevesebb az aliasing, és azzal arányosabban is kevéssé lesz rajta látható a chroma subsampling hatása (ha egyáltalán tényleg van ilyen), szóval kezd tényleg elhanyagolható lenni.
... és persze, ha valaki mindenféle maszatoló post-process anti-alising és motion blur, plusz egyéb effekteket is bekapcsolva hagy a játékon, akkor nagyjából el van maszatolva az aliasing, így nincs is minek potenciálisan sem feltűnnie.
(#7250) OPiiPO --- Hopsz. Most jól, lebuktam! A fél fórum én vagyok!
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
salapp
addikt
De őt így szeretjük. Néha másodjára is neki kell futnom annak, amit ír, mert bizony nincsenek meg a kellő előismereteim az okfejtéseihez, de jó kimazsolázni.
Azt már tudom, hogy ha valamilyen tévére már azt írja, elmegy, na, az nekem már valószínűleg megfelel.[ Szerkesztve ]
Cathrine Tate: -Computer says: nooo!
-
Joshi
titán
válasz Batyops #7248 üzenetére
A segítséggel nincs gond, de a fölösleges ficsöröket amit senki nem vesz észre ne erőltessük. Ha pedig jó tévét akarsz akkor ne LG-t vegyél. Na nem a Sony A1-re gondolok itt mint jó tévé, mert a Pana és Philips is jobb mint az LG. Az meg hogy valaki tudományosan megmagyarázza a baromságot, az megint csak vicces.
-
Joshi
titán
válasz janos666 #7246 üzenetére
Onnan indultunk ki, hogy a TV és mozinál nincs valós 4:4:4 Chroma Subsampling. Egyszerűen ezek a termékek nem erre lettek tervezve és nem is erre valók. Az hogy te egy 55"-os tévét monitornak használsz, és bizonygatod a 4:4:4 Chroma Subsampling létjogosultságát az nonszensz. Ne gondoljuk ezt tovább fölösleges.
A PC (GAME) mód lényege pedig az, hogy minden fék ki legyen kapcsolva ami egyébként növelné az input lagot. Gondolhatod hogy mennyi jelentősége van játéknál a 4:4:4 Chroma Subsamplingnak. Azt tudjuk hogy a szövegeket jobban el lehet olvasni. Mi van? -
OPiiPO
veterán
-
Batyops
aktív tag
Szerintem Janos666 forumtars hozzaszolasai nagyon hasznosak. Tobbek kozott nekem is segitett mar itt a forumon. Az pedig kifejezetten tetszik hogy szakmai szemmel vizsgalja az adott oled tv-t ezzel is ramutat annak esetleges hibaira ami egyreszt pl. egy frimeware frisitessel meg orvoslohat az lg. Gondolok itt a 4k hdr pc modra ahol tenyleg el van csuszva valami. Szoval szerintem nem akar o bizonygatni semmit. Raadasul ezeket adott esetben muszeres meresekkel is ala tudja tamasztani. En mindenesetre remelem hogy itt a forumon meg sok erdekeseget olvasok tolle. Jo dolog ez hogy ennyire izekre szedi azt az oled tv-t sok hasznos info van az irasaiban.
-
janos666
nagyúr
Én azt vettem ki, hogy te akarod bizonyítani nekem, hogy csak beképzelem, amiket részleteztem (mikor mennyire látom vagy épp nem látom), mert az nem vág teljesen egybe a világról alkotott általános feltételezéseiddel.
A PC módban van 4:4:4 is, TV módban nincs, innen keveredtünk a PC módhoz, illetve onnan, hogy mutattam neked videót a PC módról, mikor azt mondtad nem létezik, csak a képzeletemben. Szóval valahogy így járkálunk körbe körülötte.
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
Joshi
titán
válasz janos666 #7244 üzenetére
De mit akarsz ezzel bizonyítani? Ez az OLED TV topik. Még konzolokkal se ülnek egy minimum 55"-os tévé elé méteren belül, ahol esetleg látnád is a különbséget. De most a 4:4:4 Chroma Subsamplingról beszéltünk. Tudom hogy a PC módnak az a lényege hogy minden képjavító funkció ki legyen kapcsolva ezzel csökkentve az input lagot. És?
(#7243) PuMbA nem az input lagról volt szó.
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
Külön jelölt pontokra bontottam, hogy milyen tartalomhoz mennyire tartom fontosnak. (Most egy bekezdésben azt mondod hogy elsőre is értetted, és azt, hogy érthetetlen számodra. Ezért próbáltam kétszer. Nem jártam sikerrel...)
Mert van külön PC és TV mód, néhány különbséggel, és ez a hagyomány, hogy így lehet váltani (sok évvel ezelőtti Samsung TV-ken is volt ilyen, nem újdonság és nem csak az LG-nél van).
Ahogy PuMbA is írja, PC módban fixen tiltva van, ami növeli a lagot, de van más különbség is (nem csak a lag és a 4:4:4, kicsit másképp kezeli a dolgokat).[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
válasz janos666 #7233 üzenetére
Nem akarok offolni, de azért különböztettem meg a tévét és a monitort mint megjelenítőt, ugyanis mindegyiket másra használják. A többség nem néz 30cm-ről egy 50"-os tévét, persze azt is lehet, de nem ez a célközönsége. Aztán írod hogy amúgy neked is csak placebó a 4:4:4, aztán meg taglalod hogy ez mennyire jó és fontos dolog. Most akkor mi van? Amúgy rövidebbre is foghattad volna, értettem már az első alkalomkor is.
Az meg számomra abszurd, hogy az LG tévén egy HDMI bemenet címkéjét átírva teljesen más funkciók lesznek elérhetők/használhatók. Ez nekem simán szoftveres korlátozásnak tűnik, de hogy miért így?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
János is írta, hogy az RGB az 4:4:4, így persze, hogy nem részletezi. Ezt állítsd be:
Output color format: RGB
Output dynamic range: FullMagyarul nem tudom hogy hívják ezeket, de egy képet találtam róla, így látod, hol vannak. A felbontás a képen FHD, de az ebből a szempontból tökmindegy. (Bocs ha angolul is megy, csak sokszor belefutok abba, hogy a fórumtársaknak magyar infó kell.)
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
Ezt hogy szűrted le abból a hsz-ből?
Az RGB az mindig 4:4:4, ha esetleg ez maradt ki.
De amúgy kétségtelenül körülményes és komplikált ezeket a mai TV-ket és VGA-kat mindenféle kombinációkban (film-játék \ SDR/HDR) "ideálisan" üzemeltetni, sok kapcsolgatással járhat.PC-n az az ideális, ha mindig RGB Full megy ki a VGA-ból az elérhető legmagasabb bitmélységgel, mert a GPU mindent így számol. A kijelző pedig majd eldob belőle amennyit akar, ha muszáj neki (a saját képességeitől/beállításaitól függően). Csak a szűk HDMI sávszél miatt kell néha kompromisszumot kötnöd, pl. HDR játék esetén.
Filmekhez ezekkel a TV-kkel PC-n mindig használhatsz 2160p23 Full RGB 10-bit módot a TV-n TV/Cinema módhoz is, akár SDR, akár HDR (átfér a HDMI-n).
Játékoknál SDR-hoz is mehet Full RGB, ha 2160p60 mellé 8 bitre állítod. A HDR játéknál kezdődik a baj, ahol 2160p60 YCC 4:2:2-t vagy 4:2:0-t kell használnod 10 bithez (elvben megy a 2160p30 is, csak nincs értelme, mert hibás ezeken a TV-ken HDR-ben a 4:4:4 mód).De igazából, ha szeretnéd minél kevesebbet kapcsolgatni a beállításokat, akkor csak berakod YCC 4:2:0-ra és ott felejted, aztán csak a TV-t kapcsolgatod esetleg SDR-hoz PC módba, HDR-hez TV módba (de ha maximalista vagy, akkor átállítod a VGA-t is Full RGB-re, mikor megteheted SDR-ban).
(Mindig nyugodtan használhatsz 12-bitet 10 helyett, ha engedi kiválasztani a driver, nem lesz rosszabb, bár jobb se.)
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
TV, monitor ... személygépjármű, kocsi, autó, járgány, verda ...
Néha pislantsunk már át a kartondoboz élén, amiben önszántunkból élünk.
Egy kijelző az egy kijelző.Pontosan leírtam, hogy mire gondolok, mikor látom, de megismétlem:
- filmekhez, de nagyrészt még játékokhoz is placebónak tartom erőltetni
- apró betűs színes szövegek, hátterek esetén az olvashatóság múlhat rajta1: Filmeknél ugye átlag ember eleve nem is lát soha 4:4:4-et, csak ha studioban dolgozik RAW-al (sőt, még ott se biztos, hogy szerkesztés közben 4:4:4 látható a monitoron, mert nem igazán fontos, hogy úgy legyen, hisz úgyis 4:2:0 lesz a történet vége), az pedig már teljesen más téma, hogy lehetne-e értelme megőrizni a teljes láncban a 4:4:4-et, mint hogy miután a tömörített 4:2:0 anyagból jobb vagy rosszabb minőségben 4:4:4-et csinál a lejátszó, akkor van-e értelme átvinni a kijelzőre azt az eredményt (nekem ez a placebó szint: minimálisan talán "érezhető", ha nem is megfogható, de hagyjuk, én nem foglalkozom vele, eleve nem küldök rá semmi csili-vili erőforrás-igényes chroma filtert, energiatakarékos DXVA módban megy, szóval nem kell engem ezért bonszorkányüldözni...).
2: Játékoknál kevertebb a dolog, mert rengeteg féle grafika előfordul. Egyrészt lehetnek bennük apró betűs színes szövegek színes háttereken, amiknek rontja az olvashatóságát, másrészt alkalmanként olyan geometriailag részletgazdag, élénk színes, kontrasztos vonalvezetésű látványelemek, ahol némi "chroma aliasing" formájában megjelenhet a dolog, mint az apró betűkön is (nem annyira szembeötlően, mint a betűkön, de néha itt-ott picit életlenebbnek/pixelesebbnek/recésebbnek tűnnek a dolgok, bár tény és való, hogy 4:4:4-ben is van bőven aliasing és/vagy blur a játékokban, szóval ez csak egy csepp a tengerben, ami az apró hibákat halmozza, nem igazán kritikus ügy). Szóval összességében jobb 4:4:4-ben játszani, ha van rá mód, de persze nyugodtan lehet 4:2:0-ban is, nem vesztesz sokat, jórészt fel sem tűnik akkor sem, ha figyelsz rá.
3: Ha a Windows asztalon átállítom 4:4:4-ből 4:2:2-be, azonnal lesüt a betűkről, hogy függőlegen ki van belük marva egy-egy csíknyi chroma (nekem fénylő sárgás recék szoktak szembeötleni). Ettől még az is jobb, ha átrakom 4:2:0-be, úgy inkább csak kicsit homályosabb/lágyabb hatása van az apró betűknek (mert a függőleges és vízszintes tengely mentén is egyforma a felbontáscsökkenés). Viszont, ha elkezdünk apró színes betűket, vagy szürke betűket élénk színeken nézegetni, akkor zavaró lehet (ha megszokod, akkor könnyen elolvasod még így is, de csak a vak nem látja, hogy nem olyan szépek a betűk, illetve hogy a színkombpozícióktól függően kimondottan néha nehézkes őket elolvasni).
Na... szóval ezeket add össze:
- életszerű tartalmakon is m@rhára k&urvára 'szottul lehet látni szabad szemmel (!!!) a 4:2:2-t, de még 4:2:0-t is (és előbbi egyértelműen rosszabb azokon a tartalmakon, ahol feltűnő), még 4k-ban is
- a fogyasztott tartalmak túlnyomó részén teljesen lényegtelen (de attól még léteznek kivételek, nem kell a szőnyeg alá söpörni)
Az én konklúzióm, hogy az téved nagyobbat, aki erősködik, hogy hanyagoljuk el a 4:4:4-et, hisz életszerű körülmények közt is van látható különbség, még ha kevés is és nem kéne, hogy ettől szakadjon le a TV gyártók profitja, ha 2$-t spórolhatnak a chipset-en.
De ennyi erővel tök jót lehet szórakozni 720p-ben is, minek van akkor 4k? Vagy minek HDR? Rengeteg SDR anyag okozott már sokaknak vizuális orgiát. Sőt, OLED se kell, az LCD is kielégíti a felhasználok 99%-át. Vagy visszaköltözhetnénk barlangokba, mert "régen minden jobb volt".
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
"Úgy érted hogy monitoron? Mert vakteszten nem mennél át egy tévén max ha olyan közel ülsz hozzá mint a monitorhoz."
Szerintem tudod jól, hogy ő is és én is monitorként használjuk a tévét, közelről. Úgy meg aki nem látja a különbséget, annak komoly gondok vannak a látásával. Itthon Windows asztal, és 10-ből 10-szer megmondom, hogy 422 vagy 444 módban megy. A betűkön látszik nagyon.
Filmeknél totál mindegy.
[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
válasz janos666 #7219 üzenetére
"PC-n számít a 4:4:4"
Úgy érted hogy monitoron? Mert vakteszten nem mennél át egy tévén max ha olyan közel ülsz hozzá mint a monitorhoz. PC-n én is próbálgattam és tényleg mintha, viszont házimozinál nincs is YCbCr 4:4:4. Azt nem mondom hogy nincs 4K demo ami ilyen, de a Blu-ray kiadványok mind 4:2:0. Ha pedig 4:2:0 helyett 4:4:4-et állítasz akkor már konvertálás van. Egyébként pont az a gond, hogy 4K@24Hz esetén nincs 4:2:0, legjobb esetben is csak 4:2:2 lesz. De ahogy írtam ezt észrevenni moizás közben 2-3 méterről szinte lehetetlen. -
Ren Hoek
veterán
válasz janos666 #7226 üzenetére
8/10, aztán ignore listára teszem az egész topic-ot.
Ne offold légyszi, én örülök a szakmai kommenteknek. (Ezzel most vonj le 2-őt a számlálóból)
+ a kérdés: Mennyi idővel telefonáltak neked az MM-ből kiszállítás előtt? Fontos, mert ezen múlik, hogy felrángassam-e Bp-re a nyugdíjas édesanyámat Asszony sincs a városban'
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
válasz Callisto #7225 üzenetére
... és ezzel megint leesik egy korsó a falról, mióta elkezdtem számolni.
8/10, aztán ignore listára teszem az egész topic-ot.Tudom mire gondolsz,
(van egy metszéspont, ahol a WRGB már nem tudja követni egyszerre a szaturációt és fényerő is, de fényben még közelebb tud menni a célhoz, ha odateszi az RGB mellé a W-t akkor is, ha az "kifakítja")
de ha olvasnád és értelmeznéd, hogy mire válaszolsz, akkor nem írtad volna ez.Én azt mondtam, hogy sötét és közepesen világos jeleneteknél is fakók a színek. De megfogalmazom másképp is: egy olyan jelenet, amin nincs semmi világosabb elem, mint ami SDR-ba is befér, az is fakóbb HDR forrásból HDR módban, mint ha megnézed ugyan ezt a jelenetet SDR-ból SDR módban.
HDR fórrást HDR módban nézve "hideg, fémes, kopár" hatású az emberek bőrszíne, a növények zöld színe, stb, mindegy milyen világos a jelenet. Sőt, sötét környezetben feltűnőbb, mint világosban.Ehhez műszer vagy referencia monitor sem kell. Szerintem azonnal látszik. De akkor is egyértelmű, ha oda-vissza kapcsolgatod az LG-n a lejátszóddal a HDR és SDR módot (ha a lejátszó tudja helyesen SDR-ba konvertálni a HDR forrást). SDR módban világosabbak a színek, életszerűbbek a bőrszínek, nem szürkék.
Egyszerűen szarul kezeli a színeket a szoftware HDR módban. Hibás a gamup mapping Auto színtérben, illetve azon belül a chroma (x,y) jó helyre kerül, de a luma (Y) már nem.
Nem hardware korlát, mert már csináltam is hozzá 3DLUT-ot, ami kompenzál, és most jó (ha eredendően nem lenne rá képes a kijelző, akkor nem lehetne hozzáhúzni kintről PC szoftverrel manipulálva a bemenetet úgy, hogy jó legyen).(#7227) Ren Hoek
Bocs, nem emlékszem pontosan, mert viszonylag sok féle furát megfordul itt (többféle cég többféle méretű dobozokkal), de szinte mind telefonál legalább 10-20 perccel előtte és megkérdezi jöhet-e már. Csak a garancialeveles herce-hurca maradt meg élénken az emlékeimben és azért írtam, hogy könnyeben futhasd le azt a kört.
[ Szerkesztve ]
-
Callisto
őstag
válasz janos666 #7205 üzenetére
Pedig amit az utolsó bekezdésben írsz az OLED probléma. OLED-nél minél fényesebb egy szín, annál jobban elcsúszik maga a szín és fakul. Olvass utána. Sajnos OLED az ilyen.
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee
-
Maco7911
csendes újonc
4K tartalmak lejátszásához valami trükk vagy tanács? Van1 filmem Nas szerveren de nem akarja lejátszani, most kimásoltam usb kulcsra de így sem. Próbáljam a Plexet?
-
janos666
nagyúr
válasz Ren Hoek #7220 üzenetére
Engem hívtak. Átadták egy futárlevéllel a dobozt, és mondták, hogy a garancialevelet majd vigyem be 1 hónapon belül pecsételtetni. Mikor bevittem úgy 3 héttel később, kaptam egy telefonszámot, hogy mit hívjak fel, hogy hova kell postáznom. Győzködtek, hogy nem kell azt pecsételni, de aztán mégis adtak címet. Miután elpostáztam (egy órán belül), kaptam egy email-t, hogy nem kell pecsételtetni. Pár nap múlva visszapostázták pecsételve.
-
Ren Hoek
veterán
Media Markt házhozszállítással kapcsolatban van valami tapasztalatotok?
Nem adtak meg semmi időtartamot, csak hogy holnap jön... kicsit necces, hogy nincs otthon senki és lehetetlen szabit kivegyek most.
Vagy felhívnak előtte X idővel?
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
Tessék, itt a mestermű (elszúrtam a kamera beállítást, de nem veszem újra ):
https://youtu.be/KEhtbmxvyXU (Nincs benne 18+, mint pl. az arcom)
Érdekes az, ahogy a 4:4:4 tesztábra villog. Ezt eddig nem figyeltem. TV módban sem mindig csinálja, attól függ mi más van még mellette a képen (és lehet, hogy csak a legutóbbi firmware óta ilyen?).A későbbi megjegyzésed: PC-n számít a 4:4:4, ha netezel vagy játszol, vagy akár csak ha "placebó" minőségben nagyítod fel, pl. madVR-el (vagy drága asztali lejátszóval) a filmekben lévő 4:2:0 chroma-t 4:4:4-re, és meg akarod azt őrizni a TV-ig. Bár ez utóbbin nem szoktam görcsölni (nem véletlen hívtam placebónak) és a játékoknál sem annyira feltűnő a dolog, főleg nem 4k-ban, inkább csak a színes betűkön, vagy színes háttéren lévő fekete betűkön zavaró, néha nehéz ilyenek olvasni ha blur-os a chroma (pl. piros betűk szürke háttéren, amiket valós 4:4:4, pontosabban natív RGB monitorra szántak, szinte olvashatatlan tud lenni TV-n).
Ez az OLED topic majdnem olyan rossz, mint annak idején a plazmás. Már csak a HDMI kábel témát kéne kötelező napirendi ponttá tenni minden szerdára, és ott lennénk a szeren.
Mindenkinek a saját korlátozott felhasználói szokása az abszolút mértékadó és a saját szubjektív preferenciája a nemzetközi mértékegységrendszer etalonja, illetve jobban ért ahhoz, amiről még csak nem is olvasott eleget, mint az aki igen, sőt hosszas saját tapasztalata is van vele. Azok is egymás mellett elbeszélve oktatják ki egymást, akik igazából nagyjából egyetértenek. Szóval tipikus internet chat.
De ne vedd teljesen magadra, ezt az utóbbi pár hét termésére értem, mióta szórványosan követem a topic-ot (és én is tudom magamról, hogy bizonyos témákban ugyan ilyen vagyok néha, hiába próbálok nem ilyen lenni, ez eredendő emberi hiba...). De azért próbálhatnánk néha egy kicsit konstruktívabbak és nyitottabbak lenni egymás felé.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Az biztos, hogy PC-vel PC módban állt helyre a kép még anno a B6J-vel is. Anélkül látványosan rossz képet adott számítógépről, mert a 4:4:4 chroma helyett csak a 4:2:2 ment, ha jól rémlik.
(#7212) daneel_hu: Van aki en bloc leírja az Ikeát. Nekem a fél lakás onnét van és bevált, persze ahogy írtad, nem mindegy, hogy a lakás melyik fele. A tárolóik nekem is bejönnek.
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
Csinálok neked egy youtube videót 'bazzeg.
Bár lehet a 6-oson még nincs, vagy más, mint a 7-esen.
A 6-ossan már rég játszogattam, azóta sok firmware lefolyt és általában nem PC monitorként babráltam, ha 6-ossal találkoztam.[ Szerkesztve ]
-
powerup2
addikt
válasz daneel_hu #7212 üzenetére
Nekem olyan kéne amibe elfér két erősitő egy blu ray lejátszó egy nas egy xbox és egy router és 150cm hosszú lehet max. A gond a butor mélysége mert az erősitők nem férnek el benne
[ Szerkesztve ]
TV: 77" LG C1 Erősítő: Arcam AVR10 Hangfalak: Revel Performa3 F208 , Revel Performa3 C208, Focal Aria 900SR , Focal Aria 906 , Sub: 2x Rel HT1510 Predator Lejátszó: Zidoo Z9X PRO, Panasonic DP-UB9000 Kábelek: Kácsa Norstone Oehlbach NF 214 Isotek Tápszűrő és elosztó: Isotek EVO3 Aquaris
-
daneel_hu
addikt
-
Joshi
titán
válasz janos666 #7209 üzenetére
A tesztek alapján választottam a Sonyt, most nem linkelgetem a tesztoldalakat, de ott pont a Sony sötét részletgazdagabb képét hozták fel előnyként. A színekkel nyilván nincs semmi gond, hiszen LG panelról beszélünk. KB azt rakta rendbe a Sony amit az LG még nem. Még nem.
ui.: 65"-os méretben nem volt nagy az árkülönbség, normális üzletet figyelembe véve.
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
Magához képest azért nagy léptékben halad az LG. A 7-es sorozaton (főleg mióta segített nekik bepöcögtetni a Mozi/Haladó módok alapbeállításait a Technicolor) már pöpec az SDR mód, ami a 6-oson, főleg azok korai firmware verzióival még hasonlóan betegeskedett, mint most a 7-esek a HDR-el. Talán még ezeken is 7-eseken is eljut egy közepesen jó szintre a HDR is, mielőtt leáll a firmware érdemi fejlesztése (általában akkor, amikor megérkezik az N+1 gen, hogy ha nem tetszik a régi, akkor vegyél újat...), főleg hogy a legutóbbi frissítés HDR tekintetben visszalépés volt (szimplán "visszagörgetni" a korábbi állapotra pedig nem tűnik túl nehéznek, legfeljebb a makacsságot kell levetkőzni --- bár már nem emlékszem, nagyon keveset nézegettem a HDR-t, mielőtt frissítettem, csak azt tudom rosszabb, azt nem hogy mennyivel).
Én pedig PC-n tudok neki adni filmekhez és játékokhoz is 3DLUT-al korrekciót (Windows asztalnak nem, de azt meg nem nézem HDR módban).
De átlagfelhasználóknak én is épp azért szoktam Sony-t javasolni (mondjuk többnyire LCD viszonylatban, mert az OLED még új és keveseknek jön szóba az ár miatt), mert jellemzően ezeken a legkorrektebb a gyári Mozi mód alapbeállítása, illetve az otthon egyedül is könnyen elvégezhető beállítások után is ezek a legjobbak (és sok más TV-ből hosszas és műszeres babrálás után se lehet sokkal jobbat kihozni, szóval a Sony-n nincs is már nagyon mit simogatni ilyen nekifutásból se).
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz powerup2 #7192 üzenetére
Nevezz prolinak, de én az Ikeában néztem ki a BESTÅ sorozatot. Tök jól testre lehet szabni, meg nekem tetszik ez a faék egyszerű stílus is.
Épp most véglegesedik az elképzelés; nálam a PC lesz benne egy üvegajtó mögött (a bútor szélét és hátulját megbökjük azért, teszünk rá rácsot hogy szellőzzön), a router, switch, hasonló eszközök meg tömör ajtók mögött. A tetejére az erősítőt és centert tervezem.
-
Joshi
titán
válasz janos666 #7205 üzenetére
Én mozira vettem, soha nem volt konzolom és nem is lesz. Tévén régebben PC-és autós szimekkel toltam, de ma már a VR a menő amihez nem kell tévé. Változnak az idők, egy a lényeg, hogy a Sony valamivel jobb mozira mint az LG. Persze ez is egyén függő, de az is biztos hogy nem a BFI miatt vettem az A1-et. Nálam a Sony régóta bizonyított tévé fronton, és szerintem a japók értenek is hozzá.
~~~ más ~~~
Na ezért jobb a Sony A1 mint az LG, csak ezért érdemes Sony OLED-et venni, minden másban rosszabb.ui.: nem vitázok, csak leírtam a véleményedet, én elfogadom a tiédet is.
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
Tudom, és PC módod sincs, csak a Játék és Grafika képmód tud teljes chroma-t, illetve azt hiszem csak előbbi ad alacsony lagot, de a mellé nincs teljes értékű színkezelés. Kb. ezek közt sakkozgatva mondtam le a fapados BFI-ről és minusz 170k-ról az LG javára.
De használnál amúgy kettőnél többet teljes értékűen?
TV adáshoz jobb a Coax és CI kártya, vagy gyakorlatilag HDMI 1.0 is elég. E mellé elfér egy medéalejátszó és lemezes lejátszó, vagy lemezes és PC, mindháromnak egyszerre nem látom értelmét (nekem pl. egy szál PC van és kész, még coaxot se dugtam rá, pedig ki akarom majd próbálni).
Ja, és akkor még ott van a WiFi vagy UTP, mint csatlakozás, sokak elégedettek a beépített lejátszókkal (nekem addig volt benne UTP, míg elolvastam a felhasználói feltételeket ).~~~ más ~~~
Kicsit bővebben is tanulmányozgattam/méregettem a HDR-t a C7-en. A műszer is azt mondja, hogy fakók a sötét színek, nem csak én láttam olyannak az embereket sötét vagy közepesen világos jelenetekben, mint ha át lennének fagyva, vagy betegek (zombik) lennének, tényleg nincs elég szín az arcbőrükön se.
A színeknek nem is a szaturációja van lefojtva (én először arra gyanakodtam, hogy chroma mapping probléma), hanem a fényességük van lecsúszva a szürkékhez képest. Fura, valahogy úgy van most megcsinálva a HDR mód, hogy "kikiabáljon a színek mögül a fehér", mert az nincs úgy visszafogva, mint a színek.[ Szerkesztve ]
-
206 cc
senior tag
Sziasztok!
Na ma meghozták a B7V-t!!....nagyon szep a kepe....kb 5órat vártam vele miutan letette a GLS csak az után üzemeltem be. Van esetleg jótanács a beállitásához? Összeraktam ,megy a net rajta de kb eddig jutottam el...
Tetszik a gyors menű illetve a távvezérlő baromi kényelmes. A Tkomos beltérit - cisco iptv- hogyan lehet rátanítani a távvezre illetve van egy mediaboxom egy Med600 azt is szeretném,ha vki már megtette jól jönne némi info!
Köszönet előre is!A hangja nekem megfelel azt hittem rosszabb,de bőven jó......a többit meg a házimozi kisegíti...
206cc „- pedig nem is én utállak Téged.Te utálod saját magad” .... a problémát nem az jelenti, hogy valaki hülye,hanem az hogy nem ismeri be....
-
janos666
nagyúr
Sok Samsung TV-n volt olyan, hogy csak egy bizonyos porton működött és/vagy csak bizonyos bemeneti formátumokkal. Itt szerintem mindegyik HDMI-n megy és mindenféle formátummal (amit eddig próbáltam, az a HDMI 1 és 2, illetve kazalnyi formátum). De könnyű kipróbálni, mert látványos: példaképp épp ez, hogy kiszürkül a menüben a TrueMotion és RealCinema is.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest