Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz GeryFlash #37681 üzenetére

    Itt a gyártási költség a nagy probléma. Úgy számolj, hogy 5 nm-en kétszer drágább ugyanaz a lapka, mintha kihoznád 6 nm-en. Ez nagyon komoly probléma, és emiatt csinálja az AMD az egyes chipleteket 6 nm-en. Ugyanez az oka annak, hogy a Navi 33-nál a compute chiplet is 6 nm-en jön. Ez lesz egy 200 watt körüli fogyasztású fejlesztés.

    A Tom's Hardware táblázata egy vaskalapos bullshit. Eleve a 4 nm az 5 nm-nél is drágább, és kapacitásban kb. az 5 nm-es kapacitás 5%-át, ha kiteszi. Ezen belül a 4 nm-ből a P vagy az X verzió az, amire normális GPU-kat lehet tervezni. A P-n még idén megkezdődik a kísérleti gyártás, és ezt használja Hopper, de ugye itt számításba kell venni, hogy a tömeggyártás csak a következő évben kezdődik meg. Az X esetében még a kísérleti gyártás is 2023-ban kezdődik, és a tömeggyártás leghamarabb a jövő év végén esedékes.

    Mindemellett senki se számítson 500 dollár alatti 4 vagy 5 nm-en készülő új kártyákra. Egyszerűen a waferköltség annyira, de annyira magas, hogy nem fér bele. A Navi 33 pont azért marad 6 nm-en, hogy meg tudja támadni az 500 dollár alatti árszintet, ha erre szükség van. Ha 5 nm-en készülne legalább a compute mag, akkor erre a Navi 33 se lenne képes, pedig az a fejlesztés dizájnban egy 128 bites motyó, tehát a rendszer komplexitása valahol a 6600 XT és 6700 XT között van, a teljesítménye pedig 6800 XT és 6900 XT környéki. Egyszerűen még egy ilyen picire tervezett dizájnnál is olyan nagy költség lenne az 5 nm-es waferár, hogy nem fér bele a normális árcédula. Ez meglátszik a fogyasztáson is. A Navi 33 200 watt környéki fogyasztást kínál, mert az a fő célja, hogy a teljesítményt tegye elérhetővé. Az NV-nek a legkisebb 5 nm-es fejlesztése is 300 watt fölött fogyaszt, mert ott az új node ára annyira extrém, hogy muszáj mögé rakni egy komoly teljesítményt, hogy legitimáld vele a 700-800 dolláros árat, amit egy 256 bites dizájnnal reálisan lehet hozni.
    Ezt a problémát most nagyon sok pletykagyáros nem érti meg, és még mindig azt hiszik, hogy itt lesznek olcsó új generációs VGA-k.

    #37682 Petykemano : Nincs elérhető 4 nm-es eljárás, ami nem kísérleti lenne. Ezért is kicsi most a kapacitás. Mint írtam, egy GPU-nál N4P-re van szükség minimum. Ez csak jövőre kerül tömeggyártásba. Az N4X leghamarabb jövő év végén, de inkább 2024-ben. Amíg egy node nem kerül tömeggyártásba, addig csak kis kapacitással érhető el.

    Jelenleg a 4 nm, nem teszi ki az 5 nm-es kapacitás 5%-át sem. Ki az a hülye, akik kihoz rá egy nagy mennyiségben készülő fejlesztést? A Hopper az azért 4 nm-es, mert kb. pite mennyiségben készül, annak reális, ha kiadják kísérleti gyártás szintjén, mert annyit úgy sem rendel belőle a piac, hogy kifogyjon. Eleve csak a szerverpiac egy picike, kb. fél százalékát tudja célozni a specifikus interfész miatt. Aztán majd jön a szabványos interfésszel, amikor beindul a tömeggyártás 4 nm-en. A Zen 4 chiplet a Hopperhez viszonyítva egy masszív tömegtermék, aminek milliószor nagyobb a piaca, így jóval több lapkát is kell gyártani belőle.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák