Új hozzászólás Aktív témák

  • karlkani

    aktív tag

    Sziasztok!

    Munkajogi kérdésem lenne! Az idei évi üzemorvosi vizsgálatra olyan időpont volt csak szabad, ami munkaidőbe esett. Odamentem a főnökasszonyhoz, hogy mi legyen, mennyek szabira vagy elmegyek 10-kor és a vizsgálat végén visszamegyek dolgozni. A válasz az volt, hogy munkaidő vége előtt mennyek, próbálnak időpontot intézni, vagy szabadság, amit én is felvetettem. Többször, mióta itt dolgozom szabadságra mentem ilyenkor, most nem szerettem volna. Pont azon a napon, amikor orvosnál voltam, volt az üzemben a cég humán-politikai osztályáról egy hölgy, aki több kollégával is konzultált. Engem is meg szeretett volna hallgatni, de ugye nem voltam bent. Az viszont szóba került, hogy azért vagyok szabadságon, mert így tudtam elintézni az üzemorvost. Elmondta, hogy a "fő" cégnél ez úgy működik, hogy a munkavállaló reggel bemegy a munkahelyre pl.: 6-ra, 8-ig nem áll munkába, elmegy az orvoshoz, majd, ha végez, munkáját elkezdi. Ezt nekem elmondták a kollégáim másnap (pénteken). Nem tetszett, de ez van. Következő hét elején megkérdezte a takarító kolléganő az étkező előterében, hogy szabadságon voltam, mert nem látott csütörtökön. Négyen voltunk ott, mi ketten, egy kolléga, meg az irodából a raktáros kolléganő. Elborult az agyam és a főnökasszonyt "f@ssz... rib@..nak" neveztem a válaszban, amiért nekem szabadságot kellett kivenni, nem lehetett műszkban intézni, de egyesek 1-2 órával műszak vége előtt elmehetnek, mert "dolguk" van. Ez, mint írtam előzőleg másfél hónapja történt. Visszajutott a főnökasszonyhoz, amit nemrég tudtam meg (~ két hete). Tegnap felhívatott az irodába, hogy megkérdezze, mi a tervem a cégnél. Szóba került a kirohanásom, ami másfél hónapja történt. Mondom, másfél hónapja történt, miért pont most? Azt hitte feledésbe merül az ügy, válaszolta. Napi szinten kérdezgetik tőle, hogy mikor tesz valamit, és elege van. Ezt mondjuk nem hiszem, mert szóba se került a téma azóta. Állítólag a központi cégnél olyan információhoz jutott, hogy ez ügyben mit lehet tenni, és Ő tenni is fog. Azt mondta két lehetőségem van.

    - Közös megegyezéssel felmondok, nyilván végkielégítés nélkül (esetemben 1 hónap járna, mert ugyan 8+ évem van itt, kicsit több, mint három éve jöttem vissza).

    - A másik opció, amit nem ajánl, hogy fegyelmi eljárást indít az előzőben már leírt megnyilvánulásomért.

    Munkámat elvégzem rendesen, bár ezen is fogást akar találni.

    Elmondta, hogy a továbbiakban nem kíván velem együtt dolgozni.

    Nyilván mennem kell, csak nem tudom melyik opció lenn jobb döntés. Első esetben a 13. havi bért elbukom, mert felmondás alatt levő nem kaphatja. Novembertől-novemberig nézik, december elején utalják a novemberi bérrel. Ha egy hónappal később történik ez, nem is gondolkodnék rajta.

    A másik lehetőséget választva, azt mondta hogy fegyelmi eljárást indít ellenem, ami hat havi mozgóbér megvonással jár többek között. (Egy kolléga ellen ilyesmi van épp, anyagi károkozásért. Nem működött a végálláskapcsoló a bakdarun és sikerült túlhúzni, a figyelmetlenség is közrejátszott. Több alkatrész tönkrement, cserélni kellett, a javítás végösszegéről, valamint arról, hogy neki mennyit kell kifizetnie még nem tudni.) A többire nem tért már ki, szerdán meg fogom kérdezni, addig kaptam haladékot válaszolni, mi a döntésem. Ha a 13. havi megjárna, mert a fegyelmivel első körben 6 havi mozgóbérmegvonás, esetleges bércsökkentés járna (valami 15%-ot említett), akkor gondolom ez a választás tűnik jobbnak számomra, függetlenül, hogy ki akar rúgni/rúgatni?

    Azt még említette, hogy az első opció esetén el tudok menni munkanélkülire.

    Ha a második opciót választom és nem szimpla fegyelmi eljárást indít, hanem fegyelmivel akar kirúgatni, abban az esetben elég az hozzá, amit visszamondott neki valaki abból a beszélgetésből, amiben az mondtam rá, amit, másfél hónapja? Tagadni nem tudom, nem is akarom, megbántam, nem is tudtam, hogy elmondták neki ~2 héttel ezelőttig.

    Mindig időben érkezem, nem iszom. Munkámat elvégzem rendesen, csapatban dolgozom, valamint targoncázok is (építőipari cég). Mondani ugye bármit mondhat, meg is tette, hogy "nem tud mire használni", már nem is targoncázok. Mondtam, ez érdekes, mert az egyik srác, aki még nincs fél éve, hogy kezdett eddig 1 autót szedett le, meg 1-et rakott meg egyedül, a néhányat közösen két targoncával, a többit én. A gyártási területeken tevékenykedő dolgozók kiszolgálását is szinte mindig én teszem, a raklapos, valamint egyéb kisebb késztermékeket is én pakolom a helyére. "Ja, én nem vagyok lent, nem tudom." - volt a válasz.

    Nemrég volt egy olyan szituáció, hogy megkérdezett minket, hogy hol van a szilikon paszta, amit nemrég hozott. Kolléga jelezte neki, hogy a tmk-ba került, de nincs már ott, megnézte. Erre én mondtam, hogy azoktól kellene megkérdezni akiknek kulcsuk, szabad bejárásuk van oda. Ezt is a fejemhez vágta az irodában, hogy én lopással vádolom a kollégákat!

    Nagyon szabadulni akar tőlem.

    Az hozzátartozik a történethez, hogy ~ fél éve lett telepvezető a kollegina, előtte meós volt ~ 2,5 évig itt. Amióta főnök elég megosztott a csapat, vannak, akiknek sok mindent/mindent szabad, meg vagyunk mi néhányan.

    Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikerült...

    Kérlek segítsetek a döntésben, esetleges tanácsoknak is örülnék!

    Előre is köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák